Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

geralt

#32651 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by geralt »

TAFKAP wrote: 10/02/2026 22:24 Da prekinemo ovo glupo prepucavanje i zagušivanje teme

Image
Image
konami666

#32652 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konami666 »

SaraFina wrote: 10/02/2026 21:51
konami666 wrote: 10/02/2026 21:34
SaraFina wrote: 10/02/2026 19:45

Ja da ćaći izvalim da se osjećam Austrijankom, mogu samo zamisliti tu reakciju. 🫣 Fakat ne znam kako bi to definirala. U kojem obliku. A da me brutalno ne ismije. Znači ćaći.

Za ostatak familije ne mogu ni zamisliti koja bi blamaza bila. I taj konami je s 20 dosao i osjeca se Šved. Šta mislis ovi u pedesetima i šezdesetima sto se “osjećaju” Švabe, Danci ili Ameri. Ja taj kuršlus u glavi ne mogu da skuzim. I pored najbolje volje.
Aha, sada znaš i kako se osjećam :D pa ti si jebote živi rekorder, sve ti znaš. Objavljuje treba stručne radove, zna ko se bavi i čime, iz kojeg društvenog kruga dolaze, zna primanja od svakoga, političku, ekonomsku i društvenu situaciju svake zemlje, zna kakav je život i svakodnevnica u Bosni iz vlastitog iskustva iako je otišla ko klinka vani i od tad živi vanka. Zna da u Bosni ili Sarajevu nikoga ne zanima ko si, šta si, samo je bitno da li si raja ili papak, sve ženska zna. Ti mora da si neki ubermensch, najbolje bi bilo da ti se ovdje grupno poklonimo.
Znaš šta je najsmješnije, upoznao sam treba u Švedskoj iste kao ti, na taj fazon, starci im otišli vani za vrijeme balkanskih ratova, znaci ne samo Bosanki nego i drugih nacionalnosti iz ex yu. Roditelji obrazovani iz jugoslavenskog sistema, cure dobile vani sve na gotovo i posjećuju počesto zemlje iz kojih su porijeklom. I sve imate isti modus operandi, čudo neviđeno. I one isto vole otići dole i govoriti kako je najbolje dole, kako nema boljeg života nego u Bosni ali se naravno ne vraćaju. Kako nisam ranije ovo povezao, bit će da je prošlo dosta vremena.
Pa sam pružaš info o sebi. Ja samo pitam i izvodim zaključke. Nazalost negativne. Jer jesi negativac i to žešći. Jbg.

Sto se tice mog života, ćaća i njegovo zanimanje su nam mnogo toga olaksali. No nije bilo u početku sjajno i bajno. U Zegeju mi je bilo bas tesko. U AT u početku još gore. Nisam znala rijeci jezika. Nisam nikog poznavala. Porodice koje su izbjegle prije i tokom rata, medjusobno su se družile. Mi nismo nikog poznavali. Jer nismo bili izbjeglice, nismo prosli te kolektivne smještaje i stekli društvo. Ali bilo pa proslo. Sad mi je super. No to ne znaci da neću doma u SA. Kad steknem uvjete. 😇
Izvini ali nisi relevantan sagovornik. Ne živiš u Bosni, ne znaš kako je tako da ne mozes napraviti nikakvu komparaciju. Kao sto sam napisao, oni koji su zivjeli i u Bosni i vani mogu reci zašto je vani sranje ili zašto je u Bosni sranje. I oba scenarija i mišljenja su okej. Ja sam ranije napisao zašto sam takvog mišljenja. Nisam nigdje i nikad napisao da mrzim planine i rijeke Bosne.

Kada se vratiš i provedeš 5+ godina onda se javi. Do tad ružičaste naočale.
Bodkin

#32653 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

SaraFina wrote: 10/02/2026 18:38 Nikome u Sarajevu kad ja dodjem ne znaci nista moje auto, odjeća ili nakit. Ljudi “sjedu” da popričaju “zarakijaju se” i sl. A ne da mjere ko šta ima i koliko. Meni ni u dzep ni iz džepa ako neko dodje s BMW, Porseom ili VW. Totalno izlisno.
:lol: :lol: :lol: :lol: Ako neko sa njom neko nastavi raspravu nakon ovoga…
SaraFina

#32654 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by SaraFina »

JohnnyS wrote: 10/02/2026 22:27
SaraFina wrote: 10/02/2026 22:04
JohnnyS wrote: 10/02/2026 21:55

