Generalno u pravu za nas ali mislim da malo pretjeruješ u vezi zapadnjaka i kuće. Ima velike razlike između zemalja, kulture, staleža i dosta toga. Naravno da nisam obišao sve zemlje ali ono što sam vidio često se ne poklapa sa tvojim viđenjem doma kod "zapadnjaka".dr_Evil wrote: ↑16/09/2025 14:25Znas kako ja to vidim, a nadam se da sam malo svijeta obisao. Bosna ciste avlije i kuce, prljavo sve okolo, bez obzira ko je vecina. Europa prljave kuce, a cista priroda i okolina.Dozer wrote: ↑16/09/2025 14:19Iskreno, hebe mi se i za jedne i za druge, okupatori bili i jedni i drugi, ali kad se uporede po tom pitanju, mislim da je jasno i danas ko je cisci i uredniji...swanfilter wrote: ↑16/09/2025 14:15 O svemu nekako, al o necistoci i smradu iz usta tadasnjih Europejaca suvisno je rijec izustiti ...
Niko od zapadnjaka nema problem da uzme papir iz prirode, ili ponese svoje smece, pardon smetlje, ali zato kad mu udjes u kucu gadi ti se sjesti. Kerce nema gdje dlake nije ostavilo, usmrdilo se sve od njega, nesto se sve ulijepilo i polijepilo po stolovima i stolicama. S druge strane kad mi dodje gost u Mostar stid me povesti ga u setnju, Indija je bozja milost kako izgleda sve iza glavne ulice.
Sta reci...
Jugoslavija
- Arminovski
#3651 Re: Jugoslavija
- sinuhe
#3652 Re: Jugoslavija
Na Zapadu ima dosta samaca. Ne obrišu prašinu, zaključak -prljavi su 
- dr_Evil
#3653 Re: Jugoslavija
Daleko od toga da je pravilo, ali definitivno vise nego u nas. Ne valja generalizovati nikad, niti oko jedne stvari. S druge strane uvijek kazem, kod nas se spolne bolesti nosaju kao bros, dok se kod njih radi na prevenciji, a raja se testira pod normalnoArminovski wrote: ↑17/09/2025 00:41Generalno u pravu za nas ali mislim da malo pretjeruješ u vezi zapadnjaka i kuće. Ima velike razlike između zemalja, kulture, staleža i dosta toga. Naravno da nisam obišao sve zemlje ali ono što sam vidio često se ne poklapa sa tvojim viđenjem doma kod "zapadnjaka".dr_Evil wrote: ↑16/09/2025 14:25Znas kako ja to vidim, a nadam se da sam malo svijeta obisao. Bosna ciste avlije i kuce, prljavo sve okolo, bez obzira ko je vecina. Europa prljave kuce, a cista priroda i okolina.
Niko od zapadnjaka nema problem da uzme papir iz prirode, ili ponese svoje smece, pardon smetlje, ali zato kad mu udjes u kucu gadi ti se sjesti. Kerce nema gdje dlake nije ostavilo, usmrdilo se sve od njega, nesto se sve ulijepilo i polijepilo po stolovima i stolicama. S druge strane kad mi dodje gost u Mostar stid me povesti ga u setnju, Indija je bozja milost kako izgleda sve iza glavne ulice.
Sta reci...
Svukud svasta
- dr_Evil
#3654 Re: Jugoslavija
Istra, nemoj se ljutit, ali vidis kakav vakat dosao, Dalmatincima, Dubrovcanima, i Istrijanima prodali da su Hrvati, Hercegovcima prodali da smo Bosnjaciistra_hr wrote: ↑16/09/2025 17:03teskeredzic_22 wrote: ↑16/09/2025 15:12
Hrvati su 1102 godine ušli u Uniju pa onda 800 godina pokušali izaći iz nje.
Onda su 1918 ušli u Jugoslaviju i još uvijek pokušavaju izaći iz nje.
