Hakiz wrote: ↑04/01/2026 05:23
Da li teorija relativnosti i opstanak fotona u mrtvom Svemiru imaju podjednaku 99,99999999999999999999999999999999999999999999999 % vjerovatnoću? Koja potvrda opstanka fotona u mrtvom Svemiru postoji?
Cek, polako. Pitao si o obliku elektrona i fotona kada smo pricali o vjerovatnocama i o tome kolike su sanse da cemo napraviti instrument koji ce nam reci da elektron i foton neki mali objekat (tj. da ima oblik i velicinu). Na to sam ti odgovarao.
Ta vjerovatnoca je slicna vjerovatnoci da kvantna mehanika nije tacna, a ona je eksperimentalno potvrdjena mnogo vise puta nego GPS i realtivnost

Kvantna mehanika se potvrdjuje svaki put kada koristimo racunar ili mobilni telefon, tako da je ta vjerovatnoca izuzetno mala..
Mene kada pitaju kakav dokaz mi treba da bih vjerovao u boga, kažem da mi treba da vidim nešta za šta znamo da ne može biti urađeno osim božijom intervencijom. Najčešće kažem da je "dokaz amputirca" dovoljan. Dokaz amputirca je sljedeće: Ne postoji dokumentovan slučaj u istoriji čovječanstva da je nekome ko je ostao bez nekog ekstremiteta taj ekstremitet ponovo izrastao. Dakle, religije mogu da odaberu bilo koga, bilo koliko ljudi koji će se moliti bogu da nekom amputircu naraste izgubljeni ekstremitet. Ako odabranom amputircu izgubljeni ekstremitet naraste u kontrolisanim uslovima, to bi bio dovoljan dokaz za boga.
Nevezano za direktnu temu - samo mala opaska. Po mom misljenju, ovo je izuzetno visok prag; prakticno trazis suspenziju prirodnih zakona. Cak i za vjernike, sumnjam da mnogi ocekuju da ce to dobiti na “ovom svijetu”.
Eto, ne tražim direktan dokaz, ne treba da sa bogom popijem kafu, dovoljan mi je posredan dokaz amputirca.
To sto trazis nije malo
Tako i sa teorijama. U teoriju relativnosti neću sumnjati. Možda se nekada ispostavi da je bila pogrešna, ali za sada koliko znamo, ispravna je. Postojanje i funkcionisanje GPS-a je potvrda.
Jednako mozes biti siguran da eletron nema oblik/velicinu

Potvrdjeno cak i bolje/vise nego relativnost sa GPS-om.
U teoriju da će fotoni opstati u mrtvom Svemiru ću sumnjati. Osim ako ne dobijem "dokaz amputirca". Ili GPS koji funkcioniše isključivo u mrtvom Svemiru u kojem su opstali samo fotoni

Sta je konkretno “mrtav svemir”? Koji je konkretan model fizikalnog procesa u kojem fotoni nestaju - kako bi tacno nestali? Zasto je podrazumijevana (default) pozicija da ce nestati? Da bi nestali, nesto im se mora desiti - sta bi im se moglo desiti neovisno kako ce Svemir izgledati u dalekoj buducnosti.
Naravno, mozes sumnjati u svaku teoriju, ali zasto onda tvrditi suprotno (rekao si iskljucivo da ce svemir, fotoni i sve nestati)? Da li si barem vise od 50% siguran u to? Zasto? Kako bi taj scenarij fizikalno izgledao.
I da, vjerovatnoca da elektron nema oblik i da ce fotoni opstati u dalekoj buducnosti nisu iste. Predvidjati sta ce se desiti za 10^100 godina je moguce ako fizikalni zakoni ostanu isti - ali naravno, ni za to ne postoji 100% garancija. Vezano za pitanje oblika elektrona, ne radi se o buducnosti.