Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Zehran82

#6901 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

Hakiz wrote: 24/11/2025 15:33
Edouard wrote: 24/11/2025 14:55 Vidim učestalo korištenje pojmova poput slučaja, svrhe, kojima autori izgleda ne razumiju značenje:
Jednom kada prihvatis cinjenicu da zivis zahvaljujuci slucaju i da ce te nestati kad umres onda nadjes sam sebi svrhu dok si tu.
Nasa svrha na planeti je ista kao i svemu drugom zivom - reprodukcija i produzenje vrste, dakle opstanak.
Slučajni događaj/ishod se definira kao onaj koji se može, ali i ne mora dogoditi.
Da bi se utvrdilo da li je događaj/ishod zaista slučajan, MORA se poznavati njegov uzrok. Inače se ne može govoriti o slučaju.

Kada naučna disciplina zvana Opća teorija sistema govori općenito o sistemima, onda između ostalog navodi i svrhu sistema bez koje sistem ne može postojati.
A svrhu sistema, bio to nekakav tehnološki pogon, živi organizam i sl., određuje onaj koji je napravio i upravlja sistemom.
Ne može sistem sam sebi određivati svrhu.
Onda nam reci koja je svrha postojanja čovjeka, koja je svrha postojanja života uopšte?

Kad već znaš da i čovjek i život moraju imati svrhu.

Kada si tako siguran da život ima svhu, da čovjek ima svrhu, onda moraš znati koju. U suprotnom, odkud ti takva sigurnost?
covjek je poslan na zemlj od boga da bude testiran u svbojoj slobodnoj volji, kakva djela ce raditi, da pokaze sebi i Bogu da je dostojan vjecnog zivota u Raju...a ne da dobiva vjecna uzivanja Raja na lijepe oci tek tako, nego mora s epotruditi za to i pokazati da je dostojan toga.

znaci kratko receno da budemo testirani...to je nasa svrha na zemlji, a testiranje je kakva cemo djela raditi, hocemo li biti poslusni Bogu ili ne, hocemo li raditi dobro ili zlo, hoce mo li biti izdrzljivi ili ne itd

uglavnom da budemo testirani u raznim formama i oblicima....
Zehran82

#6902 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

apsidejzi wrote: 24/11/2025 15:52
Zehran82 wrote: 24/11/2025 12:16
Imam svrhu dok sam tu.
nemoj me ba lagati u oci, sam si rekao da nemamo svrhe, sad bi malo promijenio plocu kad si uvidio da i usrani wc papir ima vecu svrhu od tebe i prokontao, malo sam se zaletio tu, ipak mi neku svrhu imamo...necemo valja kao ateisti covjek obezvrijediti da ja manje vrijedan nego usrani wec papuir bacen u solju, papir ma koliko usran bio imao je svoju funciju....a vase ateisticko obezglavljivanje covjek u cjelini je perverzno sta vi swe ovdje zagovarate...
Posto vidim da volis seruckat, hajde da okrenemo plocu i upitamo tebe: Sta je tvoja svrha?
da budem testiran u svojoj slobodnoj volji.
Dozer

#6903 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Dozer »

Odoh. Kao da pricam s autisticnim osobama... jebo pokvarenu plocu.
Hakiz

#6904 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Hakiz »

Zehran82 wrote: 24/11/2025 16:28
Edouard wrote: 24/11/2025 14:55 Vidim učestalo korištenje pojmova poput slučaja, svrhe, kojima autori izgleda ne razumiju značenje:

Slučajni događaj/ishod se definira kao onaj koji se može, ali i ne mora dogoditi.
Da bi se utvrdilo da li je događaj/ishod zaista slučajan, MORA se poznavati njegov uzrok. Inače se ne može govoriti o slučaju.

Kada naučna disciplina zvana Opća teorija sistema govori općenito o sistemima, onda između ostalog navodi i svrhu sistema bez koje sistem ne može postojati.
A svrhu sistema, bio to nekakav tehnološki pogon, živi organizam i sl., određuje onaj koji je napravio i upravlja sistemom.
Ne može sistem sam sebi određivati svrhu.
Onda nam reci koja je svrha postojanja čovjeka, koja je svrha postojanja života uopšte?

