Kad sam procitao ovo sam se i ja odmah pitao. Ne zivi blizu balkana to je sigurno. Ili zivi u nekom svom balonu
Jugoslavija
- Danguba
#3852 Re: Jugoslavija
Jesi li ikada razmisljao malo sire?Dozer wrote: ↑25/09/2025 09:58
Bravo.
Alija je bio anonimus tada i nije se ni ocekivalo da ce pobijediti, kao sto i nije. Pobijedio je Fikret. A onda je raznim pozadinskim marifetlucima mjesto prepustio Aliji, koji je, kako je vec na X primjera d(p)okazano, bio "srpski covek". I moze pricati i misliti ko sta hoce, istorijske cinjenice govore sve same za sebe.
Fikret Abdic je osnovao Agrokomerc od jedne ZZ(zemljoradnicke zadruge) uz pomoc Pozderaca.
Tu ekspanziju Agrokomerca tesko je opisati nekome ko nije zivio u to vrijeme. Izmedju ostalog je u svako zabito selo(da ih ne nabrajam) otvorio neki pogon ili farmu da bi zaposlio stanovnistvo. Uradio je veliku infrastrukturu za svako to selo...da ne duljim.
Agrokomerc na vrhuncu. Avionima iz Osijeka izvoze jednodnevne pilice tamo negdje u Afriku. Sve je to nekome u Beogradu zasmetalo. Svi ostali kombinati i preradjivacke industrije su pale na ljestvici.
Krenulo se na rusenje Agrokomerca u aferi ''mjenica''. Za one mladje, mjenica je bio papir ovjeren od te firme da ce nesto biti placeno. To su svi koristili kao regularno sredstvo placanja(dodjem ti), ali su NEKOME zasmetale samo mjenice(bez pokrica) koje je izdavao Agrokomerc.
Tu se pocinje rusiti gigant, imperija i nesto sto jos nismo zapamtili poslije toga.
Svi procesi su vodjeni iz Beograda preko tuzilaca i sudova u BiH.
Optuznice su bile one najvece za rusenje ustavnog poretka pa onda sve nize. Zaprijecena je kazna dozivotnog zatvora jer vise nisu praktikovali smrtnu kaznu(malo karikiram). Ogromno interesovanje kako domace YU javnosti tako i stranih medija. Svi u soku osim rusitelja samog Agrokomerca.
Pocinje sudjenje u Bihacu. Javnost napeta sta ce se desiti.
Evo osvrt jednog novinar:
Idemo dalje sa Fikretom Abdicem, osudjen a odmah pusten i nikada nije odlezao presudjenu kaznu. Kako je to moguce u tadasnjoj Jugoslaviji?Suđenje za Agrokomerc 88/89: Režim je pripremao i druge varijante
Adil Draganović
Adil Draganović: Bilo je to vrijeme kada se nije tek tako moglo reći ne, partija je još bila jaka i pitala (Ustupljeno Al Jazeeri)
Midhat Dedić
Published On 28 Dec 2019
28 Dec 2019
|
Ažurirano: 01 Jan 2020 06:09 PM (GMT+2)
Ažurirano: 01 Jan 2020 06:09 PM (GMT+2)
Kliknite ovdje da podijelite na društvenim mrežama
Podijeli
Spremi
O „mjeničnoj aferi“ iz 1987. godine jugoslovenskog prehrambenog giganta „Agrokomerca“ i suđenju njegovom tvorcu Fikretu Abdiću i saradnicima zna se skoro sve – kako o motivima i povodima, tako i o krajnjem cilju. Historiografija je već dosta toga rekla, pa se ne moramo oslanjati na varljiva pamćenja.
No, vrijedi ukratko obilježiti osnovne političke koordinate ove afere proizvedene u nacionalističkim retortama miloševićevske Srbije koja se tih godina opasno „prelivala“ preko svojih avnojevskih granica i ružno namigivala susjednim republikama.
Fikret Abdić se kao neprikosnoveni generaldirektor „Agrokomerca“ sa skoro 14.000 radnika i 59 tvornica tih godina previše ležerno poigravao sa mjenicama bez pokrića što je bio nesumnjivi kriminal. I mnogi drugi privredni subjekti izdavali su mjenice bez pokrića, ali Babo je u jednom momentu uz „bratsku pomoć“ 63 banke napravio „državni udar“ izdavši bezvrijednih papirnatih garancija u visini tadašnje 22 milijarde dinara ili 400 miliona američkih dolara.
Ključna stvar u ovoj aferi, dakako osim mjenica, kao povoda, bila je Abdićeva „pretjerana“ geografska bliskost i prijateljstvo sa Pozdercima. Krajišnik Hamdija Pozderac bio je 1987. prvi bh. komunist i predsjednik Ustavne komisije Jugoslavije, nesklon namjerama Miloševića da se ustavnim promjenama ukinu statusi autonomnih pokrajina Vojvodine i Kosova.
Hamdija je, osim toga, podržavao možda i nekontrolirani razvoj „Agrokomerca“, a njegov stariji brat, revolucionar Hakija Pozderac koji je živio u Beogradu, bio je privatno blizak sa Fikretom.
Afera „Agrokomerc„ bila je, možda se naziralo u jugoslovenskim političkim maglama, nagovještaj rušenja rukovodstva BiH koje nije „držalo kurs“ miloševićevske Srbije u raspojasanim nacionalizmima nakon Titove smrti i općoj krizi jugoslovenske države čiji se kraj slutio.
Zaključimo – Fikret Abdić kao kolateral, baš se fino „namjestio“ da bude procesuiran, a tadašnja država „na umoru“ potrudiće se da na svoj način obezbijedi sudije, tužioce, drugim riječima, kompletan pravosudni aparat koji će mu pošteno suditi za u to vrijeme strašnu optužnicu – ekonomski udar na društveno-politički sistem i upad u platni sistem države.
Podsjetimo, član 144. Krivičnog zakona predviđao je i smrtnu kaznu za kontrarevolucionarno ugrožavanje države.
Konjić suvereno sudio
Fakti su poznati. Za sudiju Fikretu Abdiću određen je sudija Okružnog suda iz Tuzle, 37-godišnji Rifat Konjić, a za tužiteljicu Vildana Helić, takođe Tuzlanka. Moglo bi se žargonski reći kako su njih dvoje došli, odnosno delegirani „u paketu“, što sa pravnog stanovišta nije bitno.
