Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- House
#47626 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
ganjajte neku corollu hatch ili mazdu 3. to drzi na cijeni kao ludo
iskreno.
iskreno.
- canvra888
#47627 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Tačno, drži i na cijeni, a drži i na Olxu. Kisele se mjesecima.
- House
#47629 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
daj šemsinog golfa.
-
preludezalude
#47630 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Ugovor je porijeklo novca po Zakonu. To lijepo pise u Zakonu. Nemoj sada samo reci a otkud onom sto ga je meni dao. To nije moj posao da znam ni istrazujem. Ima ko je zaduzen za to. Banka mene pita za porijeklo novca, drugim rijecima kako sam dosao do njega, a kupoprodajni ugovor je odgovor. Isto tako po Zakonu ako banka sumnja na nelegalnu transakciju MORA aktivirati sistem pracenja i obavijestiti nadlezni organ. Ovo sto banke rade i odbijaju transakcije po nekom izgovoru koji u glavnom glasi "Po nasim pravilima..." je potpuno protuzakonit i odbijanje prijavljivanja mogucih sumnjivih transakcija. Ne moze Interni pravilnik biti iznad Zakona.nepass1 wrote: ↑04/01/2026 01:17Kad je to bilo? Nema sanse da uzme banka lovu sa ugovorom. Traze porijeklo novca.preludezalude wrote: ↑03/01/2026 22:20Kupoprodajni ugovor je dovoljan da se novac polozi na racun. Banka MORA prihvatit taj novac je ima dokaz o porijeklu a to je kupoprodajni ugovor. Tako i pise u Zakonu o bankarstvu i u Zakonu o pranju novca i financiranju terori... Svako odbijanje banke da primi takav novac je krsenje zakona po dva osnova. Imaju banke svoja interna pravila ali ta interna pravila krse Zakon. Ja sam kupio auto kesom 40000KM. Prodavac se malo neckao jer se brinuo kako ce taj novac stavit na racun, ali je uz kupoprodajni ugovor polozio novac bez problema.
- kabal1337
- Optimist
#47633 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Slazem se da ne moze interni pravilnik biti iznad zakona, ali banke uglavnom u svoje procedure gledaju zakon, odluke FBA i svoje pravilnike, te usvajaju sta bude strozije.preludezalude wrote: ↑04/01/2026 03:04Ugovor je porijeklo novca po Zakonu. To lijepo pise u Zakonu. Nemoj sada samo reci a otkud onom sto ga je meni dao. To nije moj posao da znam ni istrazujem. Ima ko je zaduzen za to. Banka mene pita za porijeklo novca, drugim rijecima kako sam dosao do njega, a kupoprodajni ugovor je odgovor. Isto tako po Zakonu ako banka sumnja na nelegalnu transakciju MORA aktivirati sistem pracenja i obavijestiti nadlezni organ. Ovo sto banke rade i odbijaju transakcije po nekom izgovoru koji u glavnom glasi "Po nasim pravilima..." je potpuno protuzakonit i odbijanje prijavljivanja mogucih sumnjivih transakcija. Ne moze Interni pravilnik biti iznad Zakona.nepass1 wrote: ↑04/01/2026 01:17Kad je to bilo? Nema sanse da uzme banka lovu sa ugovorom. Traze porijeklo novca.preludezalude wrote: ↑03/01/2026 22:20
Kupoprodajni ugovor je dovoljan da se novac polozi na racun. Banka MORA prihvatit taj novac je ima dokaz o porijeklu a to je kupoprodajni ugovor. Tako i pise u Zakonu o bankarstvu i u Zakonu o pranju novca i financiranju terori... Svako odbijanje banke da primi takav novac je krsenje zakona po dva osnova. Imaju banke svoja interna pravila ali ta interna pravila krse Zakon. Ja sam kupio auto kesom 40000KM. Prodavac se malo neckao jer se brinuo kako ce taj novac stavit na racun, ali je uz kupoprodajni ugovor polozio novac bez problema.
Jel ti stvarno mislis da ce FBA kaznit banku jer postupa po svom internom pravilniku koji npr kaze da je potrebno porijeklo novca za vise od 2.000 KM a zakon za preko 10k KM?
