U krivu si, informacija ne postoji bez inteligencije, a inteligencija nije materijalnoga porijekla, mi ljudi smo samo inteligencija u materijalnom obliku, a daleko starija od nas je čista inteligencija, koja je ne samo nastala prije materije, nego ju je i napravila, to ti je jedina istina o tome, i sve će se to i dokazati, a za to vrijeme svatko može i dalje u svoje bajke vjerovati, ali ne za dugo, garant.Hakiz wrote: ↑23/10/2025 23:10
Još jednom:
Informacija ne postoji bez nosioca, sama. Mora biti nešta u čemu postoji. A taj nosilac je materijalan, to nešta u čemu je informacija, materijalno je.
Bez materije, informacija ne postoji.
Samim tim i informacija je materijalna.
I ta 4 slova, A, T, G, C, su materijalna. Ona su naša interpretacija, materijalni oblik tvoje informacije. Bez tog materijalnog oblika, tvoja informacija ne bi mogla uraditi ništa.
Banalno, ako imaš uređaj koji radi na struju, moraš mu obezbijediti struju. Neće raditi na vodu. Možda vodu preradiš da iz nje dobiješ struju za taj uređaj, možda taj uređaj ima mogućnost da sam iz vode "izvuče" struju, ali mora dobiti struju. Inače neće raditi.
Tako i DNA, kao materija, mora dobiti A, T, G, C u materijalnom obliku. Inače ih neće poslušati. Mora informaciju dobiti u obliku koji prepoznaje i razumije da bi je poslušao, a taj oblik je materijalan.
Nema ništa bez materije. Pa ni informacije.
Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
-
teodati
#6501 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
-
teodati
-
belfy
#6503 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
naravno da sam jos aktivan drug Edo, ali proslo je mnogo vremena od ovoga koje ti pominjes. nije na mene imalo uticaja ko je moderator, nego jednostavno protok vremena. i ti si se tada javljao cesce (i zesce) i zasigurno si osjetio zasicenje, kao i ja. to je prirodno.Edouard wrote: ↑24/10/2025 18:18Pozdrav druže belfy, istina dugo nismo ništa razmijenilibelfy wrote: ↑24/10/2025 00:33
pozdrav drug Edo, dugo nismo razmijenili koju rijec...
pa evo, samo da kratko kazem da si se ovdje zapleo sam u svoje kucine. stalno pominjes kako nauka nije dokucila sva pitanja. a, kao akademski gradjanin bi morao znati da nauka nikada nije ni tvrdila da zna sve (ni ti nikada od dipola nisi napravio tripol, jel tako?). to je ona strana na kojoj si zajedno sa @teodati i Smrletom (@Zahran82), a opet - i te sve tri suprotstavljene... niti ti vjerujes u isto kao druga dvojica, niti ijedan od vas moze potvrditi to sto govori. eto, ti guras tu neku "kvazinauku" kroz teoriju informacija, teodati gura kroz metafiziku, a Smrle kroz sabirenja i mnozenje... steta je sto nemamo ovdje i budista, amisha i drugih vjera. onda se niko od ateista ne bi ni javljao, nego bi citali dok jedu kokice...
nego, mozes li nam jos jednom pobrojati te "svece" i autoritete nauke i one preobracene, pa i teoriju informacije? mah, kada bolje razmislim i ne moras. previse puta si to vec ucinio i mozda i sam treba malo da pogledas koliko licis na Smrleta. ide i nagrada. slicica skoro ista kao Smrletova! (ako nadjes barem jednu razliku na istoj dobijes dodatnu nagradu).
Vidim da si još aktivan, ali ne onako intezivno i pronicljivo kao kada je moderator bio NIN, a @apsi još nije bio mutirao na ateizam, te je bio žestoki apologeta islama.
A šta možeš, vremena, a s njima i neki ljudi se mijenjaju.
Vidim, kasno si pisao ovaj svoj post, pa se pitam jesi li možda bio pod utjecajem kakvog mamurluka, jel' ti bi težak prethodni dan koji te previše iscrpio, možda malo više maligana... jer stvarno ne znam otkuda proizlazi ovo šta si naveo?stalno pominjes kako nauka nije dokucila sva pitanja.
