Koja krscanska crkva je istinita?
-
kainos
#1 Koja krscanska crkva je istinita?
Recimo da neko zeli postati musliman, sigurno bi presao u sunite, manje sanse da predje kod siita. Ali ako jedan musliman, ateist, budist i bilo zeli postati krscanin u koju crkvu da se krsti. Inace krscanskih zajednica ima oko 40 000 i svaka ima svoju istinu. Ili za neke nema veze koja je to krscanska crkva, vazno je da se vjeruje u Isusa. Sto vi mislite po ovom pitanju?
-
Zehran82
#2 Re: Koja krscanska crkva je istinita?
ni jedna jer ni jedna crkva nije bazirana na izvornom Isusovm ucenju , nego su bazirane na Pavlovim ucenjima.kainos wrote: ↑27/10/2025 12:55 Recimo da neko zeli postati musliman, sigurno bi presao u sunite, manje sanse da predje kod siita. Ali ako jedan musliman, ateist, budist i bilo zeli postati krscanin u koju crkvu da se krsti. Inace krscanskih zajednica ima oko 40 000 i svaka ima svoju istinu. Ili za neke nema veze koja je to krscanska crkva, vazno je da se vjeruje u Isusa. Sto vi mislite po ovom pitanju?
Bog je nazvao krscane zalutalim narodom jer su otisli u tesku zabludu, slijede nekakve Pavle koji za sebe kazu da su lazovi, a nije ih briga o Isusovim ucenjima.
- Ludzak
#3 Re: Koja krscanska crkva je istinita?
Boga nema, tako da nema razloga da biram ni crkve.
-
HelaS
#4 Re: Koja krscanska crkva je istinita?
Ja bih u onu na Marijin Dvoru, blizu mi stanakainos wrote: ↑27/10/2025 12:55 Recimo da neko zeli postati musliman, sigurno bi presao u sunite, manje sanse da predje kod siita. Ali ako jedan musliman, ateist, budist i bilo zeli postati krscanin u koju crkvu da se krsti. Inace krscanskih zajednica ima oko 40 000 i svaka ima svoju istinu. Ili za neke nema veze koja je to krscanska crkva, vazno je da se vjeruje u Isusa. Sto vi mislite po ovom pitanju?
Tema je svakako besmislena, pa ne smeta ni moj post
- PixelDrifter
#5 Re: Koja krscanska crkva je istinita?
Nikakva crkva, nego u Miljacku na krstenje, da me pokrsti Zlaja Mastika, krstio se sam koliko je mogao popiti.
-
Vjecita_zavrzlama
#6 Re: Koja krscanska crkva je istinita?
Katolicka i pravoslavna se ne bave toliko misionarenjem.to su ”narodne” crkve. Odgovor na pitanje je protestantska.U Sarajevu Zenici Bihacu itd postoje protestantske crkve i bosnjaci protestanti
-
Nisamsdaali
#7 Re: Koja krscanska crkva je istinita?
Protestantska mi izgleda kao najprosvjećenija, pravoslavne mi više djeluju kao nacionalna okupljališta nego religiozne ustanove
- PixelDrifter
#8 Re: Koja krscanska crkva je istinita?
Prva homoseksualna crkva Bigus Dickusa nudi zanimljiv i poučan program kako prihvatiti vlastitu homoseksualnost, proširiti je po cijelom svijetu, da bi ljudi bili spašeni, jer bog je gej i samo gejevi idu u raj.
- alibegoa
#9 Re: Koja krscanska crkva je istinita?
Samo je pradjedovski panteon istinit
- Sanjarko
#10 Re: Koja krscanska crkva je istinita?
Vjecita_zavrzlama wrote: ↑28/10/2025 00:14 Katolicka i pravoslavna se ne bave toliko misionarenjem.to su ”narodne” crkve. Odgovor na pitanje je protestantska.U Sarajevu Zenici Bihacu itd postoje protestantske crkve i bosnjaci protestanti
AI odgovor i Google.Netačno je da se Katolička i Pravoslavna crkva ne bave toliko misionarenjem
. Obe crkve imaju dugu i bogatu misionarsku tradiciju, iako se njihov pristup i fokus razlikuju.
