Neradna nedjelja u FBiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Locked

Da li ste za uvođenje neradne nedjelje u FBiH?

Da!
294
44%
Ne!
314
47%
Svejedno mi je!
59
9%

Total votes: 667

dr_Evil

#12026 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by dr_Evil »

Pandakonda wrote: 22/12/2025 14:14
dr_Evil wrote: 22/12/2025 14:09
Pandakonda wrote: 22/12/2025 14:08

Potrebne su cim su trzni centri i prodavnice bile pune nedjeljom
Pa rekao bih da je to dokaz koliko nam je nizak standard zivota, trzni centar nam je vrhunac sedmice
Mozes to nazvati kako hoces ali je cinjenica da je potraznja postojala. Ako cemo ici tim putem koji neki ovdje spominju zasto se zaustaviti na nedjelji ? Hajmo petak subota zatvorit radnje jer jel' ako nisi sposoban u 5 dana spremiti sve sta te ceka kakav si to ti domacin :-)

Ljudi ovdje zaboravljaju da preko 95% ima radnu sedmicu u rasponu od ponedjeljka do subote i onda ti isti ljudi iskoriste nedjelju da kupuju stvari ili da prohodaju po trznom centru. Mnogi bi ovdje drugima komandovali sta trebaju raditi sa svojim slobodnim danima :-)
Potraznja uvijek postoji, za prostitucijom, narkoticima, prevozom migranata, zasto se zaustaviti na nedjelji, jel tako?

I zasto imamo sedmicu od ponedjeljka do subote? Ja se slazem hajde da sljedeca borba bude da se 40radnih satih mora organizovati u 5 dana! Niko ne zasluzuje da ga se razvlaci 6 dana.
Dilibus

#12027 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Dilibus »

Jest vas ljepota gledat kako pjenite zbog nedelje. Da bogda i subotu ukinuli.
VladaFBiH

#12028 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by VladaFBiH »

dr_Evil wrote: 22/12/2025 14:19

Pa rekao bih da je to dokaz koliko nam je nizak standard zivota, trzni centar nam je vrhunac sedmice
Mozes to nazvati kako hoces ali je cinjenica da je potraznja postojala. Ako cemo ici tim putem koji neki ovdje spominju zasto se zaustaviti na nedjelji ? Hajmo petak subota zatvorit radnje jer jel' ako nisi sposoban u 5 dana spremiti sve sta te ceka kakav si to ti domacin :-)

Ljudi ovdje zaboravljaju da preko 95% ima radnu sedmicu u rasponu od ponedjeljka do subote i onda ti isti ljudi iskoriste nedjelju da kupuju stvari ili da prohodaju po trznom centru. Mnogi bi ovdje drugima komandovali sta trebaju raditi sa svojim slobodnim danima :-)
Potraznja uvijek postoji, za prostitucijom, narkoticima, prevozom migranata, zasto se zaustaviti na nedjelji, jel tako?

I zasto imamo sedmicu od ponedjeljka do subote? Ja se slazem hajde da sljedeca borba bude da se 40radnih satih mora organizovati u 5 dana! Niko ne zasluzuje da ga se razvlaci 6 dana.
ne razumijem tvoju logiku - zalažeš se za 40 radnih sati sedmično što je u skladu s zakonom o radu i to je već tako. Slažem se da niko ne treba da ima radnu sedmicu od 6 radnih dana već da svi rade tih 40 sati 5 dana ali je to sve u suprotnosti sa zabranom rada trgovina nedjeljom jer apsolutno nisi ništa riješio u zakonu o radu koji su obuhvaćeni apsolutno svi radnici već si donio odluku koja je izuzetno štetna za privredu i na kraju ispostavilo se i za te iste radnike da bi kao nešto napravio što se rješava u ZOR-u.

Jednostavno ili si za rješavanje kako treba u ZOR-u ili si za glupe odluke na novu ministarstava koje ništa ne rješavaju već prave samo štetu. Jedno s drugim ne ide.

Nedjelja će sama doći neradna tamo gdje treba da bude neradna jer se "gazdama" neće isplatiti ako ne bude prometa.

