Zehran82 wrote: ↑27/12/2025 15:03
Dozer wrote: ↑26/12/2025 20:54
Smrle... CINJENICA je da NE ZNAMO.
Ne znas ni ti, ni ja, ni bilo koji covjek na planeti.
Ostaju nagadjanja, istrazivanja i testiranja mogucih hemijskih varijacija i uslova, i vjerovanja.
Cetvrto nema.
Ti si izabrao da vjerujes u najlaksu opciju, a to je bog. I onda, kroz to svoje vjerovanje, trazis dokaze i ocito ih vidis u nekim evidentno postojecim stvarima. Naravno, pri tome podosta i fabrikujes u cilju navlacenja "dokaza" na to svoje vjerovanje.
Ja ne biram vjerovanje, nego mislim da je zivot rezultat milijardi godina evolucije, u cemu su se razni hemijski elementi u nekim uslovima spajali, raspadali, sortirali, preslagali, umnozavali, i ko zna sta sve ne, da bismo danas na ovoj planeti imali sta imamo.
Kako rekoh, nemamo pojma sta je i kako je bilo prije 5, 10, 100, 300 miliona godina, sta je sve zivjelo ovdje, ili nije.
I to je to sto se tice zivota. A zivot na nekoj drugoj planeti moze izgledati potpuno drugacije od naseg, i sigurno izgleda.
Kako smo nastali bas mi, Homo Sapiensi, to jeste za diskusiju jer postoje mnogi dokazi da nasa evolucija nije isla bas 100% prirodnim putem, nego da je na neki nacin ubrzana. Najbolji dokazi ovoga su 2 gena koje nema nijedna druga vrsta, a koji su zasluzni za govor i inteligenciju. Rase su jos jedan dokaz.
Da li smo geneticki modificirani?
Ja mislim da jesmo.
Da li je to djelo religijskog boga?
Ja sam siguran da nije, jer je to potpuno iracionalan koncept.
Da li je mozda djelo naprednije vanzemaljske civilizacije?
Ja mislim da je ovo najvjerovatnije.
Da li smo mi tu civilizaciju ili civilizacije smatrali bogovima nekada davno?
Ja mislim da jesmo i da je upravo tako i nastao koncept boga (za ovo postoje dokazi sirom planete).
Eto, jesam ti odgovorio na sve?
Smrle... CINJENICA je da NE ZNAMO.
Ne znas ni ti, ni ja, ni bilo koji covjek na planeti.
tu kontradikciju od tebe sam cekao da cujem
pazi sad ovo
Kazes da je
PONAJMANJE BOG OD SVIH TACAKA GORE SPOMENUTIH...zamisli se ti sad ja tebi kazem, ne znam sta imas u kuhinji ali sam siguran da ponajmanje imas brasna u kuhinji od sevga ostalog....
Stani malo, kako to da kazes ne znas ali ipak nesto i znas....znaci ccista kontradikcija....kazes da CINJENICA je da NE ZNAMO ali ETO ZNAS DA JE PONAJMANJE BOG.....pa ovo i djeca u vrticu mogu primjetiti nelogicnost, pa cak mogu reci i ateisticki bezobrazluk upakovan u neki celofan.
Jer ako ja kazem da neznam sta imas u kuhinji onda nikako se ne mogu izjasnjavati da imas najmanje brasna ili neceg drugog....znaci prosta logika...i tu si uhvacen koliko nelogicne izjave daje ovdje....
Ja ne biram vjerovanje, nego mislim da je zivot rezultat milijardi godina evolucije, u cemu su se razni hemijski elementi u nekim uslovima spajali, raspadali, sortirali, preslagali, umnozavali, i ko zna sta sve ne, da bismo danas na ovoj planeti imali sta imamo.
nakon sto sam ti pokazao kontradikciju u tvojim izjavama, sad prelazimo na ovo...
ovo sto si napisao je cisto slijepo vjerovanje koje nema logike nikakve kad se dublje udje u stvar, ti to samo onako povrsno vjerujes jer su ti rekli nekad u skloi evolucija je tacna...i ti sad furas samo tu mantru bez dubljeg promatranja stvari.
Zasto evolucija ne moze stvoriti recimo Kinesin nanorobota?
