Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Thorgerson

#6626 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Thorgerson »

VladaFBiH wrote: 16/12/2025 15:35
Peacean wrote: 16/12/2025 15:33 Ima onaj video kako u Delhiju cisternama prskaju vodu u užem krugu oko mjerača kako bi pokazivao manju vrijednost :-D
pa nisu se sjetili kao naši da ih izmjeste tamo gdje je manje zagađenje :D
Haha bas tako.

Sjecam se onog na Skenderiji, hahaha. Kad je krenuo da zakucava preko 500. Hladno ga sklonise.

:lol:
geralt

#6627 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by geralt »

JanuaryJones wrote: 16/12/2025 13:36
konami666 wrote: 16/12/2025 12:04
Truba wrote: 16/12/2025 11:57 sve to stoji ali dolaskom na ilidžu locirao sam deset baba koje već 13. godinu ne umiru
u medjuvremenu su umrla dva 100 godiđnjaka za koje nisam ni znao da postoje
jedna od 92 poslije žene od 78 koja ju je pazila
nebrojna plejada ljudi od 88 godina

to je masa ljudi koji žive iznad prosjeka
kako njih to nije zahvatilo
Ovo najviše oštećuje mlada pluća koja se još razvijaju kao npr.djeca i pubertetsku generaciju. Oni će imati mnogo problema u budućnosti. Svjesno se truju buduće generacije, truju se vlastita i tudja djeca. A svima usta puna Bosne i patriotizma. Sve dok ne treba zimu predeverati.
Jedan od top 3 razloga sto smo se odselili iz Sa je bila bronhopulmonarna astma mog sina koji je od rodjenja do kraja vrtica bio na inhalatoru, ventolinima, adrenalinima i raznoraznim cistacima pluca od oktobra do marta. Sad zivimo u mjestu koje je zimi "u zelenom" i u zadnjih 6 godina nismo upalili inhalator.
Isto, samo je kod mene kcerka u pitanju. Od 6 mjeseci pa negdje do 4-5 godina konstantni problemi sa laringitisom i bronhijima. Gusenja usred noci, odlasci u hitnu, u ambulante, inhalacije... Na kraju nam dali ampulice deksametazona da kuci drzimo u frizideru i kupili smo kucni inhalator. Sa dvije godine lezala na pedijatriji, bila na kisiku. Sad nista vec pet godina, potpuno zdrava, sportovima se bavi. Ne pamtim kad se prehladila zadnji put.

Plus izgubljena trudnoca moje supruge za koju smo i doktor i ja 99% sigurni da je krivo zagadjenje, jer niko u kuci ne pusi, niti je ona ikad koristila duhan, niti smo boravili u zadimljenim prostorima.
canvra888

#6628 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by canvra888 »

moimoi wrote: 16/12/2025 11:14
VladaFBiH wrote: 16/12/2025 10:59
moimoi wrote: 16/12/2025 10:50 Neki kazu auta zagadjuju.. drugi ne zagadjuju tj minimalno.. lozi se svasta… ne lozi tj minimalno.. visoka gradnja.. ne moze biti gledaj druge gradove.. prljave ceste.. cuj prljave ceste, kakve to veze ima.

A sve to je dovoljno da imas zagadjenje kakvo imamo.

Sistematski bi se trebalo ici na rjesavanje svega navedenog.

Taxiste recimo primorati na elektricna auta.
Gdje vidis da dimi nemilice pisati kazne.
Pa do ciscenja grada tj cesta svakodnevno.
imaš egzaktne podatke na osnovu egazktnih istraživanja u KS gdje se vidi da je glavni uzrok zagađenja loženje a tek drugi saobraćaj - doslovno da ukineš sav saobraćaj, što je nemoguće, ostajemo i dalje *ebeno puno zagađeni.

Što se tiče auta samo treba primijeniti pravilnik koji je na snazi (mislim da nikada nije stavljen van snage) a koji kaže da auto mora zadovoljiti normu za koju je napravljeno i riješio si se skoro svog otpada od automobila.

