Koja krscanska crkva je istinita?

Rasprave o vjerskim temama.
Vjecita_zavrzlama

#51 Re: Koja krscanska crkva je istinita?

Post by Vjecita_zavrzlama »

Plavo-bijeli wrote: 28/10/2025 10:51 Mormonska..btw otkud Mormoni u Sarajevu? Neki dan mi pridjose dvojica iz Amerike, pričaju naš i zovu me da dodjem u crkvu..

Ima i adventista, oni ne jedu svinjetinu i ne smiju piti alkohol.slave sabat

Slijede dosta starih obicaja iz Biblije
kainos

#52 Re: Koja krscanska crkva je istinita?

Post by kainos »

Vjecita_zavrzlama wrote: 28/10/2025 13:31
Plavo-bijeli wrote: 28/10/2025 10:51 Mormonska..btw otkud Mormoni u Sarajevu? Neki dan mi pridjose dvojica iz Amerike, pričaju naš i zovu me da dodjem u crkvu..

Taj sam....
Plavo-bijeli

#53 Re: Koja krscanska crkva je istinita?

Post by Plavo-bijeli »

Nezz al kontam lijepo je to..ubijedjen si da je tvoja vjera jedina prava i da ces kad umres napokon dobiti sve sto ti ta vjera obecava..meantime..svima pricas i pozivas u tu vjeru i eto.. life is easy
Vjecita_zavrzlama

#54 Re: Koja krscanska crkva je istinita?

Post by Vjecita_zavrzlama »

kainos wrote: 28/10/2025 14:17

Taj sam....
A sta si po rodjenju
dacha bosanac

#55 Re: Koja krscanska crkva je istinita?

Post by dacha bosanac »

Vjecita_zavrzlama wrote: 28/10/2025 16:26
A sta si po rodjenju
To "po rođenju" je najveća balkanska prevara. Po rođenju si beba koja ne može da vjeruje. a bi vjerovao moraš da odabereš slobodno. Da bi odabrao slobodno, moraju neki tvoji/moji stariji da ti se skinu sa grbače tj. da te ne terete ako odlučiš drugačije.
teodati

#56 Re: Koja krscanska crkva je istinita?

Post by teodati »

Zehran82 wrote: 28/10/2025 09:06 Bog porucuje krscanima da moraju slijediti zadnjeg njegovog poslanika Muhammeda a samim tim i sve ostale poslanike od noaha, abrahama, mojsija, Isusa, davida, solomona i ostalih

Bog prijeti zidovima i krscanima iz Biblije ako ne budu slijedili njegova poslanika Muhammeda:

Ponovljeni zakon 18,18-19 Podignut ću im proroka između braće njihove, kao što si ti(Mojsije). Riječi svoje stavit ću u usta njegova, da im kaže sve, što mu zapovjedim. A tko ne posluša riječi mojih, što će ih govoriti u ime moje, toga ću ja sam povući za to na odgovornost.

krscanin koji ne poznaje Bibliju ce reci ovo se misli na isusa, na proroka Isusa a ne na Muhammeda....ali ne znaju za stihove iz novog zavjeta da se to ne odnosi na Isusa nego na proroka poslije Isusa

U vrijeme Isusa ljudi su ocekivali dolazak

1. Mesije tj. Isusa
2. Ilije
3. Proroka

znaci 3 persone su cekali da dodju, znaci prorok je trebao da dodje poslije Isusa

Evanđelje po Ivanu 1:19–21

„I ovo je bilo svedočanstvo Jovanovo kad poslaše Judejci iz Jerusalima sveštenike i Levite da ga zapitaju: Ko si ti?
I prizna, i ne poreče, i prizna: Nisam ja Hristos.
I zapitaše ga: Šta dakle? Jesi li Ilija? Reče: Nisam.
Jesi li onaj prorok? I odgovori: Ne.

Ovdje se vidi da su Judejci očekivali posebnog proroka — ne Iliju, ne Mesiju (Hrista), nego onog proroka kojeg je Mojsije najavio. Dakle, to je bila poznata i živa nada među Izraelcima.