Valjda ima razloga što je Silicijska dolina kraj Stanforda a ne kraj Sveučilišta u Norkopingu. Kad se ljudi iz cijelog svijeta, bogataši i slični budu otimali da idu na Sveučilište u Oslu umjesto na Ivy league fakultet, prihvatit ću da si možda u pravu.
Zaboravio si napomenuti koliko ti godisnje kosta “zadovoljstvo” studiranja na tom prestižnom univerzitetu” i kako je to “priustivo”? Plus šta ti treba da upadneš?
Pišeš kao da je to uplatiš 400 dolara i piči i studiraj. Pa taj univerzitet ne mogu sebi priustiti ni srednja klasa Amera.
A za upadanje ti treba “rat i mir”. Dzaba ti i skorojevićki lova ako ne ispuniš uvjete.
Ja ne vidim kako je to u ikakvom raskoraku s onim što sam napisao. Ja nisam nikad rekao da su ti top fakulteti jeftini, iako sigurno imaju par stipendija za ekstrapametne i vjerojatno za neke transeksualne hendikepirane indijance, nego da su najbolji na svijetu.

Ni bolnice im nisu jeftine, ali su im najbolje na svijetu.
Ja mislim da je “pristupačnost” najbitnija stavka. I kad je školovanje u pitanju. A i kad je zdravstvo. Stoga mi je apsolutno nevažno koliko je sto “prestižno” i “dobro” ako je nepristupačno i otvoreno za ekstra bogate ili par “eksperimenata” koje ce stipendirati. Isto je i sa bolnicama. Ne moze ih priustiti 65% - 75% USA populacije, ali su najbolje. Mislim o cemu pričamo.
SaraFina

#32655 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by SaraFina »

konami666 wrote: 10/02/2026 22:31
konami666 wrote: 10/02/2026 21:34

Aha, sada znaš i kako se osjećam :D pa ti si jebote živi rekorder, sve ti znaš. Objavljuje treba stručne radove, zna ko se bavi i čime, iz kojeg društvenog kruga dolaze, zna primanja od svakoga, političku, ekonomsku i društvenu situaciju svake zemlje, zna kakav je život i svakodnevnica u Bosni iz vlastitog iskustva iako je otišla ko klinka vani i od tad živi vanka. Zna da u Bosni ili Sarajevu nikoga ne zanima ko si, šta si, samo je bitno da li si raja ili papak, sve ženska zna. Ti mora da si neki ubermensch, najbolje bi bilo da ti se ovdje grupno poklonimo.
Znaš šta je najsmješnije, upoznao sam treba u Švedskoj iste kao ti, na taj fazon, starci im otišli vani za vrijeme balkanskih ratova, znaci ne samo Bosanki nego i drugih nacionalnosti iz ex yu. Roditelji obrazovani iz jugoslavenskog sistema, cure dobile vani sve na gotovo i posjećuju počesto zemlje iz kojih su porijeklom. I sve imate isti modus operandi, čudo neviđeno. I one isto vole otići dole i govoriti kako je najbolje dole, kako nema boljeg života nego u Bosni ali se naravno ne vraćaju. Kako nisam ranije ovo povezao, bit će da je prošlo dosta vremena.
Pa sam pružaš info o sebi. Ja samo pitam i izvodim zaključke. Nazalost negativne. Jer jesi negativac i to žešći. Jbg.

Sto se tice mog života, ćaća i njegovo zanimanje su nam mnogo toga olaksali. No nije bilo u početku sjajno i bajno. U Zegeju mi je bilo bas tesko. U AT u početku još gore. Nisam znala rijeci jezika. Nisam nikog poznavala. Porodice koje su izbjegle prije i tokom rata, medjusobno su se družile. Mi nismo nikog poznavali. Jer nismo bili izbjeglice, nismo prosli te kolektivne smještaje i stekli društvo. Ali bilo pa proslo. Sad mi je super. No to ne znaci da neću doma u SA. Kad steknem uvjete. 😇
Izvini ali nisi relevantan sagovornik. Ne živiš u Bosni, ne znaš kako je tako da ne mozes napraviti nikakvu komparaciju. Kao sto sam napisao, oni koji su zivjeli i u Bosni i vani mogu reci zašto je vani sranje ili zašto je u Bosni sranje. I oba scenarija i mišljenja su okej. Ja sam ranije napisao zašto sam takvog mišljenja. Nisam nigdje i nikad napisao da mrzim planine i rijeke Bosne.

