Koja krscanska crkva je istinita?

Rasprave o vjerskim temama.
kainos

#1 Koja krscanska crkva je istinita?

Post by kainos »

Recimo da neko zeli postati musliman, sigurno bi presao u sunite, manje sanse da predje kod siita. Ali ako jedan musliman, ateist, budist i bilo zeli postati krscanin u koju crkvu da se krsti. Inace krscanskih zajednica ima oko 40 000 i svaka ima svoju istinu. Ili za neke nema veze koja je to krscanska crkva, vazno je da se vjeruje u Isusa. Sto vi mislite po ovom pitanju?
Zehran82

#2 Re: Koja krscanska crkva je istinita?

Post by Zehran82 »

kainos wrote: 27/10/2025 12:55 Recimo da neko zeli postati musliman, sigurno bi presao u sunite, manje sanse da predje kod siita. Ali ako jedan musliman, ateist, budist i bilo zeli postati krscanin u koju crkvu da se krsti. Inace krscanskih zajednica ima oko 40 000 i svaka ima svoju istinu. Ili za neke nema veze koja je to krscanska crkva, vazno je da se vjeruje u Isusa. Sto vi mislite po ovom pitanju?
ni jedna jer ni jedna crkva nije bazirana na izvornom Isusovm ucenju , nego su bazirane na Pavlovim ucenjima.

Bog je nazvao krscane zalutalim narodom jer su otisli u tesku zabludu, slijede nekakve Pavle koji za sebe kazu da su lazovi, a nije ih briga o Isusovim ucenjima.
Ludzak

#3 Re: Koja krscanska crkva je istinita?

Post by Ludzak »

Boga nema, tako da nema razloga da biram ni crkve.
HelaS

#4 Re: Koja krscanska crkva je istinita?

Post by HelaS »

kainos wrote: 27/10/2025 12:55 Recimo da neko zeli postati musliman, sigurno bi presao u sunite, manje sanse da predje kod siita. Ali ako jedan musliman, ateist, budist i bilo zeli postati krscanin u koju crkvu da se krsti. Inace krscanskih zajednica ima oko 40 000 i svaka ima svoju istinu. Ili za neke nema veze koja je to krscanska crkva, vazno je da se vjeruje u Isusa. Sto vi mislite po ovom pitanju?
Ja bih u onu na Marijin Dvoru, blizu mi stana

Tema je svakako besmislena, pa ne smeta ni moj post :D
PixelDrifter

#5 Re: Koja krscanska crkva je istinita?

Post by PixelDrifter »

Nikakva crkva, nego u Miljacku na krstenje, da me pokrsti Zlaja Mastika, krstio se sam koliko je mogao popiti.
Vjecita_zavrzlama

#6 Re: Koja krscanska crkva je istinita?

Post by Vjecita_zavrzlama »

Katolicka i pravoslavna se ne bave toliko misionarenjem.to su ”narodne” crkve. Odgovor na pitanje je protestantska.U Sarajevu Zenici Bihacu itd postoje protestantske crkve i bosnjaci protestanti
Nisamsdaali

#7 Re: Koja krscanska crkva je istinita?

Post by Nisamsdaali »

Protestantska mi izgleda kao najprosvjećenija, pravoslavne mi više djeluju kao nacionalna okupljališta nego religiozne ustanove
PixelDrifter

#8 Re: Koja krscanska crkva je istinita?

Post by PixelDrifter »

Prva homoseksualna crkva Bigus Dickusa nudi zanimljiv i poučan program kako prihvatiti vlastitu homoseksualnost, proširiti je po cijelom svijetu, da bi ljudi bili spašeni, jer bog je gej i samo gejevi idu u raj.
alibegoa

#9 Re: Koja krscanska crkva je istinita?

Post by alibegoa »

Samo je pradjedovski panteon istinit
Sanjarko

#10 Re: Koja krscanska crkva je istinita?

