SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

drug_profi

#99526 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

nepass1 wrote: 09/12/2025 17:19
drug_profi wrote: 09/12/2025 15:48
Chmoljo wrote: 09/12/2025 15:40 mislim da je priča protiv ZZO klanje vola zbog kile mesa.

sigurno da ima načina da se poboljša trošenje, punjenje, obim zaštite, ali sam od sebe je to sistem koji se treba unaprjeđivati, nikako ukidati. najveći zagovarači ukidanja su oni kojima ne treba. kada dođe cica na kolica, a dođe, onda kuku majko, humana televizija za stvari koje su i ovdje rješive.
Ma ni u ludilu ukidanje ZZO. Ali reforma neka mora biti.
Ma jebeno je to skroz urediti. Privatnik ce natjerati ljekara da pise sto vise npr ne rtg vec ct, nemoj mu panklav da mu penicilin u injekciji da i to naplatim, da moze vise uzeti od zzo. I milion takvih caka imas. Ma to se knjiga od par hiljada stranica moze napisati i opet na kraju da nemas rjesenja.
Jos svi politicari kupuju soc mir preko zavoda i zdravsta. Jbg pola milijarde godisnje legne u zzo ks.
Zato kazem. Odredi limit godisnji spram visine uplate. I uvedi participaciju. Za sve preko toga nastavi u JZU.
Kako se sad DZO nosi sa fakturama PZU, tako nek se i ZZO nosi. Cilj bi trebao biti kvalitetna i potpuna medicinska usluga, a ne osakacena radi stednje.
HelaS

#99527 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by HelaS »

Naslovnica wrote: 09/12/2025 13:18 Ja sam babici kada su dijeti izlazili iz porodilišta, ona što ih zadnja premota, dao cvaju i donio tortu na odjel da se počaste.
Jel' to mito?
:?
Kad u trgovini pitaš prodavačicu i ona ti odgovori tako da budeš zadovoljan, kupiš li joj čokoladicu da se počasti? Ili, ostaviš li na kasi iste trgovine 20 KM bakšiša?
1Dante1

#99528 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by 1Dante1 »

To nije mito! Svaka organizacija MOZE da dobije poklon do X iznosa i na X nacin. Ipak, bilo koja organizacija ili stranka NE MOZE dobiti poklon U TOKU ili PRIJE usluge.
Naslovnica

#99529 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

HelaS wrote: 09/12/2025 23:23
Naslovnica wrote: 09/12/2025 13:18 Ja sam babici kada su dijeti izlazili iz porodilišta, ona što ih zadnja premota, dao cvaju i donio tortu na odjel da se počaste.
Jel' to mito?
:?
Kad u trgovini pitaš prodavačicu i ona ti odgovori tako da budeš zadovoljan, kupiš li joj čokoladicu da se počasti? Ili, ostaviš li na kasi iste trgovine 20 KM bakšiša?
Jedino ako ćeš u isti ravan stavljati previjanje i izlazak prvorođenog djeteta iz porodilišta, tu sreću, radost i zadovoljstvo, sa kupovinom u granapu...
made_in_sarajevo

#99530 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by made_in_sarajevo »