A prostituciju su legalizovali naši političari koji se prostituišu gore od bilo kakvih "prodavačica ljubavi".
dr_Evil

#12029 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by dr_Evil »

VladaFBiH wrote: 22/12/2025 14:52

ne razumijem tvoju logiku - zalažeš se za 40 radnih sati sedmično što je u skladu s zakonom o radu i to je već tako. Slažem se da niko ne treba da ima radnu sedmicu od 6 radnih dana već da svi rade tih 40 sati 5 dana ali je to sve u suprotnosti sa zabranom rada trgovina nedjeljom jer apsolutno nisi ništa riješio u zakonu o radu koji su obuhvaćeni apsolutno svi radnici već si donio odluku koja je izuzetno štetna za privredu i na kraju ispostavilo se i za te iste radnike da bi kao nešto napravio što se rješava u ZOR-u.

Jednostavno ili si za rješavanje kako treba u ZOR-u ili si za glupe odluke na novu ministarstava koje ništa ne rješavaju već prave samo štetu. Jedno s drugim ne ide.
Ide druze, samo trebamo postavit da je radnik i covjek broj 1, a da kapital dolazi pod broj 2 ili makar broj 10.

Nisam ja nikad rekao da je zakon dobar, i da ga ne treba popravljati. Jednostavno korak po koraka do zakona kojim cemo zastiti malog covjeka, kojeg budimo realni svi zaboravljamo, i ova odluka oko nedjelje je populizam i udovoljavanju Vatikanu.

Dakle 5 radnih dana 40 sati. Slobodna nedjelja. Lagano, zar ne? E hajde onda da rijesimo i ostale probleme, bolovanja, porodiljno, godisnje odmore, kolektivne ugovore, penziono.

Vi mozete pricati o parama i slavi, ali trziste ce se prilagoditi na 6 dana, vjerovatno se vec prilagodilo.

Ja znam da smo mi iskali mrski kapitalizam, zlatne kasike, i svi hocemo da smo na vrhu, da eksploatisemo. Onaj eksploatisani ne zele da ga se prestane koristiti kao marvu, nego zeli da je on taj koji ce druge bicovati.

Ali ja sam na drugom spektru potpuno.
Dilibus

#12030 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Dilibus »

Pandakonda wrote: 22/12/2025 12:34
dr_Evil wrote: 22/12/2025 12:16
Pandakonda wrote: 22/12/2025 12:13

Onda ti insani odaberu poslove koji im garantuju da je nedjelja fiksan dan za odmor a ne biraju poslove gdje se zna da postoji potraznja nedjeljom
Napisa Panakonda iz kancelarije, ispod klime, i slobodne subote i nedjelje.
Naravno, kako sam birao tako sam i dobio. Odabrao sektor gdje moje usluge nisu potrebne vikendom.
Preseli se u drzavu gdje nedelja radna.
Edin H.

#12031 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Edin H. »

Cilj naše vlasti je konstantan razvoj, unaprijeđenje i inlementacija novih tehnologija. :izet:

Work smarter, not harder :oops:
VladaFBiH

#12032 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by VladaFBiH »

dr_Evil wrote: 22/12/2025 14:56

Ide druze, samo trebamo postavit da je radnik i covjek broj 1, a da kapital dolazi pod broj 2 ili makar broj 10.

Nisam ja nikad rekao da je zakon dobar, i da ga ne treba popravljati. Jednostavno korak po koraka do zakona kojim cemo zastiti malog covjeka, kojeg budimo realni svi zaboravljamo, i ova odluka oko nedjelje je populizam i udovoljavanju Vatikanu.

Dakle 5 radnih dana 40 sati. Slobodna nedjelja. Lagano, zar ne? E hajde onda da rijesimo i ostale probleme, bolovanja, porodiljno, godisnje odmore, kolektivne ugovore, penziono.

Vi mozete pricati o parama i slavi, ali trziste ce se prilagoditi na 6 dana, vjerovatno se vec prilagodilo.

