Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Zehran82

#6701 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

Ateista wrote: 13/11/2025 14:02 ---
Potpuno je nebitno jeli nastane ili postoji oduvijek, ako logicki nema smisla da inteligentno bice nastane samo od sebe, jos manje ima sansi da neko oduvijek postoji samo od sebe.
ako logicki nema smisla da inteligentno bice nastane samo od sebe,
sad si malo kontradiktoran sam sebi ovdje.

Bog nije nastao sam od sebe, znaci nema pocetka, to je koncept Boga...i ne mozes ti na silu nagurati svoje pogresne pretpostavke i onda suditi BOgu na osnovu pogresnih pretpostavki.

Sta je to nelogicno da je Bog oduvijek, gdje je tu nelogicna kvakva?

jos manje ima sansi da neko oduvijek postoji samo od sebe.
to nije neko nego je to jedinstveno samo Bogu, on je po definiciji oduvijek i zauvijek, nema pocetka ni kraja.

zasto je ovo nelogicno za Boga ,da cujem od tebe ateiste?

gdje je tu ta nelogicna kvakva na kojoj pada ovaj premisa?
Ateista

#6702 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Ateista »

Zehran82 wrote: 13/11/2025 14:18
Potpuno je nebitno jeli nastane ili postoji oduvijek, ako logicki nema smisla da inteligentno bice nastane samo od sebe, jos manje ima sansi da neko oduvijek postoji samo od sebe.

Bog nije nastao sam od sebe, znaci nema pocetka, to je koncept Boga...i ne mozes ti na silu nagurati svoje pogresne pretpostavke i onda suditi BOgu na osnovu pogresnih pretpostavki.

to nije neko nego je to jedinstveno samo Bogu, on je po definiciji oduvijek i zauvijek, nema pocetka ni kraja.

Kazem ti - potpuno je nebitno jeli nastao ili postoji zauvijek. Stvar je u tome sto vjernici kao argument postavljaju da ne moze inteligentno bice nastati samo od sebe bez tvorca, ako ne moze nastati postepeno evolucijom kroz milijarde godina, koja je logika da moze samo tako postojati samo od sebe oduvijek jos savrsenije i svemoguce bice?
Sami sebe pobijate kad tvrdite da zivot ne moze nastati sam od sebe., jer koliko god ti epiteta dao zamisljenom svemogucem bicu, ono je u definiciji neko bice i neki zivot. Ako zivot ne moze nastati sam od sebe, ne moze ni tvorac postojati oduvijek sam od sebe, veoma jednostavno.
Dozer

#6703 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Dozer »

Zehran82 wrote: 13/11/2025 13:06
Ateista wrote: 13/11/2025 11:42 Sta kaze, nauka opovrgava da iz materije moze nastati ziva svijest, ali je sasvim normalno da iz nicega nastane i oduvijek postoji ne samo svijest vec svemoguce i sveznajuce bice. :lol:
ali je sasvim normalno da iz nicega nastane i oduvijek postoji ne samo svijest vec svemoguce i sveznajuce bice. :lol:
vec u startu si sam sebi podapeo i pao na nos....

niko od vjernika ne tvrdi niti vjeruje u takvog BOga, mi smo pravi pravcati nevjernici u Boga koji nastaje, koji ima pocetak, nikad nismo vjerovali niti cemo vjerovati niti je to BOg uopste za nas.

Znaci, Bog je oduvijek, nema pocetka ni kraja, nikad nije nastao....zato ne podrazumjevaj da je nastao i onda sebi pravis zavrzlame u mozgu kako to sve nastalo a da i Bog nije nastao ili kako vec kontate.

Bog je NEPROUZROKOVANI UZROCNIK SVEGA, on je Primodijalno Bice, od koga je sve pocelo, oduvijek opstoji u svojoj dimenziji, ne nagriza ga ni vrijeme niti ga prostor skucava, ni o cemu nije ovisan, i moze bec svakoga i svasta biti, nista mu nije potrebno, sam je sebi dovoljan.

to je Bog koga vjernici vjeruju, i takav koncept Boga napadaj, a nemoj da napadas onog Boga kroz svoju pretpostavku gdje BOg nastaje...jer niko od nas vjernika ne vjeruje u takvog Boga...svi smo mi ateisti u takvog Boga

Kada vec hoces da napadas, napadaj ispravno i precizno...a ne tamo nesto imaginarno iz svojih pogresnih pretpostavki.
Smrle...znas li uopste sta je "bice"?

