SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

nepass1

#99501 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by nepass1 »

drug_profi wrote: 09/12/2025 14:08
nepass1 wrote: 09/12/2025 14:00 Pogledaj esencijalnu listu u ks, pogledaj koliko insulin kosta, koliko kosta ciklus hemoterapije, koliko kosta operacija, koliko uposlenika imas u zdravstvu?!
Kum i urgentni u opstoj ove godine 83k ljudi zbrinuli, 83k?! 250 ljudi dnevno.
Solidarnost ovo-ono. Nisam protiv, ali daj ba da ja koji punim tu kasu imam nekav tretman VIP ili bilo šta, da bih mogao i dalje da punim kasu, a ne da postanem arhiva na Barama. Daj da eto iz tih 4000 sto uplatim mogu bar milju potrositi na ljekara/zubara po svom izboru.
I ja sad sa ovog gledista zdrav prav mogu reci daj ti meni moje pare ja cu ih trositi na zdravstvo sam. Ali Bgm cim je malo ozbiljnije i skuplje druga prica. Imas ljudi kojima je th mjesecno 3kKM, znaci samo tablete, insulin itd gdje su mu jos pregledi i kontrole.
Zena u mene uveliko zagovarala da se ne uplacuje zdravstvo. Kad hop djete bolesno, izmjestaj u tursku, 20 dana bolnice, sama operacija tad 19k€, noc u bolnici 150€ (samo spavanje bez ikakve usluge osoblja), sve zavod plati.
Nikad vise progovorila nije
I ja dan danas djete privatno vodim zbog ljekara koji ne radi ni u jednoj JU i komocije da ne cekam po jezeru satima jer jedan dr radi za tri kantona
NediM17

#99502 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by NediM17 »

31.8. nedjelja, supruga primijetila krv u mokraći, inače stalno troši antikoagulante nakon zamjene srčanog zaliska u februaru kod Kacile.
Panika, trčimo u vojnu na urgentni, nema šta, bili su ljubazni, ali rekoše mi nemamo dežurnog specijaliste urologa, idite u hitnu po uputnicu pa na Koševo. U hitnoj jedno na drugoj, umalo se ne potukoše, jes' RVI, nije RVI, ima prednost, nema prednost, laže, ne laže.
Zove kćerka, gdje smo, šta smo, rekoh joj, kaže idite u ASA bolnicu, imaju i oni Urgentni centar.
Odatle pravac ASA bolnica, od ulaska u krug i parkinga do prijema i pregleda, brza muzika.
Daj krv, mokraću, UZV, nalazi gotovi u rekordnom roku, srećom ništa ozbiljno, pijesak se pokrenuo, iziritirao kanale, u komb. sa antikoagulansima prokrvarila.
Dobila terapiju, platili cca. 200 KM uz penzionerski popust od 20%, do apoteke po lijekove i kući.
Da smo bogdo odmah otišli pravo tamo umjesto gubljenja vremena po ovim javnim zdravstvenim ustanovama.
Slažem se, nisu svi ljudi u mogućnosti platiti privatnika, al' dok "državnom" doktoru kupiš "poklon" haman dođeš na isto.
Istina, srce je operisala na trošak ZZO, bog zna koliko bi ta operacija koštala da smo morali platiti.
Tako da neka i javnog zdravstva i ZZO.
Last edited by NediM17 on 09/12/2025 14:32, edited 1 time in total.
tokio25

#99503 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by tokio25 »

pa evo primjer mene i kolege
ja citav radni vijek otisao kod doktora mozda 5 puta
kolega 26 tableta dnevno pije za sve svoje bolesti
Sociolog

#99504 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Sociolog »

