Da li je JNA ikada u stvari bila jugoslovenska vojska?

milojicabrzi

#26 Re: Da li je JNA ikada u stvari bila jugoslovenska vojska?

Post by milojicabrzi »

Bivša JNA bila je nacionalno mješovita, ne do nivoa čete, već voda :) moralo je biti jednih, drugih trećih u istoj spavaoni.

Slično je bilo i u komandnom kadru, Crnogoraca je procentualno bilo nešto više nego što su činili stanovništvo SFRJ, bilo je i Albanaca na komandnim pozicijama (mislim da je Agim Čeku bio viši oficir u vrijeme JNA, na službi u Hrvatskoj).

Bila je jugoslovenska vojska, do nekog perioda, hajde recimo '80-ih. Nakon toga počinju prestrojavanja i preslaganja za dominacijom Beograda.

Ekavica bila službeni jezik.

Vojnim licima je ta vojska, često značila više i od države, dobar dio njih poštovao je jugoslovensku državu i vojsku i svoju sudbinu vezao za tu armiju.
dr_Evil

#27 Re: Da li je JNA ikada u stvari bila jugoslovenska vojska?

Post by dr_Evil »

iz zadnje klupe wrote: 28/10/2025 13:22
Spoiler
Show
Na otvaranje ove teme je je nagnao intervju jednog mostarskog bošnjačkog oficira koji je napisao knjigu o transformaciji armijskih oblasti 80-tih godina u YU koje su bile neophodne u procesu koji je očigledno odvijao tada, stavljanje JNA pod čvrstu kontrolu Beograda i i minimiziranje uticaja ostalih republika osim Srbije na samu JNA.

Ali pitanje koje je je koje me inače kopkalo već duže vrijeme, zapravo sam očekivao, najviše od hrvatskih a posebno slovenačkih istoričara, da će do sada biti napisana bar desetak doktorata na temu kako ,gdje, od kada, na koje načine, u kojem vremenskom okviru, je od od vojske svih naroda i narodnosti polako i u tišini stvorena paklena mašina za istrebljenje nesrpskih naroda.

Možda su te knjige i doktorati i napisani, ali ja nisam čuo za njih, pa ako neko zna, molim da me upozna sa tim djelima.

Ali onako čačkajući po istorijskim zapisima shvatio sam sljedeće:

Prvobitnu osnovu jugoslovenskih jedinica su činili Srbi, kao vid borbe protiv ustaškog režima, poslije su im se pridružili Hrvati Dalmatinci, razočarani prodajom Dalmacije Italiji, i oni su u borbama na Sutjesci, Neretvi, činili udarne snage, i podnijeli velike žrtve.

Ostali narodi ( osim Crnogoraca zaboravio sam ih spomenuti) su se tek naknadno polako uključivali u jugoslovenske jedinice.

Imajući u vidu ovu činjenicu, jugoslovenska vojska je u svom istinskom korjenu zapravo bila i ostala jedna vojna frakcija srpskog naroda, bazirana na komunističkoj ideologiji, kojoj su se, sljedeći tu ideologiju, polako pridružili i drugi narodi.

Npr, za Crvenu Armiju, svi su znali da je ruska vojska, ijako su u njoj ravnopravno učestvovavali, borili i ginuli i mnogi drugi narodi.

Međutim, osim pametnih Slovenaca ( kojima je bilo vrlo jasno ko kosi a ko vodu nosi u toj vojski) drugi narodi su nekritički i oduševljeno progutali PR o JNA kao vojsci svih naroda i narodnosti.

Da je JNA stvarno to približno bila, ne bi ta transformacija bila tako bezbolna.

Vaše mišljenje?

Da ovo nije autor tvoje knjige? Kad smo vec kod toga :

dulekrele

#28 Re: Da li je JNA ikada u stvari bila jugoslovenska vojska?

Post by dulekrele »

milojicabrzi wrote: 29/10/2025 10:39 Bivša JNA bila je nacionalno mješovita, ne do nivoa čete, već voda :) moralo je biti jednih, drugih trećih u istoj spavaoni.