Samo treba uvesti kad odem npr. u ASA bolnicu na preglede, ljecenje kao sto bi otisao u dom zdravlja-bolnicu, sve do lezanja da pokrije ZZO i nek se zapise napomena. Daj mi izbor jer naprimjer radi majmuna doktora ja bi sutra dom zdravlja ugasio jer su skoro svi nesposobni idioti, a naplacuju masno uslugu od drzave. Evo kod mene mali 3 godine i vazda bronhitis, zadnjih 5 dana temperatura stalno ali bronhitis. Sreca majmun u domu zdravlja mu dao pancef i osuo se sutra dan, pa zavrsimo na pedijatri da bi se ustanovilo upala pluca. Ali nista mu nije brohnitis ima. Pa doktor gore gleda sve kroz sistem pa nadje snimak rtg od prije 2 godine isto bronhitis kad ono i tad po njemu upala pluca. Svaki put nismo ispod 20 dana prosli gripe jer gdje ces djetetu dati antibiotik, mali je da se truje. Naravno posebne najgore zelje roditeljima koji namjerno bolesnu djecu dovode u vrtic sve do.trenutka kad su previse ofirni. Cak doktor jebeni astronaut pita supruga sta ona misli da mu infuziju ukljuci jednu, posto nece da jede jer ga sumamed satra logicno. Rekao nam.covjek na pedijatri sad napadamo upalu pluca, pa cemo dalje rjesavati alergije na antibiotike i dallje sta bude, daj sad stetu saniraj od "bronhitisa". Sa godinu dana su ga sjebali u domu zdravlja jer isto dobar je malo sirupa. Dok nismo dosli u asa bolnicu jer je dijete se osusilo, ne jede, povraca sve ali nista mu nije da ga natjeramo da jede. U asa bolnicu usli, nalazi, soba, infuzija, usli u 8 izasli u 5, nije to isto dijete, cak sestre govore jel ovo isti djecak od jutros. Prosle godine 3 dana ase platili 1200km sa lezanjem, stomacni virus isto dobar je sirupa malo. Na kraju 3 dana dijete infuzije primalo stalno, za hospitalizacije bio hitno samo da biramo asa i privatna soba da mama ima gdje spavati ili kosevo pa spavaj na hodniku.

Dom zdravlja zlo najvece, ono sutra treba zatvoriti i otpustiti sve, a te pare okrenuti da koristimo privatne klinike
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#99531 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Truba »

treba uvesti da dobiješ i još toliko para koliko si potrošio u ASI
:mrgreen:
DaysleepeR

#99532 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by DaysleepeR »

made_in_sarajevo wrote: 10/12/2025 06:53 Samo treba uvesti kad odem npr. u ASA bolnicu na preglede, ljecenje kao sto bi otisao u dom zdravlja-bolnicu, sve do lezanja da pokrije ZZO i nek se zapise napomena. Daj mi izbor jer naprimjer radi majmuna doktora ja bi sutra dom zdravlja ugasio jer su skoro svi nesposobni idioti, a naplacuju masno uslugu od drzave. Evo kod mene mali 3 godine i vazda bronhitis, zadnjih 5 dana temperatura stalno ali bronhitis. Sreca majmun u domu zdravlja mu dao pancef i osuo se sutra dan, pa zavrsimo na pedijatri da bi se ustanovilo upala pluca. Ali nista mu nije brohnitis ima. Pa doktor gore gleda sve kroz sistem pa nadje snimak rtg od prije 2 godine isto bronhitis kad ono i tad po njemu upala pluca. Svaki put nismo ispod 20 dana prosli gripe jer gdje ces djetetu dati antibiotik, mali je da se truje. Naravno posebne najgore zelje roditeljima koji namjerno bolesnu djecu dovode u vrtic sve do.trenutka kad su previse ofirni. Cak doktor jebeni astronaut pita supruga sta ona misli da mu infuziju ukljuci jednu, posto nece da jede jer ga sumamed satra logicno. Rekao nam.covjek na pedijatri sad napadamo upalu pluca, pa cemo dalje rjesavati alergije na antibiotike i dallje sta bude, daj sad stetu saniraj od "bronhitisa". Sa godinu dana su ga sjebali u domu zdravlja jer isto dobar je malo sirupa. Dok nismo dosli u asa bolnicu jer je dijete se osusilo, ne jede, povraca sve ali nista mu nije da ga natjeramo da jede. U asa bolnicu usli, nalazi, soba, infuzija, usli u 8 izasli u 5, nije to isto dijete, cak sestre govore jel ovo isti djecak od jutros. Prosle godine 3 dana ase platili 1200km sa lezanjem, stomacni virus isto dobar je sirupa malo. Na kraju 3 dana dijete infuzije primalo stalno, za hospitalizacije bio hitno samo da biramo asa i privatna soba da mama ima gdje spavati ili kosevo pa spavaj na hodniku.