Krleža - parafraza.![]()
Ali ipak su Vlasi najgore prosli, njih nema ni u regionalnom smislu
- Dozer
#3655 Re: Jugoslavija
Stokholmski sindrom mega skale.detroit-mercy wrote: ↑16/09/2025 15:14Odes u Mexico i pricaju ti o povijesti Maya i civilizacija prije krscanstva i onda na red dodju konkvistadori kojii su im jebali mater na sto nacina ali nisu toliko negativni jer su donijeli Gospu i krscnstvoDozer wrote: ↑16/09/2025 15:03Jbg, Rimljani donesosse krscanstvo/hirscanstvo, Osmanlje donesose islam, ali ako danas pitas i jedne i druge vjernike, ni jedni to nece priznati kao takvo.swanfilter wrote: ↑16/09/2025 14:43 Mislim da period vladavine nema toliko veze kako danas posmatramo okupaciju jednih, koliko zbog samog Islama kojeg su donijeli gledamo na okupaciju drugih.
A to nam je primarni kamen spoticanja vec vijekovima. Ono, ljudi se dijele po imaginarnoj religijskoj osnovi. Suludo, ali cinjenicna realnost.![]()
- Tvrtko II Kotromanić
#3656 Re: Jugoslavija
Zanmiljiv clanak iz historiografske perspektive na temu nestasice kafe u Jugoslaviji 80-tih
lijepo su navedeni faktori koji su doveli do maltene bankrota SFRJ ranih 80-tih i generalno haman haoticna politika zaduzivanja, neredovnog vracanja kredita, pa jos zaduzivanja, manjka deviza, slabe valute itd itd
preporucujem koga zanima da procita evo i link: https://inis.bg.ac.rs/lat/uploaded/tema ... %20(1).pdf
lijepo su navedeni faktori koji su doveli do maltene bankrota SFRJ ranih 80-tih i generalno haman haoticna politika zaduzivanja, neredovnog vracanja kredita, pa jos zaduzivanja, manjka deviza, slabe valute itd itd
preporucujem koga zanima da procita evo i link: https://inis.bg.ac.rs/lat/uploaded/tema ... %20(1).pdf
- dječak sa šibicama
#3657 Re: Jugoslavija
Konkvistadori su unistili carstva Asteka ili Maja, ali su isto tako od strane potlacenih naroda docekani otvorenih ruku (kasnije su zalili zbog dobrodoslice jer dosle bolescure virusi i lov na zlato). Jer su ti narodi Astecima ili Majama sluzili kao roblje, i kao meso, njih su zrtvovali bogovima i klali po onim piramidama o cemu postoje brojni artefakti.
Ta velika carstva i veliki narodi u srednjoj Americi su bili izuzetno nakaradni, paganska vjerovanja koja nisu susretana u Europi recimo, iako je sjeverna Europa odnosno Skandinavija imala surove obicaje tipa prinosenje ljudskih zrtvi i slicno.
Asteci su pili krv novorodjencati i slicno.
Nije istorija crno bijela, niti su oni tamo bili fini posteni mirni gradjani i onda dosli europljani i donijeli smrt i nevolju. Europljani su donijeli pohlepu za zlatom i bolesti, jer ovi tamo nisu imali imunitet na nama poznate bolesti. Konkvistadora je bilo jako malo u odnosu na broj indiosa, jedva 1% mozda i manje.
Ta velika carstva i veliki narodi u srednjoj Americi su bili izuzetno nakaradni, paganska vjerovanja koja nisu susretana u Europi recimo, iako je sjeverna Europa odnosno Skandinavija imala surove obicaje tipa prinosenje ljudskih zrtvi i slicno.
Nije istorija crno bijela, niti su oni tamo bili fini posteni mirni gradjani i onda dosli europljani i donijeli smrt i nevolju. Europljani su donijeli pohlepu za zlatom i bolesti, jer ovi tamo nisu imali imunitet na nama poznate bolesti. Konkvistadora je bilo jako malo u odnosu na broj indiosa, jedva 1% mozda i manje.
- geralt
#3658 Re: Jugoslavija
Prinosenje ljudskih zrtava nije bas tako rijetko u historiji, cak ni u Evropi. Slaveni, Germani i Gali su takodjer to radili, dok su Fenicani zrtvovali djecu.dječak sa šibicama wrote: ↑17/09/2025 16:20 Ta velika carstva i veliki narodi u srednjoj Americi su bili izuzetno nakaradni, paganska vjerovanja koja nisu susretana u Europi recimo, iako je sjeverna Europa odnosno Skandinavija imala surove obicaje tipa prinosenje ljudskih zrtvi i slicno.
- dječak sa šibicama
#3659 Re: Jugoslavija
U istoriji generalno da, ali u 15-16 stoljecu bas i nije bilo takvih obicaja u Europi. Iako je bilo svake vrste nakaradnosti.