Ja znam da smo mi iskali mrski kapitalizam, zlatne kasike, i svi hocemo da smo na vrhu, da eksploatisemo. Onaj eksploatisani ne zele da ga se prestane koristiti kao marvu, nego zeli da je on taj koji ce druge bicovati.

Problem je što se u BiH ne može prilagoditi dok god imaš dva entiteta sa svoji zakonima - možda da smo jedinstveno tržište pa bi se i morao prilagoditi ovako si samo napravio sranje.

Mora se krenuti od ZOR-a, poštovati ga, dati radnicima više odmora, definisati plaćanje prekovremenih i rad vikendom (ne samo nedjeljom), definisati radnu sedmicu na 5 dana,... i još puno stvari koje treba da idu u korist radnika ali opet napominjem bez ikakvih zabrana rada jer ako neko želi da radi a neko mu je spreman platiti zašto mu oduzimati to pravo.
dr_Evil

#12033 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by dr_Evil »

VladaFBiH wrote: 22/12/2025 15:03
dr_Evil wrote: 22/12/2025 14:56

Problem je što se u BiH ne može prilagoditi dok god imaš dva entiteta sa svoji zakonima - možda da smo jedinstveno tržište pa bi se i morao prilagoditi ovako si samo napravio sranje.

Mora se krenuti od ZOR-a, poštovati ga, dati radnicima više odmora, definisati plaćanje prekovremenih i rad vikendom (ne samo nedjeljom), definisati radnu sedmicu na 5 dana,... i još puno stvari koje treba da idu u korist radnika ali opet napominjem bez ikakvih zabrana rada jer ako neko želi da radi a neko mu je spreman platiti zašto mu oduzimati to pravo.
Zato sto smo stoka, nismo ljudi. Time zabrane. Kad se budemo ponasali kao ljudi, onda mozemo stvoriti otvoreno trziste bez zabrana. Rekoh ti, eksploatisani smo, eksploatisemo, i po defaultu varamo sistem.
zippoo87

#12034 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by zippoo87 »

Ozimician wrote: 21/12/2025 14:52 Kao sto sam rekao za Oktobar kad je izasla ova vijest, isto vazi i za novembar.

Novembar vs Novembar nije bas najbolja metodologija, posebno kad je fiskalni promet u pitanju, jer je jako sklon oscilacijama i ovi naslovi su clickbait samo tako.

Medjutim, ono sto treba posmatrati jeste period 1.1.-30.11.2025 vs isti period 2024 i pratiti trend.

Tu se moze vidjeti da je vecina opcina u nekom jako blagom plusu u odnosu na 2024 god, ali eto kad se sve iznivelise, kad se uzme prosjek i ovih u plusu i u minusu, moglo bi se reci da je fiskalni promet ostao na skoro istom nivou kao prosle god. Osnovne zivotne namirnice se moraju kupovati, ali investicije su trenutno na off. Sreca pa dolazi Lidl.

Svakako, uzevsi u obzir postojecu inflaciju u BiH, koja je jedna od najvecih u Evropi trenutno, to je zapravo pokazatelj negativnog trenda.
Nije isti fiskalni promet 2024. i 2025....u ovoj godini u ovih 11 mjeseci je veci za 6,6 milijardi KM. To nije mala cifra ali svakako da su i poskupljenja uracunata u tu cifru,pa onda to i nije realno neka veca potrosnja.
Ali ti mozda to sve ne pratis dobro iz Svabije a mozda i namjerno precutis pokoju brojku 😁
zippoo87

#12035 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by zippoo87 »

DebelinJoe wrote: 21/12/2025 14:33
zippoo87 wrote: 21/12/2025 14:15
DebelinJoe wrote: 21/12/2025 14:10

https://www.klix.ba/vijesti/bih/predrag ... /210805153

Tvrdiš da Lukavac ne graniči s blentitetom RS. Eto ti grafički dokaz da graniči. Ako treba, mogu ti još dokaza objelodaniti da opština Lukavac graniči sa entitetom RS.

