Ima da izginu žene u Tropicu.
Neradna nedjelja u FBiH
Moderator: anex
-
zippoo87
#12377 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Radio sam 6 dana u sedmici i rasporedjeno po 6,5 h a i 6 dana u sedmici po punih 8 sati,bez placenog sata prekovremeno. Isti je slucaj i u vecini firmi u kojima sam radio...kod svih se radilo 6 dana po 8 sati...imas fiksnu platu i to je to,niko ti nista ne placa prekovremeno.
Ovaj sistem je na djelu i dan danas u Gracanici,nista se nije promijenilo.
Sada se radi 8 ipo sati kod vecine,jer pauza ne ulazi u radno vrijeme.
I evo od ovih sto ovdje kazu treba se buniti,da mi pojasne kako ja sada od gazde naplatim i tih 4-5 prekovremenih dana ?
Kako da ga "natjeram" da mi plati sve sto sam posteno odradio a da ne ulazim u konflikt sa njim,da ga ne tuzim ?
I evo od ovih sto ovdje kazu treba se buniti,da mi pojasne kako ja sada od gazde naplatim i tih 4-5 prekovremenih dana ?
Kako da ga "natjeram" da mi plati sve sto sam posteno odradio a da ne ulazim u konflikt sa njim,da ga ne tuzim ?
-
Hakiz
#12378 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Imaš dva načina:zippoo87 wrote: ↑28/12/2025 23:27 Radio sam 6 dana u sedmici i rasporedjeno po 6,5 h a i 6 dana u sedmici po punih 8 sati,bez placenog sata prekovremeno. Isti je slucaj i u vecini firmi u kojima sam radio...kod svih se radilo 6 dana po 8 sati...imas fiksnu platu i to je to,niko ti nista ne placa prekovremeno.
1. Da uđeš u konflikt, tužiš.
2. Da ista vlast koja je kasirku zaštitila natjeravši njenog poslodavca da joj omogući neradnu nedjelju zaštiti i tebe natjeravši tvog poslodavca da ti ispoštuje rsdno vrijeme i plati prekovremene.
A ti pitaj tu vlast zbog čega štiti kasirku, a tebe ne.
-
akcija007
#12379 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Do sada smo imali blok 2 dana neradna i 2 dana neradna pa subota radna pa neselja opet neradna ali ovaj 1 Maj ce da bude 3 dana u komadu spojeno ne rade prodavnice ,
- okanomalo
#12380 Re: Neradna nedjelja u FBiH
nisam pomenula tvoju porodicuCherry-Cherry wrote: ↑28/12/2025 18:44 E jadna je ta porodica, kao osnovna ćelija društva, ako će je neradna nedelja spasiti. Sere mi se od ove jeftine patetike.
Eto ako mama nedeljom ne napravi ručak, razvest će se, pa će se djeca drogirati.

-
zippoo87
#12381 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Znaci imam jedno rjesenje a to je da udjem u konflikt sa njim i automatski i sa svim drugim poslodavcima u svom gradu,jer su svi na "istom fonu"Hakiz wrote: ↑28/12/2025 23:46Imaš dva načina:zippoo87 wrote: ↑28/12/2025 23:27 Radio sam 6 dana u sedmici i rasporedjeno po 6,5 h a i 6 dana u sedmici po punih 8 sati,bez placenog sata prekovremeno. Isti je slucaj i u vecini firmi u kojima sam radio...kod svih se radilo 6 dana po 8 sati...imas fiksnu platu i to je to,niko ti nista ne placa prekovremeno.
2. Da ista vlast koja je kasirku zaštitila natjeravši njenog poslodavca da joj omogući neradnu nedjelju zaštiti i tebe natjeravši tvog poslodavca da ti ispoštuje rsdno vrijeme i plati prekovremene.
Ovaj drugi "nacin" evo 30+ godina jos nijedna vlast ne rjesava,ni nacionalisti,ni lijevi,ni desni,ni Trojke,dvojke,cetvorke
Dakle,za rjesenje cemo se jos nacekati ,da neko zastiti radnike i da natjera poslodavce da postuju radnicka prava.
E upravo u ovim detaljima je djavo...zato se ovdje "slavi" i neki minimalni pomak za bilo koju vrstu radnika,jer do sada nije bilo ni tako minimalnih pomaka.