Post by Sanjarko »

Vjecita_zavrzlama wrote: 28/10/2025 00:14 Katolicka i pravoslavna se ne bave toliko misionarenjem.to su ”narodne” crkve. Odgovor na pitanje je protestantska.U Sarajevu Zenici Bihacu itd postoje protestantske crkve i bosnjaci protestanti
Netačno je da se Katolička i Pravoslavna crkva ne bave toliko misionarenjem
. Obe crkve imaju dugu i bogatu misionarsku tradiciju, iako se njihov pristup i fokus razlikuju.
Katoličko misionarenje:

Historijski kontekst: Katolička crkva je imala centralnu ulogu u kolonijalnom periodu, kada su misionari pratili istraživače u nove zemlje radi pokrštavanja lokalnog stanovništva. Franjevci, dominikanci i isusovci su bili posebno aktivni u širenju katoličanstva u Sjevernoj i Južnoj Americi, Africi i Aziji.
Savremeno misionarenje: I danas Katolička crkva širom svijeta ima misije, koje često vode redovničke zajednice. Misionari rade u područjima gdje katolička vjera nije široko zastupljena, baveći se evangelizacijom, ali i pružanjem humanitarne pomoći, obrazovanja i zdravstvene zaštite.
Metode: Misionarski rad obuhvata propovijedanje, životno svjedočanstvo, socijalne projekte i uspostavljanje novih zajednica vjernika.

Pravoslavno misionarenje:

Historijski kontekst: Pravoslavna crkva je također imala misionarsku aktivnost od svojih početaka. Misije su se širile iz Konstantinopolja, a kasnije i iz drugih pravoslavnih centara, u istočnoj Evropi, Rusiji i dijelovima Azije. Poznati su primjeri Ćirila i Metoda koji su širili pravoslavlje među slavenskim narodima.
Savremeno misionarenje: Pravoslavne misije su aktivne u Africi, Aziji i drugim dijelovima svijeta. Misionarski centri, poput onih u Rusiji, šalju misionare u udaljene krajeve. U nekim slučajevima, pravoslavne crkve se bave ponovnim pokrštavanjem područja koja su se odvojila od pravoslavlja, poput nekih zajednica grkokatolika u Poljskoj.
Metode: Pravoslavni pristup misionarenju često naglašava životno svjedočanstvo i djelovanje u okviru crkvene zajednice, a ne toliko individualno misionarenje.

Uočene razlike:

Iako su obje crkve misionarski aktivne, percepcija da je njihova aktivnost manje vidljiva u poređenju s nekim protestantskim denominacijama može proizaći iz razlika u pristupu i historijskim okolnostima.
Protestantske misije su se često agresivnije promovirale, dok su katoličke i pravoslavne misije u novijoj historiji često imale više institucionalni i manje vidljivi pristup u određenim dijelovima svijeta.
Misionarski rad se danas često spaja s karitativnim i obrazovnim radom, što daje utisak da je u pitanju socijalni, a ne isključivo religijski rad.
AI odgovor i Google.
Vjecita_zavrzlama

#11 Re: Koja krscanska crkva je istinita?

Sanjarko wrote: 28/10/2025 04:22
Vjecita_zavrzlama wrote: 28/10/2025 00:14 Katolicka i pravoslavna se ne bave toliko misionarenjem.to su ”narodne” crkve. Odgovor na pitanje je protestantska.U Sarajevu Zenici Bihacu itd postoje protestantske crkve i bosnjaci protestanti
Netačno je da se Katolička i Pravoslavna crkva ne bave toliko misionarenjem
. Obe crkve imaju dugu i bogatu misionarsku tradiciju, iako se njihov pristup i fokus razlikuju.
Katoličko misionarenje:

Historijski kontekst: Katolička crkva je imala centralnu ulogu u kolonijalnom periodu, kada su misionari pratili istraživače u nove zemlje radi pokrštavanja lokalnog stanovništva. Franjevci, dominikanci i isusovci su bili posebno aktivni u širenju katoličanstva u Sjevernoj i Južnoj Americi, Africi i Aziji.
Savremeno misionarenje: I danas Katolička crkva širom svijeta ima misije, koje često vode redovničke zajednice. Misionari rade u područjima gdje katolička vjera nije široko zastupljena, baveći se evangelizacijom, ali i pružanjem humanitarne pomoći, obrazovanja i zdravstvene zaštite.
Metode: Misionarski rad obuhvata propovijedanje, životno svjedočanstvo, socijalne projekte i uspostavljanje novih zajednica vjernika.

