Neradna nedjelja u FBiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Locked

Da li ste za uvođenje neradne nedjelje u FBiH?

Da!
294
44%
Ne!
314
47%
Svejedno mi je!
59
9%

Total votes: 667

Dilibus

#12101 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Dilibus »

drug_profi wrote: 24/12/2025 11:56 Jeste li svjesni da postoje branše koje ne rade ni subotom ni nedjeljom?
Ako neko ne želi raditi tim danima, mogao je usmjeriti svoje napore za promjenu poslodavca i branše.

Trgovina je potrebna svaki dan. To je fakt.
Kao što su potrebni restorani, energija, voda, medicina, lijekovi, telekomunikacije...
Jesil ti svjestan da postoje zemlje u kojima trgovine rade nedeljom. Ako neko zeli kupovati nedeljom nek se seli u zemlju koja to omogucava.
To je tvoja logika stvari. Isto da je promjeniti bransu pucnut prstima.
Naslovnica

#12102 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Naslovnica »

Dilibus wrote: 24/12/2025 11:44
kakaljin wrote: 24/12/2025 11:42
Dilibus wrote: 24/12/2025 11:22
Istina, tjeraju kasirke da igraju tavle nedeljom u magacinu.
Bitno je da u zakonu koji je nametnut a ovi sto se bore za neradnu nedjelju nikada se nisu zapitali zasto je dones zakon o neprodajnoj nedjelji a ne o neradnoj nedjelji
Ljudi koji rade u prodavnicama ne rade nedeljom, sta filozofiras sad?
Možda bi radili da im se dozvoli?
Mali porodični biznisi?
Dilibus

#12103 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Dilibus »

Naslovnica wrote: 24/12/2025 12:02

Bitno je da u zakonu koji je nametnut a ovi sto se bore za neradnu nedjelju nikada se nisu zapitali zasto je dones zakon o neprodajnoj nedjelji a ne o neradnoj nedjelji
Mali porodični biznisi?
Ali ne rade. I nece raditi.
Naslovnica

#12104 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Naslovnica »

Dilibus wrote: 24/12/2025 12:04

Mali porodični biznisi?
Da, a zašto ne rade?
Zato što im je zabranjeno.
kakaljin

#12105 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by kakaljin »

drug_profi wrote: 24/12/2025 11:56 Jeste li svjesni da postoje branše koje ne rade ni subotom ni nedjeljom?
Ako neko ne želi raditi tim danima, mogao je usmjeriti svoje napore za promjenu poslodavca i branše.

Kao što su potrebni restorani, energija, voda, medicina, lijekovi, telekomunikacije...
Nisu oni svjesni toga da odredjene djelatnosti ne rade svim danima u sedmici, a neke djelatnosti rade svim danima. Samo ima zakon koji govori da radnik radi maksimalno 40 sati sedmicno i onda u djelatnostima gdje se radi svim danima i u smjenama radnik ima dva dana slobodna ali ne da su fiksni dani i radnik je pri zaposlavanju tu to znao od samog pocetka i pristao da radi u takvoj djelatnosti. Tako da sve do radnika i sloboder rada i neka svako radi kad hocve i gdje hoce
kakaljin

#12106 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by kakaljin »

Dilibus wrote: 24/12/2025 12:01

Jesil ti svjestan da postoje zemlje u kojima trgovine rade nedeljom. Ako neko zeli kupovati nedeljom nek se seli u zemlju koja to omogucava.
Pa svako se skolovao za odredjenu bransu u kojoj ce da radi.
drug_profi

#12107 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by drug_profi »

Meni da se ne sviđa u mojoj zemlji, ja bih je promijenio.
Ja sam sada već u trećoj branši unutar 38 godina staža.
benzapen

#12108 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by benzapen »

