Završetak obraćanja Zelenskog: Nismo izdali Ukrajinu 2022, nećemo je izdati ni sada.
...Mi smo, naravno, bili jako zadovoljni kada je svijet rekao: Ukrajinci su nevjerojatni; Bože, kakvi su oni, kako se bore, kakvi su titani. I to je istina. Apsolutno. Ali i Europa i cijeli svijet moraju shvatiti drugu istinu - da su Ukrajinci prije svega ljudi, a mi već gotovo četiri godine zaustavljamo jednu od najvećih vojski na svijetu i držimo front od nekoliko tisuća kilometara. Naši ljudi svake noći doživljavaju granatiranje, raketne napade, balističke napade, naši ljudi svaki dan gube nekoga bliskog, i naši ljudi stvarno žele da rat završi. Mi smo, naravno, čelik. Ali bilo koji, čak i najizdržljiviji, metal možda neće izdržati…
Dragi Ukrajinci! Sjetite se tog prvog dana rata. Većina nas je napravila izbor. Izbor je u korist Ukrajine. Sjetite se naših osjećaja tada. Kako je bilo? Bilo je mračno, teško, bolno, mnogi su bili uplašeni, ali neprijatelj nije vidio naša leđa u bijegu. Vidio je naše oči, pune spremnosti da se borimo za svoje. To je dostojanstvo. To je sloboda. I to je zapravo najstrašnija stvar za Rusiju - vidjeti jedinstvo Ukrajinaca. U to vrijeme, naše jedinstvo bilo je usmjereno na zaštitu našeg doma od neprijatelja.
A sada nam je jedinstvo potrebno više nego ikad, kako bi u našem domu bio pravedan mir. Apeliram na sve Ukrajince. Na narod, građane, političare - sve. Moramo se okupiti. Dođite k sebi. Prestanite političke igre. Država mora raditi. Parlament zaraćene zemlje mora raditi zajedno. Vlada zaraćene zemlje mora raditi učinkovito. I svi mi zajedno ne smijemo zaboraviti tko je danas točno neprijatelj Ukrajine.
Sjećam se kako su mi prvog dana rata razni davali različite planove, točke, ultimatume za prekid rata. Rekli su: "Ili potpišite, ili ćete jednostavno biti likvidirani i umjesto vas će ga potpisati vršilac dužnosti predsjednika Ukrajine". Kako je završilo, poznato je…
Nisam tada izdao Ukrajinu, definitivno sam osjetio podršku svih, svakog od vas. Svakog Ukrajinca, svakog vojnika, svakog dobrovoljca, svakog liječnika, diplomata, novinara, svih naših ljudi. Nismo izdali Ukrajinu tada, nećemo to učiniti ni sada. I sigurno znam da u ovom zaista jednom od najtežih trenutaka naše povijesti nisam sam. Da Ukrajinci vjeruju u svoju državu, da smo ujedinjeni. I u svim formatima budućih sastanaka, rasprava, pregovora s partnerima, bit će mi puno, puno lakše postići dostojanstven mir za nas i uvjeriti ih, znajući sto posto da je narod Ukrajine iza mene. Milijuni naših ljudi koji imaju dostojanstvo, koji se bore za slobodu i koji zaslužuju mir.
Svi naši pali heroji koji su dali svoje živote za Ukrajinu, koji su sada na nebu i zaslužuju odande vidjeti da će njihova djeca i unuci živjeti u dostojanstvenom miru. I taj će mir biti dostojan, učinkovit, dugotrajan.
Sljedeći tjedan bit će vrlo težak, ispunjen događajima. Vi ste odrasli, inteligentni, svjesni ljudi koji su to više puta dokazali. I koji razumiju da će u ovom trenutku biti puno pritisaka - političkih, informacijskih,. Da nas oslabe. Da nas posvađaju. Neprijatelj ne spava i učinit će sve da nas spriječi u uspjehu.
Hoćemo li im to dopustiti? Nemamo pravo. I uspjet ćemo. Jer oni koji nas žele uništiti ne poznaju nas dobro. Ne razumiju tko smo mi zapravo, što radimo, čemu služimo, kakvi smo ljudi. Radit ćemo na diplomatskom polju radi našeg mira. Radi naše slobode. I vjerujem, i znam da nisam sam. Naš narod, društvo, vojnici, partneri, saveznici, svi naši ljudi su uz mene. Dostojni. Slobodni. Jedinstveni. Sretan Dan dostojanstva i slobode! Slava Ukrajini!