El. auti nisu najsretnije rješenje zagađenja jer ga samo prenosiš na drugo mjesto a i sam proces proizvodnje istih je "interesantan" jer pravi ogromno zagađenje.
Lakse je krenuti sa autima nego kucama.

Jasno da proizvodnja baterija nije ekoloska.. kao ni odlaganje.. ali je bitno da javni saobracaj bude max ekoloski.
Ama kakva auta ljudi...

Ista auta koja su tu tokom decembra i januara u Sarajevu (a i puno manjim mjestima kao što su Ilijaš, Kakanj i Visoko) su tu i tokom mjeseci tokom kojih se ne grije i koja je situacija tada? Ni traga od smoga i ni približno ovoliko zagađenje.

Isti problem smoga seže do unazad 40-50 godina kada svakako nije bio ni približno ovoliki broj auta u Sarajevu i drugim mjestima.

Jasno je šta je primarni i gorući problem.
Last edited by canvra888 on 16/12/2025 15:50, edited 1 time in total.
VladaFBiH

#6629 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by VladaFBiH »

Thorgerson wrote: 16/12/2025 15:42
VladaFBiH wrote: 16/12/2025 15:35
Peacean wrote: 16/12/2025 15:33 Ima onaj video kako u Delhiju cisternama prskaju vodu u užem krugu oko mjerača kako bi pokazivao manju vrijednost :-D
pa nisu se sjetili kao naši da ih izmjeste tamo gdje je manje zagađenje :D
Haha bas tako.

Sjecam se onog na Skenderiji, hahaha. Kad je krenuo da zakucava preko 500. Hladno ga sklonise.

:lol:
ista stvar na Otoci
VladaFBiH

#6630 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by VladaFBiH »

Ozimician wrote: 16/12/2025 15:41 Meni nije jasno zasto se iskljucivo ova lista sa IQ Air stalno postavlja kao referentna?

Firma koja prodaje uredjaje za preciscavanje zraka mi ne izgleda nimalo reliable source.
najpopularniji app? a koliko se sjećam u početku nisu prodavali uređaje za prečišćavanje već samo za detektovanje pa su u međuvremenu proširili biznis :)

a možeš i ovdje gledati :)
Cijeli svijet:
https://waqi.info/
https://air.plumelabs.com/en
ili detaljno gradove:
https://aqicn.org/city/bosnia-herzegovi ... s-embassy/
Thorgerson

#6631 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Thorgerson »

canvra888 wrote: 16/12/2025 15:47 Ama kakva auta ljudi...

Ista auta koja su tu tokom decembra i januara u Sarajevu (a i puno manjim mjestima kao što su Ilijaš, Kakanj i Visoko) su tu i tokom mjeseci tokom kojih se ne grije i koja je situacija tada? Ni traga od smoga i ni približno ovoliko zagađenje.

Isti problem smoga seže do unazad 40-50 godina kada svakako nije bio ni približno ovoliki broj auta u Sarajevu i drugim mjestima.

Upravo tako.

Mislim, treba rjesavati i auta. Ali znamo sta je najveci zagadjivac.

Obici okolna brda, pa cete vidjeti sta ljudi drze pred kucama. Lozi se sve. Bukvalno sve sto moze goriti. Sve.

90% automehanicara sta mislite da radi sa uljem? Imaju i one specijalne peci, ali koliko njih to ima?

Ali kako rjesiti? Kako zabraniti nekome da se grije na ugalj, na ivericu, na bog zna sta sve vec loze? Nemoguce. Mi ne mozemo da rijesimo jednostavnije probleme. Ko vrsiti inspekcije? Kako? Kako ce kaznjavati i braniti? Nemoguce u drzavi gdje niko ziv ne postuje 70% zakona jbt.

