Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

yoyoyo96

#29801 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by yoyoyo96 »

Nije mu drzava nista dala aman, sav novac je zaradio svojim talentom i radom. Otkud vama pravo da raspravljate gdje ce ko zivjeti i trositi SVOJE pare?

Ja budala majko mila, jeb.ao vas rat. Da su svi pobjegli a ostali samo ovi sto vladaju, bilo bi svima bolje.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#29802 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Ko je rekao da mu je drzava nesto dala
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#29803 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Bodkin wrote: 18/10/2025 13:16 Sta je ovdje argument uopste? Pa ima masa tih nekih pjevaca koji zive i rade u njemackoj. Mislim ok, puno manja imena od halida ali ipak. Zar nije ono dzinoviceva cerka u beogradu?

Mislim djeca tih istih zapadnjaka redovno u 20im i 30 kde da zivi i radi negdje drugo. Sta je sa tim problem?
Razlika je kad odes u Njemacku jer si strucan i uspijes u svom polju medju strancima i kad odes u Njemacku a zivis od para zaradjenih na Balkanu i od Balkanaca. A kod Dine jos se radi o tome da ih nije on ni zaradio.
yoyoyo96

#29804 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by yoyoyo96 »

A sto bi bila razlika? Neko je hamal, neko je nadaren, neko nauci, neko sposoban, a neko i naslijedi. Evo ja sam hamal, pa nisam zavidan nikad nikom u zivotu bio.

Pa sta mu ti imas oprastat? Ili bilo ko drugi i diskutovat gdje ko zivi?

Toliko je svijet postao bezobrazan.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#29805 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Sram nas bilo.
Osmi Socrates

#29806 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

Ne znam ni ja kakva je razlika.

Da ponovim, Halidova snaha je magistrica kemije. Radi u Njemačkoj.
dječak sa šibicama

#29807 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dječak sa šibicama »

Ne znam kako si siguran da Dino nista ne radi, sa nekim razlogom je u Njemackoj, kontam da bi i ovdje zivio sasvim solidno ako nista od hotela, pumpu prodali valjda uzeli neke pare, valjda je to ulozio u Peljesac.
Nije Halid bio neki bogatas, puno trosio covjek, iznenadili bi se koliko je tih muzicara zapravo u dugovima. Ima jedan poznati prokockao sve zivo, nas lokalni sarajlija. A ima ih jos sa raznoraznim porocima, kad imas para onda hoces i da se razbacujes.
Oni malo namazaniji ko Serif, kupuju nekretnine na aleji :D

Lako dodju do para, jos lakse iz razbacuju.
Osmi Socrates

#29808 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

Ne znam ja baš koliko je to laka para. Nije svako ni za pjevanje u kafani, a pogotovo ne za slavu. Može milion stvari krenuti u pogrešnom smjeru.

Imaš dva-tri normalna čovjeka u tom poslu. Ostalo je sve puklo.
BiBi911

#29809 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by BiBi911 »

dječak sa šibicama wrote: 18/10/2025 15:24 Ne znam kako si siguran da Dino nista ne radi, sa nekim razlogom je u Njemackoj, kontam da bi i ovdje zivio sasvim solidno ako nista od hotela, pumpu prodali valjda uzeli neke pare, valjda je to ulozio u Peljesac.
Nije Halid bio neki bogatas, puno trosio covjek, iznenadili bi se koliko je tih muzicara zapravo u dugovima. Ima jedan poznati prokockao sve zivo, nas lokalni sarajlija. A ima ih jos sa raznoraznim porocima, kad imas para onda hoces i da se razbacujes.

Koke??? Henda??? Oni su isplatili
Haris.ba

#29810 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Haris.ba »

BiBi911 wrote: 18/10/2025 15:31 Koke??? Henda??? Oni su isplatili
Vjerovatno misli na mog imenjaka. O njemu kruze ti tracevi.
BiBi911

#29811 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by BiBi911 »

Haris.ba wrote: 18/10/2025 15:32
BiBi911 wrote: 18/10/2025 15:31 Koke??? Henda??? Oni su isplatili
Vjerovatno misli na mog imenjaka. O njemu kruze ti tracevi.
Al zar on ne Zivi u turskoj. Tamo ima kafanu i studio
Messier

#29812 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Messier »

moimoi wrote: 18/10/2025 13:31
Osmi Socrates wrote: 18/10/2025 13:12 Hvala Bogu da je čovjek zaradio. Ako je neko zaslužio da bude bogat, onda je to on. Nije sramota biti bogat.
Naravno.
Samo kazem da neko ko kao “nema puno”… ne moze ovako nesto napraviti danas u hr.

