Gras all about

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Haris.ba

#8576 Re: Gras all about

Post by Haris.ba »

avetinja wrote: 26/11/2025 20:30 A pošto se volimo pozivati na demokratiju, na anketi na Klixu ubjedljivo vodi opcija koja se protivi izmjeni pravila.
Jest. Anketa na kliksu je bitna.

Bitno je sta kazu zastupnici u skupstini kantona.

A, oni izgleda jesu za peseke u tramvaje.
HelaS

#8577 Re: Gras all about

Post by HelaS »

neraaaa wrote: 26/11/2025 18:45
HelaS wrote: 26/11/2025 17:57
noviclan wrote: 26/11/2025 17:36 Ima li ista gore uci u lift iz kojeg je izasao ker
Pokušavao sam ući u lift u kojm su prethodno bili ljudi. Neki su povraćali, neki su pišali, često pušili, i sl. Nakon pasa nikad nisam imao ovakvih situacija.
A možda je neko alergičan na džukelu koja je možda prije te osobe bila u liftu i čovjek povratio? Možda se prepao džekele pa zapalio? Možda se džukela ispišala, a ne čovjek? Jesi radio DNK urina?
Zar ti nisi otišao iz države, nezadovoljan svim i svačim :?
avetinja

#8578 Re: Gras all about

Post by avetinja »

Haris.ba wrote: 26/11/2025 20:32
avetinja wrote: 26/11/2025 20:30 A pošto se volimo pozivati na demokratiju, na anketi na Klixu ubjedljivo vodi opcija koja se protivi izmjeni pravila.

Svakako bi je trebalo uzeti u obzir. Vole čitati društvene mreže i koristiti fore sa njih, valjda će čuti glas naroda.
HelaS

#8579 Re: Gras all about

Post by HelaS »

Thorgerson wrote: 26/11/2025 12:42
Spoiler
Show
neki wrote: 26/11/2025 12:27
Thorgerson wrote: 26/11/2025 11:58 I da, ocito si se nasao prozvanim. Druze, nisam ti ja kriv sto imas psa i on sere. Ako si se za to odlucio, tvoje je da kupis govna iza njega. Al polako doci cete i vi na red. Pa cemo onda vidjeti koliko "volite" vase ljubimce.

Zamisli sad da svi izadjemo da kenjamo okolo?
Imao psa 15 godina, nemam ga već 10..
I nikad se nije "kenjao" ni u kući, ni u autu (vožnje po 4-5 sati), niti bi u javnom prevozu, kao što ne bi ni jedan vlasnički kućni pas.
Ali ti to naravno ne razumijer jer si..
Pa naravno da vam nece srati i pisati u kuci kada ih izvedete u djecije parkove da tamo to urade.

Ko prica o autu, kuci... procitaj ponovo.
Pricam o parkovima koje vi vlasnici pasa koristite da obave sranje i pisanje.

Pa evo maloprije stojim ispred zgrade, komsija izveo svog psa poprilicno velikog i gledam pokenjao se na zelenoj povrsini blizu zgrade. Mislis da je gospodin pokupio govna? I otici ce sad kuci. Pa ce i onda doci ovdje napisati, moj pas ne sere u kuci. Pa da, ne sere...
Pas negdje mora kakiti. Da su ljudi napravili posude sa pijeskom, pas bi tamo kakio. OK, neki i ne bi, ali svejedno, nije pas kriv za svoju fiziološku potrebu. Čovjek koji ne očisti govance iza psa, taj takav sigurno neće očistiti smeće iza sebe, a da ima dijete sa fiziološkom nuždom, takav bi ga usmjerio da se rastereti negdje na toj travnatoj površini i da ne očisti poslije. Šta hoću da kažem: na jednu generalizaciju uvijek postoji druga generalizacija, a nijedna nije ispravna, ne postoje pravila ovakvih ponašanja, ni iz tvog pprimjera ni iz mojeg.
moimoi

#8580 Re: Gras all about

Post by moimoi »

avetinja wrote: 26/11/2025 20:35
Haris.ba wrote: 26/11/2025 20:32

Svakako bi je trebalo uzeti u obzir. Vole čitati društvene mreže i koristiti fore sa njih, valjda će čuti glas naroda.
Rezultat bi bio isti na pitanje “treba li gej osobe protjerati iz BiH” ;)
“Glas nOroda”
avetinja

