Dilibus wrote: ↑24/12/2025 11:51
benzapen wrote: ↑24/12/2025 11:44
Dilibus wrote: ↑24/12/2025 10:31
Jel i ti imas informacije da ce ukinuti neradnu nedelju i da ti je zao radnika na pumpi i konobara?
Stipu se ironije, ne stoji ti.
Nemam nikakve informacije ali imam zdrav razum. Nadam se da će je ukinuti ili barem modificirati, jer je to jedna od najdebilnijih odluka koju je bilo koja vlada na ovim prostorima donijela od završetka rata. Zašto nebi recimo dozvolili da svaki kanton ili lokalna zajednica ako to žele, uveli neradni petak. Meni lično, a vjerujem i velikom broju ljudi više odgovaralo od neradne nedelje. Mislim, kad je već bal....... Ili je jednim dozvoljeno da imaju sveti dan, a drugima nije?
Uglavnom, donosiocima ovakvih odluka radnička prava radnika u trgovini su zadnja rupa na svirali. Radi se o populizmu, pokušaju kupovine glasova i služenje ponavljam, hdz-u i katoličkoj crkvi. To je svakom razumnom biću potpuno jasno. A stranačkim botovima, onim što imaju lične interese od neradne nedelje nema svrhe a ni potrebe objašnjavati. U oktobru 2026 će im se samo kazati.
Kako vazda vi koji ne radite nedeljom imate zdrav razum. Drzi se zdravog razuma, pusti sposobnije i pametnije od tebe da donose zakone i odluke, tebi ne stoji. Ti bi da krojis mjere i zakone koji tebi idu na ruku, tvojim navikama i potrebama. Isto kao sto si naveo da vlast nije briga za radnike, slazem se ali i tebe i takve ko ti je jos manje briga za iste. Tako da bez obzira ko je donio odluku, da je donio crni vrag, ona je za obicnog radnika koji je radio a sada ne radi nedelju veliki dobitak, a za sve ostale mali gubitak (ako se moze tako nazvati). Tebi bi preporucio da manje gledas balkan info i slicne kanale posto vidim opterecen si vatikanom, masonima, crkvenim lobijima itd, to je tesko shvatiti za covjeka koji za sebe tvrdi da ima zdrav razum.
Prvo, ja sam dijete radnika i taj tvrdi radnički hljeb me odgojio, othranio i odškolovao. Malo šta u životu poštujem koliko poštujem svakog normalnog, poštenog radnika. Ne znam otkud ti da ne radim nedelju, ne radimo svi u trgovinama. U prosjeku imam 2 do 3 radne nedelje u 2 mjeseca. Plate mi se dobro, nemam s tim problema sem da bih volio da mi se plate i bolje al dobro, to je već privatna stvar. Da mi plate bolje, radio bih i više. Jer meni mi vidiš nedelja nije sveti dan. Već dan kao i svaki drugi dan.
Što se tiče ovih gluposti oko nekakvih portala, veze nemam o čemu pričaš ali mi je jasno da si stranački bot. I da se trudiš svim silama da braniš neodbranjivo. Tvoje pravo. Neće ti pomoći.
Al hajmo se vratiti na početak. U BiiH je prije par godina u Mostaru uvedena neradna nedelja. Na ogroman višegodišnji pritisak hdz-a i crkve uz saučesništvo sda i sdp-a. To je uvedeno na način da su trgovine imale obavezu da ne rade 1 cijeli dan u toku sedmice. Većina je izabrala nedelju kao neradni dan ali je bio 1 trgovački centar koji je izabrao subotu. Nakon prošlih izbora, hdz je samo u dijelu prepisao tu odluku iz Mostara, jer je dobio partnere koji su tu da im ispunjavaju svaku želju. Kako na ovom pitanju tako i na drugim. Pogledati pod Autoceste FBiH.
A što se tiče sposobnijih i pametnijih koji su donijeli ovu debilnu odluku, dovoljno je samo pročitati nedavni izvještaj o potrošnji u FBiH. Taj izvještaj najbolje prikazuje sposobnost i inteligenciju onih čijim rukama se takva odluka i donijela.