No, u ideološki i nacionalno opterećeno jugoslovensko društvo i politiku, u potpunosti se uklapalo i tadašnje pravosuđe, pa je bilo „potpuno razumljivo“ da će Fikretu Abdiću po tom nacionalnom klišeu suditi ljudi iz pravosudne struke , muslimanske vjeroispovijesti/nacionalnosti.
Prijavite se na Al Jazeeru
Udarna vijest
Obavijesti o udarnim vijestima Al Jazeere u realnom vremenu. Budite u toku s najvažnijim naslovima iz cijelog svijeta.
E-mail adresa
Pretplatite se
Kada se prijavite, pristajete na našu Politiku privatnosti
štiti reCAPTCHA
Tako je institucionalno djelovala jugoslovenska partijska država, čuvajući bratstvo i jedinistvo „kao zenicu oka“, pa u tom smislu, da za suđenje Fikretu Abdiću nisu delegirani Rifat i Vildana, bili bi neki „Reuf i Vasvija“.
Konjić je proteklih godina dao popriličan broj izjava i intervjua o ovom suđenju u kome je Abdić 1989. godine osuđen na četiri godine zatvora i dvije godine zabrane obavljanja rukovodećih funkcija zvog štampanja lažnih teleks naloga, a oslobođen je za kontrarevolucionarno djelovanje i on i suradnici.
Presuda nikada nije postala pravosnažna, na prvim višestranačkim izborima 1990. godine Abdić kao član SDA postaje član Predsjedništva SR BiH, a u međuvremenu Vrhovni sud ukida Konjićevu presudu. Od tada do danas kvasaju teorije zavjere o ovoj aferi koja je uzdrmala politiku i ekonomiju socijalističke države „na zalasku“.
“Taj postupak je poprilično dugo potrajao i mislim da je na kraju okončan jednom presudom koju su otprilike svi oni koji su slušali i pratili, pogotovo novinari kojih je bilo puno, okarakterisali tako da je pravda pobijedila politiku”, reći će svojevremeno Konjić za Deutsche Welle (DW).
U telefonskom razgovoru za Al Jazeeru bivši sudija, danas advokat, kaže kako se sjeća skoro svakog detalja iako je prošlo 30 godina pa i onog da je optuženog Abdića pustio da iznosi svoju odbranu punih 36 dana.
„To je, bolan, bio rudarski posao za prvostepenog sudiju. Abdića sam slušao iz dana u dan od osam ujutro do 13 sati popodne, a nakon toga sam od 13 do 16:30 sati unosio u zapisnik što je rekao, jer tada nije bilo snimanja kao danas. Kad odem do mjesta gdje sam spavao budu mi mokre i košulja i potkošulja i gaće“, sjeća se Konjić.
Na pitanje zašto je baš on izabran za sudiju u ovom velikom predmetu, Konjić objašnjava sa mješavinom humora i satire da su ga sigurno birali po ljepoti, sugerirajući pritom potpuno drugi zaključak. On ističe kako je bilo mnogo detalja koja zaslužuju dužu priču „uz dvije kafe“. U sudnici koja je dupke bila puna, dok je napolju bilo oko 10.000 ljudi svakog dana, bila su 152 mjesta, a najviše mjesta više od 100 zaposjeli su novinari. Svakoga dana suđenje je pratila Abdićeva supruga Fazila.
Zanimljivo je da je tokom suđenja Konjić u dva navrata odlučivao u puštanju iz pritvora optuženih radi odlazaka na dženaze – jednom Fikreta Abdića nakon tragične smrti brata Hasana, a drugi put Hakije Pozderca, jer je u aprilu 1988. godine, mjesec dana prije početka suđenja umro njegov brat Hamdija.
„Dobro se sjećam da smo popili kafu u pritvorskoj jedinici, upoznali smo se, nije bilo nikakvog ružnog spočitavanja. Ja njemu kažem: Slušaj, Hakija, ti ćeš sigurno da ideš na tu dženazu, sahranu”. Kaže on: Ja, a malo to i od mene zavisi, pa da vidimo da ti obezbijedimo neko vozilo i jednog ili dva stražara u civilu. Nemoj mi, molim te, to uraditi. Daj mi, ali molim te, četiri zatvorska stražara u punoj opremi. Što će ti to Hakija? Pa, j*** te, sav svijet zna da sam u pritvoru i da sam džaba u pritvoru, a vi meni sad hoćete da to učinite, eto, kao da mi pomognete“, ispričao je ovaj detalj Rifat Konjić u Al Jazeerinom serijalu „Raspad industrije u BiH“.
„Hasan Abdić je pratio bratovo suđenje dok se nije objesio. Ja sam imao obavezu da Fikretu Abdiću saopćim ovu tužnu vijest”, prisjeća se Konjić koji ga je u pustio na dženazu bratu.
Dodaje kako je svakoga dana u Bihaću sjedio u bašči hotela „Park“ u centru grada i potpuno neopterećeno razgovarao sa svima koji su mu tih dana prilazili.
Zanimljivo, dok je trajalo suđenje rad u „Agrokomercu“ je potpuno stao. Kao da se na taj način slala poruka kako ovaj kombinat ne može funkcionirati bez Babe. Inače, Rifat Konjić je suvereno vodio ovaj proces i ostavio dojam da je pravda bila jača od politike.
Adil Draganović eskivirao je proces
Mimo službene faktografije o mjeničnoj aferi i akterima, postoji i nenapisana individualna „lektira sjećanja“ o pripremama za ovo suđenje koje ne dovodi u sumnju ono što se stvarno izdešavalo. Jugoslovenski režim, nepisana praktična sraslost partijske države sa pravosuđem, sasvim vjerovatno su vršili svoje pripreme za ovo izuzetno suđenje koje je potreslo kompletan državni aparat.
Država se manje-više, kada je „htjela i morala“ znala oprezno umiješati u pravosudne slučajeve ostavljajući potpuno drugačiji vanjski dojam. Bile su to, po svemu sudeći, rabote „iza kulisa“.
Tako je potpuno nepoznato da je istražni sudija u ovom predmetu bio rahmetli Halid Kulenović, predsjednik Krivičnog odjeljenja Okružnog suda u Banjoj Luci. Važio je za jednog od najboljih krivičara ne samo u banjalučkoj regiji.
