Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

BAK-eV

#51451 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by BAK-eV »

JoseMujica wrote: 03/12/2025 11:30 bez AVNOJA ne bi bilo niti jedne bivše SR, a današnje države na ovim prostorima, s izuzetkom Srbije i Crne Gore

Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Kosovo, Makedonija i Slovenija direktno crpe temelje moderne državnosti iz AVNOJ-evske priče...na kraju u tim granicama su i priznate
Bosna je svoju drzavnost povratila 1918 godine!

Neki to ne znaju a neki se prave da ne znaju.
palermo

#51452 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by palermo »

dr_Evil wrote: 03/12/2025 11:25
Novak20 wrote: 03/12/2025 11:18
Kakve ja veze imam sa trećim entitetom ako živim i ostaću u fildžanu sa Prpom.ba ? :D

Treba nam svima oduzeti ne snove nego političke zablude u koje nas guraju mediji i politika već 30 godina.

Meni je dovoljno da su granice BiH neupitne, a nitko ne bi bio sretniji od mene kada bi se u moju općinu vratilo 17k Hrvata. Samo što to nije moguće. Kao što nije moguće da Trojka određuje SNSD ili HDZ što da rade ako to oni neće. Važi i obrnuto.
Nema granica ako nema tigrove koze, to su samo zablude. Mimo toga se lako dogovoriti i o etnickim glasackim kutijama. Narod mora biti orijentiran jedan na druge, kako je bio i kroz sva stoljeca postojanja Bosne - odjednom smo na neku foru skuzili da je to problem.
Pregonis zemo sa tom nosyalgijom I idealistickim vidjenjem proslosti.
Gdje su prije rata Hrvati u Mostaru pravili kice....u Cimu, jesu negdje drugo, jok....gdje su Srbi pravili kuce, u Bjelusinama...jesu negdje drugo...jok...jedino su Bosnjaci, de ih zapadne....
Mostar bio u bivsoj Jugoslaviji grad sa najvise mijesanih brakova....a ooet je to bilo samo 24 %.....ja kad pogedam moje drugove (svi finiI ljudi) opet svako od njih iz svoje basce brao....
Hocu ti reci, nije to bilo bas kako ovi nostalgicari pricaju...

Ono sto nama nedostaje je zapravo drzava koja ce dati okvir u kojem se mozemo kretati....a kretali bi se bas kao I sad, kao sto smo I u Jugi....samo bi imao neka pravila I sankcije ako ne postujes pravila...
moimoi

#51453 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by moimoi »

@dr_Evil

I sorry, u pravu si za novaka… pomjesala sam nik sa istrom.
Do mene je.

Novak je okorjeli kradezeovac
dr_Evil

#51454 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dr_Evil »

palermo wrote: 03/12/2025 12:11
Novak20 wrote: 03/12/2025 11:18
Kakve ja veze imam sa trećim entitetom ako živim i ostaću u fildžanu sa Prpom.ba ? :D

Treba nam svima oduzeti ne snove nego političke zablude u koje nas guraju mediji i politika već 30 godina.

Meni je dovoljno da su granice BiH neupitne, a nitko ne bi bio sretniji od mene kada bi se u moju općinu vratilo 17k Hrvata. Samo što to nije moguće. Kao što nije moguće da Trojka određuje SNSD ili HDZ što da rade ako to oni neće. Važi i obrnuto.
Nema granica ako nema tigrove koze, to su samo zablude. Mimo toga se lako dogovoriti i o etnickim glasackim kutijama. Narod mora biti orijentiran jedan na druge, kako je bio i kroz sva stoljeca postojanja Bosne - odjednom smo na neku foru skuzili da je to problem.
Gdje su prije rata Hrvati u Mostaru pravili kice....u Cimu, jesu negdje drugo, jok....gdje su Srbi pravili kuce, u Bjelusinama...jesu negdje drugo...jok...jedino su Bosnjaci, de ih zapadne....
Mostar bio u bivsoj Jugoslaviji grad sa najvise mijesanih brakova....a ooet je to bilo samo 24 %.....ja kad pogedam moje drugove (svi finiI ljudi) opet svako od njih iz svoje basce brao....

