Slažem se sa ovim da "pobijedi" i da u neku ruku da bude neki "forumski mač islama". Meni je toksična rasprava u smislu da uzima vrijeme. Uložiš trud da kažeš nešto konstruktivno a nazad dobiješ gomilu nepovezanih i poluartikulisanih komentara, nebuloza i AI teksta.apsidejzi wrote: ↑13/12/2025 11:46Toksican je u smislu da on ne ulazi u raspravu da razmjeni ideje nego da pobjedi. Kao kad su nas u skoli ucili da debatujemo i onda dobijemo neku temu i nastavnik nas podijeli u grupe i kaze nam: vi ste za, oni su protiv. I ti onda trazis "ZA" argumente. nebitno da li ti licno vjerujes u to, poenta je da uzmes ZA stranu i probas se nauciti argumentirati i odgovarati na argumente PROTIV strane. Komotno si mogao biti i u PROTIV timu a licno biti za.
Tako se meni on ovdje cini. Uzeo je stranu i sad nije bitno da li je upravu ili ne, bitno je da njegov argument pobijedi. S tim da ovo nije debata i da u ovoj diskusiji nema pobjednika. Ti si vjernik i ja te ne mislim ubijedjivati drugacije. Svako sebi daje odgovore.
Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
- Arminovski
#7101 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
-
teodati
#7102 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Svi su dobro hvala Bogu, a tebe Bogovi pozdravljaju, i kažu ti da ćete se uskoro susresti, tko zna kada, i tko zna gdje, e da.Zehran82 wrote: ↑13/12/2025 23:34kako vrijeme kod tebe, kako zena, djeca....dobro, neka hvala bogu, fino, fino...teodati wrote: ↑13/12/2025 15:25Novi kod mogu samo Bogovi dati, ali ne i vječni uzrok svega, eto kako jedino može novi kod nastati, ti to ne shvaćaš, isto kao što ateisti ne shvaćaju da DNK jedino može inteligencija napraviti, ali ne i slučaj, i jednima i drugima vam je potrebno vrijeme da shvatite osnovne stvari, kako zbilja naš svijet funkcionira.Zehran82 wrote: ↑13/12/2025 12:30
hajde ti meni evo daj experimente gdje experimenti pokazuju kako se dodaju nove infomacije u DNK kodu, znaci
ako je ovako bilo prije
ABCD
da bude kasnije ovako
ABCDEFG
znaci da bude kod veci i sa novim informacijama....ne nikakve Adaptivne devolucije primjere necu da vidim....
Hajde budi dobar pa razmjeni misljenja samnom sadda te vidim, ti koji volis to da iznosis naucne radove, pokazi mi naucni rad gdje experimenti stvore novi kod u DNK lancu.
![]()
![]()
- Dozer
#7103 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Pumpas svoje, a ignorises sve drugo, pa je komunikacija besmislena.teodati wrote: ↑13/12/2025 15:22Što si pitao sam odgovorio, i to logično, pitaj detaljnije ako ti još nešto nije logično, ne znam na što misliš, eto.Dozer wrote: ↑12/12/2025 00:07 Malo si se prekucao, al' nema veze.
Pri tome nisi dao nijedan konkretan odgovor, samo nastavak nelogicnog teoretisanja.
I nisam ja nista popustio za Isusa. Nikad nisam ni rekao da Isus iz Nazareta definitivno nije postojao, niti to cinjenice negiraju do kraja, tako da taj COVJEK vjerovatno jeste postojao. Ali, a to potvrdjuju i istorijske cinjenice, sve ostalo o njemu je naknadni fabrikat, tj. laz. A ti vjerujes u tu laz, i cak si joj dodao jos elemenata.
Čista svjetlost postoji i iznad i ispod Planckove duljine, to je jedino što postoji u te obje grupacije prostora, osim samog prostora, dakako.
A što se Isusa tiče, koje to istorijske činjenice, potvrđuju da On ako je postojao, kako sada kažeš, da zbilja nije radio sva ta čuda sa prirodom, jel?
Ajde, navedi barem jednu takvu istorijsku činjenicu, baš bih volio to čuti, e da.![]()
Ne, nisi odgovorio ni na sta.
Odakle.potice "cista svjetlost", sta je njen izvor?
S kojim se materijalnim elementima iz tame veze i stvara novu materiju?
Kojim.procesom?
