Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

preludezalude

#47676 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by preludezalude »

Optimist wrote: 04/01/2026 20:11
preludezalude wrote: 04/01/2026 20:06
Optimist wrote: 04/01/2026 19:44

Jel vidis dvosmislenost ove izjave?

Mahmuzica sam licno upoznao, i odlicno poznajem princip rada banaka.
Da li onda jos mislis da banke ne krse Zakon?
Jel ti smatras da krse ako postivaju internu proceduru iz maticne njemacke/austrije/italije i traze vise nego sto zakon nalaze?
Kratko...DA
betametazon

#47677 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by betametazon »

Optimist wrote: 10/12/2025 19:42
betametazon wrote: 10/12/2025 18:08
Leon16v wrote: 10/12/2025 11:39 Čim su se forumaši složili da auto nije loš, bježi ti od tog :lol:
Vole forumaši alternativno pa ga yebi :D

Inače, betametazon je danas pazario ovo vozilo, sa srećom da mi bude, valjda će slušati.
Da bude sa srecom.

Javi nam se sa utiscima u narednom periodu. :thumbup:
Evo ne bi mo mrsko da nadjem ovaj post, nije proslo mnogo pa su utisci uglavnom kozmeticke prirode :D

Sta reci, prethodno sam vozio Golf 6, 2011 godiste (1.6 / 77), prije njega Pug 308 2008 godiste (1.6 / 80) a prije njega i pug 307 (1.6 / 66) sve dizeli pa nekako uporedjujem sa tim autima najvise...

Licno, mada znam da ce me napasti :D sta god ko mislio, sa golfom sam dobio odredjeni osjecaj kvalitetnije, cvrsce izrade iako sam sa svakim imao nekih mehanickih nerjesivih problema.

Sta mi je krakteristicno za ovog Megane:
Mane:
- manje prostora pozadi u odnosu na Golfa i Puga (narocito 308)
- zadnja klupa nije djeljiva nego se spusta kompletna
- na zadnjoj klupi nema sredisnjeg naslona za ruke koji se izvlaci, za razliku od prethodnih vozila
- nema nikakvo ambijentalno osvjetljenje, barem ona svjetla ispod nogu
- nema pretince na plafonu ili negdje sa strane za naocle i sl (i u golfu i u pug je to bilo)
- suvozacevo sjediste se ne mozw podesavati po visini sto mi je poseban hit
- na suvozackom sjedistu udobnost je relativna, malo uzi prostor za noge pa ih moras nasloniti na onu centralnu konzolu a onda podje malo zuljati nakon nekog vremena
- losiji senzori za parkiranje, reaguju dosta cudno, nekad prekasno ili nikako
- nema automatsko zatamnjivanje srwdisnjeg reteovizora sto me cudi za tako mlado vozilo nego imas onu mehaniku kao od prije 40 godina
- upravljivost na autoputu nesto losija nego kod golfa, moras nekad na visim brzinama malo "kormilariti", vjerovatno zbog mekseg podvozja
- potrosnja, do sada prosjek 7.7l (uglavnom relacija vog - sar, te par puta autoput), iskreno uz sve okolnosti uzete u obzir malo neocekivano visoko po mom skromnom misljenju
- kvalitet izrade, rekao bih blago losiji od golfa ali puno je mladje pa zasad to ne dolazi do nekog izrazaja, sve izgleda kao novo zasad, nema pucketanja, cvrcanja i sl.

Prednosti
- zbog mladih godina imas taj osjecaj da vozis mladje i modernije auto, utegnuto, lagan je na volanu, kao igracka u odnosu na Golfa
- povezivost sa telefonom dobra - usb i kablom preko android auto sistema
- motor u kombinaciji sa EDC mjenjacem radi ugladjeno i tiho, ima dva moda voznje, u standardnom modu salta na visim obrtajima, zivahan je potegne kad se stisne ali kako rekoh na vecim brzinama (preko 130 kmh) vec imas neki subjektivni osjecaj blage nestbilnosti
- kozmetika - ljepsi je (subjektivno) od Golfa i Pug

Nesreca je da je i Golf bio solidno opremljen pa ni tu nema nekih mnogo prednosti. Ono sto ovaj ima je start stop sistem kojeg cu svakako gasiti permanento te lane asisst koju takodjer ne koristim. Tu je i digitalna instrument tabla pa mozes mijenjati interface kad ti dosadi gledat u jedan :D
Grijace sjedista (koji su na Megane osjetno bolji) i komande na volanu sam imao na oba kao i senzore parkiranja (koji su na Golfu osjetno bolji).

