Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Didier

#32701 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

konami666 wrote: 10/02/2026 21:43
Didier wrote: 10/02/2026 20:14
SaraFina wrote: 10/02/2026 19:45

Ja da ćaći izvalim da se osjećam Austrijankom, mogu samo zamisliti tu reakciju. 🫣 Fakat ne znam kako bi to definirala. U kojem obliku. A da me brutalno ne ismije. Znači ćaći.

Za ostatak familije ne mogu ni zamisliti koja bi blamaza bila. I taj konami je s 20 dosao i osjeca se Šved. Šta mislis ovi u pedesetima i šezdesetima sto se “osjećaju” Švabe, Danci ili Ameri. Ja taj kuršlus u glavi ne mogu da skuzim. I pored najbolje volje.
:lol: :lol: :lol:

Baš blamaža fakat, susramlje kad neko to i spomene.

Ali činjenica je da on NIKAD neće biti Šved. Neće ni njegovo dijete. Unuci možda hoće jednim dijelom, ali samo oni s kćerkine strane jer neće imati njegovo prezime.
Dider, deder mi se malo skini sa racku i ako ti se bari Sara pošalji joj dm, ne znaš me, ne znaš kakve gluposti valjaš tako da dosta o meni ;) i ti postao neki čitač uma ko ova.
Tako možda možeš s roditeljima razgovarati, sa mnom ne možeš.

Jadno je sve što pišeš, još jadnije ako stvarno tako misliš, mada i ti i ja, a i svi ovdje, vrlo dobro znamo da je bolesno dolaziti na forum među ljudima koji ti se toliko gade.

Ne moramo dalje, svakako sve najgore mislim o takvima.
SaraFina

#32702 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by SaraFina »

konami666 wrote: 11/02/2026 00:49 @SaraFina FYI: SaraFina, who is currently on your ignore list, made this post.
Laku noć moja mala barbiko.
Image

Cao Ivan Drago! 🥺
Didier

#32703 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

iClass wrote: 10/02/2026 21:43
Didier wrote: 10/02/2026 21:23
Tako je, ali po kriterijima koji se takođe prave u Americi.

I onda naši ljudi, s našim diplomama, odu u Ameriku i uspiju.

Svi ti kriteriji za kvalitet fakulteta su za kurac. I to ti govori osoba okoja ima magisterij najbolje škole za komunikacije u Evropi, sa UvA-e.
Pricas gluposti, postoji jasan razlog zasto su MIT, Harvard ili Standford među najjacim univerzitetima svijeta. Definitivno nije neka teorija zavjere niti americka taktika.

Ako je tebi kriterij koliko se placa to je tvoj problem.

Kvalitet univerziteta se mjeri po akademskoj reputaciji, istrazivanjima, citacijama itd.

Sa nekih univerziteta izlaze nobelovci a sa nekim projsecni studenti koji ne bi mogli ni prici ovim sa MIT-a.

Cilj obrazovanja i jeste napredovanje a ne zelim spominjati kakve su sve tehnologije, istrazivanja itd. izasle iz americkih fakulteta.
Jah... forum pun nobelovaca. Ne prdite, Tita vam, pričamo o normalnom životu i eventualno nekakvom natprosječnom življenju, daleko od nobelovaca, kuraca, palaca. Norveška je u svemu izmislila svijet za Ameriku, nekoliko univerziteta sigurno neće promijeniti tu činjenicu.
konami666

#32704 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konami666 »

jeza u ledja wrote: 11/02/2026 00:49 Pricamo o etnickoj pripadnosti i covjek hladno preskoci fakat da se ako nisi BHS ne mozes u zemlji u kojoj si rodjen kandidovati za predsjednistvo, ali eto bitna je Amerika. :lol:
Toliko o željama o građanskoj BiH :D
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#32705 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

Didier wrote: 11/02/2026 00:55

Svi ti kriteriji za kvalitet fakulteta su za kurac. I to ti govori osoba okoja ima magisterij najbolje škole za komunikacije u Evropi, sa UvA-e.
Pricas gluposti, postoji jasan razlog zasto su MIT, Harvard ili Standford među najjacim univerzitetima svijeta. Definitivno nije neka teorija zavjere niti americka taktika.