A ocito su privatni lobiji toliko jaki,da je izgleda "zakon o radu" nesto u sto se ne dira,to je sveto pismo,pa se onda islo preko ovih nekih drugih ministarstava i polovicnih rjesenja.
Ja a i vecina vas ovdje se slazemo da vlast treba da krene u provedbu zakona koje su sami donijeli i da bi to najbolje rijesilo radnicka prava ali eto,ocito niko nema muda ili su veliki pritisci da se to "ne dira". Ne znam,nisam u Vladi pa da imam info iz prve ruke ali znam da evo u mom gradu niko od radnika nije zasticen i svi rade i prekovremeno i svaku subotu i kod svih je plata ista.
Ovo je najveci problem,jer vi iz Sarajeva nemate pojma kako funkcionisu manja mjesta,gradovi i kako se tu obavlja ekonomija,kakav je mentalitet ljudi,kako se suti,kako se ne talasa,kako malo ko ima muda za bilo sta.
- drug_profi
#12382 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Tako što se organzujete i obustavite rad.zippoo87 wrote: ↑28/12/2025 23:27 Radio sam 6 dana u sedmici i rasporedjeno po 6,5 h a i 6 dana u sedmici po punih 8 sati,bez placenog sata prekovremeno. Isti je slucaj i u vecini firmi u kojima sam radio...kod svih se radilo 6 dana po 8 sati...imas fiksnu platu i to je to,niko ti nista ne placa prekovremeno.
Eh, sad je problem što nema muda nigdje i uvijek ima dovoljno štrajkbrehera.
Ali to opet ne opravdava zabranu trgovine svima. Jel to u pekarama ne izrabljuju ljude? Na privatnim pumpama?
Znači zakon je očigedno išao na ruku velikim lancima jer nisu čak ni pomislili da STR oslobode od ove zabrane.
- benzapen
#12383 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Naravno da ne znaju.zippoo87 wrote: ↑28/12/2025 23:59Znaci imam jedno rjesenje a to je da udjem u konflikt sa njim i automatski i sa svim drugim poslodavcima u svom gradu,jer su svi na "istom fonu"Hakiz wrote: ↑28/12/2025 23:46Imaš dva načina:zippoo87 wrote: ↑28/12/2025 23:27 Radio sam 6 dana u sedmici i rasporedjeno po 6,5 h a i 6 dana u sedmici po punih 8 sati,bez placenog sata prekovremeno. Isti je slucaj i u vecini firmi u kojima sam radio...kod svih se radilo 6 dana po 8 sati...imas fiksnu platu i to je to,niko ti nista ne placa prekovremeno.
Ovaj drugi "nacin" evo 30+ godina jos nijedna vlast ne rjesava,ni nacionalisti,ni lijevi,ni desni,ni Trojke,dvojke,cetvorke
Dakle,za rjesenje cemo se jos nacekati ,da neko zastiti radnike i da natjera poslodavce da postuju radnicka prava.
E upravo u ovim detaljima je djavo...zato se ovdje "slavi" i neki minimalni pomak za bilo koju vrstu radnika,jer do sada nije bilo ni tako minimalnih pomaka.
A ocito su privatni lobiji toliko jaki,da je izgleda "zakon o radu" nesto u sto se ne dira,to je sveto pismo,pa se onda islo preko ovih nekih drugih ministarstava i polovicnih rjesenja.
Ja a i vecina vas ovdje se slazemo da vlast treba da krene u provedbu zakona koje su sami donijeli i da bi to najbolje rijesilo radnicka prava ali eto,ocito niko nema muda ili su veliki pritisci da se to "ne dira". Ne znam,nisam u Vladi pa da imam info iz prve ruke ali znam da evo u mom gradu niko od radnika nije zasticen i svi rade i prekovremeno i svaku subotu i kod svih je plata ista.
Ovo je najveci problem,jer vi iz Sarajeva nemate pojma kako funkcionisu manja mjesta,gradovi i kako se tu obavlja ekonomija,kakav je mentalitet ljudi,kako se suti,kako se ne talasa,kako malo ko ima muda za bilo sta.
