Samo ih proslijedis dalje.
Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Optimist
#47651 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Upravu ste, sta se ima stresirati. Svakao ce ici dalje za kupovinu sljedeceg vozila.
-
NediM17
#47652 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Shemsa bek paničar, pravi problem gdje ga nema.
- semsasuljakovic
#47653 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Ne razumijem se u KM-ove.
Zvao sam kupca, rekao je nema nikakvih problema da dođe u banku. Nek banka prebroji, ostavit ću službenici Milku.
Zvao sam kupca, rekao je nema nikakvih problema da dođe u banku. Nek banka prebroji, ostavit ću službenici Milku.
-
preludezalude
#47654 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Najvjerovatnije nece. Kod nas su banke kriminalne organizacije koje rade sta hoce ali veci problem je u nama klijentima koji im to dopustamo. Treba se boriti za svoja prava. Ja u glavnom istjeram po svom ali treba pametno odigrati.Optimist wrote: ↑04/01/2026 08:27Slazem se da ne moze interni pravilnik biti iznad zakona, ali banke uglavnom u svoje procedure gledaju zakon, odluke FBA i svoje pravilnike, te usvajaju sta bude strozije.preludezalude wrote: ↑04/01/2026 03:04Ugovor je porijeklo novca po Zakonu. To lijepo pise u Zakonu. Nemoj sada samo reci a otkud onom sto ga je meni dao. To nije moj posao da znam ni istrazujem. Ima ko je zaduzen za to. Banka mene pita za porijeklo novca, drugim rijecima kako sam dosao do njega, a kupoprodajni ugovor je odgovor. Isto tako po Zakonu ako banka sumnja na nelegalnu transakciju MORA aktivirati sistem pracenja i obavijestiti nadlezni organ. Ovo sto banke rade i odbijaju transakcije po nekom izgovoru koji u glavnom glasi "Po nasim pravilima..." je potpuno protuzakonit i odbijanje prijavljivanja mogucih sumnjivih transakcija. Ne moze Interni pravilnik biti iznad Zakona.
Jel ti stvarno mislis da ce FBA kaznit banku jer postupa po svom internom pravilniku koji npr kaze da je potrebno porijeklo novca za vise od 2.000 KM a zakon za preko 10k KM?
-
NediM17
#47655 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
U sta se shemsa onda razumijes, u eVrice?
Nadju li ti koju fals novcanicu znaj da ces najebati.
Zove se murija, zapljena, izjave, tuzba, sud.
Nadju li ti koju fals novcanicu znaj da ces najebati.
Zove se murija, zapljena, izjave, tuzba, sud.
- semsasuljakovic
-
NediM17
#47657 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Mog'o bi se kupac do sutra predomisliti pa propade pos'o.
A jedva si ga nafato.
A jedva si ga nafato.
-
Tabakmalac
#47658 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Koliko ga lik zavlači i paranoiše kao da ga Interpol traži, vjerovatno će skontat da je šifra i otići od nekog drugog Golfa kupit. 
-
nauticamid
- semsasuljakovic
#47660 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Jebite me, zaslužio sam. 
- drndalo
#47661 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Volio bi ti to...?
E pa ne moze to kad ti zazelis... Nego kad se drustvo naostri.
Sa srecom.
E pa ne moze to kad ti zazelis... Nego kad se drustvo naostri.
Sa srecom.