Nakon Isusova uzdignuca apostoli pisu i kazu:

Djela apostolska 3,21 Njega(Isusa) treba da nebo pridrži do vremena uspostave svega što obeća Bog na usta svetih proroka svojih odvijeka.
Djela apostolska 3,22 "Mojsije tako reče: Proroka poput mene od vaše braće podignut će vam Gospodin, Bog vaš. Njega slušajte u svemu što vam god reče.
Djela apostolska 3,23 I svaka duša koja ne posluša toga proroka, neka se iskorijeni iz naroda.

znaci Isus je vec na nebu i ovdje ocekuju dolazak tog proroka., znaci isus ce biti na nebu kada prorok bude dolazio

tog proroka su najavljivali ostalih proroci
Djela apostolska 3,24 "I svi Proroci koji su - od Samuela dalje - govorili, također su navijestili ove dane.

Bog vam o tome govori u Kuranu da je nagovijesten u Bibliji:

5:157. "...onima koji će slijediti Poslanika(Muhammeda), vjerovjesnika, koji neće znati ni čitati ni pisati, kojeg oni kod sebe, u Tori i Evandjelju, zapisana nalaze, koji će od njih tražiti da čine dobra djela, a od odvratnih odvraćati ih, koji će im lijepa jela dozvoliti, a ružna im zabraniti, koji će ih tereta i teškoća koje su oni imali osloboditi. Zato će oni koji u njega budu vjerovali, koji ga budu podržavali i pomagali i svjetlo po njemu poslano slijedili - postići ono što budu željeli."

4:171 O sljedbenici Knjige, ne zastranjujte u svome vjerovanju i o Allahu govorite samo istinu! Mesija, Isus, sin Marijin, samo je Allahov poslanik, i Riječ Njegova koju je Mariji dostavio, i Duh od Njega; zato vjerujte u Allaha i Njegove poslanike i ne govorite: "Trojica su!" Prestanite, bolje vam je! Allah je samo jedan Bog – hvaljen neka je On! – zar On da ima dijete?! Njegovo je ono što je na nebesima i ono što je na Zemlji, i Allah je dovoljan kao svjedok.
Opet pokazuješ svoje neznanje iz Biblije, eto ti te stihove koje spominješ, i ne govore o Muhamedu nego o Isusu:

Djela apostolska 3,20 I da pošlje Krista, kojega vam je odredio, Isusa.
Djela apostolska 3,21 Njega dakle ima da nebo primi do vremena, kad se sve obnovi, kao što je Bog od početka navijestio na usta svetih proroka svojih.
Djela apostolska 3,22 Tako reče Mojsije očevima: Proroka kao mene podignut će vam Gospodin Bog vaš iz vaše braće; njega slušajte u svemu, štogod vam kaže!
Djela apostolska 3,23 A bit će, da će se svaka duša, koja ne posluša onoga proroka, istrijebiti iz naroda.
Djela apostolska 3,24 I svi proroci od Samuela i potom, koji su govorili, navješćivali su ove dane.

Vidiš da poglavlje počinje sa Kristom, ne znam tko te to uvjerio da se tu radi o Muhamedu, nema ni slova o tome, ali možeš u to vjerovati, meni ne smeta, i tako ima puno bajki na svijetu, pa jedna više ili manje, svejedno je, e da.
Last edited by teodati on 28/10/2025 19:04, edited 2 times in total.
kainos

#57 Re: Koja krscanska crkva je istinita?

Post by kainos »

Vjecita_zavrzlama wrote: 28/10/2025 16:26
kainos wrote: 28/10/2025 14:17

Taj sam....
A sta si po rodjenju
Katolik iz Zenice, ali vise ne živim dole zbog prokletog rata, ali eto on je izgleda pomogao da nađem novu vjeru, jer ono krećeš se poput Abrahamu po ovoj zemlji.
teodati

#58 Re: Koja krscanska crkva je istinita?