Kod tebe primjećujem potvrdu onog šta tvrdi i Oća teorija sistema, da bez pravih informacija sistem s vremenom teži sve većem neredu/entropiji.
a kasno sam pisao jer sam na bolovanju, pa malo morao i pod noz na hirurgiju, pa te bol duze drzi budnim. ali kakav mahmurluk u kasno doba? kakav je ovo los pokusaj da mi "revansiras"? ti bi trebao znati bolje od ovoga... mahmurluk dolazi ujutro ako si prepio. ti bi to morao znati, kao i ja, kao i bilo ko ko se ikada prepio u zivotu. doduse, mozda Smrle nije, ali sve i ako kaze da nije - njemu nije vjerovati...
i, ne znam kakav veci nered vidis. meni izgleda da blaze razgovaramo nego prije. koji veci nered ti vidis? ja vidim da napokon priblizavamo stavove oko toga da nas ne treba biti briga sta onaj drugi misli ili vjeruje... kako bi i trebalo biti...
P.S. cak vjerujem da bi nasi medjusobni upisi mogli biti dobar primjer kulturne komunikacije i kulturnog podbanja i sukanja na lijepom nivou.
svako dobro drug Edo. i, naravno, pazi se mahmurluka...
- Dozer
#6504 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Pricas o nasim, ljudskim i religijskim definicijama. A one su prilicno ogranucene dostupnim informacijama, znanjem i razumijevanjem, tako da ta "definicija" niposto ne mora biti tacna.teodati wrote: ↑24/10/2025 18:39Prva definicija Boga je da je uzrok svega, dakle postoji, druga je stvar da to nema veze sa onime što religije vjeruju, kontaš?Dozer wrote: ↑24/10/2025 09:51Informacija = skup 2 ili vise podataka. Tacno?teodati wrote: ↑23/10/2025 21:49
Tema je kako je nastao i razvijao se život na Zemlji, a to sve ne možeš objasniti ako se ne odgovori na pitanje što je uzrok svega, i kako je bilo što iz toga nastalo.
Ponavljati da je sve nastalo zbog informacije, e ne znati kako zapravo informacija nastaje, je što, priznanje da se ne zna osnovna stvar o tome.
Nije informacija ništa napravila, ni život, ni materiju, upravo suprotno, život je napravio informaciju, to je činjenica.![]()
Ako pricamo o zivotu, onda se ovo moze razlagati do prvog jednocelijskog organizma, a koji je nastao kao informacija uzrokovana skupom podataka - energija, prirodno okruzenje i uslovi, i materija.
I ovako mozemo unazad sve do tacke za koju jos uvijek nemamo odgovor (a odgovor nije bog 100%) i koja glasi - kako su uopste nastali energija i materija. Bog je samo jedan simpatican pokusaj objasnjavanja nerazumljivog, ali je samo to - pokusaj, koji nema nikakvih stvarnih dokaza.
- apsidejzi
#6505 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Taman toliko koliko poznaje mamurluk, toliko poznaje i ono o cemu prica na ovoj temi.belfy wrote: ↑24/10/2025 19:55naravno da sam jos aktivan drug Edo, ali proslo je mnogo vremena od ovoga koje ti pominjes. nije na mene imalo uticaja ko je moderator, nego jednostavno protok vremena. i ti si se tada javljao cesce (i zesce) i zasigurno si osjetio zasicenje, kao i ja. to je prirodno.Edouard wrote: ↑24/10/2025 18:18Pozdrav druže belfy, istina dugo nismo ništa razmijenilibelfy wrote: ↑24/10/2025 00:33
pozdrav drug Edo, dugo nismo razmijenili koju rijec...
pa evo, samo da kratko kazem da si se ovdje zapleo sam u svoje kucine. stalno pominjes kako nauka nije dokucila sva pitanja. a, kao akademski gradjanin bi morao znati da nauka nikada nije ni tvrdila da zna sve (ni ti nikada od dipola nisi napravio tripol, jel tako?). to je ona strana na kojoj si zajedno sa @teodati i Smrletom (@Zahran82), a opet - i te sve tri suprotstavljene... niti ti vjerujes u isto kao druga dvojica, niti ijedan od vas moze potvrditi to sto govori. eto, ti guras tu neku "kvazinauku" kroz teoriju informacija, teodati gura kroz metafiziku, a Smrle kroz sabirenja i mnozenje... steta je sto nemamo ovdje i budista, amisha i drugih vjera. onda se niko od ateista ne bi ni javljao, nego bi citali dok jedu kokice...
nego, mozes li nam jos jednom pobrojati te "svece" i autoritete nauke i one preobracene, pa i teoriju informacije? mah, kada bolje razmislim i ne moras. previse puta si to vec ucinio i mozda i sam treba malo da pogledas koliko licis na Smrleta. ide i nagrada. slicica skoro ista kao Smrletova! (ako nadjes barem jednu razliku na istoj dobijes dodatnu nagradu).
