Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Zehran82

#6376 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

apsidejzi wrote: 15/10/2025 13:30
Zehran82 wrote: 15/10/2025 09:11
apsidejzi wrote: 15/10/2025 08:41
Bio si zlocest i Djeda mraz ti nece dati paketice! A Djeda mraz je sveznajuci ciko koji zna koje dijete je bilo dobro a koje lose. On vec zna da li ce napraviti nekome igracku ili ne, samo pusta da djeca sama urade ono sto on vec zna. Ti neces dobiti omiljenu igracku za Novu godinu jer ne vjerujes u Djeda mraza. Sam si sebi kriv :lol:

Upravo ovako meni zvuci tvoje objasnjenje. Sta god mislio o mom objasnjenju to ja mislim o tvom. I za jedno i za drugo ima apsolutno isto dokaza: NULA.
vidi jednu stvar, za djeda mraza nema absolutno nikakvih dokaza, pa ni indikativnih
Ima. Ja sam vidio djeda mraza u filmovima. Prenosi se od Tim Alena da je Djeda mraz snimljen u filmu The Santa Claus 1994-e godine. U drugoj predaji stoji da je Netflix 2019-e obradio temu Djeda mraza u filmu Klaus.

Isto tako, sva djeca svijeta (zapadnog) svake nove godine ili bozica zeljno iscekuju djeda mraza i dobiju poklone. To je indikativni dokaz postojanja istog. Agencija NORAD svake godine izbaci mapu i prati kuda se Djeda Mraz krece u toku decembra. GPS signal. I to je indikativni dokaz.
ne pametuj puno o djeda mrazu, nego nam fino objasni kako je to logicno za tebe da ti i tebi slicni vjerujete da slijepe slucajnosti mogu da stvaraju nove vrste bez svijesti, znanja, moc planiranja i sihronizovanog stvaranj, bez znanja o kodiranju ???

to ti nama treba da objasnis logiku toga kako to....moze uopste...gdje tu razum, logika, rezovanovanje uopste kod vas :-)

kod mene ne pije odgovor, pa eto desava se i vjeruj tako, ta suploja kod mene ne pali, moze to kod vas da pali izmedju vas neukih...ali kod mene ne.
apsidejzi

#6377 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

Zehran82 wrote: 15/10/2025 13:44
Zehran82 wrote: 15/10/2025 09:11

vidi jednu stvar, za djeda mraza nema absolutno nikakvih dokaza, pa ni indikativnih
Ima. Ja sam vidio djeda mraza u filmovima. Prenosi se od Tim Alena da je Djeda mraz snimljen u filmu The Santa Claus 1994-e godine. U drugoj predaji stoji da je Netflix 2019-e obradio temu Djeda mraza u filmu Klaus.

Isto tako, sva djeca svijeta (zapadnog) svake nove godine ili bozica zeljno iscekuju djeda mraza i dobiju poklone. To je indikativni dokaz postojanja istog. Agencija NORAD svake godine izbaci mapu i prati kuda se Djeda Mraz krece u toku decembra. GPS signal. I to je indikativni dokaz.
ne pametuj puno o djeda mrazu, nego nam fino objasni kako je to logicno za tebe da ti i tebi slicni vjerujete da slijepe slucajnosti mogu da stvaraju nove vrste bez svijesti, znanja, moc planiranja i sihronizovanog stvaranj, bez znanja o kodiranju ???

to ti nama treba da objasnis logiku toga kako to....moze uopste...gdje tu razum, logika, rezovanovanje uopste kod vas :-)

kod mene ne pije odgovor, pa eto desava se i vjeruj tako, ta suploja kod mene ne pali, moze to kod vas da pali izmedju vas neukih...ali kod mene ne.
Ja nisam rekao da vjerujem u nesto. Ti vjerujes. Ja ne znam. Ali to sto ja ne znam ne znaci da MORAM vjerovati u nesto. Ja samo kazem da je tvoje vjerovanje u boga jednako vjerovanju u djeda mraza.

Ja nemam problem da kazem da ne znam kako je zivot nastao. Jednostavno ne znam. No to ne znaci da ti ZNAS. Ne znas ni ti. Ti samo biras da preskocis trazenje i biras da sebi dadnes odredjeni odgovor. Ja isto tako mogu reci: zivot je nastao tako sto je djeda mraz odlucio da stvori djecu kako bi imao sta da radi. I ti nemas apsolutno nikakav dokaz da kazes da nije djeda mraz nego da je to allah. Iz moje perspektive i djeda mraz i allah su izmisljeni likovi kako bi dali odgovor na pitanje na koje niko od nas ne zna odgovor.
PixelDrifter

#6378 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by PixelDrifter »

Aleister Crowley mozda zna! :lol:
broj dva

#6379 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by broj dva »

toska wrote: 15/10/2025 10:59
dr_Evil wrote: 15/10/2025 09:27
Zehran82 wrote: 15/10/2025 09:15 ...

ne kaznjava tebe Bog u tom slucaju sto nisi vjerovao u njega , nego kaznjava posljedice tog nevjerovanja.....jer kada nevjerujes u njega, ne radis ono sto ti je naredio, a radis ono sto ti je zabranio....pa zato se kazna spusti.
Prvo sta se trazi je namaz. Kako da klanjam ako ne vjerujem, a kako da vjerujem kad mi nije prvo programirao vjeru - ako je htio da vjerujem, a ako nije programirao nije mi ponudio dokaz postojanja, valjda je zato vjera - a ne nauka.
Mislim da obojica griješite, ali nije ni čudno kada je to teška tema.

Najveći grijeh je nevjerovanje, pa širk i tek onda djela, bila dobra ili loša.
Nevjerovanje (i širk) je jedini neoprostiv grijeh izuzev ako je čovjek istinski tragao za vjerom, ali je nije mogao naći.
"Svako traženje nije i nalaženje", zgodna dosjetka A. I. u vezi ovoga.
Božija pravednost je neupitna i uzima sve u obzir tako da za to nevjerovanje možda "ima nade".

Za one koji su poznavali osnove vjere, ali je svjesno odbijali iz raznih razloga nema spasa sve i da je majka Tereza. Svakako da bi i u ovakvom primjeru išlo da "ima nade" u Božiju milost.

Ova pitanja i nelogičnosti iz ljudske perspektive ponavlja se na svim temama i u raznim varijantama, odzvanja.
Ovo je pokušaj moje malenkosti da ponudim bar neki prihvatljiv odgovor.
Ovo je perverzno, komunisti su imali verbalni delikta dok vjera ima misaoni delikt i zabranjene misli. Kažem ja da je abrahamski bog tiranin i da postoji morali bi se pobuniti.
PixelDrifter

#6380 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by PixelDrifter »

Najveći grijeh je nevjerovanje, pa širk i tek onda djela, bila dobra ili loša.
Znaci etican si, moralan, ne kockas, ne pijes, ne varas zenu, ne mrzis ljude, radis, pomazes ljudima, dajes krv, bubreg kome treba, u slucaju smrti darujes organe, nisi ubica, nisi lopov, nisi probisvijet, ucestvujes u dobrotvornim akcijama, dijelis sakom i kapom, pomazes vlastitim neprijateljima, lud si koliko si dobar, ali ne vjerujes.
E, odmah na przenje u Dzehenem. Bas logicno. Meni fakat nisu jasni ljudi koji vjeruju u ovo.

