Gras all about

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Leopard_SA

#9251 Re: Gras all about

Post by Leopard_SA »

vjeshalica wrote: 12/02/2026 17:31 Niko od vas da pita cija je odgovornost poslati svjesno vozilo koje je mrtvo groblje na voznju?
Sad serete gluposti ,cija je odgovornost poslati vozilo za rashoda u voznju? Smijesni ste. Gras ocito nema kapaciteta da razvija prevoz, uvaljuje grobusine na sine....
Pa ko je potpisao da tehnicki neispravno vozilo izadje u saobracaj ne zasluzuje ni sudjenje, vec smrtnu kaznu odmah. Ne samo on, vec cijeli lanac odgovornosti koji je dozvolio da vozila ovoliko propadnu i da takva idu u saobracaj.

Tek cemo mi platiti cijenu post dejtonskog javasluka i kradje. Ovo je tek pocetak nazalost
DonieBrasco

#9252 Re: Gras all about

Post by DonieBrasco »

Hoce to kad je komapanija od portira, radnika, vozaca, administracije do šefova, direktora po politickoj liniji, vecina ih tamo nije sto su sposobni i od struke, nego prehljebi klasicni.
HelaS

#9253 Re: Gras all about

Post by HelaS »

vjeshalica wrote: 12/02/2026 17:31 Niko od vas da pita cija je odgovornost poslati svjesno vozilo koje je mrtvo groblje na voznju?
Sad serete gluposti ,cija je odgovornost poslati vozilo za rashoda u voznju? Smijesni ste. Gras ocito nema kapaciteta da razvija prevoz, uvaljuje grobusine na sine....
Pitat će Tužilaštvo KS, nadam se
Hakiz

#9254 Re: Gras all about

Post by Hakiz »

Leopard_SA wrote: 12/02/2026 17:25
Hakiz wrote: 12/02/2026 17:14
Evo ga, čekao sam ko će.

Pruga nova, rekonstruisana, kupljeni novi tramvaji, popravljeno prethodnih 30 godina javašluka.

Ovo nema veze sa SDA.

Sinoć umjesto tramvaja vozili autobusi, na web stranici Grasa informacija da je to zbog redovnog pregleda mreže. Jutros sudar dva tramvaja na Ilidži. A onda užas.

Previše da bi bilo slučajno.
Sram i stid da te bude prije svega koristeci ovu tragediju da botujes, ali saml jedno pitanje.
Ne ocekujem fakat da jedna stranacka botina mi da odgovor na ovo, bez obzira bio to SDA bot ili Trojka bot, ali eto.

Kakve veze kma rekosnstrukcija pruge i nabavka novih vozila s ovim? Nesreca je izazvana jer je tehnicki neispravno vozilo bilo u saobracaju. Podsjecam te, vozilo u pitanju je Tatra K2YU koja je nabavljena prije vise od 40 godina.
Hajde reci mi, da li je trojka iskljucivo kriva sto GRAS radi s ovakvim vozilima ili je ipak dio krivice i na onima koji od rata nisu ulagali u odrzavanje vozila. Ovi i slicni tramvaji se bez problema i danas voze u Ceskoj i Slovackoj.

Hajde, reci na kome je veca krivica. Na onima koji su pustili javni prevoz u gradu da truhne 30 godina ili na onima koji i pored toga sto su idioti su makar nesto uradili po tom pitanju?
Krivica je na onima koji su pustili neispravan tramvaj na prugu.

Ako baš hoćeš: SDA je uništavala 30 godina. Barem prugu je trojka popravila. Sve šta se dešava na pruzi poslije popravke više nije posljedica SDA. Jer je njeno uništavanje popravljeno.

Ako je neispravan tramvaj na pruzi 12. 2. 2026. i za to je kriva SDA? To što taj konkretan tramvaj nije pregledan, popravljen ili isključen iz saobraćaja skoro 4 godine nakon što SDA više ne vodi Gras, to je, opet, krivica SDA?