Dom zdravlja zlo najvece, ono sutra treba zatvoriti i otpustiti sve, a te pare okrenuti da koristimo privatne klinike
Cilj ASA bolnice kao i svake druge privatne medicinske ustanove i jeste da uđe u sistem ZZO.
Ogroman je fond u pitanju iza kojeg stoji država, zarada i profit su zagarantovani.
Ja koliko znam to im je plan od početka, a da li će uspjeti i kada, to je pitanje.
nepass1

#99533 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by nepass1 »

DaysleepeR wrote: 10/12/2025 09:15
made_in_sarajevo wrote: 10/12/2025 06:53 Samo treba uvesti kad odem npr. u ASA bolnicu na preglede, ljecenje kao sto bi otisao u dom zdravlja-bolnicu, sve do lezanja da pokrije ZZO i nek se zapise napomena. Daj mi izbor jer naprimjer radi majmuna doktora ja bi sutra dom zdravlja ugasio jer su skoro svi nesposobni idioti, a naplacuju masno uslugu od drzave. Evo kod mene mali 3 godine i vazda bronhitis, zadnjih 5 dana temperatura stalno ali bronhitis. Sreca majmun u domu zdravlja mu dao pancef i osuo se sutra dan, pa zavrsimo na pedijatri da bi se ustanovilo upala pluca. Ali nista mu nije brohnitis ima. Pa doktor gore gleda sve kroz sistem pa nadje snimak rtg od prije 2 godine isto bronhitis kad ono i tad po njemu upala pluca. Svaki put nismo ispod 20 dana prosli gripe jer gdje ces djetetu dati antibiotik, mali je da se truje. Naravno posebne najgore zelje roditeljima koji namjerno bolesnu djecu dovode u vrtic sve do.trenutka kad su previse ofirni. Cak doktor jebeni astronaut pita supruga sta ona misli da mu infuziju ukljuci jednu, posto nece da jede jer ga sumamed satra logicno. Rekao nam.covjek na pedijatri sad napadamo upalu pluca, pa cemo dalje rjesavati alergije na antibiotike i dallje sta bude, daj sad stetu saniraj od "bronhitisa". Sa godinu dana su ga sjebali u domu zdravlja jer isto dobar je malo sirupa. Dok nismo dosli u asa bolnicu jer je dijete se osusilo, ne jede, povraca sve ali nista mu nije da ga natjeramo da jede. U asa bolnicu usli, nalazi, soba, infuzija, usli u 8 izasli u 5, nije to isto dijete, cak sestre govore jel ovo isti djecak od jutros. Prosle godine 3 dana ase platili 1200km sa lezanjem, stomacni virus isto dobar je sirupa malo. Na kraju 3 dana dijete infuzije primalo stalno, za hospitalizacije bio hitno samo da biramo asa i privatna soba da mama ima gdje spavati ili kosevo pa spavaj na hodniku.

Cilj ASA bolnice kao i svake druge privatne medicinske ustanove i jeste da uđe u sistem ZZO.
Ogroman je fond u pitanju iza kojeg stoji država, zarada i profit su zagarantovani.
Ja koliko znam to im je plan od početka, a da li će uspjeti i kada, to je pitanje.
Vec je haman 100m iz zzo bilo prebaceno za pzu. Cak su htjeli ukinuti fin broj kreveta na kcus, kao viska ima. Ne mogu se sjetiti broja, a neda mi se roviti po dokumentima. Imao sam dopis ministarstva. Prosli ministar je to ganjao. To je bilo tik pred otvaranje asa bolnice.
Naravno da im je cilj da sto vise para uzmu od zzo. Tu su da zarade lovu ne sevap.
Jos su to pare "za koje niko ne pita"
Pocnes raditi po defaultu ti se odbija, nikad ne vidis te pare. Kad bi svi dobili platu pa tu lovu mi morali uplatiti za osiguranje drugacije bi se narod ophodio.
DaysleepeR

