Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
- PixelDrifter
#6401 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
U stvarnom životu postoji govor tijela, vidiš luđaka i ne diskutuješ sa istim. Forum je kafana gdje nevidljivi ljudi pod pseudonimom komuniciraju ili bar pokušavaju to. Ovdje luđaci ostavljaju napismeno svoju enciklopediju ludosti i ako ih pustimo ili ne negiramo frenziju i tolerišemo bedastoće i neistine, pomoći ćemo u građenju besmislica i dati im vrijednost istine. Nisam toliko empatičan, ni svetac, filantrop, humanista, flegman da slegnem ramenima i kažem da nije bitno, ako sam već ovdje. Nije mi posebno bitan forum, ne pokrećem teme, ali opet kažem, ako sam ovdje neću ignorirati opšte priznatu činjenicu sa subjektivnom fantazijom forumskog pacijenta.
-
belfy
#6402 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
da, u stvarnom zivotu vidis govor tijela, a na forumu "samo" vidis govor. i sa jednim i sa drugim ne moras diskutovati ako prepoznas istog. sta mislis da bi se desilo da im niko nije dao ni prvi odgovor? mozda bi napravili jos post ili dva i...? da nije mozda do onih (nas) koji "moraju odgovoriti kada je neko na internetu u krivu"? pa, iako isti napise iste stvari po deseti put da mu se odgovori?PixelDrifter wrote: ↑17/10/2025 00:00 U stvarnom životu postoji govor tijela, vidiš luđaka i ne diskutuješ sa istim. Forum je kafana gdje nevidljivi ljudi pod pseudonimom komuniciraju ili bar pokušavaju to. Ovdje luđaci ostavljaju napismeno svoju enciklopediju ludosti i ako ih pustimo ili ne negiramo frenziju i tolerišemo bedastoće i neistine, pomoći ćemo u građenju besmislica i dati im vrijednost istine. Nisam toliko empatičan, ni svetac, filantrop, humanista, flegman da slegnem ramenima i kažem da nije bitno, ako sam već ovdje. Nije mi posebno bitan forum, ne pokrećem teme, ali opet kažem, ako sam ovdje neću ignorirati opšte priznatu činjenicu sa subjektivnom fantazijom forumskog pacijenta.
ne, ne tolerisemo mi nista, a pogotovo nismo na strani protiv bedastoca i neistina. da im se mi ne javimo mozda bi ostavili 3-4 posta i to bi bilo to. isti bi protokom vremena vrlo brzo propali u "grobnicu postova". jedino sto ih odrzava je upravo rasprava sa istima. vec rekoh, a ne volim da se ponavljam, to ti je isto sa sretanjem sa "mesijom" koji ti propovijeda na ulici. on ce tu biti dan, dva ili tri, ali ako nema publike... ipak, ako se ista nadje i ima je on ostaje i siri pricu...
druze Pixel, ovo zadnje sto si rekao je lose. ako znas da je neko pacijent, a ti nisi sposoban ili osposobljen da mu budes doktor ti tu treba da se izmaknes u stranu... ne samo zbog njega, nego i zbog sebe. jer, sada pises na korak kao i Smrle (a vec ti rekoh da te je sveo u blato). "necu ignorirati", jer ces ga dovesti u red? pa sljedece je onda sta? da kazes "izbit cu vam te gluposti iz glave cinjenicama?" sto je jednako onome sto je Smrle napisao...
odmori i izlazi iz tog blata sto prije. druga strana kovanice je jos uvijek ista kovanica...
P.S. vidim da smo obojica online, pa da ja kazem nesto, jer valja spavati... ti rece da si ovdje (na ovom) forumu i da ovdje neces dozvoliti njima/nekima nesto... znaci forumski borac. eh, pa i oni su. dvije strane, a ista kovanica. i obje govore da je ona druga lazna... elem - blato.
- PixelDrifter
#6403 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Ma, kakav forumski borac. To je jalovo i isprazno. 
- PixelDrifter
#6404 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Isto mislimo, ista istovjetna stvar mi je pala na pamet i svjestan sam da je takvo razmisljanje ispravno, ali covjek odgovori iz milion razloga (dosada, momentalni nedostatak razlogabelfy wrote: ↑17/10/2025 00:29
da, u stvarnom zivotu vidis govor tijela, a na forumu "samo" vidis govor. i sa jednim i sa drugim ne moras diskutovati ako prepoznas istog. sta mislis da bi se desilo da im niko nije dao ni prvi odgovor? mozda bi napravili jos post ili dva i...? da nije mozda do onih (nas) koji "moraju odgovoriti kada je neko na internetu u krivu"? pa, iako isti napise iste stvari po deseti put da mu se odgovori?
ne, ne tolerisemo mi nista, a pogotovo nismo na strani protiv bedastoca i neistina. da im se mi ne javimo mozda bi ostavili 3-4 posta i to bi bilo to. isti bi protokom vremena vrlo brzo propali u "grobnicu postova". jedino sto ih odrzava je upravo rasprava sa istima. vec rekoh, a ne volim da se ponavljam, to ti je isto sa sretanjem sa "mesijom" koji ti propovijeda na ulici. on ce tu biti dan, dva ili tri, ali ako nema publike... ipak, ako se ista nadje i ima je on ostaje i siri pricu...
- PixelDrifter
#6405 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Slazem se i sa ovim gore navedenim.belfy wrote: ↑17/10/2025 00:29
druze Pixel, ovo zadnje sto si rekao je lose. ako znas da je neko pacijent, a ti nisi sposoban ili osposobljen da mu budes doktor ti tu treba da se izmaknes u stranu... ne samo zbog njega, nego i zbog sebe. jer, sada pises na korak kao i Smrle (a vec ti rekoh da te je sveo u blato). "necu ignorirati", jer ces ga dovesti u red? pa sljedece je onda sta? da kazes "izbit cu vam te gluposti iz glave cinjenicama?" sto je jednako onome sto je Smrle napisao...
odmori i izlazi iz tog blata sto prije. druga strana kovanice je jos uvijek ista kovanica...