Dokle više izvlačenje?
kabal1337

#9255 Re: Gras all about

Post by kabal1337 »

magicno ce nestati dokumenti sa potpisom i pecatom ko je pustio u promet vozilo.
dok se policija sjeti da dobije naloge za pretres i izuzimanje
HelaS

#9256 Re: Gras all about

Post by HelaS »

Hakiz wrote: 12/02/2026 17:36
Spoiler
Show
Hakiz wrote: 12/02/2026 17:14
Evo ga, čekao sam ko će.

Pruga nova, rekonstruisana, kupljeni novi tramvaji, popravljeno prethodnih 30 godina javašluka.

Ovo nema veze sa SDA.

Sinoć umjesto tramvaja vozili autobusi, na web stranici Grasa informacija da je to zbog redovnog pregleda mreže. Jutros sudar dva tramvaja na Ilidži. A onda užas.

Previše da bi bilo slučajno.
Sram i stid da te bude prije svega koristeci ovu tragediju da botujes, ali saml jedno pitanje.
Ne ocekujem fakat da jedna stranacka botina mi da odgovor na ovo, bez obzira bio to SDA bot ili Trojka bot, ali eto.

Kakve veze kma rekosnstrukcija pruge i nabavka novih vozila s ovim? Nesreca je izazvana jer je tehnicki neispravno vozilo bilo u saobracaju. Podsjecam te, vozilo u pitanju je Tatra K2YU koja je nabavljena prije vise od 40 godina.
Hajde reci mi, da li je trojka iskljucivo kriva sto GRAS radi s ovakvim vozilima ili je ipak dio krivice i na onima koji od rata nisu ulagali u odrzavanje vozila. Ovi i slicni tramvaji se bez problema i danas voze u Ceskoj i Slovackoj.
Hajde, reci na kome je veca krivica. Na onima koji su pustili javni prevoz u gradu da truhne 30 godina ili na onima koji i pored toga sto su idioti su makar nesto uradili po tom pitanju?
Spoiler
Show
Ako baš hoćeš: SDA je uništavala 30 godina. Barem prugu je trojka popravila. Sve šta se dešava na pruzi poslije popravke više nije posljedica SDA. Jer je njeno uništavanje popravljeno.

Ako je neispravan tramvaj na pruzi 12. 2. 2026. i za to je kriva SDA? To što taj konkretan tramvaj nije pregledan, popravljen ili isključen iz saobraćaja skoro 4 godine nakon što SDA više ne vodi Gras, to je, opet, krivica SDA?

Dokle više izvlačenje?
Krivica je na vozaču tramvaja, on je primio neispravan tramvaj i takvog ga vozio gradom. Nesreća je mogla biti i višestruko veća, a da je odbio da primi i da vozi neispravan tramvaj, bio bi kažnjen na neki način, ali ne bi bilo ovakve tragedije.
zilog

#9257 Re: Gras all about

Post by zilog »

Vec vidim da ce se i za one divljake, sto jurcaju po ulicama, poceti koristiti termin "zaglavila mu se papucica gasa"... :roll:

A te "informacije iz GRAS-a", citam "informacije od vozacevih jarana"...

Jedino cu vjerovati, iskazima putnika iz tramvaja, datih pod zakletvom!

Ako se, tehnicki, moze zaglaviti papucica gasa, a da vozac ne moze nista drugo poduzeti, takav tramvaj NIKAD ne bi smjeo izaci na sine.

Osim toga, ne znam za homologovano vozilo, kojem motor moze nadjacati kocnice. Je li neko vidio, kolike su tramvajske kocnice?
vjeshalica

#9258 Re: Gras all about

Post by vjeshalica »

HelaS wrote: 12/02/2026 17:39
Spoiler
Show

Spoiler
Show

Dokle više izvlačenje?
Krivica je na vozaču tramvaja, on je primio neispravan tramvaj i takvog ga vozio gradom. Nesreća je mogla biti i višestruko veća, a da je odbio da primi i da vozi neispravan tramvaj, bio bi kažnjen na neki način, ali ne bi bilo ovakve tragedije.
Nemas ti pojma
DonieBrasco

