Jugoslavija

Post Reply
Dozer

#3826 Re: Jugoslavija

Post by Dozer »

Danguba wrote: 24/09/2025 23:37
Dozer wrote: 24/09/2025 12:50 Sjedim s nekom rajom u Srbiji prije neki dan, i dotaknemo se ove price. Hebu majku redom idiotima koji razvalise onakvu drzavu. Naranvo, starija raja, 50+.
Bilo par mladjih 35-40, vecinom rezervisani, kao "ma, nije to bilo bas dobro...", ali bez ikakvih stvarnih argumenata za bilo sta. Razumljivo, jer ni nemaju referencu na to vrijeme, samo se mogu voditi onim sto su culi od nekoga ili gledali na TV.
Pa kako druze, ti 50+ su jedva docekali Slobu i zajedno sa njim rusili prvo pokrajine pa poslije i zajednicku drzavu.

Jesu li rekli ''ko nas bre zavadi''? :mrgreen:
Tesko da je tako, al' hajd'. Vjeruj sta hoces, tvoje pravo.
Dozer

#3827 Re: Jugoslavija

Post by Dozer »

nermin-z wrote: 25/09/2025 00:02
Edin H. wrote: 24/09/2025 18:40 Najvećim procentom su Hrvati glasali za HDZ, onda Srbi za SDS, te Muslimani za SDA, ali svi sa velikim procentom.
Mislim da griješiš.
Mislim da su izbori bili prevara.
Više se ne sjećam detalja ali znam da sam glasao za SDA, HDZ i Reformiste.
A evo i kako.
Glasao sam za Fikreta Abidića kao i većina. Nisam imao pojma da je SDA.
Onda sam Glasao za Antu Markovića (reformistu)
i Antu Markovića (HDZ).
Moje mišljenje je da je SDA svijesno na listu stavila Fikreta Abdića jer su znali da će za njega glasati većina (ljudi su svijesno izmanipulisani).
Dalje. Postojala su 2 Ante Markovića, jedan reformista a drugi HDZ. Takođe mislim da je HDZ svijesno na listu stavio nekog Antu Markovića za kojeg nikad više nisam čuo.
Dozvoljavam da možda nisam u pravu, ali mislim da su i Bošnjaci (ondašnji Muslimani) i Hrvati u stvari prevareni.
Za Fikreta Abdića znam da je dobio većinu ali za Antu Markovića (HDZ), ne znam koliko je glasova dobio a volio bih znati taj podatak ako neko zna da napiše. Ako je i Ante Marković (HDZ) takođe dobio veliki broj glasova, znači da su i Hrvati kao i Muslimani mislili da glasaju za Reformiste.
Bravo.
Alija je bio anonimus tada i nije se ni ocekivalo da ce pobijediti, kao sto i nije. Pobijedio je Fikret. A onda je raznim pozadinskim marifetlucima mjesto prepustio Aliji, koji je, kako je vec na X primjera d(p)okazano, bio "srpski covek". I moze pricati i misliti ko sta hoce, istorijske cinjenice govore sve same za sebe.
dr_Evil

#3828 Re: Jugoslavija

Post by dr_Evil »

sehohari wrote: 24/09/2025 19:49
НЕНАД КЕЦМАНОВИЋ: Џихадисти и Маркале
Dame i gospodo, bivši nosilac liste Saveza reformista za Bosnu i Hercegovinu.

Ne želim da osuđujem nikoga, nije se tada ništa moglo znati, ali iz današnje perspektive se sve što je se događalo sve više i više čini neizbježnim.
Svakako :) ali hocemo li zaboraviti njegovog jel mu dodje amidza. Vojislvd Djedo Kecmanovic
Haris.ba

#3829 Re: Jugoslavija

Post by Haris.ba »

Dozer wrote: 25/09/2025 09:58
Bravo.
Alija je bio anonimus tada i nije se ni ocekivalo da ce pobijediti, kao sto i nije. Pobijedio je Fikret. A onda je raznim pozadinskim marifetlucima mjesto prepustio Aliji, koji je, kako je vec na X primjera d(p)okazano, bio "srpski covek". I moze pricati i misliti ko sta hoce, istorijske cinjenice govore sve same za sebe.
Odakle taj narativ da je Fikret "pozadinskim marifetlucima mjesto prepustio Aliji"?