Deep Purple "U Dzehenemu"
toska

#6381 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by toska »

broj dva wrote: 15/10/2025 17:00
Ovo je perverzno, komunisti su imali verbalni delikta dok vjera ima misaoni delikt i zabranjene misli. Kažem ja da je abrahamski bog tiranin i da postoji morali bi se pobuniti.
Zanemarimo sad pojam delikt i vjeru, hajmo u off.
Čovjek mora konstantno provoditi kontrolu svojih misli i autocenzuru, doslovno blokadu loših, u suprotnom um će preuzeti nagoni i strasti.
Krajnosti su uvijek zgodne kao primjer i efektnost, npr. biti (muški) nastavnik fizičkog curicama u osnovnoj školi, a to je nekad bilo skoro pravilo.
Bez kontrole misli i svjesne blokade neprimjernih to će sigurno voditi svačemu u umu. Većina neće ići dalje svjesni rizika, ali svako djelo počinje prvo u glavi i neki će preći granice.
Hakiz

#6382 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Hakiz »

toska wrote: 15/10/2025 21:15
broj dva wrote: 15/10/2025 17:00
Zanemarimo sad pojam delikt i vjeru, hajmo u off.
Čovjek mora konstantno provoditi kontrolu svojih misli i autocenzuru, doslovno blokadu loših, u suprotnom um će preuzeti nagoni i strasti.
Krajnosti su uvijek zgodne kao primjer i efektnost, npr. biti (muški) nastavnik fizičkog curicama u osnovnoj školi, a to je nekad bilo skoro pravilo.
Bez kontrole misli i svjesne blokade neprimjernih to će sigurno voditi svačemu u umu. Većina neće ići dalje svjesni rizika, ali svako djelo počinje prvo u glavi i neki će preći granice.
Čovjek mora provoditi kontrolu svojih djela. Misli je nemoguće kontrolisati. I ne treba.

Može čovjek misliti da treba baciti bombu i pobiti sve ljude na planeti. Sve dok to ne pokuša uraditi, nije problem.

Na zaboravimo, mnogo napretka se dogodilo upravo zbog toga što ljudi nisu imali autocenzuru nad mislima, pa su pokušali da te misli provedu u djela. Nauka koja je mislila protiv boga (religija), Kopernik i Galileo kao primjer.

Abrahamske religije su prvo nastale kao misli koje su bile protiv do tada postojećih religija i bogova. Protiv planetarnog društvenog poretka. Za tadašnju postavku svijeta bile su zlo.

Je li ih trebalo autocenzurisati? :wink:

Nije to tako jednostavno.
toska

#6383 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by toska »

Hakiz wrote: 15/10/2025 21:43

Čovjek mora provoditi kontrolu svojih djela. Misli je nemoguće kontrolisati. I ne treba.

Može čovjek misliti da treba baciti bombu i pobiti sve ljude na planeti. Sve dok to ne pokuša uraditi, nije problem.

Na zaboravimo, mnogo napretka se dogodilo upravo zbog toga što ljudi nisu imali autocenzuru nad mislima, pa su pokušali da te misli provedu u djela. Nauka koja je mislila protiv boga (religija), Kopernik i Galileo kao primjer.

Abrahamske religije su prvo nastale kao misli koje su bile protiv do tada postojećih religija i bogova. Protiv planetarnog društvenog poretka. Za tadašnju postavku svijeta bile su zlo.

Samo boldano, ostatak ok.

Kako misliš da čovjek ne može kontrolisati misli?
Mislim da može bez napora samo je problem što ih je većina u sivoj zoni i pojedinac ne može da odluči treba li ih blokirati ili nastaviti razmišljanje u tom pravcu.
Hakiz

#6384 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Hakiz »

toska wrote: 15/10/2025 22:16
Hakiz wrote: 15/10/2025 21:43

Samo boldano, ostatak ok.

Kako misliš da čovjek ne može kontrolisati misli?
Mislim da može bez napora samo je problem što ih je većina u sivoj zoni i pojedinac ne može da odluči treba li ih blokirati ili nastaviti razmišljanje u tom pravcu.
Ma, možeš ti odlučiti da o nečemu nećeš razmišljati. U tom smislu, naravno da ih kontrolišeš.

Recimo, neko ti nešta loše napravi. Da li ćeš razmišljati u smjeru osvete ili oprosta više zavisi od karaktera, koji je uslovljen genima, nego od odgoja/obrazovanja. U tom smislu, ne možeš ih kontrolisati, tvoja priroda će uvjetovati tok misli, da li će jače, više misli biti o osveti ili o oprostu.

Može da ti se ne svidi što ti misli stalno kreću putem osvete, pa odlučiš da ne razmišljaš više o tome, ne želiš da se svetiš. Da, tako ih možeš kontrolisati. Ali, to je bježanje od tvoje prave prirode, ne želiš sebi priznati kakav si stvarno.
Zehran82

#6385 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

apsidejzi wrote: 15/10/2025 15:55

Ja nisam rekao da vjerujem u nesto. Ti vjerujes. Ja ne znam. Ali to sto ja ne znam ne znaci da MORAM vjerovati u nesto. Ja samo kazem da je tvoje vjerovanje u boga jednako vjerovanju u djeda mraza.

Ja nemam problem da kazem da ne znam kako je zivot nastao. Jednostavno ne znam. No to ne znaci da ti ZNAS. Ne znas ni ti. Ti samo biras da preskocis trazenje i biras da sebi dadnes odredjeni odgovor. Ja isto tako mogu reci: zivot je nastao tako sto je djeda mraz odlucio da stvori djecu kako bi imao sta da radi. I ti nemas apsolutno nikakav dokaz da kazes da nije djeda mraz nego da je to allah. Iz moje perspektive i djeda mraz i allah su izmisljeni likovi kako bi dali odgovor na pitanje na koje niko od nas ne zna odgovor.
eh tu se varas, nije jednako....

sad da odlucim vjerovati u postojanje Djeda mraza koji leti sa kocijom i jelenovima po nebesima....i kad bi me neko pitao...to bi bilo, pa eto vjeruje mi se, a nemam nikakvih dokaza, ni empirijskih ni indikativnih, da bi moglo cak ukazati na to da vjerujem u takav nonsens.