Evo def:
Bîće je sve ono što postoji ili jeste, a što proučava filozofska disciplina ontologija. Bîće je ontološka stvarnost koja se manifestuje kroz konkretne stvari i subjekte, a za razliku od apstraktnog pojma bitka, bîće predstavlja ostvarenu, pojedinačnu egzistenciju. Različiti filozofi su davali specifične definicije bîća, poput Aristotela (sve što ima formu) ili Hegela (prva i najapstraktnija kategorija).
Ključne karakteristike
Ontološka stvarnost: Bîće je konkretna, stvarna prisutnost onoga što jest.
Ontološka razlika: Za razliku od bitka (onoga što omogućava da nešto jest), bîće je konkretna realizacija tog bitka u stvarnosti.
Proučavanje: Bîće je središnji pojam ontologije, "nauke o bitku".
Različite definicije: Kroz povijest filozofije, bîće je definirano na različite načine, npr.:
Aristotel: Sve što posjeduje formu.
Hegel: Najapstraktnija i prva kategorija, koju je sâm filozof određivao kao "pojam po sebi".
Spinoza: Sve što se opaža jasno i razgovijetno kao postojeće.
Znaci, za pocetak, moras prestati svom bogu dodavati "biće", jer on to NIJE. Da jeste, bili bismo ga svi svjesni, a ovako si ga "svjestan" samo ti, i slicni tebi.
A gornji bold je sam po sebi toliko besmislen i nelogican, da je naprosto nemoguce uopste ga razloziti. Jos je interesantnije sto je to neko tvoje izmisljanje, jer "njegova dimenzija" u Kur'anu ne postoji kao pojam, zar ne?
Dozer

#6704 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Dozer »

Zehran82 wrote: 13/11/2025 14:18 Bog nije nastao sam od sebe, znaci nema pocetka, to je koncept Boga...i ne mozes ti na silu nagurati svoje pogresne pretpostavke i onda suditi BOgu na osnovu pogresnih pretpostavki.
Konacno si napisao ISTINU Smrleeee :D
Bog je samo koncept, ljudska izmisljotina za koju nema nijednog jedinog stvarnog dokaza. Hoce i kod tebe mozak ponekad pravo, a :D
:lol: :lol: :lol: :lol:
I jos pitas gdje je nelogicna kvaka :-D
Po kojoj ili cijoj definiji?
Znas li sta je "definicija"? Evo jos malo edukacije:
Definicija je precizno i jasno određivanje značenja nekog pojma, riječi ili predmeta pomoću poznatih pojmova ili njegovih bitnih svojstava.
Mislim da je bolje da nam ti prvo objasnis logicku kvaku na kojoj lezi ta premisa.

E. sta bi s onim jajetom ba...Gdje se brze skuha - na nadmorskoj visini ili na Himalajima? :D
Zehran82

#6705 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

Ateista wrote: 13/11/2025 14:31 ---
Kazem ti - potpuno je nebitno jeli nastao ili postoji zauvijek. Stvar je u tome sto vjernici kao argument postavljaju da ne moze inteligentno bice nastati samo od sebe bez tvorca, ako ne moze nastati postepeno evolucijom kroz milijarde godina, koja je logika da moze samo tako postojati samo od sebe oduvijek jos savrsenije i svemoguce bice?
Sami sebe pobijate kad tvrdite da zivot ne moze nastati sam od sebe., jer koliko god ti epiteta dao zamisljenom svemogucem bicu, ono je u definiciji neko bice i neki zivot. Ako zivot ne moze nastati sam od sebe, ne moze ni tvorac postojati oduvijek sam od sebe, veoma jednostavno.
Kazem ti - potpuno je nebitno jeli nastao ili postoji zauvijek.
bitno je....jer sa nastajanjem ulazi se u problematiku vjecne regresije prijasnjih dogadjaja....dok ako nema pocetka, onda nema problema vjecne regresije prijasnjih dogadjaja.

Stvar je u tome sto vjernici kao argument postavljaju da ne moze inteligentno bice nastati samo od sebe bez tvorca, ako ne moze nastati postepeno evolucijom kroz milijarde godina, koja je logika da moze samo tako postojati samo od sebe oduvijek jos savrsenije i svemoguce bice?
zato sto je to karakteristika Boga da je oduvijek i zauvijek...to je dio njega...svojstveno samo njemu.

to vjernik jednostavno vjeruje da je Bog oduvijek i zauvijek...BOg to kaze za sebe u svetoj knjizi, nama je to logicno i prihvatamo to...to je svojstveno samo Bogu.
Sami sebe pobijate kad tvrdite da zivot ne moze nastati sam od sebe
.

ne moze...

jer koliko god ti epiteta dao zamisljenom svemogucem bicu, ono je u definiciji neko bice i neki zivot
ali to BIce i njegov zivot nije nastao...dok sve ostalo jeste...Sve sto nastane MORA NUZNO IMATI SVOJ UZROK. Bog nije nastao i zato mu nije potreban uzrok.

