Cijene stanova All about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
moimoi

#22226 Re: Cijene stanova All about

Post by moimoi »

VladaFBiH wrote: 26/01/2026 08:44
dr_Evil wrote: 21/01/2026 10:14
VladaFBiH wrote: 16/01/2026 14:14
Ne bi vjerovala ali toga ima puuunoooo manje nego prije rata kada su tu živjeli "prave Sarajlije"... a neplatiše prije ili kasnije plate jer ako PEV i upravitelj rade svoj posao svake godine budu utuženi i kad tad plate. A ovo zadnje možeš imati i u maloj zgradi - istina što je veća da je i veća šansa ali to ne znači da samo tamo imaš problematične komšije.
Evo, taman sam to sinoc procitao u knjizi od Adila Zulfikarpasica. Kaze kad je dolazio u Sarajevo malo pred rat da su haustori bili zapusteni, cesto se osjetio miris urina, pa i preskakalo se preko velike nuzde, dok kad je dosao u ratu tog vise nije bilo.

E sad beg iz svoje sovinisticke perspektive kaze da je to zato jer oni koji imaju problema sa higijenom i kulturom su jednostavno se popeli na brdo da gadjaju svoj grad.

Helem, kako god, njegove rijeci, ne moje. S moje strane rekao bih da se u Mostaru kulturoloski osjeti nedostatak Srba.
Spoiler
Show
Image
Image
Haustori su bili redovno zapišani a počesto i usrani - to je skoro u potpunosti nestalo poslije rata.
Nije bilo pelena za odrasle tada :D
Haris.ba

#22227 Re: Cijene stanova All about

Post by Haris.ba »

Ja se ne sjecam zapisanih haustora prije rata.

Nedavno smo zatekli lutalicu kako se posrao u ulazu.
I prije nekoliko godina jednog narkomana.

A, u ratu sam dozivio kao izbjeglica slucaj kada je ruralno stanovnistvo se docepalo stanova. Usrani, upisani haustori, skinute sijalice (i grlo, dvije zice samo vire), prekidaci u ulazu, razvaljen interfon i ulazna vrata. Ono sto mi je fascinantno je oni okrugli plasticni poklopci zica na zidu. I to skidali.
Godinama se do stana islo sa baterijom.
Etnicki sastav - Bosnje.

Tako, da mislim da je vise taj element ruralnosti bitan, nego etnicki.

U staroj zgradi gdje sam zivio do prije 5 godina jedan lik je svakodnevno razvaljivao stubisna vrata. Valjda mu mrsko bilo kljuc nosati. I on Bosnjo. Dosao odnekuda iz Crne Gore.
Last edited by Haris.ba on 26/01/2026 10:37, edited 1 time in total.
moimoi

#22228 Re: Cijene stanova All about

Post by moimoi »

Mi kako imamo visegodisnji problem sa dilerom i njegovim kupcima… bilo je velike nuzde barem 2-3 puta godisnje. Valjda “dobra roba” :D
Doduse, nakon sto je novi pev sa njim popricao uz prisustvo nekog starog inspektora… razmjena dobara se sada odvija van nebodera.. pa se znatno smanjilo. Jedino jos povremeno uriniranje
VladaFBiH

#22229 Re: Cijene stanova All about

Post by VladaFBiH »

Haris.ba wrote: 26/01/2026 10:28 Ja se ne sjecam zapisanih haustora prije rata.

Nedavno smo zatekli lutalicu kako se posrao u ulazu.
I prije nekoliko godina jednog narkomana.

A, u ratu sam dozivio kao izbjeglica slucaj kada je ruralno stanovnistvo se docepalo stanova. Usrani, upisani haustori, skinute sijalice (i grlo, dvije zice samo vire), prekidaci u ulazu, razvaljen interfon i ulazna vrata. Ono sto mi je fascinantno je oni okrugli plasticni poklopci zica na zidu. I to skidali.
Godinama se do stana islo sa baterijom.
Etnicki sastav - Bosnje.

Tako, da mislim da je vise taj element ruralnosti bitan, nego etnicki.

U staroj zgradi gdje sam zivio do prije 5 godina jedan lik je svakodnevno razvaljivao stubisna vrata. Valjda mu mrsko bilo kljuc nosati. I on Bosnjo.
valjda kod mene ima veze jer sam živio u dobrim dijelom "vojnom" naselju a jedan od komšija je bio i Kukanjac :) - nisu bili zapišani samo mali haustori koji su se zaključavali.
ReymondReddington

#22230 Re: Cijene stanova All about

Post by ReymondReddington »

VladaFBiH wrote: 26/01/2026 08:59
ReymondReddington wrote: 25/01/2026 12:33
talijan97 wrote: 25/01/2026 00:22 Grad se nema gdje vise siriti sto je po mom misljenju najveci problem. Ako je ljudima koji se bave politikom bitna ova stavka onda bi se pokusao preslikati Becki model.

