ne smij se ludjacki jer si neznalica vrhunske kvalitete
nije tebe briga za nauku i sta nauka kaze po tom pitanju.
Daj ti nama ipak te dokaze i studije po kojima svijest postoji u dusi
Deder ti sad daj te svoje "naucne dokaze"Pitanje da li svijest postoji u duši ulazi u područje filozofije, religije i kognitivne nauke — i trenutno ne postoji jedinstven, naučno potvrđen odgovor. Mogu ti dati pregled najvažnijih perspektiva:
1. Naučna perspektiva
U savremenoj nauci (neuroznanosti, psihologiji, kognitivnim naukama) svijest se posmatra kao rezultat aktivnosti mozga.
Prema tom pristupu:
- nema empirijskih dokaza da postoji “duša” kao odvojena, materijalno neovisna komponenta
- svijest nastaje iz neuronskih procesa
- kada se mozak mijenja (povrede, anestezija, bolest), mijenja se i svijest
Nauka se, dakle, fokusira na mjerljive procese, ne uključujući pojam duše.
2. Religijske perspektive
Različite religije imaju različite odgovore:
Abrahamske religije (islam, hrišćanstvo, judaizam): duša je nematerijalni, besmrtni dio čovjeka; svijest ili “ja” je često povezano s dušom, iako postoji prijepor koliko je svijest potpuno odvojena od tijela.
Istočne tradicije (budizam, hinduizam): budizam često negira trajnu dušu (anatman), ali priznaje svijest kao proces; hinduizam smatra da je atman (duša) nosilac svijesti kroz živote.
U tim okvirima, svijest može biti dio duše, izraz duše ili proces koji duša “koristi”.
3. Filozofske perspektive
Dualizam (Descartes): svijest pripada nematerijalnoj supstanci — duši; mozak je samo “uređaj za povezivanje”.
Materijalizam: jedina stvar koja postoji je materija; svijest proizlazi iz mozga i ne treba dušu kao objašnjenje.
Panpsihizam: svijest je osnovna osobina stvarnosti, ne nužno povezana s dušom, već sa samom prirodom postojanja.
4. Personalni odgovor
Odgovor zavisi od tvog ličnog svjetonazora.
Ako vjeruješ u dušu, svijest može biti njena manifestacija.
Ako se oslanjaš na nauku, svijest nastaje iz mozga.
Ako tražiš filozofsku sredinu — možda je svijest nešto što djelimično proizlazi iz mozga, a djelimično iz nečega što još ne razumijemo.
Svijest ne postoji u duši, svijest postoji u mozgu.Zehran82 wrote: ↑14/11/2025 15:06svijest postoji u dusi a dusa je nematerijalna.
naucno je dokazano da svijest je u dusi, to jeste kroz razne NDE studije.
tijelo ovdje je samo transportno sredstvo za dusu, da bi mogla imati interakciju sa materijom, nista vise.
cim smrt dodje, dusa i svijest se odvoji od tijela.
Pa sto je nije nazvao gravitacija nego po Darwinu? Mozda zato sto lice?-Chesterfield- wrote: ↑14/11/2025 13:49Ovaj rad nema nikakve veze s Darwinovom evolucijom živih bića. Kvantni darvinizam je samo naziv koji fizičari koriste kao metaforu da opišu selekciju stabilnih kvantnih stanja tokom dekoherencije. U radu koji si naveo ne govori se o mutacijama, genima, prirodnoj selekciji organizama niti o bilo čemu što čini Darwinovu biologiju. Radi se isključivo o tome da okolina kopira i stabilizuje određena kvantna stanja, dok nestabilna stanja propadaju pod interakcijom. To je matematički opis prelaska iz kvantnog u klasični svijet. Sam autor teorije Zurek jasno je objašnjavao da naziv darvinizam služi samo kao analogija, a ne kao tvrdnja o evoluciji života. Dakle, rad potvrđuje mehaniku dekoherencije, a ne Darwinovu evoluciju.apsidejzi wrote: ↑14/11/2025 12:38NAUCNICI napisali NAUCNI RAD na linku iznad u kojem objasnjavaju DARWINOVE efekte na kvantnom nivou. Otvori link, ne ujeda. Naucnici napravili eksperiment, kojeg mozes i ti ponovit ako zelis. Nema suplje poput prenosi se od ovog da je cuo od onog koji je nauco od onog tamo. Nista nije provjerljivo nego moras vjerovat na rijec. Ovdje nikome ne moras vjerovati na rijec. Nabavi 15 kubita i ozezi. Dobices isti rezultat. Evolucijski efekti su svuda oko nas, htio ti to priznati ili ne. A sad zabij glavu u pijesak kao noj i pravi se da ovo nisi procitao.