Post by teodati »

kainos wrote: 27/10/2025 12:55 Recimo da neko zeli postati musliman, sigurno bi presao u sunite, manje sanse da predje kod siita. Ali ako jedan musliman, ateist, budist i bilo zeli postati krscanin u koju crkvu da se krsti. Inace krscanskih zajednica ima oko 40 000 i svaka ima svoju istinu. Ili za neke nema veze koja je to krscanska crkva, vazno je da se vjeruje u Isusa. Sto vi mislite po ovom pitanju?
Sve kršćanske crkve vjeruju u Boga Oca, i u Isusa Krista, Sina Božjega, i u silu Duha Svetoga, ma kako to tumačili, tako da je to ono izvorno apostolsko vjerovanje koje jedino spašava, a ne neke novonastale dogme o tome bilo koje danas postojeće crkve, tako da je zaista svejedno kojoj crkvi se pripada, jer sama pripadnost bilo kojoj crkvi nije uvjet spasenja, spasenje je jedino Isus Krist donio, nitko drugi.
Zehran82

#59 Re: Koja krscanska crkva je istinita?

Post by Zehran82 »

teodati wrote: 28/10/2025 18:47 ----
Opet pokazuješ svoje neznanje iz Biblije, eto ti te stihove koje spominješ, i ne govore o Muhamedu nego o Isusu:

Djela apostolska 3,21 Njega dakle ima da nebo primi do vremena, kad se sve obnovi, kao što je Bog od početka navijestio na usta svetih proroka svojih.
Djela apostolska 3,22 Tako reče Mojsije očevima: Proroka kao mene podignut će vam Gospodin Bog vaš iz vaše braće; njega slušajte u svemu, štogod vam kaže!
Djela apostolska 3,23 A bit će, da će se svaka duša, koja ne posluša onoga proroka, istrijebiti iz naroda.
Djela apostolska 3,24 I svi proroci od Samuela i potom, koji su govorili, navješćivali su ove dane.

Vidiš da poglavlje počinje sa Kristom, ne znam tko te to uvjerio da se tu radi o Muhamedu, nema ni slova o tome, ali možeš u to vjerovati, meni ne smeta, i tako ima puno bajki na svijetu, pa jedna više ili manje, svejedno je, e da.
izvini druze a ti i logika ne idete u istu recenicu....ti kao mnogobozac si irelevantan faktor za diskisju o Bibliji....smijesno uopste diskovati sa tobom o tome mnogobozac koji brani Bibliju koja mu kaze postoji jedan Bog....ajde ba ne trkeljaj mi gluposti ovuda.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#60 Re: Koja krscanska crkva je istinita?

Post by Truba »

pojačali su aktivnosti po sarajevu
idu i po stanovima

neće ništa ali stvaraju neugodne situacije gdje se mora lagat i natezat
zaobilazim ih
divim im se a istovremeno mi ih je zao
ne moze se misionariti u monoteostickom gradu
Truba

#61 Re: Koja krscanska crkva je istinita?

Post by Truba »

Ateista wrote: 28/10/2025 10:27 Krarko i jasno - ni jedna.
Ne samo crkva, ni jedna religija.
nije to pitanje
nego je pitanje

dakle ispadaju scijentiologija i sotonska crkva

takodjer otpadaju pitanja ateizma agnosticizma i drugih religija

ovdje je postavljena hipoteza da je krscanski Bog istina
i da su njegove sljedbenice krscanske crkve
lik pita koja je istinita jer očito je da ima i lažnih

dakle ti na pitanje koji je najbolji klub u premijer ligi bih
kažeš da su svi tarabe i bezveze
ne ide to tako
Ateista

#62 Re: Koja krscanska crkva je istinita?

Post by Ateista »

Truba wrote: 29/10/2025 10:31
Ateista wrote: 28/10/2025 10:27 Krarko i jasno - ni jedna.
Ne samo crkva, ni jedna religija.
nije to pitanje
nego je pitanje

dakle ispadaju scijentiologija i sotonska crkva

takodjer otpadaju pitanja ateizma agnosticizma i drugih religija

ovdje je postavljena hipoteza da je krscanski Bog istina
i da su njegove sljedbenice krscanske crkve
lik pita koja je istinita jer očito je da ima i lažnih

dakle ti na pitanje koji je najbolji klub u premijer ligi bih
kažeš da su svi tarabe i bezveze
ne ide to tako
Nije ti bas dobro poredjenje sa klubovima, jer ako pitas koji je najbolji, to je komparacija i koliko god da su svi losi, neki mora biti najbolji od njih. :mrgreen:
Ako pita koja je od navedenih religija istinita, u tome nema komparacije, u samom pitanju ide sa hipotezom da bi jedna od navedenih trebala biti istinita, a na pitanje ne mogu direktno odgovoriti ako smatram da je pocetna hipoteza netacna i samim tim pitanje nema smisla.