Eto sta znam, auto je u praksi i voznji ipak bolje nego sto sam ga ja ovdje opisao, ali malo i da razbijem taj mit o tome kako su svabe bezdusne kante koje ne nude nista za razliku od francuza koji te u startu "zatrpaju" opremom :D
Optimist

#47678 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by Optimist »

preludezalude wrote: 04/01/2026 22:24

Jel ti smatras da krse ako postivaju internu proceduru iz maticne njemacke/austrije/italije i traze vise nego sto zakon nalaze?
Kratko...DA
Ja ne smatram da krse. Da dozvoljavaju uplate odnosno transakcije preko dozvoljenog limita bi bilo krsenje.
Dodatna kontrola ili dodatno spustanje praga na njihovu inicijativu je njima na stetu. One su samo zauzele "safe" stranu kod poslovanja.
drndalo

#47679 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by drndalo »

Optimist wrote: 04/01/2026 19:44

Jel vidis dvosmislenost ove izjave?

Mahmuzica sam licno upoznao, i odlicno poznajem princip rada banaka.
Ne moze nikakva interna procedura iz neke strane zemlje biti vaznija od njihove zakonske obaveze u njihovoj maticnoj zemlji, BiH.
drndalo

#47680 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by drndalo »

Optimist wrote: 04/01/2026 23:26 Dodatna kontrola ili dodatno spustanje praga na njihovu inicijativu je njima na stetu. One su samo zauzele "safe" stranu kod poslovanja.
Naravno da je i ovo netacno, nije samo njima na stetu nego i tebi ako ti brane rad sa tvojim parama unutar zakonski propisanih granica. Tj. pokusavaju biti veci Katolici od Pape.

Naime, banke rade sa TVOJIM novcem, sa tvog racuna. Ogranicavanje toga na njihovu ruku nije dozvoljeno.
ZoomZoomKiwi

#47681 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by ZoomZoomKiwi »

Dok se u BiH glupave banke natječu koja će što više sniziti prag gotovinskih uplata i koja će što više smanjiti broj poslovnica s gotovinskim poslovanjem, čitam u Sloveniji u Ustav ubacili gotovinu.
Odnosno plaćanje gotovinom je Ustavom zagarantovano pravo :mrgreen:

I to su odredili definiciju gotovine kao čist keš, i samo keš. Jednokratno plaćanje karticom se ne smatra gotovinom.
drug_profi

#47682 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by drug_profi »

To vam je isto kao i sa godišnjim naprimjer. Ne smije biti manji od 20 dana. A firme mogu dodavati dane svojim pravilnicma. I niko neće reći da se zakon krši što ja imam 28 radnih dana godišnjeg.
Optimist

#47683 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by Optimist »

drndalo wrote: 04/01/2026 23:40
Optimist wrote: 04/01/2026 23:26 Dodatna kontrola ili dodatno spustanje praga na njihovu inicijativu je njima na stetu. One su samo zauzele "safe" stranu kod poslovanja.
Naravno da je i ovo netacno, nije samo njima na stetu nego i tebi ako ti brane rad sa tvojim parama unutar zakonski propisanih granica. Tj. pokusavaju biti veci Katolici od Pape.

Naime, banke rade sa TVOJIM novcem, sa tvog racuna. Ogranicavanje toga na njihovu ruku nije dozvoljeno.
Napisano je tacno onako sta se desava u prakai, a tebi i meni ne preostaje nista drugo nego da je promijenimo ako nam se ne svidja.
Mada je i kod drugih sve u 5 deka.
milojicabrzi

#47684 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by milojicabrzi »

Mora postojati i potvrda kupca odakle mu novac (digao kredit, podigao sa bankomata, ugovor o pozajmici ili sl.)

Nema doći sa cekerom para i reći ja kupujem stan / auto ili nešto treće...

Ja sam imao situaciju, kupovali ljudi od mene auto, krenuli da platimo preko računa, kad padne sistem njihovoj banci (od kupca), a mi izašli svi sa posla na pola sata da to završimo...

Ljudi podigli na bankomatu novac i svi zajedno pravac moja banka.

Objasnimo situaciju, tražili od kupaca isprintanu potvrdu sa bankomata, sve prošlo ok.

Nedavno sam vršio uplatu, odnosno doplatu iznosa za kupnju po sistemu staro za novo. Uplatu proveo putem elektronskog bankarstva.

Za dva dana zovu iz banke, pitaju da im pošaljem broj ugovora ili fakture na osnovu koje se uplaćuje. Bio sam korektan i poslao.