Isto bih i ja tebe pitao zašto naziv Božija čestica?apsidejzi wrote: ↑14/11/2025 16:22Pa sto je nije nazvao gravitacija nego po Darwinu? Mozda zato sto lice?-Chesterfield- wrote: ↑14/11/2025 13:49Ovaj rad nema nikakve veze s Darwinovom evolucijom živih bića. Kvantni darvinizam je samo naziv koji fizičari koriste kao metaforu da opišu selekciju stabilnih kvantnih stanja tokom dekoherencije. U radu koji si naveo ne govori se o mutacijama, genima, prirodnoj selekciji organizama niti o bilo čemu što čini Darwinovu biologiju. Radi se isključivo o tome da okolina kopira i stabilizuje određena kvantna stanja, dok nestabilna stanja propadaju pod interakcijom. To je matematički opis prelaska iz kvantnog u klasični svijet. Sam autor teorije Zurek jasno je objašnjavao da naziv darvinizam služi samo kao analogija, a ne kao tvrdnja o evoluciji života. Dakle, rad potvrđuje mehaniku dekoherencije, a ne Darwinovu evoluciju.apsidejzi wrote: ↑14/11/2025 12:38
NAUCNICI napisali NAUCNI RAD na linku iznad u kojem objasnjavaju DARWINOVE efekte na kvantnom nivou. Otvori link, ne ujeda. Naucnici napravili eksperiment, kojeg mozes i ti ponovit ako zelis. Nema suplje poput prenosi se od ovog da je cuo od onog koji je nauco od onog tamo. Nista nije provjerljivo nego moras vjerovat na rijec. Ovdje nikome ne moras vjerovati na rijec. Nabavi 15 kubita i ozezi. Dobices isti rezultat. Evolucijski efekti su svuda oko nas, htio ti to priznati ili ne. A sad zabij glavu u pijesak kao noj i pravi se da ovo nisi procitao.
Upravo. Kolokvijalni nazivi mogu stvoriti zabunu.-Chesterfield- wrote: ↑14/11/2025 16:33Isto bih i ja tebe pitao zašto naziv Božija čestica?apsidejzi wrote: ↑14/11/2025 16:22Pa sto je nije nazvao gravitacija nego po Darwinu? Mozda zato sto lice?-Chesterfield- wrote: ↑14/11/2025 13:49
Ovaj rad nema nikakve veze s Darwinovom evolucijom živih bića. Kvantni darvinizam je samo naziv koji fizičari koriste kao metaforu da opišu selekciju stabilnih kvantnih stanja tokom dekoherencije. U radu koji si naveo ne govori se o mutacijama, genima, prirodnoj selekciji organizama niti o bilo čemu što čini Darwinovu biologiju. Radi se isključivo o tome da okolina kopira i stabilizuje određena kvantna stanja, dok nestabilna stanja propadaju pod interakcijom. To je matematički opis prelaska iz kvantnog u klasični svijet. Sam autor teorije Zurek jasno je objašnjavao da naziv darvinizam služi samo kao analogija, a ne kao tvrdnja o evoluciji života. Dakle, rad potvrđuje mehaniku dekoherencije, a ne Darwinovu evoluciju.