Ono sto nama nedostaje je zapravo drzava koja ce dati okvir u kojem se mozemo kretati....a kretali bi se bas kao I sad, kao sto smo I u Jugi....samo bi imao neka pravila I sankcije ako ne postujes pravila...
To je previse lokalno susjed da bismo govorili o razdvajanju. Takva podjela je i dalje mehanizam zastite, i unutarnji i vanjski. Ali ako ti imas cistu CP sa 49% posto teritorije BiH, te cistu HZHB sa 25% teritorije BiH, to je za BIH ogromna teritorija, i onda u sredini je Gaza ili ti ga tumor. To sto Mostar je imao svoje neke pretezno katolicke mahale, tipa Zalik, brda oko katedrale(otkad se katedrala napravila), Cim i slicno ne znaci mnogo u pogledu Gaze.

Ne idealizujem, sve je bilo tako kako kazes, ali postoji razlog "humanog preseljenja", u onakvom etnickom stanju tigrove koze raspad nije bio moguc. Cak i Mostar kakav je danas je izmijesan je OK - kad bi iza Mostara imao selo sa vecinom bosnjackim stanovnistvom, ili na Podvelezju sa hrvatskim.. e toga vise nema - granica je jasna.
palermo

#51455 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by palermo »

dr_Evil wrote: 03/12/2025 12:21
palermo wrote: 03/12/2025 12:11

To je previse lokalno susjed da bismo govorili o razdvajanju. Takva podjela je i dalje mehanizam zastite, i unutarnji i vanjski. Ali ako ti imas cistu CP sa 49% posto teritorije BiH, te cistu HZHB sa 25% teritorije BiH, to je za BIH ogromna teritorija, i onda u sredini je Gaza ili ti ga tumor. To sto Mostar je imao svoje neke pretezno katolicke mahale, tipa Zalik, brda oko katedrale(otkad se katedrala napravila), Cim i slicno ne znaci mnogo u pogledu Gaze.

Ne idealizujem, sve je bilo tako kako kazes, ali postoji razlog "humanog preseljenja", u onakvom etnickom stanju tigrove koze raspad nije bio moguc. Cak i Mostar kakav je danas je izmijesan je OK - kad bi iza Mostara imao selo sa vecinom bosnjackim stanovnistvom, ili na Podvelezju sa hrvatskim.. e toga vise nema - granica je jasna.
Pa zato je osnovno pitanje drzava I njeno funkcionisanje. Sa drzavom u oravom smislu rijeci ti ooet dobijas tigrovu kozu, ne kao prije, ali tigrovu.

To sto Srbi odluce da im je ljepse da se skupe u Lukavici I tamo zive je irelevantno ako za njih vaze isti zakoni i isto se provode kao I u Sarajevu. Imas recimo Doboj sa tri strane.okruzen Bosnjacima...te Doboj-istok, te Doboj Jug, te dole Tesanj....ako isti zakoni vrijede I tamo I ovamo, to ti je tigrova koze. Tigrova koza je posljedica , a ne.pocetak.

Pocetak je Drzava
dr_Evil

#51456 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dr_Evil »

palermo wrote: 03/12/2025 12:43
Pa zato je osnovno pitanje drzava I njeno funkcionisanje. Sa drzavom u oravom smislu rijeci ti ooet dobijas tigrovu kozu, ne kao prije, ali tigrovu.

To sto Srbi odluce da im je ljepse da se skupe u Lukavici I tamo zive je irelevantno ako za njih vaze isti zakoni i isto se provode kao I u Sarajevu. Imas recimo Doboj sa tri strane.okruzen Bosnjacima...te Doboj-istok, te Doboj Jug, te dole Tesanj....ako isti zakoni vrijede I tamo I ovamo, to ti je tigrova koze. Tigrova koza je posljedica , a ne.pocetak.

Pocetak je Drzava
Ne ide susjed - to je iluzija. Prvo moramo shvatiti ko je taj ko sjedi s druge strane stola - za ovu raspravu polazim od toga da Bosnjaci zele ocuvanje cjelovite BiH, sto nije nuzno istina cak naprotiv, a i polazim od glavnice politike Hrvata i Srba koje su trenutno na vlasti bilo u inozemstvu ili u tuzemstvu(koja rijeci).