Vidim da si još aktivan, ali ne onako intezivno i pronicljivo kao kada je moderator bio NIN, a @apsi još nije bio mutirao na ateizam, te je bio žestoki apologeta islama.
Vidim, kasno si pisao ovaj svoj post, pa se pitam jesi li možda bio pod utjecajem kakvog mamurluka, jel' ti bi težak prethodni dan koji te previše iscrpio, možda malo više maligana... jer stvarno ne znam otkuda proizlazi ovo šta si naveo?stalno pominjes kako nauka nije dokucila sva pitanja.
Kod tebe primjećujem potvrdu onog šta tvrdi i Oća teorija sistema, da bez pravih informacija sistem s vremenom teži sve većem neredu/entropiji.
a kasno sam pisao jer sam na bolovanju, pa malo morao i pod noz na hirurgiju, pa te bol duze drzi budnim. ali kakav mahmurluk u kasno doba? kakav je ovo los pokusaj da mi "revansiras"? ti bi trebao znati bolje od ovoga... mahmurluk dolazi ujutro ako si prepio. ti bi to morao znati, kao i ja, kao i bilo ko ko se ikada prepio u zivotu. doduse, mozda Smrle nije, ali sve i ako kaze da nije - njemu nije vjerovati...
i, ne znam kakav veci nered vidis. meni izgleda da blaze razgovaramo nego prije. koji veci nered ti vidis? ja vidim da napokon priblizavamo stavove oko toga da nas ne treba biti briga sta onaj drugi misli ili vjeruje... kako bi i trebalo biti...
P.S. cak vjerujem da bi nasi medjusobni upisi mogli biti dobar primjer kulturne komunikacije i kulturnog podbanja i sukanja na lijepom nivou.
svako dobro drug Edo. i, naravno, pazi se mahmurluka...![]()
-
Hakiz
#6506 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Ja kada pričam o bogu, podrazumihevam definiciju religije o čijem bogu pričam. Uglavnom je to abrahamska rekigija/bog.Dozer wrote: ↑24/10/2025 23:33Pricas o nasim, ljudskim i religijskim definicijama. A one su prilicno ogranucene dostupnim informacijama, znanjem i razumijevanjem, tako da ta "definicija" niposto ne mora biti tacna.teodati wrote: ↑24/10/2025 18:39Prva definicija Boga je da je uzrok svega, dakle postoji, druga je stvar da to nema veze sa onime što religije vjeruju, kontaš?Dozer wrote: ↑24/10/2025 09:51
Informacija = skup 2 ili vise podataka. Tacno?
Ako pricamo o zivotu, onda se ovo moze razlagati do prvog jednocelijskog organizma, a koji je nastao kao informacija uzrokovana skupom podataka - energija, prirodno okruzenje i uslovi, i materija.
I ovako mozemo unazad sve do tacke za koju jos uvijek nemamo odgovor (a odgovor nije bog 100%) i koja glasi - kako su uopste nastali energija i materija. Bog je samo jedan simpatican pokusaj objasnjavanja nerazumljivog, ali je samo to - pokusaj, koji nema nikakvih stvarnih dokaza.
- apsidejzi
#6507 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Jedna druga mozgalica o inteligentnom dizajnu posto onu sa genetskom diverzifikacijom nismo mogli rijesiti. Malo smo pokusali sa AI robotom al i on se mucio da nadje smisao ID-a. Hajmo traziti novi smisao, sada u svemirskom besmislu:
Kada citas svete knjige uvidis da se sva radnja desava negdje na bliskom istoku. Sve price, svi dozivljaji, sva pomenuta mjesta i geografske lokacije, sve zivotinje su iz te okoline. Ako sada kazemo da to NISU pisali lokalni ljudi nego da je bog to kao objavio, kako objasniti da se fokusirao samo na te lokalne orijentire. Zaboravio nam je kazati da mi zivimo na planeti, koja kruzi oko jedne omanje Zvijezde, koja je jedna od dvije stotine milijardi drugih zvijezda u jednoj galaksiji koja se zove Mlijecni put a koja je jedna od dva triliona galaksija u jednom malom dijelu svemira koji vidimo. A mi vidimo samo jedan mali dio svemira jer se on non stop siri i svijetlost nije imala dovoljno vremena da dodje do nas i veliki dio svemira necemo nikada ni vidjeti jer svjetlost nikada nece imati dovoljno vremena da dodje do nas. Znaci, jedna planeta, oko jednog sunca od 200.000.000.000 drugih sunaca u samo jednoj galaksiji od 2.000.000.000.000 galaksija sto je samo jedan mali dio ukupnog svemira.