Kvalitet univerziteta se mjeri po akademskoj reputaciji, istrazivanjima, citacijama itd.

Sa nekih univerziteta izlaze nobelovci a sa nekim projsecni studenti koji ne bi mogli ni prici ovim sa MIT-a.

Cilj obrazovanja i jeste napredovanje a ne zelim spominjati kakve su sve tehnologije, istrazivanja itd. izasle iz americkih fakulteta.
Jah... forum pun nobelovaca. Ne prdite, Tita vam, pričamo o normalnom životu i eventualno nekakvom natprosječnom življenju, daleko od nobelovaca, kuraca, palaca. Norveška je u svemu izmislila svijet za Ameriku, nekoliko univerziteta sigurno neće promijeniti tu činjenicu.
Problem je u tome što ti je u tim državama visoko obrazovanje na dohvat ruke i to najvažnije.
Ali to je, kao što je Johnny dobro rekao, iz naše, evropske perspektive.

Amerikanci na to gledaju drugačije, i to je legitimno. Teoretski imaju šansu da zato studiraju na Harvardu ili MIT, zato je veliki rizik da uopće ostanu bez faksa, ali jbg. oni su spremni imati taj rizik.

Amerikanci su temporary embarassed billionaires, ne žele da bude taj plafon, iako bi njima u sredini, a pogotvo na dnu ljestvice najviše pomogao.
512MB

#32706 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by 512MB »

SaraFina wrote: 11/02/2026 00:47
512MB wrote: 11/02/2026 00:43
SaraFina wrote: 11/02/2026 00:36

Bogami prošle godine sam bila lapo - lapo. I ove planiram. Ali imam još obaveza TuJ. 😉
Ma jah, i ja haman da se vratim na Hvar al obaveze ovde me stisle :lol:
Ti si ba ljakse krajiški. Šta ćeš na Hvaru? Nije to za tebe. Nego nesto onako ko Ramiz Zmaj forei fazoni.
Mah zajebana sam ti ja kombinacija…

Gasim sad komp, dosta ovih freelance prekovremenih za danas, navrnem sutra da vidim dokleN ste sa diskusijom :D
konami666

#32707 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konami666 »

Didier wrote: 11/02/2026 00:54
konami666 wrote: 10/02/2026 21:43
Didier wrote: 10/02/2026 20:14

:lol: :lol: :lol:

Baš blamaža fakat, susramlje kad neko to i spomene.

Ali činjenica je da on NIKAD neće biti Šved. Neće ni njegovo dijete. Unuci možda hoće jednim dijelom, ali samo oni s kćerkine strane jer neće imati njegovo prezime.
Dider, deder mi se malo skini sa racku i ako ti se bari Sara pošalji joj dm, ne znaš me, ne znaš kakve gluposti valjaš tako da dosta o meni ;) i ti postao neki čitač uma ko ova.
Tako možda možeš s roditeljima razgovarati, sa mnom ne možeš.

Jadno je sve što pišeš, još jadnije ako stvarno tako misliš, mada i ti i ja, a i svi ovdje, vrlo dobro znamo da je bolesno dolaziti na forum među ljudima koji ti se toliko gade.

Ne moramo dalje, svakako sve najgore mislim o takvima.
I ja također o takvima kao ti, stavi me na foe i ja ću tebe sad i mirna Bosna.
SaraFina

#32708 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by SaraFina »

Didier wrote: 11/02/2026 00:55

Sve je to zakinuto za kandidaturu za clana presjednistva iz reda “ostalih” emigriralo. 😂😂😂😂 I sad u tim zemljama ostvarilo politicke karijere i iz te perspektive pisu o BiH.?😂😂😂😂
Didier

#32709 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

PreWiBa wrote: 11/02/2026 00:59 Amerikanci na to gledaju drugačije, i to je legitimno.
Naravno da je legitimno, kao što je i legitimno da ne žele opismeniti ljude, pa ih je danas više nepismenih nego u bilo kojem šupku Evrope.

