Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
-Chesterfield-

#6651 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by -Chesterfield- »

Dozer wrote: 10/11/2025 12:28
Poltergeist je poznata stvar, ali sta je to zaista, zasto se i kako desava - nemamo pojma. Ja tebi kad bih pricao kakva sam indirektna iskustva imao oko toga, ti ne bi vjerovao, naravno, ali i dalje ne mogu precizno reci zasto se i kako to desava. Mozda je sve samo rezultat ljudskog uma, a mozda zaista postoji jos nesto dalje od toga, ono sto mi nazivamo "duhovni svijet". Medjutim, i dalje nemamo pojma o tome.
Miševi...
Dozer

#6652 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Dozer »

Zehran82 wrote: 10/11/2025 13:15 boze dragi, pa hoces li me ti ikad ista shvatiti

da docaram kakav si kao sugornik....

Neko slusa neciji razgovor i ovaj ovome kaze "Joj neoj svakom loncu biti poklopac"

a dozer moj, dobri drug sa foruma dodje i kaze....a sta ako je poklopac manji, i ne moze pokopiti, ili mozda poklopac se ne uklapa pa slijece sa lonca, ili mozda poklopac je od plastike sta onda.....

eto sta ja moram deverrati sa tobom kakve "argumente" :lol: znaci totlano druuga prica od onoga sto hocu da kazem....

uzeo sam samo to kao primjer , metaforu, kljucanje vode na 100 stepeni kao vid kodiranja konstanti... a ti se pitas ja ne vidim tu nikakav red, nego samo haoticno kljucanje vode..... :-) ono u fazonu kad te procitam pomislim wtf :lol: skim ja razgovaram ovdje...
Smrle...uzimati nesto kao "metaforu", i u tome onda navoditi precizan podatak kojim pokusavas dokazati neku svoju tvrdnju o nekakvoj bozijoj preciznosti - nije metafora.
Znam, komplikovano je.
Ja necu lupetati o poklopcima, nego mogu pisati samo o onome na sta se ti pozivas i tvrdis da je to "dokaz" postojanja tvog boga.

Jos jednom - kljucanje vode na 100 stepeni nije konstanta, jer to kljucanje nije isto u razlicitim uslovima. Samim tim, to nije nikakav dokaz onoga o cemu pricas. Kontas li to?
stani malo ba....do jucer nisi znao sta je fine tuning...a vec sad hoces diskusiju samnom po tom pitanju i jos brkas stvari

gdje kalibracija univerzalnih konstantni nije isto kao kalibracija plaanete zemlje za zivot na njoj...to su totalno dvije razlicite stvari
Nenadjebivo :D

a vjeruj mi moj dozeru, ti sam sebe vrijedjas ovim neznanjem, pa ja kad ovako obznanim tvoje neznanje kroz diskusiju...tebi to bude kao uvreda neka....

Bog odlucuje gdje ce od nas ko, ja za sebe ne garantujem da cu u Raj a niti za tebe da ces u Pakao

sve je to u Bozijim rukama.
Ne "obznanjuj" vise, svega ti :lol:
jeste, vratili su se neki...samo ti nevjerujes u njihovu pricu...to je kvakva..
WOW! Mislis, neki ljudi su nekad rekli da su "vidjeli" neke da su se vratili, pri cemu to nicim nisu mogli dokazati, pa je ostalo da im lakovjerni i nepismeni vjeruju na rijec?
ja sam znao to sta je cak i dok sam tinejdzer bio ali eto ti i dalje ne znas....
Prosvijetli me/nas, pliiiiiiiiiiiiiizzzzzzzzzzzzzzzzzz :D
Dozer

#6653 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Dozer »

-Chesterfield- wrote: 10/11/2025 13:41
Poltergeist je poznata stvar, ali sta je to zaista, zasto se i kako desava - nemamo pojma. Ja tebi kad bih pricao kakva sam indirektna iskustva imao oko toga, ti ne bi vjerovao, naravno, ali i dalje ne mogu precizno reci zasto se i kako to desava. Mozda je sve samo rezultat ljudskog uma, a mozda zaista postoji jos nesto dalje od toga, ono sto mi nazivamo "duhovni svijet". Medjutim, i dalje nemamo pojma o tome.
Miševi...
Kondori....
Zehran82

#6654 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

Dozer wrote: 10/11/2025 13:56
Zehran82 wrote: 10/11/2025 13:15 boze dragi, pa hoces li me ti ikad ista shvatiti

da docaram kakav si kao sugornik....