Zasto pored toliko dokaza nastavljati tu pricu? Pa i cak sam Fikret je objasnio sta i kako se desilo.

I odakle ti to da Alija "nije pobjedio". Usao je u predsjednistvo, isto kao Fikret.

Znaci, pored toliko lahko provjerljivih cinjenica ustrajati na laznim narativima je fascinantno.

Historija koju smo mogli gledati svojim ocima se prepravlja. Kako cemo pricati o vecini historije Juge kada ovo sto smo prezivjeli ne znamo prepricati ?
Point.

#3830 Re: Jugoslavija

Post by Point. »

nermin-z wrote: 25/09/2025 00:02
Edin H. wrote: 24/09/2025 18:40 Najvećim procentom su Hrvati glasali za HDZ, onda Srbi za SDS, te Muslimani za SDA, ali svi sa velikim procentom.
Mislim da griješiš.
Mislim da su izbori bili prevara.
Više se ne sjećam detalja ali znam da sam glasao za SDA, HDZ i Reformiste.
A evo i kako.
Glasao sam za Fikreta Abidića kao i većina. Nisam imao pojma da je SDA.
Onda sam Glasao za Antu Markovića (reformistu)
i Antu Markovića (HDZ).
Moje mišljenje je da je SDA svijesno na listu stavila Fikreta Abdića jer su znali da će za njega glasati većina (ljudi su svijesno izmanipulisani).
Dalje. Postojala su 2 Ante Markovića, jedan reformista a drugi HDZ. Takođe mislim da je HDZ svijesno na listu stavio nekog Antu Markovića za kojeg nikad više nisam čuo.
Dozvoljavam da možda nisam u pravu, ali mislim da su i Bošnjaci (ondašnji Muslimani) i Hrvati u stvari prevareni.
Za Fikreta Abdića znam da je dobio većinu ali za Antu Markovića (HDZ), ne znam koliko je glasova dobio a volio bih znati taj podatak ako neko zna da napiše. Ako je i Ante Marković (HDZ) takođe dobio veliki broj glasova, znači da su i Hrvati kao i Muslimani mislili da glasaju za Reformiste.
Bravo.
I dalje nastavljaš sa neistinama vidim.
trocadero

#3831 Re: Jugoslavija

Post by trocadero »

John Cleese wrote: 25/09/2025 02:50

UDB (kasnije SDB) ih je utjerala u suru - od SPC su bili s lakocom napravili dousnicku mrezu: "bogu se mole, nama se ispovijedaju" :D

A sa "crvenom burzoazijom", vladajucom klasom, nisu imali neposrednog dodira, nisu bili ni priblizno toliko bitni - njima su se neposredno bavili kojekakvi hendleri, ne odvec visoko rangirani operativci :D
:thumbup:
Da se otvore neke arhive vidjelo bi se da su mnoge vladike i muftije u ono doba radili za Udbu i od nje bili vrbovani.
"Dolje crvena buržoazija!" hoćemo smanjenje tehnokratije na slobodnu univerzitetsku misao. :D
Hvala za Titine fotke i pojašnjenja. Moram ti se odužiti pa već danas pola sata odvajam za slušanju klasične muzike. :D
John Cleese

#3832 Re: Jugoslavija

Post by John Cleese »

:lol: Narodi koji imaju takvu omladinu ne trebaju se bojati za svoju buducnost :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#3833 Re: Jugoslavija

Post by Truba »

pa izbacili su vjeronauk i nacionalizam i skola
sta se zlo moze dogoditi :D
4L0n3

#3834 Re: Jugoslavija

Post by 4L0n3 »

Garant se ne bi u krvi i genocidu raspala da nisu vjeroNauk izbacili :lol: ipak bez vjerskog odgoja nema ni morala jelte, treba tapiju na empatiju polozit.
dječak sa šibicama

#3835 Re: Jugoslavija

Post by dječak sa šibicama »

Raspad je lako mogao proci bez krvi, ali Beograd je zelio silom sacuvati srpske prostore kako su oni to zvali. Ne umanjujem zelju za mozebitnim ratom i u mnogim drugim republikama kod pojedinaca, ali da je Srbija pristala na konfederaciju rata ne bi bilo.