#8581 Re: Gras all about

Post by avetinja »

moimoi wrote: 26/11/2025 21:05 Rezultat bi bio isti na pitanje “treba li gej osobe protjerati iz BiH” ;)
“Glas nOroda”
Eto, odmah etiketiranje i vrijeđanje čim nije po ukusu. A da nije te demokratije i većine, bili bismo u tiraniji.
moimoi

#8582 Re: Gras all about

Post by moimoi »

avetinja wrote: 26/11/2025 21:21
moimoi wrote: 26/11/2025 21:05 Rezultat bi bio isti na pitanje “treba li gej osobe protjerati iz BiH” ;)
“Glas nOroda”
Eto, odmah etiketiranje i vrijeđanje čim nije po ukusu. A da nije te demokratije i većine, bili bismo u tiraniji.
Nije vrijedjanje niti etiketiranje nego mindset naseg naroda.
Demokratija ne postoji. To ti je valjda jasno.
Vidio si “demokratiju” u doba korone.
Samo je pitanje i vaganje.. da li dopustiti vecini da provode sto zele.. da li je to zaista u njihovom interesu ili na njihovu stetu?! Demokratija je prividna. Smirivanje mase. Nista drugo.
Oblikovanje i napredak drustva nema veze sa demokratijom.
avetinja

#8583 Re: Gras all about

Post by avetinja »

moimoi wrote: 26/11/2025 21:33
“Glas nOroda”
Samo je pitanje i vaganje.. da li dopustiti vecini da provode sto zele.. da li je to zaista u njihovom interesu ili na njihovu stetu?! Demokratija je prividna. Smirivanje mase. Nista drugo.
Da, dobro si rekla, to je mindset našeg naroda koji ne prihvata tuđe mišljenje, nego odmah ide ona "Hoćeš da prođem krozate?" I valjda bismo prvo trebali odgojiti društvo u skladu sa osnovnim pravilima kulture, pa tek onda uvoditi ova pravila koja su "fina obrada". I zamisli da sa takvim načinom razmišljanja kakav ima naš narod doneseš naglo jednu promjenu koja pogoduje manjini, pa to je pogodno tlo za sukob. I to manjini koja ne vodi računa o tome kako će njihovi postupci uticati na tu istu većinu.

Šta su trebali raditi u koroni, pustiti da ide kako ide?

Ako demokratija ne postoji, šta misliš da većina uguši manjinu? Šta će nam razgovor i glasanje, neka živi ko bude jači.

Već se počinjemo vrtiti oko besmislica.
moimoi

#8584 Re: Gras all about

Post by moimoi »

avetinja wrote: 26/11/2025 21:41
moimoi wrote: 26/11/2025 21:33

Da, dobro si rekla, to je mindset našeg naroda koji ne prihvata tuđe mišljenje, nego odmah ide ona "Hoćeš da prođem krozate?" I valjda bismo prvo trebali odgojiti društvo u skladu sa osnovnim pravilima kulture, pa tek onda uvoditi ova pravila koja su "fina obrada". I zamisli da sa takvim načinom razmišljanja kakav ima naš narod doneseš naglo jednu promjenu koja pogoduje manjini, pa to je pogodno tlo za sukob. I to manjini koja ne vodi računa o tome kako će njihovi postupci uticati na tu istu većinu.

Šta su trebali raditi u koroni, pustiti da ide kako ide?

Ako demokratija ne postoji, šta misliš da većina uguši manjinu? Šta će nam razgovor i glasanje, neka živi ko bude jači.

Već se počinjemo vrtiti oko besmislica.
Od necega moramo poceti. I slazem se sa polovinom tvog komentara. Samo se ne slazem oko odugovlacenja i trazenja isprika. Isprika ce uvijek biti. Valjda grad treba biti primjer selu, a ne obrnuto.
avetinja

#8585 Re: Gras all about

Post by avetinja »

moimoi wrote: 26/11/2025 21:48 Od necega moramo poceti. I slazem se sa polovinom tvog komentara. Samo se ne slazem oko odugovlacenja i trazenja isprika. Isprika ce uvijek biti. Valjda grad treba biti primjer selu, a ne obrnuto.
Valjda treba početi od početka, a ne od kraja.