Ako zivot ne moze nastati sam od sebe, ne moze ni tvorac postojati oduvijek sam od sebe, veoma jednostavno.
ovo nikakve veze nema jedno sa drugim....

to je, ako je kasika zlatna to znaci da viljuska ne moze biti srebrena....na tom nivou ti je argument.
Zehran82

#6706 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

Dozer wrote: 13/11/2025 14:31 ---
Znaci, za pocetak, moras prestati svom bogu dodavati "biće", jer on to NIJE. Da jeste, bili bismo ga svi svjesni, a ovako si ga "svjestan" samo ti, i slicni tebi.
A gornji bold je sam po sebi toliko besmislen i nelogican, da je naprosto nemoguce uopste ga razloziti. Jos je interesantnije sto je to neko tvoje izmisljanje, jer "njegova dimenzija" u Kur'anu ne postoji kao pojam, zar ne?
Znaci, za pocetak, moras prestati svom bogu dodavati "biće", jer on to NIJE.
sta on jeste i sta on nije, nisi ti mjerodavna osoba da pricas o njemu sta je on i sta nije on...jer si teski nevjernik u BOga uopste...pa tvoje piskaranje je besmisleno.
Zehran82

#6707 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

Dozer wrote: 13/11/2025 14:37
Zehran82 wrote: 13/11/2025 14:18 Bog nije nastao sam od sebe, znaci nema pocetka, to je koncept Boga...i ne mozes ti na silu nagurati svoje pogresne pretpostavke i onda suditi BOgu na osnovu pogresnih pretpostavki.
Bog je samo koncept, ljudska izmisljotina za koju nema nijednog jedinog stvarnog dokaza. Hoce i kod tebe mozak ponekad pravo, a :D
Definicija je precizno i jasno određivanje značenja nekog pojma, riječi ili predmeta pomoću poznatih pojmova ili njegovih bitnih svojstava.
Mislim da je bolje da nam ti prvo objasnis logicku kvaku na kojoj lezi ta premisa.

E. sta bi s onim jajetom ba...Gdje se brze skuha - na nadmorskoj visini ili na Himalajima? :D

a sta ako je Bog stvaran, sta cemo onda...gdje ti je onda izlaz ?
Dozer

#6708 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Dozer »

Zehran82 wrote: 13/11/2025 15:01
Dozer wrote: 13/11/2025 14:31 ---
Znaci, za pocetak, moras prestati svom bogu dodavati "biće", jer on to NIJE.
sta on jeste i sta on nije, nisi ti mjerodavna osoba da pricas o njemu sta je on i sta nije on...jer si teski nevjernik u BOga uopste...pa tvoje piskaranje je besmisleno.
Pretpostavljam da ovo sto si napisao smatras nekim argumentom...? :D
Zehran82

#6709 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

Dozer wrote: 13/11/2025 15:09 ---
nema smisla da musliman i zidov daju ocjene o ukusu svinjetine i specijaliteta hrane gdje je svinjetina ukljuicena a nikad nisu jeli....

to je u fazonu sta se vi javljate :-) eh tako i ti ne mozes da kazes sta Bog jeste ili nije, a teski si nevjernik u njega....
Dozer

#6710 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Dozer »

Zehran82 wrote: 13/11/2025 15:03
Dozer wrote: 13/11/2025 14:37

a sta ako je Bog stvaran, sta cemo onda...gdje ti je onda izlaz ?
STA AKO, Smrle, STA AKO. Kako ne uvidjas da i sam nisi bas uvjeren u njega :D
Dozer

#6711 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Dozer »

Zehran82 wrote: 13/11/2025 15:16
Dozer wrote: 13/11/2025 15:09 ---
nema smisla da musliman i zidov daju ocjene o ukusu svinjetine i specijaliteta hrane gdje je svinjetina ukljuicena a nikad nisu jeli....

to je u fazonu sta se vi javljate :-) eh tako i ti ne mozes da kazes sta Bog jeste ili nije, a teski si nevjernik u njega....
Poredjenje besmisleno. Ja sam procitao i tvoj Kur'an i Edinu Bibliju. I shvatio da je to jedna obicna ispraznost. Ali, mozda je razlika u tome sto ja imam i podosta skole, i proputovao svijeta, a uz to i procitao brdo stvari izvan tih knjiga, razne naucne literature, itd.
teodati

