Da li će nas UI sve ostaviti bez posla?
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#1 Da li će nas UI sve ostaviti bez posla?
Naročito u Americi, sve više i više kompanija najavljuje da otpuštaju radnike zbog implementacije umjetne inteligencije, a neki stručnjaci već govore da će bi za nekoliko godina svaka profesija mogla nastradati.
Šta mislite o ovome? Naročito za vas starije, koji su vjerovatno sličnu situaciju imali kada su kompjuteri dospjeli na tržište?
Šta mislite o ovome? Naročito za vas starije, koji su vjerovatno sličnu situaciju imali kada su kompjuteri dospjeli na tržište?
- moon_walker_90
#2 Re: Da li će nas UI sve ostaviti bez posla?
Promijeni UI u AI, jer u IT svijetu UI asocira na User Interface a ne na Artificial Intelligence(AI - vjestacka inteligencija)PreWiBa wrote: ↑26/11/2025 21:41 Naročito u Americi, sve više i više kompanija najavljuje da otpuštaju radnike zbog implementacije umjetne inteligencije, a neki stručnjaci već govore da će bi za nekoliko godina svaka profesija mogla nastradati.
Definitivno da ce uzdrmati trziste rada i da ce neki ostati bez posla ali ce vjerujem i otvoriti neka nova.
Cinjenica je da ako ljudi ne budu radili, nece imati novca da trose sto bi rezultiralo krahom ekonomije.
-
HelaS
#3 Re: Da li će nas UI sve ostaviti bez posla?
PreWiBa wrote: ↑26/11/2025 21:41 Naročito u Americi, sve više i više kompanija najavljuje da otpuštaju radnike zbog implementacije umjetne inteligencije, a neki stručnjaci već govore da će bi za nekoliko godina svaka profesija mogla nastradati.
- Qler
#4 Re: Da li će nas UI sve ostaviti bez posla?
industrija je uvijek imala prekratnice, pa tako je i ova... mašina za štampanje je donijela revoluciju, pa su došla nova radna mjesta, pa auta, pa su umjesto kovača došli vulkanizeri, CAD pa umjesto ručnog crtanja, na PC, pa tako i poslije AI će doći novi poslovi...
a osim toga, dosta tih firmi i vraća ljude, jer su skontali da AI još uvijek nije na tom nivou, i da nije tako lako zamijeniti čovjeka još uvijek. Tako da, definitivno će doći do promjena, ali to je dio procesa koji se ponavlja već odavno kroz historiju...
a osim toga, dosta tih firmi i vraća ljude, jer su skontali da AI još uvijek nije na tom nivou, i da nije tako lako zamijeniti čovjeka još uvijek. Tako da, definitivno će doći do promjena, ali to je dio procesa koji se ponavlja već odavno kroz historiju...
- MMM1977
#5 Re: Da li će nas UI sve ostaviti bez posla?
Hoće, posebno će to osjetiti keramičari i limari
-
HelaS
- PreWiBa
- canvra888
#8 Re: Da li će nas UI sve ostaviti bez posla?
Može, i već jeste zamijenila određene specifične djelatnosti, ali kako će zamijeniti doktore, policajce, vatrogasce, nastavnike (posebno prvih razreda osnovne), vaspitačice, čistačice, komunalne radnike, radnike u ugostiteljstvu, profesionalne vozače (ne mislim da će autonomna vožnja ikada dostići toliki stadij sigurne vožnje), novinare (konkretno voditelje), političare, građevince, zanatske radnike, itd. itd.
Postoji fond poslova koji može zamijeniti, ali ogromnu većinu neće.
Postoji fond poslova koji može zamijeniti, ali ogromnu većinu neće.
- MMM1977
#9 Re: Da li će nas UI sve ostaviti bez posla?