Na selu bi psi u autobusu prije bili prihvaćeni nego u gradu. Još bi im se pridružile ovce, koze, kokoši... Krstić i sin. :D
noviclan

#8586 Re: Gras all about

Post by noviclan »

Logovan wrote: 26/11/2025 18:43
O ovoj temi smo razgovarali sa kinologom, Nedimom Šutom.

"Ne mogu reći da sam iznenađen, jer mi smo generalno od jedinih država u regionu koji smo zatvoreni i koji podilazimo Arapima, koji nemaju veze s nama, za razliku od Beograda i Zagreba koji su potpuno pet friendly sredine, a nisu baš toliko udaljeni od nas. Ono što se desilo jeste da su uskraćena osnovna ljudska prava jedne žene da se slobodno kreće i da koristi javni prevoz", kazao je Šuta.

Smatra da se trebaju mijenjati zakoni.

"Da sam ja ušao sa svojim psom koji imam 130 kila mišića, mislite da bi meni prišao da me izbaci? Dakle, to je psihopatija i bahatost...", rekao je, između ostalog, Šuta u razgovoru za naš portal.
:lol:
Ne bi ti prišao, ali bi ti prišla policija :D
Jel' to onaj sto je pjevao na zvijezda mozes biti ti hayat al' nemoj majke ti
moimoi

#8587 Re: Gras all about

Post by moimoi »

avetinja wrote: 26/11/2025 21:53
moimoi wrote: 26/11/2025 21:48 Od necega moramo poceti. I slazem se sa polovinom tvog komentara. Samo se ne slazem oko odugovlacenja i trazenja isprika. Isprika ce uvijek biti. Valjda grad treba biti primjer selu, a ne obrnuto.

Na selu bi psi u autobusu prije bili prihvaćeni nego u gradu. Još bi im se pridružile ovce, koze, kokoši... Krstić i sin. :D
Ne bi. Kod nas se pas drzao na lancu i hranio ostacima.. Zivotinja koja moze crknuti od gladi i zedji a niko se osvrnuti nece… jer ce nabaviti drugu koja ce isto tako keftati po potrebi.
Ne treba ti puno pameti da shvatis koliki znacaj se psima daje u drugim, razvijenijim, kulturama.. a koliko kod nas.
Pa cak i oni, koji ih koriste za lov, drze ih u nehumanim uslovima.. bukvalno kaznjavaju te zivotinje jer im sluze.. jer su odane.
Ne trazi te macka ispod rusevina… ne vodi macka slijepca niti macka cuva tvoj posjed. Ne trazi drogu.. razotkriva kriminal.
Pas je jedina zivotinja koja zeli sluziti covjeku.. a zauzvrat ne trazi nista. Vjerovatno je to razlog zasto se kod nas ne postuje.
problemnatravunu

#8588 Re: Gras all about

Post by problemnatravunu »

moimoi wrote: 26/11/2025 22:11
avetinja wrote: 26/11/2025 21:53

Ne bi. Kod nas se pas drzao na lancu i hranio ostacima.. Zivotinja koja moze crknuti od gladi i zedji a niko se osvrnuti nece… jer ce nabaviti drugu koja ce isto tako keftati po potrebi.
Ne treba ti puno pameti da shvatis koliki znacaj se psima daje u drugim, razvijenijim, kulturama.. a koliko kod nas.
Pa cak i oni, koji ih koriste za lov, drze ih u nehumanim uslovima.. bukvalno kaznjavaju te zivotinje jer im sluze.. jer su odane.
Ne trazi te macka ispod rusevina… ne vodi macka slijepca niti macka cuva tvoj posjed. Ne trazi drogu.. razotkriva kriminal.
Pas je jedina zivotinja koja zeli sluziti covjeku.. a zauzvrat ne trazi nista. Vjerovatno je to razlog zasto se kod nas ne postuje.
:thumbup:
avetinja

#8589 Re: Gras all about

Post by avetinja »

Govorim sa aspekta praktičnosti. Kreneš sa kozama na ispašu, ali ne bi bilo loše autobusom. :D
Opet smo se vratili na početak, na osnove kulture na kojima prvo treba raditi kod svih, kako kod vlasnika tako i kod onih koji nemaju ljubimca.
U Švicarskoj u zgradama sa tankim zidovima izbjegavaju puštati vodu iza 22 sata, ali su postepeno došli do toga. Mi bismo sve i odmah i bez napredovanja, a to ne ide tako.
Na Zapadu se poštuje zakon i koji nije po volji dok se ne promijeni, a ovdje je stav "ja ću šta ja hoću".
Hakiz