Adekvatno poredjenje sa timovima iz premier lige bi bilo da kaze koji nas fudbalski klub je prvak evrope, na takvo pitanje ne mogu direktno odgovoriti jer nema odgovora kao ni za religije.
Da je pitao koja je religija najbolja, tu bismo vec mogli pricati po nekim parametrima koja bi mogla biti najbolja.
Truba

#63 Re: Koja krscanska crkva je istinita?

Post by Truba »

nisi shvatio

hipoteza na master studiju (forumu) je postavljena
sad se dokazuje varijablama koje imamo
Ateista

#64 Re: Koja krscanska crkva je istinita?

Post by Ateista »

Truba wrote: 29/10/2025 12:25 nisi shvatio

hipoteza na master studiju (forumu) je postavljena
sad se dokazuje varijablama koje imamo
Neko dokazuje a neko pobija hipotezu. :mrgreen:
Truba

#65 Re: Koja krscanska crkva je istinita?

Post by Truba »

nisi u ovom kolegiju
teodati

#66 Re: Koja krscanska crkva je istinita?

Post by teodati »

Zehran82 wrote: 29/10/2025 10:19
teodati wrote: 28/10/2025 18:47 ----

izvini druze a ti i logika ne idete u istu recenicu....ti kao mnogobozac si irelevantan faktor za diskisju o Bibliji....smijesno uopste diskovati sa tobom o tome mnogobozac koji brani Bibliju koja mu kaze postoji jedan Bog....ajde ba ne trkeljaj mi gluposti ovuda.
Ti vjeruješ u neka imaginarna vječna bića i onda mi pričaš o logici, a Bibliju više nemoj komentirati, nemaš pojma o njoj, tisuću puta si to dokazao i još dokazuješ, tako da te tvoje gluposti više ne komentiram, vjeruj u svoje bajke i dalje, mene istina zanima, e da.
Zehran82

#67 Re: Koja krscanska crkva je istinita?

Post by Zehran82 »

teodati wrote: 29/10/2025 21:31
Zehran82 wrote: 29/10/2025 10:19 ---
Ti vjeruješ u neka imaginarna vječna bića i onda mi pričaš o logici, a Bibliju više nemoj komentirati, nemaš pojma o njoj, tisuću puta si to dokazao i još dokazuješ, tako da te tvoje gluposti više ne komentiram, vjeruj u svoje bajke i dalje, mene istina zanima, e da.
pusti to , nego de nam reci ko je najjaci Bog u moru bogova koliko ih vjerujes? :)
teodati

#68 Re: Koja krscanska crkva je istinita?

Post by teodati »

Zehran82 wrote: 29/10/2025 23:08

pusti to , nego de nam reci ko je najjaci Bog u moru bogova koliko ih vjerujes? :)
Bog kao uzrok svega samo je jedan, ali Bogovi koji su napravili svemir nisu jedno biće nego množina, to ti i u Bibliji i u Kuranu piše, kad ćeš to konačno shvatiti, jel? :-D
Zehran82

#69 Re: Koja krscanska crkva je istinita?

Post by Zehran82 »

teodati wrote: 30/10/2025 18:16

Bog kao uzrok svega samo je jedan, ali Bogovi koji su napravili svemir nisu jedno biće nego množina, to ti i u Bibliji i u Kuranu piše, kad ćeš to konačno shvatiti, jel? :-D
Bog kao uzrok svega samo je jedan, ali Bogovi koji su napravili svemir nisu jedno biće nego množina
ma rokni se ba odmah :-) :lol:

jadan ne bio gdje ti pamet osta :lol:

BOg je jedan ali nisu jedan nego su mnozina.....kukala ti majka...sta je ovo :lol: pa ti poludi prije vremena druze :lol:
teodati

#70 Re: Koja krscanska crkva je istinita?