DOk kad je Bog u pitanju....sve oko nas i u nama je indikativan dokaz za postojanje Boga....svaki motor, robot, turbina, automatizovana industrija, kodovi DNK, pumpe, filteri , i ostalo sve je to indikativan dokaz za Bog, jer nema nikakvog smisla da vjerujem kao vi, da su to sve slucajnosti stvorile a ne Bog, znaci meni nezamisliva stvar potpuno nelogicna, besmislena, nivo bajke da vjerujem kao vi tako nonsalantno u slucajne dogadjaje tj mutacije da one sve to stvaraju, onako na slijepo, bez svijesti i znanja.... :-) smijesno stvarno.

Ja nemam problem da kazem da ne znam kako je zivot nastao. Jednostavno ne znam. No to ne znaci da ti ZNAS. Ne znas ni ti.
masis opet jednu bitnu stvar....neznamo tacno tehnicki kako je nastao, ali jedno mozemo znati da takva ogromna kompleksnost nikako ni u najludjim snovima ne moze nastati samo od sebe, nego je potrebna inteligencija...pripisuj tu inteligenciju vanzemaljcima, Bogu ovim ili onim.....ali 10000% je potrebna inteligencija, neko ko ce to sa znanjem stvarati....to je nesto logicki sto se zna...

kaop kad bi ti vidio "Ja te volim" na plazi , nebi ti ni u milisekundi pomislio da su to valovi napisali, neko bi odmah pomislio, ko je ovo bio ovdje i pisao.

Ja isto tako mogu reci: zivot je nastao tako sto je djeda mraz odlucio da stvori djecu kako bi imao sta da radi. I ti nemas apsolutno nikakav dokaz da kazes da nije djeda mraz nego da je to allah. Iz moje perspektive i djeda mraz i allah su izmisljeni likovi kako bi dali odgovor na pitanje na koje niko od nas ne zna odgovor.
kako tako naopako razmisljas da Bog mili sauva, pa i nije cudo sto si ateista, to samo moze ateista tako krivo i naopako razmisljati.

Kazes djeda mraz stvorio.....

ali problem ovdje je sto iako si stvaranje prikopcao za inteligenciju , sto je korak naprijed, gresku si napravio jer si tu inteligenciju prikopcao za stvorenog covjeka, koji nije vjecan i sam je nastao....

pa onda ulazimo u drugu problematiku, tipa problematika vjecne regresije prijasnjih dogadjaja, gdje se varacamo konstatno unazad i trazimo NEPROUZROKOVANOG UZROCNIKA SVEGA , gdje stajemo i ne pitamo vise , a ko je njega stvorio, a ko je njega stvorio, a ko je njega stvorio....to je ono sto vi ateisti ne shvatate, jer kratko razmisljate
Zehran82

#6386 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

Bog kaze u Kuranu da dokaza ima svukuda za one koji vjeruju

47:2. "Objavljivanje Knjige od Allaha je Silnog, Mudrog!"

3. "Na nebesima i na Zemlji, zaista, postoje dokazi za one koji vjeruju:"

4. "i stvaranje vas i životinja koje je razasuo, dokazi su za ljude koji su čvrsto uvjereni"

5. "i smjena noći i dana, i opskrba (kiša) koju Allah s neba spušta da pomoću nje zemlju, nakon mrtvila njezina, oživi i promjena vjetrova - dokazi su za ljude koji imaju pameti."

Opasnost negiranja dokaza od Boga, gdje zestoko prijeti takvima pa kaze:

47:8. "On čuje Allahove ajete kad mu se uče, zatim ustraje (u nevjerovanju), oholi se kao da ih ni čuo nije - njemu patnju neizdržljivu navijesti."

9. "A kad sazna za neke Naše ajete, on im se ruga. Takve ponižavajuća patnja čeka."

10. "Pred njima je Džehennem, i ni od kakve koristi im neće biti ono što su stekli, ni oni koje su, pored Allaha, za zaštitnike uzeli, i njih čeka muka golema."

11. "Ovo je (Kur‘an) Uputa, a one koji ne vjeruju u dokaze Gospodara svoga čeka bolna, najveća kazna."
apsidejzi

#6387 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

Evo vam najbolji primjer inteligentnog dizajna:

https://www.nature.com/articles/s41551-025-01513-6

Doktori su u labaratoriji kreirali bubreg koji je kompatibilan sa svim krvnim grupama. Buduci pacijenti koji budu imali problema sa bubrezima nece morati cekati na allahovo odredjenje da neko mlad pogine i da je jos prava krvna grupa. Moce se napraviti bubreg koji odgovara svima. To je inteligentni dizajn. Optimizacija a ne komplikacija sa 4 krvne grupe i dvije podgrupe.

Bravo za stvarni inteligentni dizajn!!!
apsidejzi

#6388 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

Zehran82 wrote: 16/10/2025 08:38
apsidejzi wrote: 15/10/2025 15:55

eh tu se varas, nije jednako....

sad da odlucim vjerovati u postojanje Djeda mraza koji leti sa kocijom i jelenovima po nebesima....i kad bi me neko pitao...to bi bilo, pa eto vjeruje mi se, a nemam nikakvih dokaza, ni empirijskih ni indikativnih, da bi moglo cak ukazati na to da vjerujem u takav nonsens.

Sve si rekao ovdje! Jedina razlika izmedju Djeda mraza i boga je sto si ti odlucio da ovaj tvoj tekst ne vazi za boga.
Zehran82

#6389 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

apsidejzi wrote: 16/10/2025 09:33 ----
Sve si rekao ovdje! Jedina razlika izmedju Djeda mraza i boga je sto si ti odlucio da ovaj tvoj tekst ne vazi za boga.
ocito je da intelektualno ne dobacivas do argumenata koje iznosim ovdje a niti ih opovrgavas....

znaci jos nisi dorastao diskusije na vecem levelu ovdje izgleda.

Iako ti kazem, da nanomasinerija ukaziva indikativno na inteligenciju, ti zamiziris tu na to sve, i onda poistovjetis djeda mraza sa Bogom.....i onda nastavis i dalje sanjariti o slijepim mutacijama koje stvaraju sve kompleksnije i kompleksnije vrste daleko bolje nego sto to mogu svi zajedno naucnici ovoga svijeta sa svom svojom tehnologijom :)

Ovo vam je vizuelan indikativan dokaz za Boga, da se legitimno ima pravo vjerovati da Bog postoji...znaci vidimo kompleksne masine u zivim bicim, i zakljucimo da je ovo morala stvoriti inteligencija, u ovom slucaju Bog, jer alternativa mu je cisti ateistcki nonsens, slijepe mutacije koje nemaju razuma znanja, svijesti, niti moc planiranja ni sihronizovanog stvaranja....

potpuno logicno je da vjerujem da je to Bog stvorio, a isto tako absolutno poitpuno nelogicno je to sto ti i tebi slicni vjerujete da je to sve samo sebe stvorilo iz nistavila kroz slijepe slucajne proces, mutacije....