A zaboravio si najvažnije profesije: prostitutke i političare, sta će biti sa njima?canvra888 wrote: ↑26/11/2025 21:59 Može, i već jeste zamijenila određene specifične djelatnosti, ali kako će zamijeniti doktore, policajce, vatrogasce, nastavnike (posebno prvih razreda osnovne), vaspitačice, čistačice, komunalne radnike, radnike u ugostiteljstvu, profesionalne vozače (ne mislim da će autonomna vožnja ikada dostići toliki stadij sigurne vožnje), novinare (konkretno voditelje), političare, građevince, zanatske radnike, itd. itd.
- Qler
#10 Re: Da li će nas UI sve ostaviti bez posla?
The future is now old man
- canvra888
- Edin H.
#12 Re: Da li će nas UI sve ostaviti bez posla?
Umjesto prostitutki imaš lutke, ali političare ne možeš zamijeniti, jer se ipak radi intelektualnoj kremi.MMM1977 wrote: ↑26/11/2025 22:01A zaboravio si najvažnije profesije: prostitutke i političare, sta će biti sa njima?canvra888 wrote: ↑26/11/2025 21:59 Može, i već jeste zamijenila određene specifične djelatnosti, ali kako će zamijeniti doktore, policajce, vatrogasce, nastavnike (posebno prvih razreda osnovne), vaspitačice, čistačice, komunalne radnike, radnike u ugostiteljstvu, profesionalne vozače (ne mislim da će autonomna vožnja ikada dostići toliki stadij sigurne vožnje), novinare (konkretno voditelje), političare, građevince, zanatske radnike, itd. itd.
- MMM1977
#13 Re: Da li će nas UI sve ostaviti bez posla?
Pa ima dosta i političara koji su lutkeEdin H. wrote: ↑26/11/2025 22:04Umjesto prostitutki imaš lutke, ali političare ne možeš zamijeniti, jer se ipak radi intelektualnoj kremi.MMM1977 wrote: ↑26/11/2025 22:01A zaboravio si najvažnije profesije: prostitutke i političare, sta će biti sa njima?canvra888 wrote: ↑26/11/2025 21:59 Može, i već jeste zamijenila određene specifične djelatnosti, ali kako će zamijeniti doktore, policajce, vatrogasce, nastavnike (posebno prvih razreda osnovne), vaspitačice, čistačice, komunalne radnike, radnike u ugostiteljstvu, profesionalne vozače (ne mislim da će autonomna vožnja ikada dostići toliki stadij sigurne vožnje), novinare (konkretno voditelje), političare, građevince, zanatske radnike, itd. itd.
- problemnatravunu
#14 Re: Da li će nas UI sve ostaviti bez posla?
kad usavrše robote , bogme "odoše" i prostitutke ....MMM1977 wrote: ↑26/11/2025 22:01A zaboravio si najvažnije profesije: prostitutke i političare, sta će biti sa njima?canvra888 wrote: ↑26/11/2025 21:59 Može, i već jeste zamijenila određene specifične djelatnosti, ali kako će zamijeniti doktore, policajce, vatrogasce, nastavnike (posebno prvih razreda osnovne), vaspitačice, čistačice, komunalne radnike, radnike u ugostiteljstvu, profesionalne vozače (ne mislim da će autonomna vožnja ikada dostići toliki stadij sigurne vožnje), novinare (konkretno voditelje), političare, građevince, zanatske radnike, itd. itd.
- dembele
#15 Re: Da li će nas UI sve ostaviti bez posla?
Selam! Ja sam AI, poslo me Asim.
Ovako će kod nas ići.
Ovako će kod nas ići.
-
broj dva
#16 Re: Da li će nas UI sve ostaviti bez posla?
AI još ne postoji, ovo što imamo je kao one birvaktile hoverboard sa točkovima. Ime laže...
- Sanjarko
#17 Re: Da li će nas UI sve ostaviti bez posla?
Ograničena je i cenzurisana je, čak i na ovom forumu, a sjajna je pomočna alatka, sada šta li će vrijeme donijeti i pokazati, ne znam teško je prognozirati.