On je prvi saslušao osumnjičenog Fikreta Abdića. Kulenović je nakon rata radio kao advokat i bio angažiran na suđenju rahmetli Mehmedu Alagiću, Ismetu Šarčeviću i Omeru Mustafiću na Kantonalnom sudu u Bihaću, što je i razumljivo, jer je njegov sin Zlatko, danas sudija Ustavnog suda RS-a pripravnički staž obavio u Sanskom Mostu u advokatskoj kancelariji Šarčević-Šabić od jula 1987.do decembra 1988 .godine.
Ovdje počinje paralelna priča o aferi „Agrokomerc“ advokata Adila Draganovića koji je u vrijeme otkrivanja ove afere bio uspješni sudija Općinskog suda u Bosanskoj Dubici. Njemu je tada nuđeno, pod suptilnim pritiscima, da bude imenovan za sudiju Okružnog suda u Banjoj Luci, te da nakon toga imenovanja bude delegiran kao sudija protiv Fikreta Abdića i ostalih.
„U Bosanskoj Dubici sam do te 1987. godine bio deset godina, od čega šest godina u Općinskom sudu. Dobio sam stan, imao odličnu platu, supruga posao. U ljeto 1987., sjećam se dobro, pozvao me predsjednik Suda Vaso Zec, danas penzioner, i rekao Draganoviću: Od danas nemoj više zakazivati predmete. Iznenađen, pitao sam ga za razlog, a on mi je rekao ti ideš u Bihać i Veliku Kladušu. Šokiran pitao sam ga ko je to odredio, zašto baš ja. Rekao mi je: Samo ne pitaj ništa, dobićeš sve informacije kada bude vrijeme. Bio sam zbunjen, u šoku, znao sam iz štampe da se ruši „Agrokomerc“, a sa njim i Bosanska krajina i političko rukovodstvo u BiH. Otišao sam kući zbunjen i zabrinut. Bilo je to vrijeme kada se nije tek tako moglo reći ne, partija je još bila jaka i pitala”, priča za Al Jazeeru Draganović.
Kod kuće je razgovarao sa suprugom, za jedno popodne odlučio da ne ide i tražio načina kako da to provede. Sutradan je predsjedniku Zecu na poslu rekao: Predsjedniče, ako bih ja mogao da se pitam, ja ne bih išao. A Zec mu je odvratio da se on ne pita.
Draganović je tada nazvao predsjednika Skupštine opštine (SO) Sanski Most Gojka Čičića koji mu je ranije nudio mjesto sudije u Sanskom Mostu, gradu u kome je Draganović gradio porodičnu kuću.
„Pitao sam ga da li vrijedi ona ponuda i Čičić je potvrdio. Isto veče on i predsjednik Izvršnog odbora (IO) SO Sanski Most Sead Heder došli su kod mene u Bosansku Dubicu da utanačimo detalje što bržeg mog odlaska u Sanski Most. Taj dogovor bio mi je podloga da predsjedniku Suda Vasi Zecu kažem kako odavno planiram da se vratim u Sanski Most i uselim u kuću. No, Zec koji je očito postupao po nečijim naputcima se naljutio i rekao to me ne interesuje. Pritisci su nastavljeni“, sjeća se Draganović.
Onda je uslijedio telefonski poziv banjalučkog krivičara Halida Kulenovića, koji je Draganoviću obećao imenovanje za sudiju Okružnog suda.
„Halid je bio ugledan, njegova se riječ pikala. Bio je najpoznatiji krivičar, autoritet, sjećam se rekao mi je u jednom trenutku: Slušaj, mali, nemoj da se igraš. Ideš sa mnom, mi ćemo to završiti za 15 dana“, nastavlja Draganović.
Potom je u Bosansku Dubicu stigao Mirko Adamović, bivši predsjednik Općinskog suda u Sanskom Mostu, sudija u Banjoj Luci i tada predsjednik Međuopštinskog komiteta Saveza Komunista sudijske organizacije banjalučke regije.
„Bila je subota, Mirko i ja smo satima šetali po gradu, on me ubjeđivao da prihvatim rad na ovom predmetu, nudio poziciju u Okružnom sudu, govorio o karijeri koja me čeka. Kad je vidio da ne popuštam, rekao je: Dobro, kako hoćeš, ali propuštaš pravu priliku“.
Adil Draganović je 1987. došao u Općinski sud u Sanski Most, naredne godine imenovan za predsjednika, a početkom rata smijenjen i deportovan u koncentracioni logor Manjača. Nakon rata radio je kao predsjednik Općinskog suda i bio u više navrata haški svjedok.
Danas kao i Rifat Konjić ima advokatsku praksu.
Izvor: Al Jazeera
Sa Abdicem je postignut sporazum(KOS, UDBA i druge tajne sluzbe Jugoslavije i Srbije) da radi u korist Jugoslavije i Srbije u narednim dogadjajima a svi znamo sta su planirali. Milosevic je vec bio tu i jahao nacionalizam.
Popularnost Abdica je bila velika i SDA je to iskoristila da dobije glasove. Abdic dobija najvise glasova ali dobija instrukcije iz Beograda da ne prihvata ulogu predsjednika jer se mora konfrontirati sa Beogradom i da je bolje da to prepusti Aliji.
Tako i bi ali kada je vidio da nema bas neki utjecaj na nadolazeca desavanja(inscenirano hapsenje predsjednika) pokupio se i otisao u Krajinu da tamo bude faktor i saradnik JNA i KOSa.
Posto je ispusio i u Bihacu ostala mu samo V.Kladusa da sa tim starim radnicima formira autonomnu pokrajinu.
Saradjivao je sa najvecim neprijateljima BiH. Radio je na njenom unistenju zajedno sa velikosrbima iz Beograda.
Bilo je to sto svi znamo ali zaboravljamo da prilikom bijega iz V.Kladuse pred V korpusom ARBiH on je pokupio sve sto se moglo iz Agrokomerca i prebacio u Hrvatsku.
Formirao je par sestrinskih firmi Agrokomerca u Hrvatskoj i prisvojio sve sto je pokrao iz Agrokomerca, sva skladista i poslovne prostore i svu imovinu izvan BiH.
Dali se ikada iko upitao sta je bilo sa tom pokretno i nepokretnom imovinom Agrokomerca???
Eto, da znamo ko je bio F.A.