Spanci su zrtve hispanofobije, Spanija je bila glavni konkurent Englezima i Nizozemcima u kolonijalnoj politici, uostalom vodjeni su i medjusobni ratovi. Protestanti su sukladno tim stvarali mitove i propagandu o zlim pokvarenim hispanjolcima. Protestanti su stvorili mit o leyenda negra espanjola, u kojoj su temeljito njegovali predodzbu da su spanci vragovi, zavojevaci, ubice i koljaci. Zapravo su bili ni bolji ni gori od svih ostalih osvajaca u istoriji, englezi i nizozemci su se trudili da pretjaraju u slikama spanske surovosti divljastvu prljavstini i tako dalje.
Kroz istoriju konkvistadori su predstavljani kao zli ljudi sa onim sljemovima, okrutni okupatori dok recimo istorija do dana danasnjeg protestantske okupatore sjeverne Amerike pamti kao pionire, doseljenike, sama terminologija govori da su eto oni dobrodusni.
Prvi spanci na Hispanoli ili encomenderosi su nastupili djelimicno surovo, pojedinci, poceli su maltretirati domoroce tjerati ih na rad i pokrstavanje. Cak i neki svecenici, onda su drugi svecenici prenijli vijesti u Spaniju i zahtjevali zastitu domorodaca.
Spanska kruna je pocetkom 1500ih donijela takozvane burgoske zakone kojim su zasticeni domoroci na Hispanoli i Karibima, zabranjeno je ubijanje maltretiranje i nasilno pokrstavanje, dopusteno je samo dobrovoljno. Domoroci nisu smjeli biti porobljeni. Zabranjeno je premjestanje domoradaca u encomende tj naselja doseljenika, i unistavanje domorodackih naselja, cemu su neki od prvih kolonizatora bili skloni.
Uglavnom, nisu oni bili ni izbliza surovi prema domorocima kako to hispanofobija sugerise do danas. Surovost je bila rezervisana za crne ljude koje su dovodili nakon osvajanja novih zemalja, kao radnu snagu. Iako ni tu nije bilo nikakve razlike izmedju odnosa prema robovima u latinskoj americi ili sjevernoj americi. Crni covjek je bio i tamo i ovamo potrosna roba, ne ljudsko bice.
Zanimljivo, protestantska propaganda je i crnog covjeka predstavljala kao vraga, doseljenici u danasnjoj USA robovlasnici crnce su smatrali vrazjim bicima koja ne trebaju imati status covjeka.
Asteci Maje Inke su porobljavali domorodacke narode, njihova carstva su bila zasnovana takodje na osvajanjima, porobljavanju i iskoristavanju zarobljenih naroda. Manje vise svi okupatori su isti.
Spanci su zrtve hispanofobije, Spanija je bila glavni konkurent Englezima i Nizozemcima u kolonijalnoj politici, uostalom vodjeni su i medjusobni ratovi. Protestanti su sukladno tim stvarali mitove i propagandu o zlim pokvarenim hispanjolcima. Protestanti su stvorili mit o leyenda negra espanjola, u kojoj su temeljito njegovali predodzbu da su spanci vragovi, zavojevaci, ubice i koljaci. Zapravo su bili ni bolji ni gori od svih ostalih osvajaca u istoriji, englezi i nizozemci su se trudili da pretjaraju u slikama spanske surovosti divljastvu prljavstini i tako dalje.
Kroz istoriju konkvistadori su predstavljani kao zli ljudi sa onim sljemovima, okrutni okupatori dok recimo istorija do dana danasnjeg protestantske okupatore sjeverne Amerike pamti kao pionire, doseljenike, sama terminologija govori da su eto oni dobrodusni.
Prvi spanci na Hispanoli ili encomenderosi su nastupili djelimicno surovo, pojedinci, poceli su maltretirati domoroce tjerati ih na rad i pokrstavanje. Cak i neki svecenici, onda su drugi svecenici prenijli vijesti u Spaniju i zahtjevali zastitu domorodaca.
Spanska kruna je pocetkom 1500ih donijela takozvane burgoske zakone kojim su zasticeni domoroci na Hispanoli i Karibima, zabranjeno je ubijanje maltretiranje i nasilno pokrstavanje, dopusteno je samo dobrovoljno. Domoroci nisu smjeli biti porobljeni. Zabranjeno je premjestanje domoradaca u encomende tj naselja doseljenika, i unistavanje domorodackih naselja, cemu su neki od prvih kolonizatora bili skloni.
