Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Zehran82

#6751 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

Dozer wrote: 14/11/2025 15:07 ---
:lol: :lol: :lol: :lol:

Sta kazes...svijest postoji u dusi :lol: :lol:

Daj nam te naucne dokaze svijesti koja postoji u dusi :lol:
ne smij se ludjacki jer si neznalica vrhunske kvalitete :)

nije tebe briga za nauku i sta nauka kaze po tom pitanju.
Dozer

#6752 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Dozer »

Zehran82 wrote: 14/11/2025 15:12
Dozer wrote: 14/11/2025 15:06 ----
Odlicno, sve ti je GPT rekao.
I, kako se onda to uklapa u ono gore? :D

Jesmo li nastali odjednom, ili nas je ipak sastavio od nekih elemenata? :D
sastavio nas je kao sto bi mi sastavljali robota.

a ne na nivou odjednom budi i nastaness iz nista onako.
Znaci, ovo:
gdje to kaze???
Ipak ne pije vode :D
Dozer

#6753 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Dozer »

Zehran82 wrote: 14/11/2025 15:13
Dozer wrote: 14/11/2025 15:07 ---
:lol: :lol: :lol: :lol:

Sta kazes...svijest postoji u dusi :lol: :lol:

Daj nam te naucne dokaze svijesti koja postoji u dusi :lol:
ne smij se ludjacki jer si neznalica vrhunske kvalitete :)

nije tebe briga za nauku i sta nauka kaze po tom pitanju.
Daj ti nama ipak te dokaze i studije po kojima svijest postoji u dusi :lol:

Naravno da me zanima, gdje me to nece zanimati.

P.S. Jedini ludjak ovdje si, cini se, ipak samo ti :D

P.P.S. Sta bi s jajetom ba? :D

Ali, da ti olaksam koprcanje, evo sta kaze tvoj voljeni ChatGPT.
Pitanje da li svijest postoji u duši ulazi u područje filozofije, religije i kognitivne nauke — i trenutno ne postoji jedinstven, naučno potvrđen odgovor. Mogu ti dati pregled najvažnijih perspektiva:

1. Naučna perspektiva
U savremenoj nauci (neuroznanosti, psihologiji, kognitivnim naukama) svijest se posmatra kao rezultat aktivnosti mozga.
Prema tom pristupu:
- nema empirijskih dokaza da postoji “duša” kao odvojena, materijalno neovisna komponenta
- svijest nastaje iz neuronskih procesa
- kada se mozak mijenja (povrede, anestezija, bolest), mijenja se i svijest

Nauka se, dakle, fokusira na mjerljive procese, ne uključujući pojam duše.

2. Religijske perspektive
Različite religije imaju različite odgovore:
Abrahamske religije (islam, hrišćanstvo, judaizam): duša je nematerijalni, besmrtni dio čovjeka; svijest ili “ja” je često povezano s dušom, iako postoji prijepor koliko je svijest potpuno odvojena od tijela.
Istočne tradicije (budizam, hinduizam): budizam često negira trajnu dušu (anatman), ali priznaje svijest kao proces; hinduizam smatra da je atman (duša) nosilac svijesti kroz živote.

U tim okvirima, svijest može biti dio duše, izraz duše ili proces koji duša “koristi”.

3. Filozofske perspektive
Dualizam (Descartes): svijest pripada nematerijalnoj supstanci — duši; mozak je samo “uređaj za povezivanje”.
Materijalizam: jedina stvar koja postoji je materija; svijest proizlazi iz mozga i ne treba dušu kao objašnjenje.
Panpsihizam: svijest je osnovna osobina stvarnosti, ne nužno povezana s dušom, već sa samom prirodom postojanja.

4. Personalni odgovor
Odgovor zavisi od tvog ličnog svjetonazora.
Ako vjeruješ u dušu, svijest može biti njena manifestacija.
Ako se oslanjaš na nauku, svijest nastaje iz mozga.
Ako tražiš filozofsku sredinu — možda je svijest nešto što djelimično proizlazi iz mozga, a djelimično iz nečega što još ne razumijemo.
Deder ti sad daj te svoje "naucne dokaze" :D

I, jos jednom - sta bi s jajetom ba? :D
Zehran82

#6754 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

Dozer wrote: 14/11/2025 15:14 ----

ne interesuje to tebe....nije to za tebe ...

ne budi dosadan.
Hakiz

#6755 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Hakiz »

Zehran82 wrote: 14/11/2025 15:06
Dozer wrote: 14/11/2025 15:05 Svijest ne postoji bez materije. Da li je tvoj bog materijalan?
svijest postoji u dusi a dusa je nematerijalna.

naucno je dokazano da svijest je u dusi, to jeste kroz razne NDE studije.

tijelo ovdje je samo transportno sredstvo za dusu, da bi mogla imati interakciju sa materijom, nista vise.

cim smrt dodje, dusa i svijest se odvoji od tijela.
Svijest ne postoji u duši, svijest postoji u mozgu.
apsidejzi

