Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
BadBoy

#6651 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by BadBoy »

Pa kaže nisu automobili neki problem:

Image

Saobraćajne gužve u Sarajevu nakon radnog vremena: Pred praznike se očekuje još veći pritisak na ulice

Krivo je SVE i treba napadati sa svih strana.
dječak sa šibicama

#6652 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by dječak sa šibicama »

Sve pomalo, recimo lozenje 40%, automobili 30%, zgradurine 15%, 15% ostalo
canvra888

#6653 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by canvra888 »

BadBoy wrote: 16/12/2025 17:43
canvra888 wrote: 16/12/2025 16:47
BadBoy wrote: 16/12/2025 16:31

Ima i ljeti zagađenja samo se ne piše o tome i nije toliko vidljivo jer se nečistoća nema za šta vezati kao sada za maglu.
Pratim ja zagađenje i ljeti, i to posebno onim mirnim, nevjetrovitim ljetnim danima kada kako mi kažemo "stoji zrak" i dok je sparina - rijetko da sam ikad vidio da je indeks prešao 100, a i kad jeste, mizeran je to procenat dana u konačnici. Dakle, ili je klasifikovan kao dobar, ili kao umjeren zagađen. U svakom slučaju, nikada klasifikovan kao nezdrav ili opasan. Eh sad uporedi to sa ovim današnjim peterostruko do desetorostruko većim vrijednostima.

Povrh toga, kako se za to mogu kriviti auta, kad je takav slučaj ljeti i u manjim mjestima gdje nema uopće toliko vozila kao u Sarajevu?

Naravno da ima i ljeti zagađenja, ali nije ni vrijedno pomena pored ovoliko gorućeg zagađenja zimi.

I nije to samo stvar vezanja nečistoća za nešto zimi. U jesen/zimu, od kratkog boravka vani zbog ložišta se bukvalno usmrdim na smrad loženja, čak i prije nego počnu vidljivi oblaci smoga. Ljeti se to, naravno, nikad nije desilo. Niti sam ljeti ikada imao bilo kakve zdravstvene simptome od zagađenja kao što ih povremeno imam zimi.
Postavljao sam ja ovdje link, bilo je zagađenja i ljeti iznad 150.
I koliki je procenat tih dana? Mizerno mali. Kako sam i naveo, većinom je u rangu 50-100, a često bude i unutar 50. I da, uzmi u obzir ne pričamo samo o Sarajevu, da te i to napomenem, jer navodiš auta kao signifikantan faktor.
A inače sve iznad 50 je nezdravo, samo je razlika koliko.

Međutim, sad opet bošnje rade ono što standardno rade -svađaju se oko detalja.

Jarane krivo je sve i sve treba rješavati, a ne svađati se šta je veći uzrok. I auta i loženje i gradnja i gradski prevoz i industrija i sve.
Nisi upravu.

Nije i ne može biti zrak okarakterisan kao "opasan (za sve)" i zrak okarakterisan kao "nezdrav za osjetljive grupe" isto. Nikada bilo, i nikada neće biti. A da ne ulazimo sad, ponovono, u problematiku da je procenat takvih dana sa indeksom 150+ ljeti mizeran u poređenju sa situacijom zimi.

Uvijek je razuman pristup bio da se u ovakvim problematikama rješava gorući problem. Ili je izgleda pojedinim logika da se bavi gašenjem tinjajuće iskre u žbunu pored višehektarskog šumskog požara...
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#6654 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by izvrsni direktor »

canvra888 wrote: 16/12/2025 17:38
izvrsni direktor wrote: 16/12/2025 16:54
canvra888 wrote: 16/12/2025 15:47

Ama kakva auta ljudi...

Ista auta koja su tu tokom decembra i januara u Sarajevu (a i puno manjim mjestima kao što su Ilijaš, Kakanj i Visoko) su tu i tokom mjeseci tokom kojih se ne grije i koja je situacija tada? Ni traga od smoga i ni približno ovoliko zagađenje.

Isti problem smoga seže do unazad 40-50 godina kada svakako nije bio ni približno ovoliki broj auta u Sarajevu i drugim mjestima.

Jasno je šta je primarni i gorući problem.
Dobro, znas li da ljeti nema magle i niskog pritiska?