Uglavnom, nisu oni bili ni izbliza surovi prema domorocima kako to hispanofobija sugerise do danas. Surovost je bila rezervisana za crne ljude koje su dovodili nakon osvajanja novih zemalja, kao radnu snagu. Iako ni tu nije bilo nikakve razlike izmedju odnosa prema robovima u latinskoj americi ili sjevernoj americi. Crni covjek je bio i tamo i ovamo potrosna roba, ne ljudsko bice.
Zanimljivo, protestantska propaganda je i crnog covjeka predstavljala kao vraga, doseljenici u danasnjoj USA robovlasnici crnce su smatrali vrazjim bicima koja ne trebaju imati status covjeka.
Asteci Maje Inke su porobljavali domorodacke narode, njihova carstva su bila zasnovana takodje na osvajanjima, porobljavanju i iskoristavanju zarobljenih naroda. Manje vise svi okupatori su isti.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#3660 Re: Jugoslavija
Zna @dječak sa šibicama historiju
Zanimljivo mi je ovo za Burgoske zakone.
Zanimljivo mi je ovo za Burgoske zakone.
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#3661 Re: Jugoslavija
Malo previše pozitivno o kolonizatorima za moj ukus.
Ne znam iskreno rečeno kako je bilo kada su tek dolazili, ali poznat mi je tretman "domorodaca" kasnije. Ništa oni nisu bolji od ovih u SAD-u prema "Indijancima", baš sam jednom čitao nekoliko knjigu kako su npr. Mapuche u Argentini prošli.
Ovi razni doseljenici su tu baš dovedeni da budu "ljudska brana" prema tim narodima kojima je se nasilno uzimala zemlja, dovedeni da ratuju protiv njih i slično.
Općenito je historija južno- i sjevernoameričkih zemalja puno, puno sličnija nego što se misli, i danas, iako bi to vjerovatno rijetko neki Amerikanac priznao, SAD kao društvo, sa svim svojim problemima, oružjem, mi je puno bliža nekoj zemlji latinske Amerike nego u evropi.
Ne znam iskreno rečeno kako je bilo kada su tek dolazili, ali poznat mi je tretman "domorodaca" kasnije. Ništa oni nisu bolji od ovih u SAD-u prema "Indijancima", baš sam jednom čitao nekoliko knjigu kako su npr. Mapuche u Argentini prošli.
Ovi razni doseljenici su tu baš dovedeni da budu "ljudska brana" prema tim narodima kojima je se nasilno uzimala zemlja, dovedeni da ratuju protiv njih i slično.
Općenito je historija južno- i sjevernoameričkih zemalja puno, puno sličnija nego što se misli, i danas, iako bi to vjerovatno rijetko neki Amerikanac priznao, SAD kao društvo, sa svim svojim problemima, oružjem, mi je puno bliža nekoj zemlji latinske Amerike nego u evropi.
- Edin H.
#3662 Re: Jugoslavija
Održa mi Kurd iz Iraka predavanje o pokretu nesvrstanih Titu, Naseru i Nehru-u neki dan, kaže njegov otac je jako volio Jugoslaviju.
- Dozer
#3663 Re: Jugoslavija
U Egiptu slabo ko ima pojma o Srbiji, BiH, Hrvatskoj...ali kad spomenes Jugu, odmah ide - aaaa, Tito-Naser-Nehru!
- dr_Evil
#3664 Re: Jugoslavija
A meni samo u glavi Zagor i Sedam gradova Ciboledječak sa šibicama wrote: ↑17/09/2025 19:19 U istoriji generalno da, ali u 15-16 stoljecu bas i nije bilo takvih obicaja u Europi. Iako je bilo svake vrste nakaradnosti.
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#3665 Re: Jugoslavija
U Poljskoj ništa vezano za komunizam ne smiješ ni natuknuti koliko mrze, ali zato kad spomeneš SFRJ odmah druga priča.
Kako mi reče ova jedna mlada Poljakinja: Jugoslavija, Josef Broz Tito. On je bio veliki čovjek, pokazao je Staljinu srednji prst kad niko nije smio
-
moimoi
#3666 Re: Jugoslavija
Pa isto ti je i u Ceskoj. Ruse pljuju.. a Jugu smatraju Amerikom.Domaci izdajnik wrote: ↑23/09/2025 09:47U Poljskoj ništa vezano za komunizam ne smiješ ni natuknuti koliko mrze, ali zato kad spomeneš SFRJ odmah druga priča.
