Nije u pitanju eskiviranje, tvoj prvobitni odgovor sam protumačio slično kao i ti moj pa sam instinktivno odgovorio u istom tonu. Češljajuči po ovoj temi naletio sam i na "Tema je dizajn vs evolucija, bolje rečeno vs evolucionizamEdouard wrote: ↑20/12/2025 00:11Pokušavaš eskivirati. Ja te pitam je li zaista opravdano vjerovati u istinitost objašnjenja koje dominantna neodarvinistička teorija nudi, a ti meni da prguglam pa vidim.Arminovski wrote: ↑19/12/2025 09:19 Ukucaš u Google i vidiš i sam šta biolozi misle da li je laž ili nije i zašto i imaš sve na stolu da prosudiš sam da li ti se uklapa u tvoje poimanje svijeta, ako si već religiozan.
Koja je razlika između tog tvog odgovora, i kad ti Zehran82 na tvoje pitanje kao odgovor prilijepi jedan video od pola sata?
Inače, među biolozima ne postoji konsenzus u vezi s neodarvinizmom.
Na primjer, utemeljitelj epigenetike Conrad Hal Waddington tvrdio je da je pozitivan učinak slučajnih mutacija laž.
Jednako je tvrdio i utemeljitelj naučne discipline Opća teorija sistema biolog Ludwig von Bertalanffy.
Eminentni mikrobiolog i molekularni genetičar bakterija James Shapiro tvrdi za neodarvinističku teoriju da je prošlo svršeno vrijeme; on negira učinak slučajnih mutacija kao i selekcije i govori o prirodnom genetskom inžinjeringu.
I ne radi se o tome da li se nešto uklapa u moje poimanje svijeta, već o tome je li ta teorija zaista u koliziji s drugim naučnim teorijama ili nije.
Ti brkaš osnovne stvari; ti uspoređuješ ID, ali ne s neodarvinizmom - neodarvinističkom teorijom evolucije, već s evolucijom generalno, s evolucijom kao prirodnim fenomenom.Arminovski wrote: ↑19/12/2025 09:19 Da su rekli životna filozofija ok, nema problema, to mogu i ja prihvatiti ali stavljati je u istu ravan kao evoluciju je u najmanju ruku neinformisanost. Eto ti reci neku
predikciju koju je ID napravio, ikad.
U SAD-u je došlo do sudskog procesa 2005. godine oko toga hoće li učenici učiti teoriju evolucije (ne evoluciju generalno), ili inteligentni dizajn.
Ne shvataš da zagovornici ID-a ne osporavaju evoluciju generalno, evoluciju kao prirodni fenomen, već neodarvinizam kao teoriju - objašnjenje.
I zato ovo nije tema o ID-u i evoluciji generalno, kako ti tvrdiš, i kako bi naslov mogao sugerirati, već o ID-u i neodarvinizmu.
Navodiš predikciju valjda kao karakteristiku naučnih teorija i smatraš da u ID-u to ne postoji.
Ne poznam dovoljno ID da bi te demantirao, moguće si u pravu, ali znam da u neodarvinizmu kao teoriji, po difoltu nema predikcije, jer je velikim dijelom baziran na slučajnosti.
Neodarvinizam je, to možemo kazati pogotovo danas, u svojoj biti jedan mit, a ne naučna teorija, jer slučajnim mutacijama pripisuje nestvarna svojstva/učinke.
" a sada kažeš da je "neodarvinizam" u pitanju, tako da ja nemam drugog izbora nego i dalje tvrditi da bi autor teme trebao pojasniti na šta je mislio, na kakvu vrstu evolucije konkretno misli prije nego što se meni prišije epitet da brkam osnovne stvari. Ja jesam rekao "evolucija u globalu" jer sumnjam da on prihvata bilo kakav oblik evolucije iako je čini mi se pominjao "adaptivnu deevoluciju" (meni nepoznato).
Što se tiče mene i TE - u biti nemam problema prihvatiti miks mehanizama koja nudi moderna TE niti smatram da nikad neće biti revidirana. Ne znam ni da postoji ijedna naučna disciplina gdje postoji totalni konsenzus ali jednako tako ne mogu ni reći da sam dovoljno kompetentan da mogu osporavati iste mehanizme na osnovu mog znanja, ličnih uvjerenja ili na nekom filozofskom nivou. Ti to koliko vidim radiš već duže vrijeme na ovom forumu. Kažeš i da nisi ni zagovornik ID-a ali ne vidim nigdje ni da kritikuješ ID. Zato bih te i pitao, koja je tvoja alternativa, koje je tvoje objašnjenje koje ti misliš da je pravilno?
Da li je TE naučna teorija ili nije je već druga strana ploče jer tu postoji konsenzus. U redu je slagati se da li je ispravna ili ne i imati mišljenje da je treba dopuniti, ispraviti itd ali činjenica je da je moderna TE naučna teorija i to ne možeš osporiti. Sa druge strane ID to nije, ne znam ni ja za neku predikciju ID-a osim ako se ne varam neki neki "papersi" izloženi na njihovoj stranici traže empirijsku potvrdu ID-a pa je samo poređenje ove dva pojma besmisleno i sva rasprava tu staje, što je lako i uočiti iz prve stranice ove nazovi diskusije.