I bog svu radnju smjesti na Bliski istok? Ili ima veoma dobar razlog za to, ili je surova realnost da su te svete knjige pisali lokalni ljudi koji su poznavali samo stvari koje su bile na bliskom istoku. Sta bi mogao biti njegov dobar razlog za to?
Kada citas svete knjige uvidis da se sva radnja desava negdje na bliskom istoku. Sve price, svi dozivljaji, sva pomenuta mjesta i geografske lokacije, sve zivotinje su iz te okoline. Ako sada kazemo da to NISU pisali lokalni ljudi nego da je bog to kao objavio, kako objasniti da se fokusirao samo na te lokalne orijentire. Zaboravio nam je kazati da mi zivimo na planeti, koja kruzi oko jedne omanje Zvijezde, koja je jedna od dvije stotine milijardi drugih zvijezda u jednoj galaksiji koja se zove Mlijecni put a koja je jedna od dva triliona galaksija u jednom malom dijelu svemira koji vidimo. A mi vidimo samo jedan mali dio svemira jer se on non stop siri i svijetlost nije imala dovoljno vremena da dodje do nas i veliki dio svemira necemo nikada ni vidjeti jer svjetlost nikada nece imati dovoljno vremena da dodje do nas. Znaci, jedna planeta, oko jednog sunca od 200.000.000.000 drugih sunaca u samo jednoj galaksiji od 2.000.000.000.000 galaksija sto je samo jedan mali dio ukupnog svemira.
I bog svu radnju smjesti na Bliski istok? Ili ima veoma dobar razlog za to, ili je surova realnost da su te svete knjige pisali lokalni ljudi koji su poznavali samo stvari koje su bile na bliskom istoku. Sta bi mogao biti njegov dobar razlog za to?
- -Chesterfield-
#6508 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Nije tačno to što si napisao. Informacija nije skup podataka nego smisao koji iz njih nastaje. Podaci sami po sebi ništa ne znače dok ih neko ne protumači. Energija, materija i uslovi u prirodi nisu podaci nego stvarne pojave koje postoje nezavisno od našeg opažanja.Dozer wrote: ↑24/10/2025 09:51Informacija = skup 2 ili vise podataka. Tacno?teodati wrote: ↑23/10/2025 21:49Tema je kako je nastao i razvijao se život na Zemlji, a to sve ne možeš objasniti ako se ne odgovori na pitanje što je uzrok svega, i kako je bilo što iz toga nastalo.
Ponavljati da je sve nastalo zbog informacije, e ne znati kako zapravo informacija nastaje, je što, priznanje da se ne zna osnovna stvar o tome.
Nije informacija ništa napravila, ni život, ni materiju, upravo suprotno, život je napravio informaciju, to je činjenica.![]()
A što se tiče tvrdnje da Bog nije odgovor sto posto, to je opet vjerovanje, samo u suprotnom smjeru. Nauka ne zna konačan uzrok nastanka energije i materije, može opisati razvoj svemira od određenog trenutka, ali ne i šta je bilo prije. Zbog toga niko ne može tvrditi da zna da Bog nije odgovor, jer je to isto vrsta dogme, samo bez religije.
Drugim riječima, ako ti je teško povjerovati u Boga, to ne znači da si pronašao zamjenu u ananukia ili bilo kojoj drugoj ideji, jer i to je vjera, samo u drukčijem pakovanju.
-
teodati
#6509 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Jasno je zašto, jer Mesija, kralj Bogova, Isus Krist, morao se negdje roditi kao čovjek, izabran je taj dio naše planete, eto jednostavan odgovor zašto sve iz tog dijela Zemlje počinje, jer priča mora imati početak osobito ako je istinita.apsidejzi wrote: ↑25/10/2025 10:15 Jedna druga mozgalica o inteligentnom dizajnu posto onu sa genetskom diverzifikacijom nismo mogli rijesiti. Malo smo pokusali sa AI robotom al i on se mucio da nadje smisao ID-a. Hajmo traziti novi smisao, sada u svemirskom besmislu:
-
teodati
#6510 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Jeste točna, jer postoji uzrok svega postojećeg, i sva bića a ne samo ljudi ga zovu Bogom, nema ni jedne vrste koja ga drugačije naziva, samo kažem.Dozer wrote: ↑24/10/2025 23:33Pricas o nasim, ljudskim i religijskim definicijama. A one su prilicno ogranucene dostupnim informacijama, znanjem i razumijevanjem, tako da ta "definicija" niposto ne mora biti tacna.teodati wrote: ↑24/10/2025 18:39Prva definicija Boga je da je uzrok svega, dakle postoji, druga je stvar da to nema veze sa onime što religije vjeruju, kontaš?Dozer wrote: ↑24/10/2025 09:51
Informacija = skup 2 ili vise podataka. Tacno?