Neko slusa neciji razgovor i ovaj ovome kaze "Joj neoj svakom loncu biti poklopac"

a dozer moj, dobri drug sa foruma dodje i kaze....a sta ako je poklopac manji, i ne moze pokopiti, ili mozda poklopac se ne uklapa pa slijece sa lonca, ili mozda poklopac je od plastike sta onda.....

eto sta ja moram deverrati sa tobom kakve "argumente" :lol: znaci totlano druuga prica od onoga sto hocu da kazem....

uzeo sam samo to kao primjer , metaforu, kljucanje vode na 100 stepeni kao vid kodiranja konstanti... a ti se pitas ja ne vidim tu nikakav red, nego samo haoticno kljucanje vode..... :-) ono u fazonu kad te procitam pomislim wtf :lol: skim ja razgovaram ovdje...
Smrle...uzimati nesto kao "metaforu", i u tome onda navoditi precizan podatak kojim pokusavas dokazati neku svoju tvrdnju o nekakvoj bozijoj preciznosti - nije metafora.
Znam, komplikovano je.
Ja necu lupetati o poklopcima, nego mogu pisati samo o onome na sta se ti pozivas i tvrdis da je to "dokaz" postojanja tvog boga.

Jos jednom - kljucanje vode na 100 stepeni nije konstanta, jer to kljucanje nije isto u razlicitim uslovima. Samim tim, to nije nikakav dokaz onoga o cemu pricas. Kontas li to?
stani malo ba....do jucer nisi znao sta je fine tuning...a vec sad hoces diskusiju samnom po tom pitanju i jos brkas stvari

gdje kalibracija univerzalnih konstantni nije isto kao kalibracija plaanete zemlje za zivot na njoj...to su totalno dvije razlicite stvari
Nenadjebivo :D

a vjeruj mi moj dozeru, ti sam sebe vrijedjas ovim neznanjem, pa ja kad ovako obznanim tvoje neznanje kroz diskusiju...tebi to bude kao uvreda neka....

Bog odlucuje gdje ce od nas ko, ja za sebe ne garantujem da cu u Raj a niti za tebe da ces u Pakao

sve je to u Bozijim rukama.
Ne "obznanjuj" vise, svega ti :lol:
jeste, vratili su se neki...samo ti nevjerujes u njihovu pricu...to je kvakva..
WOW! Mislis, neki ljudi su nekad rekli da su "vidjeli" neke da su se vratili, pri cemu to nicim nisu mogli dokazati, pa je ostalo da im lakovjerni i nepismeni vjeruju na rijec?
ja sam znao to sta je cak i dok sam tinejdzer bio ali eto ti i dalje ne znas....
Prosvijetli me/nas, pliiiiiiiiiiiiiizzzzzzzzzzzzzzzzzz :D

Jos jednom - kljucanje vode na 100 stepeni nije konstanta, jer to kljucanje nije isto u razlicitim uslovima.
jesam li ikad rekao da je konstanta, nisam, znaci izmisljas.

ja sam to samo naveo kao primjer da shvatis metaforicki koliko lutas i odlutas od teme...

Nenadjebivo
prosvijhetli me svojoj bistrinom uma i ostre intelektualne misli da vidim sto li je to nenadjebivo?

dusa im se vratila...

pa je ostalo da im lakovjerni i nepismeni vjeruju na rijec
da to je to o cemi prica cijelo vrijeme, cak i ateista kada ga Allah odvede u Raj i Pakao, tj njegovu dusu, pa se vrati na zemlju,,,ti mu kazes. da izmislja jer ne moze to dokazati....

Prosvijetli me/nas, pliiiiiiiiiiiiiizzzzzzzzzzzzzzzzzz
pojacanja aktivnost Dzinsko demonskog svijeta u prostoriji
apsidejzi

#6655 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

Zehran82 wrote: 10/11/2025 11:08 Prvo pretpostavljas postojanje bezbroj univerzuma kao da je to 100% naucna fakta, kao da si ti posjetio te sve bezbroj univerzume i isao u svaki na ekskurziju :-)
Shvatas li ti da je citava tvoja religija jedna velika pretpostavka? Teorija multiverzuma je mnogo vise od tvog Kurana. Kur'an je tvoja ZELJA da bude tako. Teorija multiverzuma je veoma dobro razradjen matematicki koncept.

I opet, ako se vratis na moj post, vidjeces da ja skromno pisem kako je ovo NEDOKAZANA TEORIJA, dok ti veoma bezobrazno tvrdis kako je BOG dokazana stvar.