Zakon je bio jasan, Ustav zapravo, samopredjeljenje republika dopusteno. U startu su Kucan i Tudjman predlagali konfederaciju, Milosevic nije htio da cuje, a cini mi se da mu je glavni sufler bio onaj gad Jovic. Cak mislim da je taj vise kriv za rat nego sam Slobodan. Sjetim se njegovog pritiska na Bogica, Bogic je spasio Jugoslaviju rata jos i ranije nego je stvarno poceo.

Markovica je Beograd minirao, upali u savezne rezerve pokrali pare. A Ante je krenuo pravim putem, nisam ekonimist ne razumijem se u te stvari ali cini mi se da je sa konvertibilnim dinarom i tim kursem dizao zemlju iz krize. Nije dugo trajalo.
Cak su ga htjeli i ubiti, kad su raketirali Banske dvore u ZG, nisu ciljali samo Tudjmana vec su izabrali momenat kad je Markovic bio u sluzbenoj posjeti.
Edin H.

#3836 Re: Jugoslavija

Post by Edin H. »

Uvijek mi je omiljeni predmet na svim nivoima školovanja bio marksizam.

Očekujem skori povratak istog u škole i na univerzitete. :oops:
Edin H.

#3837 Re: Jugoslavija

Post by Edin H. »

dječak sa šibicama wrote: 25/09/2025 17:11 Raspad je lako mogao proci bez krvi, ali Beograd je zelio silom sacuvati srpske prostore kako su oni to zvali. Ne umanjujem zelju za mozebitnim ratom i u mnogim drugim republikama kod pojedinaca, ali da je Srbija pristala na konfederaciju rata ne bi bilo.

Zakon je bio jasan, Ustav zapravo, samopredjeljenje republika dopusteno. U startu su Kucan i Tudjman predlagali konfederaciju, Milosevic nije htio da cuje, a cini mi se da mu je glavni sufler bio onaj gad Jovic. Cak mislim da je taj vise kriv za rat nego sam Slobodan. Sjetim se njegovog pritiska na Bogica, Bogic je spasio Jugoslaviju rata jos i ranije nego je stvarno poceo.

Markovica je Beograd minirao, upali u savezne rezerve pokrali pare. A Ante je krenuo pravim putem, nisam ekonimist ne razumijem se u te stvari ali cini mi se da je sa konvertibilnim dinarom i tim kursem dizao zemlju iz krize. Nije dugo trajalo.
Cak su ga htjeli i ubiti, kad su raketirali Banske dvore u ZG, nisu ciljali samo Tudjmana vec su izabrali momenat kad je Markovic bio u sluzbenoj posjeti.

Stoji što si napisao ali prenebregavaš ispunjenje tisućljetnog sna. Ne bi Tuđman pristao na konfederaciju ako ne bi bio primoran. Poslušaj šta Kiro Gligorov govori o tome kad su ih pokušali namamiti u EU
geralt

#3838 Re: Jugoslavija

Post by geralt »

Konfederacija je bila ubleha, ponuda za koju se znalo da ce biti odbijena. I da se kojim cudom pristalo na nju, Jugoslavija vise ne bi bila funkcionalna drzava i raspala bi se par godina kasnije.

Cak je i Nijaz Durakovic bio protiv slovenackih prijedloga sa 14. kongresa, jer su oni iz perspektive ostalih republika bili van svake pameti.
4L0n3

#3839 Re: Jugoslavija

Post by 4L0n3 »

dječak sa šibicama wrote: 25/09/2025 17:11 Raspad je lako mogao proci bez krvi, ali Beograd je zelio silom sacuvati srpske prostore kako su oni to zvali. Ne umanjujem zelju za mozebitnim ratom i u mnogim drugim republikama kod pojedinaca, ali da je Srbija pristala na konfederaciju rata ne bi bilo.