-
teodati
#6511 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Pa zato i imaš problem, Bog je u prvom redu uzrok svega, i postoji.Hakiz wrote: ↑25/10/2025 10:15Ja kada pričam o bogu, podrazumihevam definiciju religije o čijem bogu pričam. Uglavnom je to abrahamska rekigija/bog.
Međutim, religije sasvim drugačije taj uzrok tumače, recimo, kršćanstvo to tumači kao tri vječne osobe, židovstvo kao jednu vječnu osobu, muslimani istu kao jednu vječnu osobu, hindusi također kao jednu vječnu osobu, ali ih različito nazivaju, budisti ne vjeruju da je Bog osobno biće, i tak dalje.
Tako da treba prvo uzeti onu opću definiciju Boga, a to je da je uzrok svega, a razlike koje religiju dodaju tome, se mogu onda kritizirati ili potvrditi.
Znači kada recimo ja ili netko drugi kaže da Bog postoji, to u prvom redu ne znači ono što neke religije tumače, recimo da su to neke tri vječne osobe, dapače, jer zavisi u što vjeruje taj koji to kaže, o tome možemo kritički diskutirati, ali o tome da je Bog uzrok svega, ne, jer je to činjenica, koju su sva inteligentna bića u svim dimenzijama prihvatila kao opću definiciju Boga, eto ukratko.
- Dozer
#6512 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Ma hajde... evo najbrzi rezultat...-Chesterfield- wrote: ↑25/10/2025 13:07Nije tačno to što si napisao. Informacija nije skup podataka nego smisao koji iz njih nastaje. Podaci sami po sebi ništa ne znače dok ih neko ne protumači. Energija, materija i uslovi u prirodi nisu podaci nego stvarne pojave koje postoje nezavisno od našeg opažanja.Dozer wrote: ↑24/10/2025 09:51Informacija = skup 2 ili vise podataka. Tacno?teodati wrote: ↑23/10/2025 21:49
Tema je kako je nastao i razvijao se život na Zemlji, a to sve ne možeš objasniti ako se ne odgovori na pitanje što je uzrok svega, i kako je bilo što iz toga nastalo.
https://hr.wikipedia.org/wiki/Informacija
Religijski bog je ljudska izmisljotina, i to je danas jasno svakome s vise od dvije mozdane vijuge. Uostalom, i religije su ljudska izmisljotina.A što se tiče tvrdnje da Bog nije odgovor sto posto, to je opet vjerovanje, samo u suprotnom smjeru. Nauka ne zna konačan uzrok nastanka energije i materije, može opisati razvoj svemira od određenog trenutka, ali ne i šta je bilo prije. Zbog toga niko ne može tvrditi da zna da Bog nije odgovor, jer je to isto vrsta dogme, samo bez religije.
Zdrav razum mi ne dozvoljava da povjerujem u boga, pogotovo ne onog i onakvog kakvim ga prikazuju i opisuju religije.Drugim riječima, ako ti je teško povjerovati u Boga, to ne znači da si pronašao zamjenu u ananukia ili bilo kojoj drugoj ideji, jer i to je vjera, samo u drukčijem pakovanju.
A, Anunaki (ovako se pise), to nije vjerovanje, nego nesto sto je neko zapisao puno prije pojave abrahamskih religija, kao dogadjaj, opisan detaljno, a za sta i danas postoji mnogo vidljivih dokaza u vidu zapisa i crteza. Da sve bude tragicnije, ljudi su tada i te Anunakije nazivali bogovima, a ako su dosli iz svemira onda nije pretesko zakljuciti zasto su ih ljudi prije 10K godina smatrali takvima, kao i kako su uopste nastala ta razmisljanja, misljenja i klasifikacije.
Last edited by Dozer on 25/10/2025 23:44, edited 1 time in total.
- Dozer
#6513 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Kakav patetican i besmislen odgovor... I, eto, prije 2000 godina odabrao je bas taj zatucani i nepismeni dio planete, pustahiju, a ne jednu tada daleko napredniju civilizaciju poput Kine, ili Japana, ili Indije, ili Maja, Inka, Asteka...