Kada si tako siguran da život ima svhu, da čovjek ima svrhu, onda moraš znati koju. U suprotnom, odkud ti takva sigurnost?
covjek je poslan na zemlj od boga da bude testiran u svbojoj slobodnoj volji, kakva djela ce raditi, da pokaze sebi i Bogu da je dostojan vjecnog zivota u Raju...a ne da dobiva vjecna uzivanja Raja na lijepe oci tek tako, nego mora s epotruditi za to i pokazati da je dostojan toga.

znaci kratko receno da budemo testirani...to je nasa svrha na zemlji, a testiranje je kakva cemo djela raditi, hocemo li biti poslusni Bogu ili ne, hocemo li raditi dobro ili zlo, hoce mo li biti izdrzljivi ili ne itd

Pa, nisam tebe pitao, s tobom više nema svrhe razmjenjivati misli, a i odgovor ti je šuplja.
apsidejzi

#6905 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

Zehran82 wrote: 24/11/2025 16:29
Zehran82 wrote: 24/11/2025 12:16

nemoj me ba lagati u oci, sam si rekao da nemamo svrhe, sad bi malo promijenio plocu kad si uvidio da i usrani wc papir ima vecu svrhu od tebe i prokontao, malo sam se zaletio tu, ipak mi neku svrhu imamo...necemo valja kao ateisti covjek obezvrijediti da ja manje vrijedan nego usrani wec papuir bacen u solju, papir ma koliko usran bio imao je svoju funciju....a vase ateisticko obezglavljivanje covjek u cjelini je perverzno sta vi swe ovdje zagovarate...
Posto vidim da volis seruckat, hajde da okrenemo plocu i upitamo tebe: Sta je tvoja svrha?
Drugim rijecima: nemas svrhe. Bog svakako zna sta ces izabrati tako da sa opste tacke gledista, tvoja svrha je beskorisna. Sta god izaberes, vec je znano.
Zehran82

#6906 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

apsidejzi wrote: 24/11/2025 18:12
Zehran82 wrote: 24/11/2025 16:29
Drugim rijecima: nemas svrhe. Bog svakako zna sta ces izabrati tako da sa opste tacke gledista, tvoja svrha je beskorisna. Sta god izaberes, vec je znano.
Drugim rijecima: nemas svrhe.
po toj logici student na testu nema svrhe, dok se nalazi u ispitnoj sali na faxu, student tu nema nikakve svrhe, eto onako slucajno s enasao u sali i bezveze skrabotine pise na testu :-)

reci iz tog ugla da nemam svrhe je kao da kazem student na testu nema svrhe....svrha skole je da se uci i da se bude testirano znanje....pa to je onda na nivo da kazemo skola nema svrhe.
Bog svakako zna sta ces izabrati tako da sa opste tacke gledista, tvoja svrha je beskorisna. Sta god izaberes, vec je znano.
i dalje grijesis kao uvijek, ali bas konstantno greska za greskom u razmisljanju, sve je to produkt ateizma koji ti ne moze izostriti um, da bistrije razmisljas....

Bog ne testira covjeka da bi Bog saznao nesto sto vec zna, nego testira covjeka da covjeku pokaze na Sudnjem danu sta zasluzuje...a Bog i prije stvaranja univerzuma je znao da cu ja otici ili u Raj ili Pakao, i znao i gdje ces otici ti....
Dozer

#6907 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Dozer »

Programirano, dapace.
U prevodu, svrha ti je da odradis ono sto ti je bog zacrtao da odradis, i to je to.
Slobodnu volju nemas, jer mislis i radis.samo ono sto tvoj bog hoce da radis.
Last edited by Dozer on 24/11/2025 19:23, edited 1 time in total.
Zehran82

#6908 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

Hakiz wrote: 24/11/2025 16:40

Pa, nisam tebe pitao, s tobom više nema svrhe razmjenjivati misli, a i odgovor ti je šuplja.
a i odgovor ti je šuplja.
elaboriraj ako si u stanju...a ja mislim da nisi....ne mozes ti dotle daleko dobaciti :)
Zehran82

#6909 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

Dozer wrote: 24/11/2025 19:22 Programirano, dapace.
U prevodu, svrha mu je da odradi ono sto mu je njegov bog zacrtao da odradi, i to je to.
Slobodnu volju nema, jer misli i radi samo ono sto njegov bog hoce da radi.
U prevodu, svrha mu je da odradi ono sto mu je njegov bog zacrtao da odradi, i to je to.
pa to je isto kao kad bi ja pogledao vaktiju i pise na njoj izlazak sunca u 4:05 i onda kazem, vaktija je zartala izlazak sunca tad...i sunce mora da se pokori vaktiji :lol: kakva si ti bruka nevidjanja malo je reci....