Uostalom, opcije su i zivot na periferiji opcina ( Kiseljak, Breza, Ilijas )
Ima ilidza. Samo prvo treba vodozastitnu zonu promjeniti. To vjerovatno ide u toku ove godine. Pruga se zavrsava pa ce onda tu krenuti zgrade. Nova ilidza 1,2,3 imaju vec i RP. Uglavnom citav ovaj dio od terminala na Ilidzi do hrasnice je ogroman prostor. Onda riverina sastavci isto RP usvojen tu se moze dosta napraviti.

Tako da ce u buducnosti biti gradnje. Sarajevo mora imati puno veci broj aktivnih projekata istovremeno.
Bilo je neke price da se i strane firme ukljuciti u gradnju. Ovo je isto problem sto sim tibre, benis i mozda jos neke firme ti nemas u Srajevu koga da pravi. Tibra krene raditi zgradu i naredne 3-4 godine nema drugog projekta.
Nakon što to urade treba prodavati sve u Sa i seliti negdje gdje ćeš imati vode za piće...
Pa.ljudi.godinama tu zemlju koriste. Ako ti nije do sad nesto bilo nece ni nakon sto se par zgrada napravi.

Necemo nuklearni otpad tu lagerovati.
Didier

#22231 Re: Cijene stanova All about

Post by Didier »

Ja se ne sjećam nezapišanih i nezasranih...
Haris.ba

#22232 Re: Cijene stanova All about

Post by Haris.ba »

Didier wrote: 26/01/2026 11:28
Nije bilo ruralaca u mom prijeratnom haustoru. Nije neka krema bila. Ali, prilagodjeni gradu ljudi bili.
Didier

#22233 Re: Cijene stanova All about

Post by Didier »

Haris.ba wrote: 26/01/2026 11:36
Didier wrote: 26/01/2026 11:28
Nije bilo ruralaca u mom prijeratnom haustoru. Nije neka krema bila. Ali, prilagodjeni gradu ljudi bili.
Nije ni kod mene bilo papaka, živio sam u centru, Vase Miskina, ali je blizu bila pijaca i odatle su ljudi ulazili da obave nuždu. Ne sjećam se ni da su se haustori masovno zaključavali, više je to bio izuzetak nego pravilo.
peca777

#22234 Re: Cijene stanova All about

Post by peca777 »

pepeljara wrote: 25/01/2026 14:42 Raja kakva je situacija sa "poljine hils" kakve su cijene gore, znam da je pristup ne bas...ono siroko i to
Sta polijne cini atraktivnim? Pa to je vogosca 2?
izbjeglica_iz_besmisla

#22235 Re: Cijene stanova All about

Post by izbjeglica_iz_besmisla »

Fejk bh elita ih cini posebnim, eto sta.

To je obicno rastrkano selo na brdu s finom orijentacijom.
Last edited by izbjeglica_iz_besmisla on 26/01/2026 14:43, edited 2 times in total.
VladaFBiH

#22236 Re: Cijene stanova All about

Post by VladaFBiH »

ReymondReddington wrote: 26/01/2026 10:43
VladaFBiH wrote: 26/01/2026 08:59
ReymondReddington wrote: 25/01/2026 12:33

Ima ilidza. Samo prvo treba vodozastitnu zonu promjeniti. To vjerovatno ide u toku ove godine. Pruga se zavrsava pa ce onda tu krenuti zgrade. Nova ilidza 1,2,3 imaju vec i RP. Uglavnom citav ovaj dio od terminala na Ilidzi do hrasnice je ogroman prostor. Onda riverina sastavci isto RP usvojen tu se moze dosta napraviti.

Tako da ce u buducnosti biti gradnje. Sarajevo mora imati puno veci broj aktivnih projekata istovremeno.
Bilo je neke price da se i strane firme ukljuciti u gradnju. Ovo je isto problem sto sim tibre, benis i mozda jos neke firme ti nemas u Srajevu koga da pravi. Tibra krene raditi zgradu i naredne 3-4 godine nema drugog projekta.
Nakon što to urade treba prodavati sve u Sa i seliti negdje gdje ćeš imati vode za piće...
Pa.ljudi.godinama tu zemlju koriste. Ako ti nije do sad nesto bilo nece ni nakon sto se par zgrada napravi.