-
belfy
-
belfy
#3854 Re: Jugoslavija
trolovanje...Truba wrote: ↑26/09/2025 11:01to je vatabautizam sto ti pricas
ja ti govorim sto su uradili i obecali
izbacili su vjeronauk i nacionalizam iz skola i oteli privatne skole pretvorili ih u drzavne propagandne institucije
i obecali tisućljetno bratstvo-jedinstvo med i mlijeko
![]()
rezultate smo vidjeli 1992. kad pionir krene
jos malo će BiH imati isto godina ko juga kad se raspala
a BiH će postojati jos 1000 godina jer je bazirana na postovanju slobode, privatne svojine te obitelji kao svetinje
vidimo frku kakvu dizu roditelji kad ministrica Hota krene neku reformu ili kad drzava zeli uzeti 45 centimetara necijeg imanja ili kad ti u koroni zabrane kretanje...
- Dozer
#3855 Re: Jugoslavija
@Danguba , da ne quotam sve.
Da, slazem se s vecinom. Dosta toga se i sjecam, iako tada bas i nisam bio zainteresovan za te stvari. Trebe bile interesantnije
Medjutim, kada poslozimo i ostale detalje, na kraju dolazimo na ono sto i govorim - nije Alija bio pobjednik, nego Fikret, a onda se Fikret povlaci i prepusta poziciju Aliji. Razlozi Fikretovog povlacenja su jasni, ali isto tako je jasno da je i Alija bio velikosrpski covek.
Zaista mislis da se Fikret samo povukao zvog naredjenja UDBA--e i KOS-a, a da je Alija onda to preuzeo, eto, jer je bio drugi na listi? Nije li ovo malo naivno, pogotovo znajuci da je i Alija, kao i cijela MM ekipa, pusten iz zatvora na osnovu peticije akademika SANU, a onda malo previse boravio kod Cosica u BG...?
I hop, nastade SDA, kao prva registrovana etno-nacionalna stranka u BiH.
Da, slazem se s vecinom. Dosta toga se i sjecam, iako tada bas i nisam bio zainteresovan za te stvari. Trebe bile interesantnije
Medjutim, kada poslozimo i ostale detalje, na kraju dolazimo na ono sto i govorim - nije Alija bio pobjednik, nego Fikret, a onda se Fikret povlaci i prepusta poziciju Aliji. Razlozi Fikretovog povlacenja su jasni, ali isto tako je jasno da je i Alija bio velikosrpski covek.
Zaista mislis da se Fikret samo povukao zvog naredjenja UDBA--e i KOS-a, a da je Alija onda to preuzeo, eto, jer je bio drugi na listi? Nije li ovo malo naivno, pogotovo znajuci da je i Alija, kao i cijela MM ekipa, pusten iz zatvora na osnovu peticije akademika SANU, a onda malo previse boravio kod Cosica u BG...?
I hop, nastade SDA, kao prva registrovana etno-nacionalna stranka u BiH.
Last edited by Dozer on 27/09/2025 12:04, edited 1 time in total.
- Sanjarko
#3856 Re: Jugoslavija
Losije se je po pricama starih zivilo tada, pogotovo nakon drugog svjetskog rata kasne 40-te i rane 50-te pa sve do 60-tih i 70-tih, ali svi se slazu zakon je se tada postovao poprilicno, ali mislim, to je samo moje misljenje da su losije zivili tada jer tehnologija nije kao danas toliko bila uznapredovala i nije toliko ista bila dostupna javnosti tj narodu, pod tehnologija mislim na na masine razne, tehniku raznu, aparate razne itd.
Uglavnom i tada je bilo svega i svacega, sta @Truba spominje da danas ima toga previse od vucaranja pa nadalje, feminizam njegov i sl, ali po meni jaca drzava bila od ovih razbijenih bivsih republika njenih. Puno nazalost iz straha od agresije ulagala u vojsku i vojne objekte. Neki su fula skroz bili i danas propadaju, jos su ih mnoge iz bivse JNA tj VJ tj VS prilicno sabotirali i ostetili u proslom ratu.
Nazalost sa 20 i kusur miliona stanovnika ne znam tacno koliko je peek bio populacije pred rat cemo spasti sve bivse njene republike na ukupno oko 7 ili 8 miliona stanovnika do kraja stoljeca i tesko sta mozemo preduzeti u vezi toga da taj trend zaustavimo jer zene nisu masine za radzanje, pa cak i da rode vise djece ko ce ih zaposliti, hraniti i sl, jer sve vise ide se ka automatizaciji i mehanizaciji svega i svacega od poljuprivrede pa nadalje, poljuprivreda i dalje i dan danas treba i trazi radnu snagu, ali ostatak privrede i industrije sve manje, sve roboti, dronovi i sl preuzima poslove, cak i AI kako vidim i cujem.
Jbn vakat uglavnom tada bio, jbn vakat uglavnom sada ali po pricama starih i meni bolji ipak, a ceka nas ko zna sta?
Uglavnom i tada je bilo svega i svacega, sta @Truba spominje da danas ima toga previse od vucaranja pa nadalje, feminizam njegov i sl, ali po meni jaca drzava bila od ovih razbijenih bivsih republika njenih. Puno nazalost iz straha od agresije ulagala u vojsku i vojne objekte. Neki su fula skroz bili i danas propadaju, jos su ih mnoge iz bivse JNA tj VJ tj VS prilicno sabotirali i ostetili u proslom ratu.
Nazalost sa 20 i kusur miliona stanovnika ne znam tacno koliko je peek bio populacije pred rat cemo spasti sve bivse njene republike na ukupno oko 7 ili 8 miliona stanovnika do kraja stoljeca i tesko sta mozemo preduzeti u vezi toga da taj trend zaustavimo jer zene nisu masine za radzanje, pa cak i da rode vise djece ko ce ih zaposliti, hraniti i sl, jer sve vise ide se ka automatizaciji i mehanizaciji svega i svacega od poljuprivrede pa nadalje, poljuprivreda i dalje i dan danas treba i trazi radnu snagu, ali ostatak privrede i industrije sve manje, sve roboti, dronovi i sl preuzima poslove, cak i AI kako vidim i cujem.
Jbn vakat uglavnom tada bio, jbn vakat uglavnom sada ali po pricama starih i meni bolji ipak, a ceka nas ko zna sta?
- Dozer
#3857 Re: Jugoslavija
Ceka nas ono sto je 1 ciko davno rekao - kapitalizam ce se na kraju urusiti sam u sebe.