Slobodnu volju nema, jer misli i radi samo ono sto njegov bog hoce da radi.
dodjes na svedski stol buffe, biras koj uhoces hranu...izabere malo pilecih bataka, malo rize, malo sosa, malo salate, itd....

sjedes i kazes...ovo nisam ja izabrao, ovo mi je Bog izabrao, Bog me natjerao da ovako izaberem jer ja nemam slobodne volje. :-)

a ja dodjem i zveknem ti dobru samaracinu...i kazem...druze ne krivi mene krivi Boga on me je natjerao na to, Bog tako htio i desilo se...njega krivi nemoj mene svega ti :lol:
Last edited by Zehran82 on 24/11/2025 19:27, edited 1 time in total.
Dozer

#6910 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Dozer »

Smrle, da li ostala ziva bica vjeruju u boga?
Znamo da mnoga imaju svijest, da mogu uciti, mnoge imaju nacin da nesto prave i grade (cesto savrsenije od nas, iako vrlo primitivno po nasim mjerilima), da se medjusobno razlikuju po ponasanju, itd., znaci sve kao i mi. Vjeruju li u boga?
Zehran82

#6911 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

Dozer wrote: 24/11/2025 19:26 Smrle, da li ostala ziva bica vjeruju u boga?
Znamo da mnoga imaju svijest, da mogu uciti, mnoge imaju nacin da nesto prave i grade (cesto savrsenije od nas, iako vrlo primitivno po nasim mjerilima), da se medjusobno razlikuju po ponasanju, itd., znaci sve kao i mi. Vjeruju li u boga?
ne samo da vjeruju u Boga nnego ga na svoj nacin velicaju, mole mu se na sebi svojstven nacin....zaba koju cujes kako krekece, to je njezino hvaljenje Boga....kada vidis da ptice lete sire krila, na svojstven nacin...to je njihovo velicanje Boga na takav nacin...

a imamo i drugih nacina velicanja Boga gdje zivotinje kruze u krug...kao ovdje

Bog kaze:
22:18 Zar ne znaš da se i onī na nebesima i onī na Zemlji Allahu klanjaju, a i Sunce, i Mjesec, i zvijezde, i planine, i drveće, i životinje, i mnogi ljudi, a mnogi i kaznu zaslužuju. A koga Allah ponizi, niko ga ne može poštovanim učiniti; Allah ono što hoće radi.
Dozer

#6912 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Dozer »

Zehran82 wrote: 24/11/2025 19:26
pa to je isto kao kad bi ja pogledao vaktiju i pise na njoj izlazak sunca u 4:05 i onda kazem, vaktija je zartala izlazak sunca tad...i sunce mora da se pokori vaktiji :lol: kakva si ti bruka nevidjanja malo je reci....
Komparacija = 0.
Vaktija nije zacrtala nista, ali jesu ljudi vaktiju :lol:
dodjes na svedski stol buffe, biras koj uhoces hranu...izabere malo pilecih bataka, malo rize, malo sosa, malo salate, itd....

sjedes i kazes...ovo nisam ja izabrao, ovo mi je Bog izabrao, Bog me natjerao da ovako izaberem jer ja nemam slobodne volje. :-)

a ja dodjem i zveknem ti dobru samaracinu...i kazem...druze ne krivi mene krivi Boga on me je natjerao na to, Bog tako htio i desilo se...njega krivi nemoj mene svega ti :lol:
Odgovvorio si vec sam sebi na ovu glupost.
Zehran82 wrote: wrote:Bog i prije stvaranja univerzuma je znao da cu ja otici ili u Raj ili Pakao, i znao i gdje ces otici ti....
Ako je znao ovo, jer te tqko programirao, znao je onda i tacno sta ces uzeti sa svedskog stola.
Tvoja slobodna volja = 0.
Dozer

#6913 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Dozer »

Zehran82 wrote: 24/11/2025 19:31
ne samo da vjeruju u Boga nnego ga na svoj nacin velicaju, mole mu se na sebi svojstven nacin....zaba koju cujes kako krekece, to je njezino hvaljenje Boga....kada vidis da ptice lete sire krila, na svojstven nacin...to je njihovo velicanje Boga na takav nacin...