Ja sam itekako relevantna. Dok sam se školovala bila sam 40:60 vremena u BiH. Zadnjih pet godina sam, tri godine 50:50 i dvije 30:70. Tako da odlučno znam o cemu govorim.

Vi imate identitetski kurslus. Čim si ti sa 20 godina dosao u Švedsku kao izgradjena licnost, i sada 15 godina kasnije tvrdis da si Šved. Valjda bi logičnije bilo da ja tvrdim tako nesto. Ili ovaj momak iz Njemačke koji studira medinu. A ne ti ili ovaj sa N,Z, Bodkin, direktor i sl. Smehotres ste. 😂

Evo ga i treci sretno izvučeni:
Bodkin, who is currently on your ignore list, made this post
Last edited by SaraFina on 10/02/2026 22:46, edited 1 time in total.
TAFKAP

#32656 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by TAFKAP »

geralt wrote: 10/02/2026 22:28
TAFKAP wrote: 10/02/2026 22:24 Da prekinemo ovo glupo prepucavanje i zagušivanje teme

Image
Image
e jbg, pa potrudite se malo, ne može se tako u Evropu :mrgreen:

Image

right click > show image...

Last edited by TAFKAP on 10/02/2026 22:52, edited 2 times in total.
geralt

#32657 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by geralt »

SaraFina wrote: 10/02/2026 22:38

Zaboravio si napomenuti koliko ti godisnje kosta “zadovoljstvo” studiranja na tom prestižnom univerzitetu” i kako je to “priustivo”? Plus šta ti treba da upadneš?
Pišeš kao da je to uplatiš 400 dolara i piči i studiraj. Pa taj univerzitet ne mogu sebi priustiti ni srednja klasa Amera.
A za upadanje ti treba “rat i mir”. Dzaba ti i skorojevićki lova ako ne ispuniš uvjete.
Ja ne vidim kako je to u ikakvom raskoraku s onim što sam napisao. Ja nisam nikad rekao da su ti top fakulteti jeftini, iako sigurno imaju par stipendija za ekstrapametne i vjerojatno za neke transeksualne hendikepirane indijance, nego da su najbolji na svijetu.

Ja mislim da je “pristupačnost” najbitnija stavka. I kad je školovanje u pitanju. A i kad je zdravstvo. Stoga mi je apsolutno nevažno koliko je sto “prestižno” i “dobro” ako je nepristupačno i otvoreno za ekstra bogate ili par “eksperimenata” koje ce stipendirati. Isto je i sa bolnicama. Ne moze ih priustiti 65% - 75% USA populacije, ali su najbolje. Mislim o cemu pričamo.
Ja mislim da je za skolovanje najbitnije sta naucis, a za zdravstvo hoces li biti izlijecen.

Da ne ulazim u detalje, clan uze porodice ima rijetku bolest, prima terapiju ovdje. Terapija je skupa, dao sam dosad velike pare za nju, ove godine sam promijenio osiguranje i nakon toga ce biti besplatna. Nije mi zao para, jer djeluje i jer omogucava normalan zivot.

U Bosni ta terapija ne postoji niti ju je moguce primati. Ne. Postoji. Znam 100%, detaljno sam se raspitao i provjerio. Da sam ostao, ne bi je mogao primati bez izmjestanja u inostranstvo.
JohnnyS

#32658 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by JohnnyS »

Školstvo i zdravstvo nije isto što i fakulteti i bolnice. Zdravstvo je bolje možda u Skandinaviji, ali najbolje bolnice su u Americi. Nijedna bolnica u Norveškoj nema vrhunsku kvalitetu Mayo klinike ili John Hopkinsa. Isto je i sa fakulteta, možda je školstvo generalno bolje na sjeveru Europe, ali nijedan norveški tehnički fakultet se ne može mjeriti s MIT.

Bosansko-hercegovačke bolnice su dostupne svima, da si teško bolesna prije bi gledala kako da nađeš financije za Mount Sinai u New Yorku nego da ideš na KCUS. I tu staje sva priča.
SaraFina

#32659 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by SaraFina »

geralt wrote: 10/02/2026 22:47

Ja mislim da je za skolovanje najbitnije sta naucis, a za zdravstvo hoces li biti izlijecen.