#99534 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by DaysleepeR »

nepass1 wrote: 10/12/2025 09:24

Vec je haman 100m iz zzo bilo prebaceno za pzu. Cak su htjeli ukinuti fin broj kreveta na kcus, kao viska ima. Ne mogu se sjetiti broja, a neda mi se roviti po dokumentima. Imao sam dopis ministarstva. Prosli ministar je to ganjao. To je bilo tik pred otvaranje asa bolnice.
Naravno da im je cilj da sto vise para uzmu od zzo. Tu su da zarade lovu ne sevap.
Pocnes raditi po defaultu ti se odbija, nikad ne vidis te pare. Kad bi svi dobili platu pa tu lovu mi morali uplatiti za osiguranje drugacije bi se narod ophodio.
Ja svoju hroničnu bolest liječim privatno jer da sam je liječio kroz sistem, ne bih više bio živ.
Modernizacija sistema ZZO je neophodan, velika većina građana s pravom smatra da pare koje uplaćuju za zdravstveno ništa ne donose.
nepass1

#99535 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by nepass1 »

Imati privatno zdravstvo je kao imati privatnu policiju ili vojsku.
Mislim ni sa ovim sada nije bajno ali tu vec drzava mora malo utegnuti. Od fakulteta, specijalizacija, opreme, pacijenata itd
nepass1

#99536 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by nepass1 »

DaysleepeR wrote: 10/12/2025 09:28
nepass1 wrote: 10/12/2025 09:24

Ja svoju hroničnu bolest liječim privatno jer da sam je liječio kroz sistem, ne bih više bio živ.
Modernizacija sistema ZZO je neophodan, velika većina građana s pravom smatra da pare koje uplaćuju za zdravstveno ništa ne donose.
Doci ce kad tad osnovno osiguranje i dodatno osiguranje, pa kad bude (karikiram) ko braking bad, ne pokriva vam osiguranje th nazalost
Ma treba tu svasta uraditi. Rekoh vec knjigu napisati i neces rijesiti. Ne moze njemacka, ne moze svedska, ne moze japan, niko ne moze da rjesi zdravstvo
Brat mi radi u privatnoj ord u de, kaze sav ti se posao svodi da sto vise naplatis. Mjesecno sastanak sa ekonomistom i gdje se moglo uzeti a nije. Frku sa gazdom imao, reko pacijentu dodji samo da pogledam. Nije naplatio 100e kontrolu. Kaze bio pac tri minute.
Ateista

#99537 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ateista »

tokio25 wrote: 09/12/2025 12:08
Ateista wrote: 09/12/2025 12:02
tokio25 wrote: 09/12/2025 11:56

cuj mijesam babe i zabe
itekako ima veze
jer je to krsenje zakona
svako krsenje zakona je borba da ne zazivi pravna drzava
ti mislis da je brzina tu bezveze
isto tako smrk misli da je zakon o drogi tu bezveze
neki ubica misli da je kazna za ubistvo bezveze itd
razlika je samo u ozbiljnosti i tezini djela al sustina je ista
Itekako mejesas, cak i u uredjenim drzama su saobracajni prekrsaji uobicajeni, samo pitanje koji i u kojoj mjeri.
I tamo ljudi voze brze, ne svi ali se vozi iznad ogranicenja,ako te uhvate olati se kazna i to je to.
Pri tome uredjene drzave imaju i uredjene puteve, pa se sigurnost ne rjesava radarima nego kvalitetnijim saobracajnicama.
alo jesi li ti normalan
naravno da se krsi u svakom sistemu samo sto tamo platis kaznu
tamo kad predas vozacku ajdde stistni pa vozi bez vozacke
tamo se potkupljuju i doktori al nije javno kao kod nas i kad uhvate doktora i pacijenta koji je platio oba gube vise nego sto imaju
tamo se isto krade na tenderima al zato kad ih uhvate ode se u zatvor a kod nas je to cak pozeljno