a koliko ste nelogicni i ne znate stvari to da mutacije bi trebale da krenu tek nakon sto celije se pocnu dijeliti, a ono sto ne shvatate je da recimo Kinesin roboti koji hodaju na dvije noge i obavljaju zadatke u celijama moraju egzistirati prije dijeljenja celija i prije te navodne evolucije, jer bez Kinesin robota nema dijeljenja celija samim tim nema ni navodne evolucije, jer potrebne su dijeljenja celija kako bi genetski materijal se kopirao i nastajale greske to jeste mutacije koje bi vvremenom generisale nove vrste iako se zamiri na reparacijski mehanizam DNK koji cisti mutacije, pa je to hodanje evolucije kroz minska polja a toga ateisti ocito nisu svjesni. ali ipak vjerujete da je to sve slucajno samo od sebe nastalo.... :-) :lol:

to si sve skriveni ateisticki absurdi koje ne poznaju ni ateisti a ni oni koji ih pusu u tu stranu...dok ja znam zato sto citam, edukujem se izucavam stvari na detaljnom nivou.
PixelDrifter

#6390 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by PixelDrifter »

Za religioznog tulipana:

Tvoja tvrdnja sadrži nekoliko fundamentalnih zabluda o biologiji i evoluciji, pa da ih razjasnimo redom:

"1. Kinesini nisu "roboti" koji "moraju postojati prije dijeljenja ćelija"

Kinesini su proteinski molekuli koji su proizvod evolucije, a ne njena prepreka. Oni su nastali evolucijom tokom milijardi godina kroz prirodni odabir. Prve ćelije su se dijelile bez složenih kinesinskih "hodajućih" mehanizama.
2. Ćelije se mogu dijeliti bez kinesina

Postoje bakterije i drugi jednostavni organizmi koji se dijele bez kinesinskih mehanizama karakterističnih za složene eukariotske ćelije. Evolucija je počela od vrlo jednostavnih mehanizama dijeljenja.
3. Evolucija ne zahtijeva savršenstvo od početka

Ključno načelo evolucije je da funkcionalne ali nesavršene strukture mogu imati prednost i postati temelj za daljnje poboljšanje. Prvi mehanizmi za dijeljenje ćelija bili su daleko jednostavniji od današnjih.
4. DNK reparacijski mehanizmi ne "čiste" evoluciju

Iako reparacijski mehanizmi popravljaju mnoge greške, nisu savršeni. Mutacije se i dalje dešavaju i akumuliraju - upravo zato postoji genetska raznolikost i evolucija.
5. Evolucija nije "slučajna"

Ovo je česta zabluda. Evolucija ima dva glavna mehanizma:

Slučajne mutacije (varijacija)

Neslučajni prirodni odabir koji favorizira korisne promjene

Zaključak

Tvoja argumentacija koristi kružno razmišljanje - pretpostavlja da složeni mehanizmi moraju postojati prije nego što evoluiraju, što je kontradiktorno samom konceptu evolucije.

Evolucija objašnjava kako se jednostavni sistemi postupno razvijaju u složene kroz dugotrajne procese prirodnog odabira - upravo su kinesini sjajan primjer tog procesa, a ne dokaz protiv njega."

Izvor AI Gemini

Sta ocekivati od religioznog analfabete? Znanje ili pizdarije? Pizdarije i to goleme k'o Saudijska Arabija.
Zehran82

#6391 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

PixelDrifter wrote: 16/10/2025 10:36 Za religioznog tulipana:

Tvoja tvrdnja sadrži nekoliko fundamentalnih zabluda o biologiji i evoluciji, pa da ih razjasnimo redom:

Kinesini su proteinski molekuli koji su proizvod evolucije, a ne njena prepreka. Oni su nastali evolucijom tokom milijardi godina kroz prirodni odabir. Prve ćelije su se dijelile bez složenih kinesinskih "hodajućih" mehanizama.

Postoje bakterije i drugi jednostavni organizmi koji se dijele bez kinesinskih mehanizama karakterističnih za složene eukariotske ćelije. Evolucija je počela od vrlo jednostavnih mehanizama dijeljenja.

Ključno načelo evolucije je da funkcionalne ali nesavršene strukture mogu imati prednost i postati temelj za daljnje poboljšanje. Prvi mehanizmi za dijeljenje ćelija bili su daleko jednostavniji od današnjih.

Iako reparacijski mehanizmi popravljaju mnoge greške, nisu savršeni. Mutacije se i dalje dešavaju i akumuliraju - upravo zato postoji genetska raznolikost i evolucija.

Ovo je česta zabluda. Evolucija ima dva glavna mehanizma:

Slučajne mutacije (varijacija)

Neslučajni prirodni odabir koji favorizira korisne promjene

Zaključak

Tvoja argumentacija koristi kružno razmišljanje - pretpostavlja da složeni mehanizmi moraju postojati prije nego što evoluiraju, što je kontradiktorno samom konceptu evolucije.

Evolucija objašnjava kako se jednostavni sistemi postupno razvijaju u složene kroz dugotrajne procese prirodnog odabira - upravo su kinesini sjajan primjer tog procesa, a ne dokaz protiv njega."

Izvor AI Gemini

Sta ocekivati od religioznog analfabete? Znanje ili pizdarije? Pizdarije i to goleme k'o Saudijska Arabija.
samo polahko moj vrli palamudatore, nadoci ces ti meni ovdje :)

pa da krenemo sa disekcijom budalastina

prvo, jesu roboti, to i naucnici ih tako nazivaju, dokaz

drugo, moraju postojati

Da li kinesin motori postoje u celiji prije dijeljenja celije?

Da, kinesin motori (kinesin proteins) postoje u ćeliji i prije njenog dijeljenja.
Oni su stalni, konstitutivni proteini prisutni u svim eukariotskim ćelijama (tj. ćelijama sa jedrom), i imaju važnu ulogu u transportu molekula duž mikrotubula — i tokom među-faze (interphase) i tokom ćelijske diobe (mitoze ili mejoze).

🔬 1️⃣ Šta su kinesini?

Kinesini su molekularni motori – proteinske mašine koje „hodaju“ duž mikrotubula, koristeći ATP kao izvor energije da prenose teret (organele, vezikule, proteine, RNK) unutar ćelije.

Njihova osnovna funkcija:

„Prenose ćelijski teret od centra ćelije (blizu jedra) prema periferiji (plazma membrani).“

Dakle, kinesini su stalno aktivni i potrebni čak i u nedijelećim ćelijama – npr. u neuronima, za transport neurotransmiterskih vezikula do sinapse.

🧩 2️⃣ Kinesini prije diobe (interfaza)

U interfazi (period između dvije diobe ćelije):

Kinesini učestvuju u intraćelijskom transportu – npr. prenose mitohondrije, vezikule, Golgijeve produkte itd.

Oni su već prisutni u citoplazmi, sintetizirani i funkcionalni.

Mikrotubuli su tada raspoređeni u mrežu koja povezuje ćelijske organele.

Dakle, kinesini nisu “novi” proteini koji se pojavljuju samo pri dijeljenju — oni su tu stalno, ali njihova funkcija se mijenja kad počne mitotička faza.