Pateticno, moj Smrle, pateticno.
nije dokazana evolucija (sto znaci adaptacija okolisu da se prezivi), ali je samo dokazano kako nesto prezivi i to na kvantnom nivou?-Chesterfield- wrote: ↑13/11/2025 20:42Oni nisu dokazali evoluciju, nego mehanizam preživljavanja informacija na kvantnom nivou.apsidejzi wrote: ↑13/11/2025 18:06 Evo jedan zanimljiv naucni rad iz kvantne fizike koji DOKAZUJE da se informacija ponasa u skladu sa TEORIJOM EVOLUCIJE.![]()
https://www.science.org/doi/10.1126/sciadv.adx6857
Cak sistem nazivaju: Kvantni Darwinizam. Eksperiment su radili sa qubitom koji je sirio informaciju na susjedne qubite. Da probam pojednostaviti sta su otkrili. Naime, u kvantnom svijetu imas nesto sto se zove superpozicija, gdje je neki kvantni sistem u svim mogucim stanjima istovremeno. Ako smijem banalizirati to bi bilo kao da kupujes neku majcu koja moze biti u raznim bojama i velicinama. Dok je ne kupis ta majca je istovremeno u svim velicinama i bojama. No cim kliknes: plati, ona se materijalizira u jednu odredjenu boju i velicinu. Kvantni svijet je zaista cudan i naucnici jos uvijek dumaju zasto je to tako, ali superpozicija je nesto normalno na sitnoj skali.
Medjutim, ovaj naucni rad kaze da svaki sistem ce ostati u superpoziciji dokle god je sam za sebe, ali ni jedan sistem nije sam za sebe nego je u kontaktu sa drugim sistemima oko sebe, koji su takodjer u superpoziciji. Oni su u ovom radu dokazali da kvantni sistem ima domet i da on utice na susjedne kvantne sisteme u zavisnosti od toga kakve postavke oni imaju. Informacija iz jednog sistema se cita od strane drugog sistema, u zavisnosti od toga kakav je taj sistem. Kada uzmes sve okolne sisteme na koje djeluje ti vidis na svakog djeluje drugacije i ova superpozicija se moze rekonstruisat ponovo.
Drugim rijecima, mi ovdje na temi obicno govorimo o NISTA, medjutim u kvantnom svijetu NISTA = SVE. Tamo gdje nema nista ima sve. Bas kao sto bijela svjetlost nema boju nego je sastavljena od svih ostalih boja. Bijela je rezultat. Nista i sve su rezultat svih mogucnosti. Svaki kvantni sistem je istovremeno i sve i nista i sada u ovisnosti od okruzenja, on utice na njega razlicito. Kada gledas okruzenje, mozes sabrati sve dijelove i opet ces dobiti nista ili sve. No fazon je sto dijelovi se ne sire jednako u svim pravcima. I to su dokazali u ovom radu. Informacija o kvantnom sistemu ovisi o okruzenju ili kako oni ovdje zovu o PRIRODNOJ SELEKCIJI. Na jedan veoma interesantan nacin, svaki atom u svemiru je tu zahvaljujuci prirodnoj selekciji informacije nizih nivoa. Kvantni Darvinizam je teorija nastala 2003-e godine koja bukvalno objasnjava kako iz nicega nastaje sve i iz svega nista. Svaki atom, svaka molekula je rezultat prirodne selekcije informacija o kvantnom sistemu. Ona je random i ovisi iskljucivo o rasporedu ostalih kvantnih sistema.
Helem, evolucija izranja sve vise i vise u prirodi i nebitno da li gledas zivot, biologiju, hemiju a evo sada i fiziku, evolucija je sveprisutna.
Nema veze s nastankom života, prirodnom selekcijom gena ili porijeklom svemira.
-Chesterfield- wrote: ↑14/11/2025 16:33Isto bih i ja tebe pitao zašto naziv Božija čestica?apsidejzi wrote: ↑14/11/2025 16:22Pa sto je nije nazvao gravitacija nego po Darwinu? Mozda zato sto lice?-Chesterfield- wrote: ↑14/11/2025 13:49
Ovaj rad nema nikakve veze s Darwinovom evolucijom živih bića. Kvantni darvinizam je samo naziv koji fizičari koriste kao metaforu da opišu selekciju stabilnih kvantnih stanja tokom dekoherencije. U radu koji si naveo ne govori se o mutacijama, genima, prirodnoj selekciji organizama niti o bilo čemu što čini Darwinovu biologiju. Radi se isključivo o tome da okolina kopira i stabilizuje određena kvantna stanja, dok nestabilna stanja propadaju pod interakcijom. To je matematički opis prelaska iz kvantnog u klasični svijet. Sam autor teorije Zurek jasno je objašnjavao da naziv darvinizam služi samo kao analogija, a ne kao tvrdnja o evoluciji života. Dakle, rad potvrđuje mehaniku dekoherencije, a ne Darwinovu evoluciju.