Ako cemo gledati jacinu dokaza, Kur'an nema apsolutno nikakavu dokaznu vrijednost. Skrabotina nekog prahistorijskog covjeka koji je ofulao sve sto se nauke tice. S druge strane imas ideju koju mnogi vodeci fizicari uzimaju za ozbiljno. Kada bi ti vagao na isti nacin Kur'an i Teoriju multiverzuma, Kur'an ne bi imao sanse. Ali ti to ne radis. Ti si subjektivan i nema tog argumenta koji ce ubijediti tvoj isprani mozak u nesto.

I to je do tebe. Zaboli me klinton. Vjeruj u sta hoces. Tvoj zivot, i tvoje pravo. Ali kada dodjes ovdje i kazes kako zvanicna naucna teorija nema nikakvu vrijednost, a neke starovjekovne skrabotine imaju onda ti ja samo mogu reci da je tvoj nacin razmisljanja takodjer starovjekovni. Ti zivis u starom vijeku, razmisljas kao ljudi iz starog vijeka i tvoje znanje je iz sedmog stoljeca. Tvoje pravo naravno. Ali isto tako, i moje je pravo da nazovem preseravanjem ovo sta ti pises i nacin na koji pises. Seres.
apsidejzi

#6656 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

Helem, da se vratimo na temu teorija evolucije ili ID a da ostavimo ova religijska sranja po strani.

Danas sam nasao ovaj naucni rad koji je objavljen u Augustu 2025-e: https://www.nature.com/articles/s43247-025-02667-6

U ovom radu imamo tim naucnika koji je pronasao mikroorganizme duboko u okeanu. Dublje od najdubljeg mjesta na planeti. Ovi organizmi funkcionisu na principu hemosinteze. Fotosinteza je dosla mnogo kasnije i mi svi bukvalno ovisimo o njoj. Biljke koriste suncevu energiju za zarobe istu u vidu secera koje mi konzumiramo i ostali biljojedi.

No ovaj proces hemosinteze funkcionise u dubokim dubinama gdje sunceva svjetlost nikada ne dolazi i gdje se okruzenje nikada ne mijenja. Ovo je vjerovatno prvi zivot na zemlji i vjerovatno pra predak svih nas. U ovim uslovima ne bi trebalo uopste biti zivota jer je pritisak i PH vrijednost toliko nepodobna da je zaista cudno da ista ima. A ima. I to ne zato sto je bog to odredio, nego zato sto je hemija takva kakva jeste i omogucava da se desavaju ciklicki procesi koje nazivamo zivot.
Zehran82

#6657 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

apsidejzi wrote: 10/11/2025 14:46
Zehran82 wrote: 10/11/2025 11:08 Prvo pretpostavljas postojanje bezbroj univerzuma kao da je to 100% naucna fakta, kao da si ti posjetio te sve bezbroj univerzume i isao u svaki na ekskurziju :-)
Shvatas li ti da je citava tvoja religija jedna velika pretpostavka? Teorija multiverzuma je mnogo vise od tvog Kurana. Kur'an je tvoja ZELJA da bude tako. Teorija multiverzuma je veoma dobro razradjen matematicki koncept.

I opet, ako se vratis na moj post, vidjeces da ja skromno pisem kako je ovo NEDOKAZANA TEORIJA, dok ti veoma bezobrazno tvrdis kako je BOG dokazana stvar.

Ako cemo gledati jacinu dokaza, Kur'an nema apsolutno nikakavu dokaznu vrijednost. Skrabotina nekog prahistorijskog covjeka koji je ofulao sve sto se nauke tice. S druge strane imas ideju koju mnogi vodeci fizicari uzimaju za ozbiljno. Kada bi ti vagao na isti nacin Kur'an i Teoriju multiverzuma, Kur'an ne bi imao sanse. Ali ti to ne radis. Ti si subjektivan i nema tog argumenta koji ce ubijediti tvoj isprani mozak u nesto.

I to je do tebe. Zaboli me klinton. Vjeruj u sta hoces. Tvoj zivot, i tvoje pravo. Ali kada dodjes ovdje i kazes kako zvanicna naucna teorija nema nikakvu vrijednost, a neke starovjekovne skrabotine imaju onda ti ja samo mogu reci da je tvoj nacin razmisljanja takodjer starovjekovni. Ti zivis u starom vijeku, razmisljas kao ljudi iz starog vijeka i tvoje znanje je iz sedmog stoljeca. Tvoje pravo naravno. Ali isto tako, i moje je pravo da nazovem preseravanjem ovo sta ti pises i nacin na koji pises. Seres.