Kako mi reče ova jedna mlada Poljakinja: Jugoslavija, Josef Broz Tito. On je bio veliki čovjek, pokazao je Staljinu srednji prst kad niko nije smio![]()
U Pragu imas Sarajevsku, Zagrebacku, Beogradsku i Jugoslovensku ulicu.
Ceski su obozavali Jugu
- Dozer
#3667 Re: Jugoslavija
Pa za njih je Juga i bila civilizacija.
Kad se samo sjetim kolona skoda, trabanata i pokoja lada '80-ih, sve ceske table, i idu na more. Cini mi se da su jednom u dvije ili 3 godine imali pravo da izadju na godisnji na 15 dana. I onda se to islo na nasu obalu organizovano, po 100 auta odjednom.
Kad se samo sjetim kolona skoda, trabanata i pokoja lada '80-ih, sve ceske table, i idu na more. Cini mi se da su jednom u dvije ili 3 godine imali pravo da izadju na godisnji na 15 dana. I onda se to islo na nasu obalu organizovano, po 100 auta odjednom.
-
moimoi
#3668 Re: Jugoslavija
Da je bila civilizacija, ne bih se slozila… Bila je sloboda i bolji standard.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#3669 Re: Jugoslavija
razlika izmedju juge i poljske je što je u juzi ono što nije postojalo (komunizam) došlo iznutra
a u poljskoj i svim ostalim zemljama na tenkovima osloboditelja iz CCCP-a
normala da će idealizirati nešto što nisu imali a željeli su ( da sami dođu do slobode od nijemaca i rusa)
a u poljskoj i svim ostalim zemljama na tenkovima osloboditelja iz CCCP-a
normala da će idealizirati nešto što nisu imali a željeli su ( da sami dođu do slobode od nijemaca i rusa)
- Dozer
- dr_Evil
#3671 Re: Jugoslavija
Cehoslavcka je za razliku od Jugoslavije 1940-e bila razvijena, i civilizovana zemlja. Tesko da smo mi ikad za Cehe bili civilizacija. Oni su 1939-e pravili Superb, a mi razmnozavali magarad. Da su ih Rusi poprilicno ekonomski dotukli, to svakako. Slazem s moi, za Cehe smo bili sloboda i bolji standard, pogotovo nakon sto su Rusi uveli tenkove u Prag. Cak i jedna Madjarska je daleko od nas bila. Tito je sve to za kratak rok popeglao, i u tome se ogleda vecina tog covjeka kao i drzave Jugoslavije.
- Dozer
#3672 Re: Jugoslavija
Tacno. Ali, pricamo i poslijeratnom periodu.dr_Evil wrote: ↑23/09/2025 11:41Cehoslavcka je za razliku od Jugoslavije 1940-e bila razvijena, i civilizovana zemlja. Tesko da smo mi ikad za Cehe bili civilizacija. Oni su 1939-e pravili Superb, a mi razmnozavali magarad. Da su ih Rusi poprilicno ekonomski dotukli, to svakako. Slazem s moi, za Cehe smo bili sloboda i bolji standard, pogotovo nakon sto su Rusi uveli tenkove u Prag. Cak i jedna Madjarska je daleko od nas bila. Tito je sve to za kratak rok popeglao, i u tome se ogleda vecina tog covjeka kao i drzave Jugoslavije.
- sinuhe
#3673 Re: Jugoslavija
Jugoslavija nije bila civilizacija za te zemlje ali tačno se vidi koliko to znači nešto onome ko to tvrdi.
- Dozer
#3674 Re: Jugoslavija
1945+, a pogotovo 1960-1990, za navedene zemlje Juga jeste bila civlizacija. Do WW2 nije.
I ne znaci mi to nista, ali ako povlacimo paralele izmedju onda i danas, a to mozemo samo mi koji smo zivjeli i onda, ovo danas je u debelom minusu, i to po svim mogucim parametrima.
I ne znaci mi to nista, ali ako povlacimo paralele izmedju onda i danas, a to mozemo samo mi koji smo zivjeli i onda, ovo danas je u debelom minusu, i to po svim mogucim parametrima.
Last edited by Dozer on 23/09/2025 11:49, edited 2 times in total.
- dr_Evil