Par komentara, u pozitivnom duhuHakiz wrote: ↑28/01/2026 01:24
A šta ja rekoh? Prije 14,5 milijardi godina je nastao Svemir da bi ove noći čiko bio pogođen crijepom. Razlog zbog kojeg je čiko pogođen je nastao prije 14,5 milijardi godina.
Slobodno se može reći da je ne razlog zbog kojeg je čiko pogođen nastao tada, nego razlog zbog kojeg je Svemir nastao prije 14,5 milijardi godina je da bi čiko bio pogođen. Jer, ako je posljedica to da je čiko pogođen, kao uzrok morao je nastati Svemir koji je u trenutku nastanka stvorio uslove da čiko bude pogođen poslije toliko vremena, Inače, Svemir ne bi nastao. Sve šta se desilo, moralo se desiti, zar ne?
Pa ću se ja, opet, vratiti na svrhu. Iako sam u jednom prethodnom postu rekao da nema svrhe i razloga, tako je jer je tako i to je sve. Ali, kako ste počeli sa crjepovima, uzrocima pada crjepova i pogađanja ljudi u glave, ako tražimo uzrok, onda moramo doći do svrhe. U suprotnom, šta će nam znanje o uzroku? Šta me briga kako se nešta dešava ako ne želim znati zašto se dešava? Pa kako dođosmo do svrhe, po priči o crijepu, golubu i glavi prolaznika ispada da nije tačno da Svemir naprosto postoji jer postoji, nego da ima i svrhu postojanja, a svrha postojanja Svemira je ta da čike mogu biti pogađane crjepovima u glave.
A da isti početni uslovi uvijek daju isti ishod je diskutabilno. Možda isti uslovi od početka do kraja trajanja nekog događaja daju uvijek isti ishod tog događaja. Ali, ako su samo početni uslovi isti, a za vrijeme trajanja događaja se promijene varijable, ishod će biti promijenjen. Ako se ne varam? Vrijeme (trajanja događaja) ćemo zanemariti?
Ah, da. Epistemološki pripadam skepticizmu. Ontološki - materijalizmu. Čini mi se da je to odavno jasno![]()
Uostalom, nebitno. Prekidam sa ovim ispadom, opet ću se povući. Dok me neka frustracija ne natjera da ponovo počnem lupetati.
Prve tri recenice gdje govoris o posljedici i svrsi. Ne vidim zasto to treba komplikovati. Ako govorimo strogo fizikalno, moze se reci da su uzroci pada crijepa lokalni pocetni uslovi i dinamika sistema. Uvodjenje svrhe tu ne dodaje nikakvu fizicku informaciju. Tvrdnja da je Svemir nastao da bi ciko bio pogodjen crijepom nije fizikalna tvrdnja, nego teleoloska interpretacija. To nije dio fizike od vremena Aristotela.
Ne razumijem ni dio o inverzibilnoj kauzalnosti. Cinjenica da je ciko pogodjen crijepom moze biti nuzna posljedica pocetnih uslova i zakona, ali iz toga ne slijedi da, da se to nije desilo, Svemir ne bi nastao. Jedino sto slijedi jeste da bi historija Svemira bila drugacija, sto je trivijalno tacno.
Dio o kako i zasto mjesa razlicite nivoe opisa. Iz opisa kako se nesto desava ne slijedi zasto u smislu svrhe. Ne postoji logicki prelaz iz cinjenicnih tvrdnji u tvrdnje o cilju ili smislu, bez dodatnih pretpostavki. To je upravo Humova poenta. Svrha mora doci kao dodatni sastojak opisa stvarnosti, nije dio samog opisa.
Ne znam tacno sta znaci da se tokom dogadjaja promijene varijable. Ako su pocetni uslovi i zakoni prirode isti, ishod je nuzno isti. Drugaciji ishod znaci ili drugacije pocetne uslove ili drugacije zakone. Koliko znamo, zakoni prirode se nisu mijenjali od ranog univerzuma do danas.
Zadnja, sporedna napomena. Starost univerzuma se standardno navodi oko 13.8 milijardi godina (ne 14.5), ali svakako nebitno.
Ukratko, fizikalni opis lezi u pocetnim uslovima i evoluciji stanja po zakonima fizike (nema svrhe, funkcije, kauzalnosti, itd). Cilj i svrha nisu dio tog opisa, nego dodatni interpretativni sloj koji mi kao ljudi smatramo korisnim - budem dosadan i opet ponovim da to nije dio bazicne ontologije (bar ne naucne).