- nepass1
#47634 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Ja prodao auto, ugovor, pecatpreludezalude wrote: ↑04/01/2026 03:04Ugovor je porijeklo novca po Zakonu. To lijepo pise u Zakonu. Nemoj sada samo reci a otkud onom sto ga je meni dao. To nije moj posao da znam ni istrazujem. Ima ko je zaduzen za to. Banka mene pita za porijeklo novca, drugim rijecima kako sam dosao do njega, a kupoprodajni ugovor je odgovor. Isto tako po Zakonu ako banka sumnja na nelegalnu transakciju MORA aktivirati sistem pracenja i obavijestiti nadlezni organ. Ovo sto banke rade i odbijaju transakcije po nekom izgovoru koji u glavnom glasi "Po nasim pravilima..." je potpuno protuzakonit i odbijanje prijavljivanja mogucih sumnjivih transakcija. Ne moze Interni pravilnik biti iznad Zakona.nepass1 wrote: ↑04/01/2026 01:17Kad je to bilo? Nema sanse da uzme banka lovu sa ugovorom. Traze porijeklo novca.preludezalude wrote: ↑03/01/2026 22:20
Kupoprodajni ugovor je dovoljan da se novac polozi na racun. Banka MORA prihvatit taj novac je ima dokaz o porijeklu a to je kupoprodajni ugovor. Tako i pise u Zakonu o bankarstvu i u Zakonu o pranju novca i financiranju terori... Svako odbijanje banke da primi takav novac je krsenje zakona po dva osnova. Imaju banke svoja interna pravila ali ta interna pravila krse Zakon. Ja sam kupio auto kesom 40000KM. Prodavac se malo neckao jer se brinuo kako ce taj novac stavit na racun, ali je uz kupoprodajni ugovor polozio novac bez problema.
- Altsa
#47635 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
U mom slucaju unicredit koji su bas zakeralo jer mi prijatelju nisu htjeli uzeti pare od prodaje auta. Nagluplje pitanje je odakle pare kupcusemsasuljakovic wrote: ↑03/01/2026 22:24Sjećaš li se koja je banka u pitanju?preludezalude wrote: ↑03/01/2026 22:20Kupoprodajni ugovor je dovoljan da se novac polozi na racun. Banka MORA prihvatit taj novac je ima dokaz o porijeklu a to je kupoprodajni ugovor. Tako i pise u Zakonu o bankarstvu i u Zakonu o pranju novca i financiranju terori... Svako odbijanje banke da primi takav novac je krsenje zakona po dva osnova. Imaju banke svoja interna pravila ali ta interna pravila krse Zakon. Ja sam kupio auto kesom 40000KM. Prodavac se malo neckao jer se brinuo kako ce taj novac stavit na racun, ali je uz kupoprodajni ugovor polozio novac bez problema.
Mene konkretno zanima Raiffeisen banka.
@Altsa takođe i za Vas isto pitanje?
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#47636 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Pa stani malo. Ja prodam kg kokaina za 30 000 € , napravim sa jaranom kupoprodajni ugovor za golfa za 30 000€, i tih 30 000€ stavim na svoj racun, i legalizovane pare. Sta briga banku otkud mom jaranu pare, ja sam ih legalno dobio..
Zastp se onda svijet pati da legalizuje pare?!
Zastp se onda svijet pati da legalizuje pare?!
- drndalo
#47637 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Potpuno pogresan primjer, ima ko to treba da istrazi. Oni prijave tvoju transakciju, i neka agenti za drogu i pare kopaju... Nikada nijedan sa koferom od 5 mil. EUR nije u banci onemogucen da uplati. Nego jebu penzionere kojima su djeca slala pare.
Kao sto sam vec rekao, salterase koji kenjaju zaobidjite. Ja sam imao problem sa dolarima iz materine carape. Ne moze, ne moze, ne moze. Covjek iz agencije mi rece da uopste oni ne zezaju banke toliko. Ponovo u banci, jasan nastup, ne interesuje me sto "ne moze", nego KAKO MOZE? Izjava, prijava, boli me dupe, njihovo je da uzmu. Posebno sto sam im dao do znanja da ce uzeti dolare, naplatiti konverziju u BAM, uzeti naknadu za platni promet tih para na drugi racun. I onda tek ona kaze, pa dobro napisite izjavu. Ja napisem rukom, za 2 min. ona skenira i posalje u direkciju. Za 3 min. stize odgovor=moze.
Ali valjda toliko jebu salterase da oni pusu i na hladno, a i bolje je manje posla imati za istu platu.
Kao sto sam vec rekao, salterase koji kenjaju zaobidjite. Ja sam imao problem sa dolarima iz materine carape. Ne moze, ne moze, ne moze. Covjek iz agencije mi rece da uopste oni ne zezaju banke toliko. Ponovo u banci, jasan nastup, ne interesuje me sto "ne moze", nego KAKO MOZE? Izjava, prijava, boli me dupe, njihovo je da uzmu. Posebno sto sam im dao do znanja da ce uzeti dolare, naplatiti konverziju u BAM, uzeti naknadu za platni promet tih para na drugi racun. I onda tek ona kaze, pa dobro napisite izjavu. Ja napisem rukom, za 2 min. ona skenira i posalje u direkciju. Za 3 min. stize odgovor=moze.