Vjerujem da je on sasvim lijepe novce ostavio iza sebe.
Zaradio ih je.
Mrtvom liku izvrcete dzepove.
Al vas ne interesuje to, samo ste culi.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#29813 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

dječak sa šibicama wrote: 18/10/2025 15:24 Ne znam kako si siguran da Dino nista ne radi, sa nekim razlogom je u Njemackoj, kontam da bi i ovdje zivio sasvim solidno ako nista od hotela, pumpu prodali valjda uzeli neke pare, valjda je to ulozio u Peljesac.

Nisam siguran, mozda i radi, ali sigurno nije pflelger ni bacac kofera na Stutgart flughafen gefufne

Vecina pjevaca ima "menadzera" kojem placaju zastitu i kojem peru novac. Velike se tu cifre obrcu u kesovini. Eh sad kako ko sa tim novcem disponira, druga je stvar.

Kontam da Dino samo od Halidovih tantijema moze da zivi ko lord.
Bodkin

#29814 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

_BataZiv_0809 wrote: 18/10/2025 15:02
Bodkin wrote: 18/10/2025 13:16 Sta je ovdje argument uopste? Pa ima masa tih nekih pjevaca koji zive i rade u njemackoj. Mislim ok, puno manja imena od halida ali ipak. Zar nije ono dzinoviceva cerka u beogradu?

Mislim djeca tih istih zapadnjaka redovno u 20im i 30 kde da zivi i radi negdje drugo. Sta je sa tim problem?
Razlika je kad odes u Njemacku jer si strucan i uspijes u svom polju medju strancima i kad odes u Njemacku a zivis od para zaradjenih na Balkanu i od Balkanaca. A kod Dine jos se radi o tome da ih nije on ni zaradio.
sto je razlika? i ja da zaradim pare otisao bih da zivim u spaniju. ne razumijem zasto je to bitno.
isto kao neko ko je rodjen od nasih roditelja u austriji, napravi pare i dodje da zivi u bosni.

ili cak stranci koji naprave pare pa odu da zive na moru.

zasto je to bitno i zasto je za kritiku?
moimoi

#29815 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Halid je sigurno vise zaradjivao po Njem i At tj Eu od svadbi i sto ga pozovu na kojekakva okupljanja, nego na Balkanu.
Ex yu ga je proslavila.. nakon rata je jedino mogao od dijaspore zivjeti kako je navikao.
Ides gdje je lova.Ruku na srce.. sta i ko bi “Brko” bio bez Osima?
Niko i nista.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#29816 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Bodkin wrote: 19/10/2025 19:44
_BataZiv_0809 wrote: 18/10/2025 15:02

sto je razlika? i ja da zaradim pare otisao bih da zivim u spaniju. ne razumijem zasto je to bitno.
isto kao neko ko je rodjen od nasih roditelja u austriji, napravi pare i dodje da zivi u bosni.

ili cak stranci koji naprave pare pa odu da zive na moru.

zasto je to bitno i zasto je za kritiku?
Nije bitno, niti je za kritiku.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#29817 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Pa kome je pjevao po Austriji i Njemackoj?
Ljudima sa Balkana.
moimoi

#29818 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

DA LI STE ZADOVOLJNI ZIVOTOM U NJEMACKOJ?

Pozdrav svima. Imam jedno pitanje za sve vas u grupi. Živim u Njemačkoj 8 godina , tako da mogu pisati iz vlastitog iskustva.

Mene zanima, obzirom na razne objave u grupi, sa cime ste vi točno zadovoljni, a tice se zivota u Njemačkoj?
Ja ne mogu da shvatim objave ljudi koji stalno uzdižu zivot u Njemačkoj, a ja ne vidim nista konkretno sta je to toliko bolje ovdje nego na Balkanu. Mozda samo financijski dio, ali nije ni to toliko drastična razlika jer su ovdje i troškovi veliki

1. Hrana u Njemačkoj je losa, ja ne vjerujem da postoji država u Europi koja truje svoje gradjane ovim industrijskim otpadom koji svi ovdje jedemo. Ja ne znam kako opisati okus hrane, pogotovo mesa ovdje - imam osjećaj kao da zvacem plastiku

Zemlja koja nema svoju nacionalnu kuhinju - zar treba očekivati nesto od ljudi kojima je vrh kulinarskog umijeca staviti ''fertige Pizza" 🍕 od 3 eura u pećnicu i ponositi se time , a pravi profesionalci poprze Bratwurst na jeftinom električnom ringlu iz Lidla i misle da su pokupili svu pamet svijeta.