Slično je bilo i u komandnom kadru, Crnogoraca je procentualno bilo nešto više nego što su činili stanovništvo SFRJ, bilo je i Albanaca na komandnim pozicijama (mislim da je Agim Čeku bio viši oficir u vrijeme JNA, na službi u Hrvatskoj).

Bila je jugoslovenska vojska, do nekog perioda, hajde recimo '80-ih. Nakon toga počinju prestrojavanja i preslaganja za dominacijom Beograda.

Vojnim licima je ta vojska, često značila više i od države, dobar dio njih poštovao je jugoslovensku državu i vojsku i svoju sudbinu vezao za tu armiju.
Ekavica nije jezik. I nije bila pod moranje ako si na to mislio. JNA je bila jugoslovenska do otprilike masakra Keljemendija. Nakon toga se sve pocelo raspadati.

Jedna verzija masakra u Paracinu.

https://povpravaistina.wordpress.com/20 ... 87-godine/
milojicabrzi

#29 Re: Da li je JNA ikada u stvari bila jugoslovenska vojska?

Post by milojicabrzi »

dulekrele wrote: 29/10/2025 11:55
milojicabrzi wrote: 29/10/2025 10:39 Bivša JNA bila je nacionalno mješovita, ne do nivoa čete, već voda :) moralo je biti jednih, drugih trećih u istoj spavaoni.

Ekavica nije jezik. I nije bila pod moranje ako si na to mislio. JNA je bila jugoslovenska do otprilike masakra Keljemendija. Nakon toga se sve pocelo raspadati.

Mislim da jeste bila jezička varijanta (ako ti je to prihvatljivije), koja je bila forsirana, mislim čak i službeno ozvaničena. Komanda "Na mestu voljno", "Razumem", je morala biti mislm da se nije moglo komandovati "Na mjestu voljno".

Zbog toga se i BH generalima, koji su bili u JNA i dan danas, zna potkrasti neki ekavizam u svakodnevnom govoru.

Sjećam se masakra u Paraćinu i vijesti povodom toga...tada sam prvi put čuo prezime Keljmendi...
dulekrele

#30 Re: Da li je JNA ikada u stvari bila jugoslovenska vojska?

Post by dulekrele »

milojicabrzi wrote: 29/10/2025 13:35

Mislim da jeste bila jezička varijanta (ako ti je to prihvatljivije), koja je bila forsirana, mislim čak i službeno ozvaničena. Komanda "Na mestu voljno", "Razumem", je morala biti mislm da se nije moglo komandovati "Na mjestu voljno".

Zbog toga se i BH generalima, koji su bili u JNA i dan danas, zna potkrasti neki ekavizam u svakodnevnom govoru.

Sjećam se masakra u Paraćinu i vijesti povodom toga...tada sam prvi put čuo prezime Keljmendi...
Ma nije brate. Ja sam govorio na lijevo krug kao i na mjestu voljno i niko me nikada nije ispravio ili upozorio da tako ne govorim. Sve je bilo do osobe. Oficiri su pohadali visoke skole i tokom skolovanja su vecinom srbi bili predavaci na ekavici pa su se presaltali svjesno ili nesvjesno na nju ali nisu morali. Pa ljudi koji su rodeni npr. u BiH i odu zivjeti u srbiju cesto se prešaltaju na ekavicu a opet ima slucajeva da kolko god zive u srbiji i dalje su na ijekavici.
milojicabrzi

#31 Re: Da li je JNA ikada u stvari bila jugoslovenska vojska?

Post by milojicabrzi »

Forsirala se ekavica i srpski jezik u službenoj i svakodnevnoj komunikaciji (sad ne znam je li bilo ozvaničeno elaboratom, PS-om ili sl.), slovenačkog i makedonskog nije bilo nikako, kao i u nekim drugim saveznim službama (diplomatija, mediji).

Nije se džabe desila Deklaracija o hrvatskom jeziku (da ne navodim puni naziv), krajem '60-ih i početkom '70-ih), ali nema veze, nije tema ove emsije :thumbup: :bih:
Edin H.

#32 Re: Da li je JNA ikada u stvari bila jugoslovenska vojska?