I, povrh svega, taj svemocni Isus nije znao beknuti o nicemu nabrojanome, pa cak ni da je planeta okrugla
-
belfy
#6514 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
opet pogresno, kao i obicno. ako ne nalazis rjesenje u Bogu ne znaci da vjerujes u nesto drugo. jer pravi odgovor za neotkriveno je - NE ZNAMO. onaj ko to objasnjava Bogom nije nijedan korak ispred. a, sam Bog nam, ocigledno, nije ponudio nikakvo smisleno rjesenje, niti dao smjernice kako doci do toga, jel tako? osim ako se ovdje ne pozoves na onu "uci u ime Allaha" koja bi ti zapravo trebala biti vodilja prema nauci, iako neki to prevode i na druge nacine, pa tako vjernici ostaju u nedoumici, jer se moze tumaciti dvosmisleno, pa svako uzme sta mu odgovara...-Chesterfield- wrote: ↑25/10/2025 13:07Nije tačno to što si napisao. Informacija nije skup podataka nego smisao koji iz njih nastaje. Podaci sami po sebi ništa ne znače dok ih neko ne protumači. Energija, materija i uslovi u prirodi nisu podaci nego stvarne pojave koje postoje nezavisno od našeg opažanja.Dozer wrote: ↑24/10/2025 09:51Informacija = skup 2 ili vise podataka. Tacno?teodati wrote: ↑23/10/2025 21:49
A što se tiče tvrdnje da Bog nije odgovor sto posto, to je opet vjerovanje, samo u suprotnom smjeru. Nauka ne zna konačan uzrok nastanka energije i materije, može opisati razvoj svemira od određenog trenutka, ali ne i šta je bilo prije. Zbog toga niko ne može tvrditi da zna da Bog nije odgovor, jer je to isto vrsta dogme, samo bez religije.
Drugim riječima, ako ti je teško povjerovati u Boga, to ne znači da si pronašao zamjenu u ananukia ili bilo kojoj drugoj ideji, jer i to je vjera, samo u drukčijem pakovanju.
nikada niko nije rekao da ce nauka uspjeti objasniti sve. ona moze samo objasni onoliko koliki je kapacitet ljudi koji rade tamo. no, nijedan od tih zasigurno nikada nije rekao da ce uspjeti objasniti sve. dok sa druge strane imas teodatija koji nije naucnik, ali tvrdi da zna objasniti sve, a isto tako i Smrleta koji kaze da na svako pitanje ima odgovor.
pa, evo za kraj da tebe pitam. da li mislis da su njihovi stavovi prepotentni?
-
belfy
#6515 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
ne bih se slozio. mi imamo drugarski odnos. on je samo cekao priliku da mi uzvrati, ali lose probrao kada i sa cim, pa mu ja shodno tome odgovaram... licno mislim da je Edo dobar drug i dobar primjer komunikacije sa totalno suprostavljevnim misljenjem. covjek koji ima dignitet i uvazava sugovornike, pa cak i kada se podbada bude kulturno, a ne nekoga nazvati indirektno kurvom (Smrle), ili neznalicom (teodati)...apsidejzi wrote: ↑25/10/2025 10:06Taman toliko koliko poznaje mamurluk, toliko poznaje i ono o cemu prica na ovoj temi.belfy wrote: ↑24/10/2025 19:55naravno da sam jos aktivan drug Edo, ali proslo je mnogo vremena od ovoga koje ti pominjes. nije na mene imalo uticaja ko je moderator, nego jednostavno protok vremena. i ti si se tada javljao cesce (i zesce) i zasigurno si osjetio zasicenje, kao i ja. to je prirodno.Edouard wrote: ↑24/10/2025 18:18
Pozdrav druže belfy, istina dugo nismo ništa razmijenili
Vidim, kasno si pisao ovaj svoj post, pa se pitam jesi li možda bio pod utjecajem kakvog mamurluka, jel' ti bi težak prethodni dan koji te previše iscrpio, možda malo više maligana... jer stvarno ne znam otkuda proizlazi ovo šta si naveo?
svako dobro drug Edo. i, naravno, pazi se mahmurluka...![]()
ova potonja dvojica mogu samo uciti od njega kada je komunikacija u pitanju. nazalost, zvog samim njihovih stavova, pa i odgovora koje su dobijali, su postali to sto jesu. o tome sam vec pisao...
- apsidejzi
#6516 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Ti si malo naivan kad smatras da je on bolji covjek od one dvojice. Ona dvojica te mrze i smatraju da si glup, cafir i raduju se sto ces biti na raznju. Ovdje to pokazuju jasno. Smatraju se boljim od tebe i jasno pokazuju kompleks boga. I to ti direktno kazu. Ne volim te, jebi se. Sa njima ne moras kalkulisati. Znas na cemu si.