- Optimist
#47662 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Da pojednostavim, zakon o javnom redu i miru kaze da se muzika gasi u 23h, medjutim neki lokal je to spustio i uveo interno da se kod njega gasi u 21h.preludezalude wrote: ↑04/01/2026 14:06Najvjerovatnije nece. Kod nas su banke kriminalne organizacije koje rade sta hoce ali veci problem je u nama klijentima koji im to dopustamo. Treba se boriti za svoja prava. Ja u glavnom istjeram po svom ali treba pametno odigrati.Optimist wrote: ↑04/01/2026 08:27Slazem se da ne moze interni pravilnik biti iznad zakona, ali banke uglavnom u svoje procedure gledaju zakon, odluke FBA i svoje pravilnike, te usvajaju sta bude strozije.preludezalude wrote: ↑04/01/2026 03:04
Ugovor je porijeklo novca po Zakonu. To lijepo pise u Zakonu. Nemoj sada samo reci a otkud onom sto ga je meni dao. To nije moj posao da znam ni istrazujem. Ima ko je zaduzen za to. Banka mene pita za porijeklo novca, drugim rijecima kako sam dosao do njega, a kupoprodajni ugovor je odgovor. Isto tako po Zakonu ako banka sumnja na nelegalnu transakciju MORA aktivirati sistem pracenja i obavijestiti nadlezni organ. Ovo sto banke rade i odbijaju transakcije po nekom izgovoru koji u glavnom glasi "Po nasim pravilima..." je potpuno protuzakonit i odbijanje prijavljivanja mogucih sumnjivih transakcija. Ne moze Interni pravilnik biti iznad Zakona.
Jel ti stvarno mislis da ce FBA kaznit banku jer postupa po svom internom pravilniku koji npr kaze da je potrebno porijeklo novca za vise od 2.000 KM a zakon za preko 10k KM?
I ti dodjes ljut i kazes, zakon je rekao da se muzika moze slusati do 23h i ja zelim da slusam do 23?
Analogno tome, zakon kaze kontrola porijekla novca iznad 10k, banka kaze iznad 2k. Banka je samo dodatno postrozila tu kontrolu zbog svoje interne regulative i ni u kom dijelu svog poslovanja ne krsi zakon.
Sve nase banke su strane i, pored zakona drzave u kojoj posluju, pridrzavaju se procedura koje su propisane internim pravilnicima od strane maticnih zemalja.
Uporede to dvoje, uporede sta kaze FBA i usvoje sta bude najstrozije od to troje.
Tebi i meni ako se ne svidja, najmanje sto mozemo uciniti je promijeniti banku.
Mada je sada sve u gram isto kod svake.
Apsurdnije su neke druge stvari, kao npr da otvoris racun firme u xx banci a da pri tome ne dobijes karticu koja glasi na ime firme. Dakle uopce ne postoji ta opcija.
Na pitanje kako cu nesto kupiti na firmu kad nemam karticu, odgovor sluzbenice je da platim svojim (privatnim) parama pa da onda kroz racunovodstvo trazim povrat tj isplatu sa racune firme??
E to je tragedija, ali takodjer i neka druga tema.
-
noviclan
#47663 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Uzmes gotovinu s pjesmom, prvo kolicinski utvrdis iznos i ako je ok ides u kontrolu novcanica i sto ti se ucini sumljivim odete u bamku da uplati na racun i caosemsasuljakovic wrote: ↑04/01/2026 11:38 Mene samo zanima: koliko je pametno uzeti keš tako da ga prebrojim i Bog te veselio? Da ne uključujem banku u sve tj. da ne stojim u redu sat vremena jer su penzije - samo da bi mi provuče kroz brojačicu? Koliki je rizik da će mi biti podvaljen falsifikat tj. imaju li ljudi stvarno muda da podvale falsifikat u guti para? Kad znaju da ću odmah prijaviti policiji?
Kako mogu ocijeniti, moj kupac igra baš na povjerenje - e sad da li je stvarno pošten ili je to samo igra da me sjebe - to ne znam.
- drndalo
#47664 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Primjer ti nije bas najsretniji. Problem internog strozeg pravila u odnosu na zakon je da banka time iako je u okviru zakona mene stavlja u losiju situaciju nego sto zakon nalaze, i time ogranicava mene u mojem raspolaganju mojim parama. Banka nema pravo na to. Kao ni u slucaju kada je prije 10 godina Unicredit uveo formulare da im napises za sta dizes svoje pare sa svog racuna u gotovini, pa kada su nakon 6-12 mjeseci sve cesce dobijali odgovor na formularu "sta vas koli burac", ukinuse...