#8590 Re: Gras all about

Post by Hakiz »

avetinja wrote: 26/11/2025 22:21
Govorim sa aspekta praktičnosti. Kreneš sa kozama na ispašu, ali ne bi bilo loše autobusom. :D
Opet smo se vratili na početak, na osnove kulture na kojima prvo treba raditi kod svih, kako kod vlasnika tako i kod onih koji nemaju ljubimca.
U Švicarskoj u zgradama sa tankim zidovima izbjegavaju puštati vodu iza 22 sata, ali su postepeno došli do toga. Mi bismo sve i odmah i bez napredovanja, a to ne ide tako.
Na Zapadu se poštuje zakon i koji nije po volji dok se ne promijeni, a ovdje je stav "ja ću šta ja hoću".
Vala, ne treba pretjerivati ni sa pravilima.

I pretis-lonac ima ventil za oslobađanje pritiska.

Uhvati nekoga nužda u 2 ujutro, neka trpi. Besmisleno.

Neposredno nakon rata, kada je ovdje bilo više stranaca u raznim organizacijama, bio jedan Ole, Norvežanin. Baš o ovome pričali. Čovjek poželio slobode, kaže kod njega uključiš svjetlo iza 23 sata, sutra te komšije izbjegavaju. U fazonu, ako ti je uključeno svjetlo iza 23, ne spavaš. Ako ne spavaš, znači ne moraš ujutru ustati na posao. Ako ne ideš na posao, od čega živiš? Zaključak, kriminalac. Bježe "pošteni Europljani" od tebe, neka te policija provjeri. Možda je karikirano, ali je ilustrativno.

Nemoj mi ni takvog života, to i nije život.

Neću Švajcarsku u moju butigu :lol:
Last edited by Hakiz on 26/11/2025 22:32, edited 1 time in total.
avetinja

#8591 Re: Gras all about

Post by avetinja »

Hakiz wrote: 26/11/2025 22:25
Vala, nd treba pretjerivati ni sa pravilima.

Znam, ali samo sam htio reći koliko su otišli u perfekciju i da je za to bilo potrebno vrijeme.
Hakiz

#8592 Re: Gras all about

Post by Hakiz »

avetinja wrote: 26/11/2025 22:26
Hakiz wrote: 26/11/2025 22:25

Vala, nd treba pretjerivati ni sa pravilima.

Znam, ali samo sam htio reći koliko su otišli u perfekciju i da je za to bilo potrebno vrijeme.
Dodao sam na post.

Izvini, meni to nije perfekcija, meni je to perverzija kao i biti bez pravila, samo drugog predznaka. Ne valja ni previše pravila. Ravnoteža. Život nema recept i uputstvo ta upotrebu. Možda nekim mentalitetima odgovara veća strogoća. Meni Švajcarska izgleda poprilično militaristički. Ako njima odgovara, sretno im.

Ali, zašto, onda, švercuju (jeftinije) meso iz Francuske :lol:
BadBoy

#8593 Re: Gras all about

Post by BadBoy »

Najjača argumentacija "a šta ćemo sa likom koji uđe sa aligatorom".

Pa ništa, ako i kad se pojavi takav lik, mijenjati zakon da se zabrane aligatori u javnom prevozu. Do tada ajmo riješiti 90% slučajeva da omogućimo da čovjek koji izađe provodati psa može ući u tramvaj jer je počela kiša ili se umorio pa želi skratiti šetnju jednu - dvije stanice.

Al mi od svega napravimo neviđenu filozofiju.
Didier

#8594 Re: Gras all about

Post by Didier »

1Dante1 wrote: 26/11/2025 19:43
Didier wrote: 26/11/2025 19:32 GRAS ima pravilnik koji ne može biti iznad zakona, a zakon nije propisao mogu li ljubimci u tramvaj ili ne.
Eto vas ko dodik, zakon nije propisao i odmah se moze. Ko ba kaze da gras ne moze svojim pravilnikom (ako nije u suprotnosti sa zakonom) zabraniti?