moguce da to ni apsi ne zna, ali ja sam ti ponudio opcije, a ti ne smijes ni da direktno odgovoris? cestica koja se trazila nije imala to ime (a ni danas nema u naucnim radovima, osim ako je neko koristi samo kolokvijalno), sve dok jedna knjiga nije izdata. zelis li saznati koja? iako bi mi bilo draze da sam potrazis, jer ces usput mozda naci i jos korisnih stvari i nauciti nesto...-Chesterfield- wrote: ↑14/11/2025 22:56 Opet problem sa nerazumijevanjem napisanog.
Ja mislim da je apsi skontao ali belfy trokirao.
Hebote, zar moram pojašnjavati...belfy wrote: ↑14/11/2025 23:19moguce da to ni apsi ne zna, ali ja sam ti ponudio opcije, a ti ne smijes ni da direktno odgovoris? cestica koja se trazila nije imala to ime (a ni danas nema u naucnim radovima, osim ako je neko koristi samo kolokvijalno), sve dok jedna knjiga nije izdata. zelis li saznati koja? iako bi mi bilo draze da sam potrazis, jer ces usput mozda naci i jos korisnih stvari i nauciti nesto...-Chesterfield- wrote: ↑14/11/2025 22:56 Opet problem sa nerazumijevanjem napisanog.
Ja mislim da je apsi skontao ali belfy trokirao.
i, ne pokusavaj skrivati neznanje ovako ocigledno. ako ovdje budes iskren za nagradu dobijes jos par milimetara. dva ce biti ovdje, a jedan na prethodnoj temi. sto bi vec bilo pet primljenih milimetara, sto bi bio znacajan napredak u odnosu na nula, slazes li se?
ne pametuj puno na moj racun
ne, ja ne pametujem tako kao ti da izmisljam na tudji racun sta ti i kako ti....nego samo kazem ono sto procitam od vas
je cisto pametovanje i tandrkanje do besvijesti....to ti znas da se ja ne bavim hipotetickim pitanjima, sta bi bilo kad bi biloSmrle, recimo, uopste nema kapaciteta cak ni da razmisli o bilo cemu izvan kuranske dogme
Bozija cestica je marketinski termin koji je trebao posluziti da se privuku narodne mase kako bi kupili knjigu od Leona Ledermana. Orginalno se trebala zvati "The goddamn particle" jer je u teoriji postojala ali je eksperiment bilo veoma tesko napraviti. No izdavac knjige se dosjetio da ce knjiga biti prodavana bolje ako se nazove "The god particle". Ovaj naziv ne potice od fizicara nego prodavaca a prodavaci su puni bullshita. Bas kao i religije. Jer imam, pop i ostali religiozni sluzbenici su zapravo: prodavaci. Oni prodaju ideju vjecnosti i spasenja. A narodne mase kupuju istu. I to bez poreza.-Chesterfield- wrote: ↑14/11/2025 16:33Isto bih i ja tebe pitao zašto naziv Božija čestica?apsidejzi wrote: ↑14/11/2025 16:22Pa sto je nije nazvao gravitacija nego po Darwinu? Mozda zato sto lice?-Chesterfield- wrote: ↑14/11/2025 13:49
apsidejzi wrote: ↑15/11/2025 11:29Bozija cestica je marketinski termin koji je trebao posluziti da se privuku narodne mase kako bi kupili knjigu od Leona Ledermana. Orginalno se trebala zvati "The goddamn particle" jer je u teoriji postojala ali je eksperiment bilo veoma tesko napraviti. No izdavac knjige se dosjetio da ce knjiga biti prodavana bolje ako se nazove "The god particle". Ovaj naziv ne potice od fizicara nego prodavaca a prodavaci su puni bullshita. Bas kao i religije. Jer imam, pop i ostali religiozni sluzbenici su zapravo: prodavaci. Oni prodaju ideju vjecnosti i spasenja. A narodne mase kupuju istu. I to bez poreza.