Dosta se pooštrila ova regulativa u platnom prometu radi spriječavanja pranja novca. Ima već građevinskih investitora u SA koji ne prihvataju uplatu kešom, osim nekog malog avansa ili sl.
kabal1337

#47685 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by kabal1337 »

jah sve poostreno a nikad vise "opranog" novca u prometu
izbjeglica_iz_besmisla

#47686 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by izbjeglica_iz_besmisla »

Pa valjda zato i postaju peglativni sve vise
kabal1337

#47687 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by kabal1337 »

sve su to paravani
drug_profi

#47688 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by drug_profi »

Koliko to taj njihov bankomat pljune keša?

:-)

Drugo, svako od nas ima pravo ako želi da skuplja keš i štedi novac u kešu. Možeš ga donijeti u banku i napisati da si uštedio u čarapi i sad hoćeš da staviš na račun. Banka ga mora uzeti, a nek SIPA i PU istražuju jel ti imaš neki neprijavljen ili nelegalan prihod. Sve dok ne nađu dokaz, taj novac je čist.
artur morgan

#47689 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by artur morgan »

betametazon wrote: 04/01/2026 23:05
Optimist wrote: 10/12/2025 19:42
betametazon wrote: 10/12/2025 18:08

Vole forumaši alternativno pa ga yebi :D

Inače, betametazon je danas pazario ovo vozilo, sa srećom da mi bude, valjda će slušati.
Da bude sa srecom.

Javi nam se sa utiscima u narednom periodu. :thumbup:
Evo ne bi mo mrsko da nadjem ovaj post, nije proslo mnogo pa su utisci uglavnom kozmeticke prirode :D

Sta reci, prethodno sam vozio Golf 6, 2011 godiste (1.6 / 77), prije njega Pug 308 2008 godiste (1.6 / 80) a prije njega i pug 307 (1.6 / 66) sve dizeli pa nekako uporedjujem sa tim autima najvise...

Licno, mada znam da ce me napasti :D sta god ko mislio, sa golfom sam dobio odredjeni osjecaj kvalitetnije, cvrsce izrade iako sam sa svakim imao nekih mehanickih nerjesivih problema.

Sta mi je krakteristicno za ovog Megane:
Mane:
- manje prostora pozadi u odnosu na Golfa i Puga (narocito 308)
- zadnja klupa nije djeljiva nego se spusta kompletna
- na zadnjoj klupi nema sredisnjeg naslona za ruke koji se izvlaci, za razliku od prethodnih vozila
- nema nikakvo ambijentalno osvjetljenje, barem ona svjetla ispod nogu
- nema pretince na plafonu ili negdje sa strane za naocle i sl (i u golfu i u pug je to bilo)
- suvozacevo sjediste se ne mozw podesavati po visini sto mi je poseban hit
- na suvozackom sjedistu udobnost je relativna, malo uzi prostor za noge pa ih moras nasloniti na onu centralnu konzolu a onda podje malo zuljati nakon nekog vremena
- losiji senzori za parkiranje, reaguju dosta cudno, nekad prekasno ili nikako
- nema automatsko zatamnjivanje srwdisnjeg reteovizora sto me cudi za tako mlado vozilo nego imas onu mehaniku kao od prije 40 godina
- upravljivost na autoputu nesto losija nego kod golfa, moras nekad na visim brzinama malo "kormilariti", vjerovatno zbog mekseg podvozja
- potrosnja, do sada prosjek 7.7l (uglavnom relacija vog - sar, te par puta autoput), iskreno uz sve okolnosti uzete u obzir malo neocekivano visoko po mom skromnom misljenju
- kvalitet izrade, rekao bih blago losiji od golfa ali puno je mladje pa zasad to ne dolazi do nekog izrazaja, sve izgleda kao novo zasad, nema pucketanja, cvrcanja i sl.

Prednosti
- zbog mladih godina imas taj osjecaj da vozis mladje i modernije auto, utegnuto, lagan je na volanu, kao igracka u odnosu na Golfa
- povezivost sa telefonom dobra - usb i kablom preko android auto sistema
- motor u kombinaciji sa EDC mjenjacem radi ugladjeno i tiho, ima dva moda voznje, u standardnom modu salta na visim obrtajima, zivahan je potegne kad se stisne ali kako rekoh na vecim brzinama (preko 130 kmh) vec imas neki subjektivni osjecaj blage nestbilnosti
- kozmetika - ljepsi je (subjektivno) od Golfa i Pug

Nesreca je da je i Golf bio solidno opremljen pa ni tu nema nekih mnogo prednosti. Ono sto ovaj ima je start stop sistem kojeg cu svakako gasiti permanento te lane asisst koju takodjer ne koristim. Tu je i digitalna instrument tabla pa mozes mijenjati interface kad ti dosadi gledat u jedan :D
Grijace sjedista (koji su na Megane osjetno bolji) i komande na volanu sam imao na oba kao i senzore parkiranja (koji su na Golfu osjetno bolji).