⚙️ 3️⃣ Tokom diobe ćelije (mitoza)

Kada ćelija uđe u mitozu, kinesini dobijaju nove zadatke:

Kinesin-5 (Eg5) – odvaja duplikovane centrosome i formira mitotsko vreteno.

Kinesin-13 – rastavlja mikrotubule (katastrofin funkcija).

Kinesin-4, -7, -8, -14 – regulišu dužinu i poravnanje hromozoma.

CENP-E (centromeric kinesin) – pomjera hromozome prema ekvatoru ćelije.

➡️ Dakle, iste „vrste“ motora koje su postojale ranije sada se aktiviraju ili reprogramiraju za specijalizovane zadatke mitoze.

nastavljamo sa disekcijom budalastina zadrtog sataniste :)

Da li se celije mogu dijeliti bez Kinesin motora?

Odlično pitanje — i vrlo važno za razumijevanje ćelijske diobe i uloge molekularnih motora.
Kratak odgovor glasi:

❌ Ne, ćelije se ne mogu normalno dijeliti bez kinesin motora.
Bez kinesina, mitoza i mejoza se ozbiljno poremete – vreteno se ne formira pravilno, hromozomi se ne rasporede niti razdvoje kako treba, i dioba se ili zaustavi ili dovodi do abnormalnih ćerki ćelija (aneuploidija, apoptoza).

Hajde da to objasnimo jasno i detaljno 👇

🧩 1️⃣ Uloga kinesina u ćeliji

Kinesini su motorni proteini koji „hodaju“ po mikrotubulima i koriste ATP za pokretanje tereta.
Ali njihova uloga nije samo transport!
Tokom mitoze, oni su ključni za formiranje i funkciju mitotskog vretena, koje razdvaja hromozome.

Postoji više porodica kinesina — i svaka ima specifičnu funkciju.

⚙️ 2️⃣ Šta se dešava ako kinesini ne rade (eksperimentalno dokazano)

U eksperimentima gdje su kinesini genetički isključeni (knockout) ili blokirani lijekovima, naučnici su uočili:

🔹 a) Bez Kinesina-5 (Eg5)

Centrosomi se ne mogu odvojiti → nema dvopolnog mitotskog vretena.

Hromozomi ostaju neorganizovani → ćelija zastaje u profazi/metafazi.

Dioba se prekida, često prelazi u apoptozu (programiranu smrt ćelije).

📘 (Izvor: Mayer et al., Journal of Cell Biology, 1999)

🔹 b) Bez Kinesina-13

Mikrotubuli se ne mogu pravilno skraćivati → hromozomi se ne povlače ka polovima.

Nastaju ćelije s pogrešnim brojem hromozoma (aneuploidija).

📘 (Izvor: Walczak et al., Cell, 1996)

🔹 c) Bez CENP-E kinesina

Hromozomi se ne poravnavaju u ekvatorijalnoj ravni (metafazna ploča).

Mitoza se blokira → ćelija ostaje „zaglavljenа“ u metafazi.

📘 (Izvor: Yen et al., Nature Cell Biology, 1998)

🧬 3️⃣ Posljedice nedostatka kinesina

Bez kinesina:

Mikrotubuli ne mogu generisati potrebnu silu.

Hromozomi ne mogu da se „vuku“ prema polovima ćelije.

Dioba jedra i citoplazme se ne može završiti pravilno.

➡️ Rezultat:
❗ Ćelijska dioba se zaustavlja ili stvara neispravne ćerke ćelije s pogrešnim genomskim materijalom.

🧠 4️⃣ Da li postoje neke iznimke?

Neke bakterije i arheje se dijele bez kinesina — ali to su prokarioti, koji nemaju mikrotubule ni mitotsko vreteno.
Njihova dioba (binarna fisija) je potpuno drugačiji proces, jednostavniji, i ne koristi kinesin.

Ali u eukariotskim ćelijama (životinjskim, biljnim, gljivičnim) — kinesinski motori su apsolutno neophodni.

vec si pao na prve dvije stepenice, netrebas stati i na trecu :)

vrati se na prve dvije te savladaj pa onda idi dalje palamudis na vecoj razini...

DNK reparacijski mehanizam cisti mutacije koji su kreacioni faktor Evoluicije dok prirodna selekcija je samo propusna karta za dobro odradjene (po teoriji) mutacije koje su bile uspjesne.

znaci Reparacijski mehanizam je taj koji cisti mutacije, pa djeluje kao minsko polje za evoluciju u sustini...a koje ateisti vrlo lahko zamizire i mogu da poturaju ove gluposti neukima, a meni ne, jer poznajem ove stvari.

jeste, to vam kaze i evolucijska stranica

Mutations are random
The mechanisms of evolution — like natural selection and genetic drift — work with the random variation generated by mutation.

https://evolution.berkeley.edu/mutations-are-random/

ako mutacije su slucajne, to znaci sama evolucija je djeluje preko slucajnosti, pa ako je glavni kreacioni faktor evolucije tjh mutacije , slucajane, to onda znaci i evolucija je slucajna, jer bez mutacija nema evolucije.

Ovako se top argumentuje i dokazuje, dokazima, i jos iz izvora koji zagovaraju evoluciju da argument bude jaci i snaziji i upecatljivi....tucem vam vasim oruzjem po glavi :)

kazem ti ja , izbacit cu ja tebi te ludosti iz glave, samo polahko :)

Za odgovore o Kinesin robotima, koristio sam CHatgpt najjacu verziju , zadnju placenu verziju Chatgpt
PixelDrifter

#6392 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by PixelDrifter »

Sad negiras i AI. Kakva zadnja "placena" verzija Chatgpt. Ne budali na sabahu. Samo da bi opravdao svoje bolesne ideje. Napadas i druge vjernike, sve trpas u svoju fantaziju, covjek vjernik ti kaze da brukas i Islam i muslimane. Nemam sta da dodam tome, samo se provaljujes sa svim ovim besmislenim i krajnje glupim postovima. Zanzibar place za tobom.
apsidejzi

#6393 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

Zehran82 wrote: 16/10/2025 10:27
apsidejzi wrote: 16/10/2025 09:33 ----
ocito je da intelektualno ne dobacivas do argumenata koje iznosim ovdje a niti ih opovrgavas....

znaci jos nisi dorastao diskusije na vecem levelu ovdje izgleda.

Iako ti kazem, da nanomasinerija ukaziva indikativno na inteligenciju...
Ne neukazuje. Nanomasine ne ukazuju ni na sta. Ti si izabrao da ukazuju na inteligentni dizajn. Ti zelis da one ukazuju. Umjesto da kazes: ne znam kako su nastale, ti dajes odgovor kao da znas. Takvo ponasanje je odraz tvog izbora. I to se strucno naziva: Bog izuzetaka. Tamo gdje se treba kazati: NE ZNAM. KAze se: BOG. A to je pogresno. Zasto je pogresno?