#6756 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

-Chesterfield- wrote: 14/11/2025 13:49
apsidejzi wrote: 14/11/2025 12:38
Zehran82 wrote: 14/11/2025 11:22

kvantna fizika i teorija evolucija nista nema veze jedno sa drugim, to je cisto tvoje desepratno pokusavanje spajanja nespojivog.
NAUCNICI napisali NAUCNI RAD na linku iznad u kojem objasnjavaju DARWINOVE efekte na kvantnom nivou. Otvori link, ne ujeda. Naucnici napravili eksperiment, kojeg mozes i ti ponovit ako zelis. Nema suplje poput prenosi se od ovog da je cuo od onog koji je nauco od onog tamo. Nista nije provjerljivo nego moras vjerovat na rijec. Ovdje nikome ne moras vjerovati na rijec. Nabavi 15 kubita i ozezi. Dobices isti rezultat. Evolucijski efekti su svuda oko nas, htio ti to priznati ili ne. A sad zabij glavu u pijesak kao noj i pravi se da ovo nisi procitao.
Ovaj rad nema nikakve veze s Darwinovom evolucijom živih bića. Kvantni darvinizam je samo naziv koji fizičari koriste kao metaforu da opišu selekciju stabilnih kvantnih stanja tokom dekoherencije. U radu koji si naveo ne govori se o mutacijama, genima, prirodnoj selekciji organizama niti o bilo čemu što čini Darwinovu biologiju. Radi se isključivo o tome da okolina kopira i stabilizuje određena kvantna stanja, dok nestabilna stanja propadaju pod interakcijom. To je matematički opis prelaska iz kvantnog u klasični svijet. Sam autor teorije Zurek jasno je objašnjavao da naziv darvinizam služi samo kao analogija, a ne kao tvrdnja o evoluciji života. Dakle, rad potvrđuje mehaniku dekoherencije, a ne Darwinovu evoluciju.
Pa sto je nije nazvao gravitacija nego po Darwinu? Mozda zato sto lice?
-Chesterfield-

#6757 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by -Chesterfield- »

apsidejzi wrote: 14/11/2025 16:22
apsidejzi wrote: 14/11/2025 12:38
NAUCNICI napisali NAUCNI RAD na linku iznad u kojem objasnjavaju DARWINOVE efekte na kvantnom nivou. Otvori link, ne ujeda. Naucnici napravili eksperiment, kojeg mozes i ti ponovit ako zelis. Nema suplje poput prenosi se od ovog da je cuo od onog koji je nauco od onog tamo. Nista nije provjerljivo nego moras vjerovat na rijec. Ovdje nikome ne moras vjerovati na rijec. Nabavi 15 kubita i ozezi. Dobices isti rezultat. Evolucijski efekti su svuda oko nas, htio ti to priznati ili ne. A sad zabij glavu u pijesak kao noj i pravi se da ovo nisi procitao.
Ovaj rad nema nikakve veze s Darwinovom evolucijom živih bića. Kvantni darvinizam je samo naziv koji fizičari koriste kao metaforu da opišu selekciju stabilnih kvantnih stanja tokom dekoherencije. U radu koji si naveo ne govori se o mutacijama, genima, prirodnoj selekciji organizama niti o bilo čemu što čini Darwinovu biologiju. Radi se isključivo o tome da okolina kopira i stabilizuje određena kvantna stanja, dok nestabilna stanja propadaju pod interakcijom. To je matematički opis prelaska iz kvantnog u klasični svijet. Sam autor teorije Zurek jasno je objašnjavao da naziv darvinizam služi samo kao analogija, a ne kao tvrdnja o evoluciji života. Dakle, rad potvrđuje mehaniku dekoherencije, a ne Darwinovu evoluciju.
Isto bih i ja tebe pitao zašto naziv Božija čestica?
Hakiz

#6758 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Hakiz »

-Chesterfield- wrote: 14/11/2025 16:33

Upravo. Kolokvijalni nazivi mogu stvoriti zabunu.
Dozer

#6759 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Dozer »

Zehran82 wrote: 14/11/2025 15:25
Dozer wrote: 14/11/2025 15:14 ----

ne interesuje to tebe....nije to za tebe ...

ne budi dosadan.
Pateticno, moj Smrle, pateticno.

Provaljujes se i brukas iz posta u post, sve dublje tones Ali dobro je to, samo nastavi. Slika i prilika vecine vjernika.
belfy

#6760 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by belfy »

-Chesterfield- wrote: 13/11/2025 20:42
apsidejzi wrote: 13/11/2025 18:06 Evo jedan zanimljiv naucni rad iz kvantne fizike koji DOKAZUJE da se informacija ponasa u skladu sa TEORIJOM EVOLUCIJE. :thumbup:

https://www.science.org/doi/10.1126/sciadv.adx6857

Cak sistem nazivaju: Kvantni Darwinizam. Eksperiment su radili sa qubitom koji je sirio informaciju na susjedne qubite. Da probam pojednostaviti sta su otkrili. Naime, u kvantnom svijetu imas nesto sto se zove superpozicija, gdje je neki kvantni sistem u svim mogucim stanjima istovremeno. Ako smijem banalizirati to bi bilo kao da kupujes neku majcu koja moze biti u raznim bojama i velicinama. Dok je ne kupis ta majca je istovremeno u svim velicinama i bojama. No cim kliknes: plati, ona se materijalizira u jednu odredjenu boju i velicinu. Kvantni svijet je zaista cudan i naucnici jos uvijek dumaju zasto je to tako, ali superpozicija je nesto normalno na sitnoj skali.

Medjutim, ovaj naucni rad kaze da svaki sistem ce ostati u superpoziciji dokle god je sam za sebe, ali ni jedan sistem nije sam za sebe nego je u kontaktu sa drugim sistemima oko sebe, koji su takodjer u superpoziciji. Oni su u ovom radu dokazali da kvantni sistem ima domet i da on utice na susjedne kvantne sisteme u zavisnosti od toga kakve postavke oni imaju. Informacija iz jednog sistema se cita od strane drugog sistema, u zavisnosti od toga kakav je taj sistem. Kada uzmes sve okolne sisteme na koje djeluje ti vidis na svakog djeluje drugacije i ova superpozicija se moze rekonstruisat ponovo.