-
preludezalude
#47665 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Primjer koji si naveo nema nikakvih dodirnih tacaka sa rabotama banaka. Uostalom, Zakon o javnom redu i miru uopste ne kaze da se muzika gasi u 23 sata. Nemoj izmisljati clanove zakona. Poslovanje banaka po nekim svojim internim pravilnicima postujem ali ako ti pravilnici ne slijede ono sta je zakon propisao onda su automatski protuzakoniti. Ni jedan interni pravilnik iz bilo koje sfere ne moze biti jaci od zakona.Optimist wrote: ↑04/01/2026 15:30Da pojednostavim, zakon o javnom redu i miru kaze da se muzika gasi u 23h, medjutim neki lokal je to spustio i uveo interno da se kod njega gasi u 21h.preludezalude wrote: ↑04/01/2026 14:06Najvjerovatnije nece. Kod nas su banke kriminalne organizacije koje rade sta hoce ali veci problem je u nama klijentima koji im to dopustamo. Treba se boriti za svoja prava. Ja u glavnom istjeram po svom ali treba pametno odigrati.Optimist wrote: ↑04/01/2026 08:27
Slazem se da ne moze interni pravilnik biti iznad zakona, ali banke uglavnom u svoje procedure gledaju zakon, odluke FBA i svoje pravilnike, te usvajaju sta bude strozije.
I ti dodjes ljut i kazes, zakon je rekao da se muzika moze slusati do 23h i ja zelim da slusam do 23?
Analogno tome, zakon kaze kontrola porijekla novca iznad 10k, banka kaze iznad 2k. Banka je samo dodatno postrozila tu kontrolu zbog svoje interne regulative i ni u kom dijelu svog poslovanja ne krsi zakon.
Sve nase banke su strane i, pored zakona drzave u kojoj posluju, pridrzavaju se procedura koje su propisane internim pravilnicima od strane maticnih zemalja.
Uporede to dvoje, uporede sta kaze FBA i usvoje sta bude najstrozije od to troje.
Tebi i meni ako se ne svidja, najmanje sto mozemo uciniti je promijeniti banku.
Mada je sada sve u gram isto kod svake.
Apsurdnije su neke druge stvari, kao npr da otvoris racun firme u xx banci a da pri tome ne dobijes karticu koja glasi na ime firme. Dakle uopce ne postoji ta opcija.
Na pitanje kako cu nesto kupiti na firmu kad nemam karticu, odgovor sluzbenice je da platim svojim (privatnim) parama pa da onda kroz racunovodstvo trazim povrat tj isplatu sa racune firme??
E to je tragedija, ali takodjer i neka druga tema.
- Optimist
#47666 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Onda im se obojica zalite i citirajte clanove zakona.
Ili na kraju promijenite za banku koja ce postovati vase zahtjeve i hirove.
I svi sretni.

Ili na kraju promijenite za banku koja ce postovati vase zahtjeve i hirove.
I svi sretni.
-
preludezalude
#47667 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Ovdje se ne radi o mojim ili tvojim hirovima vec o hirovima banaka koji su u suprotnosti sa Zakonom.
Ja sam se zalio i uspio sam u svom naumu ali kao sto rekoh ranije, treba pametan pristup imati.
Dio intervjua:
Jasmin Mahmuzić, direktor Agencije za bankarstvo FBiH
- Sve ovisi koje kvalitete je službenik koji na šalteru dočekuje klijenta. Ako je neiskusan i bez potrebnih kvaliteta, prevlada strah i takvi najčešće odbiju klijenta.
Stav Agencije je jasan, novac treba primiti pa i kada se radi o velikim sumama. Banke postupaju u skladu sa svojim internim politikama - ističe Mahmuzić.
Dodaje kako postoji i druga varijanta.
- Banka može tražiti svojevrstan dokaz o porijeklu imovine. Klijent može dokumentovati odakle mu novac ili napisati izjavu o tome. Neovisno koja se varijanta primijeni, klijentu treba omogućiti transakciju, a onda nadležne institucije neka provjeravaju porijeklo novca - podvlači naš sagovornik.