Zato sto ovo nije prvi put da vjernici biraju da ubace boga tamo gdje ce se ispostaviti da nema boga. Evo recimo, Muhamed tvrdi u svojoj knjizi da samo bog drzi ptice da ne padnu s neba i da lete. Ispostavice se da postoji jednostavan mehanizam po kojem ptice lete i da ih niko ne mora drzati. Upravo zahvaljujuci tom mehanizmu lete avioni, plove brodovi, lete sateliti, planete kruze oko zvijezda. No to Muhamed nije znao i nije povezao. On nije mogao objasniti kako ptice lete i onda je rekao: Samo ih Allah drzi. Ovakvih logicnih gresaka ima mnogo u historiji teologije i zato tvoja tvrdnja da nanomasine ukazuju na inteligentni dizajn nije jaka tvrdnja.

Pravilan odgovor je NE ZNAM.Nano masine ne ukazuju na inteligentni dizajn. nano masine su jos uvijek neobjasnjeni proces. Imamo generalnu ideju kako su nastale i znamo kako funkcionisu. I tu treba stati sa insinuacijom. No ti ne zelis stati. Ti BIRAS da je to bog stvorio. I ja ti kazem, velika je vjerovatnoca da ce se ispostaviti kao ono sa pticama, ili gromovima ili ravnom zemljom i sl. Sve to dolazi iz religije i svi su tvrdili da je bog iza toga. I onda prestali tvrditi jer se pokazalo suprotno. Tako ce najvjrovatnije biti i sa nanomasinama. Ne leti pred rudu. Pravilan odgovor je: NE ZNAM.
Zehran82

#6394 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Zehran82 »

PixelDrifter wrote: 16/10/2025 10:57 Sad negiras i AI. Kakva zadnja "placena" verzija Chatgpt. Ne budali na sabahu. Samo da bi opravdao svoje bolesne ideje. Napadas i druge vjernike, sve trpas u svoju fantaziju, covjek vjernik ti kaze da brukas i Islam i muslimane. Nemam sta da dodam tome, samo se provaljujes sa svim ovim besmislenim i krajnje glupim postovima. Zanzibar place za tobom.
odgovori ti nisu tacni....

dokaz:

evo licno sam sada postavio pitanje Gemini AI 2.5 pro verziji i evo odgovora.....kazem ti ja ne bodi se sa rogatijim od sebe :evil:

Da li kinesin motori postoje u celiji prije dijeljenja celije?

Da, Kinezinski Motori Postoje i Aktivni su u Ćeliji i Prije Njene Diobe
Kratak odgovor je da. Kinezinski motori nisu proteini koji se stvaraju isključivo za potrebe diobe ćelije. Oni su fundamentalni dio ćelijske mašinerije koji je prisutan i aktivan tokom cijelog životnog ciklusa ćelije, uključujući i period prije same diobe, poznat kao interfaza.

Njihova uloga u ćeliji koja se ne dijeli je od presudnog značaja za normalno funkcionisanje. Kinezini djeluju kao minijaturni "šetači" ili "motori" koji se kreću po unutarćelijskim "šinama" sačinjenim od mikrotubula. Na taj način, oni obavljaju ključnu funkciju transporta različitog tereta unutar ćelije.

Ključne Funkcije Kinezina Prije Diobe Ćelije (u Interfazi):
Transport Organela: Kinezini su zaduženi za premještanje i pravilno pozicioniranje organela kao što su mitohondrije (ćelijske "elektrane"), lizozomi i dijelovi endoplazmatskog retikuluma i Goldžijevog aparata.

Transport Vezikula: Oni prenose male mjehuriće, vezikule, koje sadrže proteine, lipide i druge molekule do njihovih odredišta unutar ćelije ili ka ćelijskoj membrani radi izlučivanja.

Održavanje Strukture Ćelije: Kroz interakciju sa mikrotubulima, kinezini doprinose održavanju oblika i unutrašnje organizacije ćelije.

Sve ove transportne aktivnosti su neophodne da bi ćelija mogla da raste, da obavlja svoj metabolizam i da se pripremi za složeni proces diobe. Tokom interfaze, ćelija udvostručuje svoj genetski materijal i povećava svoju masu, a za sve to je neophodan efikasan unutarćelijski transport za koji su zaduženi kinezini.

Kada ćelija uđe u proces diobe (mitozu ili mejozu), uloga kinezinskih motora postaje još specijalizovanija i izraženija. Tada oni učestvuju u formiranju diobenog vretena i ključni su za pravilno razdvajanje hromozoma na dvije nove, kćerke ćelije. Međutim, važno je zapamtiti da su oni već bili prisutni i vrijedno su "radili" u ćeliji mnogo prije nego što je proces diobe i započeo.

Da li se celije mogu dijeliti bez Kinesin motora?

Ne, eukariotske ćelije se ne mogu pravilno dijeliti bez kinezinskih motora. Njihova uloga u procesu diobe (mitoze i mejoze) toliko je ključna da bi njihov nedostatak ili disfunkcija dovela do katastrofalnih grešaka i zaustavljanja procesa, što bi na kraju uzrokovalo smrt ćelije.

Kao što smo ranije pomenuli, kinezini su aktivni i prije diobe, ali tokom same diobe preuzimaju nekoliko kritičnih, nezamjenjivih uloga.

Zašto su Kinezini Neophodni za Diobu Ćelije?
Njihova funkcija se može podijeliti u nekoliko ključnih faza diobe:

1. 🏗️ Formiranje i Održavanje Diobenog Vretena
Širenje polova: Jedna specifična vrsta kinezina (Kinesin-5) djeluje tako što se "odguruje" od paralelnih mikrotubula koji dolaze sa suprotnih polova ćelije. Ovo guranje je esencijalno za uspostavljanje i održavanje bipolarnog oblika diobenog vretena, strukture koja je odgovorna za razdvajanje hromozoma.

Bez ovih kinezina: Diobeno vreteno bi kolabiralo ili se ne bi ni formiralo pravilno, često rezultirajući u jednoj "monopolarnoj" strukturi iz koje se hromozomi ne mogu razdvojiti.

2. 🎯 Poravnanje Hromozoma
Pozicioniranje u centru: Druge vrste kinezina "šetaju" duž mikrotubula i pomažu da se hromozomi precizno pozicioniraju u centar ćelije, u takozvanu metafaznu ploču. Ovo precizno poravnanje osigurava da će svaka nova ćelija dobiti tačno jednu kopiju svakog hromozoma.

3. 👥 Razdvajanje Sestrinskih Hromatida
Vučenje ka polovima: Tokom ključne faze diobe (anafaze), kinezini pomažu u razdvajanju sestrinskih hromatida (identičnih kopija hromozoma) i njihovom transportu ka suprotnim polovima ćelije.