Drugim rijecima, mi ovdje na temi obicno govorimo o NISTA, medjutim u kvantnom svijetu NISTA = SVE. Tamo gdje nema nista ima sve. Bas kao sto bijela svjetlost nema boju nego je sastavljena od svih ostalih boja. Bijela je rezultat. Nista i sve su rezultat svih mogucnosti. Svaki kvantni sistem je istovremeno i sve i nista i sada u ovisnosti od okruzenja, on utice na njega razlicito. Kada gledas okruzenje, mozes sabrati sve dijelove i opet ces dobiti nista ili sve. No fazon je sto dijelovi se ne sire jednako u svim pravcima. I to su dokazali u ovom radu. Informacija o kvantnom sistemu ovisi o okruzenju ili kako oni ovdje zovu o PRIRODNOJ SELEKCIJI. Na jedan veoma interesantan nacin, svaki atom u svemiru je tu zahvaljujuci prirodnoj selekciji informacije nizih nivoa. Kvantni Darvinizam je teorija nastala 2003-e godine koja bukvalno objasnjava kako iz nicega nastaje sve i iz svega nista. Svaki atom, svaka molekula je rezultat prirodne selekcije informacija o kvantnom sistemu. Ona je random i ovisi iskljucivo o rasporedu ostalih kvantnih sistema.

Helem, evolucija izranja sve vise i vise u prirodi i nebitno da li gledas zivot, biologiju, hemiju a evo sada i fiziku, evolucija je sveprisutna.
Oni nisu dokazali evoluciju, nego mehanizam preživljavanja informacija na kvantnom nivou.
Nema veze s nastankom života, prirodnom selekcijom gena ili porijeklom svemira.
nije dokazana evolucija (sto znaci adaptacija okolisu da se prezivi), ali je samo dokazano kako nesto prezivi i to na kvantnom nivou? :lol:

zaista sam se nasmijao. hvala ti.

P.S. zahvaljujem se i apsiju za dijeljenje. :kakoste:
belfy

#6761 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by belfy »

:lol:

jao, kako citam redom sve je smjesnije. pa ti i ne znas kako je nastao taj naziv za istu. doduse, nije cudno da ne znas. u startu se nije tako zvala (tacnije - nikada zvanicno), nego tek nakon objave jedne knjige za koju ne znas i definitivno je nisi procitao... o hljebe...

ako ti je mrsko da sam potrazis dovoljno je da kazes da ti ovo iznad receno pojasnim. znas da meni to nije tesko, a i ti ces nesto novo nauciti. pa idemo milimetar po milimetar... moze?

P.S. jesi dobro primio ona dva milimetra do sada? ono - primio k znanju? prihvatio?
-Chesterfield-

#6762 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by -Chesterfield- »

Opet problem sa nerazumijevanjem napisanog.
Ja mislim da je apsi skontao ali belfy trokirao.
belfy

#6763 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by belfy »

-Chesterfield- wrote: 14/11/2025 22:56 Opet problem sa nerazumijevanjem napisanog.
moguce da to ni apsi ne zna, ali ja sam ti ponudio opcije, a ti ne smijes ni da direktno odgovoris? cestica koja se trazila nije imala to ime (a ni danas nema u naucnim radovima, osim ako je neko koristi samo kolokvijalno), sve dok jedna knjiga nije izdata. zelis li saznati koja? iako bi mi bilo draze da sam potrazis, jer ces usput mozda naci i jos korisnih stvari i nauciti nesto...

i, ne pokusavaj skrivati neznanje ovako ocigledno. ako ovdje budes iskren za nagradu dobijes jos par milimetara. dva ce biti ovdje, a jedan na prethodnoj temi. sto bi vec bilo pet primljenih milimetara, sto bi bio znacajan napredak u odnosu na nula, slazes li se?
Dozer

#6764 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Dozer »

Pitanje je da lu uopste zeli, jer sva ta nova saznanja i informacije su kontra dogme.

Smrle, recimo, uopste nema kapaciteta cak ni da razmisli o bilo cemu izvan kuranske dogme, a jos manje da shvati, jer uvijek polazi od svoje licne premise da on "zna" pravu istinu.
-Chesterfield-

#6765 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by -Chesterfield- »

belfy wrote: 14/11/2025 23:19
-Chesterfield- wrote: 14/11/2025 22:56 Opet problem sa nerazumijevanjem napisanog.
moguce da to ni apsi ne zna, ali ja sam ti ponudio opcije, a ti ne smijes ni da direktno odgovoris? cestica koja se trazila nije imala to ime (a ni danas nema u naucnim radovima, osim ako je neko koristi samo kolokvijalno), sve dok jedna knjiga nije izdata. zelis li saznati koja? iako bi mi bilo draze da sam potrazis, jer ces usput mozda naci i jos korisnih stvari i nauciti nesto...

i, ne pokusavaj skrivati neznanje ovako ocigledno. ako ovdje budes iskren za nagradu dobijes jos par milimetara. dva ce biti ovdje, a jedan na prethodnoj temi. sto bi vec bilo pet primljenih milimetara, sto bi bio znacajan napredak u odnosu na nula, slazes li se?
Hebote, zar moram pojašnjavati... :-)
Kvantni darvinizam je samo metaforički naziv za način širenja informacija u kvantnim sistemima, isto kao što je božija čestica metafora za Higgsov bozon. Nauka takve nazive koristi da olakša objašnjenje složenih procesa.
Zehran82

#6766 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

Dozer wrote: 14/11/2025 23:37 Pitanje je da lu uopste zeli, jer sva ta nova saznanja i informacije su kontra dogme.