#9259 Re: Gras all about

Post by DonieBrasco »

Kao da gledam da ce sve pasti na vozaca ili vozacicu, a ovi ostali nece niko odgovarati mada kristalno jasno da je masina u losem stanju, ne vjerujem da je ovaj jadnik stisno gas u krivini.
vjeshalica

#9260 Re: Gras all about

Post by vjeshalica »

DonieBrasco wrote: 12/02/2026 17:42 Kao da gledam da ce sve pasti na vozaca ili vozacicu, a ovi ostali nece niko odgovarati mada kristalno jasno da je masina u losem stanju, ne vjerujem da je ovaj jadnik stisno gas u krivini.
Definitivno se vidi da naglo dobija ubrzanje, ali to je neka sreca u nesreci da ima snimak i d aje javno objavljen iako kako biva ce se pokusati i to na neki nacin zataskati
Leopard_SA

#9261 Re: Gras all about

Post by Leopard_SA »

Dokle više izvlačenje?
Opet ponavljam botino, niko ne amnestira trojku za ovo danas. Oni su pokazali da nisu puno bolji od SDA.
Ali, ti tvrdis da zato sto je pruga rekonstruisana krivica ne moze biti na SDA. A ja ti botino kazem da je sansa da je pruga kriva za ovo minimalna. Ovdje je najvjerovatnije u pitanju kvar kocionog sistema ili problem sa papucicom gasa. E ko je botino kriv sto je vozilo dovedeno u ovakvo stanje?
Ko je kriv sto u GRAS-u rade retardi koji su dozvolili da ovakvo vozilo izadje u saobracaj?
Ko je kriv sto nemamo dovoljno optimalan broj tramvaja u saobracaju?

Svakog od vas koji ovu tragediju koristi za botovanje i skupljanje politickih poena treba protjerati iz ove drzave. Nek vas je sve kolektivno stid i sram. I SDA retarde i retarde stranaka trojke.
Hakiz

#9262 Re: Gras all about

Post by Hakiz »

HelaS wrote: 12/02/2026 17:39
Spoiler
Show

Spoiler
Show

Dokle više izvlačenje?
Da.

Razumijem ja vozača, valja reći neću da vozim, treba rizikovati posao. Da dobije otkaz zato što neće da vozi neispravan tramvaj, ne bi direktora niko kaznio. A vozač sigurno ne očekuje ovakve posljedice. Ne bi, uostalom, svoj život rizikovao. I on može stradati u neispravnom vozilu. Naprosto mu nije na pameti posljedica.

Vozač je između čekića i nakovnja.

Sistem je duboko pokvaren.
zilog

#9263 Re: Gras all about

Post by zilog »

vjeshalica wrote: 12/02/2026 17:43
DonieBrasco wrote: 12/02/2026 17:42 Kao da gledam da ce sve pasti na vozaca ili vozacicu, a ovi ostali nece niko odgovarati mada kristalno jasno da je masina u losem stanju, ne vjerujem da je ovaj jadnik stisno gas u krivini.
Definitivno se vidi da naglo dobija ubrzanje, ali to je neka sreca u nesreci da ima snimak i d aje javno objavljen iako kako biva ce se pokusati i to na neki nacin zataskati
Definitivno?!

Ponovo pogledah video i zakljucih da DEFINITIVNO lazes!!!
kabal1337

#9264 Re: Gras all about

Post by kabal1337 »

zilog wrote: 12/02/2026 17:40 Vec vidim da ce se i za one divljake, sto jurcaju po ulicama, poceti koristiti termin "zaglavila mu se papucica gasa"... :roll:

Ako se, tehnicki, moze zaglaviti papucica gasa, a da vozac ne moze nista drugo poduzeti, takav tramvaj NIKAD ne bi smjeo izaci na sine.

