Ko je bio Teofil?teodati wrote: ↑26/10/2025 12:22Naravno da nitko ne može dokazati ni da Bog postoji ali i da ne postoji, mada neki koji nisu dobri logičari vjeruju da se samo prvo mora dokazati, a drugo ne, jok, sve što se tvrdi da bi bilo sto posto, mora se dokazati.-Chesterfield- wrote: ↑25/10/2025 13:07
A što se tiče tvrdnje da Bog nije odgovor sto posto, to je opet vjerovanje, samo u suprotnom smjeru. Nauka ne zna konačan uzrok nastanka energije i materije, može opisati razvoj svemira od određenog trenutka, ali ne i šta je bilo prije. Zbog toga niko ne može tvrditi da zna da Bog nije odgovor, jer je to isto vrsta dogme, samo bez religije.
Drugim riječima, ako ti je teško povjerovati u Boga, to ne znači da si pronašao zamjenu u ananukia ili bilo kojoj drugoj ideji, jer i to je vjera, samo u drukčijem pakovanju.
I da su nas ljude Bogovi napravili je vjera za sada, isto kao i vjera u nekog religijskog vječnoga Boga, u jednini, mada recimo i Biblija, i Vede, i Kuran govore drugačije, upravo da nas nije jedno vječno biće napravilo, nego Bogovi, koji su samo daleko stariji i napredniji od nas ljudi.![]()
Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
- -Chesterfield-
#6526 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
-
teodati
#6527 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
https://www.bitno.net/academicus/znanos ... e_vignette-Chesterfield- wrote: ↑26/10/2025 13:16Ko je bio Teofil?teodati wrote: ↑26/10/2025 12:22Naravno da nitko ne može dokazati ni da Bog postoji ali i da ne postoji, mada neki koji nisu dobri logičari vjeruju da se samo prvo mora dokazati, a drugo ne, jok, sve što se tvrdi da bi bilo sto posto, mora se dokazati.-Chesterfield- wrote: ↑25/10/2025 13:07
A što se tiče tvrdnje da Bog nije odgovor sto posto, to je opet vjerovanje, samo u suprotnom smjeru. Nauka ne zna konačan uzrok nastanka energije i materije, može opisati razvoj svemira od određenog trenutka, ali ne i šta je bilo prije. Zbog toga niko ne može tvrditi da zna da Bog nije odgovor, jer je to isto vrsta dogme, samo bez religije.
Drugim riječima, ako ti je teško povjerovati u Boga, to ne znači da si pronašao zamjenu u ananukia ili bilo kojoj drugoj ideji, jer i to je vjera, samo u drukčijem pakovanju.
I da su nas ljude Bogovi napravili je vjera za sada, isto kao i vjera u nekog religijskog vječnoga Boga, u jednini, mada recimo i Biblija, i Vede, i Kuran govore drugačije, upravo da nas nije jedno vječno biće napravilo, nego Bogovi, koji su samo daleko stariji i napredniji od nas ljudi.![]()
- apsidejzi
#6528 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Znam ja vrlo dobro ko si i sta si.teodati wrote: ↑26/10/2025 13:11Ma nije, ja samo znam ono što ti još ne znaš, ali ćeš uskoro sve saznati, zato strpljenja, e da!apsidejzi wrote: ↑26/10/2025 12:49Pises kao da si boga ja jaja cuvao i ponosis se time. Ponasas se kao da si iznad svih nas. Ne moras explicitno napisati da bismo razumjeli da imas kompleks boga.teodati wrote: ↑26/10/2025 12:12
Opet tvrdiš nešto bez dokaza, gdje sam ja rekao da bilo koga mrzim, ili da je glup, nigdje, ako kažem nekome da je neznalica, a jeste, to nije uvreda nego činjenica, i treba učiti a ne se onda uvrijediti oko toga, taman posla da nekoga tko blage veze nema o nečemu zovemo znalcem, možeš mislit.![]()
-
Edouard
#6529 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Nije mi drago čuti druže belfy da imaš/da si im'o zdravstvenih problema, al' s druge strane me jako veseli da si i u toj situaciji sposoban i spreman na šegu, kulturno podbadanje i sukanje na nivou kako ti lijepo reče.belfy wrote: ↑24/10/2025 19:55 naravno da sam jos aktivan drug Edo, ali proslo je mnogo vremena od ovoga koje ti pominjes. nije na mene imalo uticaja ko je moderator, nego jednostavno protok vremena. i ti si se tada javljao cesce (i zesce) i zasigurno si osjetio zasicenje, kao i ja. to je prirodno.
a kasno sam pisao jer sam na bolovanju, pa malo morao i pod noz na hirurgiju, pa te bol duze drzi budnim. ali kakav mahmurluk u kasno doba? kakav je ovo los pokusaj da mi "revansiras"? ti bi trebao znati bolje od ovoga... mahmurluk dolazi ujutro ako si prepio. ti bi to morao znati, kao i ja, kao i bilo ko ko se ikada prepio u zivotu. doduse, mozda Smrle nije, ali sve i ako kaze da nije - njemu nije vjerovati...
i, ne znam kakav veci nered vidis. meni izgleda da blaze razgovaramo nego prije. koji veci nered ti vidis? ja vidim da napokon priblizavamo stavove oko toga da nas ne treba biti briga sta onaj drugi misli ili vjeruje... kako bi i trebalo biti...
