Neradna nedjelja u FBiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Locked

Da li ste za uvođenje neradne nedjelje u FBiH?

Da!
294
44%
Ne!
314
47%
Svejedno mi je!
59
9%

Total votes: 667

Dilibus

#12076 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Dilibus »

Vjecita_zavrzlama wrote: 24/12/2025 10:30
benzapen wrote: 24/12/2025 10:29
Dilibus wrote: 24/12/2025 10:01

S kakvim ti ljudima razgovaras da mi je znati. Bukvalno sve i jedna prodavacica iz trgovine s kojom sam imao priliku razgovarati, je potvrdila da je zadovoljna s neradnom nedeljom jer moze provest vremena s djecom koja vjerovao ili ne radnim danima imaju skolu i treninge i slobodna su samo vikendom. A ja tebi garantujem da nema nista od radnih nedelja, da je sve to pokusaj nametanja diskursa bezuspjesan, barem dok je ova vlast. Najvise smeta budjetskim parazitima koji ni ne znaju sta znaci zaraditi platu, pa kontaju da je radniku nedeljom isto ko njemu svaki radni dan, ima efektivnog rada sat i po, ako i toliko. Na vasu zalost, a na radost mnogih normalnih ljudi neradna nedelja je nova realnost na koju cete se morat naviknuti htjeli ne htjeli.
Nije baš to tako. Prije petnaestak dana sam u Bingu na Otoci slušao 3 radnice u dijelu gdje su sirevi i salame (subota navečer), kako se žale jedna drugoj da poginuše subotom i da ne mogu nedeljom doći sebi koliko se slome. Pričale su onako baš glasno. Svako ih je mogao čuti. Čuo svojim ušima dok sam u koloni čekao da uzmem neke stvari.
Moja tetka radi u prodavnici i kune one koji su protiv neradne nedjelje
Ma zene bukvalno izasle na proteste kad je Cavalic forsirao pricu oko neradne nedelje i sad kofol slomise se subotu, a nedelju se ne bi slomile da rade. Smijurija od logike.
drug_profi

#12077 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by drug_profi »

Najbolje bi bilo da se što manje radi.
Sanjarko

#12078 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Sanjarko »

Primijetio sam da im je najgori petak i subota kao dani, izgleda tada imaju najviše posla.
kakaljin

#12079 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by kakaljin »

peca777 wrote: 24/12/2025 09:47
Dilibus wrote: 24/12/2025 08:07 Cuj koji su benefiti? Pitaj radnike koji su radili u trgovinama nedeljom
Moji komentari i dolaze iz razgovora sa ljudima. Meni je ZAO jer su IMALI JEDAN SLOBODAN DAN i kao benefit su dobili OPET DA IMAJU SAMO JEDAN SLOBODAN DAN.

Ko to ne konta, boze moj, taj bi radio i za 300KM i govorio suti dobro je da se ne puca.

Sto se tice radnih nedjelja, da biti ce, to ti mogu evo “forumski garantovati”. samo ne znam broj.

Onda cete se usutiti kao sto je vecina botina usucena kada je bimgno otvorio dragstor, pa se vidi da “nije bitno sta ce radnik, ne misli se o radniku i sl”.
S kakvim ti ljudima razgovaras da mi je znati. Bukvalno sve i jedna prodavacica iz trgovine s kojom sam imao priliku razgovarati, je potvrdila da je zadovoljna s neradnom nedeljom jer moze provest vremena s djecom koja vjerovao ili ne radnim danima imaju skolu i treninge i slobodna su samo vikendom. A ja tebi garantujem da nema nista od radnih nedelja, da je sve to pokusaj nametanja diskursa bezuspjesan, barem dok je ova vlast. Najvise smeta budjetskim parazitima koji ni ne znaju sta znaci zaraditi platu, pa kontaju da je radniku nedeljom isto ko njemu svaki radni dan, ima efektivnog rada sat i po, ako i toliko. Na vasu zalost, a na radost mnogih normalnih ljudi neradna nedelja je nova realnost na koju cete se morat naviknuti htjeli ne htjeli.
Ja skim god sam pricao kune ovo sto je samo nedelja neradna.

Tako da ima i drugacijih misljenja, zato ponavljam ko hoce slobodnu nedelju dozvoli da ima ko hoce da radi nedelju isto tako dozvoli da radi.

Ali ovo nametanje je najgore moguce.

Ko god se veseli da je nekome nesto nametnuto da hoce i on dozivjeti da mu se nesto nametne a sto nije po njegovoj volji pa da vidimo onda.