P.S. vidim da smo obojica online, pa da ja kazem nesto, jer valja spavati... ti rece da si ovdje (na ovom) forumu i da ovdje neces dozvoliti njima/nekima nesto... znaci forumski borac. eh, pa i oni su. dvije strane, a ista kovanica. i obje govore da je ona druga lazna... elem - blato.
-
teodati
#6406 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
A što je to opće priznata činjenica, da nema inteligencije starije i naprednije od nas ljudi, i da je sve slučajno i samo od sebe nastalo, jel?PixelDrifter wrote: ↑17/10/2025 00:00 U stvarnom životu postoji govor tijela, vidiš luđaka i ne diskutuješ sa istim. Forum je kafana gdje nevidljivi ljudi pod pseudonimom komuniciraju ili bar pokušavaju to. Ovdje luđaci ostavljaju napismeno svoju enciklopediju ludosti i ako ih pustimo ili ne negiramo frenziju i tolerišemo bedastoće i neistine, pomoći ćemo u građenju besmislica i dati im vrijednost istine. Nisam toliko empatičan, ni svetac, filantrop, humanista, flegman da slegnem ramenima i kažem da nije bitno, ako sam već ovdje. Nije mi posebno bitan forum, ne pokrećem teme, ali opet kažem, ako sam ovdje neću ignorirati opšte priznatu činjenicu sa subjektivnom fantazijom forumskog pacijenta.
Govoriš drugima da su luđaci a sam vjeruješ u ludost, u nemoguće.
Slažem se da se treba boriti protiv ludosti i vrijeđanja ljudskog razuma, a tu i ti spadaš, ali to još ne shvaćaš, samo kažem istinu.
Last edited by teodati on 17/10/2025 20:25, edited 1 time in total.
-
teodati
#6407 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Znaš zašto toliki ljudi ne vjeruju Boga, jer postojeće religije pričaju bajke o Bogu, svoje dogme, koje nije Bog objavio nego su ljudi koji su to krivo shvatili, a imaju moć u narodu, koji su pastiri naroda, naredili u sve to vjerovati, eto.toska wrote: ↑15/10/2025 10:59Mislim da obojica griješite, ali nije ni čudno kada je to teška tema.
Najveći grijeh je nevjerovanje, pa širk i tek onda djela, bila dobra ili loša.
Nevjerovanje (i širk) je jedini neoprostiv grijeh izuzev ako je čovjek istinski tragao za vjerom, ali je nije mogao naći.
"Svako traženje nije i nalaženje", zgodna dosjetka A. I. u vezi ovoga.
Božija pravednost je neupitna i uzima sve u obzir tako da za to nevjerovanje možda "ima nade".
Za one koji su poznavali osnove vjere, ali je svjesno odbijali iz raznih razloga nema spasa sve i da je majka Tereza. Svakako da bi i u ovakvom primjeru išlo da "ima nade" u Božiju milost.
Ova pitanja i nelogičnosti iz ljudske perspektive ponavlja se na svim temama i u raznim varijantama, odzvanja.
Ovo je pokušaj moje malenkosti da ponudim bar neki prihvatljiv odgovor.
Ni Vede, ni Tora, ni Biblija ni Kuran, nisu ni u čemu kontradiktorni, nego oni koji to tumače danas imaju u tom svom tumačenju mnogo nelogičnosti, koje se kose i sa logikom i sa zdravim razumom.
Tako da je razumijem i te kako zašto toliki ateisti postoje, zbog bajki onih koji su posve krivo razumjeli Božje objave, e to je pak činjenica, pa še kak.
-
Edouard
#6408 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Ovo nije tačno. Katolička crkva Darwinovu teoriju evolucije drži kao jednu hipotezu.PixelDrifter wrote: ↑16/10/2025 11:27 I da, ako ste se pitali da li je papa Franjo vjerovao u evoluciju - odgovor je da. Katolička crkva već 60 godina priznaje Darwinovu teoriju evolucije. Update yourself.
A kada se danas govori o teoriji evolucije, onda se radi o neodarvinističkoj teoriji ili modernoj sintezi.
Darwinova teorija je teorija prirodnog odabira ili selekcije, a neodarvinisti su dodali još slučajne mutacije.
Šta su u svojoj biti tzv korisne promjene koje navodno nastaju slučajnim mutacijama?PixelDrifter wrote: ↑16/10/2025 10:36 5. Evolucija nije "slučajna"
Ovo je česta zabluda. Evolucija ima dva glavna mehanizma:
Slučajne mutacije (varijacija)
Neslučajni prirodni odabir koji favorizira korisne promjene
To bi trebale biti korisne promjene genetske informacije koja se nalazi u DNA molekuli.
Kako o informaciji najmjerodavnije može govoriti naučna disciplina teorija informacije, onda ne treba uzimati ozbiljno nagađanja biologa.
A teorija informacije dokazuje da slučajni događaji ne mogu proizvesti korisnu promjenu na informaciji; oni postojeću informaciju samo degradiraju.
I onda ne pomaže ni neslučajni prirodni odabir jer, kao šta rekoh, slučajnom mutacijom ne može nastati potrebna varijacija s korisnom promjenom.
Inače, nitko nikada nije dokazao da tzv mehanizam slučajnih mutacija može prouzročiti korisne promjene na genetskoj informaciji. To su zastarjela nagađanja glavne struje biologa koja su se mogla prodavati prije 100 godina, a ne pokušavati ih gurati još i danas.
Zato je neodarvinistička teorija evolucije kao objašnjenje prirodnog fenomena evolucije danas evidentna naturalističko materijalistička laž na koju su i ranije ukazivali i pojedini ugledni biolozi poput C. H. Waddingtona koji je bio britanski razvojni biolog, genetičar, embriolog, utemeljitelj epigenetike.
-
belfy
#6409 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
dok ce jedan novi mesija donijeti pojasnjenje i objasniti gdje su sve prijasnje religije gresile. hm, zvuci kao sve i jedan mesija do sada...teodati wrote: ↑17/10/2025 20:19Znaš zašto toliki ljudi ne vjeruju Boga, jer postojeće religije pričaju bajke o Bogu, svoje dogme, koje nije Bog objavio nego su ljudi koji su to krivo shvatili, a imaju moć u narodu, koji su pastiri naroda, naredili u sve to vjerovati, eto.toska wrote: ↑15/10/2025 10:59Mislim da obojica griješite, ali nije ni čudno kada je to teška tema.