4. ✂️ Citokineza (Finalna Podjela Ćelije)
Podjela citoplazme: Kinezini takođe učestvuju u transportu materijala potrebnih za formiranje kontraktilnog prstena koji na kraju fizički dijeli jednu ćeliju na dvije.

Šta se Dešava ako Kinezini Ne Funkcionišu?
Posljedice su fatalne za proces diobe:

Greške u broju hromozoma (Aneuploidija): Ćerke ćelije bi dobile pogrešan broj hromozoma, što je često uzrok genetskih poremećaja ili razvoja kancera.

Zaustavljanje ćelijskog ciklusa: Ćelija ima mehanizme kontrole koji prepoznaju greške u diobi. Ako diobeno vreteno nije pravilno formirano ili hromozomi nisu pravilno raspoređeni, proces diobe će biti zaustavljen.

Programirana ćelijska smrt (Apoptoza): Ako se greške ne mogu ispraviti, ćelija će najčešće pokrenuti proces samouništenja kako bi spriječila nastanak oštećenih ili kancerogenih ćelija.

Zbog njihove esencijalne uloge, kinezinski motori su danas predmet mnogih istraživanja i predstavljaju potencijalnu metu za lijekove protiv raka. Inhibiranjem rada specifičnih kinezina u ćelijama tumora, cilj je zaustaviti njihovu nekontrolisanu diobu.

Robot koji hoda u nasim celijama i obavlja zadatke, vizuelan indikativan dokaz za Boga...osim ako si intelektualno podkapcitirani ateista koji kaze taj robot je sam sebe stvorio i nastavio da radi i dalje u celiji :-)
Image
PixelDrifter

#6395 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by PixelDrifter »

Nista to, nego na poslu si, sta ako svedjani vide da postiras bedastoce? Ovo gore si iskopirao i fotosopirao, nista to nije tacno. Ne valja lagati sinko.
PixelDrifter

#6396 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by PixelDrifter »

I da, ako ste se pitali da li je papa Franjo vjerovao u evoluciju - odgovor je da. Katolička crkva već 60 godina priznaje Darwinovu teoriju evolucije. Update yourself.
belfy

#6397 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by belfy »

teodati wrote: 13/10/2025 20:13 Haha, koga si to naveo, AI, koju je napravio netko tko se ne razumije u pravu logiku, smiješan si, ozbiljno. :lol:

Pa da netko zbilja zna logiku bez greške, već bi svi ljudi znali istinu o postanku svega, a znaju li? Ne.Jok!

Sjedi, veliki kolčina ko svemir, e da! :-D
sta ovdje dalje reci... neko ko nije napravio nista u zivotu kaze da ljudi koji, bukvalno, vrse reformu postojece stvarnosti, nemaju pojma... kao da je Tesli rekao da nema pojma o struji... hebote. dokle ovo ludilo ide?
belfy

#6398 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by belfy »

rekoh ja da ce nastati samo besmislena borba izmedju AI i AI ako ga svi koriste, pa evo i ti. ali... ovdje tebi ide u korist (mada ovim cime se Smrle bavi tesko da ce njemu ikada ici u korist), ali mozda ne gledas detalje...

naravno da je Smrle u krivu. (izvini Smrle :-D ) druze Pixel, ti si prvi postavio ovo (ali izgleda da ni sam nisi citao sta pise):
PixelDrifter wrote: 16/10/2025 10:36 ...

a on je dobijao iste odgovore od AI, ali je uspio lijepo da to sve zanemari (pogledaj i njegove odgovore od AI). i svede te u blato gdje si i ti poceo sa agresivom i losim izvlacenjem... a za cim nije bilo potrebe. bio si u pravu, ali - blato...

prve celije koje su se dijelile/mnozile nisu bile ni slozene ni eukariariotske. (moguce je da Smrle, a ni ti, ne zna razliku izmedju istih, pa to samo preskocite, jer - ko ce se zamarati...) ne moze slozeno nastati prije jednostavnog. cak je i taj odgovor Smrle dobio od AI, ali necitanje je problem. njegov vise, ali sada je i tebe sveo u blato da se valjas gdje gubis, jer se on tamo dobro snalazi.

elem, sve ovo sto i sam Smrle navodi je naucio od ateista. skoro sve i jednu stvar. eto, i ti si mu predstavio tog kojeg do jucer nije znao... no, on ce svejedno nastaviti da broji i vjezba sabiranje i oduzimanje i propitivati druge da li mogu i oni sabirati i oduzimati kao on i da mu nadju gresku u istom. iako, vjerovatno, i sam zna da niko ne bi potrosio ni minutu na nesto tako banalno, jer je rezultat nebitan i ne doprinosi icemu...

pa zamisli samo nekoga ko se hvali da je radio sabiranje i oduzimanje 13 godina i to zove studiranjem... nazalost, to se desava u vrijeme gdje ce svako naci podrsku i na drustvenim mrezama za bilo sta, pa onda ima/osjeca i potvrdu onoga sto radi. ravnozemljasi su dobar primjer toga.

polupismen covjek koji je dogurao do sabiranja i oduzimanja, pa koristi sve primitivne postapalice koje su i kod nas skoro izumrle govori mnogo... vrijedjanje, sto direktno, sto indirektno govori jos vise, a sada je prvi put poceo i sa visoka "izbit cu ja to iz tebe" i ostale verzije... ne znam. stanje nije dobro. u svakom slucaju i to treba prvo uzeti u obzir. nema potrebe za agresivnijim odgovorima takvima. kakvo dobro ce im to donijeti? ...ili tebi?

neka pisu. mozda im je ovo ispusni ventil. a razgovarati se uvijek moze, a i zahebavati na laganom nivou. nista od toga vise ne treba, a mozda ne bi ni valjalo...

evo, obojica (valjda znamo koja dvojica na ovom) su na forumima vec dugo godina i to je samo doprinijelo da postanu radikalniji i gori (i sam sam kriv)... a to je zbog sugovornika i tadasnjeg okruzenja. i escherichia coli se razvila zbog previse antibiotika. oni to mozda i ne vide, ali mi koji komuniciramo sa njima smo do sada morali nauciti bolje - jesmo li?
Last edited by belfy on 16/10/2025 23:13, edited 1 time in total.
PixelDrifter

#6399 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by PixelDrifter »

belfy wrote: 16/10/2025 22:36 rekoh ja da ce nastati samo besmislena borba izmedju AI i AI ako ga svi koriste, pa evo i ti. ali... ovdje tebi ide u korist, ali mozda ne gledas detalje...

naravno da je Smrle u krivu. (izvini Smrle :-D ) ti si prvi postavio ovo (ali izgleda da ni sam nisi citao sta pise):

a on je dobijao iste odgovore od AI, ali je uspio lijepo da to sve zanemari (eto, pogledaj i njegove odgovore od AI).

prve celije koje su se dijelile/mnozile nisu bile ni slozene ni eukariariotske. ne moze slozeno nastati prije jednostavnog. cak je i taj odgvor Smrle dobio od AI, ali necitanje je problem. njegov vise, ali sada je i tebe sveo u blato da se valjas gdje gubis, jer se on tamo dobro snalazi.