Post by Edin H. »

Nacionalizam i nametanje nečega nije uopšte bio problem u JNA, a bio sam, nego što pomješaju raju iz grada i sa sela.

Normalno da mi je bliži i imamo mnogo više zajedničkog neko iz Beograda ili Zagreba u odnosu na nekoga iz ruralnih djelova Bosne ili Srbije….
geralt

#33 Re: Da li je JNA ikada u stvari bila jugoslovenska vojska?

Post by geralt »

Tacno. Od 26 Hrvata generala JNA, samo 7 ih je preslo na hrvatsku stranu u ratu. Ja recimo vjerujem da su Kadijevic, Mamula i ta generacija bili iskreni Jugosloveni, ne srpski nacionalisti.

Tu "partizansku" generaciju Jugoslovena i pripadnika drugih nacija je Milosevic uklonio iz vojske u periodu 91-92, kada su prisilno penzionisani 91 general i zamijenjeni Adzicem, Panicem, Perisicem i tom ekipom.
dr_Evil

#34 Re: Da li je JNA ikada u stvari bila jugoslovenska vojska?

Post by dr_Evil »

geralt wrote: 29/10/2025 14:11

Tacno. Od 26 Hrvata generala JNA, samo 7 ih je preslo na hrvatsku stranu u ratu. Ja recimo vjerujem da su Kadijevic, Mamula i ta generacija bili iskreni Jugosloveni, ne srpski nacionalisti.

Tu "partizansku" generaciju Jugoslovena i pripadnika drugih nacija je Milosevic uklonio iz vojske u periodu 91-92, kada su prisilno penzionisani 91 general i zamijenjeni Adzicem, Panicem, Perisicem i tom ekipom.
:thumbup: :thumbup:
dulekrele

#35 Re: Da li je JNA ikada u stvari bila jugoslovenska vojska?

Post by dulekrele »

milojicabrzi wrote: 29/10/2025 14:01 Forsirala se ekavica i srpski jezik u službenoj i svakodnevnoj komunikaciji (sad ne znam je li bilo ozvaničeno elaboratom, PS-om ili sl.), slovenačkog i makedonskog nije bilo nikako, kao i u nekim drugim saveznim službama (diplomatija, mediji).

Nije se džabe desila Deklaracija o hrvatskom jeziku (da ne navodim puni naziv), krajem '60-ih i početkom '70-ih), ali nema veze, nije tema ove emsije :thumbup: :bih:
Ma neko je govorio ekavicu i to je tako. Neko nije. Ja sam cesto razgovarao sa oficirima/podoficirima iz Bosne tada jer znas kao to ide ako si bio u JNA. Uvijek je prvo pitanje bilo ima li zema kada dode nova vojska i ni jedan nije govorio ekavicu. Znaci nisu ih tjerali, a nisu ni morali. Logicno je da ce dokumenti koji su pisani od strane srba koji govore ekavicu biti na ekavici. Ja sve govorim o neposrednoj komunikaciji izmedu vojnika ili izmedu vojnika i oficira. Sta je bilo na vojnim akademijama ne znam. Jednom su nas angazovali (ove sto su upisali fakultete prije vojnog roka, kao mi pametniji :D ) da radimo administrativne poslove koje su oficiri morali da urade u vrlo kratkom roku. Sve sam pisao na ijekavici dokumente niko me nije ni upozorio niti naredio da pisem na ekavici.To je sve bilo u drugoj polovini '80. Zvanicni jezik je bi S/H i tada su ga znali i slovenci i makedonci. Pa albanci nisu uopšte govorili S/H jezik ili uz velike poteskoce. Jel ih neko mogao natjerati da govore,a da nas tjeraju na ekavicu.
Ja nisam imao nikakvih problema sto sam bosnjak ili da me je neko od oficira srba nipodastavo. Tada je bilo bitnije da dolazis iz velikog grada tj.da si gradsko dijete. To je oficire koji su dolazili uglavnom sa sela imponovalo. Jos ako si upisao fakultet ili ga zavrsio bio si na konju. Takoder je bila velika prednost ako si bio u SK.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#36 Re: Da li je JNA ikada u stvari bila jugoslovenska vojska?