#6712 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by teodati »

Ateista wrote: 13/11/2025 14:31

U pravu si, Bog kao uzrok svega nije nikakvo svjesno biće, to je činjenica, ali, to ne znači da svemir i naš svijet nije inteligentno dizajniran, ne od nekog nepostojećeg vječnog bića, već od tvorca koji je samo daleko stariji i napredniji od nas ljudi, a to je sasvim druga priča, i jedina koji ima logiku od početka do kraja, sve ostalo je kontradiktorno, a naš svijet nije takav, dapače. :)
Zehran82

#6713 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

Dozer wrote: 13/11/2025 15:22 ----
ja ti samo hocu da proturim misao sta ako, a nije to odraz moje sumnje, nego vise da se ti zapitas, sta bi blo kad bi bilo....

nemoj ti misliti to sto ja tebi kazem "sta ako " da je to neka moja sumnja....a to sto sam 100% ubijedjen kroz vjerovanje da postoji...nebojim se poigrati i mislju sta evo da ga nema...al ibas da ga nema, sta ja to uopste gubim ili dobivam....

znaci dalekoooooooo gore je stanje za tebe ako ga ima a negirao si ga nego za mene da ga nema jer necu doci cak ni u poziciju razocarenja.

tako ako gledamo moje i tvoje stanje....daleko je gore zxanegirati ga a ima ga.... a o njemu ti ovisi i Raj i Pakao.....

znaci ti dalekooooooooooooo vise gubis ako profulas ovdje nego ja, a ti ne dobivas nista a ni ja ako ga nema.......
Hakiz

#6714 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Hakiz »

Zehran82 wrote: 13/11/2025 15:26
ja ti samo hocu da proturim misao sta ako, a nije to odraz moje sumnje, nego vise da se ti zapitas, sta bi blo kad bi bilo....

nemoj ti misliti to sto ja tebi kazem "sta ako " da je to neka moja sumnja....a to sto sam 100% ubijedjen kroz vjerovanje da postoji...nebojim se poigrati i mislju sta evo da ga nema...al ibas da ga nema, sta ja to uopste gubim ili dobivam....

znaci dalekoooooooo gore je stanje za tebe ako ga ima a negirao si ga nego za mene da ga nema jer necu doci cak ni u poziciju razocarenja.

tako ako gledamo moje i tvoje stanje....daleko je gore zxanegirati ga a ima ga.... a o njemu ti ovisi i Raj i Pakao.....

znaci ti dalekooooooooooooo vise gubis ako profulas ovdje nego ja, a ti ne dobivas nista a ni ja ako ga nema.......
Pa, da, upravo to. "Šta ako ima boga i ima pakao a ja ne vjerujem, jadan ja, nadrljaću". Srtrah i interes, to ti je razlog za vjerovanje.

A kada već vjeruješ, valja to sebi sada opravdati, racionalizovati. Pa se svašta počne smatrati dokazom i odjednom više ne samo da vjeruješ, sada znaš. I to, po tvom pisanju, znaš bolje i više od bilo koga na planeti, u istoriji, možda i više od teodatijevih "vansvemiraca".

Ništa čudno, homo sum: humani nil a me alienum puto. Vidi, opet fraza komičara :lol:
Zehran82

#6715 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

Hakiz wrote: 13/11/2025 15:39

Pa, da, upravo to. "Šta ako ima boga i ima pakao a ja ne vjerujem, jadan ja, nadrljaću". Srtrah i interes, to ti je razlog za vjerovanje.

A kada već vjeruješ, valja to sebi sada opravdati, racionalizovati. Pa se svašta počne smatrati dokazom i odjednom više ne samo da vjeruješ, sada znaš. I to, po tvom pisanju, znaš bolje i više od bilo koga na planeti, u istoriji, možda i više od teodatijevih "vansvemiraca".