Shvatas li ti da je citava tvoja religija jedna velika pretpostavka?
absolutno netacno...to pokaziva tvoje totalno neznanje o mojoj religiji islamu

Teorija multiverzuma je mnogo vise od tvog Kurana.
kada je Kuran spominjao vise univerzuma i poslanik u svojim hadisima, ta rijec multiverzum uopste nije postojala sinko dragi....
zato mi ne pametuj ovdje sta i kako....

Teorija multiverzuma je veoma dobro razradjen matematicki koncept.
i ja i islam promovise multiverzum zar to nisi shvatio do sada....a ja ti naucno mogu objasnjavati zasto postoji vise univerzuma.

tako da ne znam sta ti hoces ovdje meni nesto da kazes...da me potvrdis ono sto ja vec odavno govorim da ima vise univerzuma, a ne samo ovaj nas jedan.

Ako cemo gledati jacinu dokaza, Kur'an nema apsolutno nikakavu dokaznu vrijednost.

Da vidimo ko ima vrijednost kakvu a ko ne...i ko zaista blebece gluposti ovdje

Bog kaze:

67:1. Uzvišen je Onaj u Čijoj je ruci vlast - On sve može!

2. Onaj Koji je dao smrt i život da bi iskušao koji će od vas bolje postupati; On je Silni, Onaj Koji prašta

3. Onaj koji je sedam nebesa/univerzuma (Arapska rijec Samaa, ) jedne iznad drugih stvorio - ti u onome što Svemilosni stvara ne vidiš nikakva nesklada, pa ponovo pogledaj vidiš li ikakav nedostatak

Skrabotina nekog prahistorijskog covjeka koji je ofulao sve sto se nauke tice.
prahistorija znaci 7 stoljece :) jak si mi na historiji, nemoj vise ziv bio.

S druge strane imas ideju koju mnogi vodeci fizicari uzimaju za ozbiljno. Kada bi ti vagao na isti nacin Kur'an i Teoriju multiverzuma, Kur'an ne bi imao sanse. Ali ti to ne radis. Ti si subjektivan i nema tog argumenta koji ce ubijediti tvoj isprani mozak u nesto
.

pukao si skroz i ne znas sta pricas....Kuran ti promovisao multiverzum jos prije 1400 godina kada ta rijec uopste nije ni postojala

Ali kada dodjes ovdje i kazes kako zvanicna naucna teorija nema nikakvu vrijednost, a neke starovjekovne skrabotine imaju onda ti ja samo mogu reci da je tvoj nacin razmisljanja takodjer starovjekovni.
kazem ti ne znas sta pricas....buncas i dalje.
Dozer

#6658 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Dozer »

Zehran82 wrote: 08/11/2025 23:30 da ti docaram tvoje neznanje....kazem ti Bog je odredio kalibrirao da na 100 stepeni na zemlji voda kljuca....to je podesavanje hajmo reci konstantni, ne 200 ne 50 nego 100 tacno....i ti dodjes i gledas kako voda kljuca HAOTICNO, I PITAS SE GDJE JE OVDJE KALIBRACIJA? :lol: OVDJE NEMA NIKAKVOG reda, samo haoticnost vode dok kljuca
Naravno da si rekao da je to konstanta Smrle. Znaci - lazov ovdje si ti, ne ja. Nego uvijek kontas da je svakome mrsko vratiti se koju stranicu nazad i pronaci tvoje gluposti.
-Chesterfield-

#6659 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by -Chesterfield- »

Dozer wrote: 10/11/2025 13:57
Miševi...
Kondori....
:D

Mogao si ispričati neka iskustva, pa možda se javi neko sa sličnim iskustvima.
teodati

#6660 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by teodati »

Miševi...
Nema tu nikakvoga čuda, nematerijalnih bića ima ko u priči, mogu raditi sve sa materijom, a nevidljiva su, nama ljudima i našim instrumentima, dakako.
apsidejzi

#6661 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

Ma lik je puko totalno. Ja odustajem. Nek se sa njim jebe ko hoce.
Hakiz

#6662 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Hakiz »

apsidejzi wrote: 10/11/2025 14:58 Helem, da se vratimo na temu teorija evolucije ili ID a da ostavimo ova religijska sranja po strani.