Post by PreWiBa »

To znači da su pro-srpski, a ne da su partizanski nastrojeni.
Veljko Kadijević, Jugosloven, da, ali onaj iz 1918.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#37 Re: Da li je JNA ikada u stvari bila jugoslovenska vojska?

Post by _BataZiv_0809 »

Kojih 7? Znam za Stipetica ovako napamet.
toska

#38 Re: Da li je JNA ikada u stvari bila jugoslovenska vojska?

Post by toska »

dulekrele wrote: 29/10/2025 13:48

Ma nije brate. Ja sam govorio na lijevo krug kao i na mjestu voljno i niko me nikada nije ispravio ili upozorio da tako ne govorim. Sve je bilo do osobe. Oficiri su pohadali visoke skole i tokom skolovanja su vecinom srbi bili predavaci na ekavici pa su se presaltali svjesno ili nesvjesno na nju ali nisu morali. Pa ljudi koji su rodeni npr. u BiH i odu zivjeti u srbiju cesto se prešaltaju na ekavicu a opet ima slucajeva da kolko god zive u srbiji i dalje su na ijekavici.
Ne znam kako je išla službena korespodencija, navodno ekavica i latinica, ali na terenu nije bilo tih ograničenja.
Imali smo stažu Slovenca (vojnik koji je regrutovan za školu rezervnih (pod)oficira i sa činom vodnik) i njegove komande su bile neki mix slovenačkog i SH, a filskutura je redovno išla sa ena, dva tri, štiri.
dulekrele wrote: 29/10/2025 14:21
Takoder je bila velika prednost ako si bio u SK.
evo još jedna anegdota.
Vrlo brzo, negdje nakon zakletve, kažu mi da se javim u kancelariju, odem i tamo jal podoficir jal čato, nisam siguran, i pita da li bih htjeo u partiju. opet nezgodna situacija za guštera i sa čistim stavom da ne žellim.
Tako i kažem, ali i uz osjećaj da bih se trebao pravdati i krenem ja tako kao ne interesujem se za politiku i sl. a na to ovaj samo odmahne rukom i kaže slobodan si.
Ubrzo su izabrani vojnici koji će ići na kurs za desetare, tu me već ne zovu tako da vjerujem da je svaki desetar kojeg ste znali prvo postao član KP.

Izbjegavanje članstva KP je još jedan primjer kako su Bošnjaci sami sebe sabotirali u daljoj karijeri (nevezano za vojsku).

dulekrele, bio si član partije? zanemari ako misliš da je pitanje neprikladno.
geralt

#39 Re: Da li je JNA ikada u stvari bila jugoslovenska vojska?

Post by geralt »

_BataZiv_0809 wrote: 29/10/2025 16:03

Anton Tus, prvi vrhovni komandant (i osnivac) HV, sve dok ga Susak nije smijenio jer se protivio agresiji na Bosnu i jer je bio u sukobu sa neoustasama. Presao sa pozicije komandanta avijacije JNA. Interesantno da ga je na poziciji komandanta avijacije JNA zamijenio drugi Hrvat, Zvonko Jurjevic, koji je bio na toj poziciji tokom rata u Hrvatskoj i ostao da zivi u Beogradu (Milosevic ga je penzionisao). Tus je inace jedan od rijetkih koji je javno govorio o tome da su Tudjman i Susak prodali Posavinu.

Fascinantna licnost, pristupio partizanima sa 13 godina, tokom karijere pilotirao svim avionima koje je JNA imala. Jedan od najbitnijih ljudi u historiji Hrvatske, danas zaboravljen jer nije politicki podoban.

Ostalih 5 nisu toliko bitni, ali ti ih mogu nabrojati: Tomislav Biondić, Josip Erceg, Božidar Grubišić, Josip Ignac, Ivan Štimac. Plus Bobetko koji je penzionisan iz JNA u cinu generala tokom "hrvatskog proljeca" ali nije presao sa aktivne duznosti.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#40 Re: Da li je JNA ikada u stvari bila jugoslovenska vojska?