Ne vidim problem da pas moze u trajvan sa brnjicom, ali cemo onda doci u problem da nije isto kada udje maltezer i kangal. Sta ako neko sutra izvede zmijugu, ko ce mu zabraniti da nosi svog ljubimca u tramvaju?
Ne može GRAS ništa, nisu oni zakonodavno tijelo, niti su privatna kompanija, pa da mogu imati svoja pravila.

Zmija nije razumna, svaki sud će presuditi ono što je razumno. Glupo je to poređenje.

Uostalom, ako u svim razvijenim zemljama ljubimci mogu u javni prevoz, a Bošnjaku se gadi pas, izgleda da je ipak problem u samom Bošnjaku, a ne u psu.
Hakiz

#8595 Re: Gras all about

Post by Hakiz »

BadBoy wrote: 26/11/2025 22:39 Najjača argumentacija "a šta ćemo sa likom koji uđe sa aligatorom".

Pa ništa, ako i kad se pojavi takav lik, mijenjati zakon da se zabrane aligatori u javnom prevozu. Do tada ajmo riješiti 90% slučajeva da omogućimo da čovjek koji izađe provodati psa može ući u tramvaj jer je počela kiša ili se umorio pa želi skratiti šetnju jednu - dvije stanice.

Novi tramvaji imaju vrata za ulazak sa kolicima, čak i biciklom, kao i prostor za kolica. Lik sa djetetom u kolicima pokušava ući na zadnja vrata i pati se, nema mjesta. Rekoh, imate vrata za kolica, bit će Vam lakše. Reakcija, naravno, "Šta ti hoćeš, baš ovdje hoću da uđem".

Takvom narodu dozvoliti da sa psom uđe u tramvaj?

Prvo mi moramo naučiti živjeti u gradu, pa naučiti koristiti tramvaj kao ljudi, da bismo zaslužili da uvedemo psa u tramvaj.
haklamas

#8596 Re: Gras all about

Post by haklamas »

BadBoy wrote: 26/11/2025 22:39 Najjača argumentacija "a šta ćemo sa likom koji uđe sa aligatorom".

Da li Pas u tom slučaju plaća ikakvu Kartu za prevoz ili možda posjeduje Kupon.Vjerujem da u Centrotransovu Komercijalu ne može ući garant. :-)
BadBoy

#8597 Re: Gras all about

Post by BadBoy »

haklamas wrote: 26/11/2025 23:02

Da li Pas u tom slučaju plaća ikakvu Kartu za prevoz ili možda posjeduje Kupon.Vjerujem da u Centrotransovu Komercijalu ne može ući garant. :-)
Plaća i vodnu naknadu i taksu na istaknutu firmu :roll:
Better Man

#8598 Re: Gras all about

Post by Better Man »

avetinja wrote: 26/11/2025 16:26 Apsurdno je dozvoliti ulazak psima u javni gradski prijevoz, a prethodno ne naučiti vlasnike da moraju pokupiti izmet za svojim psom. Priče da pas neće izvršiti nuždu ne drže vodu, jer sam naveo primjer sa neboderom i istim problemom. U javom prijevozu pas se može osjećati zbunjeno, prestrašeno i drugačije reagovati nego u poznatim i sigurnijim uslovima kao što je porodični auto.

A projekcija se najbolje vidi kod gorljivih vlasnika pasa koji na prvu etiketiraju i vrijeđaju one koji se ne slažu sa njima. To je još jedan razlog zašto ovo pravilo ne bi trebalo donijeti, barem ne prije nekih drugih, jer prvo vlasnici moraju shvatiti da ne može pas biti mjerilo svega i iznad zakona, nego da moraju povesti računa i o drugima.
Nemaju svi vlasnci pasa automobil. Neko me je jedini prijevoz gradski prijevoz. Vlasnik psa treba da uvijek ima uza se opremu da može počistiti iza svog psa, ako isti izvrši malu ili veliku nuždu. Budimo realni, psi su humanija bića od ljudi i od psa nećeš nikad doživjeti zlo, kakvo možeš doživjeti od ljudi.
nepass1

#8599 Re: Gras all about

Post by nepass1 »

Jebo vas cuko vidi se da niko ne koristi gras
Jutros 65minuta dobrinja stari grad trola (bez vanjskih utjecaja, udes itd), to treba da bude tema
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#8600 Re: Gras all about

Post by Truba »

hadzija imas bajk :D
Post Reply