Danas sam nasao ovaj naucni rad koji je objavljen u Augustu 2025-e: https://www.nature.com/articles/s43247-025-02667-6

U ovom radu imamo tim naucnika koji je pronasao mikroorganizme duboko u okeanu. Dublje od najdubljeg mjesta na planeti. Ovi organizmi funkcionisu na principu hemosinteze. Fotosinteza je dosla mnogo kasnije i mi svi bukvalno ovisimo o njoj. Biljke koriste suncevu energiju za zarobe istu u vidu secera koje mi konzumiramo i ostali biljojedi.

No ovaj proces hemosinteze funkcionise u dubokim dubinama gdje sunceva svjetlost nikada ne dolazi i gdje se okruzenje nikada ne mijenja. Ovo je vjerovatno prvi zivot na zemlji i vjerovatno pra predak svih nas. U ovim uslovima ne bi trebalo uopste biti zivota jer je pritisak i PH vrijednost toliko nepodobna da je zaista cudno da ista ima. A ima. I to ne zato sto je bog to odredio, nego zato sto je hemija takva kakva jeste i omogucava da se desavaju ciklicki procesi koje nazivamo zivot.

:-D
teodati

#6663 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by teodati »

Pošto sve nastaje od jednostavnog do sve složenijeg, jasno je da se tu ne radi o slučaju, nego o razvoju na osnovu znanja i o novim oblicima života, ali i o okolišu koji je potreban da se takav život razvije.

Tako da evolucija samo dokazuje da sve i nastaje i razvija se po logičnom redoslijedu, a koji može dati samo inteligencija, a ne priroda bez ikakvoga znanja i pameti.

Sve jasno, ali kako kome, e da! :)
Zehran82

#6664 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

Dozer wrote: 10/11/2025 15:23
Zehran82 wrote: 08/11/2025 23:30 da ti docaram tvoje neznanje....kazem ti Bog je odredio kalibrirao da na 100 stepeni na zemlji voda kljuca....to je podesavanje hajmo reci konstantni, ne 200 ne 50 nego 100 tacno....i ti dodjes i gledas kako voda kljuca HAOTICNO, I PITAS SE GDJE JE OVDJE KALIBRACIJA? :lol: OVDJE NEMA NIKAKVOG reda, samo haoticnost vode dok kljuca
Naravno da si rekao da je to konstanta Smrle. Znaci - lazov ovdje si ti, ne ja. Nego uvijek kontas da je svakome mrsko vratiti se koju stranicu nazad i pronaci tvoje gluposti.
opet nisi shvatio....i opet na novo pokazivas svoju intelektualnu podkapacitiranost....zasto ti to treba...

ja sam naveo to kao da je parabola podesavanje 100 stepeni kao ekvivalens za kalibraciju univerzalnih konstantni.....a tvoje gledanje u haoticno kljucanje vode kao parabola da ti gledas u haoticnost univerzuma, zvijezde koje explodiraju, crne rupe, sudaranje kometa i ostalih nebeskih tijela....ukazivam ti metaforicki kako ne shvatas fine tuning a nije ovdje nikakva prica o fixiranoj kalibraciji da voda kljuca na samo 100 stepeni i nigdje vise ni u kakvim drugim okolnostima.

to je ono sto hocu da kazem a ne da kaze da je fixirano da bude samo 100 stepeni, ne to je fixirano samo na zemlji, ali na primorskoj visini, dok na drugim visinama i pod zemljom gdje je veci pritisak druge su stepeni za kljucanje vode.

to je ono st oti neshvatas, ne shvatas metaforicne opise...a nigdje ja tu nisam napisao u tom tekstu koji si naveo da je to fixirano nesto koje se ne mijenja :-)
Zehran82

#6665 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

apsidejzi wrote: 10/11/2025 18:07 Ma lik je puko totalno. Ja odustajem. Nek se sa njim jebe ko hoce.
ma jel, a ti sto natrabunjas gluposti i onda odustajes, to nista :lol: :-) kada te pricepim dokazima, bjezis.....i treba da bjezis kad tako katastrofalno iznosis "argumente"

ni osnove ne znas....a htio bi o svacemu da diskutujes, a blage veze nemas o islamu, a hoces i tu nos da zabadas...ne ide to druze tako.

prvo se edukuj pa onda dodji da promuhabetim kvalitetno na forumu :thumbup:
Dozer

#6666 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Dozer »

Zehran82 wrote: 10/11/2025 22:18
Dozer wrote: 10/11/2025 15:23
opet nisi shvatio....i opet na novo pokazivas svoju intelektualnu podkapacitiranost....zasto ti to treba...