Jednostavno, ja sam totalni pesimista. Trojka je izricito navela borbu za cisciji zrak. Nista nisu uradili. Ok, sredjuju javni prevoz, al to nije problem. Nista nisu uradili da rijese individualna lozista.

Gdje i u kojoj drzavi mozes jbt tipa krenuti praviti kucu onako. I kad je napravis onda je legalizujes. Gdje to ima? Mozda po africi. Kod nas je to normala.

Imas livadu. Svoju. Radis sta hoces. Ne moze ti niko nista. Pa tu odmah bi trebala inspekcija da izadje i kaze, daj ki projekat. Gdje ti je grijanje? Pec? Ne moze. Imas plin ili struja. Biraj. Pec ne mozes. Doci cemo opet i zapecatit objekat ako bude pec. Al qrcina. Digla bi se i kuka i motika, borci, qrci, palci...
dječak sa šibicama

#6632 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by dječak sa šibicama »

Klasicni bosnjo, ta ce mjeraci, lazu, podvala neko nam podvaljuje.

Napolju smrdljivi dim, ne vidis susjedno naselje, sunce ko probija kilavo sto znaci nema magle, ali dim ne dopusta. Jedan pogled dovoljan da ti je sve jasno, ali ne valjaju mjeraci, neka mucka neko nam podvaljuje neko nas ne voli.

Bitno da mi volimo sebe.
Thorgerson

#6633 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Thorgerson »

Ozimician wrote: 16/12/2025 15:41 Meni nije jasno zasto se iskljucivo ova lista sa IQ Air stalno postavlja kao referentna?

Firma koja prodaje uredjaje za preciscavanje zraka mi ne izgleda nimalo reliable source.
Ne kontam? Mislis, laziraju?

Testiram svake godinr aparat. Neku noc sam na balkon izbacio preciscivac, do 210 je bio dosao. Nisam gledao na ovoj stranici koliko je tad bilo.

Jedino eto ako i preciscivac laze. A ne laze. Jer kad je cist i lijep vjetrovit dan, isto to uradim bude do 5-6 zagadjenje.
azdralovic

#6634 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by azdralovic »

Thorgerson wrote: 16/12/2025 16:09

Ne kontam? Mislis, laziraju?

Testiram svake godinr aparat. Neku noc sam na balkon izbacio preciscivac, do 210 je bio dosao. Nisam gledao na ovoj stranici koliko je tad bilo.

Jedino eto ako i preciscivac laze. A ne laze. Jer kad je cist i lijep vjetrovit dan, isto to uradim bude do 5-6 zagadjenje.
ostavi ga malo vani da prodisemo :D
BadBoy

#6635 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by BadBoy »

canvra888 wrote: 16/12/2025 15:47

imaš egzaktne podatke na osnovu egazktnih istraživanja u KS gdje se vidi da je glavni uzrok zagađenja loženje a tek drugi saobraćaj - doslovno da ukineš sav saobraćaj, što je nemoguće, ostajemo i dalje *ebeno puno zagađeni.

Što se tiče auta samo treba primijeniti pravilnik koji je na snazi (mislim da nikada nije stavljen van snage) a koji kaže da auto mora zadovoljiti normu za koju je napravljeno i riješio si se skoro svog otpada od automobila.

El. auti nisu najsretnije rješenje zagađenja jer ga samo prenosiš na drugo mjesto a i sam proces proizvodnje istih je "interesantan" jer pravi ogromno zagađenje.

Jasno da proizvodnja baterija nije ekoloska.. kao ni odlaganje.. ali je bitno da javni saobracaj bude max ekoloski.
Ama kakva auta ljudi...

Ima i ljeti zagađenja samo se ne piše o tome i nije toliko vidljivo jer se nečistoća nema za šta vezati kao sada za maglu.
Sanjarko

#6636 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Sanjarko »

dječak sa šibicama wrote: 16/12/2025 16:06 Klasicni bosnjo, ta ce mjeraci, lazu, podvala neko nam podvaljuje.