Smrle, recimo, uopste nema kapaciteta cak ni da razmisli o bilo cemu izvan kuranske dogme
, a jos manje da shvati, jer uvijek polazi od svoje licne premise da on "zna" pravu istinu.
ne pametuj puno na moj racun
Dozer

#6767 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Dozer »

Ti pametujes na svaciji, a supalj k'o cajni kolutic.
Zehran82

#6768 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

Dozer wrote: 15/11/2025 10:55 Ti pametujes na svaciji, a supalj k'o cajni kolutic.
ne, ja ne pametujem tako kao ti da izmisljam na tudji racun sta ti i kako ti....nego samo kazem ono sto procitam od vas

dok ovo
Smrle, recimo, uopste nema kapaciteta cak ni da razmisli o bilo cemu izvan kuranske dogme
je cisto pametovanje i tandrkanje do besvijesti....to ti znas da se ja ne bavim hipotetickim pitanjima, sta bi bilo kad bi bilo :-) kao da ja to ne uzimam u obzir a moram uzeti u obzir ako hocu ikakvu normalnu diskusiju...ja moram prvo presaltati sve i vase i moje dokaze i argumente

pa onda moram sve varijante uzeti u obzir, sta evo da nema Boga sta bi onda bilo, ima li to smisla da ga nema ili ima, koje su alternative, sve e to detaljno analizira...da bi ti meni natamburao gluposti da ja nemam kapiciteta dobaciti mislima u hipoteticke zone....

a ti podkapacitiran intelektualno da ja to strasno a tako si siguran da nema Boga, dovoljno mi je onaj primjer sa fine tuning da ne znas sta je , a jos i stvari odvodis u pogresnom smjeru kao ono sa loncem i poklopcem....sto meni ukaziva da jednostavno receno nisi dorastao ovih diskusija.

ja kazem "Ne budi svakom loncu poklopac" a ti meni kao protuargument kazes a sta ako je poklopac iskrivljen, ili malen ili je od plastike :lol: znaci veze s vezom nema argument. eh to ja moram deverati sa tobom u diskusijama :lol:

sta mi tu ba imamo vise pricati...to je tvoj nivo diskusije...znaci totalna limitiranost, i zato jesi ateista, samo zadrte ateiste mogu biti ovako limitirani.
apsidejzi

#6769 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

Bozija cestica je marketinski termin koji je trebao posluziti da se privuku narodne mase kako bi kupili knjigu od Leona Ledermana. Orginalno se trebala zvati "The goddamn particle" jer je u teoriji postojala ali je eksperiment bilo veoma tesko napraviti. No izdavac knjige se dosjetio da ce knjiga biti prodavana bolje ako se nazove "The god particle". Ovaj naziv ne potice od fizicara nego prodavaca a prodavaci su puni bullshita. Bas kao i religije. Jer imam, pop i ostali religiozni sluzbenici su zapravo: prodavaci. Oni prodaju ideju vjecnosti i spasenja. A narodne mase kupuju istu. I to bez poreza.

Fizicari nikada ne koriste termin bozija cestica. A fizicari su koristili termin darwinizam kada su opisivali sirenje informacije i prelazak sa kvantnog na klasicni model fizike.

Nadam se da sam ti dao dovoljno dobar odgovor. Jedan termin su smislili fizicari, i ja sam ga koristio. Drugi termin su smislili prodavaci i ti si ga koristio. Malo se pogledaj u ogledalo i razmisli koliko si zapravo podlozan marketinskim trikovima i probaj to povezati sa cinjenicom da su vjerski sluzbenici zapravo radnici u marketing sluzbi religijskih organizacija. Nisi ti slucajno iskoristio njihov termin i propagandu.
Zehran82

#6770 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

apsidejzi wrote: 15/11/2025 11:29
Bozija cestica je marketinski termin koji je trebao posluziti da se privuku narodne mase kako bi kupili knjigu od Leona Ledermana. Orginalno se trebala zvati "The goddamn particle" jer je u teoriji postojala ali je eksperiment bilo veoma tesko napraviti. No izdavac knjige se dosjetio da ce knjiga biti prodavana bolje ako se nazove "The god particle". Ovaj naziv ne potice od fizicara nego prodavaca a prodavaci su puni bullshita. Bas kao i religije. Jer imam, pop i ostali religiozni sluzbenici su zapravo: prodavaci. Oni prodaju ideju vjecnosti i spasenja. A narodne mase kupuju istu. I to bez poreza.

Fizicari nikada ne koriste termin bozija cestica. A fizicari su koristili termin darwinizam kada su opisivali sirenje informacije i prelazak sa kvantnog na klasicni model fizike.