Ovaj treci je hinja. Isto misli o tebi kao i ona dvojica al glumi sveca. Al posto je hinja onda se tajno raduje svakoj tvojoj gresci i likuje kada je vidi. Supak, u ulicnom zargonu. Ja sam na faksu imao jednog takvog "jarana" kojeg sam na kraju odjebao. Lik je bio patoloski ljubomoran na mene oz nekog njemu znanog razloga. Ja nit sam bio bolji student od njega nit sam imao bolju ekonomiju il nesto. Realno on ke bio u boljoj poziciji od mene u svemu ali je imao kompleks nize vrijednosti. Kada bih ja fulnuo neki ispit i pao, lik bi otidji u wc da mi se smije. Nije smio u facu nego se sakrije i uziva pri pomisli da je meni tesko. Edo meni daje takav vajb. Supak koji ima kompleks nize vrijednosti i ne moze to podnijeti. Onda samo vreba priliku i kurci se kad je dobije. Posto ovdje pisemo poluanonimno par puta sam pomislio da je on ovaj lik o kojem pricam. Po stilu, iako znam da nije jer su skroz razlicite vjere.
-
teodati
#6517 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Nije mu bio posao da govori o tome ni kako je svemir nastao, a niti kakva je naša planeta, znao je da će ljudi doći do toga, eto.Dozer wrote: ↑25/10/2025 23:42Kakav patetican i besmislen odgovor... I, eto, prije 2000 godina odabrao je bas taj zatucani i nepismeni dio planete, pustahiju, a ne jednu tada daleko napredniju civilizaciju poput Kine, ili Japana, ili Indije, ili Maja, Inka, Asteka...![]()
I, povrh svega, taj svemocni Isus nije znao beknuti o nicemu nabrojanome, pa cak ni da je planeta okrugla![]()
Ali neće doći do toga da je netko inteligentan to napravio, mislim globalno, seveda.
I upravo je dobro što nije izabrao neku razvijeniju zemlju za svoj dolazak, ovako je pokazao da je najjači samo onaj tko ima pravog Boga na svojoj strani, čak i ako je najslabiji, biti će najjači, baš je i te kako dobro odabrao, e da.
-
teodati
#6518 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Opet tvrdiš nešto bez dokaza, gdje sam ja rekao da bilo koga mrzim, ili da je glup, nigdje, ako kažem nekome da je neznalica, a jeste, to nije uvreda nego činjenica, i treba učiti a ne se onda uvrijediti oko toga, taman posla da nekoga tko blage veze nema o nečemu zovemo znalcem, možeš mislit.apsidejzi wrote: ↑26/10/2025 06:47Ti si malo naivan kad smatras da je on bolji covjek od one dvojice. Ona dvojica te mrze i smatraju da si glup, cafir i raduju se sto ces biti na raznju. Ovdje to pokazuju jasno. Smatraju se boljim od tebe i jasno pokazuju kompleks boga. I to ti direktno kazu. Ne volim te, jebi se. Sa njima ne moras kalkulisati. Znas na cemu si.
Ovaj treci je hinja. Isto misli o tebi kao i ona dvojica al glumi sveca. Al posto je hinja onda se tajno raduje svakoj tvojoj gresci i likuje kada je vidi. Supak, u ulicnom zargonu. Ja sam na faksu imao jednog takvog "jarana" kojeg sam na kraju odjebao. Lik je bio patoloski ljubomoran na mene oz nekog njemu znanog razloga. Ja nit sam bio bolji student od njega nit sam imao bolju ekonomiju il nesto. Realno on ke bio u boljoj poziciji od mene u svemu ali je imao kompleks nize vrijednosti. Kada bih ja fulnuo neki ispit i pao, lik bi otidji u wc da mi se smije. Nije smio u facu nego se sakrije i uziva pri pomisli da je meni tesko. Edo meni daje takav vajb. Supak koji ima kompleks nize vrijednosti i ne moze to podnijeti. Onda samo vreba priliku i kurci se kad je dobije. Posto ovdje pisemo poluanonimno par puta sam pomislio da je on ovaj lik o kojem pricam. Po stilu, iako znam da nije jer su skroz razlicite vjere.
-
teodati
#6520 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Naravno da nitko ne može dokazati ni da Bog postoji ali i da ne postoji, mada neki koji nisu dobri logičari vjeruju da se samo prvo mora dokazati, a drugo ne, jok, sve što se tvrdi da bi bilo sto posto, mora se dokazati.-Chesterfield- wrote: ↑25/10/2025 13:07
I da su nas ljude Bogovi napravili je vjera za sada, isto kao i vjera u nekog religijskog vječnoga Boga, u jednini, mada recimo i Biblija, i Vede, i Kuran govore drugačije, upravo da nas nije jedno vječno biće napravilo, nego Bogovi, koji su samo daleko stariji i napredniji od nas ljudi.
