apsidejzi wrote: ↑13/11/2025 18:06
Evo jedan zanimljiv naucni rad iz kvantne fizike koji DOKAZUJE da se informacija ponasa u skladu sa TEORIJOM EVOLUCIJE.
https://www.science.org/doi/10.1126/sciadv.adx6857
Cak sistem nazivaju: Kvantni Darwinizam. Eksperiment su radili sa qubitom koji je sirio informaciju na susjedne qubite. Da probam pojednostaviti sta su otkrili. Naime, u kvantnom svijetu imas nesto sto se zove superpozicija, gdje je neki kvantni sistem u svim mogucim stanjima istovremeno. Ako smijem banalizirati to bi bilo kao da kupujes neku majcu koja moze biti u raznim bojama i velicinama. Dok je ne kupis ta majca je istovremeno u svim velicinama i bojama. No cim kliknes: plati, ona se materijalizira u jednu odredjenu boju i velicinu. Kvantni svijet je zaista cudan i naucnici jos uvijek dumaju zasto je to tako, ali superpozicija je nesto normalno na sitnoj skali.
Medjutim, ovaj naucni rad kaze da svaki sistem ce ostati u superpoziciji dokle god je sam za sebe, ali ni jedan sistem nije sam za sebe nego je u kontaktu sa drugim sistemima oko sebe, koji su takodjer u superpoziciji. Oni su u ovom radu dokazali da kvantni sistem ima domet i da on utice na susjedne kvantne sisteme u zavisnosti od toga kakve postavke oni imaju. Informacija iz jednog sistema se cita od strane drugog sistema, u zavisnosti od toga kakav je taj sistem. Kada uzmes sve okolne sisteme na koje djeluje ti vidis na svakog djeluje drugacije i ova superpozicija se moze rekonstruisat ponovo.
Drugim rijecima, mi ovdje na temi obicno govorimo o NISTA, medjutim u kvantnom svijetu NISTA = SVE. Tamo gdje nema nista ima sve. Bas kao sto bijela svjetlost nema boju nego je sastavljena od svih ostalih boja. Bijela je rezultat. Nista i sve su rezultat svih mogucnosti. Svaki kvantni sistem je istovremeno i sve i nista i sada u ovisnosti od okruzenja, on utice na njega razlicito. Kada gledas okruzenje, mozes sabrati sve dijelove i opet ces dobiti nista ili sve. No fazon je sto dijelovi se ne sire jednako u svim pravcima. I to su dokazali u ovom radu. Informacija o kvantnom sistemu ovisi o okruzenju ili kako oni ovdje zovu o PRIRODNOJ SELEKCIJI. Na jedan veoma interesantan nacin, svaki atom u svemiru je tu zahvaljujuci prirodnoj selekciji informacije nizih nivoa. Kvantni Darvinizam je teorija nastala 2003-e godine koja bukvalno objasnjava kako iz nicega nastaje sve i iz svega nista. Svaki atom, svaka molekula je rezultat prirodne selekcije informacija o kvantnom sistemu. Ona je random i ovisi iskljucivo o rasporedu ostalih kvantnih sistema.
Helem, evolucija izranja sve vise i vise u prirodi i nebitno da li gledas zivot, biologiju, hemiju a evo sada i fiziku, evolucija je sveprisutna.
Šredingerova mačka.
https://hr.wikipedia.org/wiki/Schr%C3%B ... ma%C4%8Dka
Schrödingerova mačka čeka sudbinu. Na slici je mačka, bočica otrova i izvor zračenja su u zapečaćenoj kutiji. Ako unutarnji monitor otkrije radioaktivnost (primjerice od raspada jednog atoma), bočica će se zatresti te ispustiti otrov koji će ubiti mačku. Kopenhagenska interpretacija kvantne mehanike implicira da nakon nekog vremena mačka je simultano živa i mrtva. Ipak, kad netko pogleda u kutiju, vidi mačku, ili živu ili mrtvu, nikako i živu i mrtvu. Ovo nas zapravo pita kad zapravo okončava kvantna superpozicija te zbilja kolabira u jednu ili drugu mogućnost.
Majica može biti u svim bojama, ali onog trenutka kada je neko pogleda majica bira boju koju će posmatrač vidjeti. Više nije u svim bojama, samo je u jednoj.
To jeste, kvarkovi mijenjaju stanje kada se posmatraju.
To implicira da mi nikada nećemo moći vidjeti kvark u stanju u kojem je kada nije posmatran, jer čim ga posmatramo, on više nije u tom stanju.
Možda nam bog ili inteligentni kreator uslikaju kvark u stanju kada nije posmatran, pa nam pokažu sliku.
Osim ako i to nije van moći boga jer bog može samo ono šta je moguće. A kvark je, kao što rekosmo, nemoguće vidjeti kakav je kada ga neko posmatra jer mijenja stanje. Makar ga posmatrao bog.
Sada, da sam religiozan, to bih povezao sa bogom koji je u isto vrijeme i otac i sin i duh božiji.
Pa bi kvark bio ono šta nazivamo bogom. Ili bi bog bio ono šta nazivamo kvarkom. Ili bi bog i kvark bili i različito i isto u isto vrijeme
Na kraju će ispasti da je teodati u pravu, sve koje je ujedno i ništa
Jedini problem je u tome što nije svaki bog ujedno i otac i sin i duh sveti. Pa ta veza puca.
Ili sam se ja zapetljao, pa ne znam šta više pišem. Odoh igrati Zork 1