Osim toga, ne znam za homologovano vozilo, kojem motor moze nadjacati kocnice. Je li neko vidio, kolike su tramvajske kocnice?
sve super dok je vozilo novo i sve u idealnom stanju
zilog

#9265 Re: Gras all about

Post by zilog »

kabal1337 wrote: 12/02/2026 17:48
zilog wrote: 12/02/2026 17:40 Vec vidim da ce se i za one divljake, sto jurcaju po ulicama, poceti koristiti termin "zaglavila mu se papucica gasa"... :roll:

sve super dok je vozilo novo i sve u idealnom stanju
Kako god...

Cucemo iskaze putnika, bilo ih je u tramvaju.
Hakiz

#9266 Re: Gras all about

Post by Hakiz »

Leopard_SA wrote: 12/02/2026 17:46

Dokle više izvlačenje?
Opet ponavljam botino, niko ne amnestira trojku za ovo danas. Oni su pokazali da nisu puno bolji od SDA.
Ali, ti tvrdis da zato sto je pruga rekonstruisana krivica ne moze biti na SDA. A ja ti botino kazem da je sansa da je pruga kriva za ovo minimalna. Ovdje je najvjerovatnije u pitanju kvar kocionog sistema ili problem sa papucicom gasa. E ko je botino kriv sto je vozilo dovedeno u ovakvo stanje?
Ko je kriv sto u GRAS-u rade retardi koji su dozvolili da ovakvo vozilo izadje u saobracaj?
Ko je kriv sto nemamo dovoljno optimalan broj tramvaja u saobracaju?

Svakog od vas koji ovu tragediju koristi za botovanje i skupljanje politickih poena treba protjerati iz ove drzave. Nek vas je sve kolektivno stid i sram. I SDA retarde i retarde stranaka trojke.
Onaj koji 12. 2. 2026, skoro 4 godine nakon što SDA ne vodi Gras, potpiše da takvo vozilo izađe na prugu.

Onaj koji 12. 2. 2026, skoro 4 godine nakon što SDA ne vodi Gras, nije potrošio novac da taj tramvaj bude popravljen, ili da naredi njegov rashod ako ne može biti popravljen.

A, šta misliš o ovom odgovoru:

Mi bjesnimo kada čekamo tramvaj dugo, pa Gras šalje na prugu neispravan tramvaj da bi nas smirio. Pa smo svi mi, i ja i ti i svi, zapravo, odgovorni.
dresdener78

#9267 Re: Gras all about

Post by dresdener78 »

HelaS wrote: 12/02/2026 17:22
Obzirom da si i samoproglašeni stručnjak za sarajevski javni saobraćaj i da su te takva proglasili mnogi, onda sigurno znaš učestalost iskakanja iz šina sarajevskih tramvaja, ako ne brojevima, onda procentualno, za taj period od Jusufranića do Štetinih dana. Ja imam dovoljno godina da se sjećam sveukupno 4-5 iskakanja, od kojih je zadnji bio takođe na raskrsnici na M. Dvoru.
Zanima me zašto je Jusufranić kriv za današnju tramvajsku nesreću, zašto su političari krivi. Iskaču li iz šina češki tramvaji, ili neki drugi, ili je katastrofalno samo sa sarajevskim tramvajima.

Ovo pitam naročito nakon ovog video snimka današnjeg događaja

https://www.klix.ba/vijesti/crna-hronik ... /260212151
U Sarajevo sam prvi put stigao 2006. godine, i javni prevoz je još itekako izgledao OK. A tokom sljedećih godina, bilo je sve gore.

Iz mojih istraživanja, period od neke 2012. godine kada je već vladala agonija, puno linija nije vozilo redovno ili uopće nisu funkcionisale, vozila sve zapuštenija, prevoz sve manje pouzdan:

Zbog kritičnog stanja tramvajske pruge koja je većim dijelom remontovana prije skoro 40 godina (ili čak i više), u periodu od 2012. do 2015. godine nerijetka pojava su postala iskakanja tramvaja iz šina na skretnicama na glavnim gradskim raskrsnicama. Došlo je i do nekoliko sudara tramvaja na pogreš-no prebačenim skretnicama:
Dana 29. 7. 2013. godine tramvaj Lohner gar. br. 805 iskočio je iz šina u blizini Tehničke škole.
Dana 1. 11. 2013. godine su se na istoj lokaciji zbog pogrešno prebačene, dotrajale skretnice sudarili tramvaji K2YU gar. br. 215 + K2YU gar. br. 228. Dana 8. 9. 2014. godine desio se manji sudar tramvaja K2YU gar. br. 212 + Lohner gar. br. 818 na Alipašinom mostu.
Dana 5. 3. 2015. g. na Skenderiji je iz šina iskočio tramvaj K2YU gar. br. 271.
I dana 20. 4. 2015. g. na okretaljci Nedžarići iz šina je iskočio tramvaj tipa K2YU.
Dana 3. 3. 2017. godine, na Nedžarićima je iz šina iskočio tramvaj SATRA 2 gar. br. 505.
Dana 30. 6. 2017. godine, kod Tehničke škole je došlo do iskakanja tramvaja Düwag gar. br. 909 iz šina.
Dana 9. 7. 2018. godine, na Skenderiji iz šina je iskočio tramvaj tipa K2YU, gar. br. 518.
Dana 30. 11. 2018. godine, kod Tehničke škole iz šina je iskočio tramvaj GT8 gar. br. 554.
Dana 24.6.2019. godine, na Dolac Malti je iz šina iskočio tramvaj K2YU gar. br. 514.
= Dakle ovo je spisak koji sam istražio samo za navedeni period od nekih 7 godina. Ne isključujem da je tih slučajeva bilo još više, izvor mi je bila dnevna štampa.

Jusufranić je u GRAS stigao još prije rata, i razni izvori ga spominju u vezi sa mnogim dubiozama te malverzacijama. Legendarno je npr. kako je prebacio jedan broj autobusa na teritoriju pod kontrolom VRS-a gdje su služili jednom "jaranu" kao sredstvo za privatni biznis. Kratko rečeno, u GRAS-u se počelo krasti u velikom stilu. Međutim, ova osoba je konstantno bila "zaštićena" od političkog vrha i GRAS je služio za zapošljavanje i lično obogaćivanje glasača, rođaka, pohlepa. Pročitaj ratna izdanja Oslobođenja iz 1994. godine. Grad pod opsadom, ljudi ubijani, gladni, smrznuti. Ipak, na stranicama ovih novina Jusufranić obračunava sa "izdajicama" iz redova "neloajalnih" radnika GRAS-a koji su pokušavali upozoriti na skandalozne aktivnosti kriminalnog tipa naprimjer u vezi sa donacijama. Strani posjetioci koji su ušli pred sam kraj rata u krug remize, slučajno su naišli npr. na ogromne zalihe zvanično "nepostojećih" namirnica u periodu kada su Sarajlije preživljavale na paketićima od United Nothing-a. Ovo sam od njih čuo lično. Sam Jusufranić je na kraju morao 2006. godine dati ostavku, ali GRAS kao takav je već bio pretvoren od firme koja se bavi prevozom putnika u sistem ličnog obogaćivanja i neskrivenog lopovluka, javašluka, štela preko veze. Stručnost nije vrijedila ništa, partijska pripadnost i sl. je bila odlučujući faktor. Niko nije odgovarao za ništa. Sa pogleda finansija, rupa bez dna. Sarajevski javni prevoz se od evropskih standarda približavao više onima u Bangladešu. Narod je masovno kupovao automobile i posljedica su postale konstantne gigantične gužve.

Političari su pred dešavanjima u GRAS-u decenijama zatvarali oči, ili su ih tolerisali ili čak podržavali. Imao sam priliku pratiti oko 15 godina propadanje i sve lošiju situaciju u sarajevskom gradskom prevozu.

Ni današnji ministar i vlast očigledno nemaju dovoljno utjecaja i snage da radikalno riješe problem zvani GRAS, dakle i dalje nefunkcionalnu firmu punu osoba zaposlenih preko veza i pripadnosti, a ne zbog stručnosti. Dominantno i otvoreno ponašanje ove firme je "boli nas ona stvar šta se vas tiče, fukaro jedna putnička". Počevši od sitnica tipa table sa linijskim oznakama na vozilima do ponašanja uposlenih. Pogledaj kako sada već izgledaju novi trolejbusi - unutar i vani prljavi, ekrani bez servisa, zvučna najava radi/ne radi, očigledno "koga briga". Bitno je da služe kao nosač REKLAME.
Skidam kapu pred kulturnim, vrijednim i stručnim radnicima tamo. Nažalost, bojim se da ih nema puno. Neke sam tokom godina lično upoznao.