Katoličko misionarenje:
Historijski kontekst: Katolička crkva je imala centralnu ulogu u kolonijalnom periodu, kada su misionari pratili istraživače u nove zemlje radi pokrštavanja lokalnog stanovništva. Franjevci, dominikanci i isusovci su bili posebno aktivni u širenju katoličanstva u Sjevernoj i Južnoj Americi, Africi i Aziji.
Savremeno misionarenje: I danas Katolička crkva širom svijeta ima misije, koje često vode redovničke zajednice. Misionari rade u područjima gdje katolička vjera nije široko zastupljena, baveći se evangelizacijom, ali i pružanjem humanitarne pomoći, obrazovanja i zdravstvene zaštite.
Metode: Misionarski rad obuhvata propovijedanje, životno svjedočanstvo, socijalne projekte i uspostavljanje novih zajednica vjernika.
Pravoslavno misionarenje:
Historijski kontekst: Pravoslavna crkva je također imala misionarsku aktivnost od svojih početaka. Misije su se širile iz Konstantinopolja, a kasnije i iz drugih pravoslavnih centara, u istočnoj Evropi, Rusiji i dijelovima Azije. Poznati su primjeri Ćirila i Metoda koji su širili pravoslavlje među slavenskim narodima.
Savremeno misionarenje: Pravoslavne misije su aktivne u Africi, Aziji i drugim dijelovima svijeta. Misionarski centri, poput onih u Rusiji, šalju misionare u udaljene krajeve. U nekim slučajevima, pravoslavne crkve se bave ponovnim pokrštavanjem područja koja su se odvojila od pravoslavlja, poput nekih zajednica grkokatolika u Poljskoj.
Metode: Pravoslavni pristup misionarenju često naglašava životno svjedočanstvo i djelovanje u okviru crkvene zajednice, a ne toliko individualno misionarenje.
Uočene razlike:
Iako su obje crkve misionarski aktivne, percepcija da je njihova aktivnost manje vidljiva u poređenju s nekim protestantskim denominacijama može proizaći iz razlika u pristupu i historijskim okolnostima.
Protestantske misije su se često agresivnije promovirale, dok su katoličke i pravoslavne misije u novijoj historiji često imale više institucionalni i manje vidljivi pristup u određenim dijelovima svijeta.
Misionarski rad se danas često spaja s karitativnim i obrazovnim radom, što daje utisak da je u pitanju socijalni, a ne isključivo religijski rad.
-
Vjecita_zavrzlama
#11 Re: Koja krscanska crkva je istinita?
Ima logicno donekle,misionarenje je dio krscanstva.No jedino protestanti to rade akivno.Googlaj malo pa ces vidjet, u Bosni porodice dodju da zive i sire rijec Isusovu.Citava Afrika je puna tih protestantskih misionara.Evo npr jedna porodica u Bosni misionarska:Sanjarko wrote: ↑28/10/2025 04:22Vjecita_zavrzlama wrote: ↑28/10/2025 00:14 Katolicka i pravoslavna se ne bave toliko misionarenjem.to su ”narodne” crkve. Odgovor na pitanje je protestantska.U Sarajevu Zenici Bihacu itd postoje protestantske crkve i bosnjaci protestantiAI odgovor i Google.Netačno je da se Katolička i Pravoslavna crkva ne bave toliko misionarenjem
. Obe crkve imaju dugu i bogatu misionarsku tradiciju, iako se njihov pristup i fokus razlikuju.
Katoličko misionarenje:
Historijski kontekst: Katolička crkva je imala centralnu ulogu u kolonijalnom periodu, kada su misionari pratili istraživače u nove zemlje radi pokrštavanja lokalnog stanovništva. Franjevci, dominikanci i isusovci su bili posebno aktivni u širenju katoličanstva u Sjevernoj i Južnoj Americi, Africi i Aziji.
Savremeno misionarenje: I danas Katolička crkva širom svijeta ima misije, koje često vode redovničke zajednice. Misionari rade u područjima gdje katolička vjera nije široko zastupljena, baveći se evangelizacijom, ali i pružanjem humanitarne pomoći, obrazovanja i zdravstvene zaštite.