P.S. cak vjerujem da bi nasi medjusobni upisi mogli biti dobar primjer kulturne komunikacije i kulturnog podbanja i sukanja na lijepom nivou.
svako dobro drug Edo. i, naravno, pazi se mahmurluka...![]()
Za razliku od nekih ovdje koji s naukom, logikom i valjanim argumentiranjem vrlo malo imaju veze, šta im ni to im ne bih toliko zamjerio kad bi pokazali barem malo smisla za šegu, kulturno podbadanje, sukanje...
Vidiš apsija, on tako tragično doživljava te neke upise neistomišljenika da tebi govori da si naivan, o tome kako te oni neki mrze, svako zlo ti žele, vesele se tvojoj vječnoj propasti…
Nikakvog humora, šege, sve smrtno ozbiljno, nabijeno teškim emocijama.
Meni ga je čisto žao. Ne mislim uopće da je loš momak, ali čini se da je jako emotivan, a ne mogu se životni stavovi, opredjeljenja, svjetonazori, bazirati prvenstveno na emocijama.
On je, po svojemu kazivanju, imao jako loše iskustvo u svojoj islamskoj zajednici šta ga je udaljilo od vjere, i misli da je u ateizmu pronašao sebe, pa svojim upisima pokušava u to uvjeriti i sebe i druge.
Znaš i sam kako je za vrijeme NIN-a branio žestoko islam. Ne sjećam se dobro jesu li urednici maknuli NIN-a radi njegovog jednog neprimjerenog komentara, baš zbog apsija ili onog toweli-a kako li se zvao.
Vidiš samo koliko se taj apsi trudi, rekao bih lomi, koliko je angažiran, koliko vremena ulaže u pokušaju da obrani svoju odluku, da ospori druge opcije.
A ja, već kakav jesam, ne veseli me to kad drugi griješe, lupetaju, ali ne mogu se ipak ne narugati, ismijati napisane gluposti, pogotovo kad se ljudi prave pametniji nego šta jesu.
Istina, krivo sam ono upotrjebio izraz mamurluk, i ne znam jel' to sramota za reći, ali nikada se nisam nako pošteno prepio u životu; volim popiti vina, imao sam nekada i dosta vinograda, i vino pijem svaki dan, nekad sam znao bio malo „veseliji“, ali nikad onako pošteno nasukan.
Pa ne zamjeri jako na onoj pogrešci, jer u pitanju je neiskustvo, a ispada da se tako čak i nesvjesno pazim mamurluka.
Živ ti meni, a i zdrav bio.
- Dozer
#6530 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
I onda ga zakucase ekserima s 30 i kusur... e jes bio jak i mocan, u pmteodati wrote: ↑26/10/2025 12:01Nije mu bio posao da govori o tome ni kako je svemir nastao, a niti kakva je naša planeta, znao je da će ljudi doći do toga, eto.Dozer wrote: ↑25/10/2025 23:42Kakav patetican i besmislen odgovor... I, eto, prije 2000 godina odabrao je bas taj zatucani i nepismeni dio planete, pustahiju, a ne jednu tada daleko napredniju civilizaciju poput Kine, ili Japana, ili Indije, ili Maja, Inka, Asteka...![]()
I, povrh svega, taj svemocni Isus nije znao beknuti o nicemu nabrojanome, pa cak ni da je planeta okrugla![]()
Ali neće doći do toga da je netko inteligentan to napravio, mislim globalno, seveda.
I upravo je dobro što nije izabrao neku razvijeniju zemlju za svoj dolazak, ovako je pokazao da je najjači samo onaj tko ima pravog Boga na svojoj strani, čak i ako je najslabiji, biti će najjači, baš je i te kako dobro odabrao, e da.![]()
- PixelDrifter
#6531 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Ovi bogovi k'o marvelovi junaci, razvalise sve, ali u fantaziji, nigdje ih nema u svakodnevnici, osim u glavama ovih mentola edukovanih i needukovanih, ali ipak mentola.
- -Chesterfield-
#6532 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Na Wikipediji jasno piše da je informacija skup podataka s pripisanim značenjem, što znači da podaci sami po sebi nisu informacija dok ne dobiju smisao u nekom kontekstu. Dakle, informacija nije samo skup podataka nego podaci koji su obrađeni i imaju značenje. To je kao razlika između slova i rečenice. Slova su podaci, ali tek kad ih povežeš u smislen tekst, dobiješ informaciju.Dozer wrote: ↑25/10/2025 23:35Ma hajde... evo najbrzi rezultat...-Chesterfield- wrote: ↑25/10/2025 13:07Nije tačno to što si napisao. Informacija nije skup podataka nego smisao koji iz njih nastaje. Podaci sami po sebi ništa ne znače dok ih neko ne protumači. Energija, materija i uslovi u prirodi nisu podaci nego stvarne pojave koje postoje nezavisno od našeg opažanja.Dozer wrote: ↑24/10/2025 09:51
Informacija = skup 2 ili vise podataka. Tacno?
Ako pricamo o zivotu, onda se ovo moze razlagati do prvog jednocelijskog organizma, a koji je nastao kao informacija uzrokovana skupom podataka - energija, prirodno okruzenje i uslovi, i materija.