Dakle s druge strane stola sjedi glavnica politike Hrvata i Srba koja ne zeli BiH nego zeli Banovinu, a gdje privremena fildzan drzava zvana Bosna nije upitna. Ti u takvom okruzenju zelis da pricas i gradis drzavu, gdje su 2 glasa protiv iste. Idemo dalje, te dvije strane mainstream politike zele da se odcijepe, ne ide jer nemaju teritorij, sta se radi, ide rat da se etnicki ociste teritorije i naruse postojeci odnosi. Dolazi mir jer je rat neminovno morao stati zbog humanitarne katastrofe kako ju je nazivao Mitteran(jako bitan izraz je humanitarna katastrofa). Imamo etnicki ciste teritorije, a snovi i dalje nisu ispunjeni, cak sto vise M faktor i dalje zivi u nekom izmijesanom obliku sa K faktorom. Ali ne, sada dolazi M faktor na scenu koji trazi svoju etnicki cistu teritoriju, a K faktor ga podrzava sa rijecima "pa samo nek se ne dira u vanjske granice", naivni M faktor sam sebi puca u nogu. Ne postoji krovna nacija, dakle ne postoji drzava.

Ako smo unija tri nacije, gdje svaka ima svoju etnicki cistu teritoriju, znaci da smo po definiciji federacija - zli komunisti bi rekli svaka teritorija gdje je etnicki cista postaje republika. ZAVNOBIH je jedini komunisticki projekt u historiji koji je stvorio drzavu koja ne pripada nekoj etniji, sve ostalo su bile autonomne pokrajine od Juge pa do CCCP-a, i zato su Srbi htjeli Republika u imenu entiteta.

Dodaj na ovo globalni odnos prema muslimanima, ili ako ces primjer toga prema Palestincima, i shvatit ces kako ce izgledati tvoja bosnjacka republika unutar federacije unija BiH, ili ti ga FU BiH(svaka skracenica na engleskom FU je namjerna).

Tigrova koza je garancija reciproteta ponasanja, zato je izvrseno humano preseljenje. Da ima 50.000 Srba u Sarajevu, 25.000 Bosnjaka u B.Luci bi po sili pravde moralo biti tretirano korektno. I ne bi niko pricao o nezavisnosti da u Federaciji zivi 300.000 Srba. S druge strane da u Zenici ima 40.000 Hrvata treci nikad ne bi bio spomenut.

Prema tome, drzava se ne moze graditi sa politikama koje zele fildzan, treci, i prvi entitet - a kasnije uniju nacija. To je mogao biti faktor da ne postoje projekti velike Hrvatske, velike Srbije - pa taman i da fildzan ne postoji. Da je Beograd i Zagreb rekao eto vas tamo dogovorite se, mi vas ne zelimo - unija entiteta bi tada bila moguca, ali to nije slucaj niti ce biti.

I zato ja podrzavam Safinu da Mostar mora biti jedan grad, ne 6 opstina. Zelim da se crkva gradi u Zaliku, a Mevlana na B.Brijegu.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#51457 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by JoseMujica »

BAK-eV wrote: 03/12/2025 12:09
JoseMujica wrote: 03/12/2025 11:30 bez AVNOJA ne bi bilo niti jedne bivše SR, a današnje države na ovim prostorima, s izuzetkom Srbije i Crne Gore

Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Kosovo, Makedonija i Slovenija direktno crpe temelje moderne državnosti iz AVNOJ-evske priče...na kraju u tim granicama su i priznate

kako da ne...zato si priznat u granicama iz 1918-te, a ne ovim iz 1945-te :roll:

bivše SR su temelj državnosti svih današnjih ex-yu država, čak i Srbije i Crne Gore...nadam se da je sada jasnije
palermo

#51458 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by palermo »

dr_Evil wrote: 03/12/2025 12:59
palermo wrote: 03/12/2025 12:43

Pocetak je Drzava
Ne ide susjed - to je iluzija. Prvo moramo shvatiti ko je taj ko sjedi s druge strane stola - za ovu raspravu polazim od toga da Bosnjaci zele ocuvanje cjelovite BiH, sto nije nuzno istina cak naprotiv, a i polazim od glavnice politike Hrvata i Srba koje su trenutno na vlasti bilo u inozemstvu ili u tuzemstvu(koja rijeci).