-
Zehran82
#6521 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
apsidejzi wrote: ↑25/10/2025 10:15 Jedna druga mozgalica o inteligentnom dizajnu posto onu sa genetskom diverzifikacijom nismo mogli rijesiti. Malo smo pokusali sa AI robotom al i on se mucio da nadje smisao ID-a. Hajmo traziti novi smisao, sada u svemirskom besmislu:
BOg je slao 124 000 vjerovjesnika kroz historiju covjecanstva, raznim narodima po svijetu a ne samo na bliski istok.I bog svu radnju smjesti na Bliski istok?
siguran sam da je slao i kinezima , indijcima, indijancima, afrikancima itd
- apsidejzi
#6523 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Pises kao da si boga ja jaja cuvao i ponosis se time. Ponasas se kao da si iznad svih nas. Ne moras explicitno napisati da bismo razumjeli da imas kompleks boga.teodati wrote: ↑26/10/2025 12:12Opet tvrdiš nešto bez dokaza, gdje sam ja rekao da bilo koga mrzim, ili da je glup, nigdje, ako kažem nekome da je neznalica, a jeste, to nije uvreda nego činjenica, i treba učiti a ne se onda uvrijediti oko toga, taman posla da nekoga tko blage veze nema o nečemu zovemo znalcem, možeš mislit.apsidejzi wrote: ↑26/10/2025 06:47Ti si malo naivan kad smatras da je on bolji covjek od one dvojice. Ona dvojica te mrze i smatraju da si glup, cafir i raduju se sto ces biti na raznju. Ovdje to pokazuju jasno. Smatraju se boljim od tebe i jasno pokazuju kompleks boga. I to ti direktno kazu. Ne volim te, jebi se. Sa njima ne moras kalkulisati. Znas na cemu si.
- apsidejzi
#6524 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Sta, sad je ok koristiti daif hadise. Kao sto davno napisah: u religiji sve po potrebi. Plus, steta sto nista od toga nije prezivjelo nego samo ovi sa bliskog istoka. Al bitno je da si ti SIGURAN da ih je bilo i tamo. Ja mislim da ako se otkrije nekad inteligentni zivot na nekoj planeti i to ce se moci pokriti u ovoj cifri. Bices siguran u to.Zehran82 wrote: ↑26/10/2025 12:23apsidejzi wrote: ↑25/10/2025 10:15 Jedna druga mozgalica o inteligentnom dizajnu posto onu sa genetskom diverzifikacijom nismo mogli rijesiti. Malo smo pokusali sa AI robotom al i on se mucio da nadje smisao ID-a. Hajmo traziti novi smisao, sada u svemirskom besmislu:
I bog svu radnju smjesti na Bliski istok? Ili ima veoma dobar razlog za to, ili je surova realnost da su te svete knjige pisali lokalni ljudi koji su poznavali samo stvari koje su bile na bliskom istoku. Sta bi mogao biti njegov dobar razlog za to?BOg je slao 124 000 vjerovjesnika kroz historiju covjecanstva, raznim narodima po svijetu a ne samo na bliski istok.I bog svu radnju smjesti na Bliski istok?
siguran sam da je slao i kinezima , indijcima, indijancima, afrikancima itd
-
teodati
#6525 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Ma nije, ja samo znam ono što ti još ne znaš, ali ćeš uskoro sve saznati, zato strpljenja, e da!apsidejzi wrote: ↑26/10/2025 12:49Pises kao da si boga ja jaja cuvao i ponosis se time. Ponasas se kao da si iznad svih nas. Ne moras explicitno napisati da bismo razumjeli da imas kompleks boga.teodati wrote: ↑26/10/2025 12:12Opet tvrdiš nešto bez dokaza, gdje sam ja rekao da bilo koga mrzim, ili da je glup, nigdje, ako kažem nekome da je neznalica, a jeste, to nije uvreda nego činjenica, i treba učiti a ne se onda uvrijediti oko toga, taman posla da nekoga tko blage veze nema o nečemu zovemo znalcem, možeš mislit.apsidejzi wrote: ↑26/10/2025 06:47
Ti si malo naivan kad smatras da je on bolji covjek od one dvojice. Ona dvojica te mrze i smatraju da si glup, cafir i raduju se sto ces biti na raznju. Ovdje to pokazuju jasno. Smatraju se boljim od tebe i jasno pokazuju kompleks boga. I to ti direktno kazu. Ne volim te, jebi se. Sa njima ne moras kalkulisati. Znas na cemu si.