Ali to ne znači da je dobro. Ta zemlja je najveća šarena laža na dunjaluku.
jeza u ledja

#32710 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

Ozimician wrote: 11/02/2026 00:53
jeza u ledja wrote: 11/02/2026 00:45
Ozimician wrote: 11/02/2026 00:32

Možeš li se kandidovati za predsjednika USA?
Posto znas odgovor, objasni mi molim te poveznicu ovog pitanja sa diskusijom o entickoj pripadnosti iznad?
Hoću reći da ti kao neko rođen izvan USA nemaš pravo da ravnopravno učestvuješ u izbornom procesu, isto tako si ograničen i ako si mlađi od 35 god.

U BiH barem imaš slobodu da se izjasniš kao pripadnik BHS - čak i ako to zapravo nisi - pa da učestvuješ potpuno ravnopravno u političkom životu, dok u USA nemaš ni teoretske šanse za takvo nešto. Etnička pripadnost je nažalost jedna od odrednica političkog djelovanja u današnjem (nakaradnom) BH sistemu, koji je btw. skrojen i aminovan upravo u USA.
Nejasno mi je kakve veze USA ima sa ovim sto si spomenuo? Kakve veze ima bilo koja zemlja sa tom nebulozom da moras biti BHS da bi se kandidovao? I nije to samo kad je u pitanju predsjednistvo, vec je "BHS certifikat" potreban i za mnoge druge pozicije u javnom zivotu.
Ti sam tvrdis da ako nisi BHS, tvoja se ne treba pikati, jer si u manjini. Kakva je to logika? Znaci u zemlji u kojoj si rodjen i odrastao, u zemlji odakle tvoji roditelji i generacije vuku porijeklo, trebas se pitati manje jer nisi BHS?
Cuj mozes se izjasniti kao BHS. :-)
jeza u ledja

#32711 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

PreWiBa wrote: 11/02/2026 00:51 Ali evropa nema taj institut jakih privatnih univerziteta. Najjači univerziteti evrope su TUM, ETH Cirih i Lausanne, francuske Grand ecoles.
Osim Berkeleya niti jedan drugi javni faks nije u tom rangu.
Kako nije? Po cijim mjerilima?

Evo ovdje medju 50 najboljih svjetskih univeziteta, 8 je americkih javnih, 4 britanska, 3 njemacka, 2 svicarska i po 1 francuski i belgijski. Znaci samo 5 EU javnih univerziteta. (Nesto mi govori da EU gradjani ne mogu tek tako djaba studirati na ETH Zurich ili UC London. :-)

Medju prvih 25, 4 americka, 2 britanska i 1 svicarski.

https://www.timeshighereducation.com/wo ... ld-ranking

Ako ti imas neke bolje liste postavi slobodno. Nesto sumnjam da se drasticno razlikuju.
stubrijez

#32712 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by stubrijez »

512MB wrote: 11/02/2026 00:22
konami666 wrote: 11/02/2026 00:16
jeza u ledja wrote: 10/02/2026 23:34 Al "sta si po etnickoj pripadnosti" je zlatna fraza balkanskog zivotnog experiencea. :D
Bodkin wrote: 10/02/2026 23:43