Metode: Misionarski rad obuhvata propovijedanje, životno svjedočanstvo, socijalne projekte i uspostavljanje novih zajednica vjernika.
Pravoslavno misionarenje:
Historijski kontekst: Pravoslavna crkva je također imala misionarsku aktivnost od svojih početaka. Misije su se širile iz Konstantinopolja, a kasnije i iz drugih pravoslavnih centara, u istočnoj Evropi, Rusiji i dijelovima Azije. Poznati su primjeri Ćirila i Metoda koji su širili pravoslavlje među slavenskim narodima.
Savremeno misionarenje: Pravoslavne misije su aktivne u Africi, Aziji i drugim dijelovima svijeta. Misionarski centri, poput onih u Rusiji, šalju misionare u udaljene krajeve. U nekim slučajevima, pravoslavne crkve se bave ponovnim pokrštavanjem područja koja su se odvojila od pravoslavlja, poput nekih zajednica grkokatolika u Poljskoj.
Metode: Pravoslavni pristup misionarenju često naglašava životno svjedočanstvo i djelovanje u okviru crkvene zajednice, a ne toliko individualno misionarenje.
Uočene razlike:
Iako su obje crkve misionarski aktivne, percepcija da je njihova aktivnost manje vidljiva u poređenju s nekim protestantskim denominacijama može proizaći iz razlika u pristupu i historijskim okolnostima.
Protestantske misije su se često agresivnije promovirale, dok su katoličke i pravoslavne misije u novijoj historiji često imale više institucionalni i manje vidljivi pristup u određenim dijelovima svijeta.
Misionarski rad se danas često spaja s karitativnim i obrazovnim radom, što daje utisak da je u pitanju socijalni, a ne isključivo religijski rad.

katolicka i pravoslavna to ne rade tako, npr krstit ce osobu koja im sama pridje i zeli to ali slabo da to rade aktivno danas
Ovo mu pdgovori
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#12 Re: Koja krscanska crkva je istinita?
KC u BiH nije misionarska jer BIH nije misionarsko područje jer ima muslimane i pravoslavne i skoro nimalo animista neznabožaca ili ateista
zato misonari iz bih idu u sve misionarske zemlje od tanzanije kenije do juzne amerike i oceanije
zato misonari iz bih idu u sve misionarske zemlje od tanzanije kenije do juzne amerike i oceanije
-
Zehran82
#13 Re: Koja krscanska crkva je istinita?
Bog porucuje krscanima da moraju slijediti zadnjeg njegovog poslanika Muhammeda a samim tim i sve ostale poslanike od noaha, abrahama, mojsija, Isusa, davida, solomona i ostalih
Bog prijeti zidovima i krscanima iz Biblije ako ne budu slijedili njegova poslanika Muhammeda:
Ponovljeni zakon 18,18-19 Podignut ću im proroka između braće njihove, kao što si ti(Mojsije). Riječi svoje stavit ću u usta njegova, da im kaže sve, što mu zapovjedim. A tko ne posluša riječi mojih, što će ih govoriti u ime moje, toga ću ja sam povući za to na odgovornost.
krscanin koji ne poznaje Bibliju ce reci ovo se misli na isusa, na proroka Isusa a ne na Muhammeda....ali ne znaju za stihove iz novog zavjeta da se to ne odnosi na Isusa nego na proroka poslije Isusa
U vrijeme Isusa ljudi su ocekivali dolazak
1. Mesije tj. Isusa
2. Ilije
3. Proroka
znaci 3 persone su cekali da dodju, znaci prorok je trebao da dodje poslije Isusa
Evanđelje po Ivanu 1:19–21
„I ovo je bilo svedočanstvo Jovanovo kad poslaše Judejci iz Jerusalima sveštenike i Levite da ga zapitaju: Ko si ti?
I prizna, i ne poreče, i prizna: Nisam ja Hristos.
I zapitaše ga: Šta dakle? Jesi li Ilija? Reče: Nisam.
Jesi li onaj prorok? I odgovori: Ne.“
Ovdje se vidi da su Judejci očekivali posebnog proroka — ne Iliju, ne Mesiju (Hrista), nego onog proroka kojeg je Mojsije najavio. Dakle, to je bila poznata i živa nada među Izraelcima.