A ni grad Doboj u koje su bošnjački vikend šopingholičari dobrodošli, nije daleko. Znam ljude iz Zenice koji nedeljom idu u kupovinu u Doboj, pa me ne bi čudilo da i građani Lukavca nedeljom troše pare kod komšija iz manjeg entiteta.
Eto editovao sam i pojasnio ti malo.
Procitaj.

Znao sam sada da ces se vaditi nna ovo "granici sa RS" pa sam ti nacrtao,jer se provaljujes na veliko.
Dakle,pricamo o temi shopinga i tezi da svi iz FBiH idu u RS nedjeljom da trose a u ovom slucaju Lukavca,Lukavac je od Doboja udaljen 50 km ili ti sat voznje magistralom. Ovo sto ti na ovoj slici postavljas i vidis kao "granicu RSa" je planina Ozren,suma,nedodjija i neka mala planinska sela. Nikakvog tu shopinga nema,niti ko ide tamo. Tvoje nepoznavanje ovog geografskog podrucja i ovakvi upadi su samo za ismijavanje. Gori si od Pedjinog "Jelaha" 🤣
Neko sigurno ide i shipinguje gdje god mu se shopinguje,ali ove brojke imaju skroz neku drugu pozadinu...privrednu,jer Lukavac ima pad kao i Tuzla u mjesecu Nobembru a Gracanica koja je blize Doboju ima pad 17 miliona.

Mislim ja sam vec pisao o ovome i sve je jasno,ja na ovu temu udjem samo da se sprdam sa vama...ovdje nema niko ko razumije materiju i brojke i samo se bezveze cijela ekonomija sada svela na neradnu nedjelju.
Kažeš, medvjedi i lisice korziraju ispod Ozrena?

https://termeozren.com/o-nama/

Imaju i radnji nekakvih.

https://petrovo.ba/wp-content/uploads/2 ... 2025-1.pdf

U mojoj firmi radio jedan baš iz ovog mjesta, Srbin, pa mi pričao za ove terme ispod Ozrena. Gledam slike svega toga i vidom u daljini munaru džamije. Federacija je blizu. Markica po markica, odoše nedeljom pare u RS.
Nemoj vise kolega,ukopavas se a ne zelim da te gazim i gledam kao ove klasicne botove,jer to nisi. Ja zivim na tom podrucju o kojem pises i znam sta sve ima...Terme Ozren su od mene 3-4 km udaljene. Dakle fakticki su u Gračanici a ne u Lukavcu. 🤣 Preko Sprece iz Petrova se gleda u Donju Orahovicu i iz D. Orahovice ima put koji spaja dva sela,izlazi na magistralu u centru Orahovice. To su te dzamije o kojima pricas ,kada gledas iz Petrova a kada gledas iz Kakmuza,gdje su Terme,onda su dzamije u Gracanici.
I tu nema nikakvih shoping centara...sva ta mjesta gravitiraju Gracanici i svi se u Gr podmiruju i shopinguju. A ima ih i puno sto su se uhljebili preko stranaka u Doboju,pa tamo rade u zeljeznicama,policiji,zatvoru i tako javnim firmama.
Terme rade svaki dan,to su bazeni...idu ljudi tu svaki dan,ko hoce malo da se bucne u zimskom periodu.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#12036 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by _BataZiv_0809 »

Ode Koksara niz vodu. To je izgubljenih nekih 1000 radnih mjesta koja ce biti pripisana neradnoj nedjelji :mrgreen: :run:
zippoo87

#12037 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by zippoo87 »

Logicno...cemu drugom da prepisemo... 😁
akcija007

#12038 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by akcija007 »

Da li ove nedjelja , 28.12 biti radna za sve prodavnice u Istocnom Sarajevu kao sto je bila prosle godine zadnja nesjelja u godini ? Da ljudi bez guzvi obave kupovini za praznike
toska

#12039 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by toska »

@dr_Evil, "iskali smo mrski kapitalizam i zlatne kašike".

Fraza u rangu one ratne i poratnih godina gdje pobjegulje kažu "tražili ste, gledajte".