Napolju smrdljivi dim, ne vidis susjedno naselje, sunce ko probija kilavo sto znaci nema magle, ali dim ne dopusta. Jedan pogled dovoljan da ti je sve jasno, ali ne valjaju mjeraci, neka mucka neko nam podvaljuje neko nas ne voli.

Bitno da mi volimo sebe.
Najzagađeniji grad u Bosni i Hercegovini danima je Banja Luka.

U vrhu po zagađenju većina gradova iz "RS".
geralt

#6637 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by geralt »

BadBoy wrote: 16/12/2025 16:31

Ama kakva auta ljudi...

Ima i ljeti zagađenja samo se ne piše o tome i nije toliko vidljivo jer se nečistoća nema za šta vezati kao sada za maglu.
Jednom sam u junu mjesecu otisao sa nekim gostima na osmatracnicu na vrhu Avazovog tornja, htjeli oni da vide. Nikakav pogled nismo imali, sve u nekoj izmaglici, jedva vidjeli stvari direktno ispod tornja. A kad gledas sa zemlje rekao bi covjek da je fin, lijep, suncan dan, dok se ne zagledas u daljinu prema brdima.
canvra888

#6638 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by canvra888 »

Ama kakva auta ljudi...

Pratim ja zagađenje i ljeti, i to posebno onim mirnim, nevjetrovitim ljetnim danima kada kako mi kažemo "stoji zrak" i dok je sparina - rijetko da sam ikad vidio da je indeks prešao 100, a i kad jeste, mizeran je to procenat dana u konačnici. Dakle, ili je klasifikovan kao dobar, ili kao umjeren zagađen. U svakom slučaju, nikada klasifikovan kao nezdrav ili opasan. Eh sad uporedi to sa ovim današnjim peterostruko do desetorostruko većim vrijednostima.

Povrh toga, kako se za to mogu kriviti auta, kad je takav slučaj ljeti i u manjim mjestima gdje nema uopće toliko vozila kao u Sarajevu?

Naravno da ima i ljeti zagađenja, ali nije ni vrijedno pomena pored ovoliko gorućeg zagađenja zimi.

I nije to samo stvar vezanja nečistoća za nešto zimi. U jesen/zimu, od kratkog boravka vani zbog ložišta se bukvalno usmrdim na smrad loženja, čak i prije nego počnu vidljivi oblaci smoga. Ljeti se to, naravno, nikad nije desilo. Niti sam ljeti ikada imao bilo kakve zdravstvene simptome od zagađenja kao što ih povremeno imam zimi.
Thorgerson

#6639 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Thorgerson »

Bude i ljeti zagadjeno. Otprilike index zna doci i do 150. Rijetko, ali bude. Ali nikad, bukvalno nikada ne bude 400 i sl. Iako zna u gradu biti milijardu auta.

Niko ne govori da auta ne zagadjuju. Govorimo sta vise zagadjuje i sta je problem.

Kako objasniti onda da gradic sa 1000x manje auta ima isto zagadjenje?
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#6640 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by izvrsni direktor »

Ama kakva auta ljudi...

Dobro, znas li da ljeti nema magle i niskog pritiska?

S gim da i ljeti bude zagadjeno, ali nema magle pa nije vidljivo
Thorgerson

#6641 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Thorgerson »

canvra888 wrote: 16/12/2025 16:47

Ama kakva auta ljudi...

Pratim ja zagađenje i ljeti, i to posebno onim mirnim, nevjetrovitim ljetnim danima kada kako mi kažemo "stoji zrak" i dok je sparina - rijetko da sam ikad vidio da je indeks prešao 100, a i kad jeste, mizeran je to procenat dana u konačnici. Dakle, ili je klasifikovan kao dobar, ili kao umjeren zagađen. U svakom slučaju, nikada klasifikovan kao nezdrav ili opasan. Eh sad uporedi to sa ovim današnjim peterostruko do desetorostruko većim vrijednostima.