Nadam se da sam ti dao dovoljno dobar odgovor. Jedan termin su smislili fizicari, i ja sam ga koristio. Drugi termin su smislili prodavaci i ti si ga koristio. Malo se pogledaj u ogledalo i razmisli koliko si zapravo podlozan marketinskim trikovima i probaj to povezati sa cinjenicom da su vjerski sluzbenici zapravo radnici u marketing sluzbi religijskih organizacija. Nisi ti slucajno iskoristio njihov termin i propagandu.
Bozija cestica je marketinski termin
kad smo vec kod toga

objasni mi ovo onda

Kako to Hidzs se pojavljuje samo na jednom mjestu u Kuranu gdje se koristi Dz umjesto G, dok Higgs boson, bozija cestica, je pronadjena 2012 godine, a ta rijec HIdzs u Kuranu ne povezana sa brojem 2012, od kraja poglavlja pa sve do tog pojavljivanja HIdzs ima 1433 slova, 1433 je hidzretska godina 2012 gregorijanska godina.

i to nije sve

To pojavljivanje Peter Hiqs, q umjesto G, inace u egiptu na arapskom se namjestima gdje G koristi Q slovo.

U ajetu gdje se Peter Hiqs pojavljuje je 2013 ajet od kraja Kurana, Peter Higgs je dobio nobeolovu nagradu 2013 za otkrice Bozije cestice.

kako to da se taklo potrefi sve??? ah da sad ces ti meni doci sa standardnim izgovorm kao i za sve, sve je to slucajnost, kao sto je slucajnost nastanak univerzuma i nastanak prvog zivota, prve zive celije.
Hakiz

#6771 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Hakiz »

Zehran82 wrote: 15/11/2025 12:11
Spoiler
Show

kad smo vec kod toga
objasni mi ovo onda

Kako to Hidzs se pojavljuje samo na jednom mjestu u Kuranu gdje se koristi Dz umjesto G, dok Higgs boson, bozija cestica, je pronadjena 2012 godine, a ta rijec HIdzs u Kuranu ne povezana sa brojem 2012, od kraja poglavlja pa sve do tog pojavljivanja HIdzs ima 1433 slova, 1433 je hidzretska godina 2012 gregorijanska godina.

i to nije sve

To pojavljivanje Peter Hiqs, q umjesto G, inace u egiptu na arapskom se namjestima gdje G koristi Q slovo.

U ajetu gdje se Peter Hiqs pojavljuje je 2013 ajet od kraja Kurana, Peter Higgs je dobio nobeolovu nagradu 2013 za otkrice Bozije cestice.

kako to da se taklo potrefi sve??? ah da sad ces ti meni doci sa standardnim izgovorm kao i za sve, sve je to slucajnost, kao sto je slucajnost nastanak univerzuma i nastanak prvog zivota, prve zive celije.
Zehran82

#6772 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

Da se osvrnem na problematiku ateistickog poimanja slucajnosti, i zasto je to nelogicno a ateisti nisi svjesni izgleda toga.

Kada mi kao vjernici kazemo, vjerujemo u Boga zato sto vidimo tragove njegovog postojanja u njegovoj kreaciji...od stvaranja univerzuma pa sve do DNK u nasim celijama

ako krenemo od makrostvaranja, tipa univerzuma

Evo 10 najpoznatijih fine-tuning parametara sa kratkim objašnjenjem:

1️⃣ Sila gravitacije (gravitaciona konstanta, G)

📏 Manja: zvijezde ne bi mogle zapaliti nuklearnu fuziju → svemir bi bio taman i hladan.

📈 Veća: sve bi se brzo urušilo u crne rupe → život ne bi imao vremena nastati.
👉 Mora biti podešena na oko 1 dio u 10³⁶.

2️⃣ Elektromagnetska sila (fine-structure constant, α ≈ 1/137)

📉 Manja: atomi ne bi stabilno držali elektrone → nema hemije.

📈 Veća: elektroni bi se spojili sa jezgrama → nema molekula.
👉 Sitna promjena od 1% razara sav poznati hemijski svijet.

3️⃣ Jaka nuklearna sila (strong coupling constant)

📉 Manja: protoni i neutroni ne bi formirali jezgre → nema atoma teških elemenata.

📈 Veća: svi protoni bi se vezali u helij odmah nakon Velikog praska → nema vodika → nema zvijezda.

4️⃣ Slaba nuklearna sila

📉 Slabija: fuzija u zvijezdama bi gotovo stala → nema energije za život.

📈 Jača: vodik bi brzo izgorio u helij → svemir bez dugovječnih zvijezda.

5️⃣ Omjer masa protona i neutrona

📉 Da je proton lakši od neutrona: atomi vodika ne bi postojali → nema vode.

📈 Da je proton teži: svi bi se raspali u neutrone → nema stabilne materije.

6️⃣ Omjer elektromagnetske i gravitacione sile

⚖️ Elektromagnetizam je ~10³⁶ puta jači od gravitacije.

📉 Manji omjer: gravitacija bi dominirala → planete bi kolabirale.

📈 Veći omjer: materija se ne bi mogla gravitaciono skupljati u zvijezde.

7️⃣ Kozmološka konstanta (Λ — energija vakuuma / tamna energija)

📉 Manja (negativna): svemir bi se urušio ubrzo nakon nastanka.

📈 Veća (pozitivna): širenje bi bilo prebrzo → galaksije se nikad ne bi formirale.
👉 Podešena na 1 dio u 10¹²⁰ – najpreciznije “fino podešavanje” ikad izračunato.

8️⃣ Omjer mase elektrona i protona (≈ 1/1836)

📉 Manji: hemijske veze bi bile preslabe → nestabilni molekuli.

📈 Veći: elektroni bi se vezali prečvrsto → hemija ne bi funkcionisala.

9️⃣ Brzina svjetlosti (c)

📉 Manja: zakoni relativnosti bi promijenili energiju i strukturu atoma → nestabilan svemir.