Jedan od aspekta NEfunkcionisanja GRAS-a jeste i tragično održavanje vozila tokom decenija. Upravo ovi tramvaji tipa Tatra K2 izgledaju više kao zombi nego kao saobraćajno sredstvo. Užasno, prljavo, za odmah rashodovati. Dok u drugim gradovima voze STARIJA vozila koja su u odličnom stanju.

Nakon gledanja video snimka sam na 90 posto siguran da je problem bio ili vozač, ili loše tehničko stanje ovog konstantno neodržavanog i očajno istrošenog tramvaja. Sa šinama će teško imati neke veze da je tramvaj očigledno ogromnom brzinom iskočio (centrifugalna sila, osnovna fizika) pa je driftanjem usmrtio/teško povrijedio nekoliko ljudi...

Nisam neki Štetin agent, oštro kritikujem npr. stalno sramotnu situaciju sa kupovinom karata i traženjem redova vožnje, ali činjenica jeste, da je uložio velike napore u remont tramvajske pruge i kupovinu novih vozila. Da nije došlo do toga, sarajevski tramvaj je NESTAO sa ulica najkasnije neke 2022. godne jer su se pruga isto kao tramvaji kompletno - fizički - raspali.
trambusek88

#9268 Re: Gras all about

Post by trambusek88 »

Do mene je stigla informacija da je vozač doživio moždani udar. Tramvaj je bio ispravan.
Peacean

#9269 Re: Gras all about

Post by Peacean »

U tom slučaju kreće rasprava ko mu je dozvolio da vozi i kako u razvijenim zemljama toga nema :-)
trambusek88

#9270 Re: Gras all about

Post by trambusek88 »

Probudiš se zdrav prav, i strefi te.
Better Man

#9271 Re: Gras all about

Post by Better Man »

Dok se zvanično ne utvrdi šta je dovelo do toga da tramvaj ovolikom.brzinom uđe u raskrsnicu, bit će raznih teorija. Ovi prastari tramvaji moraju biti trajno isključeni iz saobraćaja.
DonieBrasco

#9272 Re: Gras all about

Post by DonieBrasco »

Sklonit ce ih vjerovatno nakon ovoga ili su barem toliko pametni, neka voze ovi novi koliko ih ima dok ne stignu jos naruceni.
Peacean

#9273 Re: Gras all about

Post by Peacean »

Pa za liniju 1 sasvim su adekvatni.
vjeshalica

#9274 Re: Gras all about

Post by vjeshalica »

zilog wrote: 12/02/2026 17:47
vjeshalica wrote: 12/02/2026 17:43
Definitivno?!

Ponovo pogledah video i zakljucih da DEFINITIVNO lazes!!!
Ja lazem? Tramvaj dobija naglo ubrzanje to se iz aviona vidi tako da ostavis svoja njesra za sebe. Poyy
Hakiz

#9275 Re: Gras all about

Post by Hakiz »

DonieBrasco wrote: 12/02/2026 19:39 Sklonit ce ih vjerovatno nakon ovoga ili su barem toliko pametni, neka voze ovi novi koliko ih ima dok ne stignu jos naruceni.
Prije sat sam došao sa Č. Vile na Alipašino tramvajem. Starim, ne pitajte me kojim, nije onaj iz Turske, niti Nizozemske. Ne juri vozač, pazi. Ali, tramvaj se trese kao da ima groznicu. Trese se po dužini, naprijed-nazad. Nije gore-dolje, niti lijevo-desno. Kao da neko stalno brzo pritišće i otpušta kočnicu. Cvili kao da plače. Možda zato što ide sporo? :-D
Post Reply