Eto sta znam, auto je u praksi i voznji ipak bolje nego sto sam ga ja ovdje opisao, ali malo i da razbijem taj mit o tome kako su svabe bezdusne kante koje ne nude nista za razliku od francuza koji te u startu "zatrpaju" opremom :D
Svaka cast na realnim bez uljepsavanja utiscima :thumbup:
preludezalude

#47690 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by preludezalude »

drug_profi wrote: 05/01/2026 19:30 Koliko to taj njihov bankomat pljune keša?

Drugo, svako od nas ima pravo ako želi da skuplja keš i štedi novac u kešu. Možeš ga donijeti u banku i napisati da si uštedio u čarapi i sad hoćeš da staviš na račun. Banka ga mora uzeti, a nek SIPA i PU istražuju jel ti imaš neki neprijavljen ili nelegalan prihod. Sve dok ne nađu dokaz, taj novac je čist.
Bio sam svjedok u Unicredit banci kad je covjek donio par hiljada dolara da stavi na racun. Ona na salteru ga pita za porijeklo novca. On hladno odgovori: Iz jastucnice. I sluzbenica primi novac.
preludezalude

#47691 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by preludezalude »

Upravo tako. Pred zakonom se nevinost podrazumjeva dok se ne dokaze suprotno.
NediM17

#47692 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by NediM17 »

Mog su badzu ljetos zajebavali u par banaka za 1.300 cad da zamijeni u KM.
Pita salterusa u ASA banci odakle vam novac.
Kaze covjek sa mog racuna u Kanadi.
Imate li potvrdu o podizanju novca.
Covjek je blijedo gleda, kaze nemam.
Mozete kaze samo 300 zamijeniti.
Odemo u Addiko, kod njih moze milja, zmijenimo jos tu milju sto je ostala.
Covjek se ibreti, ne moze da vjeruje.
husoboss

#47693 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by husoboss »

NediM17 wrote: 05/01/2026 20:24 Mog su badzu ljetos zajebavali u par banaka za 1.300 cad da zamijeni u KM.
Pita salterusa u ASA banci odakle vam novac.
Kaze covjek sa mog racuna u Kanadi.
Imate li potvrdu o podizanju novca.
Covjek je blijedo gleda, kaze nemam.
Mozete kaze samo 300 zamijeniti.
Odemo u Addiko, kod njih moze milja, zmijenimo jos tu milju sto je ostala.
Covjek se ibreti, ne moze da vjeruje.
ASA banka nađe da šilji kad ne treba, nedavno prodao auto koje je bilo viška i donio novac i ne da više od dvice, bez obzira na ugovore i police, ali nalog obraditi i ažurirati mobilno bankarstvo je misaona imenica.
Za uključivanje mobilnog daj cips i slično pa stani u red :lol:
Mijenjao ličnu oni se tek nekad sjetili, kad sam na sva 4 auto ostavio da potpisujem i popunjavam formulare :lol:
Naslovnica

#47694 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by Naslovnica »

preludezalude wrote: 05/01/2026 20:20

Upravo tako. Pred zakonom se nevinost podrazumjeva dok se ne dokaze suprotno.
Od bajramluka
:thumbup:
Rockefeller

#47695 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by Rockefeller »

Jebo ti to. Online bankingom slao 20 hiljada eura bez problema i uplacivao par hiljada bez problema. Niko nista ne trazi. To samo kod nas ima.
Danguba

#47696 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by Danguba »

kabal1337 wrote: 05/01/2026 17:29 jah sve poostreno a nikad vise "opranog" novca u prometu
Upravo tako.
Prije nekoliko godina uhvatise pokojnog Stankovica sa cini mi se 600k maraka na granici sa Srbijom.
Mislis da su mu to oduzeli.
U Svajcarskoj dosao covjek sa Balkana sa milionima u torbi. Oni mu rekli da to ne radi vise.