Fizicari nikada ne koriste termin bozija cestica. A fizicari su koristili termin darwinizam kada su opisivali sirenje informacije i prelazak sa kvantnog na klasicni model fizike.
Nadam se da sam ti dao dovoljno dobar odgovor. Jedan termin su smislili fizicari, i ja sam ga koristio. Drugi termin su smislili prodavaci i ti si ga koristio. Malo se pogledaj u ogledalo i razmisli koliko si zapravo podlozan marketinskim trikovima i probaj to povezati sa cinjenicom da su vjerski sluzbenici zapravo radnici u marketing sluzbi religijskih organizacija. Nisi ti slucajno iskoristio njihov termin i propagandu.
kad smo vec kod togaBozija cestica je marketinski termin
Zehran82 wrote: ↑15/11/2025 12:11objasni mi ovo ondaSpoilerShowapsidejzi wrote: ↑15/11/2025 11:29Bozija cestica je marketinski termin koji je trebao posluziti da se privuku narodne mase kako bi kupili knjigu od Leona Ledermana. Orginalno se trebala zvati "The goddamn particle" jer je u teoriji postojala ali je eksperiment bilo veoma tesko napraviti. No izdavac knjige se dosjetio da ce knjiga biti prodavana bolje ako se nazove "The god particle". Ovaj naziv ne potice od fizicara nego prodavaca a prodavaci su puni bullshita. Bas kao i religije. Jer imam, pop i ostali religiozni sluzbenici su zapravo: prodavaci. Oni prodaju ideju vjecnosti i spasenja. A narodne mase kupuju istu. I to bez poreza.
Fizicari nikada ne koriste termin bozija cestica. A fizicari su koristili termin darwinizam kada su opisivali sirenje informacije i prelazak sa kvantnog na klasicni model fizike.
Nadam se da sam ti dao dovoljno dobar odgovor. Jedan termin su smislili fizicari, i ja sam ga koristio. Drugi termin su smislili prodavaci i ti si ga koristio. Malo se pogledaj u ogledalo i razmisli koliko si zapravo podlozan marketinskim trikovima i probaj to povezati sa cinjenicom da su vjerski sluzbenici zapravo radnici u marketing sluzbi religijskih organizacija. Nisi ti slucajno iskoristio njihov termin i propagandu.kad smo vec kod togaBozija cestica je marketinski termin
Kako to Hidzs se pojavljuje samo na jednom mjestu u Kuranu gdje se koristi Dz umjesto G, dok Higgs boson, bozija cestica, je pronadjena 2012 godine, a ta rijec HIdzs u Kuranu ne povezana sa brojem 2012, od kraja poglavlja pa sve do tog pojavljivanja HIdzs ima 1433 slova, 1433 je hidzretska godina 2012 gregorijanska godina.
i to nije sve
To pojavljivanje Peter Hiqs, q umjesto G, inace u egiptu na arapskom se namjestima gdje G koristi Q slovo.
U ajetu gdje se Peter Hiqs pojavljuje je 2013 ajet od kraja Kurana, Peter Higgs je dobio nobeolovu nagradu 2013 za otkrice Bozije cestice.
kako to da se taklo potrefi sve??? ah da sad ces ti meni doci sa standardnim izgovorm kao i za sve, sve je to slucajnost, kao sto je slucajnost nastanak univerzuma i nastanak prvog zivota, prve zive celije.

Rado cu ti objasniti. U arapskom pismu imas i slovo G i slovog DZ. Ili je Kur'an neispravno prenesen do nas pa se umjesto g napisalo dz, ili je Allah pogrijesio. Ti biras.Zehran82 wrote: ↑15/11/2025 12:11apsidejzi wrote: ↑15/11/2025 11:29Bozija cestica je marketinski termin koji je trebao posluziti da se privuku narodne mase kako bi kupili knjigu od Leona Ledermana. Orginalno se trebala zvati "The goddamn particle" jer je u teoriji postojala ali je eksperiment bilo veoma tesko napraviti. No izdavac knjige se dosjetio da ce knjiga biti prodavana bolje ako se nazove "The god particle". Ovaj naziv ne potice od fizicara nego prodavaca a prodavaci su puni bullshita. Bas kao i religije. Jer imam, pop i ostali religiozni sluzbenici su zapravo: prodavaci. Oni prodaju ideju vjecnosti i spasenja. A narodne mase kupuju istu. I to bez poreza.