Post by teodati »

Zehran82 wrote: 30/10/2025 22:40

Bog kao uzrok svega samo je jedan, ali Bogovi koji su napravili svemir nisu jedno biće nego množina

BOg je jedan ali nisu jedan nego su mnozina.....kukala ti majka...sta je ovo :lol: pa ti poludi prije vremena druze :lol:
Haha, pa ti zbilja ne razumiješ do kraja kada ti netko nešto napiše, eto zadnji puta ti objašnjavam, neću više, garant. Bog kao uzrok svega je jedan, i jedini postoji oduvijek i zauvijek, i nije osobno biće, a Bogovi koji su svemir napravili, ne postoje oduvijek nego su nastali u našem prostor-vremenu (napisao sam više puta i kako su nastali i gdje, neću ponavljati).

Znači ljudi zovu Bogom i uzrok svega, ali i inteligenciju koja je svemir napravila, a to nije isto, uzrok svega je jedan, a inteligencija koja je napravila svemir nije jednina nego množina. Znači ne tvrdim ja da postoji istovremeno i jedan Bog i više Bogova u istom kontekstu, što ti konstantno radiš, već se konteksti u osnovi apsolutno razlikuju, a ti uopće ne razumiješ o čemu ja govorim.

Eto primjera, je li tebe Bog napravio, ili otac i majka, jel? Bog kao uzrok svega je jedan, i sve po tome nastaje, ali Bog nije direktno tebe napravio, nego su te bića koja su nastala od Boga, a to su otac i majka tebe napravili, dakle imaš tu jednog Boga (u kontekstu uzroka svega), i više Bogova (otac i majka u kontekstu bića koja su te zbilja direktno napravila), i zašto zovem i tvog oca i majku Bogovima, pa jer te nije bilo, a oni su te sami napravili, sunčece mu presvetlo, dakle punim pravom ih možeš tako zvati, Bogovima.

Ista stvar je i sa svemirom, jeste jedan uzroke svega, jedan Bog, ali pošto nije osobno biće, nije sam stvarao svemir, nego su to napravila bića koja su prva nastala u našem prostor-vremenu, dakle ta bića su direktno napravila svemir, dakle i zvijezde i planete, i sva materijalna bića, i pravi su Bogovi, ne u kontekstu kao uzrok svega, nego u kontekstu bića koja su direktno napravila sve materijalno.

Ako sada ni ovo nisi shvatio, što i malo dijete može shvatiti, zaboravi, jednom ćeš shvatiti, a dotle vjeruj u što hoćeš, zato to i jeste vjera u što vjeruješ, a ne znanje, e da! :-D
Zehran82

#71 Re: Koja krscanska crkva je istinita?

Post by Zehran82 »

teodati wrote: 31/10/2025 19:34

Haha, pa ti zbilja ne razumiješ do kraja kada ti netko nešto napiše, eto zadnji puta ti objašnjavam, neću više, garant. Bog kao uzrok svega je jedan, i jedini postoji oduvijek i zauvijek, i nije osobno biće, a Bogovi koji su svemir napravili, ne postoje oduvijek nego su nastali u našem prostor-vremenu (napisao sam više puta i kako su nastali i gdje, neću ponavljati).

Znači ljudi zovu Bogom i uzrok svega, ali i inteligenciju koja je svemir napravila, a to nije isto, uzrok svega je jedan, a inteligencija koja je napravila svemir nije jednina nego množina. Znači ne tvrdim ja da postoji istovremeno i jedan Bog i više Bogova u istom kontekstu, što ti konstantno radiš, već se konteksti u osnovi apsolutno razlikuju, a ti uopće ne razumiješ o čemu ja govorim.

