U BiH ne možeš postati predsjednik ako se identificiraš kao Bosanac, a kao Bosanac u Velikoj Britaniji npr. možeš postati Prime Minister ukoliko posjeduješ britansko državljanstvo.
Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- Edin H.
#32526 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Kako možeš u BiH imati identitet kada se prije svega radi o vjerskim skupinama?
U BiH ne možeš postati predsjednik ako se identificiraš kao Bosanac, a kao Bosanac u Velikoj Britaniji npr. možeš postati Prime Minister ukoliko posjeduješ britansko državljanstvo.
- dr_Evil
#32527 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
stubrijez wrote: ↑10/02/2026 14:56Pa koja ti je poenta, to samo potvrdjuje moju zapadnjacku orijentaciju.
Ti kao turkofil se samo mucis ovde. Sto se tice skole nisam ni srednju zavrsio ako ti je lakse, a tvoje znanje nestaje sa internetom... brate, struje da nestane gotov si, vec sam ti to nekoliko puta rekao.
Zapadnjacke vrijednosti... ako cemo tacnije
- SaraFina
#32528 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Mozda se ti osjecas kao dio vjerske skupine. No to je iskljucivo tvoj problem. Sto se tice UK..
Jesi iskoristio tu mogucnost i uvalio se u ministarstvo „svoje drzave“? Ako nisi gdje je zapelo? Posto su ti prava ocigledno zagarantovana.
-
moimoi
#32529 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ma kakve vjerske… plemena. Kada se ne koljemo oko vjere i nacije, koljemose oko medje.
-
snijeg_led
#32530 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
@Edin H. Baštako, koji apsurd 
-
konami666
#32531 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Meni u švedskom pasosu pod nacionalnost piše da sam sved. Ja nigdje ne tvrdim da sam etnički sved. Ja sve dok plaćam porez da se popravi cesta i da se liječe ljudi u bolnici i plaćaju penzije onima koji je danas primaju, mogu pričati da je moja/nasa politika, ekonomija i tako dalje.SaraFina wrote: ↑10/02/2026 14:47 @konami666, bilo bi zanimljivo, kad stignes, kako ti kuršlus (ne znam bolji opis) u identitetu objasnis u krugu uze i sire porodice. Kazes Šved si i BiH.
To nisam vidjela samo kod tebe. Nego opcenito dosta osoba na ovoj temi fura spiku „prisvajanja“ identiteta drzave gdje zivite.
Koji su razlozi tome? Zasto? Kako?
Razumijem postovati drzavu gdje si i biti zahvalan za Xylophon stvari. Ali govoriti o toj drzavi u prisvojnom smislu tipa „NASA politika, ekonomska i demografija“ je pomalo previse.
U isto vrijeme imam korjene iz Bosne i Hercegovine, samo sto mi tu u pasosu ništa ne piše pod stavkom nacionalnost. Ne znam šta stoji u rodnom listu pod stavkama nacionalnost i etnička pripadnost.
- Comandini
#32532 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Jel jedes svinjetinu ?konami666 wrote: ↑10/02/2026 15:44Meni u švedskom pasosu pod nacionalnost piše da sam sved. Ja nigdje ne tvrdim da sam etnički sved. Ja sve dok plaćam porez da se popravi cesta i da se liječe ljudi u bolnici i plaćaju penzije onima koji je danas primaju, mogu pričati da je moja/nasa politika, ekonomija i tako dalje.SaraFina wrote: ↑10/02/2026 14:47 @konami666, bilo bi zanimljivo, kad stignes, kako ti kuršlus (ne znam bolji opis) u identitetu objasnis u krugu uze i sire porodice. Kazes Šved si i BiH.
To nisam vidjela samo kod tebe. Nego opcenito dosta osoba na ovoj temi fura spiku „prisvajanja“ identiteta drzave gdje zivite.