Moraju te staviti u kutiju. Ograniceni mozak tako funkcionise. Ne mogu biti samo idiot. Moram biti etnicki odredjen idiot :D
I onda joj kao nejasno zašto sam otišao iz šehera. A ovakvi ko ona iz wc solje iskaču. De mi reci prvo koje si nacionalnosti i/ili etničke pripadnosti, to je najbitnije. Ne mozes biti B/S/H i nemati isto mišljenje kao ja, to je jednostavno nemoguce.
Ma Sara je bola Bosanka, crnja i od mraka :D
Nije... izjasnila je se. Sarajka iz BiH :lol: :lol:
drag_gost

#32713 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by drag_gost »

SaraFina wrote: 10/02/2026 18:54
drag_gost wrote: 10/02/2026 18:48
SaraFina wrote: 10/02/2026 18:38 Sto se tice integracije u iseljenistvu, ona je vise no pozeljna. Zbog školovanja, poslova i kvaliteta života. Osoba koja se uspješno ne integrira u iseljenistvu, uvijek ima problem. Čitam na onoj temi o Austriji postove. Forumasi pisu, kako im ne treba njemacki uopste. Jer su u IT branši i poslove i komunikaciju obavljaju na engleskom.

To je naivno pominjanje. I takodjer neka polovična integracija. Ako zivis u drzavi gdje je službeni jezik njemacki. Nauci ga perfektno. U slucaju da si samo privremeno tu, slažem se da ne moraš. Ali za stalno.. Danas sutra imaces porodicu, djecu koja ce ici u obdaništa i skole. Imati vršnjake Austrijance. Otici ces u kino ili pozoriste. Na veceru. Itd Itd.

Asimilacija, odnosno ova furka dijela forumasa, je po meni totalno izlisna. Osoba sa punih 20 godina je vecim dijelom formirana. Dodjes u drzavu i izjavljuješ da si Śved, Nijemac ili Austrijanac je sumanuto. Niti tebe okolina dozivljava tako, niti ti mozes sebe. To je nesto sto mozes furati raji ali svi ce pomisliti da si uvrnut. Blagogovoreci.
I nema apsolutno nilakve potrebe za tim. Treba biti ponosan na svoje korijene i mjesto odakle potičeš. I drugi ce te vise cijeniti. Tudje postujem, svoje volim i njegujem.

Kad je o BiH riječ ona je mnogo vise od korumpiranog i lose uredjenog sustava. Meni je BiH Sarajevo i reprezentacija. Željo i Bistrik. Prelijepi Mostar i Konjic. Tuzla moj drugi omiljeni grad poslje SA. I “druga kuća”. Itd Itd

Pljuvati svoje je kontraproduktivno. I pred strancima. A i pred rajom. Kod nas postoje DVA pojma bivstovanja. Ili si PAPAK ili RAJA. Treće nema.

Mislim da je to Maca izjavio. I fakat tako jeste.

Nikome u Sarajevu kad ja dodjem ne znaci nista moje auto, odjeća ili nakit. Ljudi “sjedu” da popričaju “zarakijaju se” i sl. A ne da mjere ko šta ima i koliko. Meni ni u dzep ni iz džepa ako neko dodje s BMW, Porseom ili VW. Totalno izlisno.
Vidi se da si vani odrasla. Svima je lijepo kada dodju, malo se provrte i odu. Evo od tetke sin, cijeli zivot u Hamburgu. Istu mi pricu prica.
Ja sam cijeli rat bila u Sa. I tek nakon Dejtona otisla vani. Znaci ako me trebalo nesto obiljeziti negativno to je bilo ono u ratu preživljeno. Ali nije. Znaci za BiH me veze samo ono lijepo. Ja odlično znam i sve nedostatke sistema, drzave i društva. Vidiš i sam po temama na kojima pisem. No to ne umanjuje moju ljubav prema SA i BiH. Realno mogla sam biti šta sam htjela. I Austrijanka i oridjidji Hrvatica iz Zegeja. I tamo sam živjela. No ja samo mogu biti Sarajka iz BiH.
Sa koliko si odselila? Jedna je stvar odseliti nakon 10 godina zivota, a druga nakon 40.
Last edited by drag_gost on 11/02/2026 08:42, edited 1 time in total.
drag_gost