Pravoslavno misionarenje:

Historijski kontekst: Pravoslavna crkva je također imala misionarsku aktivnost od svojih početaka. Misije su se širile iz Konstantinopolja, a kasnije i iz drugih pravoslavnih centara, u istočnoj Evropi, Rusiji i dijelovima Azije. Poznati su primjeri Ćirila i Metoda koji su širili pravoslavlje među slavenskim narodima.
Savremeno misionarenje: Pravoslavne misije su aktivne u Africi, Aziji i drugim dijelovima svijeta. Misionarski centri, poput onih u Rusiji, šalju misionare u udaljene krajeve. U nekim slučajevima, pravoslavne crkve se bave ponovnim pokrštavanjem područja koja su se odvojila od pravoslavlja, poput nekih zajednica grkokatolika u Poljskoj.
Metode: Pravoslavni pristup misionarenju često naglašava životno svjedočanstvo i djelovanje u okviru crkvene zajednice, a ne toliko individualno misionarenje.

Uočene razlike:

Iako su obje crkve misionarski aktivne, percepcija da je njihova aktivnost manje vidljiva u poređenju s nekim protestantskim denominacijama može proizaći iz razlika u pristupu i historijskim okolnostima.
Protestantske misije su se često agresivnije promovirale, dok su katoličke i pravoslavne misije u novijoj historiji često imale više institucionalni i manje vidljivi pristup u određenim dijelovima svijeta.
Misionarski rad se danas često spaja s karitativnim i obrazovnim radom, što daje utisak da je u pitanju socijalni, a ne isključivo religijski rad.
AI odgovor i Google.
Ima logicno donekle,misionarenje je dio krscanstva.No jedino protestanti to rade akivno.Googlaj malo pa ces vidjet, u Bosni porodice dodju da zive i sire rijec Isusovu.Citava Afrika je puna tih protestantskih misionara.Evo npr jedna porodica u Bosni misionarska:
Image

katolicka i pravoslavna to ne rade tako, npr krstit ce osobu koja im sama pridje i zeli to ali slabo da to rade aktivno danas

Ovo mu pdgovori :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#12 Re: Koja krscanska crkva je istinita?

Post by Truba »

KC u BiH nije misionarska jer BIH nije misionarsko područje jer ima muslimane i pravoslavne i skoro nimalo animista neznabožaca ili ateista

zato misonari iz bih idu u sve misionarske zemlje od tanzanije kenije do juzne amerike i oceanije
Zehran82

#13 Re: Koja krscanska crkva je istinita?

Post by Zehran82 »

Bog porucuje krscanima da moraju slijediti zadnjeg njegovog poslanika Muhammeda a samim tim i sve ostale poslanike od noaha, abrahama, mojsija, Isusa, davida, solomona i ostalih

Bog prijeti zidovima i krscanima iz Biblije ako ne budu slijedili njegova poslanika Muhammeda:

Ponovljeni zakon 18,18-19 Podignut ću im proroka između braće njihove, kao što si ti(Mojsije). Riječi svoje stavit ću u usta njegova, da im kaže sve, što mu zapovjedim. A tko ne posluša riječi mojih, što će ih govoriti u ime moje, toga ću ja sam povući za to na odgovornost.

krscanin koji ne poznaje Bibliju ce reci ovo se misli na isusa, na proroka Isusa a ne na Muhammeda....ali ne znaju za stihove iz novog zavjeta da se to ne odnosi na Isusa nego na proroka poslije Isusa

U vrijeme Isusa ljudi su ocekivali dolazak

1. Mesije tj. Isusa
2. Ilije
3. Proroka

znaci 3 persone su cekali da dodju, znaci prorok je trebao da dodje poslije Isusa

Evanđelje po Ivanu 1:19–21

„I ovo je bilo svedočanstvo Jovanovo kad poslaše Judejci iz Jerusalima sveštenike i Levite da ga zapitaju: Ko si ti?
I prizna, i ne poreče, i prizna: Nisam ja Hristos.
I zapitaše ga: Šta dakle? Jesi li Ilija? Reče: Nisam.
Jesi li onaj prorok? I odgovori: Ne.