Nakon Isusova uzdignuca apostoli pisu i kazu:
Djela apostolska 3,21 Njega(Isusa) treba da nebo pridrži do vremena uspostave svega što obeća Bog na usta svetih proroka svojih odvijeka.
Djela apostolska 3,22 "Mojsije tako reče: Proroka poput mene od vaše braće podignut će vam Gospodin, Bog vaš. Njega slušajte u svemu što vam god reče.
Djela apostolska 3,23 I svaka duša koja ne posluša toga proroka, neka se iskorijeni iz naroda.
znaci Isus je vec na nebu i ovdje ocekuju dolazak tog proroka., znaci isus ce biti na nebu kada prorok bude dolazio
tog proroka su najavljivali ostalih proroci
Djela apostolska 3,24 "I svi Proroci koji su - od Samuela dalje - govorili, također su navijestili ove dane.
Bog vam o tome govori u Kuranu da je nagovijesten u Bibliji:
5:157. "...onima koji će slijediti Poslanika(Muhammeda), vjerovjesnika, koji neće znati ni čitati ni pisati, kojeg oni kod sebe, u Tori i Evandjelju, zapisana nalaze, koji će od njih tražiti da čine dobra djela, a od odvratnih odvraćati ih, koji će im lijepa jela dozvoliti, a ružna im zabraniti, koji će ih tereta i teškoća koje su oni imali osloboditi. Zato će oni koji u njega budu vjerovali, koji ga budu podržavali i pomagali i svjetlo po njemu poslano slijedili - postići ono što budu željeli."
4:171 O sljedbenici Knjige, ne zastranjujte u svome vjerovanju i o Allahu govorite samo istinu! Mesija, Isus, sin Marijin, samo je Allahov poslanik, i Riječ Njegova koju je Mariji dostavio, i Duh od Njega; zato vjerujte u Allaha i Njegove poslanike i ne govorite: "Trojica su!" Prestanite, bolje vam je! Allah je samo jedan Bog – hvaljen neka je On! – zar On da ima dijete?! Njegovo je ono što je na nebesima i ono što je na Zemlji, i Allah je dovoljan kao svjedok.
Bog prijeti zidovima i krscanima iz Biblije ako ne budu slijedili njegova poslanika Muhammeda:
Ponovljeni zakon 18,18-19 Podignut ću im proroka između braće njihove, kao što si ti(Mojsije). Riječi svoje stavit ću u usta njegova, da im kaže sve, što mu zapovjedim. A tko ne posluša riječi mojih, što će ih govoriti u ime moje, toga ću ja sam povući za to na odgovornost.
krscanin koji ne poznaje Bibliju ce reci ovo se misli na isusa, na proroka Isusa a ne na Muhammeda....ali ne znaju za stihove iz novog zavjeta da se to ne odnosi na Isusa nego na proroka poslije Isusa
U vrijeme Isusa ljudi su ocekivali dolazak
1. Mesije tj. Isusa
2. Ilije
3. Proroka
znaci 3 persone su cekali da dodju, znaci prorok je trebao da dodje poslije Isusa
Evanđelje po Ivanu 1:19–21
„I ovo je bilo svedočanstvo Jovanovo kad poslaše Judejci iz Jerusalima sveštenike i Levite da ga zapitaju: Ko si ti?
I prizna, i ne poreče, i prizna: Nisam ja Hristos.
I zapitaše ga: Šta dakle? Jesi li Ilija? Reče: Nisam.
Jesi li onaj prorok? I odgovori: Ne.“
Ovdje se vidi da su Judejci očekivali posebnog proroka — ne Iliju, ne Mesiju (Hrista), nego onog proroka kojeg je Mojsije najavio. Dakle, to je bila poznata i živa nada među Izraelcima.
Nakon Isusova uzdignuca apostoli pisu i kazu:
Djela apostolska 3,21 Njega(Isusa) treba da nebo pridrži do vremena uspostave svega što obeća Bog na usta svetih proroka svojih odvijeka.