#32714 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by drag_gost »

SaraFina wrote: 10/02/2026 19:10
geralt wrote: 10/02/2026 19:08
SaraFina wrote: 10/02/2026 18:38 Nikome u Sarajevu kad ja dodjem ne znaci nista moje auto, odjeća ili nakit. Ljudi “sjedu” da popričaju “zarakijaju se” i sl. A ne da mjere ko šta ima i koliko. Meni ni u dzep ni iz džepa ako neko dodje s BMW, Porseom ili VW. Totalno izlisno.
Itekako u Sarajevu gledaju sta vozis, kako si obucen, i sta imas na sebi. Po tome se istice i u svijetu i medju ostalim gradovima u Bosni. Sarajlije zive na krajnjim granicama finansijskih mogucnosti da bi mahala vidjela da "imaju". Mostarci recimo za Sarajlije kazu "500KM na sebi, 1KM u dzepu". Ovo ti govori rodjeni Sarajlija koji je u tom gradu proveo 34 godine zivota.

Dok recimo ovdje idu u drugu krajnost koja meni smeta, pa je u supermarketu jedno cetvrtina ljudi u bukvalnoj pidzami i kucnim papucama. BMW takodjer nista ne znaci jer ga moze voziti svako ko ima dobar credit score.
To je mozda relevantno za tvoje okruzenje. Za moje ne. I ne mozes Sarajevo kompletno opisivati kao grad i njegove ljude na osnovu nekog svog subjektivnog doživljaja.
Nije to vise to Sarajevo. Imam i ja u Sarajevu svoj mikrokosmos normalnih ljudi i sretan sam zbog toga, medjutim generalno gledajuci "poseljacilo" se, kucnog odgoja vise nema, pristojnost van tog kruga ili krugova ljudi te dobro iznenadi. Nekada do 2005. godine je i licilo na to nesto o cemu ti pricas. U mahali sam odrastao u Starom Gradu, tu mi je kuca i dan danas i dobro se to promjenilo.
dr_Evil

#32715 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

drag_gost wrote: 10/02/2026 18:10
dr_Evil wrote: 10/02/2026 16:02
stubrijez wrote: 10/02/2026 15:52

Mislio sam tacno to sto sam i napisao...

Sve za 10, samo sam dodao drugi, mozda vise tacan naziv za to :)
Ih, pa ti nisi sved, ti si srbin.

:mrgreen:

EDIT: halali, htio citirati ovog sto napisa da jede svinjetinu. Propade mi fazon, jebiga. A glup je bio svakako. :D
Bio sam ja na ovom forumu i Srbin, i cetnik, i cionist, rusofil, americki podanik, ovih dana i psihicki otisao, zatim komunjara(to jesam), SDA-ovac, vise i zaboravih sta sam bio :D

Ali svinjetinu jok :D
dr_Evil

#32716 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Ja ne mogu vjerovati koliko stranica ste napisali za jednu vecer :S

Stadoh kod geraltove izjave da su mu roditelji platili fakultet, a ne drzava, grohotom se nasmijah i odustah.

Zanimljivo kako nasi ljudi, ukljucujuci mene vole istaknuti da su odselili na mrski Zapad zbog sistema, dobrog i besplatnog skolovanja, zdravstva i drugih pogodnosti. Kad kazes da je u BiH besplatno skolovanje i zdravstvo, onda valjda su to roditelji platili. Pa jesu... kao i na zapadu kroz porez i pomoc djeci, ali niko nije ostao u krediti 50-150.000 dolara da bi fakultet platio + dzeparac, prije da je bio u BiH samo dzeparac. I svaka cast nasim roditeljima pa su uspjeli i to u kakvom su nas sistemu obrazovali. Makar mi sta smo iza rata studirali.
Bodkin