Eto bingo poceo otvarati dragstore pa niko ne to ne spori vec suti o tome. to je licejerno od ovih koj zagovaraju nedelju neradnu
drug_profi

#12080 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by drug_profi »

Realno ne znam koji je dan gori. Ja sad izbjegavam i petak, a naročito subotu da idem u kupovinu.
Ne pamtim kad sam otišao nešto drugo kupovati osim onoga što se prodaje u supermarketu.
Silom prilika nekad moram u Peni subotom i to mi je takva tegoba jer se izgubi strašno puno vremena.
Sanjarko

#12081 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Sanjarko »

drug_profi wrote: 24/12/2025 10:54 Realno ne znam koji je dan gori. Ja sad izbjegavam i petak, a naročito subotu da idem u kupovinu.
Ne pamtim kad sam otišao nešto drugo kupovati osim onoga što se prodaje u supermarketu.
Silom prilika nekad moram u Peni subotom i to mi je takva tegoba jer se izgubi strašno puno vremena.
Nisam siguran ali izgleda i ponedjeljak im je kritičan. Bio nedavno i smoriše se od poslova u ovim manjim marketima.

U TC nijednom nisam bio dugo.
kakaljin

#12082 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by kakaljin »

drug_profi wrote: 24/12/2025 10:45 Najbolje bi bilo da se što manje radi.
Najbolje je da se samo jedan dan u sedmici radi ali da se puna plata dobije
drug_profi

#12083 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by drug_profi »

Sanjarko wrote: 24/12/2025 10:59 Nisam siguran ali izgleda i ponedjeljak im je kritičan.
Jeste, ali nije ko petak.
Baš u vezi ponedjeljka jednom ispred mene žena pita kasirku šta vam je ovo gužva danas ovakva, a ova kaže tako je sad ponedjeljkom.
drug_profi

#12084 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by drug_profi »

kakaljin wrote: 24/12/2025 10:59
I ja sam za isto. Čak sam to predložio direktoru.
Kaže on odlična ideja, kako se toga nismo ranije sjetili.
kakaljin

#12085 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by kakaljin »

drug_profi wrote: 24/12/2025 11:02
Trazi povisicu za dobru ideju :-D
drug_profi

#12086 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by drug_profi »

kakaljin wrote: 24/12/2025 11:03

Obećao mi je da ako donesem još koju takvu ideju biti slobodan cijelu sedmicu. Permanentno.
Nisam samo pitao jel ide i povišica uz to.
kakaljin

#12087 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by kakaljin »

drug_profi wrote: 24/12/2025 11:04
kakaljin wrote: 24/12/2025 11:03

Obećao mi je da ako donesem još koju takvu ideju biti slobodan cijelu sedmicu. Permanentno.
Nisam samo pitao jel ide i povišica uz to.
Sta ti je pravi gazda :-D
Naslovnica

#12088 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Naslovnica »

kakaljin wrote: 24/12/2025 10:52
peca777 wrote: 24/12/2025 09:47

Moji komentari i dolaze iz razgovora sa ljudima. Meni je ZAO jer su IMALI JEDAN SLOBODAN DAN i kao benefit su dobili OPET DA IMAJU SAMO JEDAN SLOBODAN DAN.

Ko to ne konta, boze moj, taj bi radio i za 300KM i govorio suti dobro je da se ne puca.

Sto se tice radnih nedjelja, da biti ce, to ti mogu evo “forumski garantovati”. samo ne znam broj.

Onda cete se usutiti kao sto je vecina botina usucena kada je bimgno otvorio dragstor, pa se vidi da “nije bitno sta ce radnik, ne misli se o radniku i sl”.

Tako da ima i drugacijih misljenja, zato ponavljam ko hoce slobodnu nedelju dozvoli da ima ko hoce da radi nedelju isto tako dozvoli da radi.

Ko god se veseli da je nekome nesto nametnuto da hoce i on dozivjeti da mu se nesto nametne a sto nije po njegovoj volji pa da vidimo onda.

Eto bingo poceo otvarati dragstore pa niko ne to ne spori vec suti o tome. to je licejerno od ovih koj zagovaraju nedelju neradnu
I opet, nigdje se u zakonu ne spominje "NERADNA NEDJELJA".
kakaljin

#12089 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by kakaljin »

Naslovnica wrote: 24/12/2025 11:11

Znam ja to, ali ovi sto zagovaraju za nedelju to jos uvijek ne znaju pa i dalje govore neradna nedelja a u stvari je ne prodajna nedelja radnik moze opet raditi kad to posodavac zatrazi.
Dilibus

#12090 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Dilibus »

kakaljin wrote: 24/12/2025 11:20

Znam ja to, ali ovi sto zagovaraju za nedelju to jos uvijek ne znaju pa i dalje govore neradna nedelja a u stvari je ne prodajna nedelja radnik moze opet raditi kad to posodavac zatrazi.
Istina, tjeraju kasirke da igraju tavle nedeljom u magacinu.
Cherry-Cherry