Dilibus wrote: 24/12/2025 11:51
benzapen wrote: 24/12/2025 11:44
Dilibus wrote: 24/12/2025 10:31
Jel i ti imas informacije da ce ukinuti neradnu nedelju i da ti je zao radnika na pumpi i konobara?
Stipu se ironije, ne stoji ti.
Nemam nikakve informacije ali imam zdrav razum. Nadam se da će je ukinuti ili barem modificirati, jer je to jedna od najdebilnijih odluka koju je bilo koja vlada na ovim prostorima donijela od završetka rata. Zašto nebi recimo dozvolili da svaki kanton ili lokalna zajednica ako to žele, uveli neradni petak. Meni lično, a vjerujem i velikom broju ljudi više odgovaralo od neradne nedelje. Mislim, kad je već bal....... Ili je jednim dozvoljeno da imaju sveti dan, a drugima nije?
Uglavnom, donosiocima ovakvih odluka radnička prava radnika u trgovini su zadnja rupa na svirali. Radi se o populizmu, pokušaju kupovine glasova i služenje ponavljam, hdz-u i katoličkoj crkvi. To je svakom razumnom biću potpuno jasno. A stranačkim botovima, onim što imaju lične interese od neradne nedelje nema svrhe a ni potrebe objašnjavati. U oktobru 2026 će im se samo kazati.
Kako vazda vi koji ne radite nedeljom imate zdrav razum. Drzi se zdravog razuma, pusti sposobnije i pametnije od tebe da donose zakone i odluke, tebi ne stoji. Ti bi da krojis mjere i zakone koji tebi idu na ruku, tvojim navikama i potrebama. Isto kao sto si naveo da vlast nije briga za radnike, slazem se ali i tebe i takve ko ti je jos manje briga za iste. Tako da bez obzira ko je donio odluku, da je donio crni vrag, ona je za obicnog radnika koji je radio a sada ne radi nedelju veliki dobitak, a za sve ostale mali gubitak (ako se moze tako nazvati). Tebi bi preporucio da manje gledas balkan info i slicne kanale posto vidim opterecen si vatikanom, masonima, crkvenim lobijima itd, to je tesko shvatiti za covjeka koji za sebe tvrdi da ima zdrav razum.
Prvo, ja sam dijete radnika i taj tvrdi radnički hljeb me odgojio, othranio i odškolovao. Malo šta u životu poštujem koliko poštujem svakog normalnog, poštenog radnika. Ne znam otkud ti da ne radim nedelju, ne radimo svi u trgovinama. U prosjeku imam 2 do 3 radne nedelje u 2 mjeseca. Plate mi se dobro, nemam s tim problema sem da bih volio da mi se plate i bolje al dobro, to je već privatna stvar. Da mi plate bolje, radio bih i više. Jer meni mi vidiš nedelja nije sveti dan. Već dan kao i svaki drugi dan.
Što se tiče ovih gluposti oko nekakvih portala, veze nemam o čemu pričaš ali mi je jasno da si stranački bot. I da se trudiš svim silama da braniš neodbranjivo. Tvoje pravo. Neće ti pomoći.
Al hajmo se vratiti na početak. U BiiH je prije par godina u Mostaru uvedena neradna nedelja. Na ogroman višegodišnji pritisak hdz-a i crkve uz saučesništvo sda i sdp-a. To je uvedeno na način da su trgovine imale obavezu da ne rade 1 cijeli dan u toku sedmice. Većina je izabrala nedelju kao neradni dan ali je bio 1 trgovački centar koji je izabrao subotu. Nakon prošlih izbora, hdz je samo u dijelu prepisao tu odluku iz Mostara, jer je dobio partnere koji su tu da im ispunjavaju svaku želju. Kako na ovom pitanju tako i na drugim. Pogledati pod Autoceste FBiH.
A što se tiče sposobnijih i pametnijih koji su donijeli ovu debilnu odluku, dovoljno je samo pročitati nedavni izvještaj o potrošnji u FBiH. Taj izvještaj najbolje prikazuje sposobnost i inteligenciju onih čijim rukama se takva odluka i donijela.
Last edited by benzapen on 24/12/2025 12:20, edited 1 time in total.
kakaljin

#12109 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by kakaljin »

Mali porodični biznisi?
Zato bingo otvara dragstore a mali neka propadnu. Kakva podrska diskriminaciji prava na rad
Dilibus