Bez ovih odgovora nisi nista vise od Smrleta i njegovih tvrdnji.
Isus - istorijske naucno potvrdjene cinjenice vezane za datume nastanka svih prica o njemu su sasvim dovoljan dokaz da je sve o njemu izmisljeno puno nakon njega. Dalje od toga ni ne treba, jer nema zapisa o njemu od strane njegovih savremenika. Ako ima, daj ih - ime autora i datum nastanka te price.
Mozes ti sad nastaviti natezati i navlaciti, al' ne pije vode.
-
Zehran82
#7104 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Arminovski wrote: ↑14/12/2025 06:19@apsidejzi
Nemoj mu davati išta. Niste na istom nivou. Pokušava samo da navede vodu na svoj mlin. Nije pokazao ni jednom da je otvoren za neku razmjenu mišljenja tokom više od decenije, zašto bi to bio sada? Sa svoje strane ne daje nikakve dokaze ili ekperimente a traži eksperimentalni dokaz (laboratorij?) od svih ostalih za makro procese u evoluciji i još dodaje šta neće da bi se tvoj odgovor poklopio sa njegovom intuicijom i ličnim definicijama.
nema on ionako nista za ponuditi sto se toga tice....jer da ima, to bi bila svjetska vijest za evolucionisteNemoj mu davati išta.
imas primjedbu stro vam na slijepo nisam gutao sve sto ste servirali...ne ide to tako druze....Nije pokazao ni jednom da je otvoren za neku razmjenu mišljenja tokom više od decenije, zašto bi to bio sada?
dokaz na stol pa onda tek mozemo da prihvatimo nesto...a ti mislis kroz puko nelogicno teoretisanje mene ubijediti...ne ide to tako bas.
koji su to makro procesi...imas li kakve dokaze ti barem za njih ili je i to puko teoretisanjeod svih ostalih za makro procese u evoluciji
-
Zehran82
#7105 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
ja jos nisam vidio od tebe valjnog nekog argumenta, da se mogu zapitati i sebe preispitati sta i kuda gonim.....Arminovski wrote: ↑14/12/2025 06:21Slažem se sa ovim da "pobijedi" i da u neku ruku da bude neki "forumski mač islama". Meni je toksična rasprava u smislu da uzima vrijeme. Uložiš trud da kažeš nešto konstruktivno a nazad dobiješ gomilu nepovezanih i poluartikulisanih komentara, nebuloza i AI teksta.apsidejzi wrote: ↑13/12/2025 11:46Toksican je u smislu da on ne ulazi u raspravu da razmjeni ideje nego da pobjedi. Kao kad su nas u skoli ucili da debatujemo i onda dobijemo neku temu i nastavnik nas podijeli u grupe i kaze nam: vi ste za, oni su protiv. I ti onda trazis "ZA" argumente. nebitno da li ti licno vjerujes u to, poenta je da uzmes ZA stranu i probas se nauciti argumentirati i odgovarati na argumente PROTIV strane. Komotno si mogao biti i u PROTIV timu a licno biti za.
Tako se meni on ovdje cini. Uzeo je stranu i sad nije bitno da li je upravu ili ne, bitno je da njegov argument pobijedi. S tim da ovo nije debata i da u ovoj diskusiji nema pobjednika. Ti si vjernik i ja te ne mislim ubijedjivati drugacije. Svako sebi daje odgovore.
-
Zehran82
#7106 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
teodati wrote: ↑14/12/2025 10:49Svi su dobro hvala Bogu, a tebe Bogovi pozdravljaju, i kažu ti da ćete se uskoro susresti, tko zna kada, i tko zna gdje, e da.Zehran82 wrote: ↑13/12/2025 23:34kako vrijeme kod tebe, kako zena, djeca....dobro, neka hvala bogu, fino, fino...teodati wrote: ↑13/12/2025 15:25
Novi kod mogu samo Bogovi dati, ali ne i vječni uzrok svega, eto kako jedino može novi kod nastati, ti to ne shvaćaš, isto kao što ateisti ne shvaćaju da DNK jedino može inteligencija napraviti, ali ne i slučaj, i jednima i drugima vam je potrebno vrijeme da shvatite osnovne stvari, kako zbilja naš svijet funkcionira.![]()
![]()
![]()
taman , eto da popijemo kaficu, i rastabirimo neke teme pomaloa tebe Bogovi pozdravljaju, i kažu ti da ćete se uskoro susresti
-
kainos
#7107 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Pa ti si za ovog ateistu, kako veli Zehran, nikad nije sreo nekog poput tebe. Prvo veliš da si vjerik, pa ateist, a onda veliš za obe grupe da su dogmatici. Pa izjasni se više. Ne možeš sjediti na dvije stolice veli Isus. Ili si vjernik, ili si ateist, agnostik, deist, teist i što ti ja znam.