ja sam naveo to kao da je parabola podesavanje 100 stepeni kao ekvivalens za kalibraciju univerzalnih konstantni.....a tvoje gledanje u haoticno kljucanje vode kao parabola da ti gledas u haoticnost univerzuma, zvijezde koje explodiraju, crne rupe, sudaranje kometa i ostalih nebeskih tijela....ukazivam ti metaforicki kako ne shvatas fine tuning a nije ovdje nikakva prica o fixiranoj kalibraciji da voda kljuca na samo 100 stepeni i nigdje vise ni u kakvim drugim okolnostima.

to je ono sto hocu da kazem a ne da kaze da je fixirano da bude samo 100 stepeni, ne to je fixirano samo na zemlji, ali na primorskoj visini, dok na drugim visinama i pod zemljom gdje je veci pritisak druge su stepeni za kljucanje vode.

to je ono st oti neshvatas, ne shvatas metaforicne opise...a nigdje ja tu nisam napisao u tom tekstu koji si naveo da je to fixirano nesto koje se ne mijenja :-)
Ti, jarane, pored toga sto si nepismen, ili ne znas citati sta si sam napisao, ili si zaista toliko bezobrazan i nafuran na svoju kvazi pamet, da vise ni sam ne znas sta mislis, a sta pises.

Jedine konstante u tvom boravku ovdje su nepismenost, bezobrazluk, vrijedjanje, omalovazavanje i ego do plafona.
Znaci, postavim ti tvoj licni post u kojem kazes jedno, a ti onda izvrces vlastite rijeci u nekakvoj besmislenoj verbalnoj vratolomiji koja bukvalno ne znaci nista.
I nije primorska visina, nego nadmorska. Sad mi opet objasni da je to isto :izet:

Bolan ne bio, priznaj da nisi imao pojma o tome da voda ne kljuca uvijek na 100°. To je ionako jasno svima.
apsidejzi

#6667 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

Zehran82 wrote: 10/11/2025 22:23
apsidejzi wrote: 10/11/2025 18:07 Ma lik je puko totalno. Ja odustajem. Nek se sa njim jebe ko hoce.
ma jel, a ti sto natrabunjas gluposti i onda odustajes, to nista :lol: :-) kada te pricepim dokazima, bjezis.....i treba da bjezis kad tako katastrofalno iznosis "argumente"

ni osnove ne znas....a htio bi o svacemu da diskutujes, a blage veze nemas o islamu, a hoces i tu nos da zabadas...ne ide to druze tako.

prvo se edukuj pa onda dodji da promuhabetim kvalitetno na forumu :thumbup:
Slazem se. Hajd zdravo.
Zehran82

#6668 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

Dozer wrote: 10/11/2025 23:42 ----
Ti, jarane, pored toga sto si nepismen, ili ne znas citati sta si sam napisao, ili si zaista toliko bezobrazan i nafuran na svoju kvazi pamet, da vise ni sam ne znas sta mislis, a sta pises.

Jedine konstante u tvom boravku ovdje su nepismenost, bezobrazluk, vrijedjanje, omalovazavanje i ego do plafona.
Znaci, postavim ti tvoj licni post u kojem kazes jedno, a ti onda izvrces vlastite rijeci u nekakvoj besmislenoj verbalnoj vratolomiji koja bukvalno ne znaci nista.
I nije primorska visina, nego nadmorska. Sad mi opet objasni da je to isto :izet:

Bolan ne bio, priznaj da nisi imao pojma o tome da voda ne kljuca uvijek na 100°. To je ionako jasno svima.
problem je sto ne znas citati napisano, nego sve zivo pogresno razumijes :-)

pogledaj bolje sta sam napisao:
kazem ti Bog je odredio kalibrirao da na 100 stepeni na zemlji voda kljuca....to je podesavanje hajmo reci konstantni
Bozija kalibracija da sada na nadmorskoj visini mi kada kuhamo vodu na ovom pritisku , voda kljuca na 100 stepeni....to je ekvivalens za kalibraciju univerzalnih konstantni.....Bog odredio 100 stepeni da kljuca voda na nadmorskoj visini , na visini, na himalajama kljuca na 70 stepeni, tako da jaja ne moze skuhati na isti nacin na nadmorskoj visini i na himalajama