NediM17 wrote: 09/12/2025 14:31 31.8. nedjelja, supruga primijetila krv u mokraći, inače stalno troši antikoagulante nakon zamjene srčanog zaliska u februaru kod Kacile.
Panika, trčimo u vojnu na urgentni, nema šta, bili su ljubazni, ali rekoše mi nemamo dežurnog specijaliste urologa, idite u hitnu po uputnicu pa na Koševo. U hitnoj jedno na drugoj, umalo se ne potukoše, jes' RVI, nije RVI, ima prednost, nema prednost, laže, ne laže.
Zove kćerka, gdje smo, šta smo, rekoh joj, kaže idite u ASA bolnicu, imaju i oni Urgentni centar.
Odatle pravac ASA bolnica, od ulaska u krug i parkinga do prijema i pregleda, brza muzika.
Daj krv, mokraću, UZV, nalazi gotovi u rekordnom roku, srećom ništa ozbiljno, pijesak se pokrenuo, iziritirao kanale, u komb. sa antikoagulansima prokrvarila.
Dobila terapiju, platili cca. 200 KM uz penzionerski popust od 20%, do apoteke po lijekove i kući.
Da smo bogdo odmah otišli pravo tamo umjesto gubljenja vremena po ovim javnim zdravstvenim ustanovama.
Slažem se, nisu svi ljudi u mogućnosti platiti privatnika, al' dok "državnom" doktoru kupiš "poklon" haman dođeš na isto.
Istina, srce je operisala na trošak ZZO, bog zna koliko bi ta operacija koštala da smo morali platiti.
Upravo tako :thumbup:
muha_sa

#99505 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by muha_sa »

Ne pamtim kad sam išo doktoru--osim što jednom u godini dvije nazovem da mi pusti uputnicu za laboratoriju---a i to kad vidim gužvu u hodniku pobjegnem u privatnu :D
Elem--pojavi mi se dupli vid i ja u hitnu--oni me u opštu i tamo provedoh 20 dana. Za tih 20 dana urade mi CT glave, oftamološki pregled sa CT-ociju, CT sinusa, kolor dopler, MR mozga, Mr orbite. Tretman kakav je Tito imo u Ljubljani :D
Šipak bih to mogo iz svog dzepa.
drug_profi

#99506 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Nisam ja protiv solidarnosti, ali se mora shvatiti da je preventiva najbolji način da se uštede te pare. Neke bolesti ne možeš predvidjeti, ali mnoge možeš na vrijeme otkriti i lako tretirati.
Zato je nužno da svako ima mogućnost pristupiti svom fondu ZZ i koristiti ga barem dijelom za preventivu po svom nahođenju.

Evo primjerice, osoba sa migrenama. Trpiće, neće ići doktoru jer joj doktor kaže da uzme tabletu. Neki će je možda i poslati na neke pretrage. To će biti razvučeno kroz mjesece, uz odsustva sa posla. Sistem je takav da te natjera da odustaneš od sebe.

Umjesto da joj kažu npr. izvolite odaberite specijalistu trošak do 25% vaše godišnje uplate će biti pokriven.
NediM17

#99507 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by NediM17 »

muha_sa wrote: 09/12/2025 14:34 Ne pamtim kad sam išo doktoru--osim što jednom u godini dvije nazovem da mi pusti uputnicu za laboratoriju---a i to kad vidim gužvu u hodniku pobjegnem u privatnu :D
Elem--pojavi mi se dupli vid i ja u hitnu--oni me u opštu i tamo provedoh 20 dana. Za tih 20 dana urade mi CT glave, oftamološki pregled sa CT-ociju, CT sinusa, kolor dopler, MR mozga, Mr orbite. Tretman kakav je Tito imo u Ljubljani :D
Ma ovaj japanac konta vazda će mu biti 25.
Ja do prije 2 mjeseca nikakve lijekove nisam trošio osim aspirina 100 nakon kovida.
Sad stoja lijekova mjesečno.
nepass1

#99508 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by nepass1 »

NediM17 wrote: 09/12/2025 14:31 31.8. nedjelja, supruga primijetila krv u mokraći, inače stalno troši antikoagulante nakon zamjene srčanog zaliska u februaru kod Kacile.
U hitnoj bila tri covjeka hitna, ostalo ustekala ga ledja, boli ga grlo, slini, ima 20min temp 37.1 itd
drug_profi

#99509 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Moji su lijekovi 11 maraka ukupno mjesečno, telefonom ili mailom produžavam terapiju. Zadnji put bio u porodičnoj prije godinu i po.
Zato uredno koristim DZO. Specijalisti, kontrole... dok ne odem u penziju. Onda štamibogda...
NediM17

#99510 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by NediM17 »

Ja do sad' nisam ni imao ovo domaće zdravstveno osiguranje, platim pregled, lijekove firma mi vrati 80%.
Sad bgm doš'o vakat za ozbiljnije zdravstvene preglede, koronografija, možda stent, moraću se osigurati u ZZO KS preko supruge penzionera federalnog PIO da to obavim jer su u pitanju cifre reda veličine nekoliko hiljada KM.
Tako da, ponavljam, neka i javnog zdravstva i ZZO za ne daj boze vecih i skupih zahvata.
drug_profi

#99511 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Odosmo sa teme skroz, ali ja mislim da se mogu vrlo lijepo rijšiti ove stvari uz kombinaciju ZZO i DZO, sa ugovorima PZU sa ZZO.
Pa naprimjer imaš pokriće u PZU recimo 70-75% usluge od DZO do iznosa od recimo 25-30% svoje godišnje uplate.
Pa uzmeš DZO neki dodatni mali da ti pokriva i tih 25-30% usluge PZU.