Dakle s druge strane stola sjedi glavnica politike Hrvata i Srba koja ne zeli BiH nego zeli Banovinu, a gdje privremena fildzan drzava zvana Bosna nije upitna. Ti u takvom okruzenju zelis da pricas i gradis drzavu, gdje su 2 glasa protiv iste. Idemo dalje, te dvije strane mainstream politike zele da se odcijepe, ne ide jer nemaju teritorij, sta se radi, ide rat da se etnicki ociste teritorije i naruse postojeci odnosi. Dolazi mir jer je rat neminovno morao stati zbog humanitarne katastrofe kako ju je nazivao Mitteran(jako bitan izraz je humanitarna katastrofa). Imamo etnicki ciste teritorije, a snovi i dalje nisu ispunjeni, cak sto vise M faktor i dalje zivi u nekom izmijesanom obliku sa K faktorom. Ali ne, sada dolazi M faktor na scenu koji trazi svoju etnicki cistu teritoriju, a K faktor ga podrzava sa rijecima "pa samo nek se ne dira u vanjske granice", naivni M faktor sam sebi puca u nogu. Ne postoji krovna nacija, dakle ne postoji drzava.

Ako smo unija tri nacije, gdje svaka ima svoju etnicki cistu teritoriju, znaci da smo po definiciji federacija - zli komunisti bi rekli svaka teritorija gdje je etnicki cista postaje republika. ZAVNOBIH je jedini komunisticki projekt u historiji koji je stvorio drzavu koja ne pripada nekoj etniji, sve ostalo su bile autonomne pokrajine od Juge pa do CCCP-a, i zato su Srbi htjeli Republika u imenu entiteta.

Dodaj na ovo globalni odnos prema muslimanima, ili ako ces primjer toga prema Palestincima, i shvatit ces kako ce izgledati tvoja bosnjacka republika unutar federacije unija BiH, ili ti ga FU BiH(svaka skracenica na engleskom FU je namjerna).

Tigrova koza je garancija reciproteta ponasanja, zato je izvrseno humano preseljenje. Da ima 50.000 Srba u Sarajevu, 25.000 Bosnjaka u B.Luci bi po sili pravde moralo biti tretirano korektno. I ne bi niko pricao o nezavisnosti da u Federaciji zivi 300.000 Srba. S druge strane da u Zenici ima 40.000 Hrvata treci nikad ne bi bio spomenut.

Prema tome, drzava se ne moze graditi sa politikama koje zele fildzan, treci, i prvi entitet - a kasnije uniju nacija. To je mogao biti faktor da ne postoje projekti velike Hrvatske, velike Srbije - pa taman i da fildzan ne postoji. Da je Beograd i Zagreb rekao eto vas tamo dogovorite se, mi vas ne zelimo - unija entiteta bi tada bila moguca, ali to nije slucaj niti ce biti.

I zato ja podrzavam Safinu da Mostar mora biti jedan grad, ne 6 opstina. Zelim da se crkva gradi u Zaliku, a Mevlana na B.Brijegu.
Uhhh.....kao prvo o reciprocitetu....92 oktobar...taman se zakuhava oanj nas drugi rat I kaze.meni zemo Hrvat...vama ce u Mostaru biti kao Hrvatu u Zenici...tamo nekom Hrvatu neko samar opali ja ga tebi I pri tom se.ne ljutis. To ti je taj reciprocitet. Uvijek imas vecinu negdje I manjinu ne stiti to sto je tamo neko tvoj vecina nego ga moze.stiti samo drzava. Prava drzava.
Kako do nje....borbom, .snagom, pamecu, strpljenjem, jacanjem sebe....sve ostalo je samo puko naklapanje....mislim, gdje sam ja.uopsye spomenuo Uniju entiteta :-) ja spomenih drzavu
svesuper25

#51459 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by svesuper25 »

JoseMujica wrote: 03/12/2025 13:18

kako da ne...zato si priznat u granicama iz 1918-te, a ne ovim iz 1945-te :roll:

bivše SR su temelj državnosti svih današnjih ex-yu država, čak i Srbije i Crne Gore...nadam se da je sada jasnije
I svim tim bivsim republikama je Tito dao pravo da se mogu nekad odcjepit od Juge.
Ozimician

#51460 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Ozimician »

dr_Evil wrote: 03/12/2025 11:12 Nije meni bitna vjera u religijskom smislu, ja sam ateist. S druge strane mi zivimo u svijetu koji ide na pogon religije i novca. Dakle sve europske zemlje su bazirane na religije, drzavnoj religiji.