pa kada sam napisao Bog je odredio kalibrirao da na 100 stepeni na zemlji voda kljuca to je simbolicka povezanost za kalibracijom univerzalnih konstantni.....dok njeno haoticno kljucanje koje ti vidis, iz tvoje perspektive ne vidis nikakav red, nego samo haoticnost...kao sto hoces da kazes da vidis samo haoticnost u univerzumu jer ne vidis njegovu sustinsku kalibraciju, podesavanje konstanti

da jos skratim i pojednostavim, fakticki crtam da bi sad razumio

Bog odredio na primorskoj visini kljucanje vode na 100 stepeni = kalibracija univerzalnih konstantni
.
.
.
Haoticno kljucanje vode koje vidis = Haoticno stanje u univerzumu koje vidis, explozije zvijezda, sudari crnih rupa, sudari nebeskih tijela, sudari planeta, meteora, asteroida itd

Jesi li sad covjece boziji razumio??? ako nisi osamari se momentalno :-) onda nisi stvarno ni za kakvih diskusija

to sto branim islam strastveno , argumentovano, sa dokazima....pa vas baljezganja pricepim svojim postovima...nemam ja nista licno personalno protiv vas, ali imam itekako kada trkeljate gluposti protiv Boga, islama, i poslanika Muhammeda....to me pokrene , kao dugme kad pritisnes eh tako i ja odmah se aktiviram :)

ja ne omalovazavam vas na personalnom nivou nego omalovazavam neznanje onih koji napadaju islam iz svog neznanja i nadobudnosti

ne baljezgaj gluposti ;-) znam ja dobro sta pisem i kako pisem, a to sto ti slabo sta kontas , tvoj problem.

itekako sam znao da kljucanje vode ima veze sa pritiskom...a to sto ti simboliku ne razumijes tvoj problem, poput osobe koja kaze drugoj osobi, "nemoj svakom loncu biti poklopac".....a ti uletis i kazes, a sta ako je poklopac manji od lonca i ne moze poklopiti, znas da ima razni hpoklopaca, sta ako poklopac manji ili od plastike pa se ne uklapa :lol: na tom nivou si

neshvatajuci izreku "nemoj svakom loncu biti poklopac" da je to simbolika , da se kaze osobi koja hoce se mijesa u svasto , a jedna velicina poklopca ne moze pokriti svaku velicinu lonca...pa znaci ulazis u svasta a nije ti mjesto tu, nisi dorastao toga da bi se upustao u to.
apsidejzi

#6669 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

Sve on zna :lol: Koji ego trip.
Zehran82

#6670 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

apsidejzi wrote: 11/11/2025 10:50 Sve on zna :lol: Koji ego trip.
dovoljno znam da cak mogu primjetiti da ti ne znas.... :)

ego ne ego....ali cu vam u brk reci kada vidim da trkeljate gluposti bilo to o Bogu ili islamu, pa cak promovirali evoluciju.
apsidejzi

#6671 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

Zehran82 wrote: 11/11/2025 14:04

ego ne ego....ali cu vam u brk reci kada vidim da trkeljate gluposti bilo to o Bogu ili islamu, pa cak promovirali evoluciju.
Bas je simpaticno kako se naprezes svakome napisati da je glup. Kao da sebi pokusavas opravdati svoju nemoc pri argumentiranju. Posto nisi ponudio ni jedan argument, tvoj jedini argument je da smo mi svi ostali glupi a ti pametan. Kako simpaticno i djetinjasto. Ciji tata je jaci :lol:
Dozer

#6672 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Dozer »