jbt koji sistem poremecenih vrijednosti i svim naporima se brani svoj komfor al smo prvi kad pljujemo vlast sto krade one sto dilaju one sto ubijaju i sl
a svima njima to sto rade je normalno
Pa i ja platim kaznu kao i svabo i austrijanac. Mislis da i tamo nema ljudi koji voze bez vozacke? Rizik jeste jer je velika kazna za to, kao i ovdje, ako bi me uhvatili opet bih platio kaznu. Da ne govorimo o tome sto u uredjenim drzavama imas i normalne puteve, pa imas autoputeve i kvalitetne magistrale, na kojima nema ni blizu kamera i policije kao kod nas.

Bezveze vodis pricu na nesto sto nema veze sa onim o cemu se govori, vise je bila prica o raznim stelama i zavrsavanju svega i svacega, to bi mi mogao prigovoriti jedino da ja sad imam stelu u policiji da mi ne uzmu vozacku i da ne moram platiti kaznu, niti imam koga niti to radim.
Odredjene stele sam znao koristiti, one koje sam smatrao stvarno bitnim i ne zalim zbog toga. Sve sto sam dobio preko stele sam svakako i zasluzio, a stela mi je sluzila samo da mi pomogne da dobijem ono sto zasluzujem da me ne izguraju oni koji su losiji ali imaju stelu, i ne zalim zbog toga.
Zivimo u takvom sistemu da je to nacin prezivljavanja, a ja bih bio najsretniji da smo uredjena drzava i da za tim nema nikakve potrebe.
Ta uredjenost bi se naravno odnosila i na saobracaj, jer bi se rjesavali stavrni problemi a ne zamazivali oci sacekusama i radarima.
tokio25

#99538 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by tokio25 »

Ateista wrote: 10/12/2025 09:47
Ateista wrote: 09/12/2025 12:02
Itekako mejesas, cak i u uredjenim drzama su saobracajni prekrsaji uobicajeni, samo pitanje koji i u kojoj mjeri.
I tamo ljudi voze brze, ne svi ali se vozi iznad ogranicenja,ako te uhvate olati se kazna i to je to.
Pri tome uredjene drzave imaju i uredjene puteve, pa se sigurnost ne rjesava radarima nego kvalitetnijim saobracajnicama.
alo jesi li ti normalan
tamo se potkupljuju i doktori al nije javno kao kod nas i kad uhvate doktora i pacijenta koji je platio oba gube vise nego sto imaju
tamo se isto krade na tenderima al zato kad ih uhvate ode se u zatvor a kod nas je to cak pozeljno

jbt koji sistem poremecenih vrijednosti i svim naporima se brani svoj komfor al smo prvi kad pljujemo vlast sto krade one sto dilaju one sto ubijaju i sl
Pa i ja platim kaznu kao i svabo i austrijanac. Mislis da i tamo nema ljudi koji voze bez vozacke? Rizik jeste jer je velika kazna za to, kao i ovdje, ako bi me uhvatili opet bih platio kaznu. Da ne govorimo o tome sto u uredjenim drzavama imas i normalne puteve, pa imas autoputeve i kvalitetne magistrale, na kojima nema ni blizu kamera i policije kao kod nas.

Bezveze vodis pricu na nesto sto nema veze sa onim o cemu se govori, vise je bila prica o raznim stelama i zavrsavanju svega i svacega, to bi mi mogao prigovoriti jedino da ja sad imam stelu u policiji da mi ne uzmu vozacku i da ne moram platiti kaznu, niti imam koga niti to radim.
Odredjene stele sam znao koristiti, one koje sam smatrao stvarno bitnim i ne zalim zbog toga. Sve sto sam dobio preko stele sam svakako i zasluzio, a stela mi je sluzila samo da mi pomogne da dobijem ono sto zasluzujem da me ne izguraju oni koji su losiji ali imaju stelu, i ne zalim zbog toga.
Zivimo u takvom sistemu da je to nacin prezivljavanja, a ja bih bio najsretniji da smo uredjena drzava i da za tim nema nikakve potrebe.
Ta uredjenost bi se naravno odnosila i na saobracaj, jer bi se rjesavali stavrni problemi a ne zamazivali oci sacekusama i radarima.
ima tamo bez vozacke vozi "bosnjo" iz kojeg nije izasao balkanski mentalitet