Najveći grijeh je nevjerovanje, pa širk i tek onda djela, bila dobra ili loša.
Nevjerovanje (i širk) je jedini neoprostiv grijeh izuzev ako je čovjek istinski tragao za vjerom, ali je nije mogao naći.
"Svako traženje nije i nalaženje", zgodna dosjetka A. I. u vezi ovoga.
Božija pravednost je neupitna i uzima sve u obzir tako da za to nevjerovanje možda "ima nade".
Za one koji su poznavali osnove vjere, ali je svjesno odbijali iz raznih razloga nema spasa sve i da je majka Tereza. Svakako da bi i u ovakvom primjeru išlo da "ima nade" u Božiju milost.
Ova pitanja i nelogičnosti iz ljudske perspektive ponavlja se na svim temama i u raznim varijantama, odzvanja.
Ovo je pokušaj moje malenkosti da ponudim bar neki prihvatljiv odgovor.
Ni Vede, ni Tora, ni Biblija ni Kuran, nisu ni u čemu kontradiktorni, nego oni koji to tumače danas imaju u tom svom tumačenju mnogo nelogičnosti, koje se kose i sa logikom i sa zdravim razumom.
Tako da je razumijem i te kako zašto toliki ateisti postoje, zbog bajki onih koji su posve krivo razumjeli Božje objave, e to je pak činjenica, pa še kak.![]()
-
Zehran82
#6410 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
belfy wrote: ↑16/10/2025 22:36 rekoh ja da ce nastati samo besmislena borba izmedju AI i AI ako ga svi koriste, pa evo i ti. ali... ovdje tebi ide u korist (mada ovim cime se Smrle bavi tesko da ce njemu ikada ici u korist), ali mozda ne gledas detalje...
naravno da je Smrle u krivu. (izvini Smrle) druze Pixel, ti si prvi postavio ovo (ali izgleda da ni sam nisi citao sta pise):
a on je dobijao iste odgovore od AI, ali je uspio lijepo da to sve zanemari (pogledaj i njegove odgovore od AI). i svede te u blato gdje si i ti poceo sa agresivom i losim izvlacenjem... a za cim nije bilo potrebe. bio si u pravu, ali - blato...PixelDrifter wrote: ↑16/10/2025 10:36 ...
2. Ćelije se mogu dijeliti bez kinesina
Postoje bakterije i drugi jednostavni organizmi koji se dijele bez kinesinskih mehanizama karakterističnih za složene eukariotske ćelije. Evolucija je počela od vrlo jednostavnih mehanizama dijeljenja.
prve celije koje su se dijelile/mnozile nisu bile ni slozene ni eukariariotske. (moguce je da Smrle, a ni ti, ne zna razliku izmedju istih, pa to samo preskocite, jer - ko ce se zamarati...) ne moze slozeno nastati prije jednostavnog. cak je i taj odgovor Smrle dobio od AI, ali necitanje je problem. njegov vise, ali sada je i tebe sveo u blato da se valjas gdje gubis, jer se on tamo dobro snalazi.
elem, sve ovo sto i sam Smrle navodi je naucio od ateista. skoro sve i jednu stvar. eto, i ti si mu predstavio tog kojeg do jucer nije znao... no, on ce svejedno nastaviti da broji i vjezba sabiranje i oduzimanje i propitivati druge da li mogu i oni sabirati i oduzimati kao on i da mu nadju gresku u istom. iako, vjerovatno, i sam zna da niko ne bi potrosio ni minutu na nesto tako banalno, jer je rezultat nebitan i ne doprinosi icemu...
pa zamisli samo nekoga ko se hvali da je radio sabiranje i oduzimanje 13 godina i to zove studiranjem... nazalost, to se desava u vrijeme gdje ce svako naci podrsku i na drustvenim mrezama za bilo sta, pa onda ima/osjeca i potvrdu onoga sto radi. ravnozemljasi su dobar primjer toga.
polupismen covjek koji je dogurao do sabiranja i oduzimanja, pa koristi sve primitivne postapalice koje su i kod nas skoro izumrle govori mnogo... vrijedjanje, sto direktno, sto indirektno govori jos vise, a sada je prvi put poceo i sa visoka "izbit cu ja to iz tebe" i ostale verzije... ne znam. stanje nije dobro. u svakom slucaju i to treba prvo uzeti u obzir. nema potrebe za agresivnijim odgovorima takvima. kakvo dobro ce im to donijeti? ...ili tebi?
neka pisu. mozda im je ovo ispusni ventil. a razgovarati se uvijek moze, a i zahebavati na laganom nivou. nista od toga vise ne treba, a mozda ne bi ni valjalo...
evo, obojica (valjda znamo koja dvojica na ovom) su na forumima vec dugo godina i to je samo doprinijelo da postanu radikalniji i gori (i sam sam kriv)... a to je zbog sugovornika i tadasnjeg okruzenja. i escherichia coli se razvila zbog previse antibiotika. oni to mozda i ne vide, ali mi koji komuniciramo sa njima smo do sada morali nauciti bolje - jesmo li?
ako puses u tom smjeru, de ti nama objasni kako to da bakterije imaju najbolji motor u univerzumu, najefikasniji motor u univerzumu, blaterija flagela?