elem, sve ovo sto i sam Smrle navodi je naucio od ateista. skoro sve i jednu stvar. eto, i ti si mu predstavio tog kojeg do jucer nije znao... no, on ce svejedno nastaviti da broji i vjezba sabiranje i oduzimanje i propitivati druge da li mogu i oni da sabiru i oduzimaju kao on i da mu nadju gresku u istom.

pa zamisli samo nekoga ko se hvali da je radio sabiranje i oduzimanje 13 godina i to zove studiranjem... nazalost, to se desava u vrijeme gdje ce svako naci podrsku i na drustvenim mrezama za bilo sta, pa onda ima/osjeca i potvrdu onoga sto radi. ravnozemljasi su dobar primjer toga.

polupismen covjek koji je dogurao do sabiranja i oduzimanja, pa koristi sve primitivne postapalice koje su i kod nas skoro izumrle govori mnogo... vrijedjanje, sto direktno, sto indirektno govori jos vise, a sada je prvi put poceo i sa visoka "izbit cu ja to iz tebe" i ostale verzije... ne znam. stanje nije dobro. u svakom slucaju i to treba prvo uzeti u obzir. nema potrebe za agresivnijim odgovorima takvima. kakvo dobro ce im to donijeti? ...ili tebi?

neka pisu. mozda im je ovo ispusni ventil. a razgovarati se uvijek moze, a i zahebavati na laganom nivou. nista od toga vise ne treba, a mozda ne bi ni valjalo...

evo, obojica (valjda znamo koja dvojica na ovom) su na forumima vec dugo godina i to je samo doprinijelo da postanu radikalniji i gori (i sam sam kriv)... a to je zbog sugovornika i tadasnjeg okruzenja. i escherichia coli se razvila zbog previse antibiotika. oni to mozda i ne vide, ali mi koji komuniciramo sa njima smo do sada morali nauciti bolje - jesmo li?
Baš si lijepo sve i opisao i napisao. Vrlo elokventno, jasno i istinito. Najjednostavniji način bi bilo ignoriranje obojice, mislim, nema tu nikakve komunikacije, ni dijaloga, ali imaju nevjerojatan talenat da isprovociraju izjavama poput "Muhamed je bio prvi čovjek na Mjesecu" ili "Listovi Kur'ana potopljeni u ocat iz Ajvatovica liječe sljepilo" (ovo sam izmislio, ali to je taj nivo zaglupljivanja i zagađivanja forumskih tema). I onda kada im se odgovori znanstvenom terminologijom izruče cisternu mentalnih fekalija i time se hrane, jer su bolesni, što se kristalno jasno vidi iz njihovih postova. A, forum dopušta beskrajnu travestiju nickova i pokretanje pseudonaučnih, suludih, teorija od bolesnih i nepismenih likova, koji stavljaju znak jednakosti između akademskog znanja i urlajućeg neznanja osnovca ponavljača.
belfy

#6400 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by belfy »

PixelDrifter wrote: 16/10/2025 23:12
belfy wrote: 16/10/2025 22:36 rekoh ja da ce nastati samo besmislena borba izmedju AI i AI ako ga svi koriste, pa evo i ti. ali... ovdje tebi ide u korist, ali mozda ne gledas detalje...

naravno da je Smrle u krivu. (izvini Smrle :-D ) ti si prvi postavio ovo (ali izgleda da ni sam nisi citao sta pise):

a on je dobijao iste odgovore od AI, ali je uspio lijepo da to sve zanemari (eto, pogledaj i njegove odgovore od AI).

prve celije koje su se dijelile/mnozile nisu bile ni slozene ni eukariariotske. ne moze slozeno nastati prije jednostavnog. cak je i taj odgvor Smrle dobio od AI, ali necitanje je problem. njegov vise, ali sada je i tebe sveo u blato da se valjas gdje gubis, jer se on tamo dobro snalazi.

elem, sve ovo sto i sam Smrle navodi je naucio od ateista. skoro sve i jednu stvar. eto, i ti si mu predstavio tog kojeg do jucer nije znao... no, on ce svejedno nastaviti da broji i vjezba sabiranje i oduzimanje i propitivati druge da li mogu i oni da sabiru i oduzimaju kao on i da mu nadju gresku u istom.

Baš si lijepo sve i opisao i napisao. Vrlo elokventno, jasno i istinito. Najjednostavniji način bi bilo ignoriranje obojice, mislim, nema tu nikakve komunikacije, ni dijaloga, ali imaju nevjerojatan talenat da isprovociraju izjavama poput "Muhamed je bio prvi čovjek na Mjesecu" ili "Listovi Kur'ana potopljeni u ocat iz Ajvatovica liječe sljepilo" (ovo sam izmislio, ali to je taj nivo zaglupljivanja i zagađivanja forumskih tema). I onda kada im se odgovori znanstvenom terminologijom izruče cisternu mentalnih fekalija i time se hrane, jer su bolesni, što se kristalno jasno vidi iz njihovih postova. A, forum dopušta beskrajnu travestiju nickova i pokretanje pseudonaučnih, suludih, teorija od bolesnih i nepismenih likova, koji stavljaju znak jednakosti između akademskog znanja i urlajućeg neznanja osnovca ponavljača.
da, ali uvijek je odgovornost na "normalnijem i pametnijem". ne mozes osudjivati dijete zbog ponasanja, nego roditelje. isto tako ne mozes osudjivati nekoga ko je bolestan ili ima neki poremecaj ili bilo sta trece. oni su to upravo i razvili na forumima i odgovorima forumasa na tim forumima koje su sami dobijali. sada ih samo kopiraju. (bas kao sto i djeca rade) zato i rekoh kako su naucili sve i jednu stvar. (sto bi rekao Balasevic - krivi smo mi) ipak, i to samo je dokaz evolucije. opstaju, a i prilagodjavaju se okolini koja im je ostro odgovarala, pa sada i sami poprimili tu osobinu... i upravo zato ih se ne moze i ne smije osudjivati.

to bi bilo kao kada bi se psiholog/psihijatar izivcirao sto mu pacijent ima mentalnu bolest. ne moze. i ne smije... sa takvim ljudima uvijek mora polako i korak po korak.

no, ovdje na forumu, pa, bas kao i u zivotu, lako je prepoznati takve. no, onda treba imati malo razumijevanja i malo vise strpljenja (jer je ovdje malo psihologa/psihijatara, a i ne bi smjeli procijeniti pacijenta na osnovu foruma)...

jer, ni u zivo ne bi rekao ludjaku da je lud, niti pomahnitalom covjeku da samo treba da se smiri... evo, da ti sutra pridje neko ko tvrdi da je posljednji mesija i da je kraj blizu da li bi se raspravljao da li je on mesija i/ili zasto nije i da li je kraj blizu? e, tako isto i ovdje...
Post Reply