Ovdje se vidi da su Judejci očekivali posebnog proroka — ne Iliju, ne Mesiju (Hrista), nego onog proroka kojeg je Mojsije najavio. Dakle, to je bila poznata i živa nada među Izraelcima.

Nakon Isusova uzdignuca apostoli pisu i kazu:

Djela apostolska 3,21 Njega(Isusa) treba da nebo pridrži do vremena uspostave svega što obeća Bog na usta svetih proroka svojih odvijeka.
Djela apostolska 3,22 "Mojsije tako reče: Proroka poput mene od vaše braće podignut će vam Gospodin, Bog vaš. Njega slušajte u svemu što vam god reče.
Djela apostolska 3,23 I svaka duša koja ne posluša toga proroka, neka se iskorijeni iz naroda.

znaci Isus je vec na nebu i ovdje ocekuju dolazak tog proroka., znaci isus ce biti na nebu kada prorok bude dolazio

tog proroka su najavljivali ostalih proroci
Djela apostolska 3,24 "I svi Proroci koji su - od Samuela dalje - govorili, također su navijestili ove dane.

Bog vam o tome govori u Kuranu da je nagovijesten u Bibliji:

5:157. "...onima koji će slijediti Poslanika(Muhammeda), vjerovjesnika, koji neće znati ni čitati ni pisati, kojeg oni kod sebe, u Tori i Evandjelju, zapisana nalaze, koji će od njih tražiti da čine dobra djela, a od odvratnih odvraćati ih, koji će im lijepa jela dozvoliti, a ružna im zabraniti, koji će ih tereta i teškoća koje su oni imali osloboditi. Zato će oni koji u njega budu vjerovali, koji ga budu podržavali i pomagali i svjetlo po njemu poslano slijedili - postići ono što budu željeli."

4:171 O sljedbenici Knjige, ne zastranjujte u svome vjerovanju i o Allahu govorite samo istinu! Mesija, Isus, sin Marijin, samo je Allahov poslanik, i Riječ Njegova koju je Mariji dostavio, i Duh od Njega; zato vjerujte u Allaha i Njegove poslanike i ne govorite: "Trojica su!" Prestanite, bolje vam je! Allah je samo jedan Bog – hvaljen neka je On! – zar On da ima dijete?! Njegovo je ono što je na nebesima i ono što je na Zemlji, i Allah je dovoljan kao svjedok.
Last edited by Zehran82 on 28/10/2025 09:13, edited 2 times in total.
Vjecita_zavrzlama

#14 Re: Koja krscanska crkva je istinita?

Truba wrote: 28/10/2025 08:44 KC u BiH nije misionarska jer BIH nije misionarsko područje jer ima muslimane i pravoslavne i skoro nimalo animista neznabožaca ili ateista

zato misonari iz bih idu u sve misionarske zemlje od tanzanije kenije do juzne amerike i oceanije
Za protestante je misionarska i stacionirani su sirom Bosne.Ja sam u Bugpjnu upoznao citavu porodicu bosnjaka koja se pokrstila, postali evandjeoski krscani.Nekako mi protestantizam vuce na bosansku crkvu staru

I katolici postaju protestanti i pravoslavci.Oni misionare i medju krscanima
Last edited by Vjecita_zavrzlama on 28/10/2025 09:13, edited 4 times in total.
dr_Evil

#15 Re: Koja krscanska crkva je istinita?

Post by dr_Evil »

Ja bih postao siit :D

Malo mi je degutantan ovaj sunitski svijet zadnjih desetljeca.
Zehran82

#16 Re: Koja krscanska crkva je istinita?