Ko ista zna o ekonomiji, to vec sad moze vidjeti. Prenapuhani ekonomski balon usmjeren samo na sto veci profit, sto kontinuirano povecava cijene bukvalno svega, jednostavno ne moze funkcionisati dugorocno, jer stvara ogroman jaz izmedju kapitalista i srednje i nize klase, cime se srednja klasa polako ali sigurno primice i ulazi u nizu.
Za najdalje 5 g. ovaj jaz ce biti toliki da nece vise biti dovoljno platezno sposobnih ljudi, sve vise ljudi nece imati mogucnosti za normalan zivot, sto vodi nezadovoljstvu, buntu, i na kraju nasilnoj pobuni.
A, kad to pocne, slobodno racunajte na opsti haos. A nije se jednom desilo, samo sto su sada dostupni daleko jaci faktori razaranja nego ikad ranije.
Ko ista zna o ekonomiji, to vec sad moze vidjeti. Prenapuhani ekonomski balon usmjeren samo na sto veci profit, sto kontinuirano povecava cijene bukvalno svega, jednostavno ne moze funkcionisati dugorocno, jer stvara ogroman jaz izmedju kapitalista i srednje i nize klase, cime se srednja klasa polako ali sigurno primice i ulazi u nizu.
Za najdalje 5 g. ovaj jaz ce biti toliki da nece vise biti dovoljno platezno sposobnih ljudi, sve vise ljudi nece imati mogucnosti za normalan zivot, sto vodi nezadovoljstvu, buntu, i na kraju nasilnoj pobuni.
A, kad to pocne, slobodno racunajte na opsti haos. A nije se jednom desilo, samo sto su sada dostupni daleko jaci faktori razaranja nego ikad ranije.
- Sanjarko
#3858 Re: Jugoslavija
Nema od pobune nista cak ako se narod i pobuni. Jednom rece jedan Amerikanac drugim Amerikancima koji su za guns laws, pravo na oruzje itd, da ako dignu pobunu protiv vlasti su njbli bez obzira sta su naoruzani.Dozer wrote: ↑27/09/2025 12:13 Ceka nas ono sto je 1 ciko davno rekao - kapitalizam ce se na kraju urusiti sam u sebe.
Kaze oni vama gruhnu jedan tomahawk i ode vam citava jedica. Rekao im prije toga koliko god vi mislite da ste naoruzani i da se mozete organizirati i pobuniti, oni vlast i elita su naoruzaniji i organizovaniji od vas i sve ce uciniti da sprijece pobunu.
Gledamo mi stare na tv-u i price njihove i kazem u prethodnom komentaru sta oni govore. Rodzeni prije drugog svjetskog rata neki, neki tik poslije drugog svjetskog rata, neki 50-tih godina.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#3859 Re: Jugoslavija
iskoci mi na instagramu neki klip kako je Hrkać iz sela mokro u hercegovini 1978 podmetnuo bombu u beogradsko kino
1 poginuli 88 ranjeni
strijeljan kad je uhićen nakon suđenja
uglavnom komentari većinom kako je na tavanu imao pravoslavnu ikonu
u pm pa ti srbijanci nisu mogli crnogorce privoliti da zive zajedno i to pod specijalnim uvjetima referenduma
1 poginuli 88 ranjeni
strijeljan kad je uhićen nakon suđenja
uglavnom komentari većinom kako je na tavanu imao pravoslavnu ikonu
u pm pa ti srbijanci nisu mogli crnogorce privoliti da zive zajedno i to pod specijalnim uvjetima referenduma
- dječak sa šibicama
#3860 Re: Jugoslavija
Pa nisam pozitivan, svaki okupator je nedobar, Nego objasnjavam kako nastaju odredjeni mitovi. Hispanjolci nisu dosli na novi kontinent iz ljubavi i milosrdja, vec u lovu na zlato. Oni u pocetku nisu bili posebno zainteresovani za odlazak tamo ali kad su se vratili pioniri i donijeli price o zlatu, onda nastaje ludilo. Svi znamo za Eldorado, mit je nastao upravo medju konkvistadorima, prvobitni mit je govorio o kralju od zlata, koji se posipa zlatom, kasnije je mit prerastao u mitski zlatni grad kojeg naravno nikada nisu pronasli.PreWiBa wrote: ↑20/09/2025 22:46 Malo previše pozitivno o kolonizatorima za moj ukus.
Ne znam iskreno rečeno kako je bilo kada su tek dolazili, ali poznat mi je tretman "domorodaca" kasnije. Ništa oni nisu bolji od ovih u SAD-u prema "Indijancima", baš sam jednom čitao nekoliko knjigu kako su npr. Mapuche u Argentini prošli.
Ovi razni doseljenici su tu baš dovedeni da budu "ljudska brana" prema tim narodima kojima je se nasilno uzimala zemlja, dovedeni da ratuju protiv njih i slično.
Općenito je historija južno- i sjevernoameričkih zemalja puno, puno sličnija nego što se misli, i danas, iako bi to vjerovatno rijetko neki Amerikanac priznao, SAD kao društvo, sa svim svojim problemima, oružjem, mi je puno bliža nekoj zemlji latinske Amerike nego u evropi.
Njihovi glavni motiv je bio zlato, tek onda zemlja pa na kraju vjerski fanatizam odnosno pokrstavanje. Jedva hiljadu konkvistadora je porazilo Inke Maje Azteke, Cortes je sa 500 ljudi od cega je bar stotinu bilo obicnih nosaca, nekoliko konja ali sa "vatrenim stapovima" i artiljerijom, porazio mocno aztecko carstvo. Prvo je u savez privukao sve narode koje su Azteci pokorili, onda je iskoristio praznovjerje Azteka i uvjerio ih je da je on bozanstvo "pernata zmija" koje se vratilo iz mrtvih. Uglavnom osvojio je cuveni Tenochtitlan i tu su spanci kasnije napravili danasnji Mexico Siti.
Spanci su pametno koristili praznovjerja domorodaca da bi ih pokorili, a ovi su bili nevjerovatno praznovjerni i vjerski zaludjeni. Vecina tih naroda je vjerovala da su oni reinkarnacija prethodnih civilizacija, nisu znali za druge ljude u Europi ili Africi naravno i vjerovali su da je covjecanstvo nestajalo vise puta, Azteci su vjerovali da je covjecanstvo unisteno 4 puta prije njih. I sva vjerovanja su ukljucivala pomracenje sunca, sto je za njih bilo ravno katastrofi, zivjeli su u fanaticnom strahu da ce sunce nestati i da ce nastati novi kraj civilizacije.