Djela apostolska 3,22 "Mojsije tako reče: Proroka poput mene od vaše braće podignut će vam Gospodin, Bog vaš. Njega slušajte u svemu što vam god reče.
Djela apostolska 3,23 I svaka duša koja ne posluša toga proroka, neka se iskorijeni iz naroda.
znaci Isus je vec na nebu i ovdje ocekuju dolazak tog proroka., znaci isus ce biti na nebu kada prorok bude dolazio
tog proroka su najavljivali ostalih proroci
Djela apostolska 3,24 "I svi Proroci koji su - od Samuela dalje - govorili, također su navijestili ove dane.
Bog vam o tome govori u Kuranu da je nagovijesten u Bibliji:
5:157. "...onima koji će slijediti Poslanika(Muhammeda), vjerovjesnika, koji neće znati ni čitati ni pisati, kojeg oni kod sebe, u Tori i Evandjelju, zapisana nalaze, koji će od njih tražiti da čine dobra djela, a od odvratnih odvraćati ih, koji će im lijepa jela dozvoliti, a ružna im zabraniti, koji će ih tereta i teškoća koje su oni imali osloboditi. Zato će oni koji u njega budu vjerovali, koji ga budu podržavali i pomagali i svjetlo po njemu poslano slijedili - postići ono što budu željeli."
4:171 O sljedbenici Knjige, ne zastranjujte u svome vjerovanju i o Allahu govorite samo istinu! Mesija, Isus, sin Marijin, samo je Allahov poslanik, i Riječ Njegova koju je Mariji dostavio, i Duh od Njega; zato vjerujte u Allaha i Njegove poslanike i ne govorite: "Trojica su!" Prestanite, bolje vam je! Allah je samo jedan Bog – hvaljen neka je On! – zar On da ima dijete?! Njegovo je ono što je na nebesima i ono što je na Zemlji, i Allah je dovoljan kao svjedok.
Last edited by Zehran82 on 28/10/2025 09:13, edited 2 times in total.
-
Vjecita_zavrzlama
#14 Re: Koja krscanska crkva je istinita?
Za protestante je misionarska i stacionirani su sirom Bosne.Ja sam u Bugpjnu upoznao citavu porodicu bosnjaka koja se pokrstila, postali evandjeoski krscani.Nekako mi protestantizam vuce na bosansku crkvu staru
I katolici postaju protestanti i pravoslavci.Oni misionare i medju krscanima
Last edited by Vjecita_zavrzlama on 28/10/2025 09:13, edited 4 times in total.
- dr_Evil
#15 Re: Koja krscanska crkva je istinita?
Ja bih postao siitkainos wrote: ↑27/10/2025 12:55 Recimo da neko zeli postati musliman, sigurno bi presao u sunite, manje sanse da predje kod siita. Ali ako jedan musliman, ateist, budist i bilo zeli postati krscanin u koju crkvu da se krsti. Inace krscanskih zajednica ima oko 40 000 i svaka ima svoju istinu. Ili za neke nema veze koja je to krscanska crkva, vazno je da se vjeruje u Isusa. Sto vi mislite po ovom pitanju?
Malo mi je degutantan ovaj sunitski svijet zadnjih desetljeca.
-
Zehran82
#16 Re: Koja krscanska crkva je istinita?
dr_Evil wrote: ↑28/10/2025 09:11Ja bih postao siitkainos wrote: ↑27/10/2025 12:55 Recimo da neko zeli postati musliman, sigurno bi presao u sunite, manje sanse da predje kod siita. Ali ako jedan musliman, ateist, budist i bilo zeli postati krscanin u koju crkvu da se krsti. Inace krscanskih zajednica ima oko 40 000 i svaka ima svoju istinu. Ili za neke nema veze koja je to krscanska crkva, vazno je da se vjeruje u Isusa. Sto vi mislite po ovom pitanju?![]()
Malo mi je degutantan ovaj sunitski svijet zadnjih desetljeca.
ovo samo pokaziva tvoje neznanje, evo ja ti garantujem da ne bi postao...jer da znas sta je Shiizam nikad mu nebi prisao.Ja bih postao siit![]()
-
Vjecita_zavrzlama
#17 Re: Koja krscanska crkva je istinita?