Nije fond previše opterećen jer se radi po indikaciji i uputnici, trošak pregleda kao i u JZU, a građanin plaća razliku cijene, ili iz džepa ili preko DZO.
moimoi

#99512 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by moimoi »

Asa ima urgentnu, ali jos uvijek, nazalost, vikendom nema specijalista.. tj ukoliko je hitna op u pitanju.. ne gine ti javna bolnica… ha kosevo.. ha vojna… ovisi od dezure.

Vojna je uvijek bila iznad koseva. To se znalo. Nije svako mogao u vojnu onomad.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#99513 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Chmoljo »

mislim da je priča protiv ZZO klanje vola zbog kile mesa.

sigurno da ima načina da se poboljša trošenje, punjenje, obim zaštite, ali sam od sebe je to sistem koji se treba unaprjeđivati, nikako ukidati. najveći zagovarači ukidanja su oni kojima ne treba. kada dođe cica na kolica, a dođe, onda kuku majko, humana televizija za stvari koje su i ovdje rješive.
drug_profi

#99514 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Chmoljo wrote: 09/12/2025 15:40 mislim da je priča protiv ZZO klanje vola zbog kile mesa.

sigurno da ima načina da se poboljša trošenje, punjenje, obim zaštite, ali sam od sebe je to sistem koji se treba unaprjeđivati, nikako ukidati. najveći zagovarači ukidanja su oni kojima ne treba. kada dođe cica na kolica, a dođe, onda kuku majko, humana televizija za stvari koje su i ovdje rješive.
Ma ni u ludilu ukidanje ZZO. Ali reforma neka mora biti.
Naslovnica

#99515 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

dječak sa šibicama wrote: 09/12/2025 13:23 Taj poklon je jos i gori, po meni, on odradio posao a ja mu dajem poklon. On taj posao ne radi besplatno, ko meni daje poklon jer zavrsim posao, niko.

Ona cokolada, ja je htio dati jer eto poklon, jer zena radi svoj posao. Nidze veze, zasto se kod nas podrazumjeva dfa je to normalno. Ok, lijepo je to pocasti sretan si jer je sve zavrsilo dobro, ali zasto ta navika. Ne radi nista besplatno, nije ti uslugu uradio, vec posao za koji se skolovao i za koji je placen.

Nego ima kod nas ta mahala, to nesto "sta ce jadni, malo su placeni", onda na izbore i zaokruzi onog ko malo placa doktore. Pa mater mi jebem.

Mi kao drustvo hranimo taj mentalitet nepotizma korupcije, kod nas je to valjda doslo od nekud, ne znam. Neki seoski obicaji, dodje komsija oteli ti kravu pa mu das sira mlijeka mesa.
TI si jedan od onih što od konobara čeka 20kpf kusura ako je račun za kafu 1.80KM.
O napojnici ne razmišljaš ni najgorim noćnim morama?
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#99516 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Chmoljo »

Naslovnica wrote: 09/12/2025 15:55
dječak sa šibicama wrote: 09/12/2025 13:23 Taj poklon je jos i gori, po meni, on odradio posao a ja mu dajem poklon. On taj posao ne radi besplatno, ko meni daje poklon jer zavrsim posao, niko.

Ona cokolada, ja je htio dati jer eto poklon, jer zena radi svoj posao. Nidze veze, zasto se kod nas podrazumjeva dfa je to normalno. Ok, lijepo je to pocasti sretan si jer je sve zavrsilo dobro, ali zasto ta navika. Ne radi nista besplatno, nije ti uslugu uradio, vec posao za koji se skolovao i za koji je placen.

Nego ima kod nas ta mahala, to nesto "sta ce jadni, malo su placeni", onda na izbore i zaokruzi onog ko malo placa doktore. Pa mater mi jebem.

