moimoi wrote: ↑03/12/2025 11:00
dr_Evil wrote: ↑03/12/2025 10:44
Rejhana wrote: ↑03/12/2025 10:41
Evo, dodaj i Novaka na spisak
A ne, Novak je ljudina za 10, nije drug komunist kao Truba to mu je greska jedina
Covjek strastveno zastupa tvrdu hrvatsku desnicu, bez nekih vecih sovinistickih ispada. Otvoreno kaze u slucaju vecih sukoba Hrvati ce gledati svoj interes - bez obzira sta je interes.
Gdje se otvoreno prica za stolom ja vjerujem da je tu uvijek moguc napredak i dogovor.
Vidis kako svi drugacije dozivljavaju upise
Meni je novak lik bmk… plivace u svim vodama.. neopterecen politikom.. gleda lovu.
Ti si mi opet, iako kazes da si ljevicar, desnicar. Vjera je tebi jako bitna. Htio ti to priznati ili ne.
A truba- truba trola.
Nije meni bitna vjera u religijskom smislu, ja sam ateist. S druge strane mi zivimo u svijetu koji ide na pogon religije i novca. Dakle sve europske zemlje su bazirane na religije, drzavnoj religiji.
Nestankom Jugoslavije mi smo izgubili pravac koji se bazirao na tekovinama revolucije, socijalizma, i presli smo opet, kao i sve moderne zemlje na religijsko/ekonomski koncept. Dakle evo ga dosao je prosinac, vrijeme je jelkica i bozicnih koncerata u skoli. S te strane posto nemamo neki veci okvir u koji se mozemo uklopit, osim krscanskog koncepta, onda se zalazem da sto se tice bosnjackih muslimana je bitno da ocuvamo osnovu islamskog identiteta kroz tradiciju, a daleko od toga da vjera treba da bude zvijezda vodilja, to moraju biti neke druge filozofske misli koje su smislili svapski jevreji krajem XIX stoljeca.
Necu asimilaciju, ili sto mi zavrzlama jucer rece "zar nam ne bi lakse bilo da smo krscani". Do stvaranja zajednickog identiteta zelim da ocuvam svoj, makar kroz tradiciju.
Ako sam po tome desnicar, neka sam, ali nemam nijedan drugi u Europi ljevicarski da mu se prikacim, jedino se trazim da se odreknem svog.
Ja sam i Jugoslaven i panslaven. Ali sam vecinom sam na toj vjetrometrini okruzen ovima sta mi turaju cvarke i kazu da ce mi biti lakse ako ih pojedem - zajednistvo se ne bazira na tom konceptu, to je asimilacija. Jel tako druze
@Ozimician