Jovic mescini u valat bio CIA operativac, a puna usta srbije
Il je to bio jovica.
Last edited by 4L0n3 on 25/09/2025 18:02, edited 1 time in total.
moimoi

#3840 Re: Jugoslavija

Post by moimoi »

Ne bi onda bilo “200 najbogatijih famElija”… znao se cilj.
trocadero

#3841 Re: Jugoslavija

Post by trocadero »

Prije će biti da je bio nejasan. Gdje piše to za republike?
palermo

#3842 Re: Jugoslavija

Post by palermo »

Haris.ba wrote: 25/09/2025 10:08
Bravo.
Odakle taj narativ da je Fikret "pozadinskim marifetlucima mjesto prepustio Aliji"?

Zasto pored toliko dokaza nastavljati tu pricu? Pa i cak sam Fikret je objasnio sta i kako se desilo.

I odakle ti to da Alija "nije pobjedio". Usao je u predsjednistvo, isto kao Fikret.

Znaci, pored toliko lahko provjerljivih cinjenica ustrajati na laznim narativima je fascinantno.

Historija koju smo mogli gledati svojim ocima se prepravlja. Kako cemo pricati o vecini historije Juge kada ovo sto smo prezivjeli ne znamo prepricati ?
Pa znamo preprocati.

To sto neki iz svojih razloga prave neku drugu historiju je njihov problem ( doduse zabog nas kalvi jesmo to postaje I nas problem)
Osmi Socrates

#3843 Re: Jugoslavija

Post by Osmi Socrates »

Da prokomentarišem ovo o prijedlogu da se čitava Jugoslavija uključi u EU (tad se još nije zvala tako, ali da ne komplikujemo).

Ne sumnjam da je to istina. Gligorov, kad god vidim neki njegov snimak, mi se čini kao suštinski pristojan čovjek. Jedan od rijetkih pristojnih od tadašnje bagre političara. Nema razloga da laže. A sasvim je jasan bio i interes EU u svemu tome.

Međutim, Gligorov to posmatra kao Jugosloven. Ono što nije uzeo u obzir je da je Markovićev ekonomski program morao dovesti do slabljenja beogradskog utjecaja u Jugoslaviji. Zato ga Srbija nije mogla prihvatiti. Četništvo i rat im je bilo važnije.

Što se tiče Slovenije i Hrvatske, ne znam kako bi ijedna od ovih tadašnjih republika mogla prihvatiti da nastavi u takvoj Jugoslaviji, pa čak i da je nagrada članstvo u EU. Slovencima je bilo jasno da će oni biti primljeni u EU i kao nezavisna država. Oni su izabrali tržišni put. Jeste, naizgled su izgubili sigurnost jugoslovenskog tržišta, ali su se i otarasili, prije svega, srpske političke zaostalosti.

Što se tiče Hrvatske, jasno je da je i njima bio zagarantiran put u EU ako su nezavisna država. Ovo je prvenstveno zbog geo-političkih interesa evropskih sila, a bogami i Amerike, kad su se ovi dohavizali nakon dolaska Clintona na vlast. Zato se je morala desiti Oluja. I zato su sa Hrvatskom ubrzane euro-atlantske integracije, odmah po Tuđmanovoj smrti, i primljeni su i u NATO i u EU relativno brzo, iako, realno, nisu ispunjavali uslove.

U Jugoslaviji su se ekonomske integracije sa Evropom trebale razmatrati daleko prije, a ne kad se već došlo na prag rata. Ne tvrdim da opet ne bi došlo do rata, ali bi vjerovatno bilo manje žestoko.
Seawolf

#3844 Re: Jugoslavija

Post by Seawolf »

Osmi Socrates wrote: 25/09/2025 20:39 Da prokomentarišem ovo o prijedlogu da se čitava Jugoslavija uključi u EU (tad se još nije zvala tako, ali da ne komplikujemo).

Ne sumnjam da je to istina. Gligorov, kad god vidim neki njegov snimak, mi se čini kao suštinski pristojan čovjek. Jedan od rijetkih pristojnih od tadašnje bagre političara. Nema razloga da laže. A sasvim je jasan bio i interes EU u svemu tome.

Međutim, Gligorov to posmatra kao Jugosloven. Ono što nije uzeo u obzir je da je Markovićev ekonomski program morao dovesti do slabljenja beogradskog utjecaja u Jugoslaviji. Zato ga Srbija nije mogla prihvatiti. Četništvo i rat im je bilo važnije.