Mi kao drustvo hranimo taj mentalitet nepotizma korupcije, kod nas je to valjda doslo od nekud, ne znam. Neki seoski obicaji, dodje komsija oteli ti kravu pa mu das sira mlijeka mesa.
TI si jedan od onih što od konobara čeka 20kpf kusura ako je račun za kafu 1.80KM.
Ta cokolada nije mito i po obicaju se pretjeruje. Svakako da taj neko odradi posao za koji je placen, ali moze ga uraditi preko kurca, da ti pici po zivcima ili sa osmijehom i da ti ustedi vrijeme i posavjetuje oko jos necega. Tu je cokolada cist znak da cijenis takav pristup i to je sve.

Necemo sad murgine price trava je korak do heroina, cokolada je korak do klepanja miliona.
senturk

#99517 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by senturk »

Chmoljo wrote: 09/12/2025 16:02
Naslovnica wrote: 09/12/2025 15:55

Ta cokolada nije mito i po obicaju se pretjeruje. Svakako da taj neko odradi posao za koji je placen, ali moze ga uraditi preko kurca, da ti pici po zivcima ili sa osmijehom i da ti ustedi vrijeme i posavjetuje oko jos necega. Tu je cokolada cist znak da cijenis takav pristup i to je sve.

Necemo sad murgine price trava je korak do heroina, cokolada je korak do klepanja miliona.

Bgm se ne bih slozio s tobom. Od cokolade se i krene pa na kraju dodje da treba dati 300 KM ako je neki veci glavonja u pitanju(pri tom mislim na specijalistu), zašto onda ne date teti na salteru gdje placate racune,,ili mozda uciteljici svaki mjesec ili roditeljski kada je,, ja sam mišljenja, pogotovo ako radis s ljudima,,ako ne volis svoj posao ,nemoj ga ni raditi,mozda neko ima ko uziva u tome , konkretno kod zdravstva,,svi oni rade vecinom i privatno pa ae znalo desiti da kaže da ne moze tu nesto snimiti ili sta vec da se dodje privatno, sve bi ja to zabranio,,doduse nije kanton Sarajevo ali jest TK, znam iz prve ruke kad se zena trebala poroditi moras donijeti neke osnovne stvari, da bi se ispostavilo da doticna doktorica nosi to kad kuci pregled vrsi. Tako da sto se mene tice,,policiji i doktorima nikad ne dati,,a bgm i ostalima ,
dječak sa šibicama

#99518 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by dječak sa šibicama »

Ja trazim od konobara da on meni da napojnicu.

Kako rekoh, naucili smo ih da dobijaju pare poklone umjetnine, ali svi smo kao protiv mita. Samo eto, "ko ne bi za sina povukao veze".
To tako pocinje i zavrsava mitologijom na sve strane.

tokio25

#99519 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by tokio25 »

NediM17 wrote: 09/12/2025 14:38
muha_sa wrote: 09/12/2025 14:34 Ne pamtim kad sam išo doktoru--osim što jednom u godini dvije nazovem da mi pusti uputnicu za laboratoriju---a i to kad vidim gužvu u hodniku pobjegnem u privatnu :D
Ma ovaj japanac konta vazda će mu biti 25.
Ja do prije 2 mjeseca nikakve lijekove nisam trošio osim aspirina 100 nakon kovida.
Sad stoja lijekova mjesečno.
ma nije to poenta moja
poenta je da meni ne treba doktor tako cesto al sutra ce trebati i valja to platiti
poenta je da je kolega sve placao pa ne bi ga pokrile 3 plate mjesecno sta ima tih medicinskih troskova
nepass1

#99520 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by nepass1 »

drug_profi wrote: 09/12/2025 15:48
Chmoljo wrote: 09/12/2025 15:40 mislim da je priča protiv ZZO klanje vola zbog kile mesa.

Ma jebeno je to skroz urediti. Privatnik ce natjerati ljekara da pise sto vise npr ne rtg vec ct, nemoj mu panklav da mu penicilin u injekciji da i to naplatim, da moze vise uzeti od zzo. I milion takvih caka imas. Ma to se knjiga od par hiljada stranica moze napisati i opet na kraju da nemas rjesenja.
Jos svi politicari kupuju soc mir preko zavoda i zdravsta. Jbg pola milijarde godisnje legne u zzo ks.
Naslovnica

#99521 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

dječak sa šibicama wrote: 09/12/2025 16:39 Ja trazim od konobara da on meni da napojnicu.