pa nemas normalne puteve jer si ti ja peti deseti uzeo na tenderu i onda umjesto 10 cm debljine cesta je 3cm itd itd
jer nam je draze da uzmemo sebi nego svima da ide u korist
90% ljudi bi kralo milione samo da je u prilici zato placa stele tamo gdje moze kao sto si ti uradio
i svako misli da je zasluzio i onda ti ja peti najebe jer je on dobio zasluzeno
Ateista

#99539 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ateista »

tokio25 wrote: 10/12/2025 09:55

alo jesi li ti normalan

pa nemas normalne puteve jer si ti ja peti deseti uzeo na tenderu i onda umjesto 10 cm debljine cesta je 3cm itd itd
90% ljudi bi kralo milione samo da je u prilici zato placa stele tamo gdje moze kao sto si ti uradio
Ne samo bosnjo, ali nema veze.
Ja nisam uzeo na tenderu i nisam nikoga ni na cemu zakinuo, tako da to mozes uputiti nekom drugom.
Kao sto sam rekao, ja se samo potrduim da dobijem ono sto sam zasluzio, odnosno da se ispravim - bar blizu onoga sto sam zasluzio i sto bih dobio u normalnoj i uredjenoj drzavi, jer i ono malo stela sto sam iskoristio su sitnice i nisu ni blizu dovoljno jake da bih dobio ono sto stvarno trebam dobiti.
Opet da se vratim na zdravstvo, dijete mi je umalo platilo glavom zbog nemara 3 doktora, i pored toga sto je jednom od njih bilo placeno, i ti onda dovodis u pitanje da li sam stvarno to zasluzio ili samo mislim da jesam?
tokio25

#99540 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by tokio25 »

Ateista wrote: 10/12/2025 09:59

Ja nisam uzeo na tenderu i nisam nikoga ni na cemu zakinuo, tako da to mozes uputiti nekom drugom.
Kao sto sam rekao, ja se samo potrduim da dobijem ono sto sam zasluzio, odnosno da se ispravim - bar blizu onoga sto sam zasluzio i sto bih dobio u normalnoj i uredjenoj drzavi, jer i ono malo stela sto sam iskoristio su sitnice i nisu ni blizu dovoljno jake da bih dobio ono sto stvarno trebam dobiti.
Opet da se vratim na zdravstvo, dijete mi je umalo platilo glavom zbog nemara 3 doktora, i pored toga sto je jednom od njih bilo placeno, i ti onda dovodis u pitanje da li sam stvarno to zasluzio ili samo mislim da jesam?
ne budi bukvalac nisam mislio konkretno na tebe
vidis da sam odmah poslije i sebe pomenuo al nebitno
ja ti kazem svako misli da je zasluzio i onaj sto ukrade 10 maraka i onaj sto ukrade 10 miliona
vidis ovo sa autocestama firma vratila 5 miliona jer je nelegalno dobila
a to je kap u moru
na ac je utroseno koliko milijardi i koliko je izgradjeno tj za koliko
i tu ti je odgovor zasto imamo ovakve ceste
pa samo vidi one imovinske kartone politicara i to je ono sto su prikazali a sto nisu
kako su ta 3 doktora dobili diplomu? u "travniku" ili sto su ucili?
eto zbog stvari koje ti branis dijete ti imalo problem
Ateista