I ovako mozemo unazad sve do tacke za koju jos uvijek nemamo odgovor (a odgovor nije bog 100%) i koja glasi - kako su uopste nastali energija i materija. Bog je samo jedan simpatican pokusaj objasnjavanja nerazumljivog, ali je samo to - pokusaj, koji nema nikakvih stvarnih dokaza.
https://hr.wikipedia.org/wiki/Informacija
Religijski bog je ljudska izmisljotina, i to je danas jasno svakome s vise od dvije mozdane vijuge. Uostalom, i religije su ljudska izmisljotina.A što se tiče tvrdnje da Bog nije odgovor sto posto, to je opet vjerovanje, samo u suprotnom smjeru. Nauka ne zna konačan uzrok nastanka energije i materije, može opisati razvoj svemira od određenog trenutka, ali ne i šta je bilo prije. Zbog toga niko ne može tvrditi da zna da Bog nije odgovor, jer je to isto vrsta dogme, samo bez religije.
Zdrav razum mi ne dozvoljava da povjerujem u boga, pogotovo ne onog i onakvog kakvim ga prikazuju i opisuju religije.Drugim riječima, ako ti je teško povjerovati u Boga, to ne znači da si pronašao zamjenu u ananukia ili bilo kojoj drugoj ideji, jer i to je vjera, samo u drukčijem pakovanju.
A, Anunaki (ovako se pise), to nije vjerovanje, nego nesto sto je neko zapisao puno prije pojave abrahamskih religija, kao dogadjaj, opisan detaljno, a za sta i danas postoji mnogo vidljivih dokaza u vidu zapisa i crteza. Da sve bude tragicnije, ljudi su tada i te Anunakije nazivali bogovima, a ako su dosli iz svemira onda nije pretesko zakljuciti zasto su ih ljudi prije 10K godina smatrali takvima, kao i kako su uopste nastala ta razmisljanja, misljenja i klasifikacije.
-
teodati
#6533 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
-
teodati
#6534 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Davno je već sve to prorečeno do u najsitnije detalje, i upravo se tako se i dogodilo, a to govori što, da netko upravlja svime, ili da je sve slučajno, jel?Dozer wrote: ↑26/10/2025 18:30I onda ga zakucase ekserima s 30 i kusur... e jes bio jak i mocan, u pmteodati wrote: ↑26/10/2025 12:01Nije mu bio posao da govori o tome ni kako je svemir nastao, a niti kakva je naša planeta, znao je da će ljudi doći do toga, eto.Dozer wrote: ↑25/10/2025 23:42
Kakav patetican i besmislen odgovor... I, eto, prije 2000 godina odabrao je bas taj zatucani i nepismeni dio planete, pustahiju, a ne jednu tada daleko napredniju civilizaciju poput Kine, ili Japana, ili Indije, ili Maja, Inka, Asteka...![]()
I, povrh svega, taj svemocni Isus nije znao beknuti o nicemu nabrojanome, pa cak ni da je planeta okrugla![]()
Ali neće doći do toga da je netko inteligentan to napravio, mislim globalno, seveda.
I upravo je dobro što nije izabrao neku razvijeniju zemlju za svoj dolazak, ovako je pokazao da je najjači samo onaj tko ima pravog Boga na svojoj strani, čak i ako je najslabiji, biti će najjači, baš je i te kako dobro odabrao, e da.![]()
![]()
-
belfy
#6535 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
mislim da je tesko moguce ne biti bolji od ove dvojice. tako da jos uvijek stojim pri svome stavu. samim tim sto je kulturniji u obracanju ga cini boljim. a to sta on krije ili ne krije u sebi ne mozemo ni ti ni ja prosuditi. (a pretpostavka je majka svih zajeba) i, da, on ce se prvi javiti ovdje ako ja nesto pogresno napisem, ali to ne smatram losim. tacnije - to smatram pozitivnom kritikom.apsidejzi wrote: ↑26/10/2025 06:47Ti si malo naivan kad smatras da je on bolji covjek od one dvojice. Ona dvojica te mrze i smatraju da si glup, cafir i raduju se sto ces biti na raznju. Ovdje to pokazuju jasno. Smatraju se boljim od tebe i jasno pokazuju kompleks boga. I to ti direktno kazu. Ne volim te, jebi se. Sa njima ne moras kalkulisati. Znas na cemu si.
Ovaj treci je hinja. Isto misli o tebi kao i ona dvojica al glumi sveca. Al posto je hinja onda se tajno raduje svakoj tvojoj gresci i likuje kada je vidi. Supak, u ulicnom zargonu. Ja sam na faksu imao jednog takvog "jarana" kojeg sam na kraju odjebao. Lik je bio patoloski ljubomoran na mene oz nekog njemu znanog razloga. Ja nit sam bio bolji student od njega nit sam imao bolju ekonomiju il nesto. Realno on ke bio u boljoj poziciji od mene u svemu ali je imao kompleks nize vrijednosti. Kada bih ja fulnuo neki ispit i pao, lik bi otidji u wc da mi se smije. Nije smio u facu nego se sakrije i uziva pri pomisli da je meni tesko. Edo meni daje takav vajb. Supak koji ima kompleks nize vrijednosti i ne moze to podnijeti. Onda samo vreba priliku i kurci se kad je dobije. Posto ovdje pisemo poluanonimno par puta sam pomislio da je on ovaj lik o kojem pricam. Po stilu, iako znam da nije jer su skroz razlicite vjere.