Da ne ulazim u detalje, clan uze porodice ima rijetku bolest, prima terapiju ovdje. Terapija je skupa, dao sam dosad velike pare za nju, ove godine sam promijenio osiguranje i nakon toga ce biti besplatna. Nije mi zao para, jer djeluje i jer omogucava normalan zivot.

U Bosni ta terapija ne postoji niti ju je moguce primati. Ne. Postoji. Znam 100%, detaljno sam se raspitao i provjerio. Da sam ostao, ne bi je mogao primati bez izmjestanja u inostranstvo.
Da nisi imao novaca, niko mu besplatno ne bi dao tu terapiju? I da nisi pronasao način, odnosno osiguranje plaćao bi terapiju i dalje? U tome je bit cijele price. Ja ne poredim USA zdravstvo sa BiH. No tvrditi da je USA zdravstvo najbolje a pri tom ga ni USA populacija ne moze 100% sebi priustiti meni je suludo.
SaraFina

#32660 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by SaraFina »

JohnnyS wrote: 10/02/2026 22:48

Školstvo i zdravstvo nije isto što i fakulteti i bolnice. Zdravstvo je bolje možda u Skandinaviji, ali najbolje bolnice su u Americi. Nijedna bolnica u Norveškoj nema vrhunsku kvalitetu Mayo klinike ili John Hopkinsa. Isto je i sa fakulteta, možda je školstvo generalno bolje na sjeveru Europe, ali nijedan norveški tehnički fakultet se ne može mjeriti s MIT.

Bosansko-hercegovačke bolnice su dostupne svima, da si teško bolesna prije bi gledala kako da nađeš financije za Mount Sinai u New Yorku nego da ideš na KCUS. I tu staje sva priča.
Pišemo o stvarima koje se mogu priustiti i o onima koje su dobre - najbolje. No vecina običnih smrtnika ne moze doci do njih. Bas sada rekoh kolegi u vezi terapije koje plaćao za clana obitelji.
geralt

#32661 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by geralt »

SaraFina wrote: 10/02/2026 22:52

Da nisi imao novaca, niko mu besplatno ne bi dao tu terapiju? I da nisi pronasao način, odnosno osiguranje plaćao bi terapiju i dalje? U tome je bit cijele price. Ja ne poredim USA zdravstvo sa BiH. No tvrditi da je USA zdravstvo najbolje a pri tom ga ni USA populacija ne moze 100% sebi priustiti meni je suludo.
Da nisam imao novaca, po primanjima bih se kvalifikovao za Medicaid koji je besplatan. Ovako sam uzeo "payment plan" kod bolnice koji je beskamatan, svaki mjesec mi sa kartice skidaju po $80 do unedogled.
konami666

#32662 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konami666 »

SaraFina wrote: 10/02/2026 22:43

Ja sam itekako relevantna. Dok sam se školovala bila sam 40:60 vremena u BiH. Zadnjih pet godina sam, tri godine 50:50 i dvije 30:70. Tako da odlučno znam o cemu govorim.

Vi imate identitetski kurslus. Čim si ti sa 20 godina dosao u Švedsku kao izgradjena licnost, i sada 15 godina kasnije tvrdis da si Šved. Valjda bi logičnije bilo da ja tvrdim tako nesto. Ili ovaj momak iz Njemačke koji studira medinu. A ne ti ili ovaj sa N,Z, Bodkin, direktor i sl. Smehotres ste. 😂

Kakav identitetski kuršlus, mislim da ti miješaš pojmove etnicka i nacionalna pripadnost. Mislim da si ti ta sa identitetskim krizom jer ne znaš da nacionalna ne znaci i etnicka pripadnost. Valjda na to posmatras sa pozicije definicije u BiH no u svim ostalim zemljama to su različite stvari. Ja sam sved i Bosanac i Hercegovac u nacionalnom smislu. Da nisam, ne bi imao pasoše BiH i Švedske. Etnicka pripadnost je sasvim druga stvar.

Super, ja ti želim sve najbolje u cilju potpunog preseljenja u Sarajevo, javi mi ako budeš zainteresirana da ti iznajmim stan.
SaraFina

#32663 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by SaraFina »

geralt wrote: 10/02/2026 22:56
SaraFina wrote: 10/02/2026 22:52

Da nisam imao novaca, po primanjima bih se kvalifikovao za Medicaid koji je besplatan. Ovako sam uzeo "payment plan" kod bolnice koji je beskamatan, svaki mjesec mi sa kartice skidaju po $80 do unedogled.
Razumijem.