Povrh toga, kako se za to mogu kriviti auta, kad je takav slučaj ljeti i u manjim mjestima gdje nema uopće toliko vozila kao u Sarajevu?

Naravno da ima i ljeti zagađenja, ali nije ni vrijedno pomena pored ovoliko gorućeg zagađenja zimi.

I nije to samo stvar vezanja nečistoća za nešto zimi. U jesen/zimu, od kratkog boravka vani zbog ložišta se bukvalno usmrdim na smrad loženja, čak i prije nego počnu vidljivi oblaci smoga. Ljeti se to, naravno, nikad nije desilo. Niti sam ljeti ikada imao bilo kakve zdravstvene simptome od zagađenja kao što ih povremeno imam zimi.
Druze, dzaba pises.

Ja opet kazem. Nece niko svog komfora. Ovi lozaci ce ti pisati nije do njih, vozaci nije do njih.

Ja ne lozim. Vozim auto. Sutra bih prihvatio odluku da ne vozim auto i da idem tramvajem na posao. Bez pogovora.

Znam, to je manja zrtva nego prestati loziti. Ali da barem evo se pomaknemo sa mrtve tacke. Jok. Ne zeli niko. Barem neke filtere da krenemo.ugradjivati.

Svugdje je kuca luksuz. Imas jbmu neke obaveze. Bez obzira sto si je ti pravio, sto je na tvojoj zemlji. Ne mozes raditi sta hoces.

Al kod nas to ne vazi. Bagra kad zaposjedne, ko kauboji. Ne mozes im nista.
vjeshalica

#6642 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by vjeshalica »

Thorgerson wrote: 16/12/2025 16:53

Kako objasniti onda da gradic sa 1000x manje auta ima isto zagadjenje?
Kako objasniti da nekada u zimskim mjesecima prekucamo Lahore? Ili je Sarajevo vece od Lahorea?
vjeshalica

#6643 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by vjeshalica »

Thorgerson wrote: 16/12/2025 16:58
Druze, dzaba pises.

Ja opet kazem. Nece niko svog komfora. Ovi lozaci ce ti pisati nije do njih, vozaci nije do njih.

Ja ne lozim. Vozim auto. Sutra bih prihvatio odluku da ne vozim auto i da idem tramvajem na posao. Bez pogovora.

Znam, to je manja zrtva nego prestati loziti. Ali da barem evo se pomaknemo sa mrtve tacke. Jok. Ne zeli niko. Barem neke filtere da krenemo.ugradjivati.

Svugdje je kuca luksuz. Imas jbmu neke obaveze. Bez obzira sto si je ti pravio, sto je na tvojoj zemlji. Ne mozes raditi sta hoces.

Al kod nas to ne vazi. Bagra kad zaposjedne, ko kauboji. Ne mozes im nista.
Kad se napise da Sarajevo nije za prenaseljavanje i da se pretjeruje sa gradnjom, pišti pamet po temama kako se razvijamo i da se mora.graditi u skladu sa besmislenim projektima gradjenja od prije 50 godina. Tako smo mi zakovani u proslosti. Ako je nesto bilo planirano prije 50 godina ne znaci da ga je danas logicno realizovati. Papak maloumni to ne razumije. Pakistansko indijska prdrkana obicna. Sve je krenulo od privatnih kuca koji seljacina glavata pravi na razne nacine dok mu ne upre u nebo ko munara. Poluuseljena,bez fasade,griju jednu sobu otpadom,a sve ostalo nagolo....de ba kod nas je socijala i fukara upropastila grad. Ne zbog toga sto nema para nego sto ima jebeni furmanski mentalitet.
moimoi

#6644 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by moimoi »

Ama kakva auta ljudi...

Prije 40-50 god koliko si fabrika imao u gradu?
Mimo sto su se tada sve kuce grijale na cumur… a i mnoge javne ustanove.
canvra888

#6645 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by canvra888 »

izvrsni direktor wrote: 16/12/2025 16:54

Ama kakva auta ljudi...