Necemo nuklearni otpad tu lagerovati.
pa ne zove se s razlogom vodozaštitna zona i nije u pitanju samo taj mali pojas uz prugu već daleko više i zato i jeste problem s tom odlukom - ako je sprovedu, zbog sitnih interesa, ubili su grad...,
pepeljara

#22237 Re: Cijene stanova All about

Post by pepeljara »

izbjeglica_iz_besmisla wrote: 26/01/2026 13:16 Fejk bh elita ih cini posebnim, eto sta.

To je obicno rastrkano selo na brdu s finom orijentacijom.
bio sam gore, poprilicno pusto izgleda, imaju neka mega vrata na ulazu u naselje, dvije zgrade ne useljene i dosta kuca. Mislim realno pravi amerikan style sa dosta prostora i okucnice. Ono sto sam vidio velika vecina je vec useljena.
a reko da ne zna ko kakve su cijene.
JOINT_1921
Vozim: odlično

#22238 Re: Cijene stanova All about

Post by JOINT_1921 »

Primjenjivo i kod nas:

RJEČNIK AGENTA ZA NEKRETNINE (Koliko sam uspio pohvatati)

• PRILIKA ZA INVESTIRANJE – treba srušiti do temelja
• PRILIKA ZA ULAGANJE – treba srušiti i temelj, a možda i susjedovu ogradu
• TOPLI DOM – ruševina s babinom peći na drva u kuhinji, bez atestiranog dimnjaka
• IZVRSTAN POGLED – nema ceste, ali vidiš dolinu dok silaziš pješice
• NA MIRNOM MJESTU – nismo ništa legalizirali jer nas ni građevinska ne može naći
• AUTENTIČNA KUĆA – nije dirana od od kada su je partizani oslobodili u Drugoj ofanzivi, uključujući instalacije i vlagu
• RUSTIKALNI ŠARM – krivi zidovi, vlaga i vrata, pogodno za horor filmove
• MOGUĆNOST PRENAMJENE – trenutačno se ne može ništa, možda za desetljeće donesu plan
• POTREBNA MANJA ADAPTACIJA – sve osim nosivih zidova (koji su upitni da li su uopće nosivi)
• IDEALNO ZA VIKENDICU – dva dana su maksimum prije mentalnog sloma
• U BLIZINI SVIH SADRŽAJA – Lidl je 18 minuta autom, kada načelnik da novce za cestu
• ODLIČNA LOKACIJA – lokacija je apsolutno jedina stvar koja ima ikakvu vrijednost
• KUĆA S PRIČOM – ostavina, sudski spor i rođaci na tri kontinenta, dograđena sedam puta, bez plana
• POGODNO ZA MLADU OBITELJ – dobro će vam doći besplatna radna snaga narednih desetak godina da je dovedete u red
• ODMAH USELJIVO – ima krevet na kojem je umrlo barem tri člana šire obitelji
• NISKI REŽIJSKI TROŠKOVI – nema priključke
• LEGALIZACIJA U TIJEKU – susjed Štef koji to zna je nakon treće pive pogledao u kuću i rekao da može
• INTIMNO OKRUŽENJE – susjed gleda ravno u kupatilo, ali je „dobar čovjek“
• PRIRODA I TIŠINA – nema signala, interneta ni nade
• NEDAVNO OBNOVLJENA – prekrili smo vlagu stiroporom i nadamo se da naivac od kupca neće gledati povijesni Google Street View
• ENERGETSKI OBNOVLJENA – stiropor + nova boja, uzrok vlage ostao
• KOMPLETNO RENOVIRANA FASADA – izvana lijepa, iznutra su gljive evoluirale u organiziranu zajednicu s religijom, podjelom rada i blagdanima
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#22239 Re: Cijene stanova All about

Post by sime_cipol »

Oplak'o sam na "odmah useljivo" :lol:
Didier

#22240 Re: Cijene stanova All about

Post by Didier »

Kod nas onu nedođiju iza Ilidže reklamiraju kao "izuzetno mirnu lokaciju". U prevodu, nema ništa oko zgrade, ni prodavnica, ni kafana, ni pumpa, a o školi ili nekoj instituciji možeš samo sanjati.
klikerusa

#22241 Re: Cijene stanova All about

Post by klikerusa »

Didier wrote: 27/01/2026 13:17 Kod nas onu nedođiju iza Ilidže reklamiraju kao "izuzetno mirnu lokaciju". U prevodu, nema ništa oko zgrade, ni prodavnica, ni kafana, ni pumpa, a o školi ili nekoj instituciji možeš samo sanjati.
Koju?
Didier

#22242 Re: Cijene stanova All about

Post by Didier »

klikerusa wrote: 28/01/2026 16:48
Didier wrote: 27/01/2026 13:17 Kod nas onu nedođiju iza Ilidže reklamiraju kao "izuzetno mirnu lokaciju". U prevodu, nema ništa oko zgrade, ni prodavnica, ni kafana, ni pumpa, a o školi ili nekoj instituciji možeš samo sanjati.
Koju?
Vrtovi Riverine
gidra

