Da ti pomognem…teodati wrote: ↑26/01/2026 18:46Svemir je samo mali dio našega prostora, već sam to objašnjavao, nebitno je da li se širi ili ne, kada je umjetno napravljen, svemir kao nešto samostalno ne postoji, isto kao ni materija, sve je to iluzija Vansvemirske inteligencije, u kojoj mi živimo jer se utječe na našu svijest da vidimo samo ono što ta Inteligencija hoće da vidimo, sve ostalo nam je skriveno, dakle ona prava stvarnost.Dozer wrote: ↑25/01/2026 19:30Ali..sta je uzrok te sile? Kakva je to sila? Kako prazan prostor sam od sebe proizvodi silu?teodati wrote: ↑25/01/2026 15:21
Problem je što na forumima ne znate što sve neki pojam znači, i onda iako postoji jasan kontekst o čemu se priča, vama nikako to nije jasno, eto što sve sila znači:
https://hjp.znanje.hr/index.php?show=se ... d19lXRE%3D
Dakle sila znači i utjecaj jednog tijela na drugo, u ovom slučaju samog prostora na jedinicu u središtu prostora, ništa nelogičnoga, dapače.
Onda ako uzmemo u obzir cijeli prostor, jasno je da je ta sila prostora beskonačne brzine, jer trenutno djeluje na sve jedinice prostora, koliko god bile udaljene jedne od drugih.
Ako sada to ne shvaćaš, jednom ćeš shvatiti, tako da to i te kako jeste logično, dapače.![]()
Ako prostor nije prazan (pricamo o svemiru, ne?), sta ga ispunjava?
Takodjer, znamo da se svemir siri, tj. da se nebeska tijela udaljavaju jedna od drugih u svim smjerovima. Kako ovo korespondira s tvojom tvrdnjom o sili prostora koja djeluje na sva tijela isto i prema sredistu tog prostora?
I kako prazan prostor proizvodi silu, pa nastankom jedinica toga prostora, eto kako.
Zamisli ovo, tama je, nema ničega u praznini, a onda u jednom trenutku nastaje ogroman prostor sa fizičkim jedinicama toga prostora (ja to zovem Nultim prostorima, jer su Nulte veličine), i to tako da iako postoje u širini, te jedinice se spajaju u središtu, znači sve su povezane, ali sva ta sila samo je u središtu skupljena, od nastanka našega prostora do trenutka kada će isto tako kako je nastao, sam prostor i nestati.
Dakako, jedino u tom središtu nastaje inteligentni život, nigdje drugdje. Treba objasniti i kako i zašto se stvore uvjeti za nastanak našega prostora, isto tako i vremena, ali to su već detalji, a to ne dajem na forumima, jasno je zašto.
Bitno je shvatiti ono općenito, da u jednom trenutku u vječnosti, kada se stvore uvjeti, nastaje naše prostor-vrijeme, a u središtu Prvi inteligentni život, a poslije na istom mjestu nastaju i dalje inteligentna bića, od trenutka nastanka našega prostor-vremena, pa sve do svršetka postojanja samoga našega prostora i vremena, eto ukratko.
Teo-ov „model“ opisuje nase prostor-vrijeme kao emergentni fenomen, izveden iz diskretne fundamentalne strukture sastavljene od elementarnih prostornih jedinica nulte velicine. Efektivne sile proizlaze iz kolektivne dinamike i globalne povezanosti tih jedinica, pri cemu je ukupna interakcija koncentrisana u centralnoj konfiguraciji sistema. Svemir ima konacan zivotni ciklus, a pojava inteligencije vezana je iskljucivo za tu centralnu strukturu.
Nista tesko za opisati, a jos manje za shvatiti, ali treba koristiti rijeci u njihovom znacenju. A kada nabacas sve i svasta, normalno je da slabo ko moze to citati.
Eh, sada naravno ima mnogo problema sa gornjom postavkom, ali hajde da rijesimo prvo problem jezika, pa logike, pa tek onda eventualno empirije i filozofije.