Dobro, znas li da ljeti nema magle i niskog pritiska?

S gim da i ljeti bude zagadjeno, ali nema magle pa nije vidljivo
Jesi li pročitao moj naredni odgovor?

Napisao sam da pratim indeks kvalitete zraka i ljeti i da je rijetko ikad iznad 100. Često unutar 50, najčešće unutar 100.

Ili ćemo sad za potrebu narativa tesati da uređaji nisu mjerodavni tokom ljeta? :-)
BadBoy

#6646 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by BadBoy »

canvra888 wrote: 16/12/2025 16:47

Ama kakva auta ljudi...

Postavljao sam ja ovdje link, bilo je zagađenja i ljeti iznad 150. A inače sve iznad 50 je nezdravo, samo je razlika koliko.

Međutim, sad opet bošnje rade ono što standardno rade -svađaju se oko detalja.

Jarane krivo je sve i sve treba rješavati, a ne svađati se šta je veći uzrok. I auta i loženje i gradnja i gradski prevoz i industrija i sve.
insaneinthebrain

#6647 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by insaneinthebrain »

gasi masine, motaj kablove. :odustajem: :zaraza:

Image
Haris.ba

#6648 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Haris.ba »

Ovo je sve lazno.

Nastimaju zimi da pokazuje zagadjenje, a isto se auta vozaju ljeti.

:mrgreen:
Thorgerson wrote: 16/12/2025 16:03
Ali kako rjesiti? Kako zabraniti nekome da se grije na ugalj, na ivericu, na bog zna sta sve vec loze? Nemoguce. Mi ne mozemo da rijesimo jednostavnije probleme. Ko vrsiti inspekcije? Kako? Kako ce kaznjavati i braniti? Nemoguce u drzavi gdje niko ziv ne postuje 70% zakona jbt.

Jednostavno, ja sam totalni pesimista. Trojka je izricito navela borbu za cisciji zrak. Nista nisu uradili. Ok, sredjuju javni prevoz, al to nije problem. Nista nisu uradili da rijese individualna lozista.

Daju se konacno inspekciji ovlasti za individualna lozista, kupe uredjaji i udri kaznama.

Ali, ne postoji politicka volja.
Last edited by Haris.ba on 16/12/2025 18:13, edited 1 time in total.
moimoi

#6649 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by moimoi »

BadBoy wrote: 16/12/2025 17:43
Jarane krivo je sve i sve treba rješavati, a ne svađati se šta je veći uzrok. I auta i loženje i gradnja i gradski prevoz i industrija i sve.
Upravo.
Sva ministarstva trebaju skupa sjesti jer nema onih koje ne kaci.
Ovo se svih tice.
Svako svoj dio treba da radi.
Ne postoji carobni stapic… i nije moj reJon
dječak sa šibicama

#6650 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by dječak sa šibicama »

Sta mene briga Banjaluka i Lahore, ne zivim u Banjaluci i Lahoreu. Eto manje cu se trovati ako je Banjaluka zagadjenija, ovo nije politicka tema ko koga sjebe vec se trujemo, obolicemo svi, ako ljudima nije zao sebe kako im nije zao svoje djece.

Naravno da su i automobili i lozista problem, i divlja tajkunska gradnja pa nisu strucnjaci bezveze upozorili da se ne smije graditi po gradu toliko visokih zgrada, ali jok nije to istina lazu ovi sto mjere. Daj naseli jos 200000 ljudi, izgradi jos 48 zgrada, samo daj "prosperiteta".

Ne mozes vjerovati koliko idiota imamo u prosjeku.

Ljeti je manje zagadjenje jer vjerovatno nema magle pa se ne moze formirati smog (Smoke+Fog) i vjerovatno se manje toga zadrzava u kotlini zbog atmosferskog pritiska i ostalih kerefeka. Naravno da i automobili zagadjuju, ne idu na sirup od kajsije vec na dizel i benzin koji izgaraju.
Post Reply