#99541 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ateista »

tokio25 wrote: 10/12/2025 10:06

ja ti kazem svako misli da je zasluzio i onaj sto ukrade 10 maraka i onaj sto ukrade 10 miliona
a to je kap u moru
pa samo vidi one imovinske kartone politicara i to je ono sto su prikazali a sto nisu
Sa tim se slazem, ali me nisi shvatio, ja ne branim to o cemu govoris, vec upravo hocu da kazem da je to korijen svih problema - taj krupni kriminal i korupcija na visokom nivou, a ne to sto obicni ljudi plate nekad neku stelu da bi nesto mogli zavrsiti kako treba, jer na normalan nacin ne mogu.
Da nije te korupcije na visokom nivou, onda ne bi bilo ni potrebe za ovom manjom, u tome je fazon. Naravno da bi uvijek bilo onih koji su navikli tako da rade, i za sitnice, ali veliki broj ljudi ne bi to radio ako ne bi bilo potrebe i ako bi nam drzava bila uredjena.
tokio25

#99542 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by tokio25 »

Ateista wrote: 10/12/2025 10:15
a to je kap u moru
Sa tim se slazem, ali me nisi shvatio, ja ne branim to o cemu govoris, vec upravo hocu da kazem da je to korijen svih problema - taj krupni kriminal i korupcija na visokom nivou, a ne to sto obicni ljudi plate nekad neku stelu da bi nesto mogli zavrsiti kako treba, jer na normalan nacin ne mogu.
Da nije te korupcije na visokom nivou, onda ne bi bilo ni potrebe za ovom manjom, u tome je fazon. Naravno da bi uvijek bilo onih koji su navikli tako da rade, i za sitnice, ali veliki broj ljudi ne bi to radio ako ne bi bilo potrebe i ako bi nam drzava bila uredjena.
bolan isto je to
ovaj mali ne moze potplatiti vise da bi dobio milione na guzove u tome je njihov problem
i ti bi trazio stelu da budes ministar da si u toj poziciji jer mislis da si sposobniji od drugog kandidata
taj krupni kriminal je samo mogucnost pojedinca
on moze ukrasti 10 miliona a ti ja itd mozemo ukrasti 100 maraka
evo uzmi male gazde i kad si vidio fiskalni kod njih?
i na kraju kako ce drzava biti uredjena ako ja trazim od tebe u opstini neki papir preko reda i sl
HelaS

#99543 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by HelaS »

Jebiga, vas dvojica ste zajahali po ovoj temi evo već dvije stranice. Šta vam je, trolate temu. Imate PP i tamo se jašite. Da je barem zanimljivo i da se da pročitati to što pišete, pa hajde.... :-)
tokio25

#99544 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by tokio25 »

HelaS wrote: 10/12/2025 10:22 Jebiga, vas dvojica ste zajahali po ovoj temi evo već dvije stranice. Šta vam je, trolate temu. Imate PP i tamo se jašite. Da je barem zanimljivo i da se da pročitati to što pišete, pa hajde.... :-)
idi parkiraj na cestu
GarfieldLover

#99545 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by GarfieldLover »

Jutros na brzoj cesti, pravac prema Blažuju. blizu odvajanja za Otes, izvlače smrskan automobil. Obzirom da je to bilo oko 7, vjerovatno se nesreća dogodila puno ranije. Ni na jednom portalu ne nađoh ništa o tome?
Ateista

#99546 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ateista »

tokio25 wrote: 10/12/2025 10:24
HelaS wrote: 10/12/2025 10:22 Jebiga, vas dvojica ste zajahali po ovoj temi evo već dvije stranice. Šta vam je, trolate temu. Imate PP i tamo se jašite. Da je barem zanimljivo i da se da pročitati to što pišete, pa hajde.... :-)
idi parkiraj na cestu
:lol: :lol:
Ateista