- Cracked
#12384 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ne ali svi drugi imaju vilend slobodan i ako ta radnica/radnik ima nekim drugim danom slobodnonprakticno niti jedan dan nemaju zajednicki. I da to utic ena kvalitet zajednickog zivota jer ne mozes apaoludno nista zajedno raditi.Cherry-Cherry wrote: ↑28/12/2025 18:44 E jadna je ta porodica, kao osnovna ćelija društva, ako će je neradna nedelja spasiti. Sere mi se od ove jeftine patetike.
Eto ako mama nedeljom ne napravi ručak, razvest će se, pa će se djeca drogirati.
- problemnatravunu
#12385 Re: Neradna nedjelja u FBiH
DA , sve to jeste tako, ali majku mu , to su specifičnosti tog takvog zanimanja , kao razne specifičnosti mnogih drugih zanimanja koje su ljudi odabrali ili su jednostavno primorani na neki način , da rade u svom životu .... jgbaCracked wrote: ↑29/12/2025 01:08Ne ali svi drugi imaju vilend slobodan i ako ta radnica/radnik ima nekim drugim danom slobodnonprakticno niti jedan dan nemaju zajednicki. I da to utic ena kvalitet zajednickog zivota jer ne mozes apaoludno nista zajedno raditi.Cherry-Cherry wrote: ↑28/12/2025 18:44 E jadna je ta porodica, kao osnovna ćelija društva, ako će je neradna nedelja spasiti. Sere mi se od ove jeftine patetike.
-
kakaljin
#12386 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ako si radio vise od 40 sati sedmicno poslodavac ti je MORAO platiti taj prekovremeni rad. Prijavis inspekciji poslodavca za ne isplaceni prekovremeni rad. Sve ostalo je suplja prica ako sutis i ne boris se za svoja prava.zippoo87 wrote: ↑28/12/2025 23:27 Radio sam 6 dana u sedmici i rasporedjeno po 6,5 h a i 6 dana u sedmici po punih 8 sati,bez placenog sata prekovremeno. Isti je slucaj i u vecini firmi u kojima sam radio...kod svih se radilo 6 dana po 8 sati...imas fiksnu platu i to je to,niko ti nista ne placa prekovremeno.
Fino samo se nakon 40 sati u sedmici pokupis kuci jer ti poslodavac ne placa prekovremeno. Bude li ti prijetio samo prijavis inspekciji.
-
kakaljin
#12387 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Pa kada se ti sam ne boris za sebe kako ocekujes da se i drugi bori za tebe.zippoo87 wrote: ↑28/12/2025 23:59Znaci imam jedno rjesenje a to je da udjem u konflikt sa njim i automatski i sa svim drugim poslodavcima u svom gradu,jer su svi na "istom fonu"Hakiz wrote: ↑28/12/2025 23:46Imaš dva načina:zippoo87 wrote: ↑28/12/2025 23:27 Radio sam 6 dana u sedmici i rasporedjeno po 6,5 h a i 6 dana u sedmici po punih 8 sati,bez placenog sata prekovremeno. Isti je slucaj i u vecini firmi u kojima sam radio...kod svih se radilo 6 dana po 8 sati...imas fiksnu platu i to je to,niko ti nista ne placa prekovremeno.
Sve dok narod suti u tim malim mjestima sto ih ti nazivas, bice tako.
-
Naslovnica
#12388 Re: Neradna nedjelja u FBiH
A načelnik službe njegov kum.kakaljin wrote: ↑29/12/2025 07:56Ako si radio vise od 40 sati sedmicno poslodavac ti je MORAO platiti taj prekovremeni rad. Prijavis inspekciji poslodavca za ne isplaceni prekovremeni rad. Sve ostalo je suplja prica ako sutis i ne boris se za svoja prava.zippoo87 wrote: ↑28/12/2025 23:27 Radio sam 6 dana u sedmici i rasporedjeno po 6,5 h a i 6 dana u sedmici po punih 8 sati,bez placenog sata prekovremeno. Isti je slucaj i u vecini firmi u kojima sam radio...kod svih se radilo 6 dana po 8 sati...imas fiksnu platu i to je to,niko ti nista ne placa prekovremeno.
Fino samo se nakon 40 sati u sedmici pokupis kuci jer ti poslodavac ne placa prekovremeno. Bude li ti prijetio samo prijavis inspekciji.