Bakterije imaju motor, i ne samo motor , nego imaju ugradjen bakterijski mitraljez, koji puca rafalno u zrtvu
de nam lijepo objasni kako je evolucija mogla da stvori motor od 40 dijelova sastavljenih na svoja mjesta kao puzle, i otkini jedan dio motor vise ne funkcionise.....ajde budi mi dobar decko pa objasni nam svima to, posto ti tako lijepo znas o evoluciji i kako je sve to islo
-
Hakiz
#6411 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Unutrašnje sagorijevanje ili litijumske baterije?Zehran82 wrote: ↑18/10/2025 10:29Bakterije imaju motor, i ne samo motor , nego imaju ugradjen bakterijski mitraljez, koji puca rafalno u zrtvuSpoilerShowbelfy wrote: ↑16/10/2025 22:36 rekoh ja da ce nastati samo besmislena borba izmedju AI i AI ako ga svi koriste, pa evo i ti. ali... ovdje tebi ide u korist (mada ovim cime se Smrle bavi tesko da ce njemu ikada ici u korist), ali mozda ne gledas detalje...
naravno da je Smrle u krivu. (izvini Smrle) druze Pixel, ti si prvi postavio ovo (ali izgleda da ni sam nisi citao sta pise):
a on je dobijao iste odgovore od AI, ali je uspio lijepo da to sve zanemari (pogledaj i njegove odgovore od AI). i svede te u blato gdje si i ti poceo sa agresivom i losim izvlacenjem... a za cim nije bilo potrebe. bio si u pravu, ali - blato...PixelDrifter wrote: ↑16/10/2025 10:36 ...
Postoje bakterije i drugi jednostavni organizmi koji se dijele bez kinesinskih mehanizama karakterističnih za složene eukariotske ćelije. Evolucija je počela od vrlo jednostavnih mehanizama dijeljenja.
prve celije koje su se dijelile/mnozile nisu bile ni slozene ni eukariariotske. (moguce je da Smrle, a ni ti, ne zna razliku izmedju istih, pa to samo preskocite, jer - ko ce se zamarati...) ne moze slozeno nastati prije jednostavnog. cak je i taj odgovor Smrle dobio od AI, ali necitanje je problem. njegov vise, ali sada je i tebe sveo u blato da se valjas gdje gubis, jer se on tamo dobro snalazi.
elem, sve ovo sto i sam Smrle navodi je naucio od ateista. skoro sve i jednu stvar. eto, i ti si mu predstavio tog kojeg do jucer nije znao... no, on ce svejedno nastaviti da broji i vjezba sabiranje i oduzimanje i propitivati druge da li mogu i oni sabirati i oduzimati kao on i da mu nadju gresku u istom. iako, vjerovatno, i sam zna da niko ne bi potrosio ni minutu na nesto tako banalno, jer je rezultat nebitan i ne doprinosi icemu...
pa zamisli samo nekoga ko se hvali da je radio sabiranje i oduzimanje 13 godina i to zove studiranjem... nazalost, to se desava u vrijeme gdje ce svako naci podrsku i na drustvenim mrezama za bilo sta, pa onda ima/osjeca i potvrdu onoga sto radi. ravnozemljasi su dobar primjer toga.
polupismen covjek koji je dogurao do sabiranja i oduzimanja, pa koristi sve primitivne postapalice koje su i kod nas skoro izumrle govori mnogo... vrijedjanje, sto direktno, sto indirektno govori jos vise, a sada je prvi put poceo i sa visoka "izbit cu ja to iz tebe" i ostale verzije... ne znam. stanje nije dobro. u svakom slucaju i to treba prvo uzeti u obzir. nema potrebe za agresivnijim odgovorima takvima. kakvo dobro ce im to donijeti? ...ili tebi?
neka pisu. mozda im je ovo ispusni ventil. a razgovarati se uvijek moze, a i zahebavati na laganom nivou. nista od toga vise ne treba, a mozda ne bi ni valjalo...
evo, obojica (valjda znamo koja dvojica na ovom) su na forumima vec dugo godina i to je samo doprinijelo da postanu radikalniji i gori (i sam sam kriv)... a to je zbog sugovornika i tadasnjeg okruzenja. i escherichia coli se razvila zbog previse antibiotika. oni to mozda i ne vide, ali mi koji komuniciramo sa njima smo do sada morali nauciti bolje - jesmo li?
ako puses u tom smjeru, de ti nama objasni kako to da bakterije imaju najbolji motor u univerzumu, najefikasniji motor u univerzumu, blaterija flagela?
SpoilerShow
de nam lijepo objasni kako je evolucija mogla da stvori motor od 40 dijelova sastavljenih na svoja mjesta kao puzle, i otkini jedan dio motor vise ne funkcionise.....ajde budi mi dobar decko pa objasni nam svima to, posto ti tako lijepo znas o evoluciji i kako je sve to islo
Mitraljez? Gatling ili M48?
-
belfy
#6412 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
ma ne moram, jer ces ti to "objasniti" i reci da je to Bog ucinio, jel tako? onda ce nam svima biti jasno kako je od jednog postalo drugo, pa trece, cetvrto... ili cemo samo sve to preskociti sa tako "jasnim" objasnjenjem koje ne objasnjava nista... ti, jednostavno, ne nudis nista osim ignorancije.Zehran82 wrote: ↑18/10/2025 10:29belfy wrote: ↑16/10/2025 22:36 rekoh ja da ce nastati samo besmislena borba izmedju AI i AI ako ga svi koriste, pa evo i ti. ali... ovdje tebi ide u korist (mada ovim cime se Smrle bavi tesko da ce njemu ikada ici u korist), ali mozda ne gledas detalje...
Bakterije imaju motor, i ne samo motor , nego imaju ugradjen bakterijski mitraljez, koji puca rafalno u zrtvu
de nam lijepo objasni kako je evolucija mogla da stvori motor od 40 dijelova sastavljenih na svoja mjesta kao puzle, i otkini jedan dio motor vise ne funkcionise.....ajde budi mi dobar decko pa objasni nam svima to, posto ti tako lijepo znas o evoluciji i kako je sve to islo![]()
zelis da siris vjeru? ok, to ti je i obaveza, ali opcija ignorancije koju nudis, te da bi se ista slijedila je neprihvatljiva cak i samim vjernicima (sto si i do sada vidio) pa i njih krenes napadati... ako je to tebi normalno, onda - hebi ga...
znas, drug smrle, mislio sam opet napraviti kompilaciju tvojih postova gdje se ponavljaju kao refreni u pejsmi, pa da ti postavim i onu lijepu slicicu, ali ne nadjoh vremena...