#12110 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Dilibus »

drug_profi wrote: 24/12/2025 12:08

PA eto mijenjaj i dalje, ljudima se svidja u njihovoj bransi, a ne rade nedelju. Sad bi ti im to da mijenjas da rade, pa ako im se ne svidja da mijenjaju bransu. Malo morgen druze.
kakaljin

#12111 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by kakaljin »

Mali porodični biznisi?
Znaci ti se zalazes da neki nemaju pravo da rade, dok drugima se izlazi u suret i dozvoljava da rade sta hoce
Dilibus

#12112 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Dilibus »

kakaljin wrote: 24/12/2025 12:09
Mali porodični biznisi?
Znaci ti se zalazes da neki nemaju pravo da rade, dok drugima se izlazi u suret i dozvoljava da rade sta hoce
Ja se zalazem za svaki boljitak za radnika. Sto ne znaci ako nekoj skupini ce biti bolje, odma il svima il nikom. Taj stav je retardiran. Ako ce nekom bar biti bolje ja sam za tu odluku. Volio bi da niko ne radi nedeljom, ali eto ako ne mogu svi da ne rade barem neki nek ne rade. Podrzat cu. Ne dozvoljava im se da rade sta hoce, ne dozvoljava im se rad u trgovinama nedeljom.
Dilibus

#12113 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Dilibus »

benzapen wrote: 24/12/2025 12:08
Dilibus wrote: 24/12/2025 11:51
benzapen wrote: 24/12/2025 11:44
Stipu se ironije, ne stoji ti.
Nemam nikakve informacije ali imam zdrav razum. Nadam se da će je ukinuti ili barem modificirati, jer je to jedna od najdebilnijih odluka koju je bilo koja vlada na ovim prostorima donijela od završetka rata. Zašto nebi recimo dozvolili da svaki kanton ili lokalna zajednica ako to žele, uveli neradni petak. Meni lično, a vjerujem i velikom broju ljudi više odgovaralo od neradne nedelje. Mislim, kad je već bal....... Ili je jednim dozvoljeno da imaju sveti dan, a drugima nije?
Uglavnom, donosiocima ovakvih odluka radnička prava radnika u trgovini su zadnja rupa na svirali. Radi se o populizmu, pokušaju kupovine glasova i služenje ponavljam, hdz-u i katoličkoj crkvi. To je svakom razumnom biću potpuno jasno. A stranačkim botovima, onim što imaju lične interese od neradne nedelje nema svrhe a ni potrebe objašnjavati. U oktobru 2026 će im se samo kazati.
Kako vazda vi koji ne radite nedeljom imate zdrav razum. Drzi se zdravog razuma, pusti sposobnije i pametnije od tebe da donose zakone i odluke, tebi ne stoji. Ti bi da krojis mjere i zakone koji tebi idu na ruku, tvojim navikama i potrebama. Isto kao sto si naveo da vlast nije briga za radnike, slazem se ali i tebe i takve ko ti je jos manje briga za iste. Tako da bez obzira ko je donio odluku, da je donio crni vrag, ona je za obicnog radnika koji je radio a sada ne radi nedelju veliki dobitak, a za sve ostale mali gubitak (ako se moze tako nazvati). Tebi bi preporucio da manje gledas balkan info i slicne kanale posto vidim opterecen si vatikanom, masonima, crkvenim lobijima itd, to je tesko shvatiti za covjeka koji za sebe tvrdi da ima zdrav razum.
Prvo, ja sam dijete radnika i taj tvrdi radnički hljeb me odgojio, othranio i odškolovao. Malo šta u životu poštujem koliko poštujem svakog normalnog, poštenog radnika. Ne znam otkud ti da ne radim nedelju, ne radimo svi u trgovinama. U prosjeku imam 2 do 3 radne nedelje u 2 mjeseca. Plate mi se dobro, nemam s tim problema sem da bih volio da mi se plate i bolje al dobro, to je već privatna stvar. Da mi plate bolje, radio bih i više. Jer meni mi vidiš nedelja nije sve dan. Već dan kao i svaki drugi dan.
Što se tiče ovih gluposti oko nekakvih portala, veze nemam o čemu pričaš ali mi je jasno da si stranački bot. I da se trudiš svim silama da braniš neodbranjivo. Tvoje pravo. Neće ti pomoći.
Al hajmo se vratiti na početak. U BiiH je prije par godina u Mostaru uvedena neradna nedelja. Na ogroman višegodišnji pritisak hdz-a i crkve uz saučesništvo sda i sdp-a. To je uvedeno na način da su trgovine imale obavezu da ne rade 1 cijeli dan u toku sedmice. Većina je izabrala nedelju kao neradni dan ali je bio 1 trgovački centar koji je izabrao subotu. Nakon prošlih izbora, hdz je samo u dijelu prepisao tu odluku iz Mostara, jer je dobio partnere koji su tu da im ispunjavaju svaku želju. Kako na ovom pitanju tako i na drugim. Pogledati pod Autoceste FBiH.
A što se tiče sposobnijih i pametnijih koji su donijeli ovu debilnu odluku, dovoljno je samo pročitati nedavni izvještaj o potrošnji u FBiH. Taj izvještaj najbolje prikazuje sposobnost i inteligenciju onih čijim rukama se takva odluka i donijela.
Pa dobro ti volis da radis nedeljom onda, sta se bunis. Ti radis svakako.
drug_profi