- Optimist
#47668 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Jel vidis dvosmislenost ove izjave?Stav Agencije je jasan, novac treba primiti pa i kada se radi o velikim sumama. Banke postupaju u skladu sa svojim internim politikama - ističe Mahmuzić.
Mahmuzica sam licno upoznao, i odlicno poznajem princip rada banaka.
-
preludezalude
#47669 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Da li onda jos mislis da banke ne krse Zakon?
- Optimist
#47670 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Jel ti smatras da krse ako postivaju internu proceduru iz maticne njemacke/austrije/italije i traze vise nego sto zakon nalaze?
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#47671 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Ne može interni akt banke biti iznad Agencije ili jos gore iznad Zakona
-
izbjeglica_iz_besmisla
#47672 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Moze banka internim aktom regulisati sta hoce i kako god hoce, sve dok ne krsi neki zakon.
To je privatna firma koja pruza usluge, i ovdje je "samo" problem jer su stroziji od zakona.
Da ne ispadne da ih branim, i meni su zbog ovih stvari pravili probleme, al ako nam se ne dopada - mozemo mijenjati banku. Zakon sigurno ne krse, ne mijesajte babe i zabe.
To je privatna firma koja pruza usluge, i ovdje je "samo" problem jer su stroziji od zakona.
Da ne ispadne da ih branim, i meni su zbog ovih stvari pravili probleme, al ako nam se ne dopada - mozemo mijenjati banku. Zakon sigurno ne krse, ne mijesajte babe i zabe.
-
kuli1961
#47673 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Banke o kojima uglavnom pišemo- UCB, RFB, ISP, itd.. su domaće banke, jer su osnovane, registrovane i posluju isključivo po domaćim propisima, i nisu strane banke, kako kaže @Optimist .
Istina, osnivači banke su stranci, ali je bitno im je postojanje i poslovanje po domaćim zakonima.
Citiram @Optimist -a:
"Analogno tome, zakon kaze kontrola porijekla novca iznad 10k, banka kaze iznad 2k. Banka je samo dodatno postrozila tu kontrolu zbog svoje interne regulative i ni u kom dijelu svog poslovanja ne krsi zakon."
Zakon kaže 30 K KM ili više (čl.12./1/b Zakona) a ne 10 K KM, i to jedna transakcija ili više njih povezanih koje daju ovaj zbir. Istina, po članu 12./1/c istog zakona, predmet provjere može biti i suma od 2 K KM ili više, ali uz uslov da se radi o povremenim transakcijama. Šta se smatra povezanom a šta povremenom transakcijom, vidjeti u članu 4 zakona.
Banka može ali NE SMIJE pooštravati uslove iz zakona, a pogotovo NE SMIJE ih "pravdati" svojim internim procedurama. Te procedure, kakve god da su, ili su usmene ili pisane- interni akti banke, koji su po pravnoj prirodi podzakonski, provedbeni akti, dakle ispod zakona i ne mogu sadržajem odstupati od zakona. Ako tako rade, a rade, jasno je, krše zakon.
E, sad činjenica je da neke banke ili odbijaju prijem uplate ili traže dokaze porijekla za svaku sumu od 2 K KM ili više. To rade neselektivno, tako što ama baš svakome ko se pojavi na šalteru sa kešom od npr 3 K KM kažu -daj porijeklo novca, umjesto da prethodno vide kretanje novca na računu tog klijenta i tek onda procijene ima li ili nema osnova traženja porijekla, što predstavlja mjeru identifikacije i po potrebi praćenje.
Jednostavan primjer- primam platu kod neke banke, plata je recimo visoka i uspijem svakog mjeseca odvojiti neku sumu sa strane i nakon 3 ili 4 mjeseca pojavim se na šalteru i hoću da položim na račun taj "štek", koji je recimo 2, 3 ili više K KM. Ako bi me banka odbila sa uplatom na vlastiti račun, iste sekunde gasim račun i idem u drugu koja ne pravi taj problem. Upravo tako sam svojevremeno i uradio.