@kakaljin, gdje ti živiš ba, kakve inspekcije?
Inspekcije vrijede za fukaru koja eventualno drži kakav granap ili sličnu bijedu.
Čovjek ti lijepo objasnio kako funkcioniše sistem u Gračanici
-
kakaljin
#12389 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Jeste mi objasnio, ali sve je to prizvod sutnje i prihvatanja takvog stanja. I on takvo stanje smatra nromalnim i da se svi povinujemo takvom stanju kakvo je kod njega. Sto svako normalan nece nikada prihvatiti. On namece takvo stanje i drugima.Naslovnica wrote: ↑29/12/2025 08:09A načelnik službe njegov kum.kakaljin wrote: ↑29/12/2025 07:56Ako si radio vise od 40 sati sedmicno poslodavac ti je MORAO platiti taj prekovremeni rad. Prijavis inspekciji poslodavca za ne isplaceni prekovremeni rad. Sve ostalo je suplja prica ako sutis i ne boris se za svoja prava.zippoo87 wrote: ↑28/12/2025 23:27 Radio sam 6 dana u sedmici i rasporedjeno po 6,5 h a i 6 dana u sedmici po punih 8 sati,bez placenog sata prekovremeno. Isti je slucaj i u vecini firmi u kojima sam radio...kod svih se radilo 6 dana po 8 sati...imas fiksnu platu i to je to,niko ti nista ne placa prekovremeno.
Inspekcije vrijede za fukaru koja eventualno drži kakav granap ili sličnu bijedu.
Ja opet ponavljam ako sutis i trpis onda nemas pravo da se zalis. kad se boris za svoja prava onda ce ti vjerovatno i neko pomoci u toj borbi.
Ako je on prihvatio da trpi i suti ja nisam i niko normalan nije.
Ali zato na drugoj temi poziva na borbu za svoja prava, a ovdje je suprotnog misljenja.
Last edited by kakaljin on 29/12/2025 08:29, edited 2 times in total.
- Cherry-Cherry
#12390 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Pa šta bi tek trebala reći porodica medicinske sestre, koja radi noćnu smjenu u bolnici? Da li njenom mužu smeta to što njegova supruga ne spava pored njega?problemnatravunu wrote: ↑29/12/2025 07:39DA , sve to jeste tako, ali majku mu , to su specifičnosti tog takvog zanimanja , kao razne specifičnosti mnogih drugih zanimanja koje su ljudi odabrali ili su jednostavno primorani na neki način , da rade u svom životu .... jgbaCracked wrote: ↑29/12/2025 01:08Ne ali svi drugi imaju vilend slobodan i ako ta radnica/radnik ima nekim drugim danom slobodnonprakticno niti jedan dan nemaju zajednicki. I da to utic ena kvalitet zajednickog zivota jer ne mozes apaoludno nista zajedno raditi.Cherry-Cherry wrote: ↑28/12/2025 18:44 E jadna je ta porodica, kao osnovna ćelija društva, ako će je neradna nedelja spasiti. Sere mi se od ove jeftine patetike.