-
Zehran82
#7108 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Dozer wrote: ↑14/12/2025 11:26Pumpas svoje, a ignorises sve drugo, pa je komunikacija besmislena.teodati wrote: ↑13/12/2025 15:22Što si pitao sam odgovorio, i to logično, pitaj detaljnije ako ti još nešto nije logično, ne znam na što misliš, eto.Dozer wrote: ↑12/12/2025 00:07 Malo si se prekucao, al' nema veze.
Pri tome nisi dao nijedan konkretan odgovor, samo nastavak nelogicnog teoretisanja.
I nisam ja nista popustio za Isusa. Nikad nisam ni rekao da Isus iz Nazareta definitivno nije postojao, niti to cinjenice negiraju do kraja, tako da taj COVJEK vjerovatno jeste postojao. Ali, a to potvrdjuju i istorijske cinjenice, sve ostalo o njemu je naknadni fabrikat, tj. laz. A ti vjerujes u tu laz, i cak si joj dodao jos elemenata.
Čista svjetlost postoji i iznad i ispod Planckove duljine, to je jedino što postoji u te obje grupacije prostora, osim samog prostora, dakako.
A što se Isusa tiče, koje to istorijske činjenice, potvrđuju da On ako je postojao, kako sada kažeš, da zbilja nije radio sva ta čuda sa prirodom, jel?
Ajde, navedi barem jednu takvu istorijsku činjenicu, baš bih volio to čuti, e da.![]()
Kojim.procesom?
Isus - istorijske naucno potvrdjene cinjenice vezane za datume nastanka svih prica o njemu su sasvim dovoljan dokaz da je sve o njemu izmisljeno puno nakon njega. Dalje od toga ni ne treba, jer nema zapisa o njemu od strane njegovih savremenika. Ako ima, daj ih - ime autora i datum nastanka te price.
a meni ste vas dvojica potpuno identicni, ko da vas je jedna mater rodilaBez ovih odgovora nisi nista vise od Smrleta i njegovih tvrdnji.
Dozer je mozda prva osoba sa kojom diskutiram da nikad za nikad nije dostavila nikakav dokaz za ono sto prica.....lik je sam sebi dokaz
u fazonu:
Ja kazem da Bog ne postoji, a posto sam ja to rekao, to je meni dokaz a treba da bude i vama dokaz da Bog ne postoji jer sam ja to rekao...a posto sam ja to rekao mora da je tako, ma nuzno mora da je tako
-
Zehran82
#7109 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
kainos wrote: ↑14/12/2025 11:39Pa ti si za ovog ateistu, kako veli Zehran, nikad nije sreo nekog poput tebe. Prvo veliš da si vjerik, pa ateist, a onda veliš za obe grupe da su dogmatici. Pa izjasni se više. Ne možeš sjediti na dvije stolice veli Isus. Ili si vjernik, ili si ateist, agnostik, deist, teist i što ti ja znam.
niko to ne zna sta je on, lik je pogubljen u vremenu i prostoruIli si vjernik, ili si ateist, agnostik, deist, teist i što ti ja znam.
zamisli sta se liku mota po glavi kad kaze: Bog je jedan ali ih ima vise bogova, brani BIbliju iako je deklarisani nevjernik, za sebe kaze da nije vjernik.....
znaci slika i prilika psiholoskog teskog poremcaja...ovo je slucaj za naucnih analiza i experimenata
- apsidejzi
#7110 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Ma znam. Ja sam odustao od njega.Arminovski wrote: ↑14/12/2025 06:19@apsidejzi
Nemoj mu davati išta. Niste na istom nivou. Pokušava samo da navede vodu na svoj mlin. Nije pokazao ni jednom da je otvoren za neku razmjenu mišljenja tokom više od decenije, zašto bi to bio sada? Sa svoje strane ne daje nikakve dokaze ili ekperimente a traži eksperimentalni dokaz (laboratorij?) od svih ostalih za makro procese u evoluciji i još dodaje šta neće da bi se tvoj odgovor poklopio sa njegovom intuicijom i ličnim definicijama.