Razumijem postovati drzavu gdje si i biti zahvalan za Xylophon stvari. Ali govoriti o toj drzavi u prisvojnom smislu tipa „NASA politika, ekonomska i demografija“ je pomalo previse.
U isto vrijeme imam korjene iz Bosne i Hercegovine, samo sto mi tu u pasosu ništa ne piše pod stavkom nacionalnost. Ne znam šta stoji u rodnom listu pod stavkama nacionalnost i etnička pripadnost.
- stubrijez
#32533 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Mislio sam tacno to sto sam i napisao...dr_Evil wrote: ↑10/02/2026 15:11stubrijez wrote: ↑10/02/2026 14:56Pa koja ti je poenta, to samo potvrdjuje moju zapadnjacku orijentaciju.
Ti kao turkofil se samo mucis ovde. Sto se tice skole nisam ni srednju zavrsio ako ti je lakse, a tvoje znanje nestaje sa internetom... brate, struje da nestane gotov si, vec sam ti to nekoliko puta rekao.
Zapadnjacke vrijednosti... ako cemo tacnije![]()
- SaraFina
#32534 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ma to je ok za pasos. Pitam za porodicno okruzenje. Kako tu prolazis? I Kakav je privatno osjecaj te pripadnosti? I sama sam u iseljenistvu i to prilicno dugo. Ali nemam taj osjecaj pripadnosti odnosno svojatanja.konami666 wrote: ↑10/02/2026 15:44Meni u švedskom pasosu pod nacionalnost piše da sam sved. Ja nigdje ne tvrdim da sam etnički sved. Ja sve dok plaćam porez da se popravi cesta i da se liječe ljudi u bolnici i plaćaju penzije onima koji je danas primaju, mogu pričati da je moja/nasa politika, ekonomija i tako dalje.SaraFina wrote: ↑10/02/2026 14:47 @konami666, bilo bi zanimljivo, kad stignes, kako ti kuršlus (ne znam bolji opis) u identitetu objasnis u krugu uze i sire porodice. Kazes Šved si i BiH.
Sto se tice politike i balkanskih „plemena“ te furke (ne od tebe) nego ovo sto Edin tvrdi: Kad stane neko supljirati kako je lako uspjeti u politici u iseljenistvu i da samo njega cekaju s ministarsvima i koje kuda, te da su mu prava zagarantovana, dodje mi da pocinim harakiri.
Kad je to toliko lagano politicki uspjeti koliko je ljudi s Balkana zauzelo vazne politicke pozicije u UK, Swe, Danskoj, Itd Itd koje su im „zagarantovane“? Smjehotres.
Ispade Balkanci u UK drže vladu i sve bitne pozicije. UK je naša prcija.
Last edited by SaraFina on 10/02/2026 15:55, edited 1 time in total.
-
konami666
#32535 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Da, samo ne razumijem kakve to veze ima sa bilo čim?Comandini wrote: ↑10/02/2026 15:47Jel jedes svinjetinu ?konami666 wrote: ↑10/02/2026 15:44Meni u švedskom pasosu pod nacionalnost piše da sam sved. Ja nigdje ne tvrdim da sam etnički sved. Ja sve dok plaćam porez da se popravi cesta i da se liječe ljudi u bolnici i plaćaju penzije onima koji je danas primaju, mogu pričati da je moja/nasa politika, ekonomija i tako dalje.SaraFina wrote: ↑10/02/2026 14:47 @konami666, bilo bi zanimljivo, kad stignes, kako ti kuršlus (ne znam bolji opis) u identitetu objasnis u krugu uze i sire porodice. Kazes Šved si i BiH.
- dr_Evil
#32536 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
stubrijez wrote: ↑10/02/2026 15:52Mislio sam tacno to sto sam i napisao...dr_Evil wrote: ↑10/02/2026 15:11stubrijez wrote: ↑10/02/2026 14:56
Pa koja ti je poenta, to samo potvrdjuje moju zapadnjacku orijentaciju.