-
kakaljin
#12391 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Nemoj tako postoje bitniji ljudi od nje koji moraju biti kuci iako su izabrali posao kojim ce se baviti iako su znali da ce nekada i nedeljom raditi.Cherry-Cherry wrote: ↑29/12/2025 08:17Pa šta bi tek trebala reći porodica medicinske sestre, koja radi noćnu smjenu u bolnici? Da li njenom mužu smeta to što njegova supruga ne spava pored njega?problemnatravunu wrote: ↑29/12/2025 07:39DA , sve to jeste tako, ali majku mu , to su specifičnosti tog takvog zanimanja , kao razne specifičnosti mnogih drugih zanimanja koje su ljudi odabrali ili su jednostavno primorani na neki način , da rade u svom životu .... jgba
- VladaFBiH
#12392 Re: Neradna nedjelja u FBiH
najljepša je stvar uvođenje maksimalne kvadrature dragstora - niti jedna Evropska zemlja nema takvo ograničenje a vjerujem niti u svijetu samo kod nas imamo "sposobnog" ministra koji kaže da je to prodavnica veličine do 50m2.benzapen wrote: ↑28/12/2025 13:15E ako je ova odluka u korist čovjeka a ne kapitala, ma svaka čast ovoj vlasti. Ponavljate konstantno iste floskule, zaštita radnika, porodice, prava, bla, bla, bla. Ništa od toga nema veze s pravom pojedinca, već isključivo s populizmom, kupovinom glasova i u dijelu guranju para pumpadžijama u džepove. Moš misliti što ministre u vladi zalimbo za neradnu nedelju trgovaca, osim u dijelu koji se tiče njihove nade da će dobiti njihove glasove na izborima. I znam da nikad nebi pristali na bilo kakav demokratski čin poput referenduma o ovom pitanju jer ste svjesni da bi ga izgubili. Zar stvarno bilo ko ozbiljan može pomisliti da će ovakav debilizam koji je uveden samo na jednom dijelu države pomoći bilo kojem radniku u ovoj zemlji?! Pa vi ljudi onda stvarno dalje od Marindvora ili Ilidže niste kročili. U manji mjestima već odavno rade ko fol dragstori (u samoposlugama ograde jedan dio radnje pa to predstave kao dragstor) pa prodaju normalno. Neki su preregistrirali se u dragstor a neki nisu ni to. Plaćaju kazne jer im se više isplati da to rade nego da ne ne rade nedeljom. I ti fol dragstori koji bi trebali raditi 0-24h, naravno da ne rade u 2 ujutro. Kakva ba prava radnika, sve je to šuplja priča i licemjerje na kub. Ovdje ne postoji nijedna politička opcija koja bi istinski brinula za radnike. Svi su sluge kapitala i tajkuna. I u konačnici ne odgovaraju ni svojim glasačima već interesima kapitalista.teskeredzic_22 wrote: ↑28/12/2025 10:35Mi ne pričamo o neradnoj nedelju u ugostiteljstvu.benzapen wrote: ↑25/12/2025 14:49
Pa dobro, zbog čega se zaustaviti samo s trgovcima iz trgovačkih radnji. Zbog čega na tom referendumu nebi imali pravo glasa i ostale uslužne djelatnosti koji sad rade nedeljom. Ugostiteljski radnici naprimjer, ovi što rade po pumpama, vozači i serviseri gradskih i međugradskih prevoznih firmi, možda čak recimo i djevojke iz kladionica (mala šala, naravno da Neka ne smije ni spomenuti sveti gral koalicionih "županijskih" partnera). Uglavnom se slažem u dijelu da bi trebalo omogućiti izlazak na referendum svim radnicima koji trenutno moraju raditi nedeljom. To bi jedino bilo pošteno prema svima.
Neka delegiraju svoj problem , s referendumom ili bez njega , ako izlobiraju (ili neko njihov) Zakon , to će se primjenjivati.
Tema je neradna nedelja u trgovačkom sektoru.
Priča da ljudi koji CIJELI ŽIVOT imaju slobodnu I SUBOTU I NEDELJU (a najjači pobornici radne nedelje na ovoj temi su uz dužno poštovanje časnim pojedinicima oni koji I OD PONEDELJKA DO PETKA VRIJEME PROVODE Z GUZA NA GUZ , samo unutrašnja organizacija i propisi kolektiva u kojima gube svoje vrijeme NE DOZVOLJAVAJU dolazak i odlazak s posla odnosno korištenja vanjske pauze baš kada i koliko im se hoće , odnosno EKSPLOATATORI radnika po manjim gradićima i selima gdje se baš ne vidi ništa ako nije na glavnoj cesti i gdje kao radnik ako nemaš posla toga dana ideš kod gazde na kuću da malo "doradiš" šta god da mu treba (opet ponavljam , čast izuzecima na temi)) treba da odlučuju da li će RADNIK koji dnevno složi TONE ROBE za milju dvjesto ili tristo imati pravo da bude tretiran KAO ČOVJEK je apsolutno besmislena i nepotrebna i neprovodiva.
A NEPROVODIVA JE jer je TITO NAŠE RODITELJE koji su isto tako bili ili radnici ili seljaci OBRAZOVAO i naučio kakvom-takvom dostojanstvu.
U ovoj kapitalističkoj kaljuzi , bilo kakav izuzetak (bez obzira na istinske motive onih koji imaju moć da donose odluke) u korist ČOVJEKA A NE KAPITALA je neprocjenjiv.