- Dozer
#7111 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Ti si nam zivi perpetuum mobile dokaz....Zehran82 wrote: ↑14/12/2025 11:40
a meni ste vas dvojica potpuno identicni, ko da vas je jedna mater rodilani jedan ni drugi pisljivog argumenta i dokaza ne znate dostavit...pa hajde evo traljav argument i dokaz da iznesete i to bi nesto, ma jok ni to....sva vam se cijela prica svodi na cisto palamudjenje do besvijesti bez ikakvih logicnih argumenata i dokaza...
Dozer je mozda prva osoba sa kojom diskutiram da nikad za nikad nije dostavila nikakav dokaz za ono sto prica.....lik je sam sebi dokaz![]()
u fazonu:
Ja kazem da Bog ne postoji, a posto sam ja to rekao, to je meni dokaz a treba da bude i vama dokaz da Bog ne postoji jer sam ja to rekao...a posto sam ja to rekao mora da je tako, ma nuzno mora da je tako![]()
![]()

Na gluposti iz ovog tvog posta sam ti vec ranije odgovorio i cak u primjeru tvog posta ti dokazao da je to tvoj nacin "argumentacije". Djaba se lomatas da to projiciras na mene.
-
teodati
#7112 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Napisao sam ti što si pitao, druga je stvar što ne znaš prava pitanja pitati, tu ti ne mogu pomoći.Dozer wrote: ↑14/12/2025 11:26Pumpas svoje, a ignorises sve drugo, pa je komunikacija besmislena.teodati wrote: ↑13/12/2025 15:22Što si pitao sam odgovorio, i to logično, pitaj detaljnije ako ti još nešto nije logično, ne znam na što misliš, eto.Dozer wrote: ↑12/12/2025 00:07 Malo si se prekucao, al' nema veze.
Kojim.procesom?
A što se Isusa tiče, nije nikakav dokaz ako se i sto godina poslije pisalo o Njemu, kada su svi koji su u Njega vjerovali bili i proganjani, a mnogi i ubijeni, ne znaš ti što je to dokaz, isto ko i zehran, vrtite se u krug svojega vjerovanja, i ni makac odatle, samo kažem.
Ako želiš znati pravu istinu, mnogo bolje ćeš se potruditi, ili nećeš nikada znati, ti odlučuješ o tome, kao i svaki čovjek, e da.
-
teodati
#7113 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Za razliku od tebe, meni je jasno o čemu i Kuran i Biblija, govore, tebi očigledno neće biti do kraja života, no, sjeti se u vječnosti da sam ti ja prvi istinu o Bogu i Bogovima govorio, može, jer ćeš se uvjeriti da je to jedina istina, e da.Zehran82 wrote: ↑14/12/2025 11:44kainos wrote: ↑14/12/2025 11:39Pa ti si za ovog ateistu, kako veli Zehran, nikad nije sreo nekog poput tebe. Prvo veliš da si vjerik, pa ateist, a onda veliš za obe grupe da su dogmatici. Pa izjasni se više. Ne možeš sjediti na dvije stolice veli Isus. Ili si vjernik, ili si ateist, agnostik, deist, teist i što ti ja znam.niko to ne zna sta je on, lik je pogubljen u vremenu i prostoruIli si vjernik, ili si ateist, agnostik, deist, teist i što ti ja znam.ne zna jeli posao ili dosao.
zamisli sta se liku mota po glavi kad kaze: Bog je jedan ali ih ima vise bogova, brani BIbliju iako je deklarisani nevjernik, za sebe kaze da nije vjernik.....
znaci slika i prilika psiholoskog teskog poremcaja...ovo je slucaj za naucnih analiza i experimenata
-
teodati
#7114 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Postoji i netko tko zna pravu istinu o postanku svega, na to nisi pomislio, jel?kainos wrote: ↑14/12/2025 11:39Pa ti si za ovog ateistu, kako veli Zehran, nikad nije sreo nekog poput tebe. Prvo veliš da si vjerik, pa ateist, a onda veliš za obe grupe da su dogmatici. Pa izjasni se više. Ne možeš sjediti na dvije stolice veli Isus. Ili si vjernik, ili si ateist, agnostik, deist, teist i što ti ja znam.
A što je onda dužnost, govoriti istinu ili pričati dogme i bajke o postanku?