- apsidejzi
#6536 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
belfy wrote: ↑26/10/2025 21:44mislim da je tesko moguce ne biti bolji od ove dvojice. tako da jos uvijek stojim pri svome stavu. samim tim sto je kulturniji u obracanju ga cini boljim. a to sta on krije ili ne krije u sebi ne mozemo ni ti ni ja prosuditi. (a pretpostavka je majka svih zajeba) i, da, on ce se prvi javiti ovdje ako ja nesto pogresno napisem, ali to ne smatram losim. tacnije - to smatram pozitivnom kritikom.apsidejzi wrote: ↑26/10/2025 06:47Ti si malo naivan kad smatras da je on bolji covjek od one dvojice. Ona dvojica te mrze i smatraju da si glup, cafir i raduju se sto ces biti na raznju. Ovdje to pokazuju jasno. Smatraju se boljim od tebe i jasno pokazuju kompleks boga. I to ti direktno kazu. Ne volim te, jebi se. Sa njima ne moras kalkulisati. Znas na cemu si.
Ovaj treci je hinja. Isto misli o tebi kao i ona dvojica al glumi sveca. Al posto je hinja onda se tajno raduje svakoj tvojoj gresci i likuje kada je vidi. Supak, u ulicnom zargonu. Ja sam na faksu imao jednog takvog "jarana" kojeg sam na kraju odjebao. Lik je bio patoloski ljubomoran na mene oz nekog njemu znanog razloga. Ja nit sam bio bolji student od njega nit sam imao bolju ekonomiju il nesto. Realno on ke bio u boljoj poziciji od mene u svemu ali je imao kompleks nize vrijednosti. Kada bih ja fulnuo neki ispit i pao, lik bi otidji u wc da mi se smije. Nije smio u facu nego se sakrije i uziva pri pomisli da je meni tesko. Edo meni daje takav vajb. Supak koji ima kompleks nize vrijednosti i ne moze to podnijeti. Onda samo vreba priliku i kurci se kad je dobije. Posto ovdje pisemo poluanonimno par puta sam pomislio da je on ovaj lik o kojem pricam. Po stilu, iako znam da nije jer su skroz razlicite vjere.
- Dozer
#6537 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Ima li ista besmislenije nego kad neko pokusava pobiti nesto samo da bi ispalo da je u pravu, i onda se zapetljava bez ikakve potrebe...-Chesterfield- wrote: ↑26/10/2025 18:59Na Wikipediji jasno piše da je informacija skup podataka s pripisanim značenjem, što znači da podaci sami po sebi nisu informacija dok ne dobiju smisao u nekom kontekstu. Dakle, informacija nije samo skup podataka nego podaci koji su obrađeni i imaju značenje. To je kao razlika između slova i rečenice. Slova su podaci, ali tek kad ih povežeš u smislen tekst, dobiješ informaciju.Dozer wrote: ↑25/10/2025 23:35Ma hajde... evo najbrzi rezultat...-Chesterfield- wrote: ↑25/10/2025 13:07
Nije tačno to što si napisao. Informacija nije skup podataka nego smisao koji iz njih nastaje. Podaci sami po sebi ništa ne znače dok ih neko ne protumači. Energija, materija i uslovi u prirodi nisu podaci nego stvarne pojave koje postoje nezavisno od našeg opažanja.
https://hr.wikipedia.org/wiki/Informacija
Religijski bog je ljudska izmisljotina, i to je danas jasno svakome s vise od dvije mozdane vijuge. Uostalom, i religije su ljudska izmisljotina.A što se tiče tvrdnje da Bog nije odgovor sto posto, to je opet vjerovanje, samo u suprotnom smjeru. Nauka ne zna konačan uzrok nastanka energije i materije, može opisati razvoj svemira od određenog trenutka, ali ne i šta je bilo prije. Zbog toga niko ne može tvrditi da zna da Bog nije odgovor, jer je to isto vrsta dogme, samo bez religije.
Zdrav razum mi ne dozvoljava da povjerujem u boga, pogotovo ne onog i onakvog kakvim ga prikazuju i opisuju religije.Drugim riječima, ako ti je teško povjerovati u Boga, to ne znači da si pronašao zamjenu u ananukia ili bilo kojoj drugoj ideji, jer i to je vjera, samo u drukčijem pakovanju.
A, Anunaki (ovako se pise), to nije vjerovanje, nego nesto sto je neko zapisao puno prije pojave abrahamskih religija, kao dogadjaj, opisan detaljno, a za sta i danas postoji mnogo vidljivih dokaza u vidu zapisa i crteza. Da sve bude tragicnije, ljudi su tada i te Anunakije nazivali bogovima, a ako su dosli iz svemira onda nije pretesko zakljuciti zasto su ih ljudi prije 10K godina smatrali takvima, kao i kako su uopste nastala ta razmisljanja, misljenja i klasifikacije.
Dakle, ja sam inicijalno rekao da je informacija skup 2 ili vise podataka, pri cemu uopste nisam ulazio u detalje o podacima, na sta si ti rekao da to nije tacno i onda si krenuo s opisivanjem podataka, da bi na kraju i sam rekao da je informacija skup podataka...Cool
Btw, slova su podaci, a jedna rijec vec moze biti informacija za sebe, u odredjenom konktekstu.