Bog kaze:
22:18 Zar ne znaš da se i onī na nebesima i onī na Zemlji Allahu klanjaju, a i Sunce, i Mjesec, i zvijezde, i planine, i drveće, i životinje, i mnogi ljudi, a mnogi i kaznu zaslužuju. A koga Allah ponizi, niko ga ne može poštovanim učiniti; Allah ono što hoće radi.
Sunce ti zarko...pa ti si totalno puk'o... k'o kokica jbt... :pisnuo:

Ti na svom YT kanalu prikazao neke zivotinje kako hodaju ukrug i to si, valjda, poistovijetio s ljudskim hodanjem ukrug u Kabi :lol:

Sta kazes...zaba kad krekece, ona hvali boga... Postao si prevodilac zabljeg kreketanja? Kako se zove zablji bog?
Uhvaticu 2-3, snimiti, pa da mi prevedes sta kazu :pisnuo:

Nisi dobar Smrle, vjeruj mi. Hajd' vozdra.
Last edited by Dozer on 24/11/2025 20:37, edited 1 time in total.
Hakiz

#6914 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Hakiz »

Zehran82 wrote: 24/11/2025 19:22

elaboriraj ako si u stanju...a ja mislim da nisi....ne mozes ti dotle daleko dobaciti :)
U te tvoje nizine sigurno.

Mogao bih ja prema tebi biti bezobrazan, takođe. Ali, ne vrijediš toga da se dovedem u stanje da budem zao prema nekome koga treba žaliti.

Idi ti svojim putem.
Zehran82

#6915 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

Dozer wrote: 24/11/2025 19:35

Bog kaze:

Ti na svom YT kanalu prikazao neke zivotinje kako hodaju ukrug i to si, valjda, poistovijetio s ljudskim hodanjem ukrug u Kabi :lol:

Sta kazes...zaba kad krekece, ona hvali boga... Postao si prevodilac zabljeg kreketanja? Kako se zove zablji bog?

Bog odgovara iz Kurana:

24:41 Zar ne znaš da Allaha hvale svi koji su na nebesima i na Zemlji, a i ptice širenjem krila svojih; svi znaju kako će Mu se moliti i kako će Ga hvaliti. A Allah dobro zna ono što oni rade.

13:13 I grmljavina veliča i hvali Njega, a i andjeli, iz strahopoštovanja prema Njemu; On šalje gromove i udara njima koga hoće – i opet oni raspravljaju o Allahu, a On sve može.
Zehran82

#6916 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

Hakiz wrote: 24/11/2025 19:48
Zehran82 wrote: 24/11/2025 19:22

U te tvoje nizine sigurno.

Mogao bih ja prema tebi biti bezobrazan, takođe. Ali, ne vrijediš toga da se dovedem u stanje da budem zao prema nekome koga treba žaliti.

Idi ti svojim putem.
pusti ti meni zaljenje...nego de ti nama kakav kvalitetan argument sa dokazima, da bi bio smatran barem malo ozbiljni sagovornik.... :)
Dozer

#6917 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Dozer »

Zehran82 wrote: 25/11/2025 08:47
Dozer wrote: 24/11/2025 19:35

Bog kaze:

Bog odgovara iz Kurana:

24:41 Zar ne znaš da Allaha hvale svi koji su na nebesima i na Zemlji, a i ptice širenjem krila svojih; svi znaju kako će Mu se moliti i kako će Ga hvaliti. A Allah dobro zna ono što oni rade.

13:13 I grmljavina veliča i hvali Njega, a i andjeli, iz strahopoštovanja prema Njemu; On šalje gromove i udara njima koga hoće – i opet oni raspravljaju o Allahu, a On sve može.
Nevjerovatno...on jos i nastavlja s nebulozama....
Poznato ti je da danas znamo kako i zasto ptice mogu letjeti?
Znas da danas znamo sta su munje i gromovi, i kako nastaju?
Isto tako, za tvoju informaciju - prije 1500+ godina to bas i nisu znali. Zato to i jesu sve pripisivali "svemocnom bogu".