Zato su gradili piramide kao svojevrsne hramove posvecene suncu ili bogu sunca, visina piramida je takodje u tom vjerovanju da su blize suncu kad su gore, a stravicna zrtvovanja ljudi koje je Mel dobro prezentirao u onom filmu su povezana sa religijom i obozavanjem sunca. U kulturama svih tih poznatih naroda Azteka, Maja, Inka vjerovanje je da su oni polubogovi, ostala okolna plemena su obicni plebs. Inace svi ti narodi su nastajali od tih plemena koje su kasnije ugnjetavali, u njihovim gradovima nastajale su religije svecenici plemici i tako dalje, razvijalo se vjerovanje ovakvo i onakvo i onda su u tom strahu da ce sunce nestati lovili okolne indiose i zrtvovali ih na piramidama. Njihove religije su tvrdile da se sunce hrani ljudskom toplotom a srce covjeka je smatrano izvorom toplote. Zato u Melovom filmu oni svecenici vade zivo srce koje kuca i dizu ga suncu kao dar, i onda ce sunce nastaviti sijati ako mu zrtvuju sto vise ljudskih srdaca. Njihovi izvori kazu da su u par navrata zrtvovali vise desetina hiljada ljudi ali mislim da za to nema dokaza, a mozda ili vjerovatno su hispanjolci pumpali propagandne brojke. Konvkistadori su ustvari bili zaprepasteni tom surovoscu zrtvovanja ljudi pa su valjda pumpali mitove o masovnim pokoljima. Tadasnja Europa tog nekog petnaestog sesnaestog vijeka nije bila bas olicenje civiliziranog ponasanja i izostanka ubijanja.
Uglavnom indiosi su epski popusili od malo konkvistadora, zna se da boginje pokosile indijance a spanci su mobilisali hiljade indiosa u svoje redove i unistili tamosnja mocna carstva. Ono zlato su manje vise pronasli, indijanci su ga navodno imali puno. Indiosi su platili cijenu svog praznovjerja i ogromnog straha od kraja svijeta. Valjda kad su vidjeli bijele ljude pa jos sa vatrenim stapovima i zeljeznim oklopima, za njih su to bili nadnaravna bozanstva ili nesto tako. Pa oni nisu imali konje ni krave, fascinantno je da cijela ta latinska i juzna Amerika odnosno taj kontinent, nije imao teglece zivotinje ni u kom obliku. Nisu poznavali ni zeljezo, iako jesu imali proces prerade obsidijana (imali su nozeve od tog stakla ili kamena za rezanje ljudi koje zrtvuju) kojeg se i danas koristi za izradu medicinskih alata jer je jako precizan za rezove. Fascinanti ljudi u svakom slucaju ali to nema veze sa temom Jugoslavije
-
swanfilter
#3861 Re: Jugoslavija
Naravno da je Fikret zbog uspjeha sa Agrokomercom unistenom i kaznjavanom narodu bio i danas je-BABO. Naravno da takav narod dalje od toga i do dana danasnjeg nije mogao vise dokuciti. Prije toga do 80ih nisu znali za WC u kuci ...
A danas prica da se takvog izdajnika i uhljupa upoređuje sa jednim Emerikom Blumom.
Koliki je Fikret uhljup i obicna varalica dokaz su godine njega i stranke mu na vlasti u VK. A puna usta mu Agrokomerca kao njegovom cedu.
I ja bih u kraju ogromnog potencijala, sa hiljadama nezaposlenog i bukvalno gladnog naroda od drzavnih para pokrenuo giganta.
- Truba
#3862 Re: Jugoslavija
je li ovo realno
10 dana zatvora za spominjanje Isusova imena
1988.
il je komunista zadrti ili svetosavac sutkinja
10 dana zatvora za spominjanje Isusova imena
1988.
il je komunista zadrti ili svetosavac sutkinja
-
neki
#3863 Re: Jugoslavija
koliko znam Marjane, Marjane je bila zabranjena pjesma u SFRJ zbog, navodnog, isticanja nacionalizma.
Glas Koncila je vjerovatno tendenciozno pokušao isticanje navedenog stiha povezati sa kaznom.
-
stric
#3864 Re: Jugoslavija
ova verzija nije bila zabranjena
stric
Marjane, Marjane,
Ća barjak ne viješ?
Naš barjak slobode,
Milu trobojnicu.
Na kojem se čita,
Ime druga Tita.
A na drugoj strani,
Naprid partizani.
A na vrh barjaka,
Zvizda petokraka.
Ko se pod njim bije,
Kukavica nije.
A ko se ne bije,
Bolje da ga nije.
-
neki
#3865 Re: Jugoslavija
Siguran sam da su tu verziju pjevali prilikom proslave katoličkog blagdana..stric wrote: ↑06/10/2025 16:42
stric![]()
Marjane, Marjane,
Ća barjak ne viješ?
Naš barjak slobode,
Milu trobojnicu.
Na kojem se čita,
Ime druga Tita.
A na drugoj strani,
Naprid partizani.
A na vrh barjaka,
Zvizda petokraka.
Ko se pod njim bije,
Kukavica nije.
A ko se ne bije,
Bolje da ga nije.
-
nermin-z
- Grijem se na: Pelet
- Vozim: BMW E46
- Horoskop: poma nemam
#3866 Re: Jugoslavija
Hehehe. I ti vjeruješ da je neko ko je legitimno izabran za predsjednika predsjedištva države prepustio poziciju nekome drugom.Haris.ba wrote: ↑25/09/2025 10:08
Odakle taj narativ da je Fikret "pozadinskim marifetlucima mjesto prepustio Aliji"?
Zasto pored toliko dokaza nastavljati tu pricu? Pa i cak sam Fikret je objasnio sta i kako se desilo.
I odakle ti to da Alija "nije pobjedio". Usao je u predsjednistvo, isto kao Fikret.
Znaci, pored toliko lahko provjerljivih cinjenica ustrajati na laznim narativima je fascinantno.
Historija koju smo mogli gledati svojim ocima se prepravlja. Kako cemo pricati o vecini historije Juge kada ovo sto smo prezivjeli ne znamo prepricati ?