#12114 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by drug_profi »

Dilibus wrote: 24/12/2025 12:09

PA eto mijenjaj i dalje, ljudima se svidja u njihovoj bransi, a ne rade nedelju. Sad bi ti im to da mijenjas da rade, pa ako im se ne svidja da mijenjaju bransu. Malo morgen druze.
Malo morgen će zabrana rada biti trajna. Samo niste kadri da shvatite da bi bolje za vas bilo da se uključite u nalaženje rješenja koje će zadovoljiti sve.
Naslovnica

#12115 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Naslovnica »

Dilibus wrote: 24/12/2025 12:12
Ja se zalazem za svaki boljitak za radnika. Sto ne znaci ako nekoj skupini ce biti bolje, odma il svima il nikom. Taj stav je retardiran. Ako ce nekom bar biti bolje ja sam za tu odluku. Volio bi da niko ne radi nedeljom, ali eto ako ne mogu svi da ne rade barem neki nek ne rade. Podrzat cu. Ne dozvoljava im se da rade sta hoce, ne dozvoljava im se rad u trgovinama nedeljom.
Zašto se, konkretno, privatnoj zlatari na Čaršiji ne dozvoljava rad nedjeljom?
kakaljin

#12116 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by kakaljin »

Da si za to sto govoris onda bi se borio da radnici imaju prava koja su im propisana zakonom i borio se da svako ima pravo na rad i ako zeli da radi neddeljom da mu niko to ne zabranjuje. Ali ti si za nametanje zabrane trgovine nedeljom.

Ti samom podrskom o zabrani trgovine nedeljom nisi za boljitak radnika
Dilibus

#12117 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Dilibus »

drug_profi wrote: 24/12/2025 12:12
Dilibus wrote: 24/12/2025 12:09

Malo morgen će zabrana rada biti trajna. Samo niste kadri da shvatite da bi bolje za vas bilo da se uključite u nalaženje rješenja koje će zadovoljiti sve.
Pa evo godinu i jace pjenite i najavljujete ukidanje, a ono ni pomaka. Sta koci? Zasto bi sad neko donosio i mijenjao odluku, kad odluka vec postoji. Rast od 6% fiskalnog prometa na nivou godine u odnosu na proslu. To treba biti razlog da se ukine nedelja neradna jel? Ili se mozda nadas da ce zbog Efendica, cavalica i par placenih strucnjaka uticati na mijenjanje odluke. Uzeo se novembar koji je uistinu bio slabije prometan mjesec nego prosle godine, a nisu se uzeli u obzir svi mjeseci u analizu. Ima ljudi koji provjeravaju cinjenice, bar je to danas lahko. Vi i dalje onanisite na statuse efendica i cavalica i kvazistatistike.
kakaljin