#22243 Re: Cijene stanova All about

Post by gidra »

Lijepo :sax:
Mislim da ova cijena m2 garaže nije ni u Minhenu

Garaža Sarajevo - Novo Sarajevo (95 000 KM)
https://olx.ba/artikal/73796964
tuitamo

#22244 Re: Cijene stanova All about

Post by tuitamo »

Didier wrote: 28/01/2026 17:33
Koju?
Vrtovi Riverine
Pa jel mirno ili nije? :izet:
Bio sam dole puno puta.

Ima jedna čitava skupina kupaca kojima ta lokacija i način življenja odgovara. Uostalom, to se vidi i po prodaji stanova tamo. Ljudi naprave terasu na krovu zgrade za stanare, fitnes prostoriju i besplatan parking ispred zgrade. Ako nešto ne možeš pojmiti ne znači da je loše, nego nije za tebe.

Nekome bulevar krkljanac a nekome naselje zatvorenog tipa. Za svakoga po nešto.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#22245 Re: Cijene stanova All about

Post by _BataZiv_0809 »

Image

:D
nepass1

#22246 Re: Cijene stanova All about

Post by nepass1 »

gidra wrote: 28/01/2026 17:49 Lijepo :sax:

Moze on jos d ije nule dodati na kraju ni po jednoj cjeni nece prodati
klikerusa

#22247 Re: Cijene stanova All about

Post by klikerusa »

tuitamo wrote: 28/01/2026 18:00
Koju?
Vrtovi Riverine
Bio sam dole puno puta.

Ima jedna čitava skupina kupaca kojima ta lokacija i način življenja odgovara. Uostalom, to se vidi i po prodaji stanova tamo. Ljudi naprave terasu na krovu zgrade za stanare, fitnes prostoriju i besplatan parking ispred zgrade. Ako nešto ne možeš pojmiti ne znači da je loše, nego nije za tebe.

Jasta je nego mirno. Tu i zivim.
Jedan jaran mi zivi u Otesu, drugi u Pejtonu. Svugdje idu autom,..kao i i ja. Od onog sto si naveo jedino fali neka mala prodavnica za osnovne potrepstine.
Ako bude ista od one price da ce Family Mall biti u onom objektu pored Vrtova, onda mnogi ti argumenti nece biti validni. A doduse treba pogledati regulacioni plan za Ilidzu pa da vidis sta je planirano u blizini Vrtova... i opet ce biti bolja lokacija
tuitamo

#22248 Re: Cijene stanova All about

Post by tuitamo »

klikerusa wrote: 28/01/2026 18:30

Vrtovi Riverine
Bio sam dole puno puta.

Jedan jaran mi zivi u Otesu, drugi u Pejtonu. Svugdje idu autom,..kao i i ja. Od onog sto si naveo jedino fali neka mala prodavnica za osnovne potrepstine.
Ako bude ista od one price da ce Family Mall biti u onom objektu pored Vrtova, onda mnogi ti argumenti nece biti validni. A doduse treba pogledati regulacioni plan za Ilidzu pa da vidis sta je planirano u blizini Vrtova... i opet ce biti bolja lokacija
Doći će će svi sadržaji. Treba razumjeti dinamiku rasta i razvoja novog naselja. Potencijal je ogroman i biće sve atraktivnije. Naselje ima odličnu povezanost sa brzom cestom i auto putem. Tu je i pruga. Ko razumije važnost tih faktora vrednovaće i takvo naselje.

Ko ne razumije, njemu je pumpa u naselju bitna :lol:
acer5101

#22249 Re: Cijene stanova All about

Post by acer5101 »

tuitamo wrote: 28/01/2026 18:52
klikerusa wrote: 28/01/2026 18:30
Bio sam dole puno puta.

Doći će će svi sadržaji. Treba razumjeti dinamiku rasta i razvoja novog naselja. Potencijal je ogroman i biće sve atraktivnije. Naselje ima odličnu povezanost sa brzom cestom i auto putem. Tu je i pruga. Ko razumije važnost tih faktora vrednovaće i takvo naselje.

Ko ne razumije, njemu je pumpa u naselju bitna :lol:
To je sve bilo i prije 15 godina i od tada nista nije urađeno po tom pitanju
cable_stayed_bridge

#22250 Re: Cijene stanova All about

Post by cable_stayed_bridge »

gidra wrote: 28/01/2026 17:49 Lijepo :sax:

:-)

vjerovatno ce otici nekom it strucnjaku ili freelanceru :D
Post Reply