Zapadnjacke vrijednosti... ako cemo tacnije![]()
Sve za 10, samo sam dodao drugi, mozda vise tacan naziv za to
- dr_Evil
#32537 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Sved, naravno, sve dok ne bude trebalo popunit kakav odred za borbu protiv zlih Slavena. Onda ces ipak biti malo manje Sved, a malo vise topovsko meso za prvog safa, bez obzira bio Mujo, Ivo, ili Ilija.konami666 wrote: ↑10/02/2026 15:44Meni u švedskom pasosu pod nacionalnost piše da sam sved. Ja nigdje ne tvrdim da sam etnički sved. Ja sve dok plaćam porez da se popravi cesta i da se liječe ljudi u bolnici i plaćaju penzije onima koji je danas primaju, mogu pričati da je moja/nasa politika, ekonomija i tako dalje.SaraFina wrote: ↑10/02/2026 14:47 @konami666, bilo bi zanimljivo, kad stignes, kako ti kuršlus (ne znam bolji opis) u identitetu objasnis u krugu uze i sire porodice. Kazes Šved si i BiH.
-
konami666
#32538 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Izvini ali mozes li elaborirati šta želiš da znaš jer ne razumijem pitanje u potpunosti. Kakav je osjećaj pripadnosti u kojem smislu? Misliš da li bih ratovao da branim neke ideale? I šta tačno za porodicno okruženje?SaraFina wrote: ↑10/02/2026 15:53Ma to je ok za pasos. Pitam za porodicno okruzenje. Kako tu prolazis? I Kakav je privatno osjecaj te pripadnosti? I sama sam u iseljenistvu i to prilicno dugo. Ali nemam taj osjecaj pripadnosti odnosno svojatanja.konami666 wrote: ↑10/02/2026 15:44Meni u švedskom pasosu pod nacionalnost piše da sam sved. Ja nigdje ne tvrdim da sam etnički sved. Ja sve dok plaćam porez da se popravi cesta i da se liječe ljudi u bolnici i plaćaju penzije onima koji je danas primaju, mogu pričati da je moja/nasa politika, ekonomija i tako dalje.SaraFina wrote: ↑10/02/2026 14:47 @konami666, bilo bi zanimljivo, kad stignes, kako ti kuršlus (ne znam bolji opis) u identitetu objasnis u krugu uze i sire porodice. Kazes Šved si i BiH.
Sto se tice politike i balkanskih „plemena“ te furke (ne od tebe) nego ovo sto Edin tvrdi: Kad stane neko supljirati kako je lako uspjeti u politici u iseljenistvu i da samo njega cekaju s ministarsvima i koje kuda, te da su mu prava zagarantovana, dodje mi da pocinim harakiri.
Kad je to toliko lagano politicki uspjeti koliko je ljudi s Balkana zauzelo vazne politicke pozicije u UK, Swe, Danskoj, Itd Itd koje su im „zagarantovane“? Smjehotres.
Ispade Balkanci u UK drže vladu i sve bitne pozicije. UK je naša prcija.Skandinavija takodjer Itd Itd
Mislim da ono sto je Edin želio da kaže je da se u UK može izjasniti nacionalno ili etnicki kao leteće špaget čudovište i da će se moći kandidovati za premijera velike Britanije, na stranu to koju bi podršku dobio. I tu je napravio komparaciju sa Bosnom gdje ako se izjaviš nacionalno kao Bosanac, sto je koliko vidim na članku iz 2023, u rodnom listu, ne mozes se kandidirati za predsjedništvo BiH jer se nisi izjasnio kao B/h/s.
- stubrijez
#32539 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ovo ti je jako dobra poenta za predsjednika. Objasnjava sve. I paradoks nase zemlje. Samo neki ocigledno nisu ni procitali a kamoli skontali zaslijepljeni sopstvenom pripadnoscu.