Znam da je se Kina masovno automatizirala. Najveća luka im maltene/skoro nema žive duše.
Znam da je se Kina masovno automatizirala. Najveća luka im maltene/skoro nema žive duše.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
-
zigzag
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
- black
-
HD_2015
#22 Re: Da li će nas UI sve ostaviti bez posla?
Ima svega.
Otpuštanja su počela i prije ovolike frke sa AI. Zapadna ekonomija slabi. Mnogima je AI samo izgovor.
AI je alati i u mnogim stvarima će pomoći, ali je još uvijek nepouzdan da bi mogao samostalno raditi, kao one robotske ruke u fabrikama automobila.
Da bi automatizacija bila korisna, mora biti 100% pouzdana - zamislite da vam kočnica auta radi u 99% slučajeva.
Ovolika ulaganja u AI, jednim dijelom su i bubble - korisno da se obogati ko zna procijeniti kada će puknuti.
Sa druge strane i američkoj administraciji treba AI - da nema ovoliko ulaganja u AI, američka ekonomija bi bila u recesiji...
Da nije bilo kompjutea, ne bi bilo moguće ručno neke stvari konstruisati.
Tako i AI će biti koristan samo ako ljudima omogući da prodru dublje u nauku i tehnologiju. U tom slučaju će se otvoriti nove prilike za nova radna mjesta.
Otpuštanja su počela i prije ovolike frke sa AI. Zapadna ekonomija slabi. Mnogima je AI samo izgovor.
AI je alati i u mnogim stvarima će pomoći, ali je još uvijek nepouzdan da bi mogao samostalno raditi, kao one robotske ruke u fabrikama automobila.
Da bi automatizacija bila korisna, mora biti 100% pouzdana - zamislite da vam kočnica auta radi u 99% slučajeva.
Ovolika ulaganja u AI, jednim dijelom su i bubble - korisno da se obogati ko zna procijeniti kada će puknuti.
Sa druge strane i američkoj administraciji treba AI - da nema ovoliko ulaganja u AI, američka ekonomija bi bila u recesiji...
Da nije bilo kompjutea, ne bi bilo moguće ručno neke stvari konstruisati.
Tako i AI će biti koristan samo ako ljudima omogući da prodru dublje u nauku i tehnologiju. U tom slučaju će se otvoriti nove prilike za nova radna mjesta.
Last edited by HD_2015 on 28/11/2025 13:30, edited 1 time in total.
-
HD_2015
#23 Re: Da li će nas UI sve ostaviti bez posla?
Čuo sam od nekoga da već postoji tehnologija da se u fabrikama prave dijelovi zgrada i samo sklapaju kao lego kockice. Ovakav pristup drastično smanjuje potebu za radnom snagom u građevinarstvu.
Hoće li to stvarno i zaživjeti ...
-
Armin2013
#24 Re: Da li će nas UI sve ostaviti bez posla?
Ma nije to samo UI jednostavno upotreba savremene tehnologije i obrade podataka smanjuje radna mjesta, isto se deslio i sa pojavom računara.
Treba završavati zanate, sada više zaradi keramičar nego doktor
Treba završavati zanate, sada više zaradi keramičar nego doktor
- PreWiBa
#25 Re: Da li će nas UI sve ostaviti bez posla?
Sektor koji će na užasan način biti pogođen umjetnom inteligencijom jeste marketing, ali i umjetnost.
Već firme počinju da umjesto snimaka koriste AI, i to onu koja uopće nije loša.
I onda, filmska industrija. Jedan dio mene stvarno ne bi bio iznenađen da jednog dana gledamo filmove bez ikakvih glumaca, stvarnih ljudi. Možda i kreiramo svoje filmove.
Već firme počinju da umjesto snimaka koriste AI, i to onu koja uopće nije loša.
I onda, filmska industrija. Jedan dio mene stvarno ne bi bio iznenađen da jednog dana gledamo filmove bez ikakvih glumaca, stvarnih ljudi. Možda i kreiramo svoje filmove.