Jedini kriterij za ovo odluku je bio - ima da vas na*uzim sa kvadraturom
Last edited by VladaFBiH on 29/12/2025 08:36, edited 1 time in total.
-
Naslovnica
#12393 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Druže, ne može @zippoo87 mijenjati sistem niti ljudi u njegovoj firmi.kakaljin wrote: ↑29/12/2025 08:17Jeste mi objasnio, ali sve je to prizvod sutnje i prihvatanja takvog stanja. I on takvo stanje smatra nromalnim i da se svi povinujemo takvom stanju kakvo je kod njega. Sto svako normalan nece nikada prihvatiti. On namece takvo stanje i drugima.Naslovnica wrote: ↑29/12/2025 08:09A načelnik službe njegov kum.kakaljin wrote: ↑29/12/2025 07:56
Ako si radio vise od 40 sati sedmicno poslodavac ti je MORAO platiti taj prekovremeni rad. Prijavis inspekciji poslodavca za ne isplaceni prekovremeni rad. Sve ostalo je suplja prica ako sutis i ne boris se za svoja prava.
Ja opet ponavljam ako sutis i trpis onda nemas pravo da se zalis. kad se boris za svoja prava onda ce ti vjerovatno i neko pomoci u toj borbi.
Ako je on prihvatio da trpi i suti ja nisam i niko normalan nije.
Sistem štiti bitange unutar sistema, sistem je sam sebi svrha.
Niko ne smatra ovakvo stanje normalnim!
Čovječe, kod nas se ne provode i ignorišu se odluke Ustavnog Suda, ljudi nekažnjeno ruše državu, a ti pričaš nekome u Gračanici da je sam kriv zato što mu je tako kako jeste.
Zakon o šaptačima?
https://n1info.ba/vijesti/preminuo-emir ... korupcije/
Emir Mešić je prijavio korupciju u Upravi za indirektno oporezivanje, u kojoj je i radio. Zbog svega toga je bio izložen disciplinskim postupcima, suspendovanju, ali i otkazu. Uprkos svemu, bio je hrabra i javno progovirio. Sistem ga nije zaštitio.
Protiv njega su vođena tri disciplinska postupka za kršenja pravila i rušenja ugleda Uprave zbog iznošenja informacija u javnost te njegove uloge u nabavci higijenskih sredstava za Granični prijelaz Rača. Kažnjen je degradacijom na niže radno mjesto zbog teže povrede radne dužnosti, a kasnije je u drugom postupku dobio otkaz.
Sud je stao u odbranu UIO.
- zubi
#12394 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Haj ne lupaj, ziv bio.HelaS wrote: ↑28/12/2025 21:22Miješate Zakon o radu i Zakon o unutrašnjoj trgoviniperfect_guy wrote: ↑28/12/2025 21:07ovaj član 46 dozvoljava da se napravi 40 sati na 6 dana. Ali i dalje ne mijenja priču o nedelji![]()
Najprije sam htio napisati da su inspekcije - da je država, ažurno pratila provedbu Zakona o radu, ne bi im u pomoć bila uvedena "neradna nedjelja", međutim ne mogu, jer je čista laž da je to njen razlog. Razlog je interes crkava u BiH, naročito interes Katoličke crkve da se nedjelljom ne radi ne bi li vjernici imali slobodno vrijeme za mise i molitve, odnosno da Crkva dobije značaj.
-
ljubijankic
#12395 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ludilo je neprestano ponavljanje iste stvari uz očekivanje drugačijih rezultata. Izvini, nisi glupDebelinJoe wrote: ↑22/12/2025 09:07Post ti je prijavljen zbog vrijeđanja forumaša. Ti se izvinjavaj materi svojoj.ljubijankic wrote: ↑22/12/2025 08:52Izvini na uvredi ali glup si ako mislis da ce neka stranka ukinuti neradnu nedjelju, a posebno glup ako vjerujes SDA obecanjimaDebelinJoe wrote: ↑22/12/2025 08:48
Dobit će i moj glas ako obećaju ukinuti neradnu nedjelju.
Evo imam jedan stan koji izdajem, u subotu kasno zove me podstanar, kaže da se pokvarila tuš baterija. Nije problem, zamijenit ću, ali gdje da nađem dio ili cijelu tuš bateriju kada je u prokletu nedjelju sve zatvoreno. Da radi nedeljom Obi ili Penny, kao što je do prije godinu, to ne bi bio problem.