Što se tiče Slovenije i Hrvatske, ne znam kako bi ijedna od ovih tadašnjih republika mogla prihvatiti da nastavi u takvoj Jugoslaviji, pa čak i da je nagrada članstvo u EU. Slovencima je bilo jasno da će oni biti primljeni u EU i kao nezavisna država. Oni su izabrali tržišni put. Jeste, naizgled su izgubili sigurnost jugoslovenskog tržišta, ali su se i otarasili, prije svega, srpske političke zaostalosti.

Što se tiče Hrvatske, jasno je da je i njima bio zagarantiran put u EU ako su nezavisna država. Ovo je prvenstveno zbog geo-političkih interesa evropskih sila, a bogami i Amerike, kad su se ovi dohavizali nakon dolaska Clintona na vlast. Zato se je morala desiti Oluja. I zato su sa Hrvatskom ubrzane euro-atlantske integracije, odmah po Tuđmanovoj smrti, i primljeni su i u NATO i u EU relativno brzo, iako, realno, nisu ispunjavali uslove.

U Jugoslaviji su se integracije sa Evropom trebale razmatrati daleko prije, a ne kad se već došlo na prag rata. Ne tvrdim da opet ne bi došlo do rata, ali bi vjerovatno bilo manje žestoko.
Pravi trenutak za ulazak (Socijalističke) Federativne Republike Jugoslavije u Evropsku Ekonomsku Zajednicu (kasnije zvanu EU) je bio 1981-e, istovremeno i zajedno sa Grčkom.
Haris.ba

#3845 Re: Jugoslavija

Post by Haris.ba »

trocadero wrote: 25/09/2025 19:16
Prije će biti da je bio nejasan. Gdje piše to za republike?
Zanimljivo pitanje. :mrgreen:
Je li ti mislis isto ko i Jovic?
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#3846 Re: Jugoslavija

Post by Truba »

4L0n3 wrote: 25/09/2025 17:03 Garant se ne bi u krvi i genocidu raspala da nisu vjeroNauk izbacili :lol: ipak bez vjerskog odgoja nema ni morala jelte, treba tapiju na empatiju polozit.
to je vatabautizam sto ti pricas

ja ti govorim sto su uradili i obecali

izbacili su vjeronauk i nacionalizam iz skola i oteli privatne skole pretvorili ih u drzavne propagandne institucije
i obecali tisućljetno bratstvo-jedinstvo med i mlijeko
:mrgreen:

rezultate smo vidjeli 1992. kad pionir krene

jos malo će BiH imati isto godina ko juga kad se raspala
a BiH će postojati jos 1000 godina jer je bazirana na postovanju slobode, privatne svojine te obitelji kao svetinje

vidimo frku kakvu dizu roditelji kad ministrica Hota krene neku reformu ili kad drzava zeli uzeti 45 centimetara necijeg imanja ili kad ti u koroni zabrane kretanje...
Dozer

#3847 Re: Jugoslavija

Post by Dozer »

Gdje li ti zivis....
Dozer

#3848 Re: Jugoslavija

Post by Dozer »

Eh.... ziva istina.
PROČITAJTE – ODLIČNO JE!

Na porodicnom okupljanju, mladić je pitao svoje roditelje, tetke, stričeve/daidze/amidze, bake i djedove:
„Kako ste živjeli u prošlosti?“

Dobio je odgovore:
• Bez televizije
• Bez Wi-Fi-ja
• Bez tehnologije
• Bez interneta
• Bez računala
• Bez dronova
• Bez bitcoina
• Bez mobitela
• Bez Facebooka
• Bez Twittera
• Bez YouTubea
• Bez WhatsAppa
• Bez Messengera
• Bez Instagrama

Tada se djed oglasio i odgovorio:
"Znaš, dragi unuče...
Baš kao što tvoja generacija živi danas...

• Bez poštovanja
• Bez vrijednosti
• Bez osobnosti
• Bez osjećaja dužnosti
• Bez unutarnjeg života
• Bez karaktera
• Bez životnih začina
• Bez ideala
• Bez ljubavi prema sebi
• Bez čovječnosti
• Bez skromnosti
• Bez vrlina
• Bez časti
• Bez svrhe
• Bez tog određenog nečega
• Bez biti
• Bez smjera
• Bez identiteta - jer mnogi više ni ne znaju jesu li muškarci ili žene.