Ako se ne slažete sa mnom , navedite mi bar jedno nacionalno jelo iz Njemačke? A svi znate da to ne postoji.

2. Posao - Ja ne znam da li itko može biti zadovoljan na poslu gdje si u osnovi samo moderni rob koji nema pravo glasa? Posvuda je digitalna kontrola, u minutu se mjeri pauza koji onako iscrpljeni, nismo ni stigli napraviti jer naravno, u svakoj firmi fali radnika.

Svabe vječito na bolovanju, pa na godišnjem i tako u krug dok mi robujemo i radimo za troje.

Naprosto sam zadivljen nacinom na koji nasi ljudi napreduju na "poslu" i u "firmi" , a u podsvjesti ne bi taj isti posao ni u najljudjim snovima radili da su kojim slucajem ostali na Balkanu. Njemacke firme traze robove i jeftinu radnu snagu, dok Svabe sjede u kancelarijama i efektivno rade od 9 do 13 sati, ako i toliko. Od naših ljudi se obavezno očekuje da sagnu kicmu i da cutke prihvate sve sto se od njih traži.
A trazi se samo klimanje glavom , bez dodatnih pitanja zbog čega i zasto?

Jer se to ne smije pitati , zabranjeno je.

Masta je besplatna. I ja bih volio da sam generalni direktor Deutsche Telekoma, ali nazalost nisam.

3. Stan

Obzirom da svi mi dolazimo sa područja gdje vise od 90% ima riješeno stambeno pitanje, i ne moramo se o tome brinuti, zar ne nalazite cudnim sto se od vas očekuje da čitav zivot plaćate stanarine koje pojedu 50% vase place, pritom znajuci da nista ne možete uštedjeti i da do smrti se vječiti podstanari?

Nisam bas siguran da smo svi tako zamišljali zivot u Njemačkoj. 46% Nijemaca ima vlastiti stan ili kucu, ostali su u najmu.
Na Balkanu 90% ljudi je stambeno zbrinuto.

Bas prije par dana gledam , garsonjera u blizini Freiburga kosta 430.000 eura, 31 kvadrat.

Pa onda nije ni čudno sto ljudi ne mogu priuštiti vlastiti krov nad glavom.

Ili nije nam valjda postalo društveno prihvatljivo zavrsiti u jednom od mnogobrojnih staračkih domova u Njemačkoj, jer je ovdje nepisano pravilo da djeca posalju svoje roditelje u starački dom cim vise nisu radno sposobna? Jer biti penzioner u Njemačkoj znaci zavrsiti na socijalnoj pomoći , tako da se djeca uce od malih nogu da je najbezbolnije sutnuti roditelja od sebe, da ne bi smetao?

Djeca su nazalost previse zauzeta setanjem psa, pa dok traze na zemlji komadić pseceg izmeta da pravovremeno stave u vrećicu, jer inače postoji velika mogućnost dobivanja ogromne novcane kazne na kućnu adresu.

Odgoj djece i planiranje obitelji.

Da li se itko ikada sjetio koliko je rizicno razmišljati o osnivanju obitelji u Njemačkoj, obzirom koliko se drzava svojski truditi uništiti obitelj kao osnovnu celiju društva , pa je sad postalo trend u njemackim vrticima da djecicu od 5 ili 6 godina muskaraci u kratkim suknjama uce da trebaju svoj pol preispitivati pa ako osjećaju da nije to to, mogu jednostavno odlučiti promijeniti pol i postati nesto drugo? Ili možda nesto trece?

Ne znam, mozda je najbolje krenuti od samog sebe i zapitati se. Najlakše je lagati samog sebe i kititi se perjem koje nije tvoje.

Da li sam zadovoljan zivotom u Njemackoj. Moj odgovor je NE.

Da sam znao prije 8 godina da je ovo Njemačka koja nam se predstavlja kao obecana zemlja, ja nikad ne bih dosao ovdje.

A vi, da li ste vi zadovoljni?