A instinkt mi govori da će ovaj put SDA ispuniti obećanje.
- Cracked
#12396 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Imas gdje priroda posla ti zahtjeva i nedelje (kao recimo bolnica) a imas nesto sto apsolutno nema potrebe da radi nedeljom kao supermarket. Ja bi im i krace subote uveo. Pusti ljude da odmore kad nema potrebe za radom nedeljomkakaljin wrote: ↑29/12/2025 08:20Nemoj tako postoje bitniji ljudi od nje koji moraju biti kuci iako su izabrali posao kojim ce se baviti iako su znali da ce nekada i nedeljom raditi.Cherry-Cherry wrote: ↑29/12/2025 08:17Pa šta bi tek trebala reći porodica medicinske sestre, koja radi noćnu smjenu u bolnici? Da li njenom mužu smeta to što njegova supruga ne spava pored njega?problemnatravunu wrote: ↑29/12/2025 07:39
DA , sve to jeste tako, ali majku mu , to su specifičnosti tog takvog zanimanja , kao razne specifičnosti mnogih drugih zanimanja koje su ljudi odabrali ili su jednostavno primorani na neki način , da rade u svom životu .... jgba
-
kakaljin
#12397 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Nije to sporno, nego samo nemoj nikome zabranjivati, ako zeli raditi za vecu dnevnicu daj mu izbor.Cracked wrote: ↑29/12/2025 09:57Imas gdje priroda posla ti zahtjeva i nedelje (kao recimo bolnica) a imas nesto sto apsolutno nema potrebe da radi nedeljom kao supermarket. Ja bi im i krace subote uveo. Pusti ljude da odmore kad nema potrebe za radom nedeljomkakaljin wrote: ↑29/12/2025 08:20Nemoj tako postoje bitniji ljudi od nje koji moraju biti kuci iako su izabrali posao kojim ce se baviti iako su znali da ce nekada i nedeljom raditi.Cherry-Cherry wrote: ↑29/12/2025 08:17
Pa šta bi tek trebala reći porodica medicinske sestre, koja radi noćnu smjenu u bolnici? Da li njenom mužu smeta to što njegova supruga ne spava pored njega?
- drug_profi
#12398 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ma nema vala ni subotom ni petkom. A i ponedjeljak je isto bezveze. Utorkom pola dana i srijedom cijeli dan i dosta.
Nek se ljudi bolje organizuju. Nekad se jednom u mjesecu sAlazilo u grad u namiru. Sad bi svaki dan gospoda da kupuju.
Nek se ljudi bolje organizuju. Nekad se jednom u mjesecu sAlazilo u grad u namiru. Sad bi svaki dan gospoda da kupuju.
- Cherry-Cherry
#12399 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Priroda posla je takva da većina ljudi ide u kupovinu nedeljom, jer je većina tada slobodna. Logično je da se 3% ljudi prilagodi, nego da se 97% prilagođava manjini i njihovom ručku. Inače, drugim danima ne jedu, samo nedeljomCracked wrote: ↑29/12/2025 09:57Imas gdje priroda posla ti zahtjeva i nedelje (kao recimo bolnica) a imas nesto sto apsolutno nema potrebe da radi nedeljom kao supermarket. Ja bi im i krace subote uveo. Pusti ljude da odmore kad nema potrebe za radom nedeljomkakaljin wrote: ↑29/12/2025 08:20Nemoj tako postoje bitniji ljudi od nje koji moraju biti kuci iako su izabrali posao kojim ce se baviti iako su znali da ce nekada i nedeljom raditi.Cherry-Cherry wrote: ↑29/12/2025 08:17
Pa šta bi tek trebala reći porodica medicinske sestre, koja radi noćnu smjenu u bolnici? Da li njenom mužu smeta to što njegova supruga ne spava pored njega?
- Cherry-Cherry
#12400 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ko se ne zna organizovati, neka se ubijedrug_profi wrote: ↑29/12/2025 10:01 Ma nema vala ni subotom ni petkom. A i ponedjeljak je isto bezveze. Utorkom pola dana i srijedom cijeli dan i dosta.