SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

tokio25

#99476 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by tokio25 »

Ateista wrote: 09/12/2025 12:02
tokio25 wrote: 09/12/2025 11:56
Ateista wrote: 09/12/2025 11:53

Mijesas babe i zabe, nema ogranicenje brzine nikakve veze sa ovom pricom, ne da mi se opet o tome naglabati.
cuj mijesam babe i zabe
itekako ima veze
jer je to krsenje zakona
svako krsenje zakona je borba da ne zazivi pravna drzava
ti mislis da je brzina tu bezveze
isto tako smrk misli da je zakon o drogi tu bezveze
neki ubica misli da je kazna za ubistvo bezveze itd
razlika je samo u ozbiljnosti i tezini djela al sustina je ista
Itekako mejesas, cak i u uredjenim drzama su saobracajni prekrsaji uobicajeni, samo pitanje koji i u kojoj mjeri.
I tamo ljudi voze brze, ne svi ali se vozi iznad ogranicenja,ako te uhvate olati se kazna i to je to.
Pri tome uredjene drzave imaju i uredjene puteve, pa se sigurnost ne rjesava radarima nego kvalitetnijim saobracajnicama.
alo jesi li ti normalan
naravno da se krsi u svakom sistemu samo sto tamo platis kaznu
tamo kad predas vozacku ajdde stistni pa vozi bez vozacke
tamo se potkupljuju i doktori al nije javno kao kod nas i kad uhvate doktora i pacijenta koji je platio oba gube vise nego sto imaju
tamo se isto krade na tenderima al zato kad ih uhvate ode se u zatvor a kod nas je to cak pozeljno

jbt koji sistem poremecenih vrijednosti i svim naporima se brani svoj komfor al smo prvi kad pljujemo vlast sto krade one sto dilaju one sto ubijaju i sl
a svima njima to sto rade je normalno
dječak sa šibicama

#99477 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by dječak sa šibicama »

Svi smo posteni, a svi misle "bogami ja za svog sina/cerku/majku povlacim stelu ako je imam".

I svi to rade. Jer je sistem takav, i mentalitet takav, i moze ti se sve samo gaditi.

Jesam li mitologizirao doktora? jesam, jer sam morao. Da nisam, on ne bi radio svoj posao, i bliska osoba bi mozda preminula zbog toga. Ko bi kaznio doktora zbog nesavjesnog lijecenja u tom scenariju? niko.

Sistem mozda.

A ima i postenih ljudi, dozivio sam da doktorica nece uzeti mito makar se radilo o cokoladi, ne zeli ne pristaje vjera joj brani nebitno. Kad bi svi bili takvi, onda bi bili normalno drustvo, a takvi su nazalost izuzetak.
DonieBrasco

#99478 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by DonieBrasco »

Sit gladnom ne vjeruje ukratko.

Ali mnogi, opet pisem mnogi ljudi su blago recno monstrumi i moralne nakaze.
tokio25

#99479 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by tokio25 »

dječak sa šibicama wrote: 09/12/2025 12:11 Svi smo posteni, a svi misle "bogami ja za svog sina/cerku/majku povlacim stelu ako je imam".

I svi to rade. Jer je sistem takav, i mentalitet takav, i moze ti se sve samo gaditi.

Jesam li mitologizirao doktora? jesam, jer sam morao. Da nisam, on ne bi radio svoj posao, i bliska osoba bi mozda preminula zbog toga. Ko bi kaznio doktora zbog nesavjesnog lijecenja u tom scenariju? niko.

Sistem mozda.

A ima i postenih ljudi, dozivio sam da doktorica nece uzeti mito makar se radilo o cokoladi, ne zeli ne pristaje vjera joj brani nebitno. Kad bi svi bili takvi, onda bi bili normalno drustvo, a takvi su nazalost izuzetak.
pa za doktora kao sto rekoh i razumijem
i posteno od tebe sto kazes jesi li? jesam
i to je bar neki minimum i svako ce razumjeti to
al govoriti ma to je jer se mora ili nije to isto je bezorbazluk i branjenje sebe da si pokvaren
moimoi

#99480 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by moimoi »

U eu sve do 100eura se ne smatra mitom vec poklonom (cini mi se da je 100) ljudi i vani zele da se zahvale… naravno ne daju se pare vec pokloni u toj vrijednosti.. Nemojte misliti da toga nema.

Ono sto nema..ili ti nije toliko izrazeno jeste- koverte unaprijed.. dogovaranje .. vec odredjene cifre za radna mjesta, operacije etc.
HelaS

#99481 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by HelaS »

moimoi wrote: 09/12/2025 12:44 U eu sve do 100eura se ne smatra mitom vec poklonom (cini mi se da je 100) ljudi i vani zele da se zahvale… naravno ne daju se pare vec pokloni u toj vrijednosti.. Nemojte misliti da toga nema.