Ništa čudno, homo sum: humani nil a me alienum puto. Vidi, opet fraza komičara :lol:
de nam koju salu Rickya Gervaisa baci ovdje :)

ne, grijesis kao po obicaju....vjerovanje doalzi od promatranja Bozijeg stvaranja, njegove kreacije, uocavanje inteligentnog dizajna....i dodjes do zakljucka ovo ne moze samo od sebe slucajnostima se stvoriti, zato je nuzno da postoji Bog kao objasnjenje za nastanak svemira i zivota u njemu.

a to interes i strah jer samo nuzna posljedica vjerovanja u Boga.....kada ti strah osjetis od Boga....to je prvi dobar signal za tebe....jer sada kada ne osjecas strah od Njega, on ti obecava da ces ga sigurno osjetiti na Sudnjem danu ...

pa on koji su sad u strahu od Boga nece biti u strahu na Sudnjem danu, a oni koji su sad mirni i nemaju straha od Boga, BOg obecava strah na Sudnjem danu...tamo ce ga prisilno osjetiti kada vide sve uzase Sudnjeg dana.
Hakiz

#6716 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Hakiz »

Zehran82 wrote: 13/11/2025 15:59

ne, grijesis kao po obicaju....vjerovanje doalzi od promatranja Bozijeg stvaranja, njegove kreacije, uocavanje inteligentnog dizajna....i dodjes do zakljucka ovo ne moze samo od sebe slucajnostima se stvoriti, zato je nuzno da postoji Bog kao objasnjenje za nastanak svemira i zivota u njemu.

a to interes i strah jer samo nuzna posljedica vjerovanja u Boga.....kada ti strah osjetis od Boga....to je prvi dobar signal za tebe....jer sada kada ne osjecas strah od Njega, on ti obecava da ces ga sigurno osjetiti na Sudnjem danu ...

pa on koji su sad u strahu od Boga nece biti u strahu na Sudnjem danu, a oni koji su sad mirni i nemaju straha od Boga, BOg obecava strah na Sudnjem danu...tamo ce ga prisilno osjetiti kada vide sve uzase Sudnjeg dana.
Pa, ja griješim, a ti si pitanje "šta ako ima a ne vjeruješ" iznio kao argument u prethodnom postu i još si ga u odgovoru meni potvrdio.

Strah. Uzrok vjere. Početak i kraj boga.

I, neću Gervaisovu šalu ni jednu, ali hoću jednu od Davea Allena

Papa i ateista vode razgovor...

i polako se sve više zahuktava dok Papa na kraju više ne može izdržati i kaže ateisti: "Ti si kao slijepac sa povezom preko očiju, u mračnoj sobi koji traži crnu mačku koje nema."

Ateista se zamisli i odgovori: "Uz svo poštovanje Sveti Oče, nas dvojica smo slični. I Vi ste kao slijepac sa povezom preko očiju, u mračnoj sobi koji traži crnu mačku koje nema. Razlika među nama je u tome što Ste je Vi pronašli".
Tako i ti, pronašao si svoju crnu mačku, dok ja svoju još tražim :lol:

A i diskutuješ na forumu stilom kojim papa u citiranoj šali govori ateisti :lol:
Last edited by Hakiz on 13/11/2025 16:15, edited 1 time in total.
Dozer

#6717 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Dozer »

Bas tako.

Smrle, sta bi s jajetom? Jesi to skonto da si se isprovaljivao, pa sad upalio ignore za to? :lol:

A za ovo ostalo vrcenje u krug - :zid:

Ali, upravo jedino to i mozes, jer ne postoji nista vise i novo od onoga zapisanog u tvojoj knjizi prije 1500 godina. Tacnije, postoji samo manje, jer je gomila stvari iz knjige odavno demistifikovana. Ostalo je jos samo, kako ti vec rekoh, pitanje postanka. I tvoj bog se drzi jos samo na toj niti.
Last edited by Dozer on 13/11/2025 16:17, edited 1 time in total.
teodati

#6718 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by teodati »

Lijepo počneš logično razmišljati, i onda odeš u sasvim drugu krajnost, toga Boga proglasiš vječnim svjesnim bićem, bez ijednoga logičnoga argumenta, a što je veća laž nego da je sve samo od sebe, slučajno nastalo.

I tako se vrtiš u krug, konstantno, ne možeš bajkom pobijediti drugu bajku.

Zato i ne možete jedni drugima ništa dokazati, sve jasno, ali tebi očito nije, a ni neće biti tako skoro, samo kažem. :-D
Zehran82

#6719 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

Hakiz wrote: 13/11/2025 16:05

Pa, ja griješim, a ti si pitanje "šta ako ima a ne vjeruješ" iznio kao argument u prethodnom postu i još si ga u odgovoru meni potvrdio.

Strah. Uzrok vjere. Početak i kraj boga.

I, neću Gervaisovu šalu ni jednu, ali hoću jednu od Davea Allena

Papa i ateista vode razgovor...

i polako se sve više zahuktava dok Papa na kraju više ne može izdržati i kaže ateisti: "Ti si kao slijepac sa povezom preko očiju, u mračnoj sobi koji traži crnu mačku koje nema."