Ali valjda toliko jebu salterase da oni pusu i na hladno, a i bolje je manje posla imati za istu platu.
- semsasuljakovic
#47638 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Mene samo zanima: koliko je pametno uzeti keš tako da ga prebrojim i Bog te veselio? Da ne uključujem banku u sve tj. da ne stojim u redu sat vremena jer su penzije - samo da bi mi provuče kroz brojačicu? Koliki je rizik da će mi biti podvaljen falsifikat tj. imaju li ljudi stvarno muda da podvale falsifikat u guti para? Kad znaju da ću odmah prijaviti policiji?
Kako mogu ocijeniti, moj kupac igra baš na povjerenje - e sad da li je stvarno pošten ili je to samo igra da me sjebe - to ne znam.
Kako mogu ocijeniti, moj kupac igra baš na povjerenje - e sad da li je stvarno pošten ili je to samo igra da me sjebe - to ne znam.
- drug_profi
#47639 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Otiđi u mjenjačnicu provjeri novac.
- semsasuljakovic
#47640 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Ma svejedno je gdje idem, ako njega vodim sa sobom svejedno mi je banka ili mjenjačnica. Pitanje je samo kako će on to protumačiti, sigurno kao “ne vjeruješ mi?”
- drug_profi
#47641 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Kad su pare u pitanju glupo je vjerovati ikom.
Reci da provjerimo da nije koja zalutala.
Reci da provjerimo da nije koja zalutala.
- kabal1337
#47642 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
boli te q kako on tumaci, zastiti sebe.
-
yoyoyo96
#47643 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Nemoj se naljutit, ali ja bi da aparat prebroji i provjeri novac. Velika je suma u pitanju. I to je to.
Ti sebe ogradjujes il ti je bas da tusnes golfa posto-po to
Ti sebe ogradjujes il ti je bas da tusnes golfa posto-po to
- semsasuljakovic
#47644 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Da mi je ovo drugo - prebrojao bih pare i ćao.
Upravo što mi nije - čak i ako odbije ja ne rizikujem, neću ga ni prodati.
-
izbjeglica_iz_besmisla
#47645 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Pusti ti te price o povjerenju kad se auta kupuju. Ako ti nije neko blizak nego neko koga prvi put vidis, dosta mu je ustupak sto zivu lovu primas. Fino to idi provjeriti.
PS to su velike pare, morat ces osmisliti sta s njima onda
PS to su velike pare, morat ces osmisliti sta s njima onda
- Rockefeller
#47646 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Otidji i prebroji pare, gdje je problem?
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#47647 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Visak vremena
-
NediM17
#47648 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Ko ne umije prepoznati falsifikat nasih KM treba da se rokne, vrlo dobro su zasticene i prepoznatljive.
Sjednete fino u kuci ( ja sam to obavio u agenciji odmah uz ugovor, odjavu-prijavu ) i jednu po jednu, valjda nije u apoenima po 10 ili 20 maraka.
Ja sam lani prodao auto za 19.000 KM u novcanicama po 100 KM. Lagano prebrojao, prekontrolisao, bilo par onih sto se povlace iz upotrebe, izdvojio, potrosio.
Nazvao salon u Hercegovini, je li cash problem, nikakav problem rekose, stavise spustili i cijenu zbog toga.
Sjednete fino u kuci ( ja sam to obavio u agenciji odmah uz ugovor, odjavu-prijavu ) i jednu po jednu, valjda nije u apoenima po 10 ili 20 maraka.
Ja sam lani prodao auto za 19.000 KM u novcanicama po 100 KM. Lagano prebrojao, prekontrolisao, bilo par onih sto se povlace iz upotrebe, izdvojio, potrosio.
Nazvao salon u Hercegovini, je li cash problem, nikakav problem rekose, stavise spustili i cijenu zbog toga.
- Rockefeller
#47649 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Ma necu to da radim, brate odem u banku i rijesim.
Svakako kome se uvali fals je tokmak.
Svakako kome se uvali fals je tokmak.
-
NediM17
#47650 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Meni je lakse i brze bilo to prebrojati na licu mjesta nego ici u banku.
Pritom,bila je i nedjelja.
Pritom,bila je i nedjelja.
Last edited by NediM17 on 04/01/2026 12:58, edited 1 time in total.