To je presedan. To se u istoriji nikad nigdje nije desilo, osim tada u SRBiH.
A kad smo već kod toga. Sve što mu je Alija "tobože" obećao, mogao je Abdić ostvariti i sam, da je zadržao poziciju.
Te tvoje "činjenice" okači mačku o rep, previše su providne.
I DA, Alija je ušao u predsjedništvo ali kao član a ne kao predsjednik. Ogromna je to razlika.
Historija koju smo gledali svojim očima je prepravljana i dok smo je gledali.
Alija nas je LAGAO prije rata, lagao nas je u ratu, lagao nas je i poslije rata.
I sve što je govorio je lagao i sve što je radio je bila prevara i lopovluk.
Lagao je da "za rat trebaju dvije strane..." dok je u to vrijeme naoružavao sva mjesta u kojim je SDA imala većinu.
Lagao nas je cijeli rat, od situacija na ratištima, preko broja žrtava pa na dalje...
Lagao nas je nakon rata da "POBIJEDILI U RATU"... ovako do sutra mogu nabrajati sve loše što je uradila SDA pod kontrolom Alije Izetbegovića.
Mnogo puta sam u sličnim raspravama sa SDA-ovcima pozvao da navedu bar jednu pozitivnu stvar koju je Alija uradio za BiH.
Pa eto, zamoliću i tebe da navedeš bar jednu dobru stvar koju je Alija uradio za SRBiH, RBiH ili BiH. Može bilo koja od njih.
-
nermin-z
- Grijem se na: Pelet
- Vozim: BMW E46
- Horoskop: poma nemam
#3867 Re: Jugoslavija
Pišem o onome čega se sjećam. Ne znam o kom listiću ili listićima se radi.
Pojma ja tada nisam imao o politici. Znao sam samo da sam bio, kao i većina, za Antu Markovića (Reformske Snage).
Kad sam predavao listić tamo su bili ljudi s kojim sam se družio i koji su me jako dobro znali. Kad su vidjeli šta sam zaokružio smijali su mi se.
Oni me pitaju znam li za koga sam glasao a ja kažem da znam; "Za reformske snage". Onda mi oni kažu da je jedan Ante marković Reformista a drugi HDZ i da je Fikret Abdić SDA. Drugo se zaista ničega ne sjećam a nebih se sjećao ni ovoga da to nisam svaki čas pričao pa mi je zato ostalo u glavi.
Pokušavao sam pronaći glasačke listiće da baš vidim i pokušam se sjetiti, ali nisam uspio pronaći.
Ja sam ubijeđen, mada ne mogu da tvrdim, da većina ljudi nije znala da je Fikret Abdić SDA, svi su mislili da je reformista.
Svi ljudi koje sam poznavao su bili za reformiste. čak i Srbi i Hrvati (mada mi tada nismo ni razlikovali Srbe i Hrvate). E sad, to se može držati s rezervom jer je tada, vjerovatno zavisilo od kruga ljudi u kom se čovjek kreće. U krugu ljudi koje sam ja poznavao je bilo ovako.
U Sarajevu sam imao rođaka koji je već tada bio SDA i bio je u Zelenim beretkama (nisam to ni znao do poslije rata)...
Uglavnom, ja mislim da su izbori bili smišljena prevara.
Aliju mogu da razumijem zašto je to uradio. Znao je da će Abdić dobiti glasove.
Ali Abdića ne razumijem zašto je ušao u SDA, osim možda radi stranačke infrastrukture a i ako je tako to ne objašnjava zašto se odrekao vlasti.
- Point.
#3868 Re: Jugoslavija
I dobro je da se taj izdajnik Babo odrekao vlasti. Danas bi BiH bila dio Srbije.
Good riddance.
Good riddance.
- Haris.ba
#3869 Re: Jugoslavija
Cinjenice su dostupne na nekoliko klikova.nermin-z wrote: ↑09/10/2025 20:14
Hehehe. I ti vjeruješ da je neko ko je legitimno izabran za predsjednika predsjedištva države prepustio poziciju nekome drugom.
To je presedan. To se u istoriji nikad nigdje nije desilo, osim tada u SRBiH.
A kad smo već kod toga. Sve što mu je Alija "tobože" obećao, mogao je Abdić ostvariti i sam, da je zadržao poziciju.
Te tvoje "činjenice" okači mačku o rep, previše su providne.
I DA, Alija je ušao u predsjedništvo ali kao član a ne kao predsjednik. Ogromna je to razlika.
Predlazem ti npr.da procitas ustav SR BiH.
Tamo lijepo pise da clanovi predsjednistva koji su izabrani na izborima (7 clanova) na prvoj sjednici biraju izmedju sebe predsjedavajuceg.
Znaci, nije narod ista izabrao osim ko ce biti clan predsjednistva. Pa i danas je isti sistem.
I danas na izborima ne biras ko ce biti predsjedavajuci predsjednistva. Samo sto postoji automatska rotacija.
Onda nije bila automatska rotacija, vec to prepustili dogovoru izmedju samih clanova.
Mislim da jos pise i da se za clana predsjednistva bira na mandat od 1 godinu, pa onda treba neko drugi.
To nije pozicija primus inter partes.
Postaje u vanrednim situacijama (rat) drugacija, mislim da tada se i ukida obavezna rotacija.
I naravno, nista ovo tebi nece znaciti.
Cinjenice nisu ono sto tebe zanima. Imas svoj narativ i nastavices piciti na laznim konstrukcijama.
- Haris.ba
#3870 Re: Jugoslavija
Slazem se sa svim. Osim sa zadnjom recenicom. Lik je ocito bio sposoban i prava osoba u pravom vremenu na pravom mjestu. Trebalo je znati iskoristiti sansu koja mu se pruzila.swanfilter wrote: ↑05/10/2025 17:59Trebalo je prvo posjetiti VK ili Cazin i vidjeti u kakvim uslovima je zivotario narod tamo prije Babe i Agrokomerca. Ostali su u periodu Osmanlija, Aneksije, WWI, WWII i na kraju Cazinske bune. Zbog iste je slijedilo kaznjavanje po sovjetskom receptu i sve do Pozderca.
Naravno da je Fikret zbog uspjeha sa Agrokomercom unistenom i kaznjavanom narodu bio i danas je-BABO. Naravno da takav narod dalje od toga i do dana danasnjeg nije mogao vise dokuciti. Prije toga do 80ih nisu znali za WC u kuci ...