covjek ti je i preko tog AI kojeg i ti volis koristiti rekao da se celije mogu dijeliti i bez kinezina. sto znaci da Kinezin nije morao biti prije celije i diobe (a sto si ti tvrdio). ti si dobio isti odgovor kao rezultat. no, kao i obicno, to ces da preskocis i pokusavati dalje sugovornike svoditi u blato u kojem si navikao da se valjas i postao dobar u tome.
eh, sada, jednom kada te se izvuce iz blata i sapere isto sa tebe od tebe ne ostane nista. bas kao i prije. jedino sto si naucio tokom godina forumanja je kopiranje sugovornika, sto opet zasluzuje onu lijepu sliku. mimo toga se nisi ni milimetra pomakao. a samo ti znas koliko dugo i na koliko foruma si pisao... argumente koji su ti pobijeni prije decenije sada samo branis na drugi nacin. to ih nece popraviti, niti napraviti validnim. ishod je isti. samo je tvoja tvrdoglavost porasla. i to, samo iz razloga sto mislis da si, kroz forume i godine, naucio kako da reagujes, a ne kazes nista novo vrteci iste "argumente".
vidis, a i znas, da je vec odavno pobijena teorija ravne Zemlje, pa se onda odjednom pojavio taj pokret na internetu koji je poceo da ponovo promovise istu. nadjose i dosta sljedbenika, pa se onda svi zadase da "sa novim argumentima" pokusaju dokazati da je zemlja ravna. naravno, nije im proslo iako su imali jak zamah jer je na internetu puno ljudi glupo ili priglupo.
ti sada ti pravis isto. isti argumenti, ali sada imas i te neke "saradnike", pa i vecu bazu, pa onda i druge pristupe. no, istovremeno se argument (koji je vec pobijen) nije promijenio. ali, sada dokazivanje vise nije u prvom planu uopste, nego ubjedjivanje sugovornika pa i po cijenu prijetnji i ponizavanja. a, koliko moze da se vidi, takav pristup ne prolazi nego izaziva jos jaci odgovor.
na kraju se covjek moze samo zapitati: znas li ti sam gdje gonis?
-
teodati
#6413 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Evolucija vođena Inteligencijom, eto kako je to jedino moglo biti napravljeno, ali ne jednom inteligencijom, jedninom, već množinom, koju ti uopće ne razumiješ, garant.Zehran82 wrote: ↑18/10/2025 10:29
de nam lijepo objasni kako je evolucija mogla da stvori motor od 40 dijelova sastavljenih na svoja mjesta kao puzle, i otkini jedan dio motor vise ne funkcionise.....ajde budi mi dobar decko pa objasni nam svima to, posto ti tako lijepo znas o evoluciji i kako je sve to islo![]()
-
Zehran82
#6414 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
belfy wrote: ↑18/10/2025 19:17 ---
ma ne moram, jer ces ti to "objasniti" i reci da je to Bog ucinio, jel tako? onda ce nam svima biti jasno kako je od jednog postalo drugo, pa trece, cetvrto... ili cemo samo sve to preskociti sa tako "jasnim" objasnjenjem koje ne objasnjava nista... ti, jednostavno, ne nudis nista osim ignorancije.
zelis da siris vjeru? ok, to ti je i obaveza, ali opcija ignorancije koju nudis, te da bi se ista slijedila je neprihvatljiva cak i samim vjernicima (sto si i do sada vidio) pa i njih krenes napadati... ako je to tebi normalno, onda - hebi ga...
znas, drug smrle, mislio sam opet napraviti kompilaciju tvojih postova gdje se ponavljaju kao refreni u pejsmi, pa da ti postavim i onu lijepu slicicu, ali ne nadjoh vremena...
covjek ti je i preko tog AI kojeg i ti volis koristiti rekao da se celije mogu dijeliti i bez kinezina. sto znaci da Kinezin nije morao biti prije celije i diobe (a sto si ti tvrdio). ti si dobio isti odgovor kao rezultat. no, kao i obicno, to ces da preskocis i pokusavati dalje sugovornike svoditi u blato u kojem si navikao da se valjas i postao dobar u tome.
eh, sada, jednom kada te se izvuce iz blata i sapere isto sa tebe od tebe ne ostane nista. bas kao i prije. jedino sto si naucio tokom godina forumanja je kopiranje sugovornika, sto opet zasluzuje onu lijepu sliku. mimo toga se nisi ni milimetra pomakao. a samo ti znas koliko dugo i na koliko foruma si pisao... argumente koji su ti pobijeni prije decenije sada samo branis na drugi nacin. to ih nece popraviti, niti napraviti validnim. ishod je isti. samo je tvoja tvrdoglavost porasla. i to, samo iz razloga sto mislis da si, kroz forume i godine, naucio kako da reagujes, a ne kazes nista novo vrteci iste "argumente".
vidis, a i znas, da je vec odavno pobijena teorija ravne Zemlje, pa se onda odjednom pojavio taj pokret na internetu koji je poceo da ponovo promovise istu. nadjose i dosta sljedbenika, pa se onda svi zadase da "sa novim argumentima" pokusaju dokazati da je zemlja ravna. naravno, nije im proslo iako su imali jak zamah jer je na internetu puno ljudi glupo ili priglupo.
ti sada ti pravis isto. isti argumenti, ali sada imas i te neke "saradnike", pa i vecu bazu, pa onda i druge pristupe. no, istovremeno se argument (koji je vec pobijen) nije promijenio. ali, sada dokazivanje vise nije u prvom planu uopste, nego ubjedjivanje sugovornika pa i po cijenu prijetnji i ponizavanja. a, koliko moze da se vidi, takav pristup ne prolazi nego izaziva jos jaci odgovor.
na kraju se covjek moze samo zapitati: znas li ti sam gdje gonis?
ideja o teoloskoj evoluciji...gdje Bog vodi evoluciju moze da rijesi neke probleme, ali ne sve....i dalje nema dokaza za to jer nema tranzicijskih fosila da bi se to moglo prihvatiti kao teorija.ma ne moram, jer ces ti to "objasniti" i reci da je to Bog ucinio, jel tako? onda ce nam svima biti jasno kako je od jednog postalo drugo, pa trece, cetvrto...
on ti kaze da bakterijama i virusima nisu potrebni Kinezin roboti...to ti i ja kazemcovjek ti je i preko tog AI kojeg i ti volis koristiti rekao da se celije mogu dijeliti i bez kinezina. sto znaci da Kinezin nije morao biti prije celije i diobe (a sto si ti tvrdio). ti si dobio isti odgovor kao rezultat. no, kao i obicno, to ces da preskocis i pokusavati dalje sugovornike svoditi u blato u kojem si navikao da se valjas i postao dobar u tome.
ali ljudima, zivotinjama i biljkama su potrebni za dijeljenje celija.