Evo gledam NGWild...lav rice, i cini mi se da sam u toj rici razaznao "Allah je najveci"....
broj dva

#6918 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by broj dva »

Dozer

#6919 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Dozer »

Zehran82 wrote: 21/11/2025 14:54 sve su to indikativni dokazi,
Ovo sam zaboravio...

Sta je tacno "indikativni dokaz" u ovom tvom kontekstu?
Znam sta je indicija, znam i sta je dokaz, i znam da se kombinacija ovo dvoje koristi u pravu pri pokusajima dokazivanja necije kriminalne radnje, a takodjer se naziva i indirektni dokaz.
Medjutim, tu se koristi iskljucivo za povezivanje nekoga s nekim djelom.

Moze se koristiti i u nauci, npr. astrofizici, biologiji, medicini, geologiji, ali jos nisam cuo da se koristi u religiji, a razlog je jednostavan - za indikativni dokaz je UVIJEK potrebno da postoje 2 opipljiva faktora, od kojih jedan ukazuje na drugi. U slucaju religije, i tvojih tvrdnji, postoji samo 1 opipljiv faktor, ali ne i drugi.

Npr, u astrofizici se mozda vidi nepravilno kretanje nekog tijela u svemiru, ali ne i razlog zbog kojeg se krece tako, sto moze biti indicija da se u blizini tog tijela nalazi neko drugo tijelo koje ne vidimo, ali koje uzrokuje takvo nepravilno kretanje prvog.

Ili, ako neka osoba ima poviseno nesto u krvi, to indicira na moguce oboljenje necega drugog.
Itd.
Ali - u svim mogucim slucajevima potrebno je dokazati indiciju, a religije to ne mogu vec hiljadama godina, tako da je koristenje termina "indikativni dokaz" u religijskom smislu - besmislen.
Hakiz

#6920 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Hakiz »

Dozer wrote: 26/11/2025 15:14
Ovo sam zaboravio...

Znam sta je indicija, znam i sta je dokaz, i znam da se kombinacija ovo dvoje koristi u pravu pri pokusajima dokazivanja necije kriminalne radnje, a takodjer se naziva i indirektni dokaz.

Moze se koristiti i u nauci, npr. astrofizici, biologiji, medicini, geologiji, ali jos nisam cuo da se koristi u religiji, a razlog je jednostavan - za indikativni dokaz je UVIJEK potrebno da postoje 2 opipljiva faktora, od kojih jedan ukazuje na drugi. U slucaju religije, i tvojih tvrdnji, postoji samo 1 opipljiv faktor, ali ne i drugi.

Npr, u astrofizici se mozda vidi nepravilno kretanje nekog tijela u svemiru, ali ne i razlog zbog kojeg se krece tako, sto moze biti indicija da se u blizini tog tijela nalazi neko drugo tijelo koje ne vidimo, ali koje uzrokuje takvo nepravilno kretanje prvog.

Ili, ako neka osoba ima poviseno nesto u krvi, to indicira na moguce oboljenje necega drugog.
Itd.
Ali - u svim mogucim slucajevima potrebno je dokazati indiciju, a religije to ne mogu vec hiljadama godina, tako da je koristenje termina "indikativni dokaz" u religijskom smislu - besmislen.
U religiji izjava je dokaz.

Na primjer, spuštanje Kur'ana Muhammedu.

Da je neko vidio Džibrila u pećini kako razgovara sa Muhammedom, to bi bila indicija da je Allah poslao Kur'an Muhammedu i Džibril ga dostavlja.

Ali, niko nije ništa vidio. Muhammed je izašao iz pećine, rekao da mu je u snu Džibril prenio Allahove riječi i danas oko milijardu ljudi to smatra dokazanom činjenicom. Sa svim posljedicama koje je to vjerovanje izazvalo u istoriji, izaziva danas i izazivat će dok ljudi ne prestanu vjerovati u tu izjavu.
Dozer

#6921 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Dozer »

Interesantno je da se jedna te ista, ili vrlo slicna prica, ponavlja u sva 3 slucaja/religije.
A vec smo utvrdili da su sve 3 nastale na istom geografskom i trojezicnom prostoru

U sva 3 slucaja imamo pecinu, jednog samog covjeka u njoj, koji u 2 slucaja izlazi s istom pricom (obratio mu se bog, sto direktno, sto preko izaslanika), a u jednom je nestao iz pecine, ali se onda uskrsnuce bazira na izjavi samo jednog covjeka.