Post by _BataZiv_0809 »

geralt wrote: 29/10/2025 17:37
_BataZiv_0809 wrote: 29/10/2025 16:03

Anton Tus, prvi vrhovni komandant (i osnivac) HV, sve dok ga Susak nije smijenio jer se protivio agresiji na Bosnu i jer je bio u sukobu sa neoustasama. Presao sa pozicije komandanta avijacije JNA. Interesantno da ga je na poziciji komandanta avijacije JNA zamijenio drugi Hrvat, Zvonko Jurjevic, koji je bio na toj poziciji tokom rata u Hrvatskoj i ostao da zivi u Beogradu (Milosevic ga je penzionisao). Tus je inace jedan od rijetkih koji je javno govorio o tome da su Tudjman i Susak prodali Posavinu.

Fascinantna licnost, pristupio partizanima sa 13 godina, tokom karijere pilotirao svim avionima koje je JNA imala. Jedan od najbitnijih ljudi u historiji Hrvatske, danas zaboravljen jer nije politicki podoban.

Ostalih 5 nisu toliko bitni, ali ti ih mogu nabrojati: Tomislav Biondić, Josip Erceg, Božidar Grubišić, Josip Ignac, Ivan Štimac. Plus Bobetko koji je penzionisan iz JNA u cinu generala tokom "hrvatskog proljeca" ali nije presao sa aktivne duznosti.
:thumbup:
toska

#41 Re: Da li je JNA ikada u stvari bila jugoslovenska vojska?

Post by toska »

Izbjegavanje članstva KP je još jedan primjer kako su Bošnjaci sami sebe sabotirali u daljoj karijeri (nevezano za vojsku).
Izgleda da sam fulio u gornjem postu i imao pogrešan subjektivni dojam, ništa neobično.
Članstvo u KP nije se baš izbjegavalo ako je vjerovati oskudnim informacijama na netu i podaci Nezavsnih novina djeluju ozbiljno, na nekim drugim stranicama ističe se katastrofalan omjer kako se ide dalje prema vrhu.
Onda problem nije do Bošnjaka, eventualno manjak ambicije ili obrazovanja za visoku politiku u YU.

u YU:
Prema podacima iz 1981. godine, indeks zastupljenosti - koji predstavlja razliku između udjela pripadnika neke nacionalne zajednice u stanovništvu Jugoslavije i udjela u članstvu SKJ - bio je najviši kod Crnogoraca (212,2), potom kod Srba (122,7), Makedonaca (169,8) i Muslimana (102,1), dok je najniži bio kod Slovenaca (66,2) i Hrvata (71,5).
u BiH:
Indeks zastupljenosti 1981. godine bio je najveći kod Srba (129,4), srednji kod Muslimana (96,1) i najmanji kod Hrvata (66,3).
Prema tome, Srbi su bili brojniji među članovima partije u Bosni i Hercegovini od Srba u Jugoslaviji uopće, dok su Muslimani i Hrvati bili rjeđe članovi republičke partije od Muslimana i Hrvata u Jugoslaviji u cjelini.

https://www.nezavisne.com/novosti/bih/F ... a-16/14223

Kakogod, Bošnjaci možda nisu bili nešto vrući za KP iako su poštovali sve to i vjerovatno bili "najodaniji podanici vlasti".
dulekrele

#42 Re: Da li je JNA ikada u stvari bila jugoslovenska vojska?

Post by dulekrele »

toska wrote: 29/10/2025 16:42
dulekrele wrote: 29/10/2025 13:48

Ne znam kako je išla službena korespodencija, navodno ekavica i latinica, ali na terenu nije bilo tih ograničenja.
Imali smo stažu Slovenca (vojnik koji je regrutovan za školu rezervnih (pod)oficira i sa činom vodnik) i njegove komande su bile neki mix slovenačkog i SH, a filskutura je redovno išla sa ena, dva tri, štiri.
dulekrele wrote: 29/10/2025 14:21
Takoder je bila velika prednost ako si bio u SK.
evo još jedna anegdota.
Vrlo brzo, negdje nakon zakletve, kažu mi da se javim u kancelariju, odem i tamo jal podoficir jal čato, nisam siguran, i pita da li bih htjeo u partiju. opet nezgodna situacija za guštera i sa čistim stavom da ne žellim.
Tako i kažem, ali i uz osjećaj da bih se trebao pravdati i krenem ja tako kao ne interesujem se za politiku i sl. a na to ovaj samo odmahne rukom i kaže slobodan si.
Ubrzo su izabrani vojnici koji će ići na kurs za desetare, tu me već ne zovu tako da vjerujem da je svaki desetar kojeg ste znali prvo postao član KP.