Da sumiramo:

USA zdravstvo ima tehnologija i istraživanja, bolnice i stručnjake, terapije, inovacije, vrhunske lijekove i ako imaš love i super osiguranje sve to mozes koristiti i sebi poboljšati zivotni vijek i kvalitet života.

S druge strane najskuplje je zdravstvo na svijetu, ne mogu ga si priustiti 65% stanovništva i vise mozda, jer milioni ljudi u USA nemaju novca dovoljno i adekvatno osiguranje.
Kad se dve oduzme i sabere EU je top za USA.

Mislim da je to to.

Onaj Rokfeler matori promjenio pola organa i opet umro. A neko si ne moze priustiti da se porodi u USA. Sve su to teški paradoksi.
JohnnyS

#32664 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by JohnnyS »

Ako se ičije zdravstvo bude mijenjalo to će biti europsko, a ne američko. Sve stariji ljudi, sa sve više bolesti, moš mislit što će države još dugo moći sve to plaćati. Bit će jeftinije nego u Americi jer će i medicina biti lošija nego u Americi
jeza u ledja

#32665 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

konami666 wrote: 10/02/2026 22:59

Kakav identitetski kuršlus, mislim da ti miješaš pojmove etnicka i nacionalna pripadnost. Mislim da si ti ta sa identitetskim krizom jer ne znaš da nacionalna ne znaci i etnicka pripadnost. Valjda na to posmatras sa pozicije definicije u BiH no u svim ostalim zemljama to su različite stvari. Ja sam sved i Bosanac i Hercegovac u nacionalnom smislu. Da nisam, ne bi imao pasoše BiH i Švedske. Etnicka pripadnost je sasvim druga stvar.

Super, ja ti želim sve najbolje u cilju potpunog preseljenja u Sarajevo, javi mi ako budeš zainteresirana da ti iznajmim stan.
O nacionalnim vs etnickim identitetima smo raspravljali na ovom forumu prije 20 godina. Neki ljudi i dalje ne kontaju da "nacionalnost" na slavenskim jezicima ne znaci identicno isto kao "nationality" (ili slicne rijeci) u germanskim jezicima.

Njoj je toliko sve zamrseno u glavi pa ne moze sebi da objasni kako svedska ministrica obrazovanja ne moze ne biti Svedjanka.

A zasto se uopste sa tim bakce, to je vec u njenoj glavi problem. :-)

Inace neko pronalazenje identiteta ili slicno je normalna pojava za sve dijasporase ili bilo koga sa dvojnim ili multi porijeklom. Svi mi imamo neke svoje komplekse. Ali ona je bas ono, otvorena knjiga. :roll:
jeza u ledja

#32666 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

SaraFina wrote: 10/02/2026 22:18 Dzaba me kvotas. Samo vidim crvenu lampicu. Post ne.
jeza u ledja, who is currently on your ignore list, made this post
🥺
Nije djaba. :wink: :D
SaraFina

#32667 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by SaraFina »

Ne miješam ja nista. Ti ne mozes biti Šved i pri tome Bosanac i Hercegovac. I ovo Bosanac i Hercegovac zvuci šizofreno. U kombinaciji sa Šved je 😂 Izvini. To nema veze koje pasoše posjeduješ i nepotrebno potežeš to kao argument za nacionalnost. Šta ti je.
Šta si po etničkoj pripadnosti? Isto Šved, Bosanac i Hercegovac? 🫣
Hvala na lijepim zeljama. Stan ne trebam imam sviju nekretninu.

P.S chat gpt ti povlađuje. Kad pitaš. Posebno placena verzija. Ali u principu obje. Zato pazi KAKO mu postavljaš pitanja. 🤣🤣
jeza u ledja

#32668 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

Al "sta si po etnickoj pripadnosti" je zlatna fraza balkanskog zivotnog experiencea. :D
Bodkin

#32669 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

jeza u ledja wrote: 10/02/2026 23:34 Al "sta si po etnickoj pripadnosti" je zlatna fraza balkanskog zivotnog experiencea. :D
Moraju te staviti u kutiju. Ograniceni mozak tako funkcionise. Ne mogu biti samo idiot. Moram biti etnicki odredjen idiot :D
konami666

#32670 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konami666 »

SaraFina wrote: 10/02/2026 23:29

Ne miješam ja nista. Ti ne mozes biti Šved i pri tome Bosanac i Hercegovac. I ovo Bosanac i Hercegovac zvuci šizofreno. U kombinaciji sa Šved je 😂 Izvini. To nema veze koje pasoše posjeduješ i nepotrebno potežeš to kao argument za nacionalnost. Šta ti je.
Šta si po etničkoj pripadnosti? Isto Šved, Bosanac i Hercegovac? 🫣
Hvala na lijepim zeljama. Stan ne trebam imam sviju nekretninu.

