VladaFBiH wrote: ↑22/12/2025 14:52
dr_Evil wrote: ↑22/12/2025 14:19
Pandakonda wrote: ↑22/12/2025 14:14
Mozes to nazvati kako hoces ali je cinjenica da je potraznja postojala. Ako cemo ici tim putem koji neki ovdje spominju zasto se zaustaviti na nedjelji ? Hajmo petak subota zatvorit radnje jer jel' ako nisi sposoban u 5 dana spremiti sve sta te ceka kakav si to ti domacin
Ljudi ovdje zaboravljaju da preko 95% ima radnu sedmicu u rasponu od ponedjeljka do subote i onda ti isti ljudi iskoriste nedjelju da kupuju stvari ili da prohodaju po trznom centru. Mnogi bi ovdje drugima komandovali sta trebaju raditi sa svojim slobodnim danima
Potraznja uvijek postoji, za prostitucijom, narkoticima, prevozom migranata, zasto se zaustaviti na nedjelji, jel tako?
I zasto imamo sedmicu od ponedjeljka do subote? Ja se slazem hajde da sljedeca borba bude da se 40radnih satih mora organizovati u 5 dana! Niko ne zasluzuje da ga se razvlaci 6 dana.
ne razumijem tvoju logiku - zalažeš se za 40 radnih sati sedmično što je u skladu s zakonom o radu i to je već tako. Slažem se da niko ne treba da ima radnu sedmicu od 6 radnih dana već da svi rade tih 40 sati 5 dana ali je to sve u suprotnosti sa zabranom rada trgovina nedjeljom jer apsolutno nisi ništa riješio u zakonu o radu koji su obuhvaćeni apsolutno svi radnici već si donio odluku koja je izuzetno štetna za privredu i na kraju ispostavilo se i za te iste radnike da bi kao nešto napravio što se rješava u ZOR-u.
Jednostavno ili si za rješavanje kako treba u ZOR-u ili si za glupe odluke na novu ministarstava koje ništa ne rješavaju već prave samo štetu. Jedno s drugim ne ide.
Ide druze, samo trebamo postavit da je radnik i covjek broj 1, a da kapital dolazi pod broj 2 ili makar broj 10.
Nisam ja nikad rekao da je zakon dobar, i da ga ne treba popravljati. Jednostavno korak po koraka do zakona kojim cemo zastiti malog covjeka, kojeg budimo realni svi zaboravljamo, i ova odluka oko nedjelje je populizam i udovoljavanju Vatikanu.
Dakle 5 radnih dana 40 sati. Slobodna nedjelja. Lagano, zar ne? E hajde onda da rijesimo i ostale probleme, bolovanja, porodiljno, godisnje odmore, kolektivne ugovore, penziono.
Vi mozete pricati o parama i slavi, ali trziste ce se prilagoditi na 6 dana, vjerovatno se vec prilagodilo.
Ja znam da smo mi iskali mrski kapitalizam, zlatne kasike, i svi hocemo da smo na vrhu, da eksploatisemo. Onaj eksploatisani ne zele da ga se prestane koristiti kao marvu, nego zeli da je on taj koji ce druge bicovati.
Ali ja sam na drugom spektru potpuno.