📈 Veća: masa-energija ravnoteža (E=mc²) bi dovela do ekstremno nasilnog svemira → teško za stabilne strukture.

🔟 Početna gustoća svemira (critical density / expansion rate)

📉 Manja: svemir bi se odmah urušio u sebe.

📈 Veća: svemir bi se prebrzo širio — galaksije, zvijezde i planete se ne bi formirale.
👉 Mora biti tačna na 1 dio u 10⁶⁰ odmah nakon Velikog praska.

---------------------------------------------------------

Tu vidimo samo 10 primjera o moru masa jos primjera podesavanja univerzalnih konstantni koliko je sve to precizno da bi uopste mogao biti zivot na zemlji

Kada kazemo ovo je za nas inteligenti dizajn, dokaz za BOga, jer slucajnosti ne mogu to uraditi, ateisti i dalje zazmire i prihvate da je sve to slucajnosti odradile

Zxamislite vi sad to ucmalog ateisticko uma, gdje sve ovo smatra slucajnosti, pa hajmo se poigrati sa slcuajnosti onda da vidimo je li i u ovo vjerujete da moze slucajnost uraditi

Uzmemo 300 puzli, promijesamo ih u kesi, i onda bacimo sa zgrade trilioner i trilione puta
Image

hoce li se ikad puzle sastaviti ovako, 300 puzli, svako na svojoj pozicije prikopcano da bi napravilo ovakvu sliku?

Da li mozete da vjerujete da ce te uspjeti to ako bacate cijelo vrijeme, da lio ce se to ikada desiti....

da odgovorim odmah, NIKAD, a mozda NI TAD :D

eh ako ovako experimentalno ne moze slucajnosti nikad uspjeti ovako nesto , pa kako onda da slucajnosti srede ove univerzalne konstante.

i STo je najgore u svemu tome, ateisti poput APsidejsija, tako olahko, tako nonsalantno uzimaju slcuajnosti kao izgovor za nastanak univerzuma, zivota na zemlji i mnogo toga, da je to cak perverzno ....sve zivo im je slucajnost...covjek razuman se zapita gdje vam je vise granica kad prestaju slucajnosti a mora nuzno djelovati inteligencija...izgleda da ta granica kod vas ne postoji.

I vi niste svjesni koliko budale ispadate onda kada za sve ovo kazete da je slucajnost...

to je meni u fazonu, kao da vi sad nacrtate macku, ali ovako...i onda se hvalite kako ste veliki umjetnici, i idete od galerije do galerije bez imalo srama jer niste svjesni koliko ste nisko pali, i trazite da se vas crtez stavi kod picasovih crteza ili kod mona lise crteza, i da vas crtez kosta 1 milion dolara
Image

i to sve bez imalo srama, sa ponosom nosite crtez i hvalite se...a ljudi vas sa strane sa podsmjehom i sazaljevanjem gledaju i pitaju se, jesu l iovi normalni.....eh upravo tako vas gledam kada vi za sve ovo kazete da je slucajnost stvorila.

Sta je sa podesacvanjem zemlje da bi zivot bio moguc

Evo 10 najvažnijih “podešavanja” Zemlje koja čine život mogućim — i šta bi se desilo da su različita 👇

1️⃣ Udaljenost od Sunca (habitable zone / „zona pogodna za život“)

🌡️ Manje udaljena: temperatura bi bila previsoka, voda bi isparila → efekt “Venerin pakao”.

❄️ Veća udaljenost: sve bi se smrznulo → nema tečne vode.
👉 Zemlja je savršeno smještena u tzv. “zlatnu zonu” — gdje voda može postojati u tečnom obliku.

2️⃣ Veličina i masa Zemlje

⚖️ Manja planeta: ne bi mogla zadržati atmosferu (poput Marsa) → nema zraka ni tečne vode.

🪨 Veća planeta: gravitacija bi bila prevelika → gušća atmosfera, otrovni plinovi, visok pritisak.
👉 Trenutna masa Zemlje omogućava balans između gravitacije i atmosfere.

3️⃣ Sastav atmosfere

🌬️ Previše CO₂: ekstremni efekt staklene bašte → globalno pregrijavanje (kao Venera).

❄️ Premalo CO₂: planet bi bio zamrznut.
👉 Zemlja ima idealan omjer azota (~78%), kiseonika (~21%) i tragova CO₂ za disanje i fotosintezu.

4️⃣ Nagnutost Zemljine ose (≈ 23.5°)

📉 Manja nagnutost: skoro bez godišnjih doba → ekološki monoton, manje raznolikosti života.

📈 Veća nagnutost: ekstremne zime i ljeta → život teško preživljava.
👉 Trenutni nagib stvara uravnotežene sezone i stabilnu klimu.

5️⃣ Rotacija (brzina okretanja oko ose)

⚡ Brža rotacija: ogromne oluje i nestabilna klima.

🐢 Sporija rotacija: dan bi trajao danima → ekstremne temperaturne razlike.
👉 24-satna rotacija osigurava ravnomjerno zagrijavanje i stabilnu biosferu.

6️⃣ Postojanje Mjeseca

🌕 Bez Mjeseca: nagib Zemljine ose bi se haotično mijenjao → ekstremne klimatske oscilacije.

🌊 Bez plime i oseke: oceani bi stagnirali → manje miješanja hranjivih tvari → slabiji morski život.
👉 Mjesec stabilizira rotaciju i omogućava uravnotežen ritam mora i klime.