- Dozer
#6538 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Red bi bio da zalijepis neki citat i izvor na to detaljno prorocanstvo... Ovako je samo "teo tvrdi".teodati wrote: ↑26/10/2025 21:10Davno je već sve to prorečeno do u najsitnije detalje, i upravo se tako se i dogodilo, a to govori što, da netko upravlja svime, ili da je sve slučajno, jel?Dozer wrote: ↑26/10/2025 18:30I onda ga zakucase ekserima s 30 i kusur... e jes bio jak i mocan, u pmteodati wrote: ↑26/10/2025 12:01
Nije mu bio posao da govori o tome ni kako je svemir nastao, a niti kakva je naša planeta, znao je da će ljudi doći do toga, eto.
![]()
-
belfy
#6539 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
drug Edo, nije apsi od tog sto pricas. barem ne iz mog ugla gledanja. jedino sto ja tu mogu vidjeti je da se vi ne podnosite... sto je steta. obojica imate dobrih stvari za reci. mozda njemu smeta to sukanje i podbadanje na koje nije navikao i koje ne radi, pa te smatra hinjom. sto je, opet, njegovo realno vidjenje ako nije navikao na to... a to pozivanje na ono sta je bilo mogu ti samo dati onu narovnu poslovicu: "samo budala ne mijenja misljenje." i ja sam svoje promijenio tokom godina zivota i forumanja, pa i apsi. ti nisi.Edouard wrote: ↑26/10/2025 17:13Nije mi drago čuti druže belfy da imaš/da si im'o zdravstvenih problema, al' s druge strane me jako veseli da si i u toj situaciji sposoban i spreman na šegu, kulturno podbadanje i sukanje na nivou kako ti lijepo reče.belfy wrote: ↑24/10/2025 19:55 naravno da sam jos aktivan drug Edo, ali proslo je mnogo vremena od ovoga koje ti pominjes. nije na mene imalo uticaja ko je moderator, nego jednostavno protok vremena. i ti si se tada javljao cesce (i zesce) i zasigurno si osjetio zasicenje, kao i ja. to je prirodno.
a kasno sam pisao jer sam na bolovanju, pa malo morao i pod noz na hirurgiju, pa te bol duze drzi budnim. ali kakav mahmurluk u kasno doba? kakav je ovo los pokusaj da mi "revansiras"? ti bi trebao znati bolje od ovoga... mahmurluk dolazi ujutro ako si prepio. ti bi to morao znati, kao i ja, kao i bilo ko ko se ikada prepio u zivotu. doduse, mozda Smrle nije, ali sve i ako kaze da nije - njemu nije vjerovati...
i, ne znam kakav veci nered vidis. meni izgleda da blaze razgovaramo nego prije. koji veci nered ti vidis? ja vidim da napokon priblizavamo stavove oko toga da nas ne treba biti briga sta onaj drugi misli ili vjeruje... kako bi i trebalo biti...
P.S. cak vjerujem da bi nasi medjusobni upisi mogli biti dobar primjer kulturne komunikacije i kulturnog podbanja i sukanja na lijepom nivou.
svako dobro drug Edo. i, naravno, pazi se mahmurluka...![]()
Za razliku od nekih ovdje koji s naukom, logikom i valjanim argumentiranjem vrlo malo imaju veze, šta im ni to im ne bih toliko zamjerio kad bi pokazali barem malo smisla za šegu, kulturno podbadanje, sukanje...
Vidiš apsija, on tako tragično doživljava te neke upise neistomišljenika da tebi govori da si naivan, o tome kako te oni neki mrze, svako zlo ti žele, vesele se tvojoj vječnoj propasti…
Nikakvog humora, šege, sve smrtno ozbiljno, nabijeno teškim emocijama.
Meni ga je čisto žao. Ne mislim uopće da je loš momak, ali čini se da je jako emotivan, a ne mogu se životni stavovi, opredjeljenja, svjetonazori, bazirati prvenstveno na emocijama.
On je, po svojemu kazivanju, imao jako loše iskustvo u svojoj islamskoj zajednici šta ga je udaljilo od vjere, i misli da je u ateizmu pronašao sebe, pa svojim upisima pokušava u to uvjeriti i sebe i druge.
Znaš i sam kako je za vrijeme NIN-a branio žestoko islam. Ne sjećam se dobro jesu li urednici maknuli NIN-a radi njegovog jednog neprimjerenog komentara, baš zbog apsija ili onog toweli-a kako li se zvao.
Vidiš samo koliko se taj apsi trudi, rekao bih lomi, koliko je angažiran, koliko vremena ulaže u pokušaju da obrani svoju odluku, da ospori druge opcije.
A ja, već kakav jesam, ne veseli me to kad drugi griješe, lupetaju, ali ne mogu se ipak ne narugati, ismijati napisane gluposti, pogotovo kad se ljudi prave pametniji nego šta jesu.
Istina, krivo sam ono upotrjebio izraz mamurluk, i ne znam jel' to sramota za reći, ali nikada se nisam nako pošteno prepio u životu; volim popiti vina, imao sam nekada i dosta vinograda, i vino pijem svaki dan, nekad sam znao bio malo „veseliji“, ali nikad onako pošteno nasukan.
Pa ne zamjeri jako na onoj pogrešci, jer u pitanju je neiskustvo, a ispada da se tako čak i nesvjesno pazim mamurluka.