Ono sto nema..ili ti nije toliko izrazeno jeste- koverte unaprijed.. dogovaranje .. vec odredjene cifre za radna mjesta, operacije etc.
Takvo, nepisano, pravilo iz EU ne treba primjenjivati u BiH. Pa ni u EU, nigdje... Ne želim da dolazim u situaciju da me ljekar drugačije posmatra jer sam mu dao poklon od 99 KM a ti si mu dala poklon od 100 KM i da tebe stručnije i kvalitetnije tretira nego mene. Dao sam jednostavan primjer koji se može primjeniti bilo gdje. Dakle - bez ikakvih poklona. Svi ljekari, svi drugi službenici rade po ugovoru i za takav posao su plaćeni. Isto vrijedi i za konobare...
moimoi

#99482 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by moimoi »

HelaS wrote: 09/12/2025 12:48
moimoi wrote: 09/12/2025 12:44 U eu sve do 100eura se ne smatra mitom vec poklonom (cini mi se da je 100) ljudi i vani zele da se zahvale… naravno ne daju se pare vec pokloni u toj vrijednosti.. Nemojte misliti da toga nema.

Takvo, nepisano, pravilo iz EU ne treba primjenjivati u BiH. Pa ni u EU, nigdje... Ne želim da dolazim u situaciju da me ljekar drugačije posmatra jer sam mu dao poklon od 99 KM a ti si mu dala poklon od 100 KM i da tebe stručnije i kvalitetnije tretira nego mene. Dao sam jednostavan primjer koji se može primjeniti bilo gdje. Dakle - bez ikakvih poklona. Svi ljekari, svi drugi službenici rade po ugovoru i za takav posao su plaćeni. Isto vrijedi i za konobare...
Pa helas, poklon se ne daje unaprijed :D
HelaS

#99483 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by HelaS »

moimoi wrote: 09/12/2025 12:52

Naravno, ali ni liječenje nije završeno...
moimoi

#99484 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by moimoi »

HelaS wrote: 09/12/2025 12:53

Pa daju kada je zavrseno :) Zadnja kontrola.. flasa pica, torta za citav tim.. Nista to nije neuobicajeno vani niti cete iko radi toga gledati drugacije. Pogotovo pacijenti koji duzi vremenski period borave u bolnici… pa se zblize sa sestrama i dr. Logicno da takvi imaju potrebu da se zahvale. Sasvim ljudski.
Nema tu nikakvog mita.
nepass1

#99485 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by nepass1 »

moimoi wrote: 09/12/2025 12:59

Pa daju kada je zavrseno :) Zadnja kontrola.. flasa pica, torta za citav tim.. Nista to nije neuobicajeno vani niti cete iko radi toga gledati drugacije. Pogotovo pacijenti koji duzi vremenski period borave u bolnici… pa se zblize sa sestrama i dr. Logicno da takvi imaju potrebu da se zahvale. Sasvim ljudski.
Nema tu nikakvog mita.
Onda ih naviknes pa onaj sto lezi 10 dana i ode bez poklona kazu e gledaj ni pola kg kafe a mi oko njega skakali.
moimoi

#99486 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by moimoi »

nepass1 wrote: 09/12/2025 13:02
moimoi wrote: 09/12/2025 12:59

Nema tu nikakvog mita.
Onda ih naviknes pa onaj sto lezi 10 dana i ode bez poklona kazu e gledaj ni pola kg kafe a mi oko njega skakali.
:lol:

Njima je posao da “skacu” oko pacijenta. Da ostanu uljudni i profesionalni. Radi se o treningu i menadzmentu. Ko radi posao preko k..a dobije otkaz. Par prijava .. otkaz.
Zato nemas bezobrazluka kao u nasim drzavnim bolnicama.
Otidji u asu pa ces vidjeti kako su svi nasmijani, fini, uljudni.. jer znaju da nisu zasticeni k’o meDzedi vec ce dobiti otkaz ukoliko se pojave zalbe.
BadBoy

#99487 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by BadBoy »

darius_maximus wrote: 09/12/2025 09:04 Kao drugo, naš narod je navikao da traži štelu za sve.
Jer ako nije iskoristio sve mogućnosti i poznanstva, ispast će levat u odnosu na "snalažljivije" od njega.
Ovo je suština moje sociološke observacije našeg naroda
Naslovnica

#99488 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

Ja sam babici kada su dijeti izlazili iz porodilišta, ona što ih zadnja premota, dao cvaju i donio tortu na odjel da se počaste.
Jel' to mito?
:?
dječak sa šibicama

#99489 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by dječak sa šibicama »

Taj poklon je jos i gori, po meni, on odradio posao a ja mu dajem poklon. On taj posao ne radi besplatno, ko meni daje poklon jer zavrsim posao, niko.