Zamjena teza koja slušamo već 30 godina i to uvijek iz udobnih fotelja, na vrh glave, samo sad vise nemaju nekadašnju snagu.
Narod nije vise želio siromaštvo, i to ne samo u BiH već cijeloj IE, to je i srušilo bivši sistem, slaba ekonomija, a ne manjak sloboda i demokratije.

Gdje ti ono odseli, u teški kapitalizam ili?
VladaFBiH

#12040 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by VladaFBiH »

_BataZiv_0809 wrote: 22/12/2025 17:00 Ode Koksara niz vodu. To je izgubljenih nekih 1000 radnih mjesta koja ce biti pripisana neradnoj nedjelji :mrgreen: :run:
na žalost, ima čitava tema vezana za njih...

viewtopic.php?t=150801

a agonija traje godinama

https://www.klix.ba/vijesti/bih/radnici ... /181123029

Inače, Koksara je u dugovanjima većim od 500 miliona konvertibilnih maraka, a zbog ugrožene platežne sposobnosti nedavno je otvoren stečajni postupak.
dr_Evil

#12041 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by dr_Evil »

toska wrote: 22/12/2025 23:58 @dr_Evil, "iskali smo mrski kapitalizam i zlatne kašike".

Fraza u rangu one ratne i poratnih godina gdje pobjegulje kažu "tražili ste, gledajte".

Zamjena teza koja slušamo već 30 godina i to uvijek iz udobnih fotelja, na vrh glave, samo sad vise nemaju nekadašnju snagu.
Narod nije vise želio siromaštvo, i to ne samo u BiH već cijeloj IE, to je i srušilo bivši sistem, slaba ekonomija, a ne manjak sloboda i demokratije.

Ne, nego sam odselio u najblize socijalizmu sta danas imamo.

Nije to zamjena teza nego realnost. Dakle narod nije vise zelio siromastvo, nego je zelio radnu nedjelju za platu koja nije dostatna covjeka niti da pokrije potrosacku korpu.

Halali, do mene je onda.
toska

#12042 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by toska »

dr_Evil wrote: 23/12/2025 08:37
toska wrote: 22/12/2025 23:58 @dr_Evil, "iskali smo mrski kapitalizam i zlatne kašike".

Nije to zamjena teza nego realnost. Dakle narod nije vise zelio siromastvo, nego je zelio radnu nedjelju za platu koja nije dostatna covjeka niti da pokrije potrosacku korpu.

Halali, do mene je onda.
Snažan socijalni sistem ne znači socijalizam, tvoja država je čisto kapitalistička sa milijarderima.
Više je BiH socijalistička sa velikim javnim sektorom.
Svakako sam pogriješio sa tim pitanjem o mjestu života i prvi put ga pišem, nije ok i izvini.

Neradnu nedelju nikad nisam spomenuo već da je narodu cijele IE uključujući i SSSR bio pun klinac siromaštva i želio je promjene, nije nikoga interesovalo koji sistem već bolji život.
Manjak slobode i demokratije bilo je sporedno pitanje i komunizam bi opstao još 1000 godina da je mogao obezbjediti bolji standard.

Sporne su i tvoje tvrdnje po raznim temama o uticaju Vatikana i pape Vojtile u rušenju tkz. komunizma u IE.
Njegova država Poljska je 80ih bila u najvećoj krizi i nikakav papa to nije trebao rušiti, urušilo se samo.

Da se vratim, izjave tipa, sami ste tražili, su jako uvredljive, pogotovo u prošlim vremenima, i ti to vjerovatno ne primjećuješ, nisi zloban i držim da je to manjak uvida i godina.
Prpa.ba

#12043 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Prpa.ba »

Otvaranje dragstora podrazumijeva dodatno zapošljavanje radnika kako bi se poštovale odredbe Zakona o radu prema kojima radnici rade 40 sati sedmično", zaključili su iz Federalnog ministarstva trgovine.
Je li moguce da ovi imbecili u istom dahu promovisu "neradnu nedjelju" kao jedini sigurni slobodan dan radnicima, a onda kazu da ZOR ionako regulise 40h rada sedmicno (5 dana po 8 sati)?