To upravo svugdje radim, pričam pravu istinu, to mi je zadatak, e da.
-
Zehran82
#7115 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
teodati wrote: ↑14/12/2025 15:32Za razliku od tebe, meni je jasno o čemu i Kuran i Biblija, govore, tebi očigledno neće biti do kraja života, no, sjeti se u vječnosti da sam ti ja prvi istinu o Bogu i Bogovima govorio, može, jer ćeš se uvjeriti da je to jedina istina, e da.Zehran82 wrote: ↑14/12/2025 11:44kainos wrote: ↑14/12/2025 11:39
Pa ti si za ovog ateistu, kako veli Zehran, nikad nije sreo nekog poput tebe. Prvo veliš da si vjerik, pa ateist, a onda veliš za obe grupe da su dogmatici. Pa izjasni se više. Ne možeš sjediti na dvije stolice veli Isus. Ili si vjernik, ili si ateist, agnostik, deist, teist i što ti ja znam.niko to ne zna sta je on, lik je pogubljen u vremenu i prostoruIli si vjernik, ili si ateist, agnostik, deist, teist i što ti ja znam.ne zna jeli posao ili dosao.
znaci slika i prilika psiholoskog teskog poremcaja...ovo je slucaj za naucnih analiza i experimenata![]()
vidim, sve mi je jasnoZa razliku od tebe, meni je jasno o čemu i Kuran i Biblija,
- Arminovski
#7116 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Uh oh šta reče i osta živ. Umočio soljicu u okean i konstatovao da tu kitova nema.Zehran82 wrote: ↑14/12/2025 11:36ja jos nisam vidio od tebe valjnog nekog argumenta, da se mogu zapitati i sebe preispitati sta i kuda gonim.....Arminovski wrote: ↑14/12/2025 06:21Slažem se sa ovim da "pobijedi" i da u neku ruku da bude neki "forumski mač islama". Meni je toksična rasprava u smislu da uzima vrijeme. Uložiš trud da kažeš nešto konstruktivno a nazad dobiješ gomilu nepovezanih i poluartikulisanih komentara, nebuloza i AI teksta.apsidejzi wrote: ↑13/12/2025 11:46
Toksican je u smislu da on ne ulazi u raspravu da razmjeni ideje nego da pobjedi. Kao kad su nas u skoli ucili da debatujemo i onda dobijemo neku temu i nastavnik nas podijeli u grupe i kaze nam: vi ste za, oni su protiv. I ti onda trazis "ZA" argumente. nebitno da li ti licno vjerujes u to, poenta je da uzmes ZA stranu i probas se nauciti argumentirati i odgovarati na argumente PROTIV strane. Komotno si mogao biti i u PROTIV timu a licno biti za.
Zato što si iz nekog razloga slijep i gluh na bilo šta što se ne poklapa sa tvojim poimanjem svijeta. Bukvalno je sve ispred tebe samo kad se pogubiš se onda nastaje plakanje: Ne vidim, ne valja, hajde nešto drugo. Bolje rečeno, eskiviraš, prebacuješ krivnju na drugu stranu i još hrpu drugih logičkih greški da bi se izvukao od "poraza" umjesto da otvoreno diskutuješ.
Evo ti challenge, ti si dobio svoju analizu, ubaci fino u svoj voljeni AI po izboru i neka ti izbaci analizu svega što sam pisaona ovoj temi pa vidi imam li valjanu diskusiju. Kad već tražimo argumente i pobjede.
- Arminovski
#7117 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
A ko je startao temu druže, u nadi da izjednačuje polu pseudonauku sa jednom naučnom teorijom, ti ili ja?Zehran82 wrote: ↑14/12/2025 11:35Arminovski wrote: ↑14/12/2025 06:19@apsidejzi
Nemoj mu davati išta. Niste na istom nivou. Pokušava samo da navede vodu na svoj mlin. Nije pokazao ni jednom da je otvoren za neku razmjenu mišljenja tokom više od decenije, zašto bi to bio sada? Sa svoje strane ne daje nikakve dokaze ili ekperimente a traži eksperimentalni dokaz (laboratorij?) od svih ostalih za makro procese u evoluciji i još dodaje šta neće da bi se tvoj odgovor poklopio sa njegovom intuicijom i ličnim definicijama.nema on ionako nista za ponuditi sto se toga tice....jer da ima, to bi bila svjetska vijest za evolucionisteNemoj mu davati išta.
imas primjedbu stro vam na slijepo nisam gutao sve sto ste servirali...ne ide to tako druze....Nije pokazao ni jednom da je otvoren za neku razmjenu mišljenja tokom više od decenije, zašto bi to bio sada?