Živ ti meni, a i zdrav bio.
i ne znam zasto stalno pominjes NIN-a i proslo vrijeme? osjecas da si ostario? ja znam zasto i kako je on otisao. covjek je poceo dobijati prijetnje na sebe i na svoju porodicu zbog onoga sto pise na forumu jer je neko otkrio njegove licne podatke i onda je pocelo sranje. jednostavno se vise nije osjecao sigurno, ne sam, nego i za porodicu. i vise se nikada nije javio...
tuzna prica, ali tako je svijet izgledao tada. a, ako se sjetis, tada je i Maoca bila aktivna, kao i ono sranje koje se desilo kod Americke ambasade sa Mevludinom. covjek je sa pravom odlucio da mu je porodica bitnija od ovih glupih prepiski na forumu.
a oko mamurluka ode u gresku velis? ono da pricas nesto sto ne znas ni kako izgleda? posteno priznanje, ali uvijek imas vremena da jednom to dozivis...
iste zelje i tebi drug Edo.
-
Zehran82
#6540 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
evo jedan dobar dokumentarac za ove teme
-
Edouard
#6541 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Druže belfy, ta navedena narodna poslovica:"samo budala ne mijenja misljenje", nije da ne vrijedi, ali si je krivo upotrijebio, i ona u sebi ima nešto još šta se podrazumijeva.belfy wrote: ↑26/10/2025 22:05 drug Edo, nije apsi od tog sto pricas. barem ne iz mog ugla gledanja. jedino sto ja tu mogu vidjeti je da se vi ne podnosite... sto je steta. obojica imate dobrih stvari za reci. mozda njemu smeta to sukanje i podbadanje na koje nije navikao i koje ne radi, pa te smatra hinjom. sto je, opet, njegovo realno vidjenje ako nije navikao na to... a to pozivanje na ono sta je bilo mogu ti samo dati onu narovnu poslovicu: "samo budala ne mijenja misljenje." i ja sam svoje promijenio tokom godina zivota i forumanja, pa i apsi. ti nisi.![]()
i ne znam zasto stalno pominjes NIN-a i proslo vrijeme? osjecas da si ostario? ja znam zasto i kako je on otisao. covjek je poceo dobijati prijetnje na sebe i na svoju porodicu zbog onoga sto pise na forumu jer je neko otkrio njegove licne podatke i onda je pocelo sranje. jednostavno se vise nije osjecao sigurno, ne sam, nego i za porodicu. i vise se nikada nije javio...
tuzna prica, ali tako je svijet izgledao tada. a, ako se sjetis, tada je i Maoca bila aktivna, kao i ono sranje koje se desilo kod Americke ambasade sa Mevludinom. covjek je sa pravom odlucio da mu je porodica bitnija od ovih glupih prepiski na forumu.
a oko mamurluka ode u gresku velis? ono da pricas nesto sto ne znas ni kako izgleda? posteno priznanje, ali uvijek imas vremena da jednom to dozivis...
iste zelje i tebi drug Edo.![]()
Jer, isto, samo na drugi način kazano, znači i ovo: svi koji ne promijene mišljenje jesu budale. U čemu onda leži problem?
Dakle, puni oblik poslovice bio bi : "samo budala ne mijenja misljenje, premda je pogrešno".
Rekao bih da ne postoji čovjek koji u svom životu ponekad nema krivo mišljenje o nečemu. I, naravno samo budala će ustrajati na tom svom krivom mišljenju.
Vjerujem da niste ni ti i apsi promijenili mišljenje samo da ne ispadnete budale, ali radi toga sigurno niste ni pametniji od onih koji nisu promijenili mišljenje.
Dakle, sama promjena ili ne promjena mišljenja nije odlučna u tome tko je budala, a tko nije. Presudno je to je li mišljenje krivo ili ispravno.
Dodatno, promjena svjetonazora, životnog stava, opredjeljenja, nije samo pitanje promjene mišljenja.
A ono s NIN-om (neću ga više spominjati da ne ispadnem prestar), nisam znao za tu širu, ujedno i tužnu priču.
- PixelDrifter
#6542 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
NIN je imao postove koji su mi se najvise dopadali. Nisam znao da su mu islamski fundamentalisti prijetili, ali me ne cudi. Religiozni fanatici su spremni na sve.
-
teodati
#6543 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
https://biblijaiznanost.net/44-ispunjen ... -o-mesiji/
Dakle ništa ja ne tvrdim što nije činjenica, ima preko 300 proročanstava koja su napisana o Mesiji do u detalje u Starom zavjetu, i tisuću godina prije, a koja su se doslovno kako je napisano ispunila u Isusu Kristu, ovdje ti je samo 45 takvih nabrojeno, citati iz Staroga zavjeta ispunjeni u Novom zavjetu, sam to možeš sve provjeriti ako znaš baratati Biblijom, eto, nema slučaja, sve se događa upravo onako kako je i prorečeno.
A prorečen je i drugi dolazak Kristov, kada će biti velikih znakova na Suncu, Mjesecu i zvijezdama, i u cijelom svemiru, to se još nije dogodilo ali hoće.
Možda još za našega života, e da!