Post by Zehran82 »

dr_Evil wrote: 28/10/2025 09:11

ovo samo pokaziva tvoje neznanje, evo ja ti garantujem da ne bi postao...jer da znas sta je Shiizam nikad mu nebi prisao.
Vjecita_zavrzlama

#17 Re: Koja krscanska crkva je istinita?

Zejrane zasto upadas kao padobranac na temu koja se radi o crkvama? Radi toga ste narodu odbojni
Tvrtko II Kotromanić

#18 Re: Koja krscanska crkva je istinita?

Post by Tvrtko II Kotromanić »

vidjam cesto mormone
mlade momke i djevojke frisko iz amerike kako hodaju gradom, obuceni fazon kosulja, kravata, eventualno biciklo

kontam kad ih vidim, dobro su prosli kad su ovdje poslani na tih godinu-dvije koliko inace mormoni salju te mlade po svijetu, uzivaju u Sarajevu, mogli su zavrsiti u nekoj Ruandi, Ugandi, Kambodzi :D

crkva/prostorije im je m. spahe, negdje preko puta lutrije
Zehran82

#19 Re: Koja krscanska crkva je istinita?

Post by Zehran82 »

Vjecita_zavrzlama wrote: 28/10/2025 09:19 Zejrane zasto upadas kao padobranac na temu koja se radi o crkvama? Radi toga ste narodu odbojni
dobro onda eto necu :)

ako je ovo neka vasa krscanska personalna tema, onda izlazim iz teme :D
Vjecita_zavrzlama

#20 Re: Koja krscanska crkva je istinita?

Zehran82 wrote: 28/10/2025 09:22
Vjecita_zavrzlama wrote: 28/10/2025 09:19 Zejrane zasto upadas kao padobranac na temu koja se radi o crkvama? Radi toga ste narodu odbojni
dobro onda eto necu :)

ako je ovo neka vasa krscanska personalna tema, onda izlazim iz teme :D
Ja nisam krscanin
dr_Evil

#21 Re: Koja krscanska crkva je istinita?

Post by dr_Evil »

Zehran82 wrote: 28/10/2025 09:14

ovo samo pokaziva tvoje neznanje, evo ja ti garantujem da ne bi postao...jer da znas sta je Shiizam nikad mu nebi prisao.
Ljudska borba za moc, sta drugo :)

Nego Zehran, moze se postati adventist sedmog dana, to ti dodje ko malo islam malo Crkva Bosanska. Ne piju alkohol, ne jedu svinjetinu, nema sexa prije braka, i samo priprema za sudnji dan :D
Zehran82

#22 Re: Koja krscanska crkva je istinita?

Post by Zehran82 »

dr_Evil wrote: 28/10/2025 09:30

Nego Zehran, moze se postati adventist sedmog dana, to ti dodje ko malo islam malo Crkva Bosanska. Ne piju alkohol, ne jedu svinjetinu, nema sexa prije braka, i samo priprema za sudnji dan :D
samo cu reci da ne znas sta pricas :) toliko od mene.
dr_Evil

#23 Re: Koja krscanska crkva je istinita?

Post by dr_Evil »

Zehran82 wrote: 28/10/2025 09:31

Nista onda, moramo ti naci neki drugi pravac, makar gdje moze vise zena od 4. Ako te to ne okrene nece nista :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#24 Re: Koja krscanska crkva je istinita?

Post by Truba »

moramo mu naći neki drugi pravac
svi su katolici a on pravoslavac
Hakiz

#25 Re: Koja krscanska crkva je istinita?

Post by Hakiz »

dr_Evil wrote: 28/10/2025 09:34
Zehran82 wrote: 28/10/2025 09:31

Nista onda, moramo ti naci neki drugi pravac, makar gdje moze vise zena od 4. Ako te to ne okrene nece nista :D
Mormoni izgledaju dobro.

A i Abraham, Jakob, David, Solomon su imali više žena, pa... :lol:
Post Reply