I još mi reci ko to ima sudsku presudu protiv svojih tvrdnji?
Ustanovili smo, breme dokaza je na tebi, to nije moje mišljenje, već je to ustaljena praksa već hiljadama godina. Nećeš da prihvatiš, tvoj problem, ne naš. Onda nemaš ni bazu za otvorenu diskusiju.dokaz na stol pa onda tek mozemo da prihvatimo nesto...a ti mislis kroz puko nelogicno teoretisanje mene ubijediti...ne ide to tako bas.
- Dozer
#7118 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Ma nismo mi ni svjesni s kakve dvije intelektualne gromade komuniciramo, tj. pokusavamo, al' nam ne ide jer smo daleko ispod njihovog nivoa znanja, poimanja i razumijevanja svega 
- -Chesterfield-
- Dozer
#7120 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Ne vjerujem ni u sta, ali mogu pretpostavljati na bazi danas poznatih cinjenica o nasem sastavu.
I mislim da se radi o specificnom sklopu hemijskih elemenata u tacno odredjenim uslovima (kolicine elemenata, temperatura okoline, itd.), iz kojih je zbog necega (ne znamo cega tacno, jos uvijek, ali rqdi se i na tome) doslo do formiranja prvog prostog jednocelijskog organizma. Ovo se u nauci naziva "primodijalna supa".
Taj orgqnizam se onda nasao u nekoj novoj sredini i uslovima, mozda je doslo do pojave novih elemenata, koji su se opet u nekim tacno odredjenim uslovima spojili i taj jednocelijski organizam je, u cilju opstanka, postao kompleksniji. Itd.itd, do ovoga sto vidimo danas.
Dakle, ne pricamo ovdje o hiljadama godina, nego o stotinama miliona godina, mozda i milijardama.
Ono sto sigurno znamo jeste da zivot ne nastaje nikakvim magijama i nebulozama tipa da je neko svemocno bice reklo "budi", i eto ga, zivot.
Kako ovo znamo? Pa tako sto je, kao prvo - besmisleno. Drugo - postpjimo vec desetinama hiljada godina, i nikad takvo nesto nismo vidjeli i zabiljezili. Trece - postoji more zapisa i opisa dolaska bogova s neba, na svim kontinentima i raznim civilizacijama, ali ne i da su ti "bogovi" ikad kreirali neki novi zivot.
Pa, pobogu...koncept raja i pakla.postoji tek oko 2000 godina, tacnije od Novog zavjeta (hriscanstva). U Starom se to uopste ne spominje, nikad i nigdje. Kur'an je to samo naslijedio.
-
teodati
#7121 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Prije toga pitanja treba odgovoriti na pitanje kako uopće prostor i vrijeme nastaju, jer prvi život mora imati i gdje i kada nastati, samo mala opaska, a onda to sve opet dovodi do uzroka svega, bez toga nema objašnjenja kako je bilo što nastalo.
-
Zehran82
#7122 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Dozer wrote: ↑14/12/2025 19:44Ne vjerujem ni u sta, ali mogu pretpostavljati na bazi danas poznatih cinjenica o nasem sastavu.
I mislim da se radi o specificnom sklopu hemijskih elemenata u tacno odredjenim uslovima (kolicine elemenata, temperatura okoline, itd.), iz kojih je zbog necega (ne znamo cega tacno, jos uvijek, ali rqdi se i na tome) doslo do formiranja prvog prostog jednocelijskog organizma. Ovo se u nauci naziva "primodijalna supa".
Taj orgqnizam se onda nasao u nekoj novoj sredini i uslovima, mozda je doslo do pojave novih elemenata, koji su se opet u nekim tacno odredjenim uslovima spojili i taj jednocelijski organizam je, u cilju opstanka, postao kompleksniji. Itd.itd, do ovoga sto vidimo danas.
Dakle, ne pricamo ovdje o hiljadama godina, nego o stotinama miliona godina, mozda i milijardama.
Ono sto sigurno znamo jeste da zivot ne nastaje nikakvim magijama i nebulozama tipa da je neko svemocno bice reklo "budi", i eto ga, zivot.
