Ima švašta ali ne bih o tome jer ne znam. Samo ovo ispod može dati pogrešan dojam:
I, kad biste došli na odsluženje vojnog roka, tamo ste mogli upoznati apsolutno sve vrste i tipove ljudi. Od visokoobrazovanih do onih posve nepismenih. Doslovno nepismenih. Od onih koji su uredni, do onih čija je higijena bila na razini srednjeg vijeka.
I sad zamislite živjeti s takvim ljudima 12 mjeseci, a dolaze iz svih krajeva Jugovine. Predivno nešto, zar ne?
I, uslijed takvog okruženja, do konflikata je, htjeli ili ne, uvijek dolazilo.
Vojnici su bili uglavnom 18, 19 godišnjaci i nešto starijih, do 27 što je bio plafon za službu.
Kada se pročita citirano moglo bi se svašta pomisliti u smislu nasilja, 24 sata skupa i spavanicama 20-30+ vojnika.
Međutim, ništa o toga nije bilo, nikakvih konflikta kako piše autor.
Razlozi? čvrsta disciplina od prvog dana, pojedinačno i posebno efikasno kolektivno kažnjavanje za svaki "neštaluk".
To bi obično bilo beskonačno ribanje prostorija, WCa, filskutura sa trčanjem višestruko duža, cjelodnevno skupljanje sitnih kamenčića po krugu i sl.
Druženje? u početku gledate "zeme" ali to je kratkog daha, družite se sa sličnim instiktivno i ja sam bio najbolji sa lalom iz Futoga i Slovencom iz Slovenj Gradeca, u praktičnom dijelu naravno ne birate ali tu je odnos, htjeli ili ne, služben.
Znam za dva incidenta i nisu se dobro završili za počinioce, jedan desetar i jedan profi vodnik, ni jedan incident da su ga počinioci vojnici.
Kao i sve, možda je moja četa bila tu drugačija, ali ja kao i drugi prenosim lična iskustva.