Mi koji smo rođeni između 1920. i 1975. blagoslovljeni smo, povlašteni, a naši životi su živi dokaz:
Nakon škole prvo smo radili zadaću, a zatim išli vani igrati se!

Igrali smo se s pravim prijateljima - ne s virtuelnima s interneta.
Često smo sami izrađivali igračke i zabavljali se s njima.
Naši roditelji nisu bili bogati,
ali su nam dali i naučili nas ljubavi – ne materijalnim ili svjetovnim vrijednostima.
Nismo imali mobitele, laptope, DVD-ove, PlayStatione, Xboxe, videoigre, računala ili internet...
ali smo imali prave prijatelje.
Rođaci su živjeli u blizini, pa smo mogli uživati u porodičnom vremenu.
Možda se pojavljujemo samo na crno-bijelim fotografijama,
ali sjećanja su nam i te kako šarena i živopisna.

Mi smo JEDINSTVENE i GENERACIJE KOJE RAZUMIJU,
jer smo POSLJEDNJI koji su slušali svoje roditelje...
i PRVI koji moraju slušati svoju djecu.

Mi smo LIMITIRANO IZDANJE!

Uživajte, cijenite i učite od jučer.

Podijelite to s drugima.„STARIJIMA“

„Rođeni smo 40-ih, 50-ih, 60-ih i 70-ih.“
„Odrastali smo 50-ih, 60-ih i 70-ih i 80-ih.“
„Išli smo u školu 60-ih, 70-ih i 80-ih.“
„Zaljubili smo se 60-ih, 70-ih, 80-ih i 90-ih.“
„Vjenčavali smo se i otkrili svijet 70-ih, 80-ih i 90-ih.“
„Krenuli smo u svijet 80-ih i 90-ih.“
„Stabilnost smo pronašli 2000-ih.“
„Postali smo mudriji 2010-ih.“
„I još uvijek smo jaki – u 2025.“

Proživjeli smo OSAM decenija...
DVA vijeka...
DVA milenija...

Od telefonskih centrala za međugradske pozive do videopoziva diljem svijeta.
Od vinilnih ploča do streaming usluga.
Od rukom pisanih pisama do e-pošte i WhatsAppa.
Od radijskih komentara o nogometu do crno-bijele televizije, kasnije do HD televizije.
Nekada smo išli u videoteku - danas gledamo Netflix.
Doživjeli smo prva računala, bušene kartice, diskete,
a danas nosimo megabajte i gigabajte u džepovima - na USB-ovima, MicroSD-ima, mobitelima ili tabletima.

Kao djeca nosili smo kratke hlače, kasnije duge hlače, Oxfordice, bermude i još mnogo toga. Preživjeli smo dječju paralizu, meningitis, gripu H1N1, a sada i COVID-19.

Da, prošli smo kroz mnogo toga,
ali kakav smo sjajan život imali!

Mogli biste nas nazvati "preživjelima".
Ljudi koji su rođeni u svijetu 1950-1970-ih, doživjeli su analogno djetinjstvo i digitalnu odraslu dob.

Mi smo neka vrsta "Sve sam vidio".

Naše generacije su iskusile i vidjele više od bilo koje druge
u svakoj dimenziji života.

Mi smo generacije koje su se istinski prilagodile svijetu.

Veliki pljesak svim pripadnicima vrlo posebnih generacija
koje će zauvijek ostati JEDINSTVENE.

👌👏👏👏...
Osmi Socrates

#3849 Re: Jugoslavija

Post by Osmi Socrates »

To je ekstremno subjektivan pogled na stvari, i ne znam čemu zapravo služi.

Plus što se izbjegava odgovornost. Ako su "nove generacije" zaista takve kako piše u pamfletiziranom postu, zar ne bi starije generacije trebale preuzeti odgovornost za takav odgoj tih novih generacija? Niko ne padne na Zemlju sa Marsa.
trocadero

#3850 Re: Jugoslavija

Post by trocadero »

muha_sa wrote: 24/09/2025 18:29
Drug Dozer , lijevo ispod tende do šanka sa Srbijancima 50 +. Malo se zarakijalo , nego hoće li bit........? :D
Post Reply