#12091 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Cherry-Cherry »

Realno, ko nije u stanju da kupi sve za jedan dan, neka se ubije jer ne treba da živi. Ne znaju se organizovati.
Bolje šest dana na izletu, nego na poslu. I naravno povećati minimalnu platu na 1800 KM. Kako će se zaraditi, ako se ne radi? Pa štampat će država pare. Rekla mi je ovo jutros jedna žena. :)
Armin2013

#12092 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Armin2013 »

kakaljin wrote: 24/12/2025 11:20 Tako da ima i drugacijih misljenja, zato ponavljam ko hoce slobodnu nedelju dozvoli da ima ko hoce da radi nedelju isto tako dozvoli da radi.
E vidiš drug problem je u toj slobodi, prema Zakonu o radu radna sedmica je 40h, i imaju uvjeti kada se može raditi prekovremeno i opet ne može svaka subota. U Gračanici svaka subota je radna kod 95% privrednika, a to izvedu tako što danas radiš 8h a oni ti pišu 6h, da bi tih 40h razvukao na 6 dana.
Dilibus

#12093 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Dilibus »

Cherry-Cherry wrote: 24/12/2025 11:27
Realno, ko nije u stanju da kupi sve za jedan dan, neka se ubije jer ne treba da živi. Ne znaju se organizovati.
Bolje šest dana na izletu, nego na poslu. I naravno povećati minimalnu platu na 1800 KM. Kako će se zaraditi, ako se ne radi? Pa štampat će država pare. Rekla mi je ovo jutros jedna žena. :)
Realno imas ocajan pokusaj cinizma.
kakaljin

#12094 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by kakaljin »

Dilibus wrote: 24/12/2025 11:22
Bitno je da u zakonu koji je nametnut a ovi sto se bore za neradnu nedjelju nikada se nisu zapitali zasto je dones zakon o neprodajnoj nedjelji a ne o neradnoj nedjelji
Dilibus

#12095 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Dilibus »

kakaljin wrote: 24/12/2025 11:42
Dilibus wrote: 24/12/2025 11:22

Bitno je da u zakonu koji je nametnut a ovi sto se bore za neradnu nedjelju nikada se nisu zapitali zasto je dones zakon o neprodajnoj nedjelji a ne o neradnoj nedjelji
Ljudi koji rade u prodavnicama ne rade nedeljom, sta filozofiras sad?
benzapen

#12096 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by benzapen »

Dilibus wrote: 24/12/2025 10:31

Nije baš to tako. Prije petnaestak dana sam u Bingu na Otoci slušao 3 radnice u dijelu gdje su sirevi i salame (subota navečer), kako se žale jedna drugoj da poginuše subotom i da ne mogu nedeljom doći sebi koliko se slome. Pričale su onako baš glasno. Svako ih je mogao čuti. Čuo svojim ušima dok sam u koloni čekao da uzmem neke stvari.
Jel i ti imas informacije da ce ukinuti neradnu nedelju i da ti je zao radnika na pumpi i konobara?
Stipu se ironije, ne stoji ti.
Nemam nikakve informacije ali imam zdrav razum. Nadam se da će je ukinuti ili barem modificirati, jer je to jedna od najdebilnijih odluka koju je bilo koja vlada na ovim prostorima donijela od završetka rata. Zašto nebi recimo dozvolili da svaki kanton ili lokalna zajednica ako to žele, uveli neradni petak. Meni lično, a vjerujem i velikom broju ljudi više odgovaralo od neradne nedelje. Mislim, kad je već bal....... Ili je jednim dozvoljeno da imaju sveti dan, a drugima nije?
Uglavnom, donosiocima ovakvih odluka radnička prava radnika u trgovini su zadnja rupa na svirali. Radi se o populizmu, pokušaju kupovine glasova i služenje ponavljam, hdz-u i katoličkoj crkvi. To je svakom razumnom biću potpuno jasno. A stranačkim botovima, onim što imaju lične interese od neradne nedelje nema svrhe a ni potrebe objašnjavati. U oktobru 2026 će im se samo kazati.
drug_profi

#12097 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by drug_profi »

Zato je fokus trebao biti na poštivanju ZOR-a.
Uložiti energiju i sredstva u kontrolu i nadzor poštivanja.
Uvesti petodnevnu radnu sedmicu za sve.