S gim da i ljeti bude zagadjeno, ali nema magle pa nije vidljivo
Jesi li pročitao moj naredni odgovor?

Napisao sam da pratim indeks kvalitete zraka i ljeti i da je rijetko ikad iznad 100. Često unutar 50, najčešće unutar 100.

Ili ćemo sad za potrebu narativa tesati da uređaji nisu mjerodavni tokom ljeta? :-)
Ponovo: da li znas da u augustu nema magle i niskog pritiska koji ce da zadrzaju smog i prljavstinu nisko i ne dozvokjavaju da se pomjere.
Daj ba jbm, osnove nekako. Poznavanje prirode i drustva
insaneinthebrain

#6655 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by insaneinthebrain »

sta je New Delhi, mislio si da ces ostati na vrhu. al si se prevario. i mi svog konja za trku imamo :izet:

https://www.klix.ba/vijesti/bih/evo-kak ... /251216166
avetinja

#6656 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by avetinja »

Šipu ga Delhi.

Image
konami666

#6657 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by konami666 »

Sad je 370. Koji peksinluk
canvra888

#6658 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by canvra888 »

izvrsni direktor wrote: 16/12/2025 19:16
canvra888 wrote: 16/12/2025 17:38
izvrsni direktor wrote: 16/12/2025 16:54
Dobro, znas li da ljeti nema magle i niskog pritiska?

S gim da i ljeti bude zagadjeno, ali nema magle pa nije vidljivo
Jesi li pročitao moj naredni odgovor?

Napisao sam da pratim indeks kvalitete zraka i ljeti i da je rijetko ikad iznad 100. Često unutar 50, najčešće unutar 100.

Ili ćemo sad za potrebu narativa tesati da uređaji nisu mjerodavni tokom ljeta? :-)
Ponovo: da li znas da u augustu nema magle i niskog pritiska koji ce da zadrzaju smog i prljavstinu nisko i ne dozvokjavaju da se pomjere.
Daj ba jbm, osnove nekako. Poznavanje prirode i drustva
Ponovo, po treći put, znaš li razliku između cifara 70 i 300? Razliku između umjereno zagađenog zraka i zraka opasnog po zdravlje? Hajde ti prvo pređi matematiku prvog razreda osnovne škole pa se onda prihvati prirode i društva. Kreni hijerarhijski, možda i dokučiš šta.

I jedna informacija za tvoju glavu koja je hiljadama kilometara daleko od svakodnevnice BiH - magle u Centralnoj Bosni su također jako česta pojava specifično u kasnom maju i kroz cijeli juni, posebno u priobalnim područjima i, pazi sad, nema ni traga zagađenju kakvog trenutno svjedočimo. A pazi ovo sad - sva auta su tu kao što su tu i sada.
Pitar sa Kariba
Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.

#6659 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Pitar sa Kariba »

canvra888 wrote: 10/01/2024 23:21
Evolution_IV wrote: 10/01/2024 20:58 imas forumase, da te posavjetuju da skines gpf i tako si rjesio probleme tih motora...
Ko ne ide na zapad često i ako je izašlo iz garancije, ja ne vidim nikakav problem, sve dok ne postane eliminatorno kod nas na tehničkom, a to je još misaona imenica.

Svakako je dpf/gpf ideja jedna od većih ublehaških ekoloških ideja.
:zzzz:
canvra888

#6660 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by canvra888 »

Pitar sa Kariba wrote: 16/12/2025 20:10
canvra888 wrote: 10/01/2024 23:21
Evolution_IV wrote: 10/01/2024 20:58 imas forumase, da te posavjetuju da skines gpf i tako si rjesio probleme tih motora...
Ko ne ide na zapad često i ako je izašlo iz garancije, ja ne vidim nikakav problem, sve dok ne postane eliminatorno kod nas na tehničkom, a to je još misaona imenica.

Svakako je dpf/gpf ideja jedna od većih ublehaških ekoloških ideja.
:zzzz:
Tako je. I dan danas stojim iza svake te riječi.

