tokio25 wrote: ↑10/12/2025 10:22
Ateista wrote: ↑10/12/2025 10:15
tokio25 wrote: ↑10/12/2025 10:06
ne budi bukvalac nisam mislio konkretno na tebe
vidis da sam odmah poslije i sebe pomenuo al nebitno
ja ti kazem svako misli da je zasluzio i onaj sto ukrade 10 maraka i onaj sto ukrade 10 miliona
vidis ovo sa autocestama firma vratila 5 miliona jer je nelegalno dobila
a to je kap u moru
na ac je utroseno koliko milijardi i koliko je izgradjeno tj za koliko
i tu ti je odgovor zasto imamo ovakve ceste
pa samo vidi one imovinske kartone politicara i to je ono sto su prikazali a sto nisu
kako su ta 3 doktora dobili diplomu? u "travniku" ili sto su ucili?
eto zbog stvari koje ti branis dijete ti imalo problem
Sa tim se slazem, ali me nisi shvatio, ja ne branim to o cemu govoris, vec upravo hocu da kazem da je to korijen svih problema - taj krupni kriminal i korupcija na visokom nivou, a ne to sto obicni ljudi plate nekad neku stelu da bi nesto mogli zavrsiti kako treba, jer na normalan nacin ne mogu.
Da nije te korupcije na visokom nivou, onda ne bi bilo ni potrebe za ovom manjom, u tome je fazon. Naravno da bi uvijek bilo onih koji su navikli tako da rade, i za sitnice, ali veliki broj ljudi ne bi to radio ako ne bi bilo potrebe i ako bi nam drzava bila uredjena.
bolan isto je to
ovaj mali ne moze potplatiti vise da bi dobio milione na guzove u tome je njihov problem
i ti bi trazio stelu da budes ministar da si u toj poziciji jer mislis da si sposobniji od drugog kandidata
taj krupni kriminal je samo mogucnost pojedinca
on moze ukrasti 10 miliona a ti ja itd mozemo ukrasti 100 maraka
evo uzmi male gazde i kad si vidio fiskalni kod njih?
i na kraju kako ce drzava biti uredjena ako ja trazim od tebe u opstini neki papir preko reda i sl
Nije isto, nije samo stvar koji je iznos, vec motiva i ko je napravio sistem.
Jedno je kad neko ciljano napravi takav sistem da bi mogao krasti, pa nebitno jeli 100KM ili 100 miliona, ali kada neko ciljano pravi sistem koji ce to omoguciti. Druga je prica kada neko samo zeli normalno da zivi i radi svoj posao, ali jednostavno nista ne funkcionise zbog onih koji su taj sistem napravili, i onda da bi mogao normalno funkcionisati primoran je da u odredjenoj mjeri koristi veze i stele da bi bar normalno zivio.
Ne bih trazio stelu da budem ministar jer to nije posao za mene, bez obzira na to sto bih imao veca primanja, znam u cemu sam dobar a u cemu nisam, ne bih ni zelio raditi posao koji nije za mene. Zato nisam imao problem da mi stari potrazi stelu da upisem fakultet koji me zanima, ne sto nisam mogao poloziti prijemni, vec me bilo strah da me ne izguraju oni sa stelom ako ja ne budem imao nikog iza sebe, pogotovo sto jedan od predmeta nije bas egzaktan i bila je velika mogucnost manipulacije rezultata, tako da sam trazio samo fer i posteno bodovanje, da me ne izguraju, nista vise. Isto i za vozacki, samo mi je bilo bitno da me ne zajebavaju sa cakama da bi me namjerno oborili, nisam ocekivao da mi gledaju kroz prste stvarne greske.
Kad govorimo o fiskalnom racunu, ako imamo sistem napravljen da se izvlaci lova iz budzeta, i da vecina tog novca zavrsi u dzepovima onih koji su napravili taj sistem umjesto za javno dobro, kada je previse uhljebljenih koji su svrha sami sebi a ne da budu u sluzbi gradjana, kada su porezi i doprinosi previsoki jer valja to sve poplacati iako mi gradjani ne dobijemo od drzave ono sto trebamo za taj novac, sasvim je ocekivano da ce mnogi sakrivati dio prometa jer su svjesni da novac koji daju drzavi ne ide gdje treba. Naravno da tu ima i iskoristavanja za ekstra profit, ali nije da nema i ovih koji bi stvarno tesko opstali sa svim nametima, pri tome uopste ne govorim o sebi jer nemam svoju firmu.
Svabo nema problem da plati regularno sve sto treba, zato sto zna i vidi gdje te pare odu, on kao gradjanin itekako ima koristi od toga, i kod nas bi bilo vise onih koji ne bi htjeli sakrivati promet da znaju da se pare ulazu u stvari korisne za drustvo.