Boriti se sa bankom oko ovoga, nije lako ali je moguće. Treba se naoružati znanjem (makar površno poznavanje sadržaja zakona), velikim strpljenjem i tražiti razgovor sa nekim iz uprave banke. npr. direktorom retail-a. Tada je sasvim druga priča. Prošao sam sve to.
Istina, osnivači banke su stranci, ali je bitno im je postojanje i poslovanje po domaćim zakonima.
Citiram @Optimist -a:
"Analogno tome, zakon kaze kontrola porijekla novca iznad 10k, banka kaze iznad 2k. Banka je samo dodatno postrozila tu kontrolu zbog svoje interne regulative i ni u kom dijelu svog poslovanja ne krsi zakon."
Zakon kaže 30 K KM ili više (čl.12./1/b Zakona) a ne 10 K KM, i to jedna transakcija ili više njih povezanih koje daju ovaj zbir. Istina, po članu 12./1/c istog zakona, predmet provjere može biti i suma od 2 K KM ili više, ali uz uslov da se radi o povremenim transakcijama. Šta se smatra povezanom a šta povremenom transakcijom, vidjeti u članu 4 zakona.
Banka može ali NE SMIJE pooštravati uslove iz zakona, a pogotovo NE SMIJE ih "pravdati" svojim internim procedurama. Te procedure, kakve god da su, ili su usmene ili pisane- interni akti banke, koji su po pravnoj prirodi podzakonski, provedbeni akti, dakle ispod zakona i ne mogu sadržajem odstupati od zakona. Ako tako rade, a rade, jasno je, krše zakon.
E, sad činjenica je da neke banke ili odbijaju prijem uplate ili traže dokaze porijekla za svaku sumu od 2 K KM ili više. To rade neselektivno, tako što ama baš svakome ko se pojavi na šalteru sa kešom od npr 3 K KM kažu -daj porijeklo novca, umjesto da prethodno vide kretanje novca na računu tog klijenta i tek onda procijene ima li ili nema osnova traženja porijekla, što predstavlja mjeru identifikacije i po potrebi praćenje.
Jednostavan primjer- primam platu kod neke banke, plata je recimo visoka i uspijem svakog mjeseca odvojiti neku sumu sa strane i nakon 3 ili 4 mjeseca pojavim se na šalteru i hoću da položim na račun taj "štek", koji je recimo 2, 3 ili više K KM. Ako bi me banka odbila sa uplatom na vlastiti račun, iste sekunde gasim račun i idem u drugu koja ne pravi taj problem. Upravo tako sam svojevremeno i uradio.
Boriti se sa bankom oko ovoga, nije lako ali je moguće. Treba se naoružati znanjem (makar površno poznavanje sadržaja zakona), velikim strpljenjem i tražiti razgovor sa nekim iz uprave banke. npr. direktorom retail-a. Tada je sasvim druga priča. Prošao sam sve to.
-
kuli1961
#47674 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Krše zakon, itekako, jer je zakonom postavljen donji novčani limit i on se ne može snižavati nekim internim pravilima.izbjeglica_iz_besmisla wrote: ↑04/01/2026 21:28 Moze banka internim aktom regulisati sta hoce i kako god hoce, sve dok ne krsi neki zakon.
Smisao zakonskog donjeg limita i jeste ravnopravna utakmica, igranje po istim pravilima.
-
izbjeglica_iz_besmisla
#47675 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Pa ocito da mogu. To je prvo.
A kao drugo, uradit ce im komitenti to sta si ti uradio - otici ce u manje peglativnu banku iz revolta.
Svaka banka za sebe bira prag sta joj je bitnije od to dvoje.
A kao drugo, uradit ce im komitenti to sta si ti uradio - otici ce u manje peglativnu banku iz revolta.
Svaka banka za sebe bira prag sta joj je bitnije od to dvoje.