7️⃣ Magnetno polje

🧲 Bez magnetnog polja: solarni vjetar bi “otpuhnuo” atmosferu → nema zaštite od radijacije.
👉 Zemljina jezgra (željezo + rotacija) stvara magnetosferu koja štiti život od Sunca.

8️⃣ Prisutnost tečne vode

💧 Bez tečne vode: nema rastvaranja organskih molekula, nema biokemije.

❄️ Samo led ili para: život ne bi mogao započeti ni opstati.
👉 Zemlja ima ogromne oceane koji djeluju kao termostat i hemijski reaktor za život.

9️⃣ Geološka aktivnost (tektonske ploče)

🌋 Bez tektonike: nema recikliranja ugljika, kontinenata ni stabilne klime.

🌍 Previše aktivna: stalne erupcije i potresi → život ne bi imao stabilnost.
👉 Umjerena tektonska aktivnost reguliše CO₂ ciklus i kontinentalnu raznolikost.

🔟 Sastav Sunca

☀️ Previše masivno: životni vijek Sunca bi bio prekratak (par miliona godina).

💡 Premalo masivno: ne bi bilo dovoljno energije → planeta smrznuta.
👉 Sunce je G-tip zvijezda srednje veličine, stabilna i dugovječna (~10 milijardi godina).

🌿 Zaključak:

Zemlja nije “bilo kakva planeta” — već izuzetno fino podešena kombinacija gravitacije, hemije, rotacije, nagiba, i udaljenosti.
Mala promjena u bilo kojem od ovih 10 faktora → život bi bio nemoguć.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------

i to nije sve idemo dalje, jos dublje

Evo 10 najvažnijih „podešavanja“ u ćeliji — procesa, molekula i mehanizama — bez kojih bi ćelija odmah prestala funkcionisati 👇

1️⃣ ATP sinteza (ATP synthase enzim)

⚙️ Šta radi: pretvara energiju iz protonskog gradijenta u ATP – osnovnu „valutu“ energije ćelije.

⚠️ Bez toga: nema energije za DNK replikaciju, transport, sintezu proteina → ćelija momentalno umire.
👉 Radi kao rotacijski nanomotor od ~100.000 okretaja/min.

2️⃣ Kinezin i drugi molekularni motori (kinezini, dineini, miozini)

⚙️ Šta rade: prenose „teret“ (vezikule, organele, proteine) po mikrotubulima kao voz na šinama.

⚠️ Bez njih: nema transporta hranjivih tvari, nema razmjene signala → ćelija postaje paralizirana.

3️⃣ DNK polimeraza

⚙️ Šta radi: precizno kopira DNK pri svakom dijeljenju ćelije.

⚠️ Bez toga: genetske informacije se ne mogu prenijeti → nema nasljeđivanja, ćelija se raspada.
👉 Greška veća od 1 u 10⁹ baza bi već uništila genetski integritet.

4️⃣ Ribozomi (sinteza proteina)

⚙️ Šta rade: „prevode“ mRNA u proteine prema genetskom kodu.

⚠️ Bez ribozoma: nema enzima, hormona, membranskih proteina → život staje.
👉 Svaka ćelija ima hiljade ribozoma koji moraju raditi savršeno sinkronizirano.

5️⃣ Membranski transport i jon-pumpe (Na⁺/K⁺-ATPaza, Ca²⁺-kanali)

⚙️ Šta rade: održavaju električne i hemijske gradijente između unutar i van ćelije.

⚠️ Bez njih: ćelija gubi napon, voda ulazi ili izlazi nekontrolisano → ćelija puca ili kolabira.

6️⃣ Citoplazmatski pH i ionska ravnoteža

⚙️ Šta radi: održava tačnu koncentraciju H⁺, Na⁺, K⁺, Cl⁻ jona (pH ~7.2).

⚠️ Manje ili više: enzimi denaturiraju → hemija života se raspada.
👉 Sve enzimske reakcije ovise o preciznoj pH ravnoteži.

7️⃣ Popravka DNK (DNA repair sistemi: exonukleaze, ligaze, PARP, itd.)

⚙️ Šta rade: popravljaju mutacije i oštećenja DNK od UV-svjetla, hemikalija ili grešaka replikacije.

⚠️ Bez popravke: mutacije se akumuliraju → ćelija postaje kancerogena ili umire.

8️⃣ Sklapanje proteina i šaperoni (molekularni “folding assistants”)

⚙️ Šta rade: pomažu novonastalim proteinima da dobiju tačan 3D oblik.

⚠️ Bez njih: proteini se pogrešno savijaju (misfolding) → Alzheimer, prioni, ćelijska smrt.

9️⃣ Mitohondrijska mreža (energetska regulacija)

⚙️ Šta radi: proizvodi većinu ATP-a i reguliše ćelijsku apoptozu (kontrolisanu smrt).

⚠️ Bez pravilne funkcije: energija kolabira → ćelija ne može preživjeti ni par minuta.

🔟 Signalni i regulatorni proteini (transkripcijski faktori, kinaze, hormoni)

⚙️ Šta rade: usklađuju kada se geni aktiviraju, ćelija dijeli, raste ili popravlja.

⚠️ Bez regulacije: totalni haos — nekontrolisano dijeljenje (rak) ili potpuni prestanak rasta.

🧠 Zaključak:

Ovih 10 mehanizama djeluju kao savršeno orkestriran sistem:
svaki dio — od motora do DNK popravke — mora funkcionisati istovremeno i precizno, ili se život trenutno ruši.