:lol:
dr_Evil

#12044 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by dr_Evil »

toska wrote: 23/12/2025 09:50

Halali, do mene je onda.
Snažan socijalni sistem ne znači socijalizam, tvoja država je čisto kapitalistička sa milijarderima.
Svakako sam pogriješio sa tim pitanjem o mjestu života i prvi put ga pišem, nije ok i izvini.

Neradnu nedelju nikad nisam spomenuo već da je narodu cijele IE uključujući i SSSR bio pun klinac siromaštva i želio je promjene, nije nikoga interesovalo koji sistem već bolji život.
Manjak slobode i demokratije bilo je sporedno pitanje i komunizam bi opstao još 1000 godina da je mogao obezbjediti bolji standard.

Sporne su i tvoje tvrdnje po raznim temama o uticaju Vatikana i pape Vojtile u rušenju tkz. komunizma u IE.
Njegova država Poljska je 80ih bila u najvećoj krizi i nikakav papa to nije trebao rušiti, urušilo se samo.

Da se vratim, izjave tipa, sami ste tražili, su jako uvredljive, pogotovo u prošlim vremenima, i ti to vjerovatno ne primjećuješ, nisi zloban i držim da je to manjak uvida i godina.
Vise sam to izjavio u ironiji, naravno da ne mislim da je neko bas to trazio, mada nije daleko od istine jer imamo urodjeni IMT(imal mene tu)gen. Ali naravno da zivimo izrabljivacki sistem gdje su ljudska i radnicka prava u potpunosti zanemarana. Prema tome nazalost potrebna su drasticna rjesenja u vidu zabrana pa cak i kad nisu u skladu sa otvorenim trzistom. Jednostavno moramo zastiti ljude jer po prirodi smo pohlepni. Nas je problem sto nemamo istinsku ljevicu u BIH, ali ako ti ista znaci slabo je ima bilo gdje, fakulteti su postali zanatske skole bez slobode misli.

Pa Skandinavske zemlje jesu najblizi primjer socijalizma koji imamo, sve vece firme su u javnom vlasnistvu ili nekom obliku javno/privatno, nije BiH nista ispred ako mislis. Nafta, struja, telecom, odrzavanje, bolnice, sve je javno - mada nije to odlika nego nacin kako se kapital odnosi prema covjeku. S druge strane one drzave koje bi trebale biti primjer socijalizma, tipa Kina i Vijetnam su ocit primjer dna kapitalistickom sistema. Ovo nisu moje rijeci nego Zizeka, i za Skandinaviju i za Kinu/Vijetnam. Ref. Aktuelnost komunistickog manifesta danas, knjiga.

Zaista mislim da je sporna tvoja izjava o siromastvu kada se prica o Jugoslaviji, vecina nasih gradova je dosegla zlatni standard za vrijeme Juge. A o utjecaju KC na raspad CCCP-a, to jest dominaciji zapadnog carstva nad istocnim - svakako druga tema.
DebelinJoe

#12045 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by DebelinJoe »

https://www.klix.ba/biznis/privreda/ner ... /251222041

Kakav pičkopaćenički članak. Još fali tačka na kraju članka. Dobro što je članak artefakat za neki budući muzej ljudske gluposti, pa je i nepismen i vjerovatno po narudžbi pisan.

Kakve nebuloze su ovdje napisane, jao, jao...

Nevjerovatno je kako je uvođenje Amirove nedelje od muhe napravilo tri 35 medvjeda i kako je jedna potpuno benigna društvena pojava, da običan čovjek ide u trgovinu i za svoje pare kupi šta mu treba, pretvorena u prvorazredni društveni problem.
drug_profi

#12046 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by drug_profi »

Nezakonito je ići u kupovinu nedeljom.
Zapravo to hoće reći i neki forumaši i tupavi ministar.
toska

#12047 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by toska »

dr_Evil wrote: 23/12/2025 10:05

Halali, do mene je onda.