#32717 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Kako pustite da jedna osoba odvuce temu u totalno debiln pravcu, to je nevjerovatno. A ona je ocigledno ili trol ili najnezadovoljnija osoba na planeti. Nista pozitivno nije napisala u zivotu

10 stranica o naciji i etniji. Jel vam to iseljavanje barem malo vidike otvorilo
JohnnyS

#32718 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by JohnnyS »

dr_Evil wrote: 11/02/2026 08:54 Ja ne mogu vjerovati koliko stranica ste napisali za jednu vecer :S

Stadoh kod geraltove izjave da su mu roditelji platili fakultet, a ne drzava, grohotom se nasmijah i odustah.

Zanimljivo kako nasi ljudi, ukljucujuci mene vole istaknuti da su odselili na mrski Zapad zbog sistema, dobrog i besplatnog skolovanja, zdravstva i drugih pogodnosti. Kad kazes da je u BiH besplatno skolovanje i zdravstvo, onda valjda su to roditelji platili. Pa jesu... kao i na zapadu kroz porez i pomoc djeci, ali niko nije ostao u krediti 50-150.000 dolara da bi fakultet platio + dzeparac, prije da je bio u BiH samo dzeparac. I svaka cast nasim roditeljima pa su uspjeli i to u kakvom su nas sistemu obrazovali. Makar mi sta smo iza rata studirali.
Država nema svoj novac, ima novac poreznih obveznika. Njega usmjerava onda na zdravstvo, školstvo, vatrogasce, kurce palce. Ako ne država, onda entitet, kanton ili općina, ovisno o nadležnosti. Tako da ja ne vidim da je država nekom nešto dala, taj netko je iskoristio dio novca kojeg je sam on ili njegovi uplatili državi.
broj dva

#32719 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by broj dva »

Kako je Rambo rekao, prica od 300 eura mjesecno. Jebena etnija i nacija.
dr_Evil

#32720 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

JohnnyS wrote: 11/02/2026 09:04
dr_Evil wrote: 11/02/2026 08:54 Ja ne mogu vjerovati koliko stranica ste napisali za jednu vecer :S

Država nema svoj novac, ima novac poreznih obveznika. Njega usmjerava onda na zdravstvo, školstvo, vatrogasce, kurce palce. Ako ne država, onda entitet, kanton ili općina, ovisno o nadležnosti. Tako da ja ne vidim da je država nekom nešto dala, taj netko je iskoristio dio novca kojeg je sam on ili njegovi uplatili državi.
Pa to i napisah, valjda spomenuh da su platili roditelji kroz porez.

Ali porez placas i negdje drugo, onaj sta se skolovao u Alemanji kaze drzava mu platila, onaj sta se skolovao u USA ako nije imao stipendiju se naplacio, sta je problem reci da i u BIH jos uvijek imamo sistem koji ipak skoluje djecu. Kako kradu novac od autocesta isto tako mogu izvuci i pare iz skolstva te trosak prebaciti na gradjane i pored poreza.

Ako nesto funkcionise, makar bilo i naslijedjeno od proslog sistema, treba reci "dobro je, ne puca.".

Mozemo da pricamo o kvaliteti, ali sirokim narodnim masama je skolovanje pristupacno i besplatno. S druge strane nedostaju oblici kredita za studente te vise i bolje stipendije. Tu je ipak Juga bila 10 stepenica iznad.
drag_gost

#32721 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by drag_gost »

:thumbup:
Velika zrtva druze moj...
moimoi

#32722 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Nisu fakulteti ni kod nas besplatni… sve je to prividno. Neko ko sa strane dolazi studirati, sigurno mjesecno mora imati neki minimum od 1000 KM.
Znam samo da ukoliko si izniman student/ucenik, kanton snosi troskove smjestaja u domu. Barem je tako bilo. Za stipendije druge vrste-ne znam.
A kakvi su uslovi u domovima… hajmo reci da zatvorenici imaju bolje.
dr_Evil

#32723 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Svakog dana u svakom pogledu su uslovi u domovima sve bolji. Kad sam ja studirao raja je spavala u bivsim JNA konjusnicama, danas ima 2 odlicna i poprilicno nova doma u Mostaru za Univerzitet(nas dom je dobio delozaciju u ratu), dok Sveuciliste koje je preuzelo univerzitetski dom ga odlicno odrzava i gradi nove zgrade.