-----------------------------------------------------------------------------------

I kad kazemo vjerujemo u Boga i na osnovu svega ovoga, pusti mi sad i Biblije i Kurane, netrebaju nam da bi vjerovali u postojanje BOga dovoljno je ovo gore da razuman covjek vjeruje u postojanje Boga....ili ce te vi i dalje kao ateisti hodati od galerije do galerije sa tim crtezom gore i hvaliti se svom umjetnickom djelu i traziti da se stavi pored picasovih slika i mona lise ili gdje vec :)

i za kraj Bog kaze:

2:13. Kada im se kaže: 'Vjerujte kao što ovi ljudi vjeruju!', oni odgovaraju: 'Zar da vjerujemo kao što maloumnici vjeruju!?' A doista su oni maloumnici, ali to oni ne znaju!
apsidejzi

#6773 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

Zehran82 wrote: 15/11/2025 12:11

kad smo vec kod toga

objasni mi ovo onda

i to nije sve

Rado cu ti objasniti. U arapskom pismu imas i slovo G i slovog DZ. Ili je Kur'an neispravno prenesen do nas pa se umjesto g napisalo dz, ili je Allah pogrijesio. Ti biras.

Zamisli da si stvorio sav svijet, u konacnici stvorio sve ljude, cekao 200.000 godina da se Muhamed rodi, smislio Kur'an davnih dana, i imao svo to vrijeme da ispravis gresku. I omakne se jedno slovo. Kako nespretan i trampav Gospodar. Koji za sebe tvrdi da sve zna i sve moze. I onda dodjes ti zehrane i osramotis svog Gospodara tako sto ga razotrkijes. Sram da te bude, boj se Allaha!!!

Zehran82

#6774 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

apsidejzi wrote: 15/11/2025 14:11 ----
Rado cu ti objasniti. U arapskom pismu imas i slovo G i slovog DZ. Ili je Kur'an neispravno prenesen do nas pa se umjesto g napisalo dz, ili je Allah pogrijesio. Ti biras.

Zamisli da si stvorio sav svijet, u konacnici stvorio sve ljude, cekao 200.000 godina da se Muhamed rodi, smislio Kur'an davnih dana, i imao svo to vrijeme da ispravis gresku. I omakne se jedno slovo. Kako nespretan i trampav Gospodar. Koji za sebe tvrdi da sve zna i sve moze. I onda dodjes ti zehrane i osramotis svog Gospodara tako sto ga razotrkijes. Sram da te bude, boj se Allaha!!!

Rado cu ti objasniti.
neces jer neznas, mozes pokusat ali ce to biti pucanje u prazno :)
U arapskom pismu imas i slovo G i slovog DZ.
dodji da ti ciko nesto sapne na uho sto nisi znao :)

Arapski leksikon
https://www.almaany.com/en/dict/ar-en/% ... %AC%D8%B2/

Hidzs (neki arapi kazu, H, I, Dž, S), Dž → ج (jīm – glas /dž/)
If that picture's true, then we have to discover those Higgs particles at the LHC.
اذا كانت هذه الصورة صحيحة، فعلينا ان نكتشف جسيمات هيجز تلك فى مصادم الجسيمات العملاق.

Now when a particle moves through the universe, it can interact with these Higgs particles.
الان عندما يتحرك جسيم عبر الكون، يمكنه التفاعل مع جسيمات هيجز تلك.

The analogy is that these people in a room are the Higgs particles.
التشبيه هو ان هؤلاء الناس فى غرفة هم جسيمات هيجز.

a gle pisu (H, I, Dz, S) kako to sad :)
Dž → ج (jīm – glas /dž/)

I omakne se jedno slovo.
nista se nije omaklo, samo se omaklo u tvom srcu kao sto Bog kaze u Kuranu:

2:6. Onima koji ne vjeruju, doista je svejedno, opominjao ti njih ili ne opominjao, oni ne vjeruju

7. Zapečatio je Allah srca njihova i uši njihove, a na očima im je koprena; njima pripada kazna golema
.
.
10. U srcima njihovim je bolest i Allah im povećava bolest. Njih čeka patnja bolna za ono što su lagali.

to je tvoje stanje...bolest u srcu i zato uvijek letis na pogresno a ne na ispravno.....
teodati

#6775 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by teodati »

Zehran82 wrote: 14/11/2025 14:59

koji si ti faktor da tako kazes, odakle ti to, ti to tako nonsalantno kazes kao da je 1+1=2..a to sto pricas absolutno nikakva dokaza nemas nego si ti cisto sebi umislio da svjesnost i beskoncanost ne moze zajedno, to veze jedno sa drugim nema....

fakta je da si ti to sebi umislio tako i drzis se ko pijan plota toga bez ikakva argumenta zasto to ne moze dvoje zajedno...eh to je kraj price.

Jeli to znaci za tebe da BOg nije svjestan sebe ni sta stvara, a stvori produkt koji je svjestan sebe i Boga svog kreatora?

Znaci mi smo uzvisenije nivo bica od boga po tvom shvatanju jer mi smo svjesni sebe dok Bog nije svjestan sebe?
Ne razumiješ se ti u logiku, inače bi ti bilo jasno, zašto beskonačnost i svjesnost ne idu zajedno, ali netko ima talenta za filozofiju i logiku, a netko nema, samo kažem.

I reci mi, je li planeta Zemlja na višem nivou od tebe, pošto te ona napravila ali nije svjesno biće, a ti jesi?

Ajde da čujem odgovor. :-D
Post Reply