A sad ja tebe da pitam, da li ti smatras da smo mi ljudi evolvirali od bakterija?
-
Zehran82
#6415 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
teodati wrote: ↑18/10/2025 22:19Evolucija vođena Inteligencijom, eto kako je to jedino moglo biti napravljeno, ali ne jednom inteligencijom, jedninom, već množinom, koju ti uopće ne razumiješ, garant.Zehran82 wrote: ↑18/10/2025 10:29
da kada bi vidjeli milione trancizijskih fosila u geoloskim nivoma zemlje, onda bi se to prihvatilo kao jaka teorija.Evolucija vođena Inteligencijom,
ali nema tranbzicijskih fosila, samim tim ne moze se vjerovati ni u evoluciju vodjenju inteligencijom, a jos manje u evoluciju vodjenu slijepim slucajnostima koji nemaju razuma ni svijesti.
ti kao javni politeista, mnogobozac koji zagovara bibliju a koja takodjer kaze Bog je jedan....je neka perverzna situacija ovdje sa tobom....ono u fazonu kurva dodje da ti kaze i propovjeda i postenju i moralnosti...mislim ono nigdje veze s vezom...ali ne jednom inteligencijom, jedninom, već množinom, koju ti uopće ne razumiješ, garant.
isto tako ti propovjedas vise bogova i BIbliju a Biblija ti kaze Bog je samo jedan.
-
teodati
#6416 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
I u Kuranu ti piše, da nije jedno biće napravilo svemir, nego množina, sam si dao ajet o tome, ti stvarno osnovne stvari ne razumiješ, a ja nemam vremena nekoga od početka nešto učiti, imaš vremena sve naučiti, vječnost će biti jako duga.Zehran82 wrote: ↑21/10/2025 08:50teodati wrote: ↑18/10/2025 22:19Evolucija vođena Inteligencijom, eto kako je to jedino moglo biti napravljeno, ali ne jednom inteligencijom, jedninom, već množinom, koju ti uopće ne razumiješ, garant.Zehran82 wrote: ↑18/10/2025 10:29
da kada bi vidjeli milione trancizijskih fosila u geoloskim nivoma zemlje, onda bi se to prihvatilo kao jaka teorija.Evolucija vođena Inteligencijom,
ali nema tranbzicijskih fosila, samim tim ne moze se vjerovati ni u evoluciju vodjenju inteligencijom, a jos manje u evoluciju vodjenu slijepim slucajnostima koji nemaju razuma ni svijesti.
ti kao javni politeista, mnogobozac koji zagovara bibliju a koja takodjer kaze Bog je jedan....je neka perverzna situacija ovdje sa tobom....ono u fazonu kurva dodje da ti kaze i propovjeda i postenju i moralnosti...mislim ono nigdje veze s vezom...ali ne jednom inteligencijom, jedninom, već množinom, koju ti uopće ne razumiješ, garant.
isto tako ti propovjedas vise bogova i BIbliju a Biblija ti kaze Bog je samo jedan.
-
belfy
#6417 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
nije tacno. ti si tvrdio da ne moze biti dijeljenja celije bez Kinesina i da je on morao nastati prije. onda ste se obojica igrali sa AI i dobili iste odgovore. samo sto on nije uocio na prvu da je u pravu, a ti si to lagano preskocio, kao i obicno. ako ti kopiram te dijelove da li ces priznati da si sada ovdje slagao? jel moze?Zehran82 wrote: ↑21/10/2025 08:46belfy wrote: ↑18/10/2025 19:17 ---
ma ne moram, jer ces ti to "objasniti" i reci da je to Bog ucinio, jel tako? onda ce nam svima biti jasno kako je od jednog postalo drugo, pa trece, cetvrto... ili cemo samo sve to preskociti sa tako "jasnim" objasnjenjem koje ne objasnjava nista... ti, jednostavno, ne nudis nista osim ignorancije.
na kraju se covjek moze samo zapitati: znas li ti sam gdje gonis?ideja o teoloskoj evoluciji...gdje Bog vodi evoluciju moze da rijesi neke probleme, ali ne sve....i dalje nema dokaza za to jer nema tranzicijskih fosila da bi se to moglo prihvatiti kao teorija.ma ne moram, jer ces ti to "objasniti" i reci da je to Bog ucinio, jel tako? onda ce nam svima biti jasno kako je od jednog postalo drugo, pa trece, cetvrto...
on ti kaze da bakterijama i virusima nisu potrebni Kinezin roboti...to ti i ja kazemcovjek ti je i preko tog AI kojeg i ti volis koristiti rekao da se celije mogu dijeliti i bez kinezina. sto znaci da Kinezin nije morao biti prije celije i diobe (a sto si ti tvrdio). ti si dobio isti odgovor kao rezultat. no, kao i obicno, to ces da preskocis i pokusavati dalje sugovornike svoditi u blato u kojem si navikao da se valjas i postao dobar u tome.
ali ljudima, zivotinjama i biljkama su potrebni za dijeljenje celija.
A sad ja tebe da pitam, da li ti smatras da smo mi ljudi evolvirali od bakterija?
ne mislim da je iko evolvirao. opet koristis pogresnu rijec. pravilno je evoluirati. i, naravno da nismo evoluirali od bakterija. (ovdje mozes vidjeti i da ti sintaksa ne valja kada bi znao sta to znaci uopste) puno je vise "koraka" u evoluciji do covjeka...