Nestankom Jugoslavije mi smo izgubili pravac koji se bazirao na tekovinama revolucije, socijalizma, i presli smo opet, kao i sve moderne zemlje na religijsko/ekonomski koncept. Dakle evo ga dosao je prosinac, vrijeme je jelkica i bozicnih koncerata u skoli. S te strane posto nemamo neki veci okvir u koji se mozemo uklopit, osim krscanskog koncepta, onda se zalazem da sto se tice bosnjackih muslimana je bitno da ocuvamo osnovu islamskog identiteta kroz tradiciju, a daleko od toga da vjera treba da bude zvijezda vodilja, to moraju biti neke druge filozofske misli koje su smislili svapski jevreji krajem XIX stoljeca.

Necu asimilaciju, ili sto mi zavrzlama jucer rece "zar nam ne bi lakse bilo da smo krscani". Do stvaranja zajednickog identiteta zelim da ocuvam svoj, makar kroz tradiciju.

Ako sam po tome desnicar, neka sam, ali nemam nijedan drugi u Europi ljevicarski da mu se prikacim, jedino se trazim da se odreknem svog.

Ja sam i Jugoslaven i panslaven. Ali sam vecinom sam na toj vjetrometrini okruzen ovima sta mi turaju cvarke i kazu da ce mi biti lakse ako ih pojedem - zajednistvo se ne bazira na tom konceptu, to je asimilacija. Jel tako druze @Ozimician
Tako je druze @dr_Evil, ja i dalje zagovaram koncept koji su furali (dobro, pokusali barem) Bosnjaci komunisti u SFRJ. Vjera ne smije da bude primarni identifikacijski model nikako. Ima i ona prica o Arapu (Iracanu, cini mi se), bivsem muslimanu u USA, koja je dobar slap of reality svima koji misle da ce se asimilacijom nesto rijesiti.
Vjecita_zavrzlama

#51461 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Vjecita_zavrzlama »

@dr_Evil

Necu asimilaciju, ili sto mi zavrzlama jucer rece "zar nam ne bi lakse bilo da smo krscani". Do stvaranja zajednickog identiteta zelim da ocuvam svoj, makar kroz tradiciju.
Ja sam rekao da bi nam mozda bilo lakse bez islama. Govorim kao bivsi musliman i iz te perspektive. Meni islam ne znaci nista, ali ni krscanstvo.

Identitet nije statican — mijenja se. A mi smo premali da bismo opstali samo na osnovu vjere. Najbolji primjer vidim i kod tebe. Sam kazes da si ateist. Islam takvu poziciju uopste ne priznaje: ili si rodjen kao nemusliman ili si otpao od islama, a to drugo se u serijatu smatra najtezim grijehom i kaznjava se smrtnom kaznom.

Dakle, ako si patriota Bosnjak, trebat ce ti neka druga osnova identiteta, jer sama vjera je preslaba poveznica.
dr_Evil

#51462 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dr_Evil »

Granice iz 1918-e i 1945-e su iste. Nesto kasnije je Djuro Pucar Stari na pokeru izgubio Sutorinu - kaze legenda.
dr_Evil

#51463 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dr_Evil »

palermo wrote: 03/12/2025 13:19
Uhhh.....kao prvo o reciprocitetu....92 oktobar...taman se zakuhava oanj nas drugi rat I kaze.meni zemo Hrvat...vama ce u Mostaru biti kao Hrvatu u Zenici...tamo nekom Hrvatu neko samar opali ja ga tebi I pri tom se.ne ljutis. To ti je taj reciprocitet. Uvijek imas vecinu negdje I manjinu ne stiti to sto je tamo neko tvoj vecina nego ga moze.stiti samo drzava. Prava drzava.
Kako do nje....borbom, .snagom, pamecu, strpljenjem, jacanjem sebe....sve ostalo je samo puko naklapanje....mislim, gdje sam ja.uopsye spomenuo Uniju entiteta :-) ja spomenih drzavu
A ja ti objasnio zasto ne moze biti drzava bez reciproteta nego ide neminovno ka uniji nacija - ne entiteta. Kod tog tvog samara - da si imao politicku volju koje nije bilo da se zadrze Hrvati u Zenicu od strane bosnjackog rukovodstva, i pored toga mozda neki element prisile ostanka -onda bi taj samar imao smisla u potpunosti. Tudjman nigdje nije Hrvate ostavio kao Kurban, dobro lazem, jeste u Vukovaru.