- SaraFina
#32540 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Realnost je i to trenutno da u Švedskoj postoji ogroman broj useljenika iz trećih zemalja svijeta. Koji izazivaju nemire i ulične ratove. Po gradovima imaš četvrti gdje policija ne ulazi. Itd Itddr_Evil wrote: ↑10/02/2026 16:04Sved, naravno, sve dok ne bude trebalo popunit kakav odred za borbu protiv zlih Slavena. Onda ces ipak biti malo manje Sved, a malo vise topovsko meso za prvog safa, bez obzira bio Mujo, Ivo, ili Ilija.konami666 wrote: ↑10/02/2026 15:44Meni u švedskom pasosu pod nacionalnost piše da sam sved. Ja nigdje ne tvrdim da sam etnički sved. Ja sve dok plaćam porez da se popravi cesta i da se liječe ljudi u bolnici i plaćaju penzije onima koji je danas primaju, mogu pričati da je moja/nasa politika, ekonomija i tako dalje.SaraFina wrote: ↑10/02/2026 14:47 @konami666, bilo bi zanimljivo, kad stignes, kako ti kuršlus (ne znam bolji opis) u identitetu objasnis u krugu uze i sire porodice. Kazes Šved si i BiH.
Mozda se budu redovi punili upravo da se takvi spriječe da uruse drzavu i sistem ili da na granicama drže straže. Situacija nije nimalo smijesna.
-
konami666
#32541 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Prestar sam ja za odrede a i ne znam o kakvoj borbi ti pričaš. Švedska nije ratovala 200+ godina. Ko danas ide na polje da ratuje, puno si gledao Braveheart.dr_Evil wrote: ↑10/02/2026 16:04Sved, naravno, sve dok ne bude trebalo popunit kakav odred za borbu protiv zlih Slavena. Onda ces ipak biti malo manje Sved, a malo vise topovsko meso za prvog safa, bez obzira bio Mujo, Ivo, ili Ilija.konami666 wrote: ↑10/02/2026 15:44Meni u švedskom pasosu pod nacionalnost piše da sam sved. Ja nigdje ne tvrdim da sam etnički sved. Ja sve dok plaćam porez da se popravi cesta i da se liječe ljudi u bolnici i plaćaju penzije onima koji je danas primaju, mogu pričati da je moja/nasa politika, ekonomija i tako dalje.SaraFina wrote: ↑10/02/2026 14:47 @konami666, bilo bi zanimljivo, kad stignes, kako ti kuršlus (ne znam bolji opis) u identitetu objasnis u krugu uze i sire porodice. Kazes Šved si i BiH.
- geralt
#32542 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nezdravo si opsjednut ovim. Jedini koji napadaju i bore se protiv Slavena su u stvarnosti drugi Slaveni.dr_Evil wrote: ↑10/02/2026 16:04Sved, naravno, sve dok ne bude trebalo popunit kakav odred za borbu protiv zlih Slavena. Onda ces ipak biti malo manje Sved, a malo vise topovsko meso za prvog safa, bez obzira bio Mujo, Ivo, ili Ilija.konami666 wrote: ↑10/02/2026 15:44Meni u švedskom pasosu pod nacionalnost piše da sam sved. Ja nigdje ne tvrdim da sam etnički sved. Ja sve dok plaćam porez da se popravi cesta i da se liječe ljudi u bolnici i plaćaju penzije onima koji je danas primaju, mogu pričati da je moja/nasa politika, ekonomija i tako dalje.SaraFina wrote: ↑10/02/2026 14:47 @konami666, bilo bi zanimljivo, kad stignes, kako ti kuršlus (ne znam bolji opis) u identitetu objasnis u krugu uze i sire porodice. Kazes Šved si i BiH.
Ukrajinci su Slaveni, i to "cistokrvniji" od Rusa. Poljaci takodjer.
Last edited by geralt on 10/02/2026 16:14, edited 1 time in total.