Ona cokolada, ja je htio dati jer eto poklon, jer zena radi svoj posao. Nidze veze, zasto se kod nas podrazumjeva dfa je to normalno. Ok, lijepo je to pocasti sretan si jer je sve zavrsilo dobro, ali zasto ta navika. Ne radi nista besplatno, nije ti uslugu uradio, vec posao za koji se skolovao i za koji je placen.

Nego ima kod nas ta mahala, to nesto "sta ce jadni, malo su placeni", onda na izbore i zaokruzi onog ko malo placa doktore. Pa mater mi jebem.

Mi kao drustvo hranimo taj mentalitet nepotizma korupcije, kod nas je to valjda doslo od nekud, ne znam. Neki seoski obicaji, dodje komsija oteli ti kravu pa mu das sira mlijeka mesa.
peca777

#99490 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by peca777 »

Naslovnica wrote: 09/12/2025 13:18 Jel' to mito?
Nije. Postoje pravilnici koji npr kazu da smijes primiti do 99KM, ili koje vrste poklona i kada.

Da si zakitio po dolasku da tvoju suprugu prvu obilaze, iako je naredu 10ta reicmo, to bi bilo mito.
drug_profi

#99491 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

moimoi wrote: 09/12/2025 13:11 Otidji u asu pa ces vidjeti kako su svi nasmijani, fini, uljudni.. jer znaju da nisu zasticeni k’o meDzedi vec ce dobiti otkaz ukoliko se pojave zalbe.
Srećom imam pokriće DZO kao benefit u firmi i zadnje dvije godine ga obilato koristim. Nedavno sam isao kod dva specijalista u ASA. Nisam ni znao da postoje sve te neke pretrage da se stvori potpuna klinicka slika.
Neise. Za nula maraka i dva dana po jedan sat (iz auta u lift, iz lifta u ordinaciju), dobio preglede, dijagnoze, terapije i zaključak da sam u dobrom stanju i niskog rizika.

Polisa je u rangu nekih cca 700 maraka godisnje. Obuhvata svasta nesto, vanbolničko liječenje, pa i MRI i CT. Osim bolničkog liječenja.
Usporedbe radi, za ZZO se izdvaja iz moje plate oko 350 mjesečno, 4200 godišnje... za usluge koje su površne, zakašnjele, mukotrpno ostvarive...
Jednostavno ne razumijem gdje taj novac ide obzirom da mahom ljudi ne idu doktorima, zapuštaju se jer nemaju vrijeme ili im se usluga ne želi pružiti.
Kao kad sam ja tražio UZ abdomena jer mi je preporučena godišnja kontrola, pa onda ti zakaže UZ za 4 mjeseca...
Došao konačno taj dan, pita me koje su mi tegobe. Reko nemam tegoba imam samo preporuku da jednom godišnje uradim UZ radi cista na bubrezima i jetri. Haman se pokajao što mi je dao termin. Eto to je taj sistem koji je napravljen da novac nestaje u crnoj rupi. Zdravlje uopšte nije cilj.
nepass1

#99492 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by nepass1 »

dječak sa šibicama wrote: 09/12/2025 13:23 Taj poklon je jos i gori, po meni, on odradio posao a ja mu dajem poklon. On taj posao ne radi besplatno, ko meni daje poklon jer zavrsim posao, niko.

Ona cokolada, ja je htio dati jer eto poklon, jer zena radi svoj posao. Nidze veze, zasto se kod nas podrazumjeva dfa je to normalno. Ok, lijepo je to pocasti sretan si jer je sve zavrsilo dobro, ali zasto ta navika. Ne radi nista besplatno, nije ti uslugu uradio, vec posao za koji se skolovao i za koji je placen.

Nego ima kod nas ta mahala, to nesto "sta ce jadni, malo su placeni", onda na izbore i zaokruzi onog ko malo placa doktore. Pa mater mi jebem.

Mi kao drustvo hranimo taj mentalitet nepotizma korupcije, kod nas je to valjda doslo od nekud, ne znam. Neki seoski obicaji, dodje komsija oteli ti kravu pa mu das sira mlijeka mesa.
Ma joj ljudi se zakuju u kredit na 20g i donesu tortu u banku da ih pocaste :lol:
pepeljara

#99493 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by pepeljara »

Sve je do nas.

i do smeca koje se baca, do ne prijavljivanja krivicnih djela, do mita, do korupcije.
Zaboravljamo da je vlast ogledalo naroda.
nepass1

#99494 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by nepass1 »

drug_profi wrote: 09/12/2025 13:27
moimoi wrote: 09/12/2025 13:11 Otidji u asu pa ces vidjeti kako su svi nasmijani, fini, uljudni.. jer znaju da nisu zasticeni k’o meDzedi vec ce dobiti otkaz ukoliko se pojave zalbe.
Srećom imam pokriće DZO kao benefit u firmi i zadnje dvije godine ga obilato koristim. Nedavno sam isao kod dva specijalista u ASA. Nisam ni znao da postoje sve te neke pretrage da se stvori potpuna klinicka slika.
Neise. Za nula maraka i dva dana po jedan sat (iz auta u lift, iz lifta u ordinaciju), dobio preglede, dijagnoze, terapije i zaključak da sam u dobrom stanju i niskog rizika.