-
belfy
#6418 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
i, sto ti, bolan, ovo treba? jel ovo taj ahlak koji zagovaras? on tebe nije niti jednom uvrijedio...Zehran82 wrote: ↑21/10/2025 08:50teodati wrote: ↑18/10/2025 22:19Evolucija vođena Inteligencijom, eto kako je to jedino moglo biti napravljeno, ali ne jednom inteligencijom, jedninom, već množinom, koju ti uopće ne razumiješ, garant.Zehran82 wrote: ↑18/10/2025 10:29
tvoj obrazac je i tokom toliko godina ostao isti... prvo se prijavis na forum praveci se da si prvu put tu, onda kad te ljudi prepoznaju pravis se da nisi ti, onda krenes sa spamanjem videa i ponavljanjem svega onoga sto si i prije postavljao i pricao, pa krenes prijetiti ljudima i onda to na kraju predje na licne uvrede, pa dobijes ban, pa onda pravis krugove po drugim forumima i cekas da prodje malo vremena, pa se onda ponovo registrujes ovdje i opet sve u krug. za kraj ti necu ostaviti ni slicicu one lijepe ptice. i ona bi do sada naucila bolje ili postala bolja...
najmanji korak koji ovdje mozes uraditi je da se izvinis covjeku. kakvo god on misljenje imao i iznosio ga, i koliko god se ti ne slagao sa istim - ti nemas pravo da mu govoris ovakve stvari... jer, ti si ga prokazao kao mnogobosca, a on tvrdi da nije. pa nakon toga ti bi jos i da mu sudis? ako si zaista pravi vjernik onda bi morao znati da ce i tebi zbog toga biti sudjeno...
no, ako si ipak odlucio da ides krivim putem, onda idi do kraja. postanes ateista! i onda mozes ismijavati svaku vjeru podjednako, ali bez vrijedjanja sugovornika. isto tako, onda moras poraditi na pismenosti, sto je mozda tezi dio od odvajanja od religije per se. ali! za nagradu dobijes gajbu pive, litar vina i rakije, a onda gdje te zivot odnese... jer i hedonizam ima svoje cari. pa jel?
jer ovo sto radis je vec davno opisano od starog majstora koji pominje i tehnologiju. evo, da pogledas, pa si prevedi...
- MarlboroGold
#6419 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Dobro je to sve dok ne počne o "dokazu za vjerovanje".
-
Zehran82
#6420 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
teodati wrote: ↑21/10/2025 18:40I u Kuranu ti piše, da nije jedno biće napravilo svemir, nego množina, sam si dao ajet o tome, ti stvarno osnovne stvari ne razumiješ, a ja nemam vremena nekoga od početka nešto učiti, imaš vremena sve naučiti, vječnost će biti jako duga.Zehran82 wrote: ↑21/10/2025 08:50da kada bi vidjeli milione trancizijskih fosila u geoloskim nivoma zemlje, onda bi se to prihvatilo kao jaka teorija.Evolucija vođena Inteligencijom,
ne lazi, i ne petljaj, nigdje to ne stoji da je vise bica napravilo svemir, to sto Bog koristi ROyal We, kraljevsko mi, a koje izgleda ti blage veze nemas sta je, samo pokaziva tvoje brukanje kroz tako neznanje.I u Kuranu ti piše, da nije jedno biće napravilo svemir, nego množina,
PLuralis majestis, Kraljevsko mi, ili na engleski Royal we
evo da i ti naucis nesto danas ovdje:
Pluralis majestatis znači upotreba množine (“mi”) umjesto jednine (“ja”) od strane vladara, monarha, pape ili visokog dostojanstvenika kako bi izrazio:
dostojanstvo i autoritet svoje funkcije,
ili ideju da ne govori samo u svoje ime, nego u ime države, naroda ili božanskog autoriteta.
“Mi smo odlučili...”
on zapravo misli:
“Ja, kralj, odlučio sam u ime kraljevstva.”
1. Antičko porijeklo
Pojam potječe još iz rimske imperijalne tradicije, gdje su carevi počeli govoriti u množini da izraze jedinstvo između cara i države (imperator i imperium).
U dokumentima kasne Rimske imperije već se vidi upotreba “nos” (“mi”) umjesto “ego” (“ja”) u carskim dekretima.
2. Srednji vijek i kršćanska Europa
U srednjovjekovnoj Evropi, kraljevi i pape redovno su koristili “mi” u zvaničnim dokumentima:
Engleski kraljevi od 12. stoljeća nadalje,
Pape u bulama (pismima), kao izraz Božje reprezentacije na Zemlji.
Odatle dolazi i engleski izraz “royal we”, jer su britanski monarsi često govorili u množini:
“We, by the Grace of God, King of England…”
3. Primjeri
“We are not disposed to grant…”
“We decree and declare…”
“Mi” simbolizira da vladar nije privatna osoba, već institucija koja utjelovljuje volju naroda, države ili Boga.
To je i retoričko sredstvo za jačanje autoriteta: govori kao kolektiv, a ne kao pojedinac.
Pluralis modestiae — “skromna množina”, koju koriste naučnici ili pisci (“U ovom radu razmatramo…”) — izraz skromnosti, za razliku od veličanstva.
Pluralis societatis — kada govornik uključuje slušatelja (“Vidimo da…”).
Danas se “royal we” i dalje koristi u britkoj tradiciji — npr. u britanskim kraljevskim dokumentima ili prilikom krunisanja.
Međutim, u svakodnevnom govoru i većini savremenih monarhija više se ne koristi — prešlo je u simboličan i ceremonijalni jezik.
U teologiji i književnosti, ponekad se koristi da izrazi božansku veličinu (npr. u nekim tumačenjima Božjih izjava u Kur’anu: “Mi smo stvorili…”, što se također naziva “pluralis majestatis” u semitskim jezicima).