Kako ovo znamo? Pa tako sto je, kao prvo - besmisleno. Drugo - postpjimo vec desetinama hiljada godina, i nikad takvo nesto nismo vidjeli i zabiljezili. Trece - postoji more zapisa i opisa dolaska bogova s neba, na svim kontinentima i raznim civilizacijama, ali ne i da su ti "bogovi" ikad kreirali neki novi zivot.
Pa, pobogu...koncept raja i pakla.postoji tek oko 2000 godina, tacnije od Novog zavjeta (hriscanstva). U Starom se to uopste ne spominje, nikad i nigdje. Kur'an je to samo naslijedio.
ovo su samo tvoje pretpostavke bez ikakvog valjanog dokaza.....Pa, pobogu...koncept raja i pakla.postoji tek oko 2000 godina, tacnije od Novog zavjeta (hriscanstva). U Starom se to uopste ne spominje, nikad i nigdje. Kur'an je to samo naslijedio.
a ti nikako ne moze znati 100% da nisu znali za raj recimo prije vise hiljada godina.
a evo dokaza da ne znas sta pricas, samo svoje pretpostavke iznosis u koje si se ti ubijedio da su tacne a nisu....
Stari Egipat (≈ 2600–2000. p.n.e.) – PRVI “RAJSKI” KONCEPT
Piramidski tekstovi / Knjiga mrtvih
Egipćani prvi uvode:
✔ Sud nakon smrti
✔ Vaganje srca
✔ Aaru (Polje trske) – raj nalik savršenoj Zemlji
✔ Moral kao kriterij
Raj je elitistički (faraoni, plemići)
Bogovi su antropomorfni
Nema univerzalnog spasenja
Prva jasna ideja “raja”, ali bez monoteizma.
-
toska
#7123 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Učenje o raju i paklu u manjim zajednicama tipa plemena je suvišno i ometajuće za opstanak istog.
Zamislimo neko pleme u divljini Amazona, sve izuzev očuvanja poretka u plemenu je suvišno, a kazna za svakog mogućeg prekrsioca bila je brza i efikasna još na ovom svijetu, vjerovatno i nagrada.
Zamislimo neko pleme u divljini Amazona, sve izuzev očuvanja poretka u plemenu je suvišno, a kazna za svakog mogućeg prekrsioca bila je brza i efikasna još na ovom svijetu, vjerovatno i nagrada.
- Arminovski
#7124 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Sa ovolikom gromadom (vidi dole)
Teo ima +1 naspram njega i svih nas jer ima nešto novo da kaže bilo to ispravno ili ne. On sa druge strane dudla istu priču najmanje 20 godina, koja uzgred rečeno više nije ni u modi niti nešto novo. Štaviše kiti se tuđim perjem i nema ni muda da glavom i bradom izađe na svoj yt kanal i kaže ja stojim za to i to već se krije iza svog nicka. Teo, ako izađe knjiga, možda i bude njegovo ime. (eto onda +2 i svaka čast) I onda je teo za naučne analize. Idi ba uzmi ubi pa se pištolj.znaci slika i prilika psiholoskog teskog poremcaja...ovo je slucaj za naucnih analiza i experimenata
- -Chesterfield-
#7125 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Dozer wrote: ↑14/12/2025 19:44Ne vjerujem ni u sta, ali mogu pretpostavljati na bazi danas poznatih cinjenica o nasem sastavu.
Koji je konkretan eksperimentalni dokaz da je neživa hemija ikada prešla u samoreplicirajući organizam?I mislim da se radi o specificnom sklopu hemijskih elemenata u tacno odredjenim uslovima, iz kojih je doslo do formiranja prvog prostog jednocelijskog organizma.
Kako to da evolucija nema cilj, a ipak joj pripisuješ cilj opstanka?Taj jednocelijski organizam je, u cilju opstanka, postao kompleksniji.
Ako porijeklo života nije objašnjeno, na osnovu čega tvrdiš da sigurno znaš šta je nemoguće?Ono sto sigurno znamo jeste da zivot ne nastaje nikakvim magijama i nebulozama.
Da li neopažanje danas može biti dokaz za nemogućnost u uslovima koji više ne postoje?Nikad takvo nesto nismo vidjeli i zabiljezili.
Ako ti zapisi nisu empirijski podaci, zašto ih uopšte uvodiš u naučnu raspravu?Postoji more zapisa i opisa dolaska bogova s neba.