Zato sto Kinesin nanorobot mora biti u funkciji prije navodne evolucije, koja pocinje tek od dijeljenja celija kada se kopiraju DNK i nastaju greske i kopiranju koje rezultira mutacijama u DNK kodu a to dalje daje preduslove za evolucijske procese stvaranja nove vrste koje se kasnije filtirarju kroz prirodnu selekciju....zasto mora Kinesin postojati prije evolucije, zato sto je Kinesin potreban u funkciji da bi se uopste mogle dijeliti celije, bez Kinesin robota nema dijeljenja celije samim tim nema ti ni navodne evolucije. eto zasto slijepo vjerujes u evoluciju bez dubljeg promisljanja kako stvari teku.
druga stvar zasto je nemoguce za evoluciju da stvara Kinesin nanorobota i kad bi se oni stvarali poslije nekad dijeljenja celija, kada bi tako bilo....
Evolucija u sustini je mutacija + prirodna selekcija, mutacije su slucajni dogadjaji koji su slijepi, nemaju razuma, nemaju svijesti, nema moc planiranja i sihronizovanog stvaranja....i ti ocekujes od slijepim nerazumnih procesa da stvore dijelove, da ih sastave, da ih kodiraju u DNK i da ih stave u interakciju sa drugim sistemima i kompeksnim masinama u cleijama kao naprimjer ATP sinteza turbina koja napaja energijom celiju i te iste robote....roboti ne funkcionisu bez ATP sinteze ili iz drugih izvora energije u celiji ako nebi bilo turbine ATP sinteze, ko ce im davati struju=energiju za pogon? Kakva je funkcija tesle auta ako nema struje i uticnica za struju? pada sve u vodu.
treci problem je reparacijski mehanizam DNK koda, koji eliminise mutacije u vecini slucajeva osim kada reparacijski mehanizam zakaze pa mutacije prodju kroz sistem, pa ti onda imas slijepe procese koje ti hoces da pravi extremno kompleksne sistemne u minskom polju, zamsli se ti da si slijepim i nemas razuma atreba da napravis robota u minskom polju da ga pravis

eto to ti fakticki vjerujes metaforicki tebi objasnjeno sad, da shvatis u kakvu nelogicnost vbjerujes kada slijepo vjerujes u evoluciju
Pa ti kada kazes da vjerujes da je to sve : to su 3 problema
1. Kinesin mora postojati prije evolucije, a ti mislis da je to dio evolucije.
2. Intuitivno, nije razumno ocekivati da slucajnosti stvaraju robote , motore, masine, i ostalo sve i celijama...a ti vjerujes da slijepe nerazumne i nesvjesne slucajnosti mogu stvarati bolje nego nasi najbolji naucnici sa svojom tehnologiom sada, kada vjerujes da ti to evolucija stvara. To je kao da vjerujes da uzmes 200 komada puzli, izmijesas ih u kesi i bacas vjecno sa zgrade i ocekuje sda se puzle posloze na dnu svaka na svom mjestu ukopcana da bi cinila sliku na kraju...to je ono st oti slijepo vjerujes i tebi slicni.
3. Reperacijski mehanizam DNK je minsko polje za navodnu evoluciju, zamisli se ti da ti pravis kulu od karata a ja sjedim pored tebe i pusem u karte, nedam ti ni prvi sloj karti da poslozis da bi napravio kulu od karata. tako isto i mutacije se brisu od reparacijskog sistema i podapinju toj jadnoj navodnoj evoluciji da uradi ista....pa vama ateistima ostaje da slijepo vjerujete da je to nekako evolucija uspjela, da su slijepe slucajnosti uspjele bez svijest napraviti robote tako sto su ih pravili u minskom polju, a slijep i nerazuman i jos u minskom polju.....
Kako rekoh, nemamo pojma sta je i kako je bilo prije 5, 10, 100, 300 miliona godina, sta je sve zivjelo ovdje, ili nije.
onda je bezobrazluk ateisticki reci da je to onda PONAJMANJE BOG....upamti to....sljedeci put kad bude pisao.
Da li je to djelo religijskog boga?
Ja sam siguran da nije, jer je to potpuno iracionalan koncept.
slijepo tumbaranje kao sto ti je vjerovanje u evoluciju slijepo tumbaranje bez dubinske analize, a ja sam ti dubinski zaronio u evoluciju i biomolekularni svijet nanomasina pa ti pojasnio problematiku i jos ti metaforicki pojasnio da bi bolje razumio, a da bog da ista razumijes, ali eto...valja pokusat