- dr_Evil
#32543 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa nije ratovala, ali nazalost ovaj put hoce. Neko je odlucio da je red da postanu dio ratne armade prosle godine, i docekano je sa odusevljenjem. Uspjeh sa Kajom Kalas nam je zagarantovan, svi cemo mi da gnojimo ravnice i prostranstva.konami666 wrote: ↑10/02/2026 16:09Prestar sam ja za odrede a i ne znam o kakvoj borbi ti pričaš. Švedska nije ratovala 200+ godina. Ko danas ide na polje da ratuje, puno si gledao Braveheart.dr_Evil wrote: ↑10/02/2026 16:04Sved, naravno, sve dok ne bude trebalo popunit kakav odred za borbu protiv zlih Slavena. Onda ces ipak biti malo manje Sved, a malo vise topovsko meso za prvog safa, bez obzira bio Mujo, Ivo, ili Ilija.konami666 wrote: ↑10/02/2026 15:44
Meni u švedskom pasosu pod nacionalnost piše da sam sved. Ja nigdje ne tvrdim da sam etnički sved. Ja sve dok plaćam porez da se popravi cesta i da se liječe ljudi u bolnici i plaćaju penzije onima koji je danas primaju, mogu pričati da je moja/nasa politika, ekonomija i tako dalje.
Caskom ce Svedska da isprazni te gradove i kvartove koje si ti spomenuo, ici cemo s osmijehom na licu da se borimo za nasu zapadnjacku orijentaciju, pardon vrijednosti, a sve protiv onih sta imaju istocnjacku orijentaciju pardon vrijednosti.
Tek kad mi dobro sve pognojimo onda ce koji Hans ili Peder da se provozaju sa svojim super novim dronom.
- dr_Evil
-
konami666
#32545 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Izgleda i ti gledaš puno filmove ko ovaj doktor zloća pa si pomiješala nešto sa početkom predatora 2. Koje su to ulice gdje se vode ratovi bandi i u koje to kvartove ne ulazi policija?SaraFina wrote: ↑10/02/2026 16:09Realnost je i to trenutno da u Švedskoj postoji ogroman broj useljenika iz trećih zemalja svijeta. Koji izazivaju nemire i ulične ratove. Po gradovima imaš četvrti gdje policija ne ulazi. Itd Itddr_Evil wrote: ↑10/02/2026 16:04Sved, naravno, sve dok ne bude trebalo popunit kakav odred za borbu protiv zlih Slavena. Onda ces ipak biti malo manje Sved, a malo vise topovsko meso za prvog safa, bez obzira bio Mujo, Ivo, ili Ilija.konami666 wrote: ↑10/02/2026 15:44
Meni u švedskom pasosu pod nacionalnost piše da sam sved. Ja nigdje ne tvrdim da sam etnički sved. Ja sve dok plaćam porez da se popravi cesta i da se liječe ljudi u bolnici i plaćaju penzije onima koji je danas primaju, mogu pričati da je moja/nasa politika, ekonomija i tako dalje.
Mozda se budu redovi punili upravo da se takvi spriječe da uruse drzavu i sistem ili da na granicama drže straže. Situacija nije nimalo smijesna.