Vise sam to izjavio u ironiji, naravno da ne mislim da je neko bas to trazio, mada nije daleko od istine jer imamo urodjeni IMT(imal mene tu)gen. Ali naravno da zivimo izrabljivacki sistem gdje su ljudska i radnicka prava u potpunosti zanemarana. Prema tome nazalost potrebna su drasticna rjesenja u vidu zabrana pa cak i kad nisu u skladu sa otvorenim trzistom. Jednostavno moramo zastiti ljude jer po prirodi smo pohlepni. Nas je problem sto nemamo istinsku ljevicu u BIH, ali ako ti ista znaci slabo je ima bilo gdje, fakulteti su postali zanatske skole bez slobode misli.

Pa Skandinavske zemlje jesu najblizi primjer socijalizma koji imamo, sve vece firme su u javnom vlasnistvu ili nekom obliku javno/privatno, nije BiH nista ispred ako mislis. Nafta, struja, telecom, odrzavanje, bolnice, sve je javno - mada nije to odlika nego nacin kako se kapital odnosi prema covjeku. S druge strane one drzave koje bi trebale biti primjer socijalizma, tipa Kina i Vijetnam su ocit primjer dna kapitalistickom sistema. Ovo nisu moje rijeci nego Zizeka, i za Skandinaviju i za Kinu/Vijetnam. Ref. Aktuelnost komunistickog manifesta danas, knjiga.

Zaista mislim da je sporna tvoja izjava o siromastvu kada se prica o Jugoslaviji, vecina nasih gradova je dosegla zlatni standard za vrijeme Juge. A o utjecaju KC na raspad CCCP-a, to jest dominaciji zapadnog carstva nad istocnim - svakako druga tema.
Prica o Skandinavskom "socijalizmu" je dobro poznata i starija od mnogih ovdje, nije topla voda, da ne idemo dalje.

Što se tiče YU i siromaštva ne griješim nigdje, u drugoj polovini 80ih sistem se urušio, počela su masivna slanja radnika na "čekanje" u našim gigantima i hiperinflacija, jedna cijena ujutru u prodavnici druga poslijepodne i tako svaki dan, na jednom proizvodu imao su zaljepljinih 5, 10 cijena.

Ali, promjene u YU ne mogu se gledati izolovano od ostatka IE, to je bio val u svim tim državama i ni jednu nije mimoišao.
dr_Evil

#12048 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by dr_Evil »

toska wrote: 23/12/2025 10:24
dr_Evil wrote: 23/12/2025 10:05

Prica o Skandinavskom "socijalizmu" je dobro poznata i starija od mnogih ovdje, nije topla voda, da ne idemo dalje.

Što se tiče YU i siromaštva ne griješim nigdje, u drugoj polovini 80ih sistem se urušio, počela su masivna slanja radnika na "čekanje" u našim gigantima i hiperinflacija, jedna cijena ujutru u prodavnici druga poslijepodne i tako svaki dan, na jednom proizvodu imao su zaljepljinih 5, 10 cijena.

Ali, promjene u YU ne mogu se gledati izolovano od ostatka IE, to je bio val u svim tim državama i ni jednu nije mimoišao.
Nas sistem samoupravljanja i drustvene imovine nije bio jednak kao u ostatku IE. Bilo je pokusaja da se izjednaci pocetkom 50ih, ali to je neslavno propalo. Daleko da je bilo nekog siromastva kako se to predstvalja, pogotovo osamdesetih, mada kazu da je zlatni standard bio krajem 70-ih. Gubitak vaznosti Jugoslavije padom istocnog bloka svakako je bitan, ali nas problem nije bio ekonomski i vec su nase firme, pogotovo vece firme poslovale prema standardima zapadnog svijeta sa kojim su poslovale.

Bilo je ponekad nesto i smijesno, recimo sudjenje Joli Musi. Kaze Musa treba Red ARmy karte i hranu za kup u Beogradu, ja direktor Veleza, Velez nema para, pisem nacelniku, ja nacelnik opstina nema para, pisem direktoru Aluminija, ja direktor Aluminija i nadju se pare :D
toska

#12049 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by toska »

Nisi ti ustajao u 6 ujutru da bi stao u red za hljeb ili tražio štelu kod trgovaca za osnovne stvari.
DebelinJoe

#12050 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by DebelinJoe »

Locked