Sta koga briga odakle meni kesh. Naravno da mogu da me pitaju(ustedjevina, roditelji stekali, prodao auto, stan...) ali moraju primiti.
Vi hvatajte kriminalce i narko dilere a ne svakog covjeka sa keshom stavljati sa njima u kosh.
izbjeglica_iz_besmisla

#47697 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by izbjeglica_iz_besmisla »

Ne mora niko biti narko bos ni diler.

Sistem je postavljen tako da niko ne bi trebao imati kesa za koji nema pojasnjenje.

Npr, imam platu 1000 maraka, nemam papir da sam nesto prodao a dolazim u banku da polozim 50.000 KM? Odakle mi fakat?

To je banci i poreznoj signal da se vjerovatno zaradjuje sa strane. A kad se zaradjuje sa strane to nije nista prijavljeno. A kad nije prijavljeno - kako ce drzava naplatiti svojih 10% poreza na dobit ili vise od toga?

Tako da i ne znam sta se cudite. Imaju iste kontrole i u naprednim zenljama, samo one puno bolje znaju gdje sta trosite i kako zivite, tako da banke ne moraju biti ta (zadnja) linija odbrane.
milojicabrzi

#47698 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by milojicabrzi »

Ma nije zabranjeno biti bogat i imati para... :) to je u svakoj državi uglavnom u redu :)
Moraš samo dokazati da ti je to iz legalnih prihoda.

Priložiš platnu listu, tamo preko 3000 KM mjesečno, kažeš, ja za godinu dana uštedio 10 hiljada KM, hoću položiti na račun ili na račun unucima, da imaju nešto od dede, nema problema.

Pa ja sam u financijskom poslovanju, prije 10-ak godina, prodao stan naslijeđen od roditelja i imao preko 80 hiljada KM na računu, sve ok.

Problem su ljudi koji nemaju dana radnog staža niti uknjiženih prihoda, a pojave se sa 50-100 hiljada KM.
Danguba

#47699 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by Danguba »

izbjeglica_iz_besmisla wrote: 05/01/2026 22:11 Ne mora niko biti narko bos ni diler.

Sistem je postavljen tako da niko ne bi trebao imati kesa za koji nema pojasnjenje.

Npr, imam platu 1000 maraka, nemam papir da sam nesto prodao a dolazim u banku da polozim 50.000 KM? Odakle mi fakat?

To je banci i poreznoj signal da se vjerovatno zaradjuje sa strane. A kad se zaradjuje sa strane to nije nista prijavljeno. A kad nije prijavljeno - kako ce drzava naplatiti svojih 10% poreza na dobit ili vise od toga?

Tako da i ne znam sta se cudite. Imaju iste kontrole i u naprednim zenljama, samo one puno bolje znaju gdje sta trosite i kako zivite, tako da banke ne moraju biti ta (zadnja) linija odbrane.
Ustedio. Godinama pomalo odvajam.
Ne moram ja dokazivati porijeklo nego vi hvatajte kriminalce i oni one za koje smatrate da rade na crno.

Ovdje samo i iskljucivo samo BANKE profitiraju i sve je to njihov projekat.
Od cega bi oni zivjeli kada ne bi bilo transakcija.
Eto neka uvedu besplatne transakcije ako nije to.

Ja sa jednog racuna skidam skoro svaki mjesec 500-1000 eura. kada se nakupi ja donesem dole i vec problem u banci iako im dajem sve i jednu priznanicu da su sredstva podignuta na bankomatu(i to u razlicito vrijeme) ALI jok, ne moze pa ne moze.
Moze jednom godisnje 15k i to je to. Sve legalno ali ne moze vise.

Necu da radim preko racuna iz vise razloga(nekada postignem bolju cijenu, nema provizije, ne pada sistem,...)

Znam samo jedno, u ratu ko je imao kesh bio je hadzija a ko je imao u banci bio je prosjak. Treba li mi jos jedno iskustvo nakon pljacke od tri banke.
Prvi signali rata ili necega odose banke sve sa parama a ti poslije ganjaj. Nema struje pa ti provuci karticu. :izet:

Samo vjerujem u kesh a gdje moram ispostujem placanje preko racuna.
Danguba

#47700 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by Danguba »

izbjeglica_iz_besmisla wrote: 05/01/2026 22:11 Ne mora niko biti narko bos ni diler.

Ako ga policijske agencije nisu ranije uhvatili i on dosao do banke, pare su ciste.
Ako ga uhvate sutra i dokaze se da je ogromne pare stekao na nelegalan nacin, plijeni se i to sto je u banci. Jasno ko dan a ne svi ste kriminalci.
Post Reply