Zehran82 wrote: 11/11/2025 09:04 Bozija kalibracija da sada na nadmorskoj visini mi kada kuhamo vodu na ovom pritisku , voda kljuca na 100 stepeni....to je ekvivalens za kalibraciju univerzalnih konstantni.....Bog odredio 100 stepeni da kljuca voda na nadmorskoj visini , na visini, na himalajama kljuca na 70 stepeni, tako da jaja ne moze skuhati na isti nacin na nadmorskoj visini i na himalajama
Aha...znaci, da definisemo precizno - jaje se brze ili sporije skuha na nadmorskoj visini, nego na Himalajima?
pa kada sam napisao Bog je odredio kalibrirao da na 100 stepeni na zemlji voda kljuca to je simbolicka povezanost za kalibracijom univerzalnih konstantni.....dok njeno haoticno kljucanje koje ti vidis, iz tvoje perspektive ne vidis nikakav red, nego samo haoticnost...kao sto hoces da kazes da vidis samo haoticnost u univerzumu jer ne vidis njegovu sustinsku kalibraciju, podesavanje konstanti
AHa...znaci, kljucanje vode je haoticno? OK.
Mozes li nam dati te neke konstante fine kalibracije u univerzumu? Ne na Zemlji, evo to smo elaborirali, nego negdje tamo, npr. 188 svjetlosnih godina od Zemlje, prema sjeveroistoku. Hvala unaprijed.
Jesi li sad covjece boziji razumio??? ako nisi osamari se momentalno :-) onda nisi stvarno ni za kakvih diskusija
Jok. Deder jos jednom.
to sto branim islam strastveno , argumentovano, sa dokazima....pa vas baljezganja pricepim svojim postovima...nemam ja nista licno personalno protiv vas, ali imam itekako kada trkeljate gluposti protiv Boga, islama, i poslanika Muhammeda....to me pokrene , kao dugme kad pritisnes eh tako i ja odmah se aktiviram :)
Mislim da je vrijeme da se deaktiviras. Prsnuces, pa sta cemo onda... Valja prezivjeti smrlelere...
ja ne omalovazavam vas na personalnom nivou nego omalovazavam neznanje onih koji napadaju islam iz svog neznanja i nadobudnosti
Aha....OK.
ne baljezgaj gluposti ;-) znam ja dobro sta pisem i kako pisem, a to sto ti slabo sta kontas , tvoj problem.
Hint - pogledati iznad, plava boja. :lol:

Keep good work :thumbup: :skoljka:
Zehran82

#6673 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

apsidejzi wrote: 11/11/2025 14:27
Zehran82 wrote: 11/11/2025 14:04

Bas je simpaticno kako se naprezes svakome napisati da je glup. Kao da sebi pokusavas opravdati svoju nemoc pri argumentiranju. Posto nisi ponudio ni jedan argument, tvoj jedini argument je da smo mi svi ostali glupi a ti pametan. Kako simpaticno i djetinjasto. Ciji tata je jaci :lol:
argument je i dalje tu....moje uocavanje ID je opazanje pozicioniranja dijelova sa svrhom.....dok ti sve to strpas u korpu slucajnosti...sve je za tebe slucajnost od nastanka univerzuma do svih zivih bica.....i onda mi imas nesto reci o argumentaciji :-)
Zehran82

#6674 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

Dozer wrote: 11/11/2025 14:58
Zehran82 wrote: 11/11/2025 09:04 Bozija kalibracija da sada na nadmorskoj visini mi kada kuhamo vodu na ovom pritisku , voda kljuca na 100 stepeni....to je ekvivalens za kalibraciju univerzalnih konstantni.....Bog odredio 100 stepeni da kljuca voda na nadmorskoj visini , na visini, na himalajama kljuca na 70 stepeni, tako da jaja ne moze skuhati na isti nacin na nadmorskoj visini i na himalajama
Aha...znaci, da definisemo precizno - jaje se brze ili sporije skuha na nadmorskoj visini, nego na Himalajima?
AHa...znaci, kljucanje vode je haoticno? OK.
Mozes li nam dati te neke konstante fine kalibracije u univerzumu? Ne na Zemlji, evo to smo elaborirali, nego negdje tamo, npr. 188 svjetlosnih godina od Zemlje, prema sjeveroistoku. Hvala unaprijed.
Jok. Deder jos jednom.
Mislim da je vrijeme da se deaktiviras. Prsnuces, pa sta cemo onda... Valja prezivjeti smrlelere...
Aha....OK.
Hint - pogledati iznad, plava boja. :lol:

Keep good work :thumbup: :skoljka:

a u vraziju mater s kim i ja diskutujem :lol: :lol: :lol:

On bi da mu pozicioniram u univerzumu gdje je tacno precizna kalibracija :lol: a hoce da diskutuje o ovoj temi....paraliziran sam od shoka :lol:

ti si takva neznalica, koja se bruka sa svakim novim postom, da je to nevjerovatno, i niko od ateista da te stopira i ukaze na greske :-)

Evo iskreno moj savjet tebi, nauci o ovoj temi, pa cemo onda diskutovati...ovako nema smisla
Dozer

#6675 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Dozer »

Pa ti si taj koji uporno tvrdis da je bog fino kalibrirao univerzum. Nije valjda da ne znas nijednu tu finu konstantu te kalibracije dalje od kljucanja vode na primorskoj visini na Zemlji? :shock: :shock: :shock: :shock:

I, nisi mi rekao gdje se jaje brze skuha... na nadmorrskoj visini ili na Himalajima?
Post Reply