Nadam se da sam ti dao dovoljno dobar odgovor. Jedan termin su smislili fizicari, i ja sam ga koristio. Drugi termin su smislili prodavaci i ti si ga koristio. Malo se pogledaj u ogledalo i razmisli koliko si zapravo podlozan marketinskim trikovima i probaj to povezati sa cinjenicom da su vjerski sluzbenici zapravo radnici u marketing sluzbi religijskih organizacija. Nisi ti slucajno iskoristio njihov termin i propagandu.kad smo vec kod togaBozija cestica je marketinski termin
objasni mi ovo onda
Kako to Hidzs se pojavljuje samo na jednom mjestu u Kuranu gdje se koristi Dz umjesto G, dok Higgs boson, bozija cestica, je pronadjena 2012 godine, a ta rijec HIdzs u Kuranu ne povezana sa brojem 2012, od kraja poglavlja pa sve do tog pojavljivanja HIdzs ima 1433 slova, 1433 je hidzretska godina 2012 gregorijanska godina.
i to nije sve
To pojavljivanje Peter Hiqs, q umjesto G, inace u egiptu na arapskom se namjestima gdje G koristi Q slovo.
U ajetu gdje se Peter Hiqs pojavljuje je 2013 ajet od kraja Kurana, Peter Higgs je dobio nobeolovu nagradu 2013 za otkrice Bozije cestice.
kako to da se taklo potrefi sve??? ah da sad ces ti meni doci sa standardnim izgovorm kao i za sve, sve je to slucajnost, kao sto je slucajnost nastanak univerzuma i nastanak prvog zivota, prve zive celije.
apsidejzi wrote: ↑15/11/2025 14:11 ----
Rado cu ti objasniti. U arapskom pismu imas i slovo G i slovog DZ. Ili je Kur'an neispravno prenesen do nas pa se umjesto g napisalo dz, ili je Allah pogrijesio. Ti biras.
Zamisli da si stvorio sav svijet, u konacnici stvorio sve ljude, cekao 200.000 godina da se Muhamed rodi, smislio Kur'an davnih dana, i imao svo to vrijeme da ispravis gresku. I omakne se jedno slovo. Kako nespretan i trampav Gospodar. Koji za sebe tvrdi da sve zna i sve moze. I onda dodjes ti zehrane i osramotis svog Gospodara tako sto ga razotrkijes. Sram da te bude, boj se Allaha!!!
![]()
neces jer neznas, mozes pokusat ali ce to biti pucanje u praznoRado cu ti objasniti.
dodji da ti ciko nesto sapne na uho sto nisi znaoU arapskom pismu imas i slovo G i slovog DZ.
nista se nije omaklo, samo se omaklo u tvom srcu kao sto Bog kaze u Kuranu:I omakne se jedno slovo.
Ne razumiješ se ti u logiku, inače bi ti bilo jasno, zašto beskonačnost i svjesnost ne idu zajedno, ali netko ima talenta za filozofiju i logiku, a netko nema, samo kažem.Zehran82 wrote: ↑14/11/2025 14:59
koji si ti faktor da tako kazes, odakle ti to, ti to tako nonsalantno kazes kao da je 1+1=2..a to sto pricas absolutno nikakva dokaza nemas nego si ti cisto sebi umislio da svjesnost i beskoncanost ne moze zajedno, to veze jedno sa drugim nema....
fakta je da si ti to sebi umislio tako i drzis se ko pijan plota toga bez ikakva argumenta zasto to ne moze dvoje zajedno...eh to je kraj price.
Jeli to znaci za tebe da BOg nije svjestan sebe ni sta stvara, a stvori produkt koji je svjestan sebe i Boga svog kreatora?
Znaci mi smo uzvisenije nivo bica od boga po tvom shvatanju jer mi smo svjesni sebe dok Bog nije svjestan sebe?