-
belfy
#6544 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
druze Edo, nisi u pravu. sasvim pogresno tumacis tu poslovicu. evo i da pojasnim. covjek protokom vremena postaje pametniji saznajuci nove stvari i dobijajuci nove informacije. shodno teme bi i trebao da koriguje svoje misljenje. oni koji to odbijaju i zatvaraju oba oka za nova saznanja tokom desetljeca kojim zive zasigurno neces nazvati pametnim, jel tako? sama promjena misljenja ne znaci da moras promijeniti i stav ili stranu, nego da ga trebas korigovati shodno novonaucenom. tako jednostavno...Edouard wrote: ↑27/10/2025 15:54Druže belfy, ta navedena narodna poslovica:"samo budala ne mijenja misljenje", nije da ne vrijedi, ali si je krivo upotrijebio, i ona u sebi ima nešto još šta se podrazumijeva.belfy wrote: ↑26/10/2025 22:05 drug Edo, nije apsi od tog sto pricas. barem ne iz mog ugla gledanja. jedino sto ja tu mogu vidjeti je da se vi ne podnosite... sto je steta. obojica imate dobrih stvari za reci. mozda njemu smeta to sukanje i podbadanje na koje nije navikao i koje ne radi, pa te smatra hinjom. sto je, opet, njegovo realno vidjenje ako nije navikao na to... a to pozivanje na ono sta je bilo mogu ti samo dati onu narovnu poslovicu: "samo budala ne mijenja misljenje." i ja sam svoje promijenio tokom godina zivota i forumanja, pa i apsi. ti nisi.![]()
iste zelje i tebi drug Edo.![]()
Jer, isto, samo na drugi način kazano, znači i ovo: svi koji ne promijene mišljenje jesu budale. U čemu onda leži problem?
Dakle, puni oblik poslovice bio bi : "samo budala ne mijenja misljenje, premda je pogrešno".
Rekao bih da ne postoji čovjek koji u svom životu ponekad nema krivo mišljenje o nečemu. I, naravno samo budala će ustrajati na tom svom krivom mišljenju.
Vjerujem da niste ni ti i apsi promijenili mišljenje samo da ne ispadnete budale, ali radi toga sigurno niste ni pametniji od onih koji nisu promijenili mišljenje.
Dakle, sama promjena ili ne promjena mišljenja nije odlučna u tome tko je budala, a tko nije. Presudno je to je li mišljenje krivo ili ispravno.
Dodatno, promjena svjetonazora, životnog stava, opredjeljenja, nije samo pitanje promjene mišljenja.
A ono s NIN-om (neću ga više spominjati da ne ispadnem prestar), nisam znao za tu širu, ujedno i tužnu priču.
eh, sada, kada je to receno, onda se covjek moze samo zapitati - da li je moguce da neko tokom zivotnog vijeka ne promijeni misljenje? kako bi nazvao ti takve? znas da se te 'poslovice' takodjer nazivaju i 'narodna mudrost'?
evo, tebe smatram razumnim covjekom, pa da te pitam. ako samo pogledas ovaj tvrdokorni dvojac koji ovdje djeluje, gdje jedan radi na sabiranju i oduzimanju, a drugi sa dijeljenjem sa nulom, docim tokom tog procesa obojica zanemaruju sve sto im se govori, nego pozivaju da se svi vratimo na te operacije koje su trebali savladati svi jos tokom osnovne skole, da li bi ih nazvao pametnim? (jer ne znam da li to spada u ovu tvoju definiciju krivog misljenja)
cak i ti si, tokom godina, otisao par koraka dalje i ne pises kao nekada, nego sada imas nesto "novo". sto pokazuje da si i ti napravio korekciju samog sebe ili sto bi se reklo - promijenio misljenje. ne ponavljas vise stalno Anthony Flew-a, niti autoritete i ispricane price. otisao si koji korak dalje...
tako da je ova tema bas dobar primjer te poslovice. i ti i ja, kao i ostatak forumasa, znamo sta ce iduce reci ovaj dvojac (ili pokusati iskoristiti kao argument), jer se nisu godinama pomakli ni milimetra. ili... sto bi poslovica rekla "nisu promijenili misljenje".
-
Zehran82
#6545 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
za mog dobrog druga Apsidejzija
jedan fin video, da ga malo prosvijetli
-
teodati
#6546 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
E druže belfy, istina se ne mijenja, niti mijenja mišljenje, to samo može laž, ili bajke o nečemu, u što i ti vjeruješ, samo kažem, kada me već direktno spominješ.
-
toska
#6547 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
-Banane dijele oko 40–50% DNK sa ljudima, a zelena salata i druge biljke pokazuju sličan raspon.
-Biljke imaju mnogo više gena (npr. riža ~40.000 gena, čovjek ~20.000), jer imaju brojne kopije gena i više varijacija za prilagodbu okolišu.
-Ljudski i biljni DNK su strukturno gotovo isti (isti jezik, isti procesi).
Oko polovine gena dijelimo sa biljkama po funkciji.
Razlike proizlaze iz kombinacija i ekspresije gena, a ne iz osnovnog “materijala”.
uporedo se raspravlja na dvije teme o DNK, moj mali prilog, ovo za salatu je baš kul
-Biljke imaju mnogo više gena (npr. riža ~40.000 gena, čovjek ~20.000), jer imaju brojne kopije gena i više varijacija za prilagodbu okolišu.
-Ljudski i biljni DNK su strukturno gotovo isti (isti jezik, isti procesi).
Oko polovine gena dijelimo sa biljkama po funkciji.