Ateista se zamisli i odgovori: "Uz svo poštovanje Sveti Oče, nas dvojica smo slični. I Vi ste kao slijepac sa povezom preko očiju, u mračnoj sobi koji traži crnu mačku koje nema. Razlika među nama je u tome što Ste je Vi pronašli".
Tako i ti, pronašao si svoju crnu mačku, dok ja svoju još tražim :lol:

A i diskutuješ na forumu stilom kojim papa u citiranoj šali govori ateisti :lol:
ali tragovi macke u pijesku su svuda....to jeste tragovi bozijeg stvaranja je svuda...razlika je u tome sto ja vjerujem da inteligencija stvara robota a ti vjerujes da ti ogromna kolicina slucajnosti stvara robota....

pa onda kada vagas to dvoje, pocne covjek uvidjati koliko je sati....to jeste cije vjerovanje ima tezinu....
Zehran82

#6720 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

teodati wrote: 13/11/2025 16:16

Lijepo počneš logično razmišljati, i onda odeš u sasvim drugu krajnost, toga Boga proglasiš vječnim svjesnim bićem, bez ijednoga logičnoga argumenta, a što je veća laž nego da je sve samo od sebe, slučajno nastalo.

Zato i ne možete jedni drugima ništa dokazati, sve jasno, ali tebi očito nije, a ni neće biti tako skoro, samo kažem. :-D
dodje mi mnogobozac da mi kaze koju o Bogu.... :-)

toga Boga proglasiš vječnim svjesnim bićem, bez ijednoga logičnoga argumenta, a što je veća laž nego da je sve samo od sebe, slučajno nastalo.
ajmo to ovako sad postaviti....

Dali je taj Bog nastao po tvom uvjerenju?

da ili ne?
teodati

#6721 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by teodati »

Zehran82 wrote: 13/11/2025 16:55
teodati wrote: 13/11/2025 16:16

dodje mi mnogobozac da mi kaze koju o Bogu.... :-)

toga Boga proglasiš vječnim svjesnim bićem, bez ijednoga logičnoga argumenta, a što je veća laž nego da je sve samo od sebe, slučajno nastalo.
ajmo to ovako sad postaviti....

Dali je taj Bog nastao po tvom uvjerenju?

da ili ne?
Bog kao uzrok svega nije nastao, već postoji i oduvijek i zauvijek.

Eto, si zadovoljan?

Ali nije svjesno biće, u tome je kvaka, beskonačnost i svjesnost ne ide skupa, isto kao recimo okrugli trokut, ali ti nikako da to shvatiš.
Zehran82

#6722 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

teodati wrote: 13/11/2025 17:32 ----
Bog kao uzrok svega nije nastao, već postoji i oduvijek i zauvijek.

Eto, si zadovoljan?

Ali nije svjesno biće, u tome je kvaka, beskonačnost i svjesnost ne ide skupa, isto kao recimo okrugli trokut, ali ti nikako da to shvatiš.
Ali nije svjesno biće, u tome je kvaka
ajmo sad to ovako posloziti

znaci Bog je oduvijek ali nema svijesti....to znaci on je neka vrsta generatora , masina koja nema svijesti o sebi :lol: :-)

zamisli stvara sve a nema ni svijeti o sebi sta radi....kakvo ludilo od vjerovanja :lol:

Znaci za tebe je Bog nesvjesna masina???? jeli tako

a jos gore da stvari uocimo....Bog stvori nas koji imamo svijest o sebi, a on sam nema svijest....pa smo mi sada na vecoj razini postojanja od njega, on jadan nije svjestan sebe, a evo mi jesmo :lol: to je tvoje ludjacko vjerovanje....da smo mi svjesni sebe a on nije svjestan sebe, znaci on ne zna da postoji, ako nije svjestan sebe programiran je od nekog drugog da radi kao robot, kao masina...masine koje produciraju nesto nisu svjesne sebe, pa ti vjerujes u masinu BOga znaci....kakvo ludilo iz tebe izbija to je perverzluk kakav ja jos nisam vidio.