Eto primjera, je li tebe Bog napravio, ili otac i majka, jel? Bog kao uzrok svega je jedan, i sve po tome nastaje, ali Bog nije direktno tebe napravio, nego su te bića koja su nastala od Boga, a to su otac i majka tebe napravili, dakle imaš tu jednog Boga (u kontekstu uzroka svega), i više Bogova (otac i majka u kontekstu bića koja su te zbilja direktno napravila), i zašto zovem i tvog oca i majku Bogovima, pa jer te nije bilo, a oni su te sami napravili, sunčece mu presvetlo, dakle punim pravom ih možeš tako zvati, Bogovima.

Ista stvar je i sa svemirom, jeste jedan uzroke svega, jedan Bog, ali pošto nije osobno biće, nije sam stvarao svemir, nego su to napravila bića koja su prva nastala u našem prostor-vremenu, dakle ta bića su direktno napravila svemir, dakle i zvijezde i planete, i sva materijalna bića, i pravi su Bogovi, ne u kontekstu kao uzrok svega, nego u kontekstu bića koja su direktno napravila sve materijalno.

Ako sada ni ovo nisi shvatio, što i malo dijete može shvatiti, zaboravi, jednom ćeš shvatiti, a dotle vjeruj u što hoćeš, zato to i jeste vjera u što vjeruješ, a ne znanje, e da! :-D
Bog kao uzrok svega je jedan, i jedini postoji oduvijek i zauvijek, i nije osobno biće, a Bogovi koji su svemir napravili, ne postoje oduvijek nego su nastali u našem prostor-vremenu
sinko , puko si mi ko kokica :-)
i više Bogova (otac i majka u kontekstu bića koja su te zbilja direktno napravila), i zašto zovem i tvog oca i majku Bogovima, pa jer te nije bilo, a oni su te sami napravili, sunčece mu presvetlo, dakle punim pravom ih možeš tako zvati, Bogovima.
kakvo tandrkanje ludila po forumu i to do besvijesti :-)

znaci svako ko moze da se razmnozava je Bog :lol:
teodati

#72 Re: Koja krscanska crkva je istinita?

Post by teodati »

Zehran82 wrote: 31/10/2025 22:58
teodati wrote: 31/10/2025 19:34

Bog kao uzrok svega je jedan, i jedini postoji oduvijek i zauvijek, i nije osobno biće, a Bogovi koji su svemir napravili, ne postoje oduvijek nego su nastali u našem prostor-vremenu
sinko , puko si mi ko kokica :-)
i više Bogova (otac i majka u kontekstu bića koja su te zbilja direktno napravila), i zašto zovem i tvog oca i majku Bogovima, pa jer te nije bilo, a oni su te sami napravili, sunčece mu presvetlo, dakle punim pravom ih možeš tako zvati, Bogovima.
kakvo tandrkanje ludila po forumu i to do besvijesti :-)

znaci svako ko moze da se razmnozava je Bog :lol:
Ne, nego, svatko tko napravi nešto što prije nije bilo, je Bog, ne koji oduvijek postoji, ali u tom kontekstu jeste Bog, Isus jasno tvrdi da smo i mi ljudi Bogovi, dakako kada smo od njih nastali, e da.
emir94

#73 Re: Koja krscanska crkva je istinita?

Post by emir94 »

Prelazim na katoličanstvo, uskoro započinjem proces istoga. Isus je istina i spas. Kada sam pročitao evanđelje, promijenilo mi je život. Islam nikada nije bio za mene. Pronašao sam i odličnu crkvu gdje su me primili, divni ljudi.
Truba

#74 Re: Koja krscanska crkva je istinita?

Post by Truba »

protestanti?
u KC moras godinu dana na vjeronauk prije krstenja
dr_Evil

#75 Re: Koja krscanska crkva je istinita?

Post by dr_Evil »

emir94 wrote: 05/11/2025 14:07 Prelazim na katoličanstvo, uskoro započinjem proces istoga. Isus je istina i spas. Kada sam pročitao evanđelje, promijenilo mi je život. Islam nikada nije bio za mene. Pronašao sam i odličnu crkvu gdje su me primili, divni ljudi.
Nek je sa hajrom, desnom stranom i ne zaboravi proucit bismilu prije nego krenes sa tim. Znas kako kazu, sta god ne zapocnes sa bismilom nije ispravno :D
Post Reply