Hakiz wrote: ↑29/01/2026 01:30
Ma, svaka čast udžbenicima fizike ali kada u udžbeniku piše da, recimo, crna rupa je takva kakva je, a onda, poslije nekoliko decenija napišu da crna rupa, ipak, nije toliko crna koliko su do tada mislili da jeste, problem je odabrati izdanje udžbenika. Čak i da se uzme posljednje, možda za godinu, dvije, deset... treba uzeti novo, jer će se istine u tom udžbeniku, možda, promijeniti. Valja imati para da se daju na nova izdanja udžbenika koja ispravljaju prethodna.
Šta ti misliš, uzeti trenutno zadnje izdanje, ili sačekati neko novo? Može li se desiti da se istine malo promijene, malo modifikuju? Ne budu istine koliko se do sada mislilo da jesu?
Opaska je bila jer si rekao da moje tvrdnje zvuce religijski. Sve sto sam rekao je, manje-vise, osnova fizike koja se nije promijenila stoljecima i koju mozes naci u udzbenicima.
Malo bi bilo rizično pouzdati se u napisano, a onda poslije izvjesnog vremena pročitati da, ipak, nije tako kako se na prvu učinilo da jeste.
Stvar o kojoj ja pricam je metodologija, ne zakljucak. Ali da se opet ne vracam - pokusao sam mnogo puta.
Doduše, postoje nepromjenjive i neupitne istine, kolokvijalno zvane dogme. Na šta li to podsjeća... Dobro, aksiomi, nisu dogme
Metodologija. Logika. Nikakve dogme niti aksiomi (odnosno pretpostavke). Pretpostavke se stalno propituju - to i jeste posao nauke. Nisam uspio da ti objasnim o cemu govorim i zao mi je zbog toga. Cini mi se da pises o necemu o cemu ja uopste nisam pisao. Napisao sam, citirao sam sebe vise puta, ali vidim da opet pricamo o razlicitim stvarima.
Ili, kako je sve predodređeno početnim uslovima i zakonima, da ne kažem božjim naumom, neće biti izmjena bilo čega šta trenutno u udžbeniku piše. Možda će biti dodataka, ali izmjena već napisanog neće biti. Sigurno, 100 %, za vijeke vjekova, amin?
Sta je izmjena?

i Izmjena je u pocetnim uslovima. Stvarno je jednosatvno, ne znam sta te toliko buni. Nesto ne umijem da objasnim.
Kako mogu odrediti nazad? Početni uslov+zakon -> kretanje unazad kroz vrijeme, još će ispasti promjena prošlosti? Svaki događaj koji se desio malo ili mnogo nakon Big Banga je išao iz početne tačke (Banga) u budućnost. Ni jedan se nikada nije vratio u prošlost. Kako ono kažu, kada gledamo u Sunce mi gledamo 8 minuta u prošlost. Ali, ne vraćamo se, ne možemo uticati na događaj za koji treba 8 minuta da ga vidimo. On se već desio i niko tu više ništa ne može uraditi, samo ga mi ne vidimo u trenutku dok se događa. Svjetlu, radio-talasu, bilo čemu čime vidimo ili "vidimo" događaj treba vrijeme da do nas dođe, šta znači da kada ga vidimo, već je prošlost. Nepromjenjiva prošlost. Gledanje u prošlost nije isto kao kretanje kroz vrijem (po vremenu, kako god hoćeš) u prošlost. Povratka nema.
Ko je uopste spomenuo kretanje nazad? Stvarno moras citati s malo vise paznje - ne znam sta drugo da ti kazem. Poenta je bila da se i proslost, kao i buducnost, odredjuje iz ivicnih (sadasnjih ili pocetnih) uslova. U tom smislu, ni proslost ni buducnost nisu nesto sto se moze promijeniti.
Ma, lupetam, ne znam ti ja te učene izraze, epistemologija, ontologija, sve je to je komplikovano za mene. To je za pametne ljude.
Izvini što sam te maltretirao.
Odoh sada da malo odmorim.
Nikakav problem. Nego vidim da te nesto frustrira, samo ne razumijem razlog za to.
Stalno se vracas na sigurnost i nesigurnost.
Pokusavam objasniti sta je racionalno smatrati sigurnim, a sta ne. Da li je moguce da se zakoni fizike nasumicno i stalno mijenjaju, bez ikakvog paterna i pravilnosti? Principijelno jeste, jer to ne mozemo strogo iskljuciti. Da li je vjerovatno? Nije, jer nikada nismo vidjeli da se tako nesto desava.
Kada kazemo da se neki zakon „promijenio“, obicno ne mislimo da se zakon promijenio sam po sebi, nego da se promijenilo nase razumijevanje tog zakona. Nase neznanje ili nepotpuno razumijevanje ne znaci da stvari nisu odredjene pocetnim uslovima.
Jedini nacin da to ne vazi bio bi da se sami zakoni fizike zaista nasumicno mijenjaju. Ali nemamo nijedan razlog da u to vjerujemo, i imamo puno razloga da vjerujemo suprotno.
Da li imamo 100% sigurnost da sutra necemo odletjeti u zrak jer je gravitacija iznenada postala odbojna? Nemamo. Da li iko ozbiljno vjeruje da ce se to desiti? Ne - jer nema nikakvog razloga da u to vjeruje. Eto. Ne vidim nikakve dogme tu. Ti slobodno mozes insistirati da nije 100% tacno da sutra neces proletit kroz zemlju jer trenutni zakoni fizike se mogu promjeniti. Slazem se - mogu se promjeniti, ali izgleda da se nikad do sada nisu promjenili…