Polisa je u rangu nekih cca 700 maraka godisnje. Obuhvata svasta nesto, vanbolničko liječenje, pa i MRI i CT. Osim bolničkog liječenja.
Usporedbe radi, za ZZO se izdvaja iz moje plate oko 350 mjesečno, 4200 godišnje... za usluge koje su površne, zakašnjele, mukotrpno ostvarive...
Jednostavno ne razumijem gdje taj novac ide obzirom da mahom ljudi ne idu doktorima, zapuštaju se jer nemaju vrijeme ili im se usluga ne želi pružiti.
Kao kad sam ja tražio UZ abdomena jer mi je preporučena godišnja kontrola, pa onda ti zakaže UZ za 4 mjeseca...
Došao konačno taj dan, pita me koje su mi tegobe. Reko nemam tegoba imam samo preporuku da jednom godišnje uradim UZ radi cista na bubrezima i jetri. Haman se pokajao što mi je dao termin. Eto to je taj sistem koji je napravljen da novac nestaje u crnoj rupi. Zdravlje uopšte nije cilj.
Pogledaj esencijalnu listu u ks, pogledaj koliko insulin kosta, koliko kosta ciklus hemoterapije, koliko kosta operacija, koliko uposlenika imas u zdravstvu?!
Kum i urgentni u opstoj ove godine 83k ljudi zbrinuli, 83k?! 250 ljudi dnevno.
muha_sa

#99495 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by muha_sa »

Pošto sam 20 dana bio pacijent na neurologiji opšte bolnice (izašo prije 7 dana) sve pohvale osoblju--od doktora do higijenicarki.
Maksimalno se posvete pacijentu a o tehnicarima i sestrana je suvišno pisat jer ono što oni preživljavaju sa teškim pacijentima je rudarski poso a za tih 20 dana ni JEDNU sestru nit tehnicara smrknutu vidio nisam,
tokio25

#99496 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by tokio25 »

pomenuh da sam nedavno cekao 2 sata one sestre sto su radile ne samo da imaju posla sa stokom kakvih ima pacijenata i onih sto su uz pacijente i opet su nasmijane i hoce pomoci
drug_profi

#99497 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

nepass1 wrote: 09/12/2025 14:00 Pogledaj esencijalnu listu u ks, pogledaj koliko insulin kosta, koliko kosta ciklus hemoterapije, koliko kosta operacija, koliko uposlenika imas u zdravstvu?!
Kum i urgentni u opstoj ove godine 83k ljudi zbrinuli, 83k?! 250 ljudi dnevno.
Solidarnost ovo-ono. Nisam protiv, ali daj ba da ja koji punim tu kasu imam nekav tretman VIP ili bilo šta, da bih mogao i dalje da punim kasu, a ne da postanem arhiva na Barama. Daj da eto iz tih 4000 sto uplatim mogu bar milju potrositi na ljekara/zubara po svom izboru.
liaar
Grijem se na: na suze
Vozim: francusku nakazu

#99498 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by liaar »

Meni žena kad se porađala na GAK-u, kaže osjećala sam se isto lutka, kako ko naiđe tako ti dole gurne ruku da vidi situaciju. Čim sam ušla u sobu pitale je sestre "Čija si pacijentica" i kad je rekla da je privatno vodila sve i da nije ničija, onda je krenuo taj "default" tretman, gura ti ruke ko stigne, dođeš na red dok se "nečije" pregledaju. Ali te nečije gledaju isključivo ti doktori čiji si pacijent.

Meni moji nisu dali da im dam feninga, iako sam ja te pare pripremio za "ne daj Bože". Sreća reče mi punica "nema tu ne daj Bože, dijete izaći mora, ona je zdrava dijete je zdravo"

I eno maksumčeta 2 godine 9 mjeseci ništa mu ne fali a besplatno se rodio :D
drug_profi

#99499 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

E, ako može besplatno, a da imaš doktora, zašto ne bi?
Samo nazoveš prijatelja, koji ti je svakako sam od sebe rekao da mu javiš.

Ali ne, to je kriminal.
muha_sa

#99500 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by muha_sa »

Pratim--nek je okrugo broj postova :lol:
Post Reply