- SaraFina
#32546 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Konkretno dodjes ocu ili majci u BiH i kažeš da si Šved. Nekoj tetki i njenoj porodici pričaš pricu o dobrobiti i ljepoti življenja u Švedskoj. Usporedis sa BiH. I kažeš da je BiH odvratna drzava. Znaci sve ono sto pišeš po forumu. I ne samo ti. Kako to govorite pred svojim bližnjim, rajom i sl.konami666 wrote: ↑10/02/2026 16:06Izvini ali mozes li elaborirati šta želiš da znaš jer ne razumijem pitanje u potpunosti. Kakav je osjećaj pripadnosti u kojem smislu? Misliš da li bih ratovao da branim neke ideale? I šta tačno za porodicno okruženje?SaraFina wrote: ↑10/02/2026 15:53Ma to je ok za pasos. Pitam za porodicno okruzenje. Kako tu prolazis? I Kakav je privatno osjecaj te pripadnosti? I sama sam u iseljenistvu i to prilicno dugo. Ali nemam taj osjecaj pripadnosti odnosno svojatanja.konami666 wrote: ↑10/02/2026 15:44
Ispade Balkanci u UK drže vladu i sve bitne pozicije. UK je naša prcija.Skandinavija takodjer Itd Itd
Mislim da ono sto je Edin želio da kaže je da se u UK može izjasniti nacionalno ili etnicki kao leteće špaget čudovište i da će se moći kandidovati za premijera velike Britanije, na stranu to koju bi podršku dobio. I tu je napravio komparaciju sa Bosnom gdje ako se izjaviš nacionalno kao Bosanac, sto je koliko vidim na članku iz 2023, u rodnom listu, ne mozes se kandidirati za predsjedništvo BiH jer se nisi izjasnio kao B/h/s.
Sto se politike tice, ja na prvu znam dva imena ženska koja su se ostvarila u UK i Swe. Aida Hadzijalic i Jasminka Helic. Tako da mi je apsolutno nejasno koji jd procenat tih uspjesnih Balkanaca i ko su oni. I pored toga sto im je sve “servirano” na pladnju kad su demokratska prava u pitanju. Cinjenica je da 70% iseljenika i u R.L i na forumu radi bezvezne poslove. Slabije plaćene i da nisu Bogom dani a ni povlasteni ovdje gdje zive. Ali lakše je lagati i sebe i druge ubijedjivati da si ko bubreg u loju.
- SaraFina
#32547 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ti kao da zivis u Srbiji u devedesetim. Pa mrakulja kad je informiranje u pitanju.konami666 wrote: ↑10/02/2026 16:14Izgleda i ti gledaš puno filmove ko ovaj doktor zloća pa si pomiješala nešto sa početkom predatora 2. Koje su to ulice gdje se vode ratovi bandi i u koje to kvartove ne ulazi policija?SaraFina wrote: ↑10/02/2026 16:09Realnost je i to trenutno da u Švedskoj postoji ogroman broj useljenika iz trećih zemalja svijeta. Koji izazivaju nemire i ulične ratove. Po gradovima imaš četvrti gdje policija ne ulazi. Itd Itd
-
konami666
#32548 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Meni se čini da ti imaš neki ptsd, možda bi trebao da popričaš sa psihologom, siguran sam da u Bosni ima dovoljno kvalificiranih psihologa.dr_Evil wrote: ↑10/02/2026 16:13Pa nije ratovala, ali nazalost ovaj put hoce. Neko je odlucio da je red da postanu dio ratne armade prosle godine, i docekano je sa odusevljenjem. Uspjeh sa Kajom Kalas nam je zagarantovan, svi cemo mi da gnojimo ravnice i prostranstva.
Caskom ce Svedska da isprazni te gradove i kvartove koje si ti spomenuo, ici cemo s osmijehom na licu da se borimo za nasu zapadnjacku orijentaciju, pardon vrijednosti, a sve protiv onih sta imaju istocnjacku orijentaciju pardon vrijednosti.
Tek kad mi dobro sve pognojimo onda ce koji Hans ili Peder da se provozaju sa svojim super novim dronom.
- Ozimician
#32549 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Lik u jednom postu hvali to kako Svedska salje vojsku na Grenland; a u drugom govori kako nema sanse da Svedska ratuje, nije ratovala 200+ godina.

- SaraFina
#32550 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Meni je najkomičnija furka o demokraciji i vladavini prava u zemljama gdje su pojedinci, a rade kao hausmajstori ili na održavanju. A to se fura da ima pravo da se kandiduje za presjednika drzave