Meni su ovo neki vrlo indikativni dokazi.
Arminovski

#6922 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Arminovski »

Ja bi pitao kako Islam a onda i inteligentni dizajn objašnjavaju npr Madagaskar.
Dozer

#6923 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Dozer »

Lako. Bozija volja. Nije nase da se mijesamo u to zasto je negdje ovo ili ono, to samo on zna. :D
Zehran82

#6924 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

Ovo sam zaboravio...

Itd.
indikativni dokazza boga su inteligentni dizajn u prirodi...jedan od tih dokaza je i nanomasinerija u celijama od robota, turbina, motora, i mnogo toga jos pa sve do kalibracije zemlje za zivot, inteligentnog dizajna u ljudima, zivortinjama i biljkama...pa sve do kaliobracije univerzalnih konstanti...

sve su to indikativni dokazi za Boga, jer u svojoj konstrukciji zahtijevaju inteligenciju a ne ikakve slucajnosti bez svijesti i razuma.
Zehran82

#6925 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

Hakiz wrote: 26/11/2025 15:24
Ovo sam zaboravio...

Itd.
U religiji izjava je dokaz.

Na primjer, spuštanje Kur'ana Muhammedu.

Da je neko vidio Džibrila u pećini kako razgovara sa Muhammedom, to bi bila indicija da je Allah poslao Kur'an Muhammedu i Džibril ga dostavlja.

Ali, niko nije ništa vidio. Muhammed je izašao iz pećine, rekao da mu je u snu Džibril prenio Allahove riječi i danas oko milijardu ljudi to smatra dokazanom činjenicom. Sa svim posljedicama koje je to vjerovanje izazvalo u istoriji, izaziva danas i izazivat će dok ljudi ne prestanu vjerovati u tu izjavu.
pa vidili su ga kad im je dosao u liku covjeka...

Omer ibn el-Hattab, radijallahu anhu, prenosi:

“Jednog dana, dok smo sjedili kod Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, pojavi se čovjek u sasvim bijeloj odjeći i sasvim crne kose.
Na njemu se nisu vidjeli tragovi putovanja, a niko od nas ga nije poznavao.
Sjeo je pored Poslanika, naslonio svoja koljena na njegova koljena i stavio svoje ruke na njegova bedra.”

Zatim reče:

1️⃣ “O Muhammede, obavijesti me o islamu.”

Poslanik ﷺ odgovori:

“Islam je da svjedočiš da nema boga osim Allaha i da je Muhammed Allahov Poslanik,
da obavljaš namaz, daješ zekat, postiš ramazan i obaviš hadž ako si u mogućnosti.”

Čovjek reče: “Istinu si rekao.”
Omer kaže: “Začudili smo se — pita ga, pa mu potvrdi!”

2️⃣ “Pa mi kaži o imanu.”

Poslanik ﷺ reče:

“Iman je da vjeruješ u Allaha, Njegove meleke, Njegove knjige, Njegove poslanike, Sudnji dan i da vjeruješ u odredbu — i dobro i loše — od Allaha.”

On reče: “Istinu si rekao.”

3️⃣ “Pa mi kaži o ihsanu.”

Poslanik odgovori:

“Ihsan je da obožavaš Allaha kao da Ga vidiš,
jer ako Ga ti ne vidiš, On zaista tebe vidi.”

4️⃣ “Pa mi kaži o Času (Sudnjem danu).”

Poslanik ﷺ reče:

“Upitani o tome ne zna više od onoga koji pita.”

(odnosno: ni ja ni ti ne znamo)

5️⃣ “Pa mi kaži o njegovim znakovima.”

Poslanik ﷺ reče:

“Da robinja rodi svoju gospodaricu
i da vidiš bose, gole, siromašne čobane kako se utrkuju u izgradnji visokih zgrada.”

Potom je čovjek otišao.

Omer kaže:

“Nakon nekog vremena, Poslanik ﷺ reče:
‘O Omeru, znaš li ko je bio onaj koji je pitao?’”

Rekoh: “Allah i Njegov Poslanik najbolje znaju.”

On reče:

“To je bio Džibril. Došao je da vas poduči vašoj vjeri.”
Post Reply