Pozdrav, druze kako si? napisao sam jedan osvrt na stanje u Njemačkoj, iz svog vlastitog iskustva pa ti saljem da objavis u grupi, molim te anonimno

Postavio sam pitanje za članove pa da vidimo kako i koliko su zadovoljni sa životom ovdje
Ja sam napisao iz svog iskustva kako ja vidim sve , LP i sve najbolje
Iskoci mi na fb .. inace upis stranica i njihovi “problemi”

Podsjeti me na par forumasa.. tacnije-dva.
Pa sta drugo da pitas, nego..-ZASTO SE NE VRATIS?
NISMO VISE U RATU.
BiBi911

#29819 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by BiBi911 »

Kod mene na poslu ima tih sto se zale da je sve u minut, sve se mjeri. I beze cesto ih pitam da je vasa Firma kako bi vi to uredili.
Da li bi nekome davali platu samo nako ili bi gledali da ga iscjedite. Vecinom te gledaju ko tele u sarena vrata

A za stanove se zale oni kojima su roditelji dali stan, koji nikada nisu prije placali najam.

I za lose uslove na poslu se uvijek zale oni koji ama nista ne rade i jos pri tome ne znaju nista.
geralt

#29820 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by geralt »

Zamisli da na poslu moras da radis, i to kompletno radno vrijeme. I da moras raditi sta ti sef kaze. I da ti pauza traje onoliko koliko pise u ugovoru. Robovanje jbt.
moimoi

#29821 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Nikada nismo isli sa namjerom- idemo i tu MORAMO ostati do kraja zivota.
Pa se onda zalis na sve zivo.. jadan ti.
Ides, radis.. ako ti ne valja ides i trazis dalje ili se vracas. Hvala bogu uvijek se imas gdje vratiti.Osim ako nije pokrenuta potjernica za tobom.
To kukanje me fakat ispizdjuje.
Ako mislis da postoji idealna drzava.. ne postoji… nigdje.. uvijek ce ti neki klinac smetati. Do tebe je.
TAFKAP

#29822 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by TAFKAP »

to je kad idu u svijet sa onom našom

Ne mogu oni mene toliko malo platit koliko ja malo mogu radit.
Bodkin

#29823 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Mrsko mi citati cijelu ovu gore dijasporsku zalopojki ali to za hranu apsolutno nije tacno. Evropa generalno ima najveci standard na svijetu sto se tice kvaliteta i sta smije ili ne smije. Pogotovo u njemackoj je hrana sasvim ok i proizvedena lokalno, a ne uvezena kao npr u engleskoj niti je punjena aditivima kao u USA.

A to “mi dolazimo odakle 90% ljudi naslijedi” je proslo vrijeme. Bas me zanima koliko ce ljudi naslijediti iz generacije koja je rodjena npr 2010 kad roditelji moraju platiti ove divlje cijene i nema mrskog komunizma da jeftino gradi
geralt

#29824 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by geralt »

Ma citav post je ili vozanje trole ili tesko laganje ili ciljana propaganda. Npr. garsonjera u Freiburgu od 430k eura. Ili muskarci u kratkim suknjama koji uce djecu u vrticu da trebaju mijenjati spol.
jeza u ledja

#29825 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

dr_Evil wrote: 17/10/2025 08:46 Ako nas je ista hollywood naucio to je da svaka kuca u New Orealns-u ima malo zelenila na kojem se uvijek pali rostilj. Naucili su nas i da ameri jedu velike kolicine mesa, posebno u Texasu. Texas je zmaj i ima odlicnu mesaru.

To nije primjenjivo u zapadnoj Europi, bez obzira sto bi to neko zelio predstaviti kao Svabe rostiljaju. Baciti kakvih kobasica nabrzaka ili pokupiti iste u Narvessenu ili 7/11 ne ide pod rostilj. Ima rostilj mjesta i po parkovima, sluze da se bace kobasice ili hrenovke na njih 5 minuta.

Rostilj je ceif, ako je suditi prema Hollywoodu Ameri zaista znaju uzivati u istom. Znaju i balkanci; naravno zavrsi to kasnije sve van nas od viska alkohola, ali to je sad nesto drugo.

Pricati o rostilju u svaba, i poretku rostilja, a da nismo bili u J. Americi, bitch please. Argentina, BRazil, ja kao Balkanac sam im skinuo kapu i naklonio se, topi se u ustima. Veze mi nemamo o mesu kad uporedim sa njima :D
Ja nisam mogao vjerovati koliko Argentinci mogu napraviti i pojesti mesa samo za jedno obicno okupljanje. :shock:
Tacno pobija zakone fizike i biologije. :lol:
Nekako sam imao srecu da na 3 razlicita mjesta sprijateljim sa Argentincima i poslije upoznam i “dernecim” sa cijelom im porodicom.

Inace nesto kontam svako ko zivi u kuci ponekad valjda rostilja, bilo u Evropi bilo u Americi.
Post Reply