Kako rekoh, naucili smo ih da dobijaju pare poklone umjetnine, ali svi smo kao protiv mita. Samo eto, "ko ne bi za sina povukao veze".
To tako pocinje i zavrsava mitologijom na sve strane.

Čuj traži od konobara da on njemu daje napojnicu
:thumbup:
geralt

#99522 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by geralt »

nepass1 wrote: 09/12/2025 17:19
drug_profi wrote: 09/12/2025 15:48

Ma jebeno je to skroz urediti. Privatnik ce natjerati ljekara da pise sto vise npr ne rtg vec ct, nemoj mu panklav da mu penicilin u injekciji da i to naplatim, da moze vise uzeti od zzo. I milion takvih caka imas. Ma to se knjiga od par hiljada stranica moze napisati i opet na kraju da nemas rjesenja.
Jos svi politicari kupuju soc mir preko zavoda i zdravsta. Jbg pola milijarde godisnje legne u zzo ks.
Mislis da drzavne ustanove to vec ne rade? Meni je mama nepotrebno zdrava lezala danima u Vojnoj bolnici prije nekoliko godina. Dosla da uradi nalaze, oni imali praznih kreveta i odlucili da je ostave, da mogu poslati vecu fakturu ZZO.

Taj problem se jednostavno rjesava, u ZZO zaposlis ljude medicinske struke koji ce kontrolisati i odobravati fakture koje im se posalju, te traziti prethodno odobrenje za vece troskove koji nisu hitnog tipa. Samo sto se i tu vrlo lako moze otici u pogresnu krajnost, pa da ljudi pocnu umirati jer im cato iz osiguranja nije odobrio skupu terapiju ili zahvat koji su im stvarno potrebni (primjer Amerika).
nepass1

#99523 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by nepass1 »

Ne rade, nit ce raditi u toj mjeri kao privatnik. Nema po ju lezanja onako ako nije stela. Jer dr, odjel, sef odjela nema beneficije nikakve. Imao 5 ili 505 pac, plata ista. A sumnjam da je ismet licno odobrio prijem.
Lezao sam i ja da ne idem svaki dan kcus kuca dok mi nisu uz, rtg, nalaze uradili par dana. Izasli mi u susret.

Vidi radis sa ljudima, nije medicina 2+2=4. Ne mozes ti ekonomistu, inspektora zaposliti da odlucuje o th.
Haj ti reci za moje djete kad kcus predlaze izmjestanje jer se op ne radi u BIH da ipak treba pokusati lijekovima rjesiti.
Pa kad djetetu sta bude da te ogulim ko musa jarca. Ljudi su tu u pitanju, nije papir

A bile su komisije iz zzo koje su hodale i provjeravale. Sto je pac propisano th u vrijednosti 2kKM
Eh evo nalaz od kacile evo od zelije velije evo od zehre pa njima odi
Pa ode njima pa kazu pacijent ima hopb, ima dm mora taj i taj insulin pa imao tri infarkta mora od dilatrenda do xarelta pa mora fenix
E haj stisni i reci ukini mu xarelto, lantus itd prebaci ga na aspirin i siofor
muha_sa

#99524 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by muha_sa »

Što li je ovo na crnoj hronici--ne kontam :-)
Laplace

#99525 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

drug_profi wrote: 09/12/2025 14:38 Nisam ja protiv solidarnosti, ali se mora shvatiti da je preventiva najbolji način da se uštede te pare. Neke bolesti ne možeš predvidjeti, ali mnoge možeš na vrijeme otkriti i lako tretirati.
Zato je nužno da svako ima mogućnost pristupiti svom fondu ZZ i koristiti ga barem dijelom za preventivu po svom nahođenju.

Evo primjerice, osoba sa migrenama. Trpiće, neće ići doktoru jer joj doktor kaže da uzme tabletu. Neki će je možda i poslati na neke pretrage. To će biti razvučeno kroz mjesece, uz odsustva sa posla. Sistem je takav da te natjera da odustaneš od sebe.

Umjesto da joj kažu npr. izvolite odaberite specijalistu trošak do 25% vaše godišnje uplate će biti pokriven.
Ja odustanem prije nego što i vidim doktora. Čekanje u čekaonicama me ubija u pojam, radije bih da mi bez anestezije čupaju nokte.
Post Reply