#12118 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by kakaljin »

Naslovnica wrote: 24/12/2025 12:13

Zašto se, konkretno, privatnoj zlatari na Čaršiji ne dozvoljava rad nedjeljom?
MA baca suplju da se zalaze za boljitak radnika, evo dva primjera navedena i on nema odgovor na to.
Cherry-Cherry

#12119 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Cherry-Cherry »

Dilibus wrote: 24/12/2025 11:36
Cherry-Cherry wrote: 24/12/2025 11:27
kakaljin wrote: 24/12/2025 10:59

Najbolje je da se samo jedan dan u sedmici radi ali da se puna plata dobije
Realno, ko nije u stanju da kupi sve za jedan dan, neka se ubije jer ne treba da živi. Ne znaju se organizovati.
Bolje šest dana na izletu, nego na poslu. I naravno povećati minimalnu platu na 1800 KM. Kako će se zaraditi, ako se ne radi? Pa štampat će država pare. Rekla mi je ovo jutros jedna žena. :)
Realno imas ocajan pokusaj cinizma.
Realno, imaš očajan smisao za biznis, ekonomiju, finansije... Ali zato imaš odličnu jeftinu patetiku o djeci, školi, ručkovima, što je inače od ključne važnosti za državu.
Dilibus

#12120 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Dilibus »

kakaljin wrote: 24/12/2025 12:14

Da si za to sto govoris onda bi se borio da radnici imaju prava koja su im propisana zakonom i borio se da svako ima pravo na rad i ako zeli da radi neddeljom da mu niko to ne zabranjuje. Ali ti si za nametanje zabrane trgovine nedeljom.

Ti samom podrskom o zabrani trgovine nedeljom nisi za boljitak radnika
Jok eto vi kojima smeta povecanje minimalca i sto radnici u trgovinama nedeljom mogu odmarati nedeljom, vi ste mi borci za prava. Ja nisam ni za kakve zabrane. Ja sam za zakonsko pravo svakog radnika da ima prinudni odmor nedeljom. Manja potrosnja elektricne energije, manje stetnih emisija gasova ispustenih u astmosferu.
kakaljin

#12121 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by kakaljin »

Cherry-Cherry wrote: 24/12/2025 12:19

Realno, ko nije u stanju da kupi sve za jedan dan, neka se ubije jer ne treba da živi. Ne znaju se organizovati.
Bolje šest dana na izletu, nego na poslu. I naravno povećati minimalnu platu na 1800 KM. Kako će se zaraditi, ako se ne radi? Pa štampat će država pare. Rekla mi je ovo jutros jedna žena. :)
Realno, imaš očajan smisao za biznis, ekonomiju, finansije... Ali zato imaš odličnu jeftinu patetiku o djeci, školi, ručkovima, što je inače od ključne važnosti za državu.
On ne konta da od biznisa ima i skole i ruckova sa porodicom, ali ako nema biznisa nema ni skole ni ruckova kako treba.
Dilibus

#12122 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Dilibus »

Ma hajde manje vise sve sto si navela nije bitno, bitno je da se nedeljom ne radi.
kakaljin

#12123 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by kakaljin »

Dilibus wrote: 24/12/2025 12:21
Ma hajde manje vise sve sto si navela nije bitno, bitno je da se nedeljom ne radi.
Ma naravno za tebe nista nije bitno sem da je nedeljom zabranjena prodaja. ali nije zabranjen rad
Dilibus

#12124 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Dilibus »

kakaljin wrote: 24/12/2025 12:21
On ne konta da od biznisa ima i skole i ruckova sa porodicom, ali ako nema biznisa nema ni skole ni ruckova kako treba.
Jest nemamo sta da jedemo kako se nedeljom ne radi.
Dilibus

#12125 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Dilibus »

kakaljin wrote: 24/12/2025 12:22
Dilibus wrote: 24/12/2025 12:21

Ma naravno za tebe nista nije bitno sem da je nedeljom zabranjena prodaja. ali nije zabranjen rad
Hvala na ispravci kolegice
Locked