dulekrele, bio si član partije? zanemari ako misliš da je pitanje neprikladno.
Bio sam clan KP i mogu ti reci da sam imao itekako koristi u JNA. Nisam u civilu bio uopšte aktivan clan jedenostavno sam imao clansku i to je bilo sve sto se tice same partije. Prije prekomande su htjeli da ostanem u tom mjestu gdje sam odradio obuku i da budem desetar ali sam odbio to jer nije mi se ostajalo tu. Nakon prekomande su me ostavili u kasarni jer sam bio clan partije, a druge su poslali da cijepaju strazu citavih 8 mjeseci na izdvojenim mjestima. Magacini oruzja i eksploziuvnih sredstava. Sta god se fizicki radilo ja sam bio izuzet. I ako nisam imao nikakav cin (desetar ili razvodnik) jedino sam odradivao dezurstva. Požarstva nisam radio kao ni ciscenje prostorija i hale. Drzao im kao politicku nastavu (možeš misliti na sta je to licilo :D) uglavnom uživao ako se moze uzivati u vojsci. Isao na nagradna odsustva i tome slicno. Mogu reci da meni nije bilo lose. Jedino što sam to racunao kao uzaludno potrosenu godinu prije studija.
toska

#43 Re: Da li je JNA ikada u stvari bila jugoslovenska vojska?

Post by toska »

Ima švašta ali ne bih o tome jer ne znam. Samo ovo ispod može dati pogrešan dojam:

I, kad biste došli na odsluženje vojnog roka, tamo ste mogli upoznati apsolutno sve vrste i tipove ljudi. Od visokoobrazovanih do onih posve nepismenih. Doslovno nepismenih. Od onih koji su uredni, do onih čija je higijena bila na razini srednjeg vijeka.
I sad zamislite živjeti s takvim ljudima 12 mjeseci, a dolaze iz svih krajeva Jugovine. Predivno nešto, zar ne?

I, uslijed takvog okruženja, do konflikata je, htjeli ili ne, uvijek dolazilo.

Vojnici su bili uglavnom 18, 19 godišnjaci i nešto starijih, do 27 što je bio plafon za službu.
Kada se pročita citirano moglo bi se svašta pomisliti u smislu nasilja, 24 sata skupa i spavanicama 20-30+ vojnika.
Međutim, ništa o toga nije bilo, nikakvih konflikta kako piše autor.
Razlozi? čvrsta disciplina od prvog dana, pojedinačno i posebno efikasno kolektivno kažnjavanje za svaki "neštaluk".
To bi obično bilo beskonačno ribanje prostorija, WCa, filskutura sa trčanjem višestruko duža, cjelodnevno skupljanje sitnih kamenčića po krugu i sl.

Druženje? u početku gledate "zeme" ali to je kratkog daha, družite se sa sličnim instiktivno i ja sam bio najbolji sa lalom iz Futoga i Slovencom iz Slovenj Gradeca, u praktičnom dijelu naravno ne birate ali tu je odnos, htjeli ili ne, služben.

Znam za dva incidenta i nisu se dobro završili za počinioce, jedan desetar i jedan profi vodnik, ni jedan incident da su ga počinioci vojnici.
Kao i sve, možda je moja četa bila tu drugačija, ali ja kao i drugi prenosim lična iskustva.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#44 Re: Da li je JNA ikada u stvari bila jugoslovenska vojska?