P.S chat gpt ti povlađuje. Kad pitaš. Posebno placena verzija. Ali u principu obje. Zato pazi KAKO mu postavljaš pitanja. 🤣🤣
Naravno da mogu biti, BiH i Švedska imaju ugovor o dvojnom državljanstvu. Znaci ti se nešto busaš u prsa o Bosni i Hercegovini a Bosanac i Hercegovac ti sizofreno? Napisao sam ranije prije par stranica o ovome pa prelistaj, ne da mi se ponavljati.
Ne koristim AI alate da pišu za mene po forumu, to onda nije moje mišljenje. Vidiš kako opet hoćeš kao da ispadneš pametna a u stvarnosti opet lupetas po običaju. Ne ide ti. Ne uspijevaš. I ne znaš razliku izmedju nacionalnosti i etničke pripadnosti, šokantno malo je reci.
Ozimician

#32671 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Ukoliko neko pametuje kako treba da se živi u BiH i kvarta se u politiku - itekako je bitna etnička pripadnost. To itekako mijenja cjelokupnu percepciju.
Neko ko se izjašnjava kao Ostali u BiH (max 3% stanovništva), nema sigurno reprezentativnost da se pita o bilo čemu i njegovo mišljenje o političkim temama u BiH je krajnje irelevantno.
Doduše rekao bih da ta manjina je na ovom forumu zapravo većina - pa onda na predizbornoj anketi imamo rezultat da Naša stranka može haman samostalno formirati vlast na svim nivoima, a u realnosti jedva pređu izborni prag. :D

Jbg niko ni Turke u Njemačkoj ne pita kakva država treba biti Njemačka. A ima ih i apsolutno i procentualno više nego Ostalih u BiH.

Što se zdravstva tiče, složio bih se da su veće šanse da u Evropi vidimo američki zdravstveni sistem, nego obrnuto. Negdje sam pročitao, možda i na ovoj temi, ako si u Top 30% po prihodima - USA ti je bolja od Evrope. Ako nisi u toj prihodnoj grupi - onda će ti bolje biti u EU. Po svemu do sad viđenom, mogao bih se ugrubo složiti s tom raspodjelom.
jeza u ledja

#32672 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

Ozimician wrote: 11/02/2026 00:03 Ukoliko neko pametuje kako treba da se živi u BiH i kvarta se u politiku - itekako je bitna etnička pripadnost. To itekako mijenja cjelokupnu percepciju.
Neko ko se izjašnjava kao Ostali u BiH (max 3% stanovništva), nema sigurno reprezentativnost da se pita o bilo čemu i njegovo mišljenje o političkim temama u BiH je krajnje irelevantno.
Doduše rekao bih da ta manjina je na ovom forumu zapravo većina - pa onda na predizbornoj anketi imamo rezultat da Naša stranka može haman samostalno formirati vlast na svim nivoima, a u realnosti jedva pređu izborni prag. :D

Jbg niko ni Turke u Njemačkoj ne pita kakva država treba biti Njemačka. A ima ih i apsolutno i procentualno više nego Ostalih u BiH.

Što se zdravstva tiče, složio bih se da su veće šanse da u Evropi vidimo američki zdravstveni sistem, nego obrnuto. Negdje sam pročitao, možda i na ovoj temi, ako si u Top 30% po prihodima - USA ti je bolja od Evrope. Ako nisi u toj prihodnoj grupi - onda će ti bolje biti u EU. Po svemu do sad viđenom, mogao bih se ugrubo složiti s tom raspodjelom.
Kakve su ovo nebuloze? :-)

Znaci neko ko se deklarise kao BHS se treba pitati vise o BiH nego neki recimo Rom koji isto tu zivi generacijama?
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#32673 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