Znamo mi svi da treba drzava - ali ne moze jer nemas nikakav faktor prisile niti ekonomije. A ja sam svakako otvoren za sva druga razmisljanja, ali snaga, borba, pamet i jacanje sebe je ona koju ja tebi rekoh u vezi bosnjackih kantona i postenih vodja koje nemamo. Ali ni taj ekonomski napredak bez naseljavanja 100% BiH nece spasiti nas od Gaze.
palermo

#51464 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by palermo »

dr_Evil wrote: 03/12/2025 13:50
palermo wrote: 03/12/2025 13:19
A ja ti objasnio zasto ne moze biti drzava bez reciproteta nego ide neminovno ka uniji nacija - ne entiteta. Kod tog tvog samara - da si imao politicku volju koje nije bilo da se zadrze Hrvati u Zenicu od strane bosnjackog rukovodstva, i pored toga mozda neki element prisile ostanka -onda bi taj samar imao smisla u potpunosti. Tudjman nigdje nije Hrvate ostavio kao Kurban, dobro lazem, jeste u Vukovaru.

Znamo mi svi da treba drzava - ali ne moze jer nemas nikakav faktor prisile niti ekonomije. A ja sam svakako otvoren za sva druga razmisljanja, ali snaga, borba, pamet i jacanje sebe je ona koju ja tebi rekoh u vezi bosnjackih kantona i postenih vodja koje nemamo. Ali ni taj ekonomski napredak bez naseljavanja 100% BiH nece spasiti nas od Gaze.
Pa nista onda, bori se za Jugoslaviju I vjeruj u nju...
sta da ti kazem drugo....mislim, iskreno da ti kazem, ja svakako ne razumijem sta ti meni pricas...vjerovatno je do mene
Prpa.ba

#51465 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Prpa.ba »

Kazem ja njemu da je blizi NS-u nego sto misli. :mrgreen:
JoseMujica

#51466 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by JoseMujica »

dr_Evil wrote: 03/12/2025 13:43

Granice iz 1918-e i 1945-e su iste. Nesto kasnije je Djuro Pucar Stari na pokeru izgubio Sutorinu - kaze legenda.
:shock: :facepalm:

de ti malo u školu :skoljka:
svesuper25

#51467 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by svesuper25 »

I sta njega u norveskoj zanima bih :shock: nek se bavi norveskim granicama.opravdaj norvesku socijalu
JoseMujica

#51468 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by JoseMujica »

svesuper25 wrote: 03/12/2025 13:21

I svim tim bivsim republikama je Tito dao pravo da se mogu nekad odcjepit od Juge.
da....to je ugrađeno u Ustav iz 1974-te

logika i argumentacija iza toga je stajala upravo na temeljima ZAVNOBIH-a, ZAVNOH-a itd. i AVNOJ-a, jer su sve SR svojevoljno, svoj nacionalni suverenitet unijele u federaciju.

okidač ove priče je bila unutarpartijska rasprava, da li centralizirati federaciju i insistirati na razvoju jugoslovenstva ili zadržati nacionalne republičke narative. Drugovi iz Slovenije su jedini insistirali na zadržavanju nacionalnih priča i to gledište je na kraju prevagnulo, iako je više republika, u početku rasprava o ovom pitanju, podržavalo centralizam...a najviše Makedonija i BiH, koliko se sjećam

čitav ovaj proces vam je opisan u onoj knjizi Ive Lučić "U ime nacije"
No Mind

#51469 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by No Mind »

Jugoslavije nema bez Hrvatske, to je onda samo velika Srbija. A poslje srbijanske agresije i onoga sto se tamo zove domovinski rat, nesto sto je utkano u bice nove drzave tamo i su vec genarcije odgojene na tome, to je cisti corsokak za uopce trositi misli na to.

I ne poredim to, ali samo kad se pogleda koliko ljudi bude na Thompsonovom koncertu, pa valjda je onda jasno da je vjerovatnije da Hrvatska svojom voljom osvane prije u k.u.k. monarhiji nego opet u nekoj Jugoslaviji. To je mrtvo za sva vremena, pokopali su je Hrvati i Srbi, jedini koji je i mogu napraviti. Doduse, Srbi sad imaju crpcki cvet, sto je isto realnija mogucnost od nove Jugoslavije.