Post by Bobi »

A je, ja se najvise druzio sa zeničanima a tuka sa Srbima :D. Udio nekog naroda u partiji, Crnogorci su se medjusobno gurali pa nakon toga Srbi, hocu reci Crnogorci i Srbi su predlagali vecinom Crnogorce i Srbe, zato vam je toliki index, to šta neko govori kao drugi narodi nisu bili zainteresovani ili slabo obrazovani je jedna velika laž!
Meni je moja mama pričala kad je polagala ispite na fakultetu kod nekog Crnogorca, svi Crnogorci koji su došli kasnije ulazili na usmeni ispit prije svih i zadrzavali se par minuta i položili, ostali jel čekajte i ono ribanje po pola sata...sat.
dulekrele

#45 Re: Da li je JNA ikada u stvari bila jugoslovenska vojska?

Post by dulekrele »

toska wrote: 02/11/2025 16:04

Ima švašta ali ne bih o tome jer ne znam. Samo ovo ispod može dati pogrešan dojam:

I, kad biste došli na odsluženje vojnog roka, tamo ste mogli upoznati apsolutno sve vrste i tipove ljudi. Od visokoobrazovanih do onih posve nepismenih. Doslovno nepismenih. Od onih koji su uredni, do onih čija je higijena bila na razini srednjeg vijeka.
I sad zamislite živjeti s takvim ljudima 12 mjeseci, a dolaze iz svih krajeva Jugovine. Predivno nešto, zar ne?

I, uslijed takvog okruženja, do konflikata je, htjeli ili ne, uvijek dolazilo.

Vojnici su bili uglavnom 18, 19 godišnjaci i nešto starijih, do 27 što je bio plafon za službu.
Kada se pročita citirano moglo bi se svašta pomisliti u smislu nasilja, 24 sata skupa i spavanicama 20-30+ vojnika.
Međutim, ništa o toga nije bilo, nikakvih konflikta kako piše autor.
Razlozi? čvrsta disciplina od prvog dana, pojedinačno i posebno efikasno kolektivno kažnjavanje za svaki "neštaluk".
To bi obično bilo beskonačno ribanje prostorija, WCa, filskutura sa trčanjem višestruko duža, cjelodnevno skupljanje sitnih kamenčića po krugu i sl.

Druženje? u početku gledate "zeme" ali to je kratkog daha, družite se sa sličnim instiktivno i ja sam bio najbolji sa lalom iz Futoga i Slovencom iz Slovenj Gradeca, u praktičnom dijelu naravno ne birate ali tu je odnos, htjeli ili ne, služben.

Znam za dva incidenta i nisu se dobro završili za počinioce, jedan desetar i jedan profi vodnik, ni jedan incident da su ga počinioci vojnici.
Kao i sve, možda je moja četa bila tu drugačija, ali ja kao i drugi prenosim lična iskustva.
Uglavnom tacno. Tesko je za povjerovati kakvih je likova bilo.
Danguba

#46 Re: Da li je JNA ikada u stvari bila jugoslovenska vojska?

Post by Danguba »

Bobi wrote: 02/11/2025 16:49 A je, ja se najvise druzio sa zeničanima a tuka sa Srbima :D. Udio nekog naroda u partiji, Crnogorci su se medjusobno gurali pa nakon toga Srbi, hocu reci Crnogorci i Srbi su predlagali vecinom Crnogorce i Srbe, zato vam je toliki index, to šta neko govori kao drugi narodi nisu bili zainteresovani ili slabo obrazovani je jedna velika laž!
Meni je moja mama pričala kad je polagala ispite na fakultetu kod nekog Crnogorca, svi Crnogorci koji su došli kasnije ulazili na usmeni ispit prije svih i zadrzavali se par minuta i položili, ostali jel čekajte i ono ribanje po pola sata...sat.
Ovo je istina.
Desetari, razvodnici, cate...po obicaju Srbi.
Dosao nam mladji vodnik Sagolj. Krupan covjek a autoritet 0. Mi se sprdali sa njim.
Mislim da ni on nije htjeo to biti ali radi balansa da ga neko tamo uputio.

U Jastrebarskom ARJ PVO, ne sjecam se da je neki oficir ili podoficir bili nesto drugo osim Srba.
Mozda je meni tako izgledalo ali znam da je vodnik ''lala'', potporucnik juzna Srbija, major Vojvodina.

...ko je gledao na to. Gledas kako najbolje proci i da se to cim prije zavrsi da ides kuci.
Post Reply