Razlike proizlaze iz kombinacija i ekspresije gena, a ne iz osnovnog “materijala”.
uporedo se raspravlja na dvije teme o DNK, moj mali prilog, ovo za salatu je baš kul
-
belfy
#6548 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
ovim sto si napisao samo si potvrdio ono sto sam rekao. jer ti ne mozes ni milimetra naprijed jer si "otkrio istinu". isto tako ne moze ni onaj drugi, a vi se ne slazete, jel tako? kako onda dvije istine? neko ce na kraju morati promijeniti misljenje... vas dvojica se samo mozete nadati koji. ja imam dovoljno mjesta u srcu za sve i navijam za obojicu...
-
teodati
#6549 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Malo si pobrkao neke stvari, zehran jeste vjernik, ja više nisam, ne vjerujem ja nego znam da je to istina što govorim, velika razlika, zato i ne mijenjam mišljenje, jer je to nemoguće ako znaš istinu.belfy wrote: ↑02/11/2025 00:06ovim sto si napisao samo si potvrdio ono sto sam rekao. jer ti ne mozes ni milimetra naprijed jer si "otkrio istinu". isto tako ne moze ni onaj drugi, a vi se ne slazete, jel tako? kako onda dvije istine? neko ce na kraju morati promijeniti misljenje... vas dvojica se samo mozete nadati koji. ja imam dovoljno mjesta u srcu za sve i navijam za obojicu...
Istina je da vječni Bog nije osobno biće, a da su svemir, kao i nas ljude, napravila bića koja su prva nastala u našem prostor-vremenu, dakle nisu iz našega svemira, to je istina koja se nikada neće promijeniti, dapače.
Tako da ja kada bi i htio, ne mogu promijeniti istinu, e da!
-
Edouard
#6550 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Druže belfy, ljudi protokom vremena ne postaju nužno pametniji, informacije koje dobijaju nisu nužno i bolje. Ljudi s vremenom doživljavaju i traume koje ih opterećuju, frustruraju.belfy wrote: ↑30/10/2025 22:22
druze Edo, nisi u pravu. sasvim pogresno tumacis tu poslovicu. evo i da pojasnim. covjek protokom vremena postaje pametniji saznajuci nove stvari i dobijajuci nove informacije. shodno teme bi i trebao da koriguje svoje misljenje. oni koji to odbijaju i zatvaraju oba oka za nova saznanja tokom desetljeca kojim zive zasigurno neces nazvati pametnim, jel tako? sama promjena misljenja ne znaci da moras promijeniti i stav ili stranu, nego da ga trebas korigovati shodno novonaucenom. tako jednostavno...
eh, sada, kada je to receno, onda se covjek moze samo zapitati - da li je moguce da neko tokom zivotnog vijeka ne promijeni misljenje? kako bi nazvao ti takve? znas da se te 'poslovice' takodjer nazivaju i 'narodna mudrost'?
evo, tebe smatram razumnim covjekom, pa da te pitam. ako samo pogledas ovaj tvrdokorni dvojac koji ovdje djeluje, gdje jedan radi na sabiranju i oduzimanju, a drugi sa dijeljenjem sa nulom, docim tokom tog procesa obojica zanemaruju sve sto im se govori, nego pozivaju da se svi vratimo na te operacije koje su trebali savladati svi jos tokom osnovne skole, da li bi ih nazvao pametnim? (jer ne znam da li to spada u ovu tvoju definiciju krivog misljenja)
cak i ti si, tokom godina, otisao par koraka dalje i ne pises kao nekada, nego sada imas nesto "novo". sto pokazuje da si i ti napravio korekciju samog sebe ili sto bi se reklo - promijenio misljenje. ne ponavljas vise stalno Anthony Flew-a, niti autoritete i ispricane price. otisao si koji korak dalje...
tako da je ova tema bas dobar primjer te poslovice. i ti i ja, kao i ostatak forumasa, znamo sta ce iduce reci ovaj dvojac (ili pokusati iskoristiti kao argument), jer se nisu godinama pomakli ni milimetra. ili... sto bi poslovica rekla "nisu promijenili misljenje".
Lanac: informacije - znanje - mudrost, kompleksan je, nije ni jednostavan ni lak.
A kažeš šta mislim o toj dvojici. Pa mislim da nisu loši momci kao ni apsi, ali imaju svoj specifični stil/gard koji ni meni ne paše, ali me i ne iritra, ne ljuti me. Niko nikoga ne tjera na komunikaciju. A stil je nešto drugo od životnog stava i mišljenja.
Ti i apsi ste promijenili nešto puno više od mišljenja, vi ste promijenili, barem po onom šta tvrdite, svoj svjetonazor. A to implicira puno više i zadire puno, puno dublje.
Eto kad si već naveo Antony Flewa, on je vrlo zanimljiv; bio je svjetska ikona ateizma, pravi guru, profesor filozofije, ali se u jednom trenutku života odreko tog ateizma (koliko se sjećam povod tom odreknuću bilo je baš porijeklo genetske informacije), i šokirao svoje bivše istomišljenike.
To isto su od svjetski poznatih naučnika uradili i Francis Collins, direktor projekta istraživanja ljudskog genoma, kosmolog Allan Sandage.
U kontekstu govora o promjeni svjetonazora, s druge strane nije mi poznato da se je ijedan čuveni, svjetski poznati naučnik, filozof, odreko svog vjerskog svjetonazora i prihvatio ateizam.
Po mojem dubokom uvjerenju ateizam je za svakog čovjeka gubitnička pozicija.