-
Zehran82
#6421 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
belfy wrote: ↑21/10/2025 20:25 ----
nije tacno. ti si tvrdio da ne moze biti dijeljenja celije bez Kinesina i da je on morao nastati prije. onda ste se obojica igrali sa AI i dobili iste odgovore. samo sto on nije uocio na prvu da je u pravu, a ti si to lagano preskocio, kao i obicno. ako ti kopiram te dijelove da li ces priznati da si sada ovdje slagao? jel moze?
ne mislim da je iko evolvirao. opet koristis pogresnu rijec. pravilno je evoluirati. i, naravno da nismo evoluirali od bakterija. (ovdje mozes vidjeti i da ti sintaksa ne valja kada bi znao sta to znaci uopste) puno je vise "koraka" u evoluciji do covjeka...
da, ciljao na ljudske , zivotinjske i biljne celije, a ne bakterijskenije tacno. ti si tvrdio da ne moze biti dijeljenja celije bez Kinesina i da je on morao nastati prije.
bakterijska celija ima totalno drugu mehaniku , tamo druge vrste motora rade
nista ja slagao nisam, nego sam ciljao kao sto sam ti rekao , na ljudske , zivotinjske i biljne celije, a ne bakterijskeko ti kopiram te dijelove da li ces priznati da si sada ovdje slagao? jel moze?
-
Zehran82
#6422 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
ja ne kazem da je covjek kurva, ali to je samo metafora,belfy wrote: ↑21/10/2025 20:28i, sto ti, bolan, ovo treba? jel ovo taj ahlak koji zagovaras? on tebe nije niti jednom uvrijedio...Zehran82 wrote: ↑21/10/2025 08:50da kada bi vidjeli milione trancizijskih fosila u geoloskim nivoma zemlje, onda bi se to prihvatilo kao jaka teorija.Evolucija vođena Inteligencijom,
tvoj obrazac je i tokom toliko godina ostao isti... prvo se prijavis na forum praveci se da si prvu put tu, onda kad te ljudi prepoznaju pravis se da nisi ti, onda krenes sa spamanjem videa i ponavljanjem svega onoga sto si i prije postavljao i pricao, pa krenes prijetiti ljudima i onda to na kraju predje na licne uvrede, pa dobijes ban, pa onda pravis krugove po drugim forumima i cekas da prodje malo vremena, pa se onda ponovo registrujes ovdje i opet sve u krug. za kraj ti necu ostaviti ni slicicu one lijepe ptice. i ona bi do sada naucila bolje ili postala bolja...
najmanji korak koji ovdje mozes uraditi je da se izvinis covjeku. kakvo god on misljenje imao i iznosio ga, i koliko god se ti ne slagao sa istim - ti nemas pravo da mu govoris ovakve stvari... jer, ti si ga prokazao kao mnogobosca, a on tvrdi da nije. pa nakon toga ti bi jos i da mu sudis? ako si zaista pravi vjernik onda bi morao znati da ce i tebi zbog toga biti sudjeno...
no, ako si ipak odlucio da ides krivim putem, onda idi do kraja. postanes ateista! i onda mozes ismijavati svaku vjeru podjednako, ali bez vrijedjanja sugovornika. isto tako, onda moras poraditi na pismenosti, sto je mozda tezi dio od odvajanja od religije per se. ali! za nagradu dobijes gajbu pive, litar vina i rakije, a onda gdje te zivot odnese... jer i hedonizam ima svoje cari. pa jel?
jer ovo sto radis je vec davno opisano od starog majstora koji pominje i tehnologiju. evo, da pogledas, pa si prevedi...
za ono sto on radi, znaci ON kao mnogobozac, zagovara vise bogova a brani Bibliju, a ta ista biblija kaze samo jedan Bog ima, i nemoj imati druge bogove pored mene.
kao da prositutka dodje i kaze, sad bi ja vama odrazala predavanje na temu moralnosti i cednosti, kako biti cedan i moralan
to je samo metafora a ne da sam ja nekoga optuzio da je kurva , zato ne pametuj molim te.
- apsidejzi
#6423 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Ovo je nesto najljepse sto ateisticke oci mogu vidjeti. Raspravu dvojica teista, razlicitih vjera, u potpunosti ubjedjeni da je bog izabrao bas njih i bas njihovu vjeru, i onda kao argumentuju sa svojim svetim knjigama kako je onaj drugi ukrivu.
Jedino sto na to mogu dodati jeste: Obojica ste upravu
-
Zehran82
#6424 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
imam jedan lijep video za tebe druzeapsidejzi wrote: ↑22/10/2025 09:55Ovo je nesto najljepse sto ateisticke oci mogu vidjeti. Raspravu dvojica teista, razlicitih vjera, u potpunosti ubjedjeni da je bog izabrao bas njih i bas njihovu vjeru, i onda kao argumentuju sa svojim svetim knjigama kako je onaj drugi ukrivu.
Jedino sto na to mogu dodati jeste: Obojica ste upravu![]()
- Dozer
#6425 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Da sve bude tragikomicnije, to "kraljevsko Mi" zapravo samo potvrdjuje da su sve izmisljali i pisali ljudi, koji su u to vrijeme ono sto su smatrali velicinom oslovljavali sa Vi, pa tako i boga, kao abuzenze bice na nebu.
Drugi par rukava je - zasto na nebu? Sta su to ljudi tada vidjali na nebu, ili jos bolje - sta ili ko je to silazio s neba, pa da se bog uvijek trazi na nebu?
Odgovor nude indijske vede, u kojima sasvim jasno i precizno pise da su bogovi sisli s neba u svojim vimanama, a "vimana" na staroindijskom znaci "leteca masina".
Svakome s vise od dvije mozdane vijuge sve je sasvim jasno iz ovih zapisa, a koji su hiljadama godina stariji od Biblije i Kur'ana, ali eto...
Drugi par rukava je - zasto na nebu? Sta su to ljudi tada vidjali na nebu, ili jos bolje - sta ili ko je to silazio s neba, pa da se bog uvijek trazi na nebu?
Odgovor nude indijske vede, u kojima sasvim jasno i precizno pise da su bogovi sisli s neba u svojim vimanama, a "vimana" na staroindijskom znaci "leteca masina".
Svakome s vise od dvije mozdane vijuge sve je sasvim jasno iz ovih zapisa, a koji su hiljadama godina stariji od Biblije i Kur'ana, ali eto...