U ovom zakonu koji reguliše radno vrijeme trgovine uvesti da je max 14 sati dnevno u dvije smjene, ako nije dragstor, a nedjeljom 7 sati.
Uvećati dnevnicu za rad nedjeljom.
Svakako bi ovo otvorilo radna mjesta (ups, a ni ovako ne mogu da nafataju raju za milju da irgeti)
Možda bi povećao troškove velikim lancima, ali oni svakako imaju odličan profit.
A možda bi radnik mogao onda početi postavljati uslove.

Jer budimo realni. Ako vlasnik ima neto profit 140 miliona u godini, na 11.000 zaposlenih, to je po radniku cca 12 i po hiljada.
Nek 2 i po milje godišnje doda radniku na platu, a nek njemu ostane 110 miliona profita? Jel malo?
Dilibus

#12098 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Dilibus »

benzapen wrote: 24/12/2025 11:44
Dilibus wrote: 24/12/2025 10:31
Jel i ti imas informacije da ce ukinuti neradnu nedelju i da ti je zao radnika na pumpi i konobara?
Stipu se ironije, ne stoji ti.
Nemam nikakve informacije ali imam zdrav razum. Nadam se da će je ukinuti ili barem modificirati, jer je to jedna od najdebilnijih odluka koju je bilo koja vlada na ovim prostorima donijela od završetka rata. Zašto nebi recimo dozvolili da svaki kanton ili lokalna zajednica ako to žele, uveli neradni petak. Meni lično, a vjerujem i velikom broju ljudi više odgovaralo od neradne nedelje. Mislim, kad je već bal....... Ili je jednim dozvoljeno da imaju sveti dan, a drugima nije?
Uglavnom, donosiocima ovakvih odluka radnička prava radnika u trgovini su zadnja rupa na svirali. Radi se o populizmu, pokušaju kupovine glasova i služenje ponavljam, hdz-u i katoličkoj crkvi. To je svakom razumnom biću potpuno jasno. A stranačkim botovima, onim što imaju lične interese od neradne nedelje nema svrhe a ni potrebe objašnjavati. U oktobru 2026 će im se samo kazati.
Kako vazda vi koji ne radite nedeljom imate zdrav razum. Drzi se zdravog razuma, pusti sposobnije i pametnije od tebe da donose zakone i odluke, tebi ne stoji. Ti bi da krojis mjere i zakone koji tebi idu na ruku, tvojim navikama i potrebama. Isto kao sto si naveo da vlast nije briga za radnike, slazem se ali i tebe i takve ko ti je jos manje briga za iste. Tako da bez obzira ko je donio odluku, da je donio crni vrag, ona je za obicnog radnika koji je radio a sada ne radi nedelju veliki dobitak, a za sve ostale mali gubitak (ako se moze tako nazvati). Tebi bi preporucio da manje gledas balkan info i slicne kanale posto vidim opterecen si vatikanom, masonima, crkvenim lobijima itd, to je tesko shvatiti za covjeka koji za sebe tvrdi da ima zdrav razum.
drug_profi

#12099 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by drug_profi »

Jeste li svjesni da postoje branše koje ne rade ni subotom ni nedjeljom?
Ako neko ne želi raditi tim danima, mogao je usmjeriti svoje napore za promjenu poslodavca i branše.

Trgovina je potrebna svaki dan. To je fakt.
Kao što su potrebni restorani, energija, voda, medicina, lijekovi, telekomunikacije...
kakaljin

#12100 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by kakaljin »

Armin2013 wrote: 24/12/2025 11:27
kakaljin wrote: 24/12/2025 11:20 Tako da ima i drugacijih misljenja, zato ponavljam ko hoce slobodnu nedelju dozvoli da ima ko hoce da radi nedelju isto tako dozvoli da radi.
E vidiš drug problem je u toj slobodi, prema Zakonu o radu radna sedmica je 40h, i imaju uvjeti kada se može raditi prekovremeno i opet ne može svaka subota. U Gračanici svaka subota je radna kod 95% privrednika, a to izvedu tako što danas radiš 8h a oni ti pišu 6h, da bi tih 40h razvukao na 6 dana.
NE problem je sto radnik suti na izrabljivanje posodavca. Zna se koliko se radi sedmicno i zna se koja su prava radnika, ako radnik suti onda pristaje da mu je tako. Tu onda niko ne moze nista ako radnik pristaje da mu se to radi.

Zato je sve trebalo ici preko zakona o radu gdje bi se tacno rjesilo sve i za svako krsenje tog zakona radnik prijavi poslodavca inspekciji, a ako posodavac i dalje izrabljuje radnika onda radnik da otkaz i javno prozove posodavca i kada posodavac visew ne bude imao radnika ili ce ugasiti preduzece ili ce se poraviti i postoavati prava radnika.

SVE DOK RADNIK SUTI POSLODAVAC MOZE RADITI STA HOCE.
Locked