Znaci Bog daje nama svijest, nesto sto on sam ne posjeduje :lol: ti nisi sav svoj, vidio sam ja to odavno da ti nisu sve na broju
apsidejzi

#6723 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

Evo jedan zanimljiv naucni rad iz kvantne fizike koji DOKAZUJE da se informacija ponasa u skladu sa TEORIJOM EVOLUCIJE. :thumbup:

https://www.science.org/doi/10.1126/sciadv.adx6857

Cak sistem nazivaju: Kvantni Darwinizam. Eksperiment su radili sa qubitom koji je sirio informaciju na susjedne qubite. Da probam pojednostaviti sta su otkrili. Naime, u kvantnom svijetu imas nesto sto se zove superpozicija, gdje je neki kvantni sistem u svim mogucim stanjima istovremeno. Ako smijem banalizirati to bi bilo kao da kupujes neku majcu koja moze biti u raznim bojama i velicinama. Dok je ne kupis ta majca je istovremeno u svim velicinama i bojama. No cim kliknes: plati, ona se materijalizira u jednu odredjenu boju i velicinu. Kvantni svijet je zaista cudan i naucnici jos uvijek dumaju zasto je to tako, ali superpozicija je nesto normalno na sitnoj skali.

Medjutim, ovaj naucni rad kaze da svaki sistem ce ostati u superpoziciji dokle god je sam za sebe, ali ni jedan sistem nije sam za sebe nego je u kontaktu sa drugim sistemima oko sebe, koji su takodjer u superpoziciji. Oni su u ovom radu dokazali da kvantni sistem ima domet i da on utice na susjedne kvantne sisteme u zavisnosti od toga kakve postavke oni imaju. Informacija iz jednog sistema se cita od strane drugog sistema, u zavisnosti od toga kakav je taj sistem. Kada uzmes sve okolne sisteme na koje djeluje ti vidis na svakog djeluje drugacije i ova superpozicija se moze rekonstruisat ponovo.

Drugim rijecima, mi ovdje na temi obicno govorimo o NISTA, medjutim u kvantnom svijetu NISTA = SVE. Tamo gdje nema nista ima sve. Bas kao sto bijela svjetlost nema boju nego je sastavljena od svih ostalih boja. Bijela je rezultat. Nista i sve su rezultat svih mogucnosti. Svaki kvantni sistem je istovremeno i sve i nista i sada u ovisnosti od okruzenja, on utice na njega razlicito. Kada gledas okruzenje, mozes sabrati sve dijelove i opet ces dobiti nista ili sve. No fazon je sto dijelovi se ne sire jednako u svim pravcima. I to su dokazali u ovom radu. Informacija o kvantnom sistemu ovisi o okruzenju ili kako oni ovdje zovu o PRIRODNOJ SELEKCIJI. Na jedan veoma interesantan nacin, svaki atom u svemiru je tu zahvaljujuci prirodnoj selekciji informacije nizih nivoa. Kvantni Darvinizam je teorija nastala 2003-e godine koja bukvalno objasnjava kako iz nicega nastaje sve i iz svega nista. Svaki atom, svaka molekula je rezultat prirodne selekcije informacija o kvantnom sistemu. Ona je random i ovisi iskljucivo o rasporedu ostalih kvantnih sistema.

Helem, evolucija izranja sve vise i vise u prirodi i nebitno da li gledas zivot, biologiju, hemiju a evo sada i fiziku, evolucija je sveprisutna.
Hakiz

#6724 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Hakiz »

apsidejzi wrote: 13/11/2025 18:06 Evo jedan zanimljiv naucni rad iz kvantne fizike koji DOKAZUJE da se informacija ponasa u skladu sa TEORIJOM EVOLUCIJE. :thumbup:

https://www.science.org/doi/10.1126/sciadv.adx6857

Cak sistem nazivaju: Kvantni Darwinizam. Eksperiment su radili sa qubitom koji je sirio informaciju na susjedne qubite. Da probam pojednostaviti sta su otkrili. Naime, u kvantnom svijetu imas nesto sto se zove superpozicija, gdje je neki kvantni sistem u svim mogucim stanjima istovremeno. Ako smijem banalizirati to bi bilo kao da kupujes neku majcu koja moze biti u raznim bojama i velicinama. Dok je ne kupis ta majca je istovremeno u svim velicinama i bojama. No cim kliknes: plati, ona se materijalizira u jednu odredjenu boju i velicinu. Kvantni svijet je zaista cudan i naucnici jos uvijek dumaju zasto je to tako, ali superpozicija je nesto normalno na sitnoj skali.

Medjutim, ovaj naucni rad kaze da svaki sistem ce ostati u superpoziciji dokle god je sam za sebe, ali ni jedan sistem nije sam za sebe nego je u kontaktu sa drugim sistemima oko sebe, koji su takodjer u superpoziciji. Oni su u ovom radu dokazali da kvantni sistem ima domet i da on utice na susjedne kvantne sisteme u zavisnosti od toga kakve postavke oni imaju. Informacija iz jednog sistema se cita od strane drugog sistema, u zavisnosti od toga kakav je taj sistem. Kada uzmes sve okolne sisteme na koje djeluje ti vidis na svakog djeluje drugacije i ova superpozicija se moze rekonstruisat ponovo.