JohnnyS wrote: 10/02/2026 20:29
Didier wrote: 10/02/2026 20:15
SaraFina wrote: 10/02/2026 20:13 Mislim na ovo:
University of Florida (UF) – primjer troškova za akademsku godinu 2026–27:
In-state (rezidenti Floride): oko $6,380 godišnje za školarinu i takse.
Out-of-state / međunarodni studenti: oko $30,900 godišnje samo školarina i takse – znatno više.
Uz to dođe i smještaj, knjige, prijevoz i ostali troškovi (što ukupno može biti oko $25,000 – $50,000 godišnje ovisno o situaciji).
I onda neko ko ima izbor otići recimo u Norvešku gdje je sve ovo džaba ipak ode u faking Čemeriku. :run:

Na top listama fakulteta na vrhu su američki, a ne norveški fakulteti.

I najbolje bolnice na svijetu su u Americi, ne u Norveškoj.

Druga je stvar što mi gledamo sve iz europske perspektive, ali Amerikanci da žele da je zdravstvo i školstvo pristupačnije, glasali bi za one koji to zagovaraju. Dobrom dijelu njih je sve to komunizam. :D
Pa da, gledamo sve iz naše perspektive. Mislim da to i jeste stvar...
Trenutni sistem je ono što Amerikanci žele i tu si u pravu, ali to ne znači da nama to treba isto da odgovara.
Amerikancima je ok da djeca masovno ginu po školama jer zauzvart imaju slobodu da nose oružje, ok je da gradovi propadaju jer bi inače morali povećati socijalna davanja. Isto tako, ok je imati veoma neefikasan zdravstveni sistem gdje masovno ljudi zbog toga imaju štetu, jer zato, u slučaju kad bi imali dovoljno novca, mogli bi imati pristup najboljim bolnicama na svijetu.

E sad, to je možda i ključna razlika između SAD-a i ostatka razvijenog svijeta.
Ako je Tehnički univerzitet u Minhenu, ti kao Nijemac imaš privilegiju da možeš da studiraš tu besplatno, da lakše uđeš ako si u Njemačkoj završio srednje obrazovanje. Ako si Šveđanin, to ti daje mogućnost da u petoj najboljoj bolnici svijeta i stvarno direktno profitiraš od tako dobre institucije.

Američke bolnice, američki univerziteti su u Americi, ali po shvatanju nas u evropi one nisu toliko američke koliko su samo locirane u Americi. Amerikanac nema toliko od toga što je Harvard u SAD-u. Nema pravo na besplatne studije, nema pravo na finansijsku pomoć tokom studiranja, američki top univerziteti čak nemaju ni kvotu za američke aplikante.
Ja mogu puno pričati, ali sam i ja profitirao od toga što je fakultet baš u mojoj zemlji, u medicini je postotak stranih studenata van EU ograničen na 5%. Tu privilegiju kao Amerikanac ne bi imao u svojoj zemlji, ma koliko god je Harvard "američki".
Amerikanac prema meni, koji sam rođen ovdje u evropi i nikad nisam živio u SAD, nema nikakve prednosti na "svom" fakultetu. Prema tome, u kojem smislu je taj unvizeritet "američki" za običnog građanina, a ne samo lociran slučajno tu? Mogao bi biti i u Dominikanskoj republici, nekom Amerikancu sa Floride bi onda ako ništa bi još malo bliži.
konami666

#32674 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konami666 »

jeza u ledja wrote: 10/02/2026 23:34 Al "sta si po etnickoj pripadnosti" je zlatna fraza balkanskog zivotnog experiencea. :D
Bodkin wrote: 10/02/2026 23:43
Moraju te staviti u kutiju. Ograniceni mozak tako funkcionise. Ne mogu biti samo idiot. Moram biti etnicki odredjen idiot :D
I onda joj kao nejasno zašto sam otišao iz šehera. A ovakvi ko ona iz wc solje iskaču. De mi reci prvo koje si nacionalnosti i/ili etničke pripadnosti, to je najbitnije. Ne mozes biti B/S/H i nemati isto mišljenje kao ja, to je jednostavno nemoguce.
512MB

#32675 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by 512MB »

DakleN Sara koja je rodjena u Jugoslaviji a živi u Beču palamudi ljudima koji su odrasli u BiH da je dole sve super i da nemaju pojma.

Haj da sam i to u ovaj kasni vakat pročito :D
Post Reply