A danas prica da se takvog izdajnika i uhljupa upoređuje sa jednim Emerikom Blumom.
Koliki je Fikret uhljup i obicna varalica dokaz su godine njega i stranke mu na vlasti u VK. A puna usta mu Agrokomerca kao njegovom cedu.
I ja bih u kraju ogromnog potencijala, sa hiljadama nezaposlenog i bukvalno gladnog naroda od drzavnih para pokrenuo giganta.
Kontekst je veoma vazan. Sve je to bilo oko Agrokomerca lokalpatriotski pogurano on Pozderaca.
- Truba
#3871 Re: Jugoslavija
I dan danas na fejsu čitam zaluđene jugokomuniste koji se pitaju ko nas zavadi i šta nam je falilo zajedno
onda ponudiš najnoviji info koji sam tek jučer čuo a koliko je takvih mjesta za koje već znam ali i ne znam
U listopadu se obilježava obljetnica stravičnog zločina partizana u Španovici. Partizani su uništili, opljačkali i spalili selo, a vojnike i civile pobili.
Na spomeniku žrtvama partizanskog zločina u Španovici popisane su 142 žrtve.
ajd dobro hrvatski vojnici i domobrani može se opravdati rat je bio
Po završetku napada partizani su počeli s masovnim ubojstvima zarobljenih vojnika i civila – starih, žena i djece. Spaljeno je gotovo cijelo selo, uključujući i crkvu. Selo je opljačkano te je prema partizanskim izvješćima iz sela odvezeno od 450 do 600 kola hrane, raznih predmeta i mnoštvo stoke.
zašto zarobljene žene i djecu i zar partizani nisu ni šljivu ukrali?
i na kraju čemu ovo?
Nakon Drugog svjetskog rata imovina Španovčana je konfiscirana, selu je promijenjeno ime u Novo Selo, a u španovačke kuće je naseljeno komunistima lojalno stanovništvo, većinski srpske nacionalnosti
kaže zašto je jugoslavija imala toliko otpora
upadnu ti u selo pobiju rodbinu protjeraju te i zabrane ti povratak kuće podijele lojalnoj klasi
https://narod.hr/hrvatska/vukelic-kako- ... -spanovicu
onda ponudiš najnoviji info koji sam tek jučer čuo a koliko je takvih mjesta za koje već znam ali i ne znam
U listopadu se obilježava obljetnica stravičnog zločina partizana u Španovici. Partizani su uništili, opljačkali i spalili selo, a vojnike i civile pobili.
Po završetku napada partizani su počeli s masovnim ubojstvima zarobljenih vojnika i civila – starih, žena i djece. Spaljeno je gotovo cijelo selo, uključujući i crkvu. Selo je opljačkano te je prema partizanskim izvješćima iz sela odvezeno od 450 do 600 kola hrane, raznih predmeta i mnoštvo stoke.
i na kraju čemu ovo?
Nakon Drugog svjetskog rata imovina Španovčana je konfiscirana, selu je promijenjeno ime u Novo Selo, a u španovačke kuće je naseljeno komunistima lojalno stanovništvo, većinski srpske nacionalnosti
kaže zašto je jugoslavija imala toliko otpora
upadnu ti u selo pobiju rodbinu protjeraju te i zabrane ti povratak kuće podijele lojalnoj klasi
-
4L0n3
#3872 Re: Jugoslavija
Koliko vidim, ustase su u tom kraju slavonije popalile 43 sela, a mrski jugocetnicki komunisti 1 (slovima jedno). I to bas tu slavonsku fazlagica kuluTruba wrote: ↑10/10/2025 09:42 I dan danas na fejsu čitam zaluđene jugokomuniste koji se pitaju ko nas zavadi i šta nam je falilo zajedno
i na kraju čemu ovo?
kaže zašto je jugoslavija imala toliko otpora![]()
![]()
![]()
upadnu ti u selo pobiju rodbinu protjeraju te i zabrane ti povratak kuće podijele lojalnoj klasi![]()
Valahi od koga je, dobro je.
https://faktograf.hr/2023/10/16/sto-pov ... spanovica/
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#3873 Re: Jugoslavija
Meni je kod BiH čudno
Kada pričaju sa jedne strane o nekim investicijama
A onda o drugoj u kolikoj sirotinji su živjeli krajevi poput Cazinske krajine, zapadne Hercegovine, Podrinja... kada se sve skupiš da je ipak većina živjela u bijednim uslovima.
Kada pričaju sa jedne strane o nekim investicijama
A onda o drugoj u kolikoj sirotinji su živjeli krajevi poput Cazinske krajine, zapadne Hercegovine, Podrinja... kada se sve skupiš da je ipak većina živjela u bijednim uslovima.
- dr_Evil
#3874 Re: Jugoslavija
Sta mi trubi radis, kud ces mu ovaj link postavit, i to jos sa jugocetnickom hr domenom4L0n3 wrote: ↑10/10/2025 14:41Koliko vidim, ustase su u tom kraju slavonije popalile 43 sela, a mrski jugocetnicki komunisti 1 (slovima jedno). I to bas tu slavonsku fazlagica kuluTruba wrote: ↑10/10/2025 09:42 I dan danas na fejsu čitam zaluđene jugokomuniste koji se pitaju ko nas zavadi i šta nam je falilo zajedno
i na kraju čemu ovo?
kaže zašto je jugoslavija imala toliko otpora![]()
![]()
![]()
upadnu ti u selo pobiju rodbinu protjeraju te i zabrane ti povratak kuće podijele lojalnoj klasi![]()
https://narod.hr/hrvatska/vukelic-kako- ... -spanovicu![]()
Valahi od koga je, dobro je.
https://faktograf.hr/2023/10/16/sto-pov ... spanovica/
- Edin H.
#3875 Re: Jugoslavija
neki wrote: ↑06/10/2025 17:02Siguran sam da su tu verziju pjevali prilikom proslave katoličkog blagdana..stric wrote: ↑06/10/2025 16:42
stric![]()
Marjane, Marjane,
Ća barjak ne viješ?
Naš barjak slobode,
Milu trobojnicu.
Na kojem se čita,
Ime druga Tita.
A na drugoj strani,
Naprid partizani.
A na vrh barjaka,
Zvizda petokraka.