UBI sam ja davno prepravio jer ovakav kako su ga zamislili ne funkcionira.tokio25 wrote: ↑03/12/2025 11:23iskreno nisam ni na sta specificno misliotoska wrote: ↑02/12/2025 00:24Misliš vjerovatno na tkz. UBI, univerzalni osnovni dohodak svakom stanovniku.tokio25 wrote: ↑01/12/2025 20:06
u idealnom svijetu neka vrsta socijalizma je buducnost
ono socijalna pomoc neka a ljudi ce vjerovatno imati neke hobije od kojih zaradjuju i sl
vjerovatno ce u buducnosti postavka stvari biti skroz drugacija od ove koju smo naucili kao sto mi gledamo na srednji vijek vjerovatno razlicito nego na danas tako ce neko i nas gledati
vidi imali firme i radili u njima i sl
Znam da se već odavno eksperimentiše sa tim po zapadu, ali uvijek glasno objave početak, a ne i krajnje rezultate, izgleda da se nemaju baš čime pohvaliti nakon eksperimenta.
Socijalna pomoć je nešto drugo i ona mora opstati kakvo god bilo društveno uređenje.
Ideja o takvom dohotku zvuči lijepo i vrlo privlačno u teoriji, teško je uočiti mane na prvu, ali bi to možda bila jedna od opasnijih ideja po ljudsku psihu a onda i cijelo društvo. Ne vidim kako bi ta ideja moglo završiti dobro.
jednostavno sam mislio ono sta bi bilo idealno al je to utopija i nemoguce prvo zbog ljudi samih i njihovog stanja svijesti poimanja i sl
Po mom bi možda funkcionirao on i sistem taj.
Miksizam ili kako ga sada zovem Ljudskost/Čojstvo.