#99547 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ateista »

tokio25 wrote: 10/12/2025 10:22
Ateista wrote: 10/12/2025 10:15

a to je kap u moru
bolan isto je to
ovaj mali ne moze potplatiti vise da bi dobio milione na guzove u tome je njihov problem
i ti bi trazio stelu da budes ministar da si u toj poziciji jer mislis da si sposobniji od drugog kandidata
taj krupni kriminal je samo mogucnost pojedinca
on moze ukrasti 10 miliona a ti ja itd mozemo ukrasti 100 maraka
evo uzmi male gazde i kad si vidio fiskalni kod njih?
i na kraju kako ce drzava biti uredjena ako ja trazim od tebe u opstini neki papir preko reda i sl
Nije isto, nije samo stvar koji je iznos, vec motiva i ko je napravio sistem.
Jedno je kad neko ciljano napravi takav sistem da bi mogao krasti, pa nebitno jeli 100KM ili 100 miliona, ali kada neko ciljano pravi sistem koji ce to omoguciti. Druga je prica kada neko samo zeli normalno da zivi i radi svoj posao, ali jednostavno nista ne funkcionise zbog onih koji su taj sistem napravili, i onda da bi mogao normalno funkcionisati primoran je da u odredjenoj mjeri koristi veze i stele da bi bar normalno zivio.
Ne bih trazio stelu da budem ministar jer to nije posao za mene, bez obzira na to sto bih imao veca primanja, znam u cemu sam dobar a u cemu nisam, ne bih ni zelio raditi posao koji nije za mene. Zato nisam imao problem da mi stari potrazi stelu da upisem fakultet koji me zanima, ne sto nisam mogao poloziti prijemni, vec me bilo strah da me ne izguraju oni sa stelom ako ja ne budem imao nikog iza sebe, pogotovo sto jedan od predmeta nije bas egzaktan i bila je velika mogucnost manipulacije rezultata, tako da sam trazio samo fer i posteno bodovanje, da me ne izguraju, nista vise. Isto i za vozacki, samo mi je bilo bitno da me ne zajebavaju sa cakama da bi me namjerno oborili, nisam ocekivao da mi gledaju kroz prste stvarne greske.

Kad govorimo o fiskalnom racunu, ako imamo sistem napravljen da se izvlaci lova iz budzeta, i da vecina tog novca zavrsi u dzepovima onih koji su napravili taj sistem umjesto za javno dobro, kada je previse uhljebljenih koji su svrha sami sebi a ne da budu u sluzbi gradjana, kada su porezi i doprinosi previsoki jer valja to sve poplacati iako mi gradjani ne dobijemo od drzave ono sto trebamo za taj novac, sasvim je ocekivano da ce mnogi sakrivati dio prometa jer su svjesni da novac koji daju drzavi ne ide gdje treba. Naravno da tu ima i iskoristavanja za ekstra profit, ali nije da nema i ovih koji bi stvarno tesko opstali sa svim nametima, pri tome uopste ne govorim o sebi jer nemam svoju firmu.
Svabo nema problem da plati regularno sve sto treba, zato sto zna i vidi gdje te pare odu, on kao gradjanin itekako ima koristi od toga, i kod nas bi bilo vise onih koji ne bi htjeli sakrivati promet da znaju da se pare ulazu u stvari korisne za drustvo.
Naslovnica

#99548 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

Ono, kada ti @HelaS ka'e da trolaš temu, 'nači...
:lol:
tokio25

#99549 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by tokio25 »

helas je sam crna hronika
onaj tip sto se hvali ja sam sarajlija pljuje vlast pljuje doslje sto su mu uzeli sve sto ne daju domacim da zive
kritikuje vlast za sve
al njegov modus operandi je vjerovatno ide na posao vrati se parkira nepropisno gdje god ode gleda da ne plati drzavi bilo sta sto moze izbjeci i po mogucnosti svaku transakciju ispod ruke odradi da on ima da se hvali da je snalazljiv
ono u biti o cemu pricamo i sto je cini mi se darius dobro detektovao

nama je u krvi da zajebemo samo da dokazemo da smo "snalazljiviji" od "snalazljivih" pa makar nemali nikakvu korist
Logovan

#99550 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Logovan »

Uđe FUP u prostorije Holand taksija
Post Reply