Onda i danas - to je nebo i zemlja.

https://www.unmo.ba/univerzitet/studentski-dom/

U Sarajevu sam kao student spavao vise puta po domovima(kakva sjecanja), i znam da jedan bio sasvim solidan, drugi je bio onako spreman za renoviranje. U Tuzli sam spavao 2-3 puta super bilo.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#32724 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

jeza u ledja wrote: 11/02/2026 00:12
Ozimician wrote: 11/02/2026 00:03 Ukoliko neko pametuje kako treba da se živi u BiH i kvarta se u politiku - itekako je bitna etnička pripadnost. To itekako mijenja cjelokupnu percepciju.
Neko ko se izjašnjava kao Ostali u BiH (max 3% stanovništva), nema sigurno reprezentativnost da se pita o bilo čemu i njegovo mišljenje o političkim temama u BiH je krajnje irelevantno.
Doduše rekao bih da ta manjina je na ovom forumu zapravo većina - pa onda na predizbornoj anketi imamo rezultat da Naša stranka može haman samostalno formirati vlast na svim nivoima, a u realnosti jedva pređu izborni prag. :D

Jbg niko ni Turke u Njemačkoj ne pita kakva država treba biti Njemačka. A ima ih i apsolutno i procentualno više nego Ostalih u BiH.

Što se zdravstva tiče, složio bih se da su veće šanse da u Evropi vidimo američki zdravstveni sistem, nego obrnuto. Negdje sam pročitao, možda i na ovoj temi, ako si u Top 30% po prihodima - USA ti je bolja od Evrope. Ako nisi u toj prihodnoj grupi - onda će ti bolje biti u EU. Po svemu do sad viđenom, mogao bih se ugrubo složiti s tom raspodjelom.
Kakve su ovo nebuloze? :-)

Znaci neko ko se deklarise kao BHS se treba pitati vise o BiH nego neki recimo Rom koji isto tu zivi generacijama?
naravno, bosnjama romi sluze za smisljanje viceva i ismijavanje. ali takvi su u isto vrijeme najbolji ljudi, merhametli, nema boljih na svijetu, i drzave koje su ih tako dobro prihvatile su najgore na svijetu..

ovako fasisticki proglasavati bosance manjinama je ono, da se sokiras, i stidis svojih stavova. ali eto
moimoi

#32725 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

dr_Evil wrote: 11/02/2026 09:57 Svakog dana u svakom pogledu su uslovi u domovima sve bolji. Kad sam ja studirao raja je spavala u bivsim JNA konjusnicama, danas ima 2 odlicna i poprilicno nova doma u Mostaru za Univerzitet(nas dom je dobio delozaciju u ratu), dok Sveuciliste koje je preuzelo univerzitetski dom ga odlicno odrzava i gradi nove zgrade.

Onda i danas - to je nebo i zemlja.

https://www.unmo.ba/univerzitet/studentski-dom/

U Sarajevu sam kao student spavao vise puta po domovima(kakva sjecanja), i znam da jedan bio sasvim solidan, drugi je bio onako spreman za renoviranje. U Tuzli sam spavao 2-3 puta super bilo.
Poredis sebe prije 20 i kusur godina, i to posljeratni period, gdje su ocekivania bila minimalna ili ti nikakva, sa danasnjim generacijama?
Podsjecas me na mog oca, koji se i dan danas hvali, kako je svoje prvo auto sam uz pomoc majstora napravio? Iste ste struke baj d vej.
Post Reply