Zejrane zasto upadas kao padobranac na temu koja se radi o crkvama? Radi toga ste narodu odbojni
- Tvrtko II Kotromanić
#18 Re: Koja krscanska crkva je istinita?
vidjam cesto mormone
mlade momke i djevojke frisko iz amerike kako hodaju gradom, obuceni fazon kosulja, kravata, eventualno biciklo
kontam kad ih vidim, dobro su prosli kad su ovdje poslani na tih godinu-dvije koliko inace mormoni salju te mlade po svijetu, uzivaju u Sarajevu, mogli su zavrsiti u nekoj Ruandi, Ugandi, Kambodzi
crkva/prostorije im je m. spahe, negdje preko puta lutrije
mlade momke i djevojke frisko iz amerike kako hodaju gradom, obuceni fazon kosulja, kravata, eventualno biciklo
kontam kad ih vidim, dobro su prosli kad su ovdje poslani na tih godinu-dvije koliko inace mormoni salju te mlade po svijetu, uzivaju u Sarajevu, mogli su zavrsiti u nekoj Ruandi, Ugandi, Kambodzi
crkva/prostorije im je m. spahe, negdje preko puta lutrije
-
Zehran82
#19 Re: Koja krscanska crkva je istinita?
dobro onda eto necuVjecita_zavrzlama wrote: ↑28/10/2025 09:19 Zejrane zasto upadas kao padobranac na temu koja se radi o crkvama? Radi toga ste narodu odbojni
ako je ovo neka vasa krscanska personalna tema, onda izlazim iz teme
-
Vjecita_zavrzlama
#20 Re: Koja krscanska crkva je istinita?
Ja nisam krscaninZehran82 wrote: ↑28/10/2025 09:22dobro onda eto necuVjecita_zavrzlama wrote: ↑28/10/2025 09:19 Zejrane zasto upadas kao padobranac na temu koja se radi o crkvama? Radi toga ste narodu odbojni
ako je ovo neka vasa krscanska personalna tema, onda izlazim iz teme![]()
- dr_Evil
#21 Re: Koja krscanska crkva je istinita?
Ljudska borba za moc, sta drugoZehran82 wrote: ↑28/10/2025 09:14dr_Evil wrote: ↑28/10/2025 09:11Ja bih postao siitkainos wrote: ↑27/10/2025 12:55 Recimo da neko zeli postati musliman, sigurno bi presao u sunite, manje sanse da predje kod siita. Ali ako jedan musliman, ateist, budist i bilo zeli postati krscanin u koju crkvu da se krsti. Inace krscanskih zajednica ima oko 40 000 i svaka ima svoju istinu. Ili za neke nema veze koja je to krscanska crkva, vazno je da se vjeruje u Isusa. Sto vi mislite po ovom pitanju?![]()
Malo mi je degutantan ovaj sunitski svijet zadnjih desetljeca.ovo samo pokaziva tvoje neznanje, evo ja ti garantujem da ne bi postao...jer da znas sta je Shiizam nikad mu nebi prisao.Ja bih postao siit![]()
Nego Zehran, moze se postati adventist sedmog dana, to ti dodje ko malo islam malo Crkva Bosanska. Ne piju alkohol, ne jedu svinjetinu, nema sexa prije braka, i samo priprema za sudnji dan
-
Zehran82
#22 Re: Koja krscanska crkva je istinita?
samo cu reci da ne znas sta pricas
- dr_Evil
#23 Re: Koja krscanska crkva je istinita?
Nista onda, moramo ti naci neki drugi pravac, makar gdje moze vise zena od 4. Ako te to ne okrene nece nistaZehran82 wrote: ↑28/10/2025 09:31samo cu reci da ne znas sta pricastoliko od mene.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#24 Re: Koja krscanska crkva je istinita?
moramo mu naći neki drugi pravac
svi su katolici a on pravoslavac
svi su katolici a on pravoslavac
-
Hakiz
#25 Re: Koja krscanska crkva je istinita?
Mormoni izgledaju dobro.
A i Abraham, Jakob, David, Solomon su imali više žena, pa...