Drugim rijecima, mi ovdje na temi obicno govorimo o NISTA, medjutim u kvantnom svijetu NISTA = SVE. Tamo gdje nema nista ima sve. Bas kao sto bijela svjetlost nema boju nego je sastavljena od svih ostalih boja. Bijela je rezultat. Nista i sve su rezultat svih mogucnosti. Svaki kvantni sistem je istovremeno i sve i nista i sada u ovisnosti od okruzenja, on utice na njega razlicito. Kada gledas okruzenje, mozes sabrati sve dijelove i opet ces dobiti nista ili sve. No fazon je sto dijelovi se ne sire jednako u svim pravcima. I to su dokazali u ovom radu. Informacija o kvantnom sistemu ovisi o okruzenju ili kako oni ovdje zovu o PRIRODNOJ SELEKCIJI. Na jedan veoma interesantan nacin, svaki atom u svemiru je tu zahvaljujuci prirodnoj selekciji informacije nizih nivoa. Kvantni Darvinizam je teorija nastala 2003-e godine koja bukvalno objasnjava kako iz nicega nastaje sve i iz svega nista. Svaki atom, svaka molekula je rezultat prirodne selekcije informacija o kvantnom sistemu. Ona je random i ovisi iskljucivo o rasporedu ostalih kvantnih sistema.

Helem, evolucija izranja sve vise i vise u prirodi i nebitno da li gledas zivot, biologiju, hemiju a evo sada i fiziku, evolucija je sveprisutna.
Šredingerova mačka.

https://hr.wikipedia.org/wiki/Schr%C3%B ... ma%C4%8Dka
Schrödingerova mačka čeka sudbinu. Na slici je mačka, bočica otrova i izvor zračenja su u zapečaćenoj kutiji. Ako unutarnji monitor otkrije radioaktivnost (primjerice od raspada jednog atoma), bočica će se zatresti te ispustiti otrov koji će ubiti mačku. Kopenhagenska interpretacija kvantne mehanike implicira da nakon nekog vremena mačka je simultano živa i mrtva. Ipak, kad netko pogleda u kutiju, vidi mačku, ili živu ili mrtvu, nikako i živu i mrtvu. Ovo nas zapravo pita kad zapravo okončava kvantna superpozicija te zbilja kolabira u jednu ili drugu mogućnost.
Majica može biti u svim bojama, ali onog trenutka kada je neko pogleda majica bira boju koju će posmatrač vidjeti. Više nije u svim bojama, samo je u jednoj.

To jeste, kvarkovi mijenjaju stanje kada se posmatraju.

To implicira da mi nikada nećemo moći vidjeti kvark u stanju u kojem je kada nije posmatran, jer čim ga posmatramo, on više nije u tom stanju.

Možda nam bog ili inteligentni kreator uslikaju kvark u stanju kada nije posmatran, pa nam pokažu sliku.

Osim ako i to nije van moći boga jer bog može samo ono šta je moguće. A kvark je, kao što rekosmo, nemoguće vidjeti kakav je kada ga neko posmatra jer mijenja stanje. Makar ga posmatrao bog.

Sada, da sam religiozan, to bih povezao sa bogom koji je u isto vrijeme i otac i sin i duh božiji.

Pa bi kvark bio ono šta nazivamo bogom. Ili bi bog bio ono šta nazivamo kvarkom. Ili bi bog i kvark bili i različito i isto u isto vrijeme

Na kraju će ispasti da je teodati u pravu, sve koje je ujedno i ništa :wink:

Jedini problem je u tome što nije svaki bog ujedno i otac i sin i duh sveti. Pa ta veza puca.

Ili sam se ja zapetljao, pa ne znam šta više pišem. Odoh igrati Zork 1 :lol:
Dozer

#6725 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Dozer »

teodati wrote: 13/11/2025 15:26
Ateista wrote: 13/11/2025 14:31

U pravu si, Bog kao uzrok svega nije nikakvo svjesno biće, to je činjenica, ali, to ne znači da svemir i naš svijet nije inteligentno dizajniran, ne od nekog nepostojećeg vječnog bića, već od tvorca koji je samo daleko stariji i napredniji od nas ljudi, a to je sasvim druga priča, i jedina koji ima logiku od početka do kraja, sve ostalo je kontradiktorno, a naš svijet nije takav, dapače. :)
I tvoja teorija ima rupu kao i njegov Bog. Kako su nastala ta tvoja prva bica?
Post Reply