A tek razmišljanje o panslavizmu, sa jednom Rusijom...
Vjecita_zavrzlama

#51470 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

No Mind wrote: 03/12/2025 14:16 Jugoslavije nema bez Hrvatske, to je onda samo velika Srbija. A poslje srbijanske agresije i onoga sto se tamo zove domovinski rat, nesto sto je utkano u bice nove drzave tamo i su vec genarcije odgojene na tome, to je cisti corsokak za uopce trositi misli na to.

I ne poredim to, ali samo kad se pogleda koliko ljudi bude na Thompsonovom koncertu, pa valjda je onda jasno da je vjerovatnije da Hrvatska svojom voljom osvane prije u k.u.k. monarhiji nego opet u nekoj Jugoslaviji. To je mrtvo za sva vremena, pokopali su je Hrvati i Srbi, jedini koji je i mogu napraviti. Doduse, Srbi sad imaju crpcki cvet, sto je isto realnija mogucnost od nove Jugoslavije.

To se moze tek tako opet probudit. I u HR
Prpa.ba

#51471 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Prpa.ba »

Mislim da ne treba formirati misljenje o juznoslavenskim politickim savezima na osnovu toga sta se misli u Zagrebu i Beogradu, nego na osnovu toga sta to znaci za BiH i Bosnjake. A znaci samo podanistvo i nova razaranja i genocide.

Neka, hvala, bez nas.
Vjecita_zavrzlama

#51472 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Prpa.ba wrote: 03/12/2025 14:19 Mislim da ne treba formirati misljenje o juznoslavenskim politickim savezima na osnovu toga sta se misli u Zagrebu i Beogradu, nego na osnovu toga sta to znaci za BiH i Bosnjake. A znaci samo podanistvo i nova razaranja i genocide.

Neka, hvala, bez nas.
Ti bi s Turskom? Ne hvala bez nas
JoseMujica

#51473 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by JoseMujica »

No Mind wrote: 03/12/2025 14:16 Jugoslavije nema bez Hrvatske, to je onda samo velika Srbija. A poslje srbijanske agresije i onoga sto se tamo zove domovinski rat, nesto sto je utkano u bice nove drzave tamo i su vec genarcije odgojene na tome, to je cisti corsokak za uopce trositi misli na to.

isto tako bez Titove Jugoslavije, ne bi bilo današnje Hrvatske...ako bi je i bilo, vjerovatno bi bila zipovana na Zagreb sa širom okolicom

naravno sada šupljiramo hipotetički, ali bez partizana i NOB-a, uopće je pitanje šta bi bilo s ovim prostorima nakon WW2..uzmite pa čitajte Čerčilove memoare, čisto da vidite kakve su se sve priče i talovi u pozadini pregovarali....uvjeren sam, da bi Italija dobila šta god poželi, samo da pređe na savezničku stranu, pa čak i kompletnu Dalmaciju, Hercegovinu, kao i jadransku obalu Crne Gore i Albanije...ovu mogućnost je samo priječila vojna snaga NOVJ i ništa drugo

ps

isto tako, zaboravlja se, da sama ideja Jugoslavije, dolazi iz Hrvatske
Last edited by JoseMujica on 03/12/2025 14:26, edited 1 time in total.
svesuper25

#51474 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by svesuper25 »

JoseMujica wrote: 03/12/2025 14:23

isto tako bez Titove Jugoslavije, ne bi bilo današnje Hrvatske...ako bi je i bilo, vjerovatno bi bila zipovana na Zagreb sa širom okolicom

naravno sada šupljiramo hipotetički, ali bez partizana i NOB-a, uopće je pitanje šta bi bilo s ovim prostorima nakon WW2..uzmite pa čitajte Čerčilove memoare, čisto da vidite kakve su se sve priče i talovi u pozadini pregovarali....uvjeren sam, da bi Italija dobila šta god poželi, samo da pređe na savezničku stranu, pa čak i kompletnu Dalmaciju, Hercegovinu, kao i jadransku obalu Crne Gore i Albanije

ps

isto tako, zaboravlja se, da sama ideja Jugoslavije, dolazi iz Hrvatske
Tacno tako,bez Tita i NOB-a sve bivse republike ne bi bile u danasnjim granicama.Zato su i temelji tih republika odluke AVNOJ-a.
No Mind

#51475 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by No Mind »

Vjecita_zavrzlama wrote: 03/12/2025 14:18 To se moze tek tako opet probudit. I u HR
Ma nema ni promil promila sanse za to...
Post Reply