Valjda su su u SAD-u koja je među začetnicima ekološke osviještenosti nedorasli tom pitanju pa GPF nikad nije ni bio dio regulacija.
BadBoy

#6661 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by BadBoy »

canvra888 wrote: 16/12/2025 19:08
canvra888 wrote: 16/12/2025 16:47

Pratim ja zagađenje i ljeti, i to posebno onim mirnim, nevjetrovitim ljetnim danima kada kako mi kažemo "stoji zrak" i dok je sparina - rijetko da sam ikad vidio da je indeks prešao 100, a i kad jeste, mizeran je to procenat dana u konačnici. Dakle, ili je klasifikovan kao dobar, ili kao umjeren zagađen. U svakom slučaju, nikada klasifikovan kao nezdrav ili opasan. Eh sad uporedi to sa ovim današnjim peterostruko do desetorostruko većim vrijednostima.

Povrh toga, kako se za to mogu kriviti auta, kad je takav slučaj ljeti i u manjim mjestima gdje nema uopće toliko vozila kao u Sarajevu?

Naravno da ima i ljeti zagađenja, ali nije ni vrijedno pomena pored ovoliko gorućeg zagađenja zimi.

I nije to samo stvar vezanja nečistoća za nešto zimi. U jesen/zimu, od kratkog boravka vani zbog ložišta se bukvalno usmrdim na smrad loženja, čak i prije nego počnu vidljivi oblaci smoga. Ljeti se to, naravno, nikad nije desilo. Niti sam ljeti ikada imao bilo kakve zdravstvene simptome od zagađenja kao što ih povremeno imam zimi.
I koliki je procenat tih dana? Mizerno mali. Kako sam i naveo, većinom je u rangu 50-100, a često bude i unutar 50. I da, uzmi u obzir ne pričamo samo o Sarajevu, da te i to napomenem, jer navodiš auta kao signifikantan faktor.

Jarane krivo je sve i sve treba rješavati, a ne svađati se šta je veći uzrok. I auta i loženje i gradnja i gradski prevoz i industrija i sve.
Nisi upravu.

Nije i ne može biti zrak okarakterisan kao "opasan (za sve)" i zrak okarakterisan kao "nezdrav za osjetljive grupe" isto. Nikada bilo, i nikada neće biti. A da ne ulazimo sad, ponovono, u problematiku da je procenat takvih dana sa indeksom 150+ ljeti mizeran u poređenju sa situacijom zimi.

Uvijek je razuman pristup bio da se u ovakvim problematikama rješava gorući problem. Ili je izgleda pojedinim logika da se bavi gašenjem tinjajuće iskre u žbunu pored višehektarskog šumskog požara...
Sistemski problem se ne rješava napadanjem samo iz jednog pravca nego iz više uglova jer je upravo to i sistemski način rješavanja problema. Pojednostavljivanje ovakvog problema na samo jedan uzrok nikada neće dovesti do njegovog rješavanja.

Tu bih završio daljnju priču, ali samo da potrctam jer znam da bošnje vozače to najviše boli - NE TVRDIM DA SU AUTA NAJVEĆI ZAGAĐIVAČI NEGO DA TREBA RJEŠAVATI SVE SKUPA U PAKETU I LOŽENJE I GRADNJU I AUTA I INDUSTRIJU I SVE ŠTO DOPRINOSI ZAGAĐENJU.
pepeljara

#6662 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by pepeljara »

izadjes vani, osjecaj kiselosti, fuj
canvra888

#6663 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by canvra888 »

BadBoy wrote: 16/12/2025 20:20

Nisi upravu.

Sistemski problem se ne rješava napadanjem samo iz jednog pravca nego iz više uglova jer je upravo to i sistemski način rješavanja problema. Pojednostavljivanje ovakvog problema na samo jedan uzrok nikada neće dovesti do njegovog rješavanja.

Tu bih završio daljnju priču, ali samo da potrctam jer znam da bošnje vozače to najviše boli - NE TVRDIM DA SU AUTA NAJVEĆI ZAGAĐIVAČI NEGO DA TREBA RJEŠAVATI SVE SKUPA U PAKETU I LOŽENJE I GRADNJU I AUTA I INDUSTRIJU I SVE ŠTO DOPRINOSI ZAGAĐENJU.
Hipotetički riješenim problemom zagađenja zraka od strane automobila si riješio možda 10-ak, u vrh glave 15-ak posto problematike evo ovog trenutnog decembarskog zraka sa indeksom od 350+. Eto možda bismo ga mogli skresati na ugodnih 290-ak možda. A ti nastavi gasiti šibice pored logorske vatre. Pozdrav.
BadBoy

#6664 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by BadBoy »

canvra888 wrote: 16/12/2025 20:24
BadBoy wrote: 16/12/2025 20:20

Nisi upravu.

Hipotetički riješenim problemom zagađenja zraka od strane automobila si riješio možda 10-ak, u vrh glave 15-ak posto problematike evo ovog trenutnog decembarskog zraka sa indeksom od 350+. Eto možda bismo ga mogli skresati na ugodnih 290-ak možda. A ti nastavi gasiti šibice pored logorske vatre. Pozdrav.
Trenuton je indeks 426. Otvori prozor. Fakat ne možeš disati. Trenutno bi indeks od 290 bio zračna banja. Svaki procenat pomaže. Pozdrav.
canvra888

#6665 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by canvra888 »

Nije preporučljivo otvarati prozor trenutno. Ali bio sam vani maloprije, jeste katastrofalno vani, a ovdje gdje sam bio uopće nema neke znatne koncentracije auta. Ima gradova u BiH s katastrofalnim zrakom i mimo Sarajeva i bez najezde automobila. Pozdrav.
HelaS

#6666 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by HelaS »

BadBoy wrote: 16/12/2025 20:28
Trenuton je indeks 426. Otvori prozor. Fakat ne možeš disati. Trenutno bi indeks od 290 bio zračna banja. Svaki procenat pomaže. Pozdrav.
Zna li se mikrobiološki sadržaj tog "Indexa 426", je li od izgaranja uglja, plastike i gume, pelleta ili iz auspuha mnogobrojnih automobila?
Peacean

#6667 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Peacean »

Hebe nas dosta što je Sarajevo atmosferski toalet pola Bosne, sve se kod nas sakuplja i tu stoji dok ne dođe neki jači vjetar.
Filter

#6668 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Filter »

443
Naslovnica

#6669 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Naslovnica »

Filter wrote: 16/12/2025 21:05443
463
Naslovnica

#6670 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Naslovnica »

Hajcaj rajo, na 500 da izguramo, kakav Lahore kakvi Bangladeši!
Hajcaaaaj!
Odoh izaći jedan krug da obiđem u drugoj, na bemcin
liyf

#6671 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by liyf »

Ide trojka i komentari kako je "kvalitet zraka poboljšan"
bumerangss

#6672 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by bumerangss »

moimoi wrote: 16/12/2025 10:50 Neki kazu auta zagadjuju.. drugi ne zagadjuju tj minimalno.. lozi se svasta… ne lozi tj minimalno.. visoka gradnja.. ne moze biti gledaj druge gradove.. prljave ceste.. cuj prljave ceste, kakve to veze ima.

A sve to je dovoljno da imas zagadjenje kakvo imamo.

Sistematski bi se trebalo ici na rjesavanje svega navedenog.

Taxiste recimo primorati na elektricna auta.
Gdje vidis da dimi nemilice pisati kazne.
Pa do ciscenja grada tj cesta svakodnevno.
2000 taxista u Sa na 200000 registrovanih vozila je 2% sto znaci zanemarivo!

Jedino rijesenje je poskupiti registraciji auta za 300%
Lagano natjerati da svi glume gospodu i vozaju se sami u autu na i sa posla dok javni gradski prevoz koriste samo penzioneri i ucenici tj kokuzi
akcija007

#6673 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by akcija007 »

Ljudi koji loze gume plastike kosti da li u prostoriji u kojoj borave i griju se iz te peci smrdi na gumu/plastiku ili sve to ide samo kroz dimnjak ?
Peacean

#6674 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Peacean »

Ako je dobra peć i instalacija neće oni osjetiti. A dim kada se spusti nakon izlaska iz dimnjaka pašće bar nekoliko kuća dalje.
Naslovnica

#